Keresés

Részletes keresés

Tenkes... Creative Commons License 2021.08.04 0 0 128

Igen. Jól eltette a nagyit. Mindenki kihalt🤣

Előzmény: robopassmeet (127)
robopassmeet Creative Commons License 2021.08.04 0 1 127

Úgyláccik, a lekvár tette el a nagymamát:-))

Előzmény: Tenkes... (126)
Tenkes... Creative Commons License 2021.08.03 0 1 126

Jé egy kihalt topik.

ZsuR Creative Commons License 2010.10.09 0 0 125
Nem en keszitettem - csak ettem, de lehet otlet, ha valakinek sok az apro padlizsanja.

Egyszeruen savanyitva - szokasos le, kinek mi.

A kis padlizsanok bevagva hosszaban - de nem felbe vagva - es csalamade, nagyon finomra vagva van bele gyomoszolve. A nyilast egy hosszu szelet paprika - prios husu - takarja, es az egeszet atkotik vagy ujhagyma szaraval, vagy petrezselyem szarral, vagy zeller szarral. Ha nagyon eros akkor azt is lehet vagni hosszaban.

Nagyon bele vagyok szeretve...

Masik orok szerelmem az oliva bogyo. Ma mit talaltam benne... az eros paprka mellett apro darabokra vagott citrom volt. Nem sok - ketto kicsi darab egy literes uvegben, de erzni kellemesen a izen, hogy valami van meg benne, ami eddig nem szokott lenni.
A kepen a legkisebb es a legnagyobb van. A kicsi egy mutato ujj hosszusagu.
Mrsmihaly2 Creative Commons License 2010.09.10 0 0 124
Görögdinnye savanyúság

Hozzávalók:

* félig érett görögdinnye
* 1.1 l víz
* 3 dl ecet 10%
* 15-20 dkg cukor
* 1 ek só

A dinnyét alaposan megmossuk és szeletekre, vagy még kisebbekre daraboljuk és jó szorosan üvegekbe helyezzük. A savanyúságlevet hidegen elkészítjük, majd a dinnyékre merjük és légmentesen lezárjuk. Készíthetjük kisebb zöld dinnyékkel is, és elég, ha csak félbevágjuk őket.
90°C-on 30 percig dunsztoljuk.


http://www.befozoautomata.hu/index.php?oldal=oldal&o=savanyusagok#3
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.15 0 0 123
Sziasztok! Tudtok (biztos tudtok) receptet kis dinnye savanyításhoz? Előre is köszönöm.
dszysssz Creative Commons License 2010.08.01 0 0 122

Bizonyára már késő...

 

A kimagozott meggyet megcukrozod (ízlés szerint) és naponta megkevered. Jó sok levet ereszt 1 hét alatt. A levét leszűröd, tartósító nélkül is sokág elálló finom szörp.

A kinyomkodott gyümölcshúst (nem főzöd!!) kis üvegekbe gyömöszölöd és konyakot, vagy rumot öntesz a tetejére, lezárod. süteményekbe, pudingokba, krémekbe isteni.

Előzmény: kisbosh (120)
hannabori Creative Commons License 2010.07.31 0 0 121

Igaz hogy nem befőtt...viszont befőttes üvegben van...:)

Articsóka olajban. Külföldi oldaltól lestem a receptet, hazain nem találtam.

 

kisbosh Creative Commons License 2010.07.12 0 0 120
Meggyszörpöt és dzsemet szeretnék készíteni. 8 kg. kimagozott meggyem van. Van valakinek olyan receptje, ahol elkészítem a szörpöt s a megmaradt húsból készül a lekvár? Nem szeretjük a savanyú, de a nagyon édes szörpöt sem. Legtöbb receptben 80-100 dkg. cukrot írnak egy kiló gyümölcsre. Ezt elég soknak tartom. Hogyan úszhatom meg a tartósítószert? Felfőzzem a meggyet és utána szárazdunsztba tegyem, vagy a megtöltött üvegeket fazékban főzzem át?
Köszi, ha lenne valakinek ötlete.
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.08 0 0 119

Ezt nagyon köszönöm.

A recepttel együtt! :-)

Előzmény: Törölt nick (117)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.07 0 0 118

Fügét még nem fagyasztottam.

Tavaly sok volt, aszaltam, zseniális lett. És készült pár üvek lekvár is, és pár üveg füge-alma keverék lekvár.

Idén sajnos tavasszal nulláról indult a bokor, így nem volt nyári termés, az őszi pedig sajnos nem fog beérni, pedig sok van a bokron.

Előzmény: kiwancsi (116)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.07 0 0 117

Semmi különös. Meghámozom, feldarabolom (4-8 darabra, a mérettől függően), bele a jénaiba, rá cukor 8ne kérdezd, hogy mennyi, almától és a hangulatomtól függ. Kis citromlét facsarok rá, aki szereti fahéjat is tehet, majd kb 20 percre beteszem a mikróba. Kb félidőben, majd a végén megkeverem. Ha nem puhult meg 20 perc után, még adok neki egy kis időt - sok függ az alma fajtájától.

Kihűlés után dobozba kerül, majd a fagyasztóba. Onnan pedig olvadás után egyenesen a tepsibe terített tésztára( megszórva zabpehellyel ) kerül, tetejére újabb tészta, megszurkálom és sütöm.

Előzmény: kiwancsi (116)
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.07 0 0 116

Elmondanád ezt pontosabban?

Mikróban? Mit hogyan?

 

Nekem is tetszik ez a megoldás.

És fügét? Fagyasztott már valaki?

köszi

üdv.

kiwancsi

Előzmény: Törölt nick (109)
qdz Creative Commons License 2009.09.30 0 0 115

Gyümölcscentrifugával isteni 100%-os almalevet lehet belőle készíteni.

Mi rendszeresen vásárolunk apró almát és (alapos megmosás után) hámozás/darabolás nélkül centrifugáljuk ki a levét (Bosch gép, 600 vagy 700 wattos).

A tiszta almalé még fele-fele arányban ásványvízzel higítva is nagyon finom! 

Előzmény: babett75 (114)
babett75 Creative Commons License 2009.09.30 0 0 114
sziasztok!!nem is tudom,hogy sirjak e vagy örüljek:)) kb 25kg almával ami nagyon finom de apro..mit lehet kezdeni?????? Kb.a negyedét már elraktam sütihez valo töltelékként,de mintha nem is fogyna.....kompot már van bőven..szoval nagyon kéne pár tanács,azthiszem a pucolással van inkább bajom:)))köszi
coriella Creative Commons License 2009.09.27 0 0 113
Köszi, kedves vagy, holnap átnézem! :-)
Előzmény: Zitka (112)
Zitka Creative Commons License 2009.09.26 0 0 112

Itt a szaktopik.

 

Esetleg még nézz be a "különleges lekvárok" topikba, szerintem ott is lesz pár "tuti" recept. :-)

Előzmény: coriella (111)
coriella Creative Commons License 2009.09.26 0 0 111
Sziasztok! Kipróbált birsalmasajt receptet tudna írni nekem valaki? Köszönöm!
TTNora Creative Commons License 2009.09.02 0 0 110
Hm, még a végén kedvet kapok én is. :-) Nekem is a fagyasztós megoldás tetszik.
Előzmény: Törölt nick (109)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.31 0 0 109

Annak idején szüleim is így tették el az almát sütibe - persze akkoriban még csak szalicilt használtak. Az arányokat nem tudom, én nem is merném megpróbálni.

 Ha sok almához jutok, mindig fagyasztva teszem el. Szerencsére van bőven helyem. Akkor feldarabolva, cukrozva, a mikróban elő(el)készítve szoktam dobozolni. Télen jól jön, gyorsan lehet almás pitét sütni:)

Előzmény: TTNora (108)
TTNora Creative Commons License 2009.08.28 0 0 108

Egy ismerősöm mesélte mostanában, hogy az almát úgy teszi el, hogy lereszeli, összekeveri egy kevés cukorral, natrium-benzoáttal, és minden egyéb nélkül üvegbe teszi. Állítólag nem romlik meg neki és így lereszelve várja, hogy sütibe kerülhessen.

Fura.

De el tudom képzelni azt is, hogy lereszelni, aztán lapos egységcsomagokban a fagyasztóba tenni. Ugyanígy süti felhasználásra.

Előzmény: andis1 (107)
andis1 Creative Commons License 2009.08.27 0 0 107
Sziasztok!

Kaptam egy csomó almát ..ami savanyu! Gondoltam télire eltenném, de még soha nem csináltam ilyet!! Segitenétek!! Öteleteket,...recepteket mindent szivesen fogadok!!
Köszönöm
taffy Creative Commons License 2007.06.27 0 0 106
Én egyszer úgy jártam, hogy a megcukrozott meggyem másnapra épphogy elkezdezz forrni. Én összeturmixoltam ártszürtem és jól kiforraltam, és így lett belőle meggyszörp, a maradékből pedig szinten felfőzve finom lekvár. Most is rakom el nyersen a meggyet, de szerencsére ilyen baleset nem történt. Kimagozom és a fele sulyának megfelelő cukrot teszek hozzá és egy kis szalicilt. Egy napig pihen műanyag! edényben többször keverget, és másnap az üvegekbe szűrőkanállal. A maraadék lé pedig üvegbe szörpinek, minden üveg tetejére egy pici szalicil, amit bontáskor le is lehet szedni. Nekem így bejött, és nem kell hőkezelni.
Előzmény: panettone (104)
Zitka Creative Commons License 2007.06.27 0 0 105
meggybor? :-)
Előzmény: panettone (104)
panettone Creative Commons License 2007.06.27 0 0 104

Kérdezném a tapasztaltabbaktól, hogy sikerült már valakinek elrontott befőttet megmenteni? Vagy jobb ha kezdem előről egy újabb adaggal?

Röviden a történet: üvegeket tisztára mostam, meggyet szintén azután bele az üvegbe. 7 dl-es üvegenként 2,5 dl vizet és 2 ek cukrot felforraltam majd a meggyre öntöttem a tetejére tettem késhegynyi szalicilt, azt a befőző foliát-nem jut eszembe a neve! :-) Rá a tető. Az üvegeket újságba csomagoltam és dunsztoltam. Számításaim szerint ott szúrtam el, hogy a meggy és az üveg kihűthette a befőző levet így romolhatott meg a befőtt, ami 24 óra alatt ki is derült. N em volt szívem kidobni ezért le csavartam mindnek a tetejét és sütőben 100 fokon "kezeltem" 1 órát. Fogalmam nincs hogy így el áll-e télire még van meggyem nem tudom ezek után érdemes-e foglalkozni vele?

A lekvárt nem szeretem meggyből ma szörpöt akartam eltenni de ezek után?

Járt már így valaki? Csináljak egy plussz adag befőttet vagy ezek után jó lessz amit újra gözöltem, Nem volt vészesen rossz a leve kicsit pezsgett a szemek még nem ...!?

írhaTOM Creative Commons License 2007.06.27 0 0 103
Ha esetleg cukorbeteg családtag miatt kellene más, mint cukor, akkor vegyél gyümölcscukrot. Elég drága - kilója 800-1200 között mozog - de cukorbetegek is fogyaszthatják. Ja, és teljesen "emberbarát".
Előzmény: Tereza (82)
taffy Creative Commons License 2007.06.26 0 0 102
Kössz a tippet, de egy jó receptnek jobban örültem volna :)
Előzmény: ribizli (101)
ribizli Creative Commons License 2007.06.26 0 0 101
A keresés egy roppant hasznos tevékenység, ugyanis lehet találni egyrészt ilyen témájú topikot, másrészt akár a Különleges lekvárok, akár a Konyha-trükkök topikban recepteket garmadával. Hajrá tovább a kereséssel! :)
ribizli
Előzmény: taffy (100)
taffy Creative Commons License 2007.06.26 0 0 100
Sziasztok,
most találtam rá erre a topikra és örülök neki.
Télre szeretnék elrakni savanyúságot, ehhez kérnék kipróbált és jól
bevált recepteket.
Csemege uborkát szeretnék, csalamádét, céklát.
Van néhány tő uborkánk, van olyan csemege uborka amit nem egyszerre kell
eltenni, hanem folyamatosan lehet rakni?
Köszönöm: Edina
kulináris kóstológia Creative Commons License 2005.10.26 0 0 99

:)

Tartósítóval nem kell számolnod, a só hatására nem fog romlani.

Nagyon szívesen, a percentes keresés eredményessége mááár megérte!

 

Rutinosan tartósítottál: a mindenféleségű piros paprikák zamata, íze visszaköszön majd a téli/tavaszi hónapokban. 

Előzmény: jucó1 (97)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!