Keresés

Részletes keresés

Azazello Creative Commons License 1999.04.28 0 0 311
Friss a BBC World-tol:
Vuk Draskovicot menesztettek, miutan az akkor meg miniszterelnok-helyettes annak adott hangott, hogy engedelyezni kene ENSZ-csapatok telepiteset Koszovoba valamint helytelenitette, hogy a hadsereg atvette az iranyitast a Studio B teveallomas felett.

Ugy tunik repedezik az eddigi nagy szerb egyseg.

PuPu Creative Commons License 1999.04.27 0 0 310
Így igaz. Ugyanis a szó jelentlésváltozáson ment át, lásd:-piszkosmocskosrohadtganédisznók*rvakomenyista...
Azért - ha előrelátó vagy -, legalább egyet bujtassál...
Előzmény: Ferenc József (309)
Ferenc József Creative Commons License 1999.04.26 0 0 309
Még mindig nem írta meg senki a választási eredményeket.
Egyébként érdekes ez a világ .40 évig az USA szerint mi voltunk a kommunisták, és Jugó nem, Az utóbbi 10 évben a Jugó kommunista mi meg nem.Úgy látszik kommunista mindig kell.
theo Creative Commons License 1999.04.26 0 0 308
A Foreign Report legújabb számából (Jane's):

A Nato titkos szcenáriói

tézisek:
- ha Milosevic el is fogad minden NATO-követelést, komoly szárazföldi stablilzáló erőkre van szükség Koszovóban, szomszédos államokban, esetleg Szerbiában is? Ezeknek az erőknek az összeállítása, kiképzése elkezdődött.
- a konfliktus befejezésére öt lehetséges szcenáriót írtak le:
1. Milosevic elfogadja a NATO feltételeit, tehát a nyugati erők bevonulását is Koszovóba. Ez a legvalószínútlenebb, mivel Milosevic politikai túlélését tenné lehetelenné. Az is gyengíti ezt a verziót, hogy ő már nem szalonképes tárgyalópartner a nyugatiak szmében sem (háborús búnös).
2. Milosevic eltávolítása a hatalomból - romániai felkelés vagy egyszerű katonai puccs által. Ez is igen valószínűtlen, és amúgy sem lenne hasznos a NATO részére, mivel a hatalomra kerülő (nyilván kisebb és kipróbálatlan támogatással rendelkező) új vezetők még kevésbé fogadhatnák el a feltételeket. Milosevic feltehetőleg az egyetlen szerb vezető akinek esélye van a társadalom által is elfogadott kompromisszumos megoldást képviselnie.
3. A NATO erőteljes szárazföldi offenzívát indít Koszovóban és megtisztítja a tartományt a jugoszláv erőktől. Ennek a változatnak már komoly esélye van. A NATO tagállamok már képeznek ki ilyen csapatokat, bár a katonák ezt inkább csak az opció biztosítására teszik, és ellenzik a szárazföldi csapást, amely túl sok áldozattal járna, és hosszú évekre gerillaháborúba kényszerítené a szövetséget.
4. Békekötés orosz közvetítéssel, amely közös NATO-orosz békefenntartó csapatok küldését is magába foglalná, ENSZ védőernyő (BT-mandátum) alatt. Tiszta ENSZ akció valószínűtlen, az amerikai kongresszus ellenezné. Feltehetőleg ez Koszovó megosztását is jelentené (Jugoszlávok a maguk területére csak az oroszokat engednék, az albánok csak a NATO-területekre mernének visszaköltözni). Az albán területek néhány éven belül függetlenednének.
5. A legyengült jugoszláv csapatok visszavonulnának Észak- ill. Nyugat Koszovóba. A déli területekre a NATO egyre több felderítő csapatot küldene, majd bázisokat létesítene, segítve a menekültek hazaköltözését. Koszovó kettészakadna, a konfliktusnak közvetlen békemegállapodás nélkül lenne vége.

namam Creative Commons License 1999.04.26 0 0 307
Bocs, a szerb propaganda gepezet mar 10 eve is hazudott mint a vizfolyas, pedig akkoer meg senki nem bantotta oket. Ok (szerb szabadcsapatok az SM fele diktatura tamogatasava) nepirtottak HRO-ban es BOH-ban.

Aki a cnn es a tanjug koze egyenloseg jelet tesz az egyszeruen hulye

Előzmény: jégtörő (296)
PuPu Creative Commons License 1999.04.26 0 0 306

off
Te nem akarsz véletlenül egy kis pénzt keresni?
Ha a Milo nem adna, összedobnánk itt egy páran, ha egy hosszabb időre kiutaznál. Meg oszt a helyszíni tapasztalatszerzésnek nincsen párja...
:-)))))
Előzmény: speaker (300)
Pocak Creative Commons License 1999.04.25 0 0 305
speaker,

LINKET!!!

Előzmény: speaker (304)
speaker Creative Commons License 1999.04.25 0 0 304
Miért, neked az a legnépszerűbb?
Előzmény: Pocak (303)
Pocak Creative Commons License 1999.04.25 0 0 303
Kedves speaker,

Csak nem a Nepszaboban??? ;-)

Előzmény: speaker (302)
speaker Creative Commons License 1999.04.25 0 0 302
A legnépszerűbb magyarországi napilapban.
Előzmény: Ferenc József (301)
Ferenc József Creative Commons License 1999.04.25 0 0 301
Tudja valaki a legutóbbi szerb választások eredményét?Voltak azon külföldi megfigyelők?
Bubu
Ez a Blair egy érdekes figura,Folyton habzik a szája.Mi van a írjeivel.Most itt Ő olvassa a névsort(P.Howard)
spraker
egyszer áruld már el, hogy ezeket a zaftos dolgokat hol olvasod, mert én csak nálad
speaker Creative Commons License 1999.04.25 0 0 300
Ez is olyasmi, mint amit most olvastam:
Milosevics fejenként és alkalmanként 200 dinárt fizet azoknak, akik hajlandók a magyar lakta településeken a NATO ellenes tüntetéseken részt venni. (Miután az ottaniak nem túl lelkesek, vagy túl óvatosak.)
A Tisza menti bácskai kisvárosokban autóbuszokon odaszállított bánsági szerbek tüntetnek. Ma már azonban azok sem hajlandók ingyen skandálni Milosevics nevét, akik mindhalálig ragaszkodnak Koszovóhoz.
(A 200 dinár nem nagy pénz, de a naponta ritkuló számú üzemekben várható fizetésnél biztosabb.)
virge3d Creative Commons License 1999.04.25 0 0 299
"látta már például valaki a lelőtt lopakodó pilótáját ?"

Ha a szerbek kezében lenne, akkor szerintem eldicsekedtek volna vele, bemutatták volna a tv-ben stb, vagy a holttestét ha meghalt (persze lehet, hogy már rég moszkvában van és nagyban szedik ki belőle az infókat a lopakodóval kapcsolatban... vagy meghalt és a mentőosztagnak csak a hullát sikerült kimenekítenie...)
Ha több gépet lőttek le akkor miért csak arról az egy F117-esről tudtak képeket is bemutatni?

Előzmény: jégtörő (293)
bubu Creative Commons License 1999.04.25 0 0 298
nyilvan mindenkit osszeadtak, aki az utoslo husz evben mohamedan teruletrol begyott ;-))
komolyabban, lehet hogy exjugoszlaviabol osszesen 10 000 menekultjuk volt mondjuk egy ev alatt,
de a most elmenekult tomegbol, a taborbol, ugy repulovel, ahogy a macedonok kertek, hgoy ugyan vigyetek oket valahova, mert nem fernek,
abbol egy lelek se, illetve holnap jon 120 leedsbe
blair?
hazudik mint vizfolyas
Előzmény: Pocak (297)
Pocak Creative Commons License 1999.04.25 0 0 297
Bocsika,

Csutortokon meg 10000 volt. Legalabbis, Tony Blair fejeben...
O mondta, O, ide bele az arcomba.
Ha ugyesen alkudnak, 2000 vegere mar nem is kell befogadni senkit. :-(

Előzmény: bubu (289)
jégtörő Creative Commons License 1999.04.24 0 0 296
Én azt egy szóval sem mondtam, hogy a szerb tájékoztatás különb. Sőt.
De nekik van egy mentségük. Hullik rájuk a bomba.
Előzmény: geszthi (294)
Ferenc József Creative Commons License 1999.04.24 0 0 295
A topic összefoglalója nálam egyszerübb volt Ej kutya szerbia!
geszthi Creative Commons License 1999.04.24 0 0 294
En nem allitottam, hogy ez az abszolut pontos adat.

Nekem is buzlik. Peldaul a szerb propagandatol szarmazo velemeny a vesztesegeikrol a 190 iskola 16 korhaz allitolagos elpusztitasa....a bolcsodeket es szuleszeti klinikakat kifejezetten hianyolom toluk (ez cinizmus volt).

Hat ha neked ehhez kepest az egy meghalt (lehet) amerikai pilota eltitkolasa nagyobb bun...

Es tenyleg minden adat hamis? A menekultek peldaul nincsenek is (bar viktor is most nyilatkozott rola), a vajdasagiak onkent dalolva rohannak a szerb hadseregbe olni az albanokat. Nem is kapott senki buntetest mert nem akart bevonulni es a tobbi...

Előzmény: jégtörő (293)
jégtörő Creative Commons License 1999.04.24 0 0 293
Munkaigényes összeállítás, köszönet érte.
Miért van mégis az, hogy szinte egyetlen adatát sem érzem hitelesnek. Átüt rajta a NATO propaganda bűze.
( látta már például valaki a lelőtt lopakodó pilótáját ? )
Előzmény: geszthi (292)
geszthi Creative Commons License 1999.04.24 0 0 292
Csak, hogy legyen egy normalis osszefoglalas is a dologrol es tudjuk mi van.

A háború harminc napja
Eddig csaknem másfél milliárd dollárt költöttek a szövetségesek
NÉPSZAVA-összeállítás

A NATO kerek egy hónapja tartó Jugoszlávia-ellenes légi hadjáratában a támadók oldalán eddig nem volt halálos áldozat, csupán három hadifogoly - azok a Macedóniában állomásozó amerikai katonák, akik a jugoszláv-macedón határon tisztázatlan körülmények között fogságba estek. A bevetett 715 harci repülôgép közül a NATO csupán egynek, egy "Lopakodónak" az elvesztését ismerte el. Elismerte viszont több pilóta nélküli robotrepülôgép lelövését.

Az elesett és sebesült jugoszláv katonai személyek összlétszámáról nincs adatunk, a polgári áldozatokéról azonban - hála a szerb propagandagépezetnek - annál inkább.
Eszerint a légitámadások megkezdése óta körülbelül 500 jugoszláv polgári személy vesztette életét és több mint 4000 sebesült meg. 11 híd romba dôlt, 14 híd, hat fôútvonal és 12 vasúti pályaszakasz, illetve vasútállomás megrongálódott. Ugyanerre a sorsra jutott hét repülôtér, 16 kórház és 190 iskola is. Gyárak és vállalatok lerombolása nyomán félmillió ember maradt munka nélkül, kétmillióan elvesztették vagyonukat.

Emberi jogi szervezetek becslése szerint mintegy 50 ezer jugoszláv fiatal tagadta meg a bevonulást, bujkál az országban, szökött meg Jugoszláviából, vagy kapott súlyos börtönbüntetést. A dezertôrök túlnyomórészt montenegróiak vagy vajdasági magyarok.

Ami a szerb elnyomó gépezet legszerencsétlenebb áldozatait, az eredetileg mintegy 1,6 millió koszovói albánt illeti, közülük a légicsapások kezdete óta mintegy 600 ezret, tavaly óta 770 ezret űztek el otthonából. Ezek közül 200-400 ezer a koszovói hegyekben és erdôkben bujkál, illetve menekültoszlopokban vonulva éppen valamelyik határ felé tart.
Albániában 360 ezer, Macedóniában 130 ezer, Montenegróban 72 ezer, Boszniában 32 ezer, Magyarországon több mint ezer menekült tartózkodik.

Ezek a számok folyamatosan változnak, egyfelôl, mert egyre újabb menekültek érkeznek Koszovóból, másfelôl pedig sokat továbbvisznek nyugati országokba.

Koszovóban 43 ezer jugoszláv katona, a különleges rendôri alakulatoknak mintegy 10 ezer, a félkatonai alakulatoknak ismeretlen számú tagja állomásozik. Felszerelésükhöz 300 jugoszláv harckocsi és 700 löveg tartozik. A másik oldalon az albán Koszovói Felszabadítási Hadseregnek 12 ezer reguláris és mintegy 25 ezer irreguláris tagja áll.

A háborúra eddig az amerikaiak napi 18 és 27 millió dollár közötti összeget költöttek. Ha a légicsapások folytatódnak, a szeptember végéig tartó amerikai költségvetési évben összesen több mint öt- milliárd dollárt emésztenek fel. Német adatok szerint a háború - a pótlólagos költségekkel (például a menekültek ellátásával) együtt - a NATO-nak naponta 55 millió dollárjába került. Ebbôl az amerikaiak 40, a németek 2 millió dollárt állnak. A
koszovói akcióra összesen eddig mintegy másfél milliárd dollárt költött a NATO.

geszthi Creative Commons License 1999.04.23 0 0 291
Egyetertunk. Bar en nem tudom ezt a partizanosdi agyon isteniteset miert kell allandoan. A vietnam is hasonlo. Nekem olyan gyerekesnek tunik, hogy minden diktator ezzel jon, hogy no majd akkor itt is az lesz. Ezzel inkabb magukat nyugtatjak szerintem(saddam is eljatszotta aztan mi lett). Ha nem lett volna akkor most visszamegyunk Dunquerk-ig mert ott is jol megvertek oket (angolokat)?
Nem feltetlenul igaz. Ugyanis ott ok is halnank meg rendesen es ki tudja akkor is ennyire oda lennenek e Miloert (bar felo igen), mert eddig azert azok a nagy partizanok nem szenvedtek emberveszteseget.
De ez nem jelenti azt, hogy szarazfoldi akciot akarnek! Csak nem feltetlenul hiszem el, hogy a vilag legjobb harcosai a szerbek (mondjuk a horvatok szerint biztos nem olyan nagyok azok a partizanok ha nem csak nekik vannak jo fegyvereik es a masiknak meg semmi)

No, azert a sz@rra bombazastol meg messze vagyunk. Eleg osszehasonlitani, hogy neztek ki azok a varosok falvak amit a szerbek lottek (mindent valogatas nelkul), meg most amit ezekkel a qurva draga bombakkal (pedig de olcsobb lenne a regi jo szonyegbombazas :-(( ).

Persze, hogy jobb lenne ujra targyalni. Csak azt nem tudom elkepzelni, hogy Milo most visszaengedi azokat akiket eddig oly nagyon eluldoztek, meg visszadja az autonomiat. Persze ki kellene probalni (csak nehogy az lgyen mint saddammal, hogy hulyet csinalt a vilagbol) Anelkul meg nem fog valtozni semmi. Az a Natonak a veget jelentene, mert akkor eppen azt segitettek elo amit meg akartak akadalyozni. No de hatha megjon az esze az oroszoknak is es vegre helyrerakjak Milot, mert az magatol nem fog ilyet elfogadni (tudom mondta most, ugy latszik ennyi bombazast birt ki), mert az meg az o veget jelentene.
No de hat ha megjon az esze...

Előzmény: BOB (290)
BOB Creative Commons License 1999.04.23 0 0 290
Na ájjunk meg egy kicsit!
Az utolsó töltényig történő harcolást a szárazföldi háború esetére gondoltam. Persze, csúzlival nem lehet leszedni a Lopakodót (vagy mégis?), de ha megindul a szárazföldi haderő, akkor ott bizony szárazföldi háború lesz, a NATO számára kedvezőtlen (a partizánakciók számára kedvező) terepen.
Azt egy szóval sem írtam, hogy bármilyen népirtás támogatható vagy egyáltalán elfogadható lenne. Hangsúlyozom: én is fontosabbnak tartom a humanitárius katasztrófa megakadályozását, mint egy nemzet ősi földjének hovatartozását. Ebben azt hiszem, nincs vita. Én csak a hogyanokon merengtem el, mert számomra korántsem biztos, hogy egy humanitárius katasztrófa egy ország sz@rrá bombázásával megoldható lenne. Hiszem ugyanakkor, hogy nem volt más választás. De hiszem azt is, hogy ebben a történelmi helyzetben ma szerencsésebb lenne ismét tárgyalóasztalhoz ülni. Ebben Kofi Annan tegnapi nyilatkozata igen szimpatikus volt.
Előzmény: geszthi (287)
bubu Creative Commons License 1999.04.23 0 0 289
kedves Pocak,
10 000 ???
egy fia menekult nem jott
Nagybirtanniaba a hetvegere varjak az elso 120 menekultet
nem vicc szazhuszat, de meg folyik a szervezes ... ujsag szerint alkudoznak a szallasadokkal

Előzmény: Pocak (288)
Pocak Creative Commons License 1999.04.23 0 0 288
Kezdodik az utolso felvonas?
Milosevics szoban elfogadta Csernomirgyin ajanlatat, persze a NATO okkal szkeptikus. Lebombaztak Milo egyik hazat, es megszakadt az adas a nemzeti teveben, mert azt is bombatalalat erte.
Tony Blair szerint nem Milo volt a celpont, hanem a hazban elrejtett katonai cuccokat semlegesitettek.

Az USA megsem a guantanamoi tamaszpontra szallitja a menekulteket, hanem a kontinensre, de hogy hol lesznek (taborban vagy befogadoknal), azt meg nem tudni, egyelore azokat valogatjak ki, akiknek itt rokonaik vannak.
Meg egy se erkezett meg, azert Larry King csak megkerdezte Tony Blairtol, hogy ok hanyat fogadnak be, Nagy Britanniaban allitolag mar 10000 korul van a menekultek szama.
Valahogy nem kapkod senki a menekultekert.

geszthi Creative Commons License 1999.04.22 0 0 287
Kedves Bob!

sajnos ugy nez ki, hogy igen. A Nato nagyon elszamolta magat (szerintem az irakiak hozzaallasabol indultak ki. Azok ugyanis ugy remlik ugy elmenekultek mint a sicc a szarazfoldi csapatok elol).

De most erre mit mondjak? Azt, hogy mivel kepesek az utolso toltenyig harcolni (bar most mit harcolnak ugy igazabol? Mintha nem nagyon tudnanak semmit tenni a Nato ellen, igy az albanokat olik. Kurva nagy harci moral :-(()
akkor mar minden nepirtas jogos amit elkovettek?
Anno a nemetek is a vegsokig harcoltak, mikor mar a fel vilag ott volt Berlin alatt akkor is. Most akkor ez valami pozitivum? Ez mintha eppen, hogy negativum lenne (persze most honvedo haboru nekik. A nemeteknek is az volt 45-ben...Csak mindig azt felejtik el, hogy talan nem kellett volna elkezdeni).
Persze te nem ezt mondtad, biztos vagyok nem igy gondolod. Ezt csak arra irom, hogy mindig jonnek ilyen ervek, hogy a szerb milyen nagy harcos, meg egyebek.

Előzmény: BOB (281)
PuPu Creative Commons License 1999.04.22 0 0 286
Hát lehet, hogy eddig elkerülte a figyelmedet, de a belgrádi égbolton nem a Milo repked kitárt karokkal bombát potyogtatva, neki ugyanis - állítólag - nincs a farkára festve fehér csillag sávokkal... Persze még lehet, -ettől az ősgonosztól minden kitelik...
Előzmény: speaker (284)
gavrilo Creative Commons License 1999.04.22 0 0 285
Nehogy azt hidd. A gyenge Szerbia (bocsánat: Jugoszlávia) ugyanúgy nem érdeke senkinek, mint az erős. Ameddig tudjman-félék uralkodnak a függetlenedett demokratikus államokban, addig a világ nem engedhet meg magának egy gyenge Szerbiát. Lesz ott pénz mindenre, még azon sem csodálkoznék, ha a háború után az USA fegyverezné fel újra a plávikat...
Előzmény: speaker (284)
speaker Creative Commons License 1999.04.22 0 0 284
Az amerikaiaknak biztos jó üzlet, de szegény szerbeknek. Ők hetediziglen melózhatnak a Szlobójuk baromsága miatt. Az építkezéseket, az erre felvett hiteleket majd ők fogják fizetni.
Előzmény: Sepetya (283)
Sepetya Creative Commons License 1999.04.22 0 0 283
Üdv mindenkinek!
Valaki mesélje már el mi ez a kirakatháború! Szerintem itt csak egy légierő-reklámfilmvetités folyik. Az USA felvonultatja csillogó-villogó fegyvercsodáit és szinte nem ér el vele semmit, mintha nem is akarna. Egyszerúen húzza az időt. 100 Apache helikopeterrel 4 nap alatt le lehetett volna rendezni az egész kosovoi szerb miliciát. És csak azt. Nem az Újvidéki hidakat kéne bombázni. Igaz ugyan, hogy fele Apache nem jött volna vissza, de igy is töredékébe került volna a háború, ráadásul kevesebb kárral.
Igaz az is, hogy a háború után, az újjáépités a legnagyobb üzlet....
PuPu Creative Commons License 1999.04.22 0 0 282
Kedves geszthi! Ugye azt csak viccnek szántad, hogy a szerbek az okai, ha a fejükre esik a bomba...
Úgy vélem, egész szerbiát körülállják a szerbek, - lévén az a hazájuk.
És meglehetősen érdekes az előre bejelentett bombázás, az amik ugyanis azt mondják, hogy csak katonai célpontokat támadnak. Katonai célpont pedig az, amit ők bombáznak, mivel a galád szerbek bölcsődébe dugják a tankokat...
Apropo, mit szólnál, ha Oroszország bombázná Ankarát a kurdok üldözésére hivatkozva?
Előzmény: geszthi (278)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!