Keresés

Részletes keresés

ANTITIPPMIX Creative Commons License 2001.11.19 0 0 7
A kereszténységnek már régen a múzeumban lenne a helye.
NevemTeve Creative Commons License 1999.08.18 0 0 6
Azert az talan egy kicsit tulzas, hogy a keresztenysegnek koszonhetjuk a gorog-romai kultura/tudomany fennmaradasat...
Emlekeim szerint az ellenkezoje tortent. Egyebkent ha visszagondolok tanulmanyaimra, neves koltoink egyresze sajat koraban mint 'istententelen,
hazatlan bitang' szerepelt a koztudatban...
Szerintem az igazi kereszteny kultura a vallashaboru, a boszorkanyegetes,
a zsidouldozes es az hitvitazo drama (ez utobbi kb olyan lehetett mint ez a forum:-).
Ja, meg valami: Szerintem aki nem olvasta a Kazohiniat, az nem is tudja
igazan elvezni ezt a vitat. (Szatmari Sandor Kazohinia cim konyve).
F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.08.18 0 0 5
Kedves kalmo,

Ezzel teljesen egyetértek. Én is erre próbáltam célozni.

Tisztelettel,
mint fent

kalmo Creative Commons License 1999.08.18 0 0 4
Szerintem a magyar kultúra semmiféleképp nem lehet egyenlő a keresztény kultúrával, hiszen a népművészetben és a "hivatalos" művészetben a mai napig jelen vannak az ősmagyar gyökerek. (Bartók, Kodály, Tóth Menyhért, Földi Péter, stb...)
Természetes viszont az is, hogy Magyarország is részese a keresztény kultúrkörnek és hogy egy 2000 éves vallás befolyásolja a kultúrát.
Bár valahogy a kultúra mindig akkor kapott erőre, amikor a vallás veszített befolyásosságából, dogmatikusságából...
F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.08.17 0 0 3
Erre véletlenül akadtam rá, de kapcsolódik a témához:

A MAGYAR TÁPLÁLKOZÁSKULTÚRA KORSZAKAI

donvito Creative Commons License 1999.03.31 0 0 2
Kedvesch F.B. I. doktor
Lehet ermészetesen vitatkozni, hogy milyen hatással volt az EGYház a kulturára, csak sajnos nincs egy kontrol csoport, amit összehasonlítási alapként vehetnénk, és imigyen szemlélhetnénk az "egyházatlan" kulturát. Történelmileg úgy alakult ki, hogy a civilizáció fejlődésével a vallás és a kultura pérhuzamosan fejlődtek, így nem lehet szerintem elszakítani az egyiket a másiktól.
A kultura olyan részei mint a tánc, a gasztronómia, stb, többé kevésbbé el vannak szakadva a vallástól, hiszen ezek a részek nem rendelkeznek olyan fontos jelemzőkkel, mint a maradandóság, megalománia, stb. ami fontos volt az egyház részére, így azok ebből a szempontből a perifériára szorultak. Szerintem.
Így az én válaszom az, hogy ezen felesleges tipródni, de mivel a magyarság domináns vallása a kereszténység, így számomra nyilvánvaló, hogy a magyar kultura valamennyire keresztény kultura is.

vito

F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.03.31 0 0 1
Illetve, hogy az ilyen hatasokert egyáltalán állami támogatás járna.
Előzmény: F.B. I. doktor (0)
F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.03.31 0 0 0
Kedves rez [1999-03-30 13:05:45],

Sajnálom, hogy ezzel kezdem, de hát a magyar gasztronómia is része a magyar kultúrának.

Írja:

"A hagyomanyos magyar gasztronomia melyen osszefonodik a vallasi hagyomanyokkal!!! "

Igazán kíváncsivá tett. Mesélne a szegedi halászlé, a gulyásleves, a töltöttkáposzta, a lecsó és a paprikáskrumpli mély összefonódásáról a vallási hagyományokkal? Vagy ezek nem tartoznak a "hagyoányos magyar gasztronomia" tárgykörébe?

"Hat ez ugyes probalkozas volt, de kerem emlitsen egy hires magyar tudost, akinel a vallas nem volt alapveto motivacio a kutatasaban!!! Szerintem tobseguk melyen vallasos volt! (kereszteny, zsido,...) Sajnos ezt sem tanitjak az iskolaban. Lasd: dinamo... "

Kedves rez. Szerintem a természettudományokban az kutatás alapvető motivációja az anyag és a természet tulajdonságának megismerése. Ha egy kutató vallásos, az nem jelenti azt, hogy az Istenre gondolva segíti az anyaggal, természettel kapcsolatos információk megismerését. Történt már ilyen a középkorban, elég sok baj lett belőle, mivel a szent inkvizíció tudós tagjai nem voltak hajlandók elfogadni azokat a tényeket, amelyek ellenkeztek a vallási elképzelésükkel. Remélem ilyen többé nem fordulhat elő.

Egyébként a kultúrák természetesen hatnak egymásra, vagy ahogy Ön mondja kapcsolódnak egymáshoz. A magyar kultúrára nagyon sok más kultúra hatott. A teljesség igénye nélkül: török (iszlám), izraelita, szláv, keresztény, bolgár, amerikai stb. A magyar kultúra is sok más kultúrára hatott.

Ezek a hatások mind értékesek, de annyira azért nem, hogy az állam mindegyik kultúra képviselősjének ilyen címen külön apanázst adjon.

Tisztelettel,
mint fent

Előzmény: F.B. I. doktor (-)
F.B. I. doktor Creative Commons License 1999.03.30 0 0 topiknyitó
Az a helyezet, hogy örülök neki, hogy a kultúra vitatéma lett az Az elnyomott egyház topicban. Viszont a topic-nak nem ez a témája. Ezért úgy gondoltam, hogy inkáb nyitok neki egy új topic-ot.

Ami eddig elhangzott:

decibel [1999-02-18 12:42:31]:

" Talán azért kapnak az egyházak pozitív diszkriminációt, ha kapnak, mert sokan úgy gondolják, hogy az egyházak mint közösségek nagyobb értéket hordoznak és többet tettek le az asztalra, mint egy hétköznapi civil szerveződés. Végül is a keresztény, keresztyén egyházak alakították ki azt a magyar kultúrát, amelyben élünk, az életterünk minden sarka a kereszténységtől van determinálva.

Ki legyen az erkölcsi mérce az életünkben? A tudós, a jogász, a politikus, a művész, saját magunk stb.? Ugyan! Van ez a 2000 éve jól bevált szerveződés, amelyet úgy hívnak, hogy kereszténység a maga egyházaival. Ez a szerveződés az amely kialakította az Európai kultúrkört, valamennyi vívmányával együtt. E nélkül a világ még mindig a sogunok társadalmi szintjén állna, a demokratikus formáknak (görög, római) még az emléke sem maradt volna meg. Ezt mindenki belátja."

F.B. I. doktor [1999-02-18 14:18:49]:

"A magyar kultúra több és más mint kereszténység. A magyar népművészet, a népmesék, népdalok nagy részéhez a keresztény kultúrának semmi köze nincs. Álatalában amitől speciálisan magyar a magyar kultúra, ahhoz a kereszténységnek nincs köze. Amiben hasonló a magyar kultúra a többi európai kultúrához az a keresztény kultúra következménye."

F.B. I. doktor [1999-02-18 15:06:12]:

"A legfontosabbat a magyar kultúra alapját, a magyar nyelvet majdnem kihagytam. A magyar nyelv kialakulásához, a forráshoz a kereszténységnek semmi köze nincs. Ha ma nem latinul vagy németül beszélünk, annak sem a kereszténység az oka."

Mr. Big [1999-02-18 19:55:57]:

"Ja, es ebbol roviden: egyhaz hatasa a kulturara -> zene"

decibel [1999-02-19 11:56:58]:

" Csúsztatásának harmadik eleme az, hogy szememre lobbantja, hogy a magyar kultúrát kereszténységtől determináltnak tartom, fölvetve a magyar kultúra más elemeit nem so-roltam fel. Úgy tesz, mintha a 2x2 mellé oda kellene biggyeszteni, hogy a kettő az páros szám.
Általában, ha egy nép szóba kerül rögtön, első meghatározója a népnek az ott uralkodó vallás. Pl. törökökről tudjuk, hogy az iszlám hívői, az izraelitákról azt, hogy a zsidó vallás hívői, a lengyelekről azt, hogy keresztények. Tudjuk, hogy a szóban forgó népnek mi alakította ki a szokásait, ünnepeit (pl. iszlámnál Ramadánt, keresztényeknél Karácsonyt ünnepelnek stb.), mi volt az ami gondolkodásának irányát adta, tetteit mi irányította, társadalmi rendjét mi formálta. Nyilvánvaló, -hogy ellen szólásának eléje menjek- egy népnek vannak több ezer évvel ezelőtti hagyományai, modern vívmányai, de az igazán meghatározó az az évszázadokon, évezredeken keresztül ott uralkodott vallás. Nálunk nyilvánvalóan a kereszténység. Az, hogy még ezen is vitatkoznom kell ez váltotta ki -eléggé el nem ítélhető módon- az Ön iránti tisztelet pillanatnyi megingását."

F.B. I. doktor [1999-02-19 16:55:02]:

"Amit a magyar kultúráról írtam az szerintem pontos volt. Milyen csúsztatást talált benne?"

decibel [1999-02-19 18:46:27]:

"A magyar kultúrát illetően csak annyit, a régi szokásainkat a kereszténység alaposan megváltoztatta."

F.B. I. doktor [1999-02-19 19:19:43]:

" A magyar kultúrát, mint általában az Európai népek kultúráját a kereszténység megváltoztatta. Ezért hasonlítanak egymáshoz ezek a kultúrák. Amit viszont nem változtatott meg, az a speciális a magyar kultúrában, és ettől magyar a kultúránk. Gondolom így már érthető."

Előzékeny Géza [1999-02-20 23:27:18]:

" Még egy dolog: Mire megy az egyházak pénze? Iskolák, kórházak + kultúra teremtése. Amit az évszázadokon keresztül "dézsma" (FBI) címén oda fizettek elődeink, abból a pénzből állnak ma templomaink, iskoláink, stb."

" Tényleg nemcsak kenyérrel él az ember: higgyétek el, ha a közéletnek, kultúrának, tradíciónak ez a része elsorvadna - márpedig állami támogatás nélkül az történnék - azzal mindenki szegényebb lenne. Ahogy pl. az esztergomi Keresztény Múzeum is mindenkié. És még sok más érték."

Mr. Big [1999-02-24 20:19:48]:

"A hitelet tamogatasa allami feladat, hiszen erkolcsi, es kulturalis oroksegekrol van szo."

Előzékeny Géza [1999-02-27 22:56:09]:

" Nem lehet ezt a dolgot sem a történelemből kiszakítva vizsgálni! Igenis más a szerepe Magyarországon pl. a református egyháznak, mint a krisnásoknak. A krisnások működését is engedélyezni kell persze, ezzel nincs is probléma, de a magyar kultúrától az mégiscsak idegen. Azt hiszem senki se követelné meg, hogy Magyarországon egy zseniális perzsa vagy indiai költőt ugyanolyan súllyal oktassanak az iskolában, mint pl. Arany Jánost. (Még akkor se, ha esetleg a perzsa v. indiai illetőt a világban többen ismerik.)
Én magam a kulturális nyitottság híve vagyok, vannak mindenféle nemzetiségű és bőrszínű barátaim, de a kultúrák összemosásának, egybeolvadásának nem vagyok a híve (a kölcsönös megismerésüknek persze igen).
A vallást többnek tartom puszta tradíciónál, de a sokat emlegetett történelmi egyházak bizony a magyar kultúrának is részei."

Precom [1999-03-03 10:56:48]:

" Ma sem értem, mit kifogásolsz a nemzeti kultúrális vagyon megmentéséhez való állami hozzájáruláson ? Hiszen ilyen célra nem csak az egyházak kapnak pénzt, hanem példul az önkormányzatok is, akiknek a legtöbb magyarországi műemlék a tulajdonában van, de volt már példa arra, hogy az állam vállalkozás sőt magánszemély tulajdonában lévő műemlék rekonstrukciójához is hozzájárult. Nem az lenne megint csak alkotmánysértő diszkrimináció, ha mindenki kaphatna erre pénzt, csak az egyházak nem ?"

Előzékeny Géza [1999-03-17 16:50:46]:

" Az érveknek semmi szerepük nincs. Milliószor elmondták már sokan, hogy az egyházak tevékenységének nagy része közhasznú tevékenység, a magyar kultúra és örökség (építészet, stb.) fenntartását segíti elő."

HJM [1999-03-19 14:27:35]:

" És ti "hívők" erre az egyébként felbecsülhetelen kultúrtörténeti értékű könyvre alapozzátok hitetteket és időnként(már megbocsáss a kifejezésért) erőszakos követeléseiteket a nem hívő állampolgárokkal szemben."

Decibel [1999-03-22 15:26:42]:

" A kereszténység által levezényelt fejlődés létrehozta Európát, megadta azt az erkölcsi erőt, azt a politikai kultúrát a világnak, amelynek mi itt és most élvezői lehetünk. Ennek az eszmei ereje a Biblia volt és marad."

rez [1999-03-30 07:42:57]:

" A vallasok tarsadalmi ertekerol ugytunik Doktor Ur meg mindig nem fogadja el, hogy Europaban ez mennyire igy van! Kerem mondjon egy dolgot a kulturankban, amely nem kapcsolodik a vallasokhoz, es valoban az europai kultura szerves resze. Kerek egy konkret peldat!!!"

F.B. I. doktor []:

" Örülök, hogy egy kicsit lejjebb adta, és most már csak a vallásosságot kéri számon és nem a keresztény vallást. Példákat kért, tessék: A magyar népmuvészet alkotásai, magyar népszokások, a magyar muvészek muvei, a magyar technika és tudomány (Mmmm, gasztronómia!) alkotásainak legnagyobb része nem kapcsolódik valláshoz, de amennyiben a magyar kultúrát az európai kultúra részének tekintjük az európai kultúra szerves részének tekinthetjük."

Endi [1999-03-30 12:44:57]:

" Ooopsz! Még volt egy kérdésed. Egy példa kell a kultúránkból, amely nem kapcsolódik a valláshoz. No és melyik valláshoz? Természetesen a keresztény valláshoz. (Mert ügye más nem is létezik neked.) Mondok is példát. A diszkókultúra pl. nem kapcsolódik. Pedig mennyien művelik! Oh! Vagy a szappanoperák. Vagy a show műsorok. Vagy ezek itt nálunk ez nem túl elterjedtek, igaz? Mert ügye Mo. nagyrésze vallásos, nem csinál ilyen csúnya-csúnya dolgokat?

Ha egy kicsit művelődni akarsz, olvasdd el Huxley: Szép új világ c. könyvét. Talán meg fogod érteni, hogy a világ nem arra tart hogy: "óóóó de jó lesz a világ, mindenki erkölcsös lesz, óóóóó...." Szállj le a földre. Az embereket nem államilag kell jóra tanítani."

rez [1999-03-30 13:05:45]:

" On nem valaszolt a LEGFONTOSABB kerdesemre csak csurt csavart es kiforgatta a szavaimat. A kerdesre amire valaszolt, nyilvanvaloan teves valaszt adott:

"magyar népmuvészet alkotásai, magyar népszokások, a magyar muvészek muvei, a magyar technika és tudomány (Mmmm, gasztronómia!) alkotásainak legnagyobb része nem kapcsolódik valláshoz,"

Nos en nem tudom hogyan meri on a legnagyobb reszt, de tessek vegyuk sorra szepen:

- magyar népmuvészet alkotásai

On komolyan mondja, hogy nem tulnyomo tobbsegeben vallasi temaju, motivumu?

-magyar népszokások

Na ennel leesett az allam! Ezt is komolyan gondolta? Nem kapcsolodnak a magyar nepszokasok rendkivul szorosan a keresztenyseghez???

-a magyar muvészek muvei

No igen, a kerdes csak az ki a muvesz! Az aki hatast valt ki? No akkor talan igaza van. Szerintem azonban a konvencionalisan elfogadott muveszet erosen vallasi (kereszteny) temak kore fonodik. Termeszetesen nem csak! De azt allitani, hogy alkotasainak legnagyobb resze nem kapcsolodik a vallashoz (keresztenyseghez) ez tulzas!!!(finoman szolva :-)

- a magyar technika és tudomány

Hat ez ugyes probalkozas volt, de kerem emlitsen egy hires magyar tudost, akinel a vallas nem volt alapveto motivacio a kutatasaban!!! Szerintem tobseguk melyen vallasos volt! (kereszteny, zsido,...) Sajnos ezt sem tanitjak az iskolaban. Lasd: dinamo...

-gasztronomia

A hagyomanyos magyar gasztronomia melyen osszefonodik a vallasi hagyomanyokkal!!!

Egy szo mint szaz, on megint csak csusztat es csavar, sot megkockaztatom: nepbutit... On jo ujsagiro lenne a Nepszabiban.
Talan az is? :-)"

rez [1999-03-30 13:49:22]:

" Szerinted a diszkokultura a hagyomanyos ertelemben vett magyar kultura resze? Hasonloan szerinted a szappanoperak a hagyomanyos ertelemben vett magyar kultura reszei? Szerintem inkabb egy elamerikanizalodott orszag kepe ez..."

F.B. I. doktor [1999-03-30 16:29:26]:

"A kultúrára vonatkozó állításomat fenntartom, mivel semmilyen tényt nem állított vele szemben."

Előzékeny Géza [1999-03-30 20:08:25]:

" Persze, hogy az egész magyar és európai kultúra és történelem elképzelhetetlen a kereszténység nélkül. De akik a dicsőséges szocializmusban a tökéletes és tévedhetetlen marxizmuson és ateizmuson nőttek fel, engesztelhetetlen gyűlölettel viseltetnek az egyház ellen."

Tisztelettel,
mint fent

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!