Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.10.07 0 0 118

Fügét még nem fagyasztottam.

Tavaly sok volt, aszaltam, zseniális lett. És készült pár üvek lekvár is, és pár üveg füge-alma keverék lekvár.

Idén sajnos tavasszal nulláról indult a bokor, így nem volt nyári termés, az őszi pedig sajnos nem fog beérni, pedig sok van a bokron.

Előzmény: kiwancsi (116)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.07 0 0 117

Semmi különös. Meghámozom, feldarabolom (4-8 darabra, a mérettől függően), bele a jénaiba, rá cukor 8ne kérdezd, hogy mennyi, almától és a hangulatomtól függ. Kis citromlét facsarok rá, aki szereti fahéjat is tehet, majd kb 20 percre beteszem a mikróba. Kb félidőben, majd a végén megkeverem. Ha nem puhult meg 20 perc után, még adok neki egy kis időt - sok függ az alma fajtájától.

Kihűlés után dobozba kerül, majd a fagyasztóba. Onnan pedig olvadás után egyenesen a tepsibe terített tésztára( megszórva zabpehellyel ) kerül, tetejére újabb tészta, megszurkálom és sütöm.

Előzmény: kiwancsi (116)
kiwancsi Creative Commons License 2009.10.07 0 0 116

Elmondanád ezt pontosabban?

Mikróban? Mit hogyan?

 

Nekem is tetszik ez a megoldás.

És fügét? Fagyasztott már valaki?

köszi

üdv.

kiwancsi

Előzmény: Törölt nick (109)
qdz Creative Commons License 2009.09.30 0 0 115

Gyümölcscentrifugával isteni 100%-os almalevet lehet belőle készíteni.

Mi rendszeresen vásárolunk apró almát és (alapos megmosás után) hámozás/darabolás nélkül centrifugáljuk ki a levét (Bosch gép, 600 vagy 700 wattos).

A tiszta almalé még fele-fele arányban ásványvízzel higítva is nagyon finom! 

Előzmény: babett75 (114)
babett75 Creative Commons License 2009.09.30 0 0 114
sziasztok!!nem is tudom,hogy sirjak e vagy örüljek:)) kb 25kg almával ami nagyon finom de apro..mit lehet kezdeni?????? Kb.a negyedét már elraktam sütihez valo töltelékként,de mintha nem is fogyna.....kompot már van bőven..szoval nagyon kéne pár tanács,azthiszem a pucolással van inkább bajom:)))köszi
coriella Creative Commons License 2009.09.27 0 0 113
Köszi, kedves vagy, holnap átnézem! :-)
Előzmény: Zitka (112)
Zitka Creative Commons License 2009.09.26 0 0 112

Itt a szaktopik.

 

Esetleg még nézz be a "különleges lekvárok" topikba, szerintem ott is lesz pár "tuti" recept. :-)

Előzmény: coriella (111)
coriella Creative Commons License 2009.09.26 0 0 111
Sziasztok! Kipróbált birsalmasajt receptet tudna írni nekem valaki? Köszönöm!
TTNora Creative Commons License 2009.09.02 0 0 110
Hm, még a végén kedvet kapok én is. :-) Nekem is a fagyasztós megoldás tetszik.
Előzmény: Törölt nick (109)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.31 0 0 109

Annak idején szüleim is így tették el az almát sütibe - persze akkoriban még csak szalicilt használtak. Az arányokat nem tudom, én nem is merném megpróbálni.

 Ha sok almához jutok, mindig fagyasztva teszem el. Szerencsére van bőven helyem. Akkor feldarabolva, cukrozva, a mikróban elő(el)készítve szoktam dobozolni. Télen jól jön, gyorsan lehet almás pitét sütni:)

Előzmény: TTNora (108)
TTNora Creative Commons License 2009.08.28 0 0 108

Egy ismerősöm mesélte mostanában, hogy az almát úgy teszi el, hogy lereszeli, összekeveri egy kevés cukorral, natrium-benzoáttal, és minden egyéb nélkül üvegbe teszi. Állítólag nem romlik meg neki és így lereszelve várja, hogy sütibe kerülhessen.

Fura.

De el tudom képzelni azt is, hogy lereszelni, aztán lapos egységcsomagokban a fagyasztóba tenni. Ugyanígy süti felhasználásra.

Előzmény: andis1 (107)
andis1 Creative Commons License 2009.08.27 0 0 107
Sziasztok!

Kaptam egy csomó almát ..ami savanyu! Gondoltam télire eltenném, de még soha nem csináltam ilyet!! Segitenétek!! Öteleteket,...recepteket mindent szivesen fogadok!!
Köszönöm
taffy Creative Commons License 2007.06.27 0 0 106
Én egyszer úgy jártam, hogy a megcukrozott meggyem másnapra épphogy elkezdezz forrni. Én összeturmixoltam ártszürtem és jól kiforraltam, és így lett belőle meggyszörp, a maradékből pedig szinten felfőzve finom lekvár. Most is rakom el nyersen a meggyet, de szerencsére ilyen baleset nem történt. Kimagozom és a fele sulyának megfelelő cukrot teszek hozzá és egy kis szalicilt. Egy napig pihen műanyag! edényben többször keverget, és másnap az üvegekbe szűrőkanállal. A maraadék lé pedig üvegbe szörpinek, minden üveg tetejére egy pici szalicil, amit bontáskor le is lehet szedni. Nekem így bejött, és nem kell hőkezelni.
Előzmény: panettone (104)
Zitka Creative Commons License 2007.06.27 0 0 105
meggybor? :-)
Előzmény: panettone (104)
panettone Creative Commons License 2007.06.27 0 0 104

Kérdezném a tapasztaltabbaktól, hogy sikerült már valakinek elrontott befőttet megmenteni? Vagy jobb ha kezdem előről egy újabb adaggal?

Röviden a történet: üvegeket tisztára mostam, meggyet szintén azután bele az üvegbe. 7 dl-es üvegenként 2,5 dl vizet és 2 ek cukrot felforraltam majd a meggyre öntöttem a tetejére tettem késhegynyi szalicilt, azt a befőző foliát-nem jut eszembe a neve! :-) Rá a tető. Az üvegeket újságba csomagoltam és dunsztoltam. Számításaim szerint ott szúrtam el, hogy a meggy és az üveg kihűthette a befőző levet így romolhatott meg a befőtt, ami 24 óra alatt ki is derült. N em volt szívem kidobni ezért le csavartam mindnek a tetejét és sütőben 100 fokon "kezeltem" 1 órát. Fogalmam nincs hogy így el áll-e télire még van meggyem nem tudom ezek után érdemes-e foglalkozni vele?

A lekvárt nem szeretem meggyből ma szörpöt akartam eltenni de ezek után?

Járt már így valaki? Csináljak egy plussz adag befőttet vagy ezek után jó lessz amit újra gözöltem, Nem volt vészesen rossz a leve kicsit pezsgett a szemek még nem ...!?

írhaTOM Creative Commons License 2007.06.27 0 0 103
Ha esetleg cukorbeteg családtag miatt kellene más, mint cukor, akkor vegyél gyümölcscukrot. Elég drága - kilója 800-1200 között mozog - de cukorbetegek is fogyaszthatják. Ja, és teljesen "emberbarát".
Előzmény: Tereza (82)
taffy Creative Commons License 2007.06.26 0 0 102
Kössz a tippet, de egy jó receptnek jobban örültem volna :)
Előzmény: ribizli (101)
ribizli Creative Commons License 2007.06.26 0 0 101
A keresés egy roppant hasznos tevékenység, ugyanis lehet találni egyrészt ilyen témájú topikot, másrészt akár a Különleges lekvárok, akár a Konyha-trükkök topikban recepteket garmadával. Hajrá tovább a kereséssel! :)
ribizli
Előzmény: taffy (100)
taffy Creative Commons License 2007.06.26 0 0 100
Sziasztok,
most találtam rá erre a topikra és örülök neki.
Télre szeretnék elrakni savanyúságot, ehhez kérnék kipróbált és jól
bevált recepteket.
Csemege uborkát szeretnék, csalamádét, céklát.
Van néhány tő uborkánk, van olyan csemege uborka amit nem egyszerre kell
eltenni, hanem folyamatosan lehet rakni?
Köszönöm: Edina
kulináris kóstológia Creative Commons License 2005.10.26 0 0 99

:)

Tartósítóval nem kell számolnod, a só hatására nem fog romlani.

Nagyon szívesen, a percentes keresés eredményessége mááár megérte!

 

Rutinosan tartósítottál: a mindenféleségű piros paprikák zamata, íze visszaköszön majd a téli/tavaszi hónapokban. 

Előzmény: jucó1 (97)
jucó1 Creative Commons License 2005.10.26 0 0 98
Szerintem nézz be a gombászós topicba. Azok állandóan az erdőt - mezőt járják. Kérd meg őket, írják le, merre van jó csipkebogyó lelőhely.
Előzmény: malimba (93)
jucó1 Creative Commons License 2005.10.26 0 0 97
Végül nem tettem rá én sem tartósítót. Gondoltam, ha kezd romlani, majd akkor teszek rá.
Köszi a pritaminpaprikás receptet. Én mindenféle piros paprikából csináltam, ami csak fellelhető volt a kertben.
Előzmény: kulináris kóstológia (96)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2005.10.26 0 0 96

Szia Jucó1 még1x!

 

Megerősítésül:

 

PRITAMIN KÉSZÍTÉSE A pritamin nyers paprikakrém, amit sóval tartósítunk. Így jobban megőrzi színét, vitamintartalmát, viszont csak kis mennyiségekben használható fel. Alapanyagként rendszerint paradicsompaprikát használunk (ezt önmagában is szokták pritaminnak nevezni), de elkészíthető másfajta pirosra érett, húsos zöldpaprikából is.
A hibátlan paprikákat gondosan megmossuk, s hagyjuk leszáradni, hogy felesleges víz ne kerüljön bele. A csumáját, magházát kivágjuk, az elszóródott magokat is kitakarítjuk, a húsát pedig (például húsdarálón) finomra daráljuk. 1 kg paprikapéphez 20 dkg sót keverünk. (Fontos a gondos keverés, a feloldódott sónak egyenletes kell eloszlania a pürében.) Kicsi, tiszta üvegekbe adagoljuk, s közben úgy nyomkodjuk, rázogatjuk, hogy ne maradjanak benne levegőbuborékok. Lezárjuk, s hűvös, sötét helyen tartjuk a felhasználásig.

Előzmény: jucó1 (92)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2005.10.26 0 0 95

Szia Jucó1!

 

Módjával. de látogatjuk.

Elég tartósítószer a só. Az étel ízesítésénél majd számolj a paprika sósságával.

Még tart tavalyi készletünk, fogyasztható!

 

Üdv.: kulináris 

Előzmény: jucó1 (92)
TTAMAS Creative Commons License 2005.10.26 0 0 94

Imádjuk a hecsedlit, de megvenni drága, inkább szórakozom vele. Köszi!

 

Hogyan készíted? Mert az én módszeremmel a szedés a könnyű és élvezetes része. :))

Előzmény: malimba (93)
malimba Creative Commons License 2005.10.26 0 0 93

Sziasztok!

Nagyon sok csipkebogyóra lenne szükségem! Tud valaki olyat aki esetleg pénzért gyűjt? Vagy ismer valaki jó lelőhelyet ahol sok van?

Imádjuk a hecsedlit, de megvenni drága, inkább szórakozom vele. Köszi!

jucó1 Creative Commons License 2005.10.14 0 0 92
Sziasztok! Ha még látogatjátok ezt a topikot, segítsetek!!
Kaptam 3kg pirospaprikát( erős-édes vegyes ). Ledaráltam, 20 % sóval összekevertem, kis üvegekbe bele.( utána órákig égett a kezem, mert azt nem mondták, hogy kesztyűt is kell húzni!!)
Kell-e a krémre rátennem valamilyen tartósítószert, vagy elég a só ?
Elisabeth5 Creative Commons License 2005.08.18 0 0 91

Köszi TTamás !

Elisabeth

Előzmény: TTAMAS (90)
TTAMAS Creative Commons License 2005.08.18 0 0 90
Kb. 35
Előzmény: Elisabeth5 (88)
TTAMAS Creative Commons License 2005.08.18 0 0 89

"emberbarát" édesitőszerre gondoltam.

 

 

Az a cukor. Évmilliók óta fontos táplálék.

Előzmény: Tereza (83)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!