Keresés

Részletes keresés

zokoni Creative Commons License 2007.12.18 0 0 51
Kiváncsiságból megnéztem kb. hatvanvalahányezer topik van a polidiliben és ez volt az utolsó. Ez már történelem!
csutak Creative Commons License 1998.12.27 0 0 50
Kedves Geo és Demus!
Egyszerű a válaszom. Én a melós alatt a marxi megfogalmazást értem: a munkás tudását és munkaerejét adja el mint árut. Tehát a KFT nél dolgozónak is meg kell adni a szerveződés lehetőségét.
A pártoktól való távolmaradásról: Ne az X párt tagjaként, hanem mint az Y szakszervezet vezetőjeként szólaljon meg. Jelenleg nehéz eldönteni mit és kit képvisel az a szakszervezeti vezető, akit köt a pártfegyelem.
Idő kell a valódi érdekképviseletek megalakulásához, mert valóban szükség van egy igazi ellensúlyhoz a munkaadókkal szemben.
speaker Creative Commons License 1998.12.27 0 0 49
Gyűlöletről szó sincs, de hogy nagyon rossz a véleményem, az gondolom nem kétséges.
(Természetesen ez nem személyedhez kötődik, hiszen nem is ismerjük egymást.)
speaker Creative Commons License 1998.12.26 0 0 47
Kedves Geo!

Nincs igazad, mert nem én találtam ki azt a lózungot, hogy az Orbán kormány
"balról előző", ezt a vádat több helyütt is olvashatod a t'asztalon. Ez odáig megy, hogy ma már sokan az ország stabilitását féltik az új kormány jóléti intézkedéseitől.
Véleményeltérésünk ott lehet, hogy én nem egy (és miért nem kettő?!) baloldali pártnak tulajdonítom a gazdasági egyensúly megteremtését, hanem a külföldi tőke hatásának, melyért nem egyértelműen az előző koalícíót illeti köszönet. A Horn kormány alatt szerintem felesleges áldozatokat tettünk ebben az ügyben is.
Szerintem az előző koalíció nem beszélő viszonyban volt a szakszervezetekkel, hanem likvidálta őket, különben aligha lehetett volna megetetni velük egy olyan "békát", amely csak a pártelitnek és a hozzá csapódó seftmeneknek volt jó, a tömegek és a nemzet számára meg felért egy mohácsi vésszel. Ismét csak arra tudok hivatkozni, hogy a Bokros csomag 80%-a még az alkotmányosság próbáját sem állta ki, nemhogy megfelelt volna a szociális, humanitárius vagy dolgozói érdekvédelem elveinek, vagy pláne az ország gazdasági érdekeinek.
A nyugdíj rendszer Hornék alatt történt átalakítása mögött is az volt, "nekünk" (mármint az elitnek) megteremtjük a fejlett országokéhoz hasonló biztonságot, a többi leszakadó réteggel meg nem törődünk. Biztos, hogy ez ennek az elitnek rendkívül előnyös lenne, de ha nem ragadnak meg a brancsok és haverok szintjén, a jövő megalapozásának távlatosabb elképzelése is felmerülhetett volna. Megette a fene az olyan elitet, mely csak a saját jövőjével törődik, úgy akar földi paradicsomot, hogy mindenki mást a pokolba taszít. Eszembe sincs kétségbe vonni az előző kormány törekvéseit a konszolidált viszonyokra (nyugdíjemelésre, létbiztonságra, stb), mert tudom, hogy a balhét igyekeztek elkerülni, de az eredmény minősíti erőfeszítéseiket.
Az ÉT nem létezik, mert nem legitim. Kik, hogyan delegáltak oda tagokat? Jelenleg a munkavállalói oldalt az MSZP meghosszabított kezeként érzékeljük, vagy még annak sem, csak egy zavaros konglomertátumnak, amelynek tagjai önjelölt népvezérekként intézkednek a "nép" nevében.
Csak politika mentes szakszervezetnek van jövője. Sem a sztálini, sem a hitleri "munkás"szakszervezetek nem váltak be, de még a rózsaszin szakszervezetek is csak a korrupció melegágyainak bizonyultak eddig mindenütt.
A munkavállalók is emberek: világnézettek, hittel, erkölcsi alapelvekkel, szimpátiákkal. Milyen alapon kötelezi el őket valaki is a saját politikai kötődései szerinti oldalon való politizálásra?
Azt hiszem egy olyan kőkemény kapitalista világban, amilyen mienk, a munkavállalókat érdemi érdekvédelem nélkül hagyni több, mint felelőtlenség. A külföldi karvaly tőke és egyes magyarországi újsütetű kapitalisták biztos nagyon élvezik ezt a helyzetet, de ha már egy tisztességes magyar vállalkozót (és szerencsére már sok ilyen van), vagy egy jól szituált multit kérdezel, nem biztos, hogy tetszik nekik ez a bizonytalan helyzet. Ők tudják, hogy a gazdálkodás (náluk ez minden esetben ez tisztán kereskedést jelent) akkor biztonságos, ha szigorú, de méltányos keretek között zajlik, ahol szerződések korlátozzák a vevő (munkaadó) és az eladó (munkavállaló) jogait és kölességeit és nem politikai lózungok fedik el a valódi érdekviszonyokat.
Multkori beírásomat egy korábbi, meglehetősen sarkosan fogalmazott hozzászólásod ihlette. Miért nevezel akkor provokátornak?

demus Creative Commons License 1998.12.25 0 0 45
Kedves Csutak!

Ne csak a melósok érdekvédelmére kell gondolni, mert pld. ott vannak azok akik magáncégeknél dolgoznak mint alkalmazottak, nekik mai napig sincs semmilyen érdekvédelmi szervezetűk. Az igaz, hogy a mai szakszervezetek a régi kádári kor itt maradt gyermekei, melyek átalakulása alig ment végbe, de az újak megszervezését sem a kormánynak kell magára vállalnia, mert ez nem kormányzási feladat, hanem a civilekre kell ezt bízni, ami természetesen parlamenti- és nem kormányzati,- (törvényi) jóváhagyás által működne.
Nem pont szakszervezeti, de a munkaadók szövetsége sem müködik hazánkban. Az új szakszervezetek működéséhez pedig a kormány a parlament döntése alapján teremtse meg a gazdasági alapot.
demus

demus Creative Commons License 1998.12.25 0 0 44
Kedves speaker1

Lenntebb irtadazt, hogy a kormány nemzeti alapokról indul. Ne haragudj, én nem vagyok olyan tájékozott, megirnád, hogy mik azok a nemzeti alapok és mitôl nemzetiek?

Köszönöm elôre is. Üdv.
demus

speaker Creative Commons License 1998.12.25 0 0 43
Kedves Geo!

Szerintem semmikép sem úgy, hogy valamely párt, vagy világnézet iránt, a szekszervezeti vezetők véglegesen elkötelezik magukat, és párttagkönyvük mögé bújva szegény szakszervezeti tagokat annak megfelelően hagyják a pácban, hogy éppen az ideológiai beállítottságuknak megfelelő párt van uralmon, vagy kergetik kilátástalan és törvénytelen akciókba, ha éppen ideológiai beállítottságuknak (gusztusuknak) nem tetsző párt kormányoz.
Például, itt van az MSZOSZ. A Bokros csomag legszörnyűbb rendeleteit szó nélkül jóváhagyták, sőt "elvi alapon" támogatták, eszük ágában sem volt az Alkotmánybírósághoz fordulni, azt a jobboldali pártoknak kellett megtenni. Az MSZOSZ ezt baloldali szimpátiájával magyarázta, valójában csak azt folytatta, amit elötte 40 évig csinált, a szakszervezetek nyakába tett pártaktivista vezetők a párt propagandistájaként léptek fel.
Most sokan vádolják az új kormányt, hogy baloldalról előzi az eddigi jobboldali (!?) szocialista politikát és ettől az ország(?) gazdasági előmenetelét féltik. Eltekintve attól, hogy ez ostobaság, bebizonyosodni látszik, hogy lám, nem kell szocialista utópiákról hazudozni ahhoz, hogy egy kormány nemzeti alapokról kiindulva a nép legszélesebb rétegeinek a javulásán fáradozzon, azaz a nemzeti elkötelezettségű reformok legalább olyan hatásúak, mint amit a baloldaliak célul tűztek ki ugyan, de elvtelenségük, korruptságuk miatt soha sem próbáltak megvalósítani, csak beszéltek róla.
Most az MSZOSZ, az ágazati szakszervezetekbe szétültetett aktivistái révén sztrájkokkal, demonstrációkkal fenyeget, holott 4 év után a kormány végre törődik a reáélbérek alakulásával, tényleg emeli (egyelőre ugyan differenciáltan és a legnehezebb helyzetű öregeket segítve elsősorban) a nyugdíjakat, hogy a GYED-et, vagy GYES-t már ne is említsem.
A magam részéről remélem, hogy a MÁV alkalmazottak, akiknek rengeteg jogos sérelmük van, nem fognak bűnhődni a felelőtlen politikai játszmákkal kísérletező vezetőik helyett annak tükrében, hogy a bíróság törvénytelennek és jogtalannak ítélte a legutóbbi sztrájkot.
Mert igenis, nagy szükség lenne komoly érdekvédelemre, de ezt nem az Antall, vagy most az Orbán kormány szüntette meg, vagy járatta le, hanem azok a szakszervezeti vezetők, akiket a 40 éves kommunista uralom alatt a melósok nyakába raktak.
Szerintem törvényileg tiltani kellene a szakszervezetek politikai tevékenységét, már csak a dolgozók érdekében is, mert tarthatatlan, hogy a munkavállalók érdekvédelme négyéves kormányzati ciklusok függvénye legyen. El kéne végre felejteni a baloldali demagógiát, mely szerint a munkások helyzete a mindenkori ideológiai kurzus függvénye és nem a kőkemény, szerződésekben lerögzített, törvényekkel megalapozott és pontosan behatárolt, korrupciótól megtisztított, önkéntességen alapuló érdekvédelemé.

rosseb Creative Commons License 1998.12.24 0 0 42
Globálisan interpretálva MiaSZÖSZ.
csutak Creative Commons License 1998.12.23 0 0 40
Dekóder !
Jó kérdéseket tettél fel.
Azt hiszem a mai szakszervezet csak látszat intézmény.
Eleinte sajnáltam, hogy Antall miniszterelnök segített őket szétzavarni. Sajnos a folyamat megakadt. Egy "valódi" érdekképviseletre volna szükségük a munkavállalóknak. Olyanra amelyik tényleg a melósok érdekeit képviselik. Ez természetesen bizonyos képzettséget feltételez.
Azt gondolom, hogy a politikát nagyívben el kellene kerülni minden érdekképviseleti szervezetnek. Elvégre ott vannak a pártok.
Remélem unokáink majd megérik.
huba Creative Commons License 1998.12.22 0 0 39
Ez klassz.
A Karancs szállót 35 millcsiért vették meg, de még ki sem fizették az illetékét. Emiatt, most elárverezik, 260 millióért. Miután nincs rá vevő, az igazgatónő, K.-né Sándor Gabriella, tulajdonosként tarthatta meg "hagyományteremtő" karácsonyi partiját. Ünnepelhet is, hiszen még ha elárverezik is, 260-26= 234 millcsi marad abból, amit 35-ért vett.
A vasutasok sztrájkolnak, Sándor elvtárs meg szolidáris.
griffi Creative Commons License 1998.12.22 0 0 38
Sajnos -véleményem szerint a szakszervezet semmit nem változott.De mitől is változott volna,hisz azok az emberek még most is a vezetők,akik az mszmp idején is voltak.Mindig is az MSZMP "öcsikéje" volt.Nem az embereken,a szakszervezeti tagokon segitettek,nem az Ö érdekűket nézték,hanem csa a saját maguk érdekeit.Persze vannak kivételek is.Én csak arról tudok beszélni ,amit én tapasztaltam.Ott voltam egy szaksz.vezetői értekezleten/94-ben/,amikor a vezetők mindent megigértek a tagoknak,csak nehogy az MDF-re szavazzanak.És utánna ez,meg az lesz. Aztán mi lett,nagy kuss.Az emberek fizetése,megélhetése nem a mostani kormány intézkedései alapján olyanok,amilyenek.S legjobban az ex-szakszervezetis /nagy sanyi/ kiabál a legjobban. Az elmult években nem volt annyi elégedetlenség mint most.Nem gondoljátok
nawrwtil Creative Commons License 1998.12.21 0 0 36
hol a SZOT-vagyon?

mi lett a Dózsa György úti székház eladásából származó bevétellel?

miért aludtak az érdekvédők 4 évig (94-98)?

hogy tetszett a köztársasági elnök úr hozzászólása (felolvasása) a kongresszuson?

alfalfa58 Creative Commons License 1998.12.21 0 0 35
Bizony a hazai bérek a béka feneke alá süllyedtek. Ha jól tudom, 1994-ben a szlovák, cseh, lengyel szint fölött voltak vagy 30 %-kal, most jóval alatta. Az előző kormányzat idején, amikor ez a realbércsökkenés bekövetkezett, sajnos csöndben voltak a szakszervezetek. Most lármáznak, keresik elvesztegetett hitelüket. A fene se érti ezt.
hardy Creative Commons License 1998.12.21 0 0 34
Mindenkinek figyelmébe ajánlom a mai Magyar Nemzetetben Tőkéczki László cikkét: Mit akar a szakszervezet?
Arhtur Creative Commons License 1998.12.21 0 0 33
Kedves Geo!
Szerintem nem egy tragédia ha van sztrájk az életszínvonal javításáért! Szerintem hatékony érdekképviselet nélkül nem lesz europai bér! Az állam és a tőkés magától nem fog adni ki kell harcolni ez a szakszervezet létének értelme ezért fizeti a dolgozó a tagdíjat! Ha másképp nem tud erdményt elérni csak sztrájkkal akkor sztrájkoljon, bármilyen kormány van! Az MSzOSz és atöbbi szakszervezet és munkástanács azért csípi a szemem mert, igazán nem sokat tettek a tagságukért tisztelet a kivételnek! A nyugati több hetes sztrájkoktól senki sem ájul el itthon csak ha itthon van akkor vannak oda társadalmi békért! IMHO a tagságnak kell elérnie a vezetésnél a hatékony érdekvédelmet, ha erre nem képes, akkor váltsa le, ha nem váltja le akkor elégedjen meg azzal amit kap!
Kedves Edelweis!
Én írtam a MSzOSz taglétszámáról a ~300000-t a Magyar Nemzetben olvastam.

Kedves F.B. I. doktor!
Nincs gond csak hiányoltam a hozzászolásokat.

Kedves Mindenki!
Mivel jan4.-ig internet elvonokúrán leszek szeretnék mindenkinek kellemes ünnepeket és boldog Újévet kívánni!

F.B. I. doktor Creative Commons License 1998.12.20 0 0 31
Köszönöm kedves edelweis,

Amiről írt az sajnos nem látszott a képernyőmőn. De végül rájöttem mi a probléma. Szóval megvannak az eltünt hozzászólások.

Kedves Arhtur,

Ezer bocs én voltam a hibás, de nem szándékosan tettem. Addig is amíg kijavítják a hibát, visszamásolom (legalábbis megpróbálom) a hozzászólásokat.

Tisztelettel,
mint fent



Arhtur 98-12-19 11:26    adatok | e-mail
Kedves Geo!
Az MSzOSz tagsága 800000-ről 300000-re csökkent ezek nagyrésze nyugdíjas milyen érdekérvényesítő képességgel rendekkezik? A nyugdíjjas hogy sztrájkol? Nem eszik? Nem kunszt Bokros óta. Úgytudom a sztrájkalap szinte üres. Miből fizetik a sztrájkolókat? A vezetők kétes ügyekbe keveredtek. A lenti gondolatmenetemben arra akartam rávilágítani, megújult hiteles vezetés, erős érdekképviselet, depolitizálódás nélkül az MSzOSz el fog sorvadni, vagyonát elhordja vezetőség.

Geo 98-12-19 11:01    adatok | e-mail
Fikázzatok, fikázzatok...
Arthur, légy inkább kicsi indián. Nem szeretném bebizonyítani Neked, hogy bizony-bizony, egy sztrájkra képes lehet még az MSZOSZ, de azt adja az isten...Tudod, mikor sztrájkolnak? Ha annyira semmibe veszik őket. Láttál már életedben szakszervezetet, szakszervezeti vezetőt? Tudod, mivel lehet a legjobban mozgosítani őket? Pl. ha nem tárgyalsz velük, közben meg kijelented, hogy képtelenek az érdekérvényesítésre.
Veszélyes, miket mondsz, mert az utcára, sztrájba bizony könnyű szakszervezetet vinni...

dekóder 98-12-19 9:13    adatok | e-mail
A tegnapi és a mai hírek meglehetősen elgondolkodtatóak. Az MSZOSZ tegnapi kongresszusa előtti ünnepi rendezvényen megjelent és felszólalt Göncz államfő is, aki szükség esetén az erő felmutatását kérte a jelenlévőktől. (Göncz egyébként az elmúlt időszakban - ha jól emlékszem - kétszer szólalt meg az ország államfőjeként: az SZDSZ kongresszusán, és az MSZOSZ-én... A kettő között volt még egy pimpf ügy: a Nato.)
A másik hír egy nyíregyházi szállodaügyhöz kapcsolódik. A történet (NapiMao, mai szám) főszereplője Sándor László nővére, aki a Postabank hathatós közreműködésével tulajdonol egy szállodát. Mellékszál, hogy kormányváltásig a Postabank felügyelőbizottsági tagjaként (is) funkcionáló Sándor L. lánya és sógornője is a Postabank alkalmazásában állt. (Az általa vezetett OEP és a Postabank kapcsolatáról már nem is beszélve.)

Tudom, puszta demagógia, de mégis. Mi egy szakszervezeti vezető feladata valójában? Az érdekérvényesítés, vagy az érdekkijárás?
(Ellenzéki tasztaltársaim kedvenc fordulatával élve: ne tessenek most azzal jönni, hogy de bezzeg a Simicska...)

dekóder


Arhtur 98-12-19 7:13    adatok | e-mail
Minden szakszervezet legitimitását, erejét a tagsága adja. Érdekérvényesítési képességét a tagság egységes kiállása a vezetés elgondolásai mellett akár a sztráj árán is. A sztárjk vagy sztrájkfenyegetés akkor hatásos, ha a vele okozott kár igen nagy a munkáltató számára, vagy másoknak. Ezért tudnak jelentős béremeléseket kiharcolni a vasutasok, főleg a mozdony vezetők. Öszzevetve a két szervezetet az MSzOSz nem igazán tűnik jelentős szakszervezetnek igen nagy vagyonnal rendelkezik, de szerintem nem tudna országos sztrájok szervezni érdek érvényesítő képessége igen kicsi. Megpróbál szociális problémákból valamit profitálni, de szerintem az emberek nem vevők erre a szervezet eddigi tevékenységét látva.Túlságosan kötődik az MSzP-hez ezzel taccsra tette az érdekvédelem ügyét. IMHO a szakszervezeteknek nem szabana semmilyen politikai párthoz tartozniuk, még parlamenti mandátumot is megkérdőjelezném, csak a tagságuk jólétével kellene törődniük, mert a mindenkori hatalom önszántából nem ad annyi bért és szociális juttatást mint amennyit sztrájkkal ki lehetne csikarni. A politikától el kellene távoldniuk, és csak szigorú érdek védelemre kellene koncentrálniuk. Az MSzOSzben erre nem látok lehetőséget néhány éven belül el fog sorvadni, mert gazdasági háttere összeolóban van, a veztők saját boldogulásukkal, és hatalmon maradással foglakoznak.

edelweis 98-12-19 4:07    adatok | e-mail

Kiket képvisel MA az MSZOSZ?
Netán az ózdi vasasokat?
Állami lakások nem épülnek. Netán az építőket?
Textiliparunk a semmibe veszett. Netán a textileseket? hogy ne soroljam tovább...

Hol volt a szakszervezet, amikor megemelték a nyugdíjkorhatárt ebben az országban, ahol a születéskor várható életkor alig haladja meg a nyugdíjazás évét?
Ennek az MSZOSZ-nek még egy dobása lehetne: felajánlani a vagyonát a nyugdíjasoknak, amit annak idején tőlük harácsolt össze.


Geo 98-12-19 1:23    adatok | e-mail
Kedves Szelep, LDTrockij, tini!
Ti csak írtok, írtok, legalább ami 1 képernyőre kifér, azt elolvasnátok:

Nemt'om, mér' az MSZOSZ-t fikázzátok. csináljatok magatoknak egy hiteles, jobboldali szakszervezetet, pl. nevezzétek el Munkástanácsoknak. Aztán bízzátok a dolgot egy polgári kormányra, aki ugye annyira megtárgyalta mindenkivel a programját, hogy ezután már senkivel sem akar tárgyalni, így elérhetitek, hogy a "vörös" MSZOSZ és a Palkovics-féle Munkástanács közös platformra kerül. Mint szoclib, ezér' igazán hálás köszönettel tartozom.
(Amúgy minden szakszervezetet a támogatottsága hitelesít. Az MSZOSZ már maj'nem szétesett, amikor Antall-ék annyira elkezdték utálni őket, hogy megnyerték az ÜT -üzemi tanács - válsztásokat.)



edelweis Creative Commons License 1998.12.20 0 0 30

Kedves F.B.I doktor
nem tudom pontosabban megjelölni,mint ahogy írtam, hogy hol találtam azt a hozzászólást.
Az ön 19-dikei 11:37-es bejelentkezése végén ez áll:"Kedves Geo!
Az MSzOSz tagsága 800000-ről 300000-re csökkent ezek nagyrésze nyugdíjas milyen érdekérvényesítő képességgel rendekkezik...stb" Ezután a következő hozzászóló 11:01-kor Geo
Ha nem az Ön leveléhez tartozik ez az idézett szöveg és a folytatása, akkor kié ? És mikor, és hogy került oda, ahol van?
F.B. I. doktor Creative Commons License 1998.12.20 0 0 29
Kedves edelweis,

Méltányolom a segítőkészségét, de tudom, hogy az írásomat hol találom. A kérésemre nem válaszolt.

Kedves rezső,

Úgy van, ahogy mondja. Tapasztalaton alapuló előitéletemnek köszönhetőek a feltételezéseim Simicska úr eljövendő tetteiről. Erről most nem írnék többet, mivel ez inkább a Simicska topic-ba illik.

Tisztelettel,
mint fent

rezső Creative Commons License 1998.12.20 0 0 28
Kedves F.B.I. doktor!

Ön téved. Az ügylet nem adócsalás célját szolgálta (tahát nem az APEH illetékes), hanem azt, hogy ne derüljön ki, hogy honnan tőkésítették fel azokat a cégeket (pl. Kód rt. Globex etc.) amelyek a szoclib (de főleg szoc) politikai elit számára különböző módon (pl. házépítés) előnyöket nyújtott.

Volt olyan cég, amelyiknél csak egy napig voltak százmilliók. Az egész, a nyomok összezavarását szolgálta.

Az Ön feltételezése Simicska eljövendő tetteiről vagy előítélet, vagy tapasztalat. Tudnillik tudja miként járt az elmúlt években az APEH (például a Szekeres cikkek megjelenése után két nappal már kopogtak az APEH ellenőrök Molnáréknál) a hatalmon levők ellenfeleivel, és feltételezi, hogy ezután is így lesz.

bubu Creative Commons License 1998.12.20 0 0 27
j.a.j.,
90 elott az ellenzeeeek ? ?
neked nem vot szaxervezeti konyved?
az enyimben benne volt: a szakszervezet legfontosabb feladata transzmisszios szijkent mukodni a dolgozo nep es elcsapata, a part kozott (Lenin)
edelweis Creative Commons License 1998.12.20 0 0 26

Kedves F.B.I. doktor a hozzászólás a Geo 98-12-19 11:01 után található. Ezt az Öné követi 11:37-kor
F.B. I. doktor Creative Commons License 1998.12.20 0 0 25
Kedves edelweis,

Örülök, hogy segíthetek. A cikket megtalálhatja, hogy ha a [98-12-19 11:37] hozzászólásban egérrel rákattint a Népszabadság szóra.

És most én kérem, hogy Ön segítsen. Megmondaná, hogy hol található azt a hozzászólást, amiből a 2. pontban idézett? Csak a többiek kedvéért. Köszönöm.

Tisztelettel,
mint fent

Jobb a jobb Creative Commons License 1998.12.19 0 0 24
Transzmisszió = meghajtó áttétel. Az 1990. elötti ellenzék ezzel a meghatározással illette a látszatszakszervezeteket.
Az esetleges elírásokat meg kár szóvá tenni, hiszen ha az ember gyorsan pötyögteti a szöveget a gépbe, nem nagyon tud figyelni minden részletre.
edelweis Creative Commons License 1998.12.19 0 0 23

Kedves F.B.I doktor
"A cikk"-et, amit szellemi iperedésemre ajánlott, nem találom. Ebből is láthatja mennyire mazsola vagyok. Tovább rontja helyzetem, hogy az MSZOSZ tagság létszámát tekintve nem tudom melyik verziójához igazodjam:
1. amit nekem írt a cikkre hivatkozva, azaz fél millió aktív tag és 250 ezer nyugdíjas tartozik az MSZOSZ-hez
vagy
2. amit Geo-nak írt, azaz "Az MSZOSZ tagsága 800 000-ről 300 000-re csökkent, ezek nagy része nyugdíjas.
szalai Creative Commons License 1998.12.19 0 0 22
jobb!
A csöcsöt rövid ő-vel irják.(Mifelénk.)Mi az a transzmisszió?
szalai
speaker Creative Commons License 1998.12.19 0 0 21
A Salgótarján egyik legnevezetesebb, és a megye egyik legértékesebb ingatlana: a 2412 m2-es Karancs Szálló 1994-ben 35 millió Forintért lett nyolc ember tulajdona.
Az ÁVŰ által meghirdetett ár 30 millió Forint volt, egy vevő 32,5 milliós ajánlata után a szálloda igazgatónője, Karácsonyné Sándor Gabriella és társai ezt az összeget 2,5 millióval megfejelték s övék lett a Karancs.
A 35 millió forintból mindössze 3000 forint volt a készpénz és 525 ezer forint a privatizációs költség. A többit a 2 millió 136 ezer forint értékű kárpótlási jegy, illetve 32 millió 336 ezer forintnyi egzisztencia-hitel fedezte, amelyet a Konzumbank Rt. adott. A hitelt negyedévenként, 2008. december 5-ig kell törleszteni.
Az E-hitel konstrukció ez volt:
Saját pénzforrás 84 ezer forint, amelynek fedezetéül a kárpótlási jegy állt.
A privatizációs költség 65 ezer 625 forint.
Egyéb, a Konzumbank által hitellel, illetve a részletfizetési kedvezménnyel nem biztosított saját erő 183 ezer 375 forint, amiből 183 ezer kárpótlási jegy.
Erre kapott Karácsonyné 4 millió 42 ezer forint kölcsönt, amit 86 ezer forintonként kell negyedévente törlesztenie.
A kedvező kondíciók ellenére a tulajdonosok közül hatan hamarosan mégis úgy gondolták (?), mégsem kell nekik szálloda, Karácsonyné Sándor Gabriella és fia, Karácsony Krisztián kapva kapott az alkalmon, s kivásárolta hat társának a tulajdonrészét. A felek által kialkudott vételár az 1/8-ad tulajdoni hányadra 3 millió 306 ezer 123 forint volt. Csakhogy nem kellett alkudni, hiszen ez az összeg az E-hitel hátralévő arányos része. Annál furcsább azonban az, hogy vajon miből finanszírozta ezt az üzletet Kará-csonyné és fia jó félévvel a vétel után, amikor még alig volt valamennyi készpénze. Nem tudni, de tény, hogy a két szállodatulajdonos 32 millió 336 ezer forint tartozást vállalt át a volt tulajdonosoktól, amelyre a Komzum-bank jelzálogot tett.
A két boldog tulajdonos 1995. szeptember 19-i dátummal megkapja Salgótarján megyei jogú város Nógrád Megyei Illetékhivatalának Határozatát, miszerint a 3257 tulajdoni lapszámon, a 3752 helyrajzi számú ingatlanra 12 millió 677 ezer 184 forint vagyonszerzési illetéktartozás s járulékai biztosítására jelzálog bejegyzését rendeli el. Fellebbezésnek helye nincs. A határozat indoklásában megállapítják, hogy az adós tartozását 1995. 09. 1-ig késedelmi pótlékmentesen megfizethette volna.
Karácsonynéék tehát nem fizettek. Úgy vélekedtek, hogy az illetékhivatal elfogadhatatlanul magas illetéket rótt ki rájuk.
A szállodatulajdonosok természetesen nem ültek karbatett kézzel. Egyszercsak föltűnt a színen a Postabank érdekeltségű Inga Ingatlanhasznosító Kft. Ennek pedig meg is lett az eredménye, az Inga Kft. megvette a Karancs Trade Center Kft. 34 millió 500 ezer forint névértékű üzletrészét. Az üzletrész a társaságban mintegy 88 százalék tulajdoni hányadot képvisel.
Ugyanekkor Karácsonyné Sándor Gabriella és Karácsony Krisztián kizárólagos, fele-fele tulajdonát képezi a Karancs Szálloda.
Ezt követően 1997-ben csereszerződést köt az Inga Kft., valamint Karácsonyné és fia az üzletrész és a szálloda 4/15-öd hányadára, amelyet Bankként jelölnek meg a szerződésben. A csereszerződésben a felek kijelentették, hogy a Karancs Trade Center Kft. 100 százalékos üzletrésze 39 millió, a Karancs Szálloda 415 négyzetméteres ingatlanrésze ugyancsak 39 millió forint. Tehát egyenként is 4 millió forinttal több, mint az egész épületegyüttes 1994-es megvásárlásakor.
Vajon miért tartja Karácsonyné indokolatlanul magas összegűnek az illetéket, amikor csupán 415 négyzetméternyi ingatlanrészt 39 millióra becsül?
Tovább peregnek az események. 1998. február 18-i dátummal kérelemmel fordul Karácsonyné Sándor Gabriella és Karácsony Krisztián a megyei földhivatalhoz, melyben az áll, hogy a szállodát társas üzletházként jegyezzék be az ingatlannyil-vántartásba.
Az A-val jelölt ingatlanrészt Konzumbank megnevezéssel 321 négyzetméter területtel, és a közös tulajdonból megillető 530/10000 tulajdoni hányaddal,
a B-vel jelölt ingatlanrészt Bank megnevezéssel 415 négyzetméter területtel, és a közös tulajdonból megillető 686/10000 tulajdoni hányaddal,
a C-vel jelölt ingatlanrészt Karancs Szálló megnevezéssel 5318 négyzetméter területtel, és a közös tulajdonból megillető 8784/10000 tulajdoni hányaddal kérjük bejegyezni.
Hirtelen, beolvadással megszűnik az Inga Kft., jogutódja a Profit Invest Holding Rt., amellyel Karácsony-nééknak módosítaniuk kell az előző csereszerződést.
A cégbíróság ez év július 14-én jegyezte be a Profit Investet, amely a Duna Club Szolgáltató Rt., az Inga Kft., a PV 1115 Ingatlanhasznosító Kft. és a MEDÜSZ Üzemeltetési és Szolgáltató Kft.-ből jött létre. A nem természetes személyek között pedig ott találjuk a Postabank és Takarékpénztár Rt.-t, a Pénzintézeti Központ Bank Rt.-t, a Fúzió Kereskedelmi és Szervező Kft.-t és a Horn-villát építő DOM Építőipari Rt.-t. A csereszerződés módosítását november 23-án írták alá.
Meglehetősen furcsa, hogy bármerre lapoz az ember a dokumentumok között, mindig postabankos kötődésekkel találkozik.
Bár Karácsonyné határozottan cáfolja, hogy az ő üzletéhez bármi köze is volna öccsének, Sándor Lászlónak, az MSZOSZ elnökének és az MSZP országgyűlési képviselőjének, minő véletlen: a politikus testvér épp az elmúlt négy évben állt az Egészségbiztosítási Önkormányzat élén, amely köztudomásúan a Postabank tulajdonosa volt.
S az is minő véletlen: Sándor László lánya és sógornője postabanki alkalmazott, ő maga pedig a Postabank felügyelőbizottságának a tagja a bank átszervezéséig. Valójában minden jogszerű. Bár igen nehéz eligazodni a Karancs Szálló négyéves történetének útvesztőiben. Annyi azonban bizonyos: a szálló december 17-én se kelt el az újabb árverésen. De ami késik, nem múlik...
Banos János
Arhtur Creative Commons License 1998.12.19 0 0 20
Kedves Mindenki!
Nem tudjátok hova tűntek a 98.12.18. 23-47 98.12.19. 11-47 közötti hozzászólások csak nem manipulálnak?
dekóder Creative Commons License 1998.12.19 0 0 19
Kedves F.B.I. doktor,

de hát a lentebb vázolt ajánlatomban konkrétan megjelölt lap nem ilyen. Önkritikát gyakorolok: az a lap pártatlan és korrekt. Bízom benne, hogy tényszerűen feldolgozza ezt az ügyet is, kellően tájékoztatja az olvasót, köztük a szakszervezeti tagokat is, s ha minden tény napvilágot látott, akkor kiváló publicistái segítenek nekünk abban, hogy megfelelő véléeményt alkothassunk az ügyről.

dekóder

F.B. I. doktor Creative Commons License 1998.12.19 0 0 18
Kedves dekóder,

Amíg vannak olyan lapok, amelyek tájékoztatás helyett csak véleményt közölnek, addíg nem nagyon bízom a sajtóban. :0)

Tisztelettel,
mint fent

dekóder Creative Commons License 1998.12.19 0 0 17
Kedves F.B.I. doktor!

Mit szólna ahhoz, ha a sajtóra bíznánk mindkét ügyet? :o)
Mondjuk a független, tényfeltáró újságírókban bővelkedő Népszabadságra. (A szakszervezeti vezetők jelentős része olvassa a lapot, gondolom.)


Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!