Keresés

Részletes keresés

hirvike Creative Commons License 2007.12.14 0 0 179

nusa: :-)

 

Képzeljétek, kiderült, hogy a lentebb ismertetett megerősített talpmegoldást már a finnek is feltalálták. De egyúttal el is szomorodtam, mert a leírás azt is megemlíti, hogy a kifejezés, hogy "megerősített" igazából csak a vastagságra utal - így ugyanis dupla vastagságú lesz a darab -, viszont a tartósságán nem változtat lényegesen. (Ahol csak egy szál van, az ugyanúgy el tud kopni.)

 

A tartósság növelésére azt ajánlja, hogy a kritikus részeken vegyünk hozzá egy vékonyabb erősebb fonalat, így kössük. Ezt a lábujjnál el tudom képzelni, de a talpnál az a bibi, hogy akkor a lábfejrész felül is dupla lesz, mert ugye a körbekötés miatt nem lehet megcsinálni, hogy csak az alsó rész kapjon belőle. Marad tehát a stoppolás. :-(

Előzmény: nusa-szegedről (178)
nusa-szegedről Creative Commons License 2007.12.13 0 0 178
Háát:

Hogy a négy kisebb irigykedhessen, hogy a kövérnek már saját lakása van…

"Macerásabb" megkötni, és mazochista vagyok...

Ha, bárhol kikopik, a sarkánál, vagy az ujjánál, csak azt a rész kell lebontani…

(Megfigyeltétek már, hogy a szárakkal soha nem történik „aprócitás” ?)

Népes családunkban én voltam az utolsó, akinek ilyent kötöttem…

Hidd el, meg lehet szokni…
Előzmény: hirvike (176)
hirvike Creative Commons License 2007.12.13 0 0 177

ovadi2: Sylvie már válaszolt, de azért én is megerősítem, hogy a fogyasztás mindig a jelzőfonalnál történik, és oda-vissza kötünk.

 

Tehát a sima / színe oldalon is van egy fogyasztás a jelzőfonal két oldalán lévő szemekkel (az egyszerűség kedvéért lehet simán összekötni, de hivatalosan az elsőt leemeljük, a másodikat lekötjük, és áthúzzuk az elsőn).

Ezután megfordítjuk a kötést, a fordított / fonák oldalon  végigkötjük - a középső - szemeket, és a jelzőfonal két oldalán lévő szemeket fordítottan összekötjük.

 

Sylvie: igen, ezt a tűváltás eltologatását már említetted; nekem szerencsére sohasem volt ezzel gondom. A szár résznél tényleg mindegy, de a lábfejrész kétoldali fogyasztásainál sokat segít a számolásban, hogy mindig ugyanott vannak a tűk, a lábujj-résznél meg pláne, amikor minden tű közepén és végén kell fogyasztani. Szerintem gyakorlattal kialakul az egyenletes kötés.

 

Na, majd próbálkozom a frissen fellelt leírás magyarra átültetésével, csak még nem tudom, hogy rakjam be ide, hogy a drága index ne formázza át kedve szerint....

hirvike Creative Commons License 2007.12.13 0 0 176

Gyönyörűek! Csak azt áruld már el, hogy miért lábtyű? :-)

(Én személy szerint nagyon nem szeretem, ha a lábujjaim között van valami... :-)))

Előzmény: nusa-szegedről (175)
nusa-szegedről Creative Commons License 2007.12.13 0 0 175
Szép, jó estét!

Szóval itt vagytok!

Hírvike, lassan de, leesett a tantusz, mikor a „zoknisokra” céloztál, hogy talán újra feltámadt a régi topic, és most ahogy beléptem a fórumba, rögtön a szemembe is ötlött !

Nusa vagyok, innen a szomszédból a „kötős, horgolósoktól”, nagyon szeretek kötni és mostanában leginkább a zokni a szenvedélyem.

Nagyon örülök, hogy vagytok, egészen fölvillanyozódtam, amint rendbe jön a kezem, ismét gőzerővel bele vetem magam a munkába.

Gyorsan föltettem még néhány zoknit a képtáramba, hátha érdekli valamelyikőtöket.

Névjegyként csatolok egy fotót a legutóbbi kedvencemről:
Sylvie Creative Commons License 2007.12.13 0 0 174
A raglán fogyasztás a másik módszernél használható. Gyártasz egy trapézt, amikor kb. felére lefogyasztottad, akkor gyorsan elkezdesz szaporítani. Amikor megint eléred a kezdő szemszámot, akkor folytatod a körkötést.
Előzmény: ovadi2 (168)
Sylvie Creative Commons License 2007.12.13 0 0 173
A visszáján, ha jól értettem, szintén fogyasztasz, az onnan nézve második jelölőszál két oldalán lévő szemet kötöd össze fordítottan.
Előzmény: ovadi2 (171)
Sylvie Creative Commons License 2007.12.13 0 0 172
Látod, így járunk, ha van egy bevált módszerünk:).
Nekem az első kettő ismerős, az enyém-sarok szokott hasonlóan kinézni. De azért belekötnék egy kicsit. Az elsővel az a gond, hogy fölösleges abbahagyni és újrakezdeni (zsebszerűen) a saroknál, simán lehet folytatni csak azzal a résszel és azokkal a tűkkel. De mindkettőre igaz az, hogy minél többet kell varrni - összeállítani, annál kellemetlenebb lehet viselés közben.
A harmadik valóban nagyon látványos, sokat segíthet.

Még valami, a körkötésről. Én szinte soha nem ugyanott váltom a tűket, mint az előző sorban. Tapasztalatom szerint a tűváltásnál általában nagyobb szemközöket szoktam hagyni, így inkább minden sorban eltolom néhány szemmel, hogy ezek a lazább részek ne hagyjanak csíkot az anyagban.
Előzmény: hirvike (159)
ovadi2 Creative Commons License 2007.12.13 0 0 171
Igen, már kezdem érteni, de a visszáján nem fogyasztunk, ugye?
Előzmény: hirvike (170)
hirvike Creative Commons License 2007.12.13 0 0 170

A raglánfogyasztás sajnos nekem nem mond sokat.

 

Még úgy mondhatnám a sarokfogyasztást, hogy a jelzőfonal két oldalán lévő szemeket kell összekötni, így gyakorlatilag a középső harmad mennyiségű szemet mindig lekötöd (a többi meg vár a sorára). A sor végén (tehát a középső rész végén) hozzákötsz egy szemet a várakozókból. Fordulás, és a fonák oldalon ugyanez.

 

Segített valamit az átfogalmazás?

 

Előzmény: ovadi2 (169)
ovadi2 Creative Commons License 2007.12.13 0 0 169

Most újra megnéztem a képeket, és azt hiszem, hogy most már értem a fogyasztást. Tehát a középső csoport két szélső szeméhez kell mindig 1-1 szemet csatolni és azt fogyasztani.

Összejön ez!!!!

Előzmény: ovadi2 (168)
ovadi2 Creative Commons License 2007.12.13 0 0 168

 

Tehát a 2 oldalon minden végén 1-1 szemet fogyasztunk, amíg az eredeti szemszám 1/3 marad (jelen esetben van 24 szemből 8 db szem marad meg).

Jól értelmezem? Ez olyan mint a raglán fogyasztás.

Kérlek ne haragudj az értetlenkedésemért, de meg fogom érteni.

 

A Potomban érdemes fonalra vadászni, mert nagyon jó minőségű külföldi fonalakat lehet találni, nagyon baráti áron. Jelenleg én is egy ilyen fonalból akarom elkövetni a zoknimat (gyapjú-műszál keverék).

Előzmény: hirvike (163)
vmartina Creative Commons License 2007.12.13 0 0 167
Köszönöm a választ, majd keresgélek valami hasonlót. Kb. ez volt az elképzelésem az anyagösszetételt illetően, de már én is rég vásároltam itthon fonalat.
Előzmény: hirvike (164)
hirvike Creative Commons License 2007.12.13 0 0 166
Bocsánat, valami zavar lehetett nálam a vételben; persze, hogy 2 tűvel kell kötni a sarkat (az elejétől a végéig). Azért a többi releváns volt, ugye? :-)
Előzmény: hirvike (163)
hirvike Creative Commons License 2007.12.13 0 0 165
Nagyon fellelkesített ez az új finn leírás; megígérni nem merem, de azért szeretném majd ide feltenni a leírást (kicsit átpofozva, mert így több év távlatából kicsit lóugrás-szerűnek tűnik) a képekkel együtt.
hirvike Creative Commons License 2007.12.13 0 0 164

Én személy szerint finn fonalból kötök - bár egyre nehezebben tudom megoldani a beszerzést :-( -, mert az nagyon jó minőségű, és nem is nagyon drága.

 

Szívfájdítónak belinkelem :-)

 

7 veljestä - 75 % gyapjú, 25 % akril, elég vastag

 

Nalle - 75 % gyapjú, 25 % akril, ez vékonyabb, magyar viszonyokhoz bőven elég

 

A lényeg az, hogy minél több gyapjú legyen benne, de nem árt egy kis műszál bele, mert akkor tartósabb. Természetesen szigorúan Perwoll-al kell mosni, különben hamar el lehet búcsúzni tőle!

 

A magyar kínálatot nem nagyon ismerem.

 

 

Előzmény: vmartina (162)
hirvike Creative Commons License 2007.12.13 0 0 163

Őszintén szólva így hirtelen nem tudom elképzelni, hogy hogy lehet két tűvel kötni a sarkat (a kanyarodást), nálam ugye így néz ki:

 

A sarok kötése: 3 részre osztjuk a szemeket. Ha nem pontosan osztható, a maradék középre kerül. A harmadok jelölésére jelzőfonalakat fűzünk a szemek közé.

 

 

*ebben a leírásban a fonák oldalon kezdi kanyarintani a sarkot

 

A fogyasztás során elindulunk a színén, és a második jelzőfonal két oldalán lévő szemet összekötjük úgy, hogy az elsőt leemeljük, a másodikat lekötjük, és áthúzzuk az elsőn.

Ezután fordulunk és a fonákján kötjük tovább, a jelzőfonalig. A jelzőfonal két oldalán álló szemet összekötjük - simán, semmi faxni.

Fordulás, és így tovább, amíg már csak a középső rész szemei maradnak.

 

Tehát a fogyasztás mindig a két szélen történik - a középen levő harmad mennyiségű szem változatlan marad. Így gyakorlatilag felhajtjuk az olalakat, mint egy dobozt. Itt látható a sarok sematikus ábrája. Az oldalsó ferde vonalak jelzik a fogyasztásokat.

 

 

A kész sarok így néz ki:

 

Előzmény: ovadi2 (161)
vmartina Creative Commons License 2007.12.13 0 0 162

Sziasztok!

Én is szivesen csatlakoznék a zoknikötősökhöz, de még karácsonyig van egy-két más kötni, horgolnivalóm. Miután még karácsonyig néhány üzletben is megfordulok, azt áruljátok el, hogy milyen fonalból kötitek a zoknikat. Hátha meg tudnám már venni és karácsony után nekikezdenék. Egy nyolc éves fiúnak kötném.

Köszi

ovadi2 Creative Commons License 2007.12.13 0 0 161

Szia!

Köszi a fotót, nagyjából nálam is így néznek ki a tűk. Nagyon jók a linkek, amiket csatoltál, de én mégis kérdeznék. A sarok kötésénél, amikor 3 részre osztjuk a meglévő szemeket, (én megjelöltem ugyan jelzőfonallal az elválasztásokat, de egy tűn vannak, mert így könnyebb kötni) akkor a két szélén is fogyasztunk, vagy csak középen 2-2 szemet.

Köszi,

Erzsi

Előzmény: hirvike (160)
hirvike Creative Commons License 2007.12.12 0 0 160

Imé a kép, én így tartom a tűket. Remélem segít.

 

Előzmény: ovadi2 (156)
hirvike Creative Commons License 2007.12.12 0 0 159

Találtam egy érdekes leírást (ezúttal angolul, bár finnek követték el): a sarkot a lábujj-részhez hasonlóan alakítja ki.

 

Knitted socks - a different heel

 

Találtam zoknikötés 2 tűvel leírást is (finnül, illusztrálva), de nekem kínaiul van, én maradok a bevált módszernél :-)

 

És igen, megtaláltam, egy nagyon részletes leírás a zoknikötésről (finnül), de csak a képeket nézzétek, és mellé olvassátok az én leírásomat 37. hozzászólás, 114. hozzászólás (azt hiszem a kettő ugyanaz).

 

A zoknikötés rejtelmei  (van egy "tulostettava pdf-versio" = nyomtatható pdf-változat link is az oldalon)
hirvike Creative Commons License 2007.12.12 0 0 158

Nahát, sose gondoltam volna, hogy ez a topic egyszer még feléled, erre sorra kerülnek elő a zoknikötők és a harisnyakötőtűk!

 

ovadi2: ne keseredj el, meg kell szokni az 5 tűvel kötést. Főleg az elején macerás, mert nyeklik-nyaklik az egész, de a munka előrehaladtával már megtartja a tűket.

 

A szemek lecsúszásának megakadályozására javaslom a kis gumisapkákat, amit a kötőtű végére lehet húzni. Gyors megoldásként befőttesgumit vagy valami rugalmasabb anyagból (a papír valószínűleg hamar kitágul) kivágott kis korongokat tudok elképzelni.

 

Ha előkerül a férjem, ráveszem, hogy örökítse meg a kötőtűtartási technikámat. :-)

Előzmény: ovadi2 (156)
hirvike Creative Commons License 2007.12.12 0 0 157

Hajrá Piros2!

 

Én anno elég sok helyen bortánkoztattam meg a mindenféle közönséget zoknikötéssel, sőt még a delikvens általi zoknipróbával is (képzeld el egy éttermben amint valaki leveszi a cipőjét, és az asztalra téve lábát belebújik egy félkész zokniba, amiből 4 tű meredezik szerteszét...)

Megjegyzem, sehonnan nem dobtak ki minket. :-)

 

Szerintem ne görcsölj, legrosszabb esetben csomagold be a félkész zoknit, az 5 tű látványa rögtön részvétet kell, hogy ébresszen életed párjában, (esetleg mellékeld hozzá a leírást is, hogy tisztában legyen a feladat nehézségi fokával :-), és szép nyugodtan fejezd be, amikor tudod.

Előzmény: Piros2 (155)
ovadi2 Creative Commons License 2007.12.12 0 0 156

Sziasztok!

A zoknikötési mánia nemrég tört rám, így mostanában gyakran olvasgatlak Benneteket. Ja, azt nem írtam, hogy még életemben nem kötöttem zoknit, és öt tűvel sem dolgoztam. Mivel ebben a témakörben a neten sok mindent nem lehet találni, legalábbis nekem nem sikerült, így megvettem a zoknikötő könyvet Katharina Buss-tól. Tegnap kaptam meg, nem vagyok elájulva tőle. Este elkezdtem egy zoknit kötni, de nem a könyvből, hanem Hirvike leírása alapján, mert ezt követhetőnek találom. Még csak a szár részénél tartok, de nagy csatát vívok a kötőtűkkel, mert a szemek állandóan le akarnak mászni róla.

Kedves Hirvike!

Van valamilyen tipped, hogyan kell tartani a tűket? Egyenlőre még csak ez a kérdésem, a sarok majd csak most következik.

Köszönöm

Erzsi

Piros2 Creative Commons License 2007.12.12 0 0 155
Úristen! Nekem még mindig görögül van, amit írtok.
Hirvike! Sylvievel már találkoztam egyszer, megbotránkoztattuk a Nyugati Pályaudvar gyorsétkezdéjének közönségét, bár azt hallottam, hogy az USA-ban divat kávéházakban kötögetni, maga a pincér hozza a kávé mellé az aktuális kötögetnivalót. Szóval. Küzdök. Én a zoknival, Sylvie pedig velem. Nagyon rendes lány. Nem tudom, melyikünk lesz a kitartóbb. Lehet, hogy a zokni. Megpróbálok kiokosodni még Karácsony előtt, ha nem sikerül, marad jövőre a feladat. Sylvie szabadidejétől és lehetőségeitől is függ.
Köszönöm a segítségeteket, még nem búcsúzom.
Piros2
hirvike Creative Commons License 2007.12.10 0 0 154

Ezek szerint forradalmasítottuk a zoknikötés technikáját, nincs többé elkopott zoknitalp!!! :-)

 

Előzmény: Sylvie (153)
Sylvie Creative Commons License 2007.12.10 0 0 153
Pont egyidőben jutottunk erre, csak az írással előztél meg:).
Szombaton és vasárnap este én is gőzerővel kötöttem. Van egy fél zoknim meg egy negyed, a fél zokninak kész a sarka - a tiéd-technikával-, és a talpát a megerősített módon kötöm, körben, az első sorban egy sima-egy átemelés, a második sorban végig sima. .
A másikkal most járok a sarka elejénél, ezt a saját módszeremmel kötöm majd, valószínűleg ezt is megerősítetten. Viszont képem egyelőre nincs...
Előzmény: hirvike (152)
hirvike Creative Commons License 2007.12.09 0 0 152

Jelentem kipróbáltam a technikát, és működik! Úgyhogy ezentúl lehet megerősített talpat és sarkat kötni. (A 2.-3. tűn pedig "2 sima, 2 fordított", hogy jobban illeszkedjen. A lábujj-részen már minden tűn sima szemek vannak, tetszés szerint körbe is lehet kötni megerősítéssel.

 

Végül pedig egy kis kedvcsináló a zoknikötéshez :-)

 

Előzmény: hirvike (151)
hirvike Creative Commons License 2007.12.09 0 0 151

Csak tippelek, mert még nem sikerült kipróbálnom, de ha abból indulok ki, hogy a sarkánál a színén van az "1 leköt, 1 átemel", aztán a fonákon csak egyszerűen leköt minden szemet, akkor elméletileg a körbe kötésnél is bárhol lehet ilyen megerősítést csinálni úgy, hogy az egyik sorban "1 leköt, 1 átemel", a következő sorban pedig simán végigköt.

 

Még ki kell próbálnom, de ha valaki előbb hozzájut, jelezzen.

Előzmény: Sylvie (150)
Sylvie Creative Commons License 2007.12.07 0 0 150
A hétvégén nekiesek a zoknigyártásnak, fel kell elevenítenem a saját technikámat is, meg a tiédet is kipróbálom végre. Majd lefényképezem mindkettőt, és felpakolom.

Én a talpát szerettem volna dupla szállal kötni, de azt nem tudtam a körkötés miatt megoldani. A sarkát és az ujjarészt az oda-vissza sorok és a plusz szál miatt sikerült elég tartósra gyártani.
Előzmény: hirvike (149)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!