Keresés

Részletes keresés

geszthi Creative Commons License 2008.04.13 0 0 27
Ujra aktualis.

A gazdasag erdekeben, de utalt megszorito reformer vagy a korrupt, csodbenlevo partpenz csalo?

Mindketto magyarhonba jart a megfelelo partneruknel "kampanyolni"
Előzmény: Libego (-)
maydayray Creative Commons License 2000.08.02 0 0 26
Kohlhoz egyetlen idézet a Pester Lloyd-ból: "nálunk egyetlen magyar bankvezér ennek többszörösét osztotta szét barátai között, persze illegálisan, és mégis ott van, ahol van, pedig kiderült. Az emberek hamar elfelejtik, hogy 16 év alatt egyetlen ember mit tett nemcsak az országáért, nemcsak a kelet-németekért, hanem egész Európáért, az egész világért."
Kohl a világháború óta a legnagyobb európai politikus by far.
Tappancs Creative Commons License 2000.08.02 0 0 25
Nem igazán hiszek a nagykoalícióban. Lehet, hogy mégis Libegő látta jól?
Előzmény: GLászló (6)
Libego Creative Commons License 1998.09.27 0 0 24
Koszonom a tudositast.

Amennyire en ismerem az SPD valasztasi programld. lent), ok teljes mellszelesseggel tamogatjak a keleti bovitest. Persze, lehet, hogy ez csak par napos informacio, kormanyzatban pedig maskent fest a dolog.

Ez a nagykoalicio azert erdekes dolog lenne.

Apropo, mi van Rudi-val (Scharping)? ţg)?

GLászló Creative Commons License 1998.09.27 0 0 22
A német választások első eredményei a következőket mutatják.
Győzött az SPD, és elegendő mandátuma van a zöldekkel együtt ahhoz, hogy koalíciós kormányt alakítson.
Csakhogy - e pillanatban még nem látszik biztosan, hogy a német kommunista utódpárt megszerezte-e a parlamenti küszöb átlépéséhez szükséges százaléknyi mandátumot.
Amennyiben igen, akkor Schröder kormánya igen ingatag alapokon nyugszik, hisz két szavazaton múlik. Ebben az esetben felmerülhet a szükségessége a nagykoalíciónak, mert a zöldekkel alig hiszem, hogy hosszú távon elegendő a két mandátumos többség.
Amennyiben az PDS mégsem jut be a parlamentbe, akkor viszont elegendő az SPD és a zöldek koalíciós többsége egy stabil kormányzáshoz.
Az viszont erősen valószínű, hogy a Kohl-korszak véget ért. És egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy ez Magyarország számára a lehető legjobb végeredmény. Mindamellett, hogy Schröder és az SPD persze nem mumusunk - ám valamivel nagyobb a meggyőződésem Kohl esetében, hogy támogatja mielőbbi EU belépésünket.
freimann Creative Commons License 1998.09.25 0 0 21
rox!

Nem kell bedőlni annak, hogy az SPD-t valami német MSZP-nek állítják be nálunk. Én még emlékszem arra, az MSZP "lánykorában" a szocdem Schmidt vezette NSZK volt a gonoszak leggonoszabbja. Még fasisztázták is a buzgóbbak.

Schmidtről jut eszembe: Ha az SPD győz, (ez elég valószinü,) Schröder erősen kapaszkodhat a székébe. Ahogy Kohl legelőször kancellár lett...

freimann Creative Commons License 1998.09.25 0 0 20
Nem igazán hiszem, hogy Magyarország szempontjából különösebb jelentősége lenne annak, hogy a "két nagy" közül melyik győz. Ahogy a britt, francia, vagy egyéb választásokon sem volt.

A honi nagy érdeklődés, SZVSZ azért van, mert Magyarországon szokásosan "ráhúzzák" a külföldi választások eredményét a magyar helyzetre. Megpróbálnak (erőltetett) párhuzamot vonni az ottani, meg az itteni pártok között. Aztán az ottani eredményt, valamiféle jó/rossz "előjelnek" próbálják beállítani. Szerintem még egyszer sem működött, de ez nem szegi kedvét senkinek.

Rox Creative Commons License 1998.09.25 0 0 19
Véleményem szerint nagy veszteség lenne Németország számára, ha Kohl elvesztené e nemes versengést. 16 év alatt magasan ívelt fölfelé az életszínvonal Németországban, annak ellenére, hogy a keleti blokk teljesen leamortizálva és kifosztva érkezett meg az egyesült Németországba. Én Kohlnak drukkolok. A németek soxor nem tudják, hogy mit csináljanak jó dolgukban. Remélem vasárnap az eszükre hallgatnak.
teodor Creative Commons License 1998.09.25 0 0 18

Egyszer még F.J.Strauss mondta :
" Nem vagyok olyan ostoba,hogy be-
dőljek a saját propagandámnak.."
Ugy tűnik sem Kohl,sem Schrőder sem
olyan ostobák,ezért is reális a nagy-
koalició esélye.
malenykij polgar Creative Commons License 1998.09.25 0 0 17
Kedves FM!

Amennyire az általam ismert germán sajtóból ki tudom hámozni, a zöldek a himnusztémával a keleti tartományok meglehetősen kiszámíthatatlan (mármint nyugati fejjel érthetetlen) választóira próbálnának hatni.
Már csak azért is, mert hogy nem sok kompetens gazdasági alternatívát (lehet, hogy nincs?) sorakoztattak fel meglehetősen elrugaszkodott (ejtsd: blőd) választási ígéreteik mögé. (pl. kiszállnának a NATO-ból, meg az "atomiparból")
A himnusz (das Deutschlandlied) egyes versszakai szerintük nacionalista, soviniszta, sérti/bántja/ingerli a keleti polgárokat, valamint kellemetlen emlékeket ébreszt bennük, különben is a helytelen nagynémet hatalmi ambíciókat (ejtsd: Faschismus) táplálja, ide nekünk az új német himnuszt!
Melyiket? Hát izé, felejtsük el a régit nyugatit, meg a régi keletit (különben is: csak semmi Ostalgie!), hadd jöjjön Beethoven "Freude schöner Götterfunken" dallamára Brecht "Kinderhymne"-je, vagy ugyanez a jelenlegi himnusz, vagy az exkeleti himnusz dallamára. Puff, nesze.
Visszhangok?
( Grüne stehen allein mit Hymnen-Forderung, Süddeutsche Zeitung, szept.22.)

CDU (Kohl): vitán felüli javaslat, ez csak kísérlet az ország identitása egy részének megváltoztatására...
... a CDU-val szóba sem jöhet...
FDP: (v. Westerwelle): abszolút, éretlen légből kapott ötlet (érdemes az eredetit ideszúrni: Schnapsidee)...
...szerinte a Zöldek ezzel bizonyítják az egységhez való zavaros viszonyukat...
CSU (Protzner): elsőrangú botrány...támadás minden német nemzeti érzelme és patriotizmusa ellen...
SPD (Catenhausen): nem lát alternatívát a jelenlegi himnusz mellett

Uff.

MP

GLászló Creative Commons License 1998.09.24 0 0 16
Kösz az elismerést Libegő, de nem látnoki képességem az alapja annak, amit írtam, hanem az olvasás. Ezt a sportot - sajnos elsősorban újságolvasásról van szó, könyvekre manapság elég ritkán van időm, (a nyaralás ebből a szempontból kifejezetten jól jön) - meglehetősen nagyban űzöm, ezért az engem érdeklő kérdésekben az átlagosnál talán jobban tájékozottnak gondolom magam.
Ami a százalékokat illeti, abban persze benne van a tévedés kockázata jócskán, hiszen egyrészt nem élek ott, másrészt az ott élők is meglehetősen bizonytalanok az előrejelzésekben.
Libego Creative Commons License 1998.09.24 0 0 15
tegnap olvastam egy francia teletexten, hogy most mar Kohl sem zarkozik el a nagykoaliciotol.
GLaszlo, Te elore tudod a dolgokat? Napszabi, koalicio, PDS, szazalekok. Ez ugyes, meghajtom fejemet.
freimann Creative Commons License 1998.09.24 0 0 14
Kedves malenykij!

offtopic:
A zöldekkel kapcsolatban az 5 márkás benzint még értem, de mi bajuk van a himnusszal?
Irnál pár sort erről?
kösz.

GLászló Creative Commons License 1998.09.24 0 0 13
Hm, még valami, Libegő.
A helyzet az, hogy ennél árnyaltabbnak látszik a dolog, mint ahogy írod. Az általad töltelékpártoknak nevezett pártok bejutása vagy nem bejutása többféleképpen hathat a nagykoalícióra. Ha például a kommenista utódpártnak sikerül bejutnia, akkor azzal kevesebb százalék jut a két nagy pártnak, tehát kevesebb az esélyük egyedül kormányozni.
Vagyis: Ha a PDS bejut a parlamentbe, - ami valószínű, hisz keleten erős - azzal lehetetlenné teszi, hogy a szocdem-zöld koalíció elég erős legyen az önálló kormányzásra.
Ha viszont az FDP nem jut be, akkor ezzel a CDU/CSU veszíti el a reményt, hogy önállóan kormányt alakítson.
Most egyébként talán módodban áll elolvasni a mai Népszabadságot, a 6. oldal erről szól.
És egy kissé még árnyaltabbá teszi a képet a német politikai helyzetről.
A lényeg egyébként az írás alcímében van:
"Az eredménytől függetlenül nagy változások nem várhatók."
teodor Creative Commons License 1998.09.24 0 0 12
Mindegy mit mondtak korábban,tegnap már is-
mét mindketten megpenditették a nagykoali-
ció ötletét.Lehet ebből valami..
malenykij polgar Creative Commons License 1998.09.23 0 0 11
Kedves mindnyájan!

Schröder-mackó néhány napja még nem is nagyon zárkózott el a PDS-koalíciótól, tudja fene.
A nagykoalát Kohlon kívül senki sem veti el kategorikusan, igaz ő is úgy gondolja (szerintem), hogy akkor legfeljebb nem ő lesz a kanci.
Libego!
Nem olyan rég még a FIDESZ-FKGP koaláról se lehetett szó...
Na, mindegy inkább dzsörmeninél maradok.
A zöldek két legutóbbi nagy port felverő ötlete pedig az volt, hogy emeljék 5 makira a benzint (jelenleg kb.1,55), valamint legyen új himnusza az országnak. Emellett a vezető személyiségeiket a mai napig nem lehet elválasztani a Frankfurti "sponti" csoportok '68-as molotovkoktélos eszméitől, csak öregszenek, és RAF-terroristák franciaországi bujkálását finanszírozzák...
A közhangulat meg olyan, hogy még Bajorországban is olyan véleményeket hallottam a minap, hogy Kohlnak mennie kell, sokan nem tudják, miért, de menjen. Bizonyos szinten igazuk van, a múltkor taroló Landesvater-jük, Stoiber (CSU) világosabban beszél, harcosabb is egy cseppet, mint Kohl bátyó. Az is igaz, hogy Bajoro.-ban csak 6,4%-os munkanélküliség van, a kályha mellől könnyű ugatni, meg azt sem akarom, hogy egész dzsörmeni olyan legyen, mint a Bajor Szabad Állam.
Ez a választási eredmény löketet adott Kohlnak a célegyenesben, bár ekkora "korpusznak" arányosan nagy löket kell a célszalag átszakításához.
Én huncut módon nem tippelek, sok még az ingázó szavazó, az ex-NDK-val nehéz számolni, nem lehet tudni, nagy kiábrándultságukban megint milyen birka fasiszta gyülekezetnek adnak hatalmat a kezébe.
Egyelőre ennyi.

O'zapft is!
Euer MP.

Medwe Creative Commons License 1998.09.23 0 0 10
Libego!
De!


(ugyanis Kohl, vagy Schröder!)
és a vitát erről a kérdésről befejeztem ,-)

Libego Creative Commons License 1998.09.23 0 0 9
csak par dolog, ugy latom sportot uzol abbol, hogy en mit nem mondtam:
-tobb honapos informaciot nem emlitettem
-ha emlitettem volna is, a politikaban szabad tobb honapos emlekezetre tamaszkodni. Plane ujsagcikkre!
-A nepszabi holnapi szamanak elolvasasara jelenleg nem vagyok kepes.
A mait eppen most olvastam. Hat latod, ilyenek ezek a nemet politikusok. Egyszer igen egyszer nem.

Azert azt hozzateszem, hogy szerintem ha bejutnak a toltelekpartok, nem lesz nagykoalicios kenyszer.

GLászló Creative Commons License 1998.09.23 0 0 8
Ismétlem Libegő: tévedsz. A politikában nem szabad a több hónapos emlékezetedre támaszkodni. Ajánlom figyelmedbe a Népszabadság mai, de sokkal inkább a holnapi számát, melyekben részletesen foglalkozik a lap (Léderer Pál, bonni tudósítónk) a hétvégi választásokkal.

Szerintem a német választások kimenetele ma a következőképpen látszik: (Az 1. pontnak a legnagyobb a valószínűsége, aztán csökkenő eséllyel a többi az alábbi sorrendben.)

1. Szocdem győzelem, nagykoalíció szocdem kancellárral /60%/
2. CDU-győzelem, nagykoalíció Kohl nélkül. /45%/
3. Szocdem győzelem, minimális többségű koalíció a zöldekkel, szocdem kancellár./30%/
4. CDU- győzelem, minimális többséggel, Kohl kancellár. /20%/

Libego Creative Commons License 1998.09.23 0 0 7
GLaszlo,
_nem en_ tevedek. En csak a ket politikust idezem.
En ugy emlekszem, hogy Kohl is es Schroder is kijelentette: nem lesz nagykoala. Hogy most pontosan mit mondtak nem emlekszem, es az ujsag sincsen meg mar.
Az elemzok pedig, hat tudod... Ha a magyarorszagihoz hasonlo elemzok vannak Nemetorszagban is, akkor itt bizony meg minden elofordulhat.
GLászló Creative Commons License 1998.09.23 0 0 6
Kedves Libegő!
Tévedsz. A nagykoalíció nagyon is valószínű.
A két nagy párt a kommunista utódpárttal való szövetkezéstől zárkózott el. (Valamint Kohl bejelentette, hogy a szociáldemokratákkal kötendő esetleges koalíciós kormányban nem vállal szerepet.)
Az elemzők szerint aligha kerülhető el a két nagy párt közös vállalkozása, ami ellen már egyik sem tiltakozik, csak az a kérdés, hogy melyikük lesz többségben. (Az jelöli a kancellárt)
Libego Creative Commons License 1998.09.23 0 0 5
A naygykoaliciorol nem lehet szo. Ezt Kohl is es Schroder is kifejtette.
freimann Creative Commons License 1998.09.23 0 0 4
Kedves Libegő!

Ha valaki nem tudná, hogy most melyik párt van kormányon, az ígéretek alapján egyből kitalálná.
:-)

teodor Creative Commons License 1998.09.23 0 0 3
Tisztán számszaki tippem :
CDU-CSU 41 %
SPD 39 %
Zöldek.. 7 %
FPD 5 %
..a többi kiesik,vagy nem szalonképes.
A tipp kerekitett egész %-ra,de ez mindegy.
Ami ebből kijöhet : NAGYKOALICIÓ.Ez nekünk
se lenne rossz.
Libego Creative Commons License 1998.09.23 0 0 2
medwe,
nem!

Egy kis adalek a temahoz a szombati FAZ-bol.
A partok/uniok nyilatkoznak a kul-es biztonsagpolitikarol. Kivonat a partprogramokbol.

CDU/CSU: Az Europai Unio keleti bovitesenek targyalasat az elso 6 tarsulni kivano orszaggal kivanjak utemben, de ovatosan folytatni.

SPD: A keleti bovites a demokraciat es a piacgazdasagot tamogatni fogja, es ezzel noveli a mi (nemetek) gazdasagi es politikai biztonsagunkat

Bundnis90/Zoldek: "Mi fellepunk amellett, hogy lehetoseg szerint sok keleteuropai orszag csatlakozhasson - korlatozasok nelkul. Akkor is, ha ez nem lmehetseges egy idopontban, minden tarsulni kivano orszagot -Torokorszaggal egyutt- egyenlo elbanasban kell reszesiteni..."

FDP: ... minel hamarabbi tarsulast...

PDS: nincs kivonat

Medwe Creative Commons License 1998.09.22 0 0 1
igen!
naiv Creative Commons License 1998.09.22 0 0 0
A problema érdekes.
Kohl 16 éve sikeresen kormányoz, megcsinálta a német egyesítést kisebb-nagyobb zökkenőkkel. németország jelenleg Európa vezető gazdasági hatalma. Az országban az életszínvonal és a létbiztonság magas, időnként defláció van. Angliában a Vaslady 12 évig sikeresen kormányzott majd utódja alatt sem mentek rosszúl a dolgok, de az emberek - polgárok - választók - nép - ki-ki válassza ki izlése szerint meguntál őket és megválasztották Tonny Blaire-éket(munkáspárt(na nem az itteni).
Hasonló előfordulhat Kohl-ékkal is.
Ennek ellenére a bajorországi választáson lesöpörték a szocikat. Persze mi lesz a volt NDk tartományokban, ahol nem minden olyan rózsás és az átpumpált márkamilliárdok ellenére néhol 15% körül van a munkanélküliség. Ott könnyebben bedőlnek a szoci-demagógiának.
Hogy nekünk melyik a jobb ? - ez megint nem egyszerű kérdés. A politikát ritkán szabják meg szimpatizálási szempontok. Minden privát szimpátiája ellenére egy német konzervatív körökhöz tartozó tőkés szívesebben vett gyárat Horn Gyuláéktól(mégha utána kezet is mosott), mert azok bármi áron el akarták adni.
Mindamellett valószínüleg pár hónap alatt megszokják szerte Európában, hogy a mostani magyar partnerrel másképpen kell tárgyalni, ez a fél keményebben képviseli nemzeti érdekeit - ez egy idő után nagyobb megbecsülést vált ki akár a konzervatív akár a szocialista(nem MSZP)tárgyaló partnerben. Az itteni konzervatív pártoknak valószínűleg előnyösebb egy konzervatív kormány, s talán kormányszinten is kedvezőbbb személyes kapcsolatok kialakítására ad lehetőséget, de alapvetően nem ez lesz a meghatározó.

naiv

Libego Creative Commons License 1998.09.22 0 0 topiknyitó
A Topic-targy onmagaert beszel.

A hazai anyazasok utan terjunk at egy kicsit nemzetkozibb vizekre. Vannak hatasai Hazankra is, ezert dobom fel a temat:

---Nemetorszagban valasztasok lesznek ---

Ket nagy politikus, ket nagy politikai tabor kuzd meg egymas ellen nem kevesbe enyhe kampany mellett.

Milyen kovetkezmenyei lesznek a nemet valasztasoknak Magyarorszagra? Nekunk ki a jobb, Schroder vagy Kohl?
Itt most lehet ervelni, tippelni, szavazni de _nem anyazni_.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!