Keresés

Részletes keresés

Kotyag Creative Commons License 2000.12.08 0 0 16
Kisse elhalni latom a topicot, pedig ket nap mulva (dec. 10-en) egyetemes Emberi Jogok Napja lesz.

Kis Janos irt egy konyvet meg anno azzal a cimmel, hogy vannak-e emberi jogaink?
Aktualis-e most ez a tema?

Kotyag Creative Commons License 2000.11.29 0 0 15
Emberi jogok - minden ember egyenlonek es szabadnak szuletett. Pal apostol
cucu Creative Commons License 2000.11.29 0 0 14
Helo.
Kissé bányászkodtam...

Szóval, az utóbbi hónapok eseményei kapcsán lehet-e emberi jogokról beszélni magyarországon?
Arra gondolok, hogy a bíróságokon miért nem vagyunk egyenlőek, az egyiknek miért szabad öletni/ölni, míg a másiknak ahhoz való jogát sem ismerik el, hogy megvédje magát és családját. Gyilkosnak kiáltanak ki ártatlan embereket. Vagy az egyik ellophatja az ország pénzét büntetlenül, a másikat becsukják, ha lop a közértben, miközben a betörőket a rendőrség nem is keresi, minek? Végül is csak egy sima mezei állampolgárt ért kár.
Itt van például a legújabb kutyatámadás, aminek következtében egy fiatal -54-éves!- nő elveszítette egyik karját és egyik lábát. Már előre látom, hogy az igazi bűnösök megint nem lesznek elítélve. De még a kutyák gazdája is megúszhatja, pedig kutyái végül is kioltották egy ember életét.
Ez volna az a nagyrabecsült demokrácia? Mert akkor én nem kérek belőle.
Csak én látom így?
cucu

Pocak Creative Commons License 1998.12.08 0 0 13
Dekoder,

A temafelvetessel a nyilatkozattevok kepmutatasara celoztal?
Mert ha igen, hat nem tudod, hogy itt nincs nyomor, Mao. nem importal szemetet, es soha, senkinek az eletebe nem avatkoznak be allamilag tamogatott intezmenyek?! ;-)

Sot, a kormany most keszul megerositeni az alkotmanyos rendet "uj eszkozokkel"!

Sztrovacsek Creative Commons License 1998.12.08 0 0 12
Gombperec, az a mondatot ki lehetett egészíteni a következővel: (állítólag egyes szerveknél halkan, de megtették) ... éppen ezért tartsuk szem még lakat alatt.
Sztrovacsek Creative Commons License 1998.12.08 0 0 10
Devians

Az utolsó mondatodra: nem biztos! Sokszor még ő saját maga sem ismeri fel azt az érdeket. :)

Dentumoger Creative Commons License 1998.12.08 0 0 9
Nofene! És kormányod betartja az emberi jogokat kedves dekóder?

Megakadályozta például a kisebbségi választásokon történt visszaéléseket? Vagy azért, mert nem az ő idejében hozták a törvényt, szemet húnyhat fölötte?

devians Creative Commons License 1998.12.08 0 0 8
Dekoder!
Ez csak szimbolikus nyilatkozat, nincs gyakorlati kovetkezmenyekkel jaro tartalma. Illetve lenne, de senki sem veszi komolyan.

Pl "Magyarország... következetesen fellép az emberi jogok megsértése ellen, határain belül és a nemzetközi színtéren...".
Nem tudok arrol, hogy barmit is tenne kormanyunk az ellen, ami pl Afganisztanban folyik.

Dehat ezeket nyilvan te is ugyanilyen jol tudod.

ikv!
Azt hiszem nem cinikus, hanem naiv vagy (bocs a szemelyeskedesert, csak a poen miatt irtam le).
A politikus "nagy kataklizmak" eseten SEM elveit, hanem erdekeit koveti. Elvek szerint legfeljebb akkor cselekszik (es akkor egybol nagyon hangsulyozza), ha egy adott szituban
nincsenek erdekei sem pro/sem kontra.

Hogy en is cinikus legyek: ha egy politikust ugy latsz, hogy elvi lepest tett, akkor az csak olyan erdek, amit te meg nem ismertel fel. (ez sajnos nem az en kutfombol fakadt).

Sztrovacsek Creative Commons License 1998.12.08 0 0 7
Az egyetértés sokszor csak a plenáris üléseken hiányzik. Egy-egy nagyobb ügyben. Ki járt már a parlamentben (nem látogatáson:)) láthatta, hogy a bizottsági értekezleteken, a gyűléseken, sőt még a büfében is nagyobb az egyetértés. Jó, néha nyilvánvaló, hogy csak egymásnak nyalnak, udvariasság, de tény, hogy a bizottsági gyűléseken sokkal könnyebben jutnak dülőre (néha). A TV-t viszont mindenki nézi, ott mutatni is kell valamit :))
higany Creative Commons License 1998.12.08 0 0 6
az emberi jogok egy újabb gumikategória ami a természetjogot hivatott helyettesíteni
higany Creative Commons License 1998.12.08 0 0 5
az emberi jogok egy újabb gumikategória ami a természetjogot hivatott helyettesíteni
dekóder Creative Commons License 1998.12.08 0 0 4
Kedves ikv!

Cinikus vagy, de nem Te tehetsz róla:o)
A nyilatkozat azért is fontos, mert számonkérhető. (Lehet, hogy én meg túl naív vagyok?)

lkv Creative Commons License 1998.12.08 0 0 3
kedves dekoder,

Igazad van. Mindazonaltal, ha egy-ket part jon, hogy itt egy szoveg az evfordulo alkalmabol , fogadjuk el (nem tudom, hogy igy tortent-e) akkor a tobbieknek pro-vagy kontra allast kell foglalni. A konszenzust a nyilatkozat napirendre tuzese vagy elfogadasa menten vizsgaljuk?

Tulajdonkeppen azt akartam mondani, hogy ha egy part nem szeret valamilyen kisebbseget, azert meg el fogja fogadni ezt a nyilatkozatot, de ezt nem neveznem konszenzusnak. Ha az SzDSz es a MIEP egyetert nyilatkozatugyben (van mas ellentetpar is, ne toljon le senki, hogy ezzel jovok ujra), az azert van, mert a MIEP-nek jol felfogott erdeke, hogy ne hivja fel magara a figyelmet egy esetleges nyilatkozat elleni cirkusszal. Ugyanakkor gyakran vannak otleteik mindenfele kisebbsegekkel kapcsolatban.

Egy iranyba mutato erdekek vannak, nem konszenzus.

Politikus csak nagy "kataklizmak" (barmi legyen is az) eseten cselekszik elvek szerint (esetleg a kesobbiekre is gondolva), egyebkent marad az erdek.

Lehet, hogy tul cinikus vagyok?

dekóder Creative Commons License 1998.12.08 0 0 2
Kedves ikv!

Az egyetértés az volt, amikor Magyarország aláírta a nyilatkozatot. Most az évforduló kapcsán fogadtak el egy nyilatkozatot, amire semmi nem kötelezte őket.

Zak Creative Commons License 1998.12.08 0 0 1
Apropó emberi jogok. Most, december 10.-én lesz a ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozat kibocsátásának 50. évfordulója. Ha érdekel valakit, a Nyilatkozat szövege megtalálható a http://hal2000.elte.hu/zak/ejeny.html cím alatt.
lkv Creative Commons License 1998.12.08 0 0 0
nem kerdojelezhetik meg az alkotmany altal garantalt emberi jogokat, vagyis az ENSZ nyilatkozattal muszaj egyetertsenek.

De ezt nem neveznem konszenzusnak. Bizonyos nagyon rendkivuli helyzetekben (katasztrofak, ilyesmi) el tudok kepzelni egyetertest nagyon rovid idore, egyebkent nem. Ehhez meg kell a fuvet nyirni nehany 100 evig, szoval ugysem erjuk meg.

dekóder Creative Commons License 1998.12.08 0 0 topiknyitó
Politikai csatározásoktól hangos manapság a parlament. Lehet-e közös nevezője a parlament pártjainak?

Az Országgyűlés kedden politikai nyilatkozatot fogadott el az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata megszületésének ötvenedik évfordulója alkalmából.

Részlet a nyilatkozatból: “A XXI. század küszöbén elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a világ számos országában ma is nap mint nap megsértik az alapvető emberi jogokat. Ártatlan emberek milliói válnak a politikai terror, az erőszak, a szegénység és nyomor áldozataivá, a környezet egyre általánosabb szennyezése a jövő nemzedékeit is fenyegeti. Jogsértő, hátrányos megkülönböztetés, előítéletesség, gyűlöletkeltés sújtja, sőt időnként létében veszélyeztetheti a nemzeti, etnikai, vallási, nyelvi és más kisebbségeket. Magyarország az általa elfogadott nemzetközi emberi jogi egyezmények szellemében következetesen fellép az emberi jogok megsértése ellen, határain belül és a nemzetközi színtéren egyaránt.”

A nyilatkozatot tartózkodás és ellenszavazat nélkül fogadták el a parlamenti pártok.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!