Keresés

Részletes keresés

Leslie07 Creative Commons License 1 napja -1 1 196110

A Héber Iratok szövegéhez fűzött magyarázatként ezért állíthatta William H. Green tudós: „Biztonsággal elmondhatjuk, hogy egyetlen más ókori könyv sem került el hozzánk ekkora pontossággal!

 

William H. Green hazudik. Össze sem tudta hasonlítani a talmudisták újhéber bibliáját

azokkal az írásokkal, amelyek az Úr Jézusnak, az apostoloknak és Júdeus Philonnak 

a birtokában voltak az első században is, hisz miután a masszorétáknak nevezett

talmudista zsidók,akik a héber bibliát megalkották, minden nem tőlük származó korábbi írást megsemmisítettek. Így William H. Gfeennek azokat nem volt lehetősége megvizsgálni és összevetni a talmudista héber jehovás írással. A magyar katolikus lexikon így ír erről:

 

maszoréták: Kr. u. 750-1000 között élt zsidó szövegkritikusok, a →maszóra tudósai. - Céljuk a Szentírás héb. szövegének (beleértve a helyesírást, olvasást és értelmezést is) egységesítése és rögzítése. Kezdetben másolóknak, a 11. sz-tól pontozóknak is nevezték őket. A tibériási és a babilóniai hagyomány alapján két csop-ba oszthatók. Különösen nagy tekintélye volt az Áser családnak Tibériásban. Hogy tevékenységüknek érvényt szerezzenek, lehetőleg minden korábbi, nem maszoréta szövegű szentírási kz-ot megsemmisítettek. Hatásuk 1000 k. a córdobai kalifátuson keresztül Eu-ra is kiterjedt, s főként a héb. kiejtésben érvényesült. Maimonides közvetítésével Áron ben Móse ben Áron szövege lett a mérvadó. →Szentírás, I. **

BL:1173.

 

 

A 12.századtól tehát a maszoréták eltértek a korábbi kiejtési szabályaiktól. A Talmudban és a Misnában rögzített korábbi kiejtési szabályoktól eltérő, teljesen új hangzású szavakat alkottak,

amelyek eltértek a kumráni zsidó szekta írásaiban használt kiejtési szabályoktól, de elsősorban

a Septuaginta fordítást megelőző a próféták által használt írásmódtól is.

 

Így lett a korábbi Adonból -  Adonaj, Jézus-ból - Jehosua stb.

 

Ezen felül az Adon Istennévnek  a YHWH -Jahu, Jahó istennévre való felcseréléséhez minden olyan

név -beleértve a próféták neveit is - átalakítása vált szükségessé, amely nevekben korábban Adón

illetve ÉL szerepelt. Ha nem tudták a név elejére beleírni a Jahu-t , mint például Eliou, azaz Illés esetében, akkor hozzátoldották a név végéhez. Igy lett Elioi-ból Elijahu.

 

Miután megsemmisítették még a saját korábbi írásaikat is, sőt a Jerikó melletti barlangban talált

írásokat is,azt gondolták, hogy a csalás soha nem fog kiderülni. A Septuaginta Szentírástól való

eltérést azzal magyarázták, hogy a Septuagintát fordító zsidó írástudók, kevésbé ismerték azt a nyelvet, amelyből fordítottak. Nem kevesebbet állítottak a maszoréták, mint azt, hogy azok az Jeruzsálemi Templomban szolgáló írástudók,nem ismerték a próféták írásainak helyes kiejtési

szabályait, sőt a szavak jelentését sem. DE ők, akik ezer évvel utánuk születtek tökéletesen tudják,

hogy hogyan kellett volna ezer évvel korábban kiejteni bizonyos szavakat.

 

A maszoréták pechjére 1947 óta előkerültek olyan írások, amelyek nem tartalmaznak  a maszoréták

által kialakított új magánhangzós pontozásos rendszert. Ezen kívül előkerültek i.e. 9-8 századból

olyan ó-kánaáni és föníciai írásmódot használt írások, amelyek semmiféle pontozást nem tartalmaznak

a magánhangzók megjelölésére. Úgyszintén  fennmaradtak a  zsidókból lett Jézus tanítványainak az írásai, amelyek hemzsegnek a prófétáktól való idézetektől, amelyek évszázadokkal a maszoréták által létrehozott biblia korát megelőző időből származnak.

 

A régészek is rájöttek, hogy nem tudnak mit kezdeni azokkal a helységnevekkel,amelyek a héber

bibliában találhatók, mert azokat , úgy abban az alakjában nem lehet fellelni. Ezért a Septuaginta Szentíráshoz fordulnak pontosabb információért.

 

A maszoréták írásait ajnározó keresztény egyházak teológus professzorai , mit sem törődnek ezekkel a tényekkel. Khrisztosz urunkat megvető talmudsita zsidók írásait többre becsülik a Septuagintát fordító

70 szentnél, sőt még az Úr Jézusnál és apostolainál is. A 15. századtól kezdve teljesen félredobták

a Szeptuaginta Szentírást.

Előzmény: Fontos Isten neve (196107)
Leslie07 Creative Commons License 1 napja -1 1 196109

 Ezért Jézus, Pál apostol és mások, akik gyakran idéztek az ókori bibliai íróktól, nem kételkedtek az általuk használt másolatok pontosságában."

 

Az Úr Jézus és az apostolok olyan kéziratokat ismertek és idéztek,amelyek nem voltak beszennyezve a borjúisten YHWH nevével.

 

Ezzel ellentétben a kumráni napimádó, varázsló szekta írásai nem szentektől származtak, hisz tartalmazzák a borjúisten YHWH nevét.

 

Ugyanez elmondható Khrisztus Urunk legnagyobb ellenségei, a talmudista zsidók 

által megalkotott héber bibliával kapcsolatban is.

 

A héber biblia megjelenése előtt egy több minr egy évezreddel nég megvoltak

a megbízható írások. Úgy káldeus nyelven, mint az abból fordított görög nyelven.

Ezek bizonyíthatóan Izrael szentjeinek munkái voltak. Az Úr Jézus és az apostolok

ezek birtokában voltak, nem voltak ráutalva arra, hogy a napimádó, varázsló, kumráni szekta írásait használják, amely be volt szennyezve a borjúisten YHWH nevével.

 

Philon Judeus,aki az Úr Jézus és az apostolok korában élt, még bírtokában volt,mind a káldeus, mind a Septuaginta görög írásoknak. 

 

Philon Judeus ezt írta:

 

"Hisz ki ne tudná, hogy minden nyelvnek, különösen pedig a görögnek gazdag eszköztára van, ugyanazt a gondolatot, amikor mintegy lefordítja vagy körülírja, sokféleképpen fejezi ki, hol ezt, hol azt a kifejezést alkalmazva. E törvénykönyv esetében – mondják – nem így történt: a tulajdonképpeni értelemben használt szavak (kyria onomata) pontosan megfelelnek (synenechténai eis tauton) a másik nyelv tulajdonképpeni értelemben használt szavainak, a görög a káldeusnak,5 s tökéletesen ráillenek arra, amit jelölnek (tois délumenois pragmasin). Nézetem szerint ugyanis, mint ahogy a geometria és a dialektika fogalmai sem tűrik meg a fordításbeli következetlenséget, hanem az eredetileg megválasztott elnevezésük változtatás nélkül végig ugyanaz marad, nyilván ők is ugyanilyen módon ötlötték ki a tárgyukhoz illő szavakat, melyek egyetlen lehetőségként és a legérzékletesebben fejezték ki a jelölendő dolgokat. Erre a legnyilvánvalóbb bizonyosság a következő. Akár görögül tudó káldeusok, akár káldeusul tudó görögök veszik kézbe egyidejűleg a két írást: a káldeus nyelvűt és a fordítását, úgy csodálják és tisztelik őket, mint két testvérművet, vagy inkább mint olyanokat, amelyek a tárgy és a szóhasználat szempontjából azonosak egymással, és tolmácsolóikat nem fordítóknak nevezik, hanem szent tanítóknak és prófétáknak, akiknek gondolkodásbeli világosságban sikerült fölvenniök a versenyt Mózes legtisztább szellemével. Mózes élete II. 38–41 (Bollók János fordítása)

Előzmény: Fontos Isten neve (196107)
Leslie07 Creative Commons License 1 napja -1 1 196108

A Héber Iratok hivatásos másolói, akiket szoferimnek neveztek igen gondosan kerülték a hibákat. Munkájukat úgy ellenőrizték, hogy az általuk másolt összes kéziratban minden szót, sőt minden betűt megszámoltak."

 

 

A gond az, hogy ezek az általad hivatalos másolóknak nevezett szoferimek tevékenysége csak

a masszoréták saját állításán alapszik. Attól, hogy valaki azt állítja i.sz. valahányban, hogy léteztek ilyen másolók, még nem bizonyítja, hogy a Szent próféták írásait másolta.

A talmudisták saját beismerése szerint nem volt mit másolgatni, hisz a barlangi szekta írásait 

csak i.sz. 800 körül találták meg. 

 

Ezek tények, amit te bemásoltál az pedig csak mese.

 

 

Ezek tények!

 

ELTE BTK Asssziriológiai és Hebraisztikai Tanszék által elismert forrás Komoróczy: Géza Maszóra, maszoréták című munkájában a Régi bibliai kéziratok elıkerülése az ó- és középkorban (a maszóra elızménye): felsorolásában megemlíti az alábbi forrást:

 

I. Timotheosz (726–819) szeleukeiai (Iráq) nesztoriánus patriarcha / katholikosz Szergiosz “élámi” (Khúzisztán, Irán) metropolitának írt levelében (800 k.) említi, hogy zsidó katekhumenoszok (áttérési oktatásban résztvevık) híradása szerint tíz évvel korábban Jerikho közelében egy barlangban megtalálták az “Ószövetség” könyveit (értsd: kéziratos tekercseket), értesítették a jeruzsálemi zsidókat, azok tömegesen felkeresték a helyet, és a (bibliai) könyvek, többek között több mint 200 zsoltár mellett számos más könyvet is találtak. I r o d a l o m : Otto Eissfeldt, “Der gegenwärtige Stand der Erforschung der in Palästina neu gefundenen hebräischen Handschriften, 7: Der Anlaß zur Entdeckung der Höhle und ihr ähnliche Vorgänge aus älterer Zeit” (1949), in: uı: Kleine Schriften, III (Tübingen: J. C. B. Mohr / Paul Siebeck, 1966), pp. 71–74 Jaqúb al-Qirqiszáni neves iráqi karaita tudós ugyanerrıl a leletrıl – vagy egy hasonlóról – tesz említést késıbb (i. sz. 937 k.): van egy zsidó szekta, a “barlangiak” (maghárija), akiket azért neveznek így, mert irataikat egy barlangban találták. I r o d a l o m : Leon Nemoy, “Al-Qirqisānī’s Account of the Jewish Sects and Christianity”, Hebrew Union College Annual, 7 (1930), pp. 317–397 Leon Nemoy, Karaite Anthology. Excerpts from the Early Literature (Yale Judaica Series, 7) (New Haven – London: Yale University Press, 1952, 19802 ), p. 41 skk., kül. p. 50 Bruno Chiesa & Wilfrid Lockwood, Ya‘qūb al-Qirqisānī on Jewish Sects and Christianity. A Translation of »Kitā

 

Karaiták (המקרא בעלי :(a babylóniai Anan (ענן (ben David (a VIII. század harmadik negyede) postumus követıi; elutasították a szóbeli tant (Misna, Talmud stb.), és kizárólag a Biblia szoros értelmezésére támaszkodtak. Az értelmezési különbségek a IX. században váltak feszült ellentétté. A karaiták nagy ellenfele Sza’adja ben Joszéf al-Fajjumi (882–942) gáon volt, Anan elleni vitairatát 905-ben írta. A karaita vagy tanaikkal rokonszenvezı tudósok rögzíteni akarták a bibliai szöveg pontos alakját: kijavítani a mássalhangzó-szöveg esetleges hibáit (amelyekre a kéziratok variánsai, esetleg éppen a Jerikho környéki új leletek hívták fel a figyelmüket) és rögzíteni a felolvasás szabályait (magánhangzók, cantillatio). Jehuda ben Élija Hadasszi, Eskol ha-kofer (1149): “A Tóra-tekercseket ki kell pontozni magánhangzó- és hangsúly-jelekkel, (…) mert Isten nem magánhangzók és hangsúlyok nélkül adta… Istenünk írása ‘(rá van) vésve a táblákra’ (Ex. 32,16), ezért az írás tele volt magánhangzó- és hangsúly-jelekkel, és nem hiányoztak belıle a magánhangzók és hangsúlyok.”

Előzmény: Fontos Isten neve (196107)
Fontos Isten neve Creative Commons License 3 napja -1 1 196107

A Héber Iratok hivatásos másolói, akiket szoferimnek neveztek igen gondosan kerülték a hibákat. Munkájukat úgy ellenőrizték, hogy az általuk másolt összes kéziratban minden szót, sőt minden betűt megszámoltak. Ezért Jézus, Pál apostol és mások, akik gyakran idéztek az ókori bibliai íróktól, nem kételkedtek az általuk használt másolatok pontosságában.

 

Bizonyíték van arra, hogy a héber és görög szövegek, amelyeken a modern fordítások is alapulnak, figyelemre méltó hitelességgel képviselik az eredeti írók szavait.

Bizonyítékként bibliai kéziratok ezernyi kézzel írt másolata maradt fenn napjainkig, a becslések szerint 6000 a teljes Héber Iratokból vagy a részeiből, és mintegy 5000 a görög nyelvű Keresztény Iratokból.

 

A sok meglévő kézirat gondos összehasonlító elemzése lehetővé tette a bibliatudósoknak, hogy megtalálják a másolók hibáit, és meg tudják állapítani, hogy mi volt az eredeti szöveg. A Héber Iratok szövegéhez fűzött magyarázatként ezért állíthatta William H. Green tudós: „Biztonsággal elmondhatjuk, hogy egyetlen más ókori könyv sem került el hozzánk ekkora pontossággal! Ugyanígy bízhatunk a Keresztény Görög Iratok szövegében.

Amit te állítasz az ostobaság, ezek a kézíratok térben és időben nem egy helyen voltak. Amit te mondasz az olyan mint a lapos föld hívők hülyeségei.

Előzmény: Leslie07 (196102)
Leslie07 Creative Commons License 4 napja -1 1 196106

"Mert egy az Isten"

 

1 Tim. 2:5

 

Igen,aki előtt meghajolnak a többi istenek mindnyájan.

 

Zsoltárok 97:7Megszégyenülnek mind a faragott képek szolgái, akik bálványokkal dicsekednek; meghajolnak előtte mind az istenek.

135. Zsoltár 5:4Mert kiválasztá magának az Úr Jákóbot, Izráelt a saját örökségéül.5Én bizony tudom, hogy nagy az Úr, és a mi Urunk minden istennél különb.

Ezért is nevezte a Felkent Istent Mózes az Istenek Istenének.

5.Mózes 10:17Mert az Úr, a ti Istenetek, isteneknek Istene, és uraknak Ura; nagy, hatalmas és rettenetes Isten, aki nem személyválogató, sem ajándékot el nem fogad.

Hasonlón Izrael fiai:

Józsué 22: 21Felelének pedig a Rúben fiai, a Gád fiai és a Manassé fél nemzetsége, és szólának az Izráel ezereinek fejeihez: Istenek Istene az Úr, az Istenek Istene az Úr: ő tudja, és az Izráel is megtudja. Ha pártütésből és ha az Úr ellen való vétekből van ez: ne tartson meg minket e napon!

Előzmény: Ayrton64,5 (196096)
Leslie07 Creative Commons License 4 napja -1 1 196105

Az American Standard Vesion 1901 kiadása.

 

Ézs 42:8 ASV ...  I am Jehovah, that is my name; and my glory will I not give to another, neither my praise unto graven images.

 

Ez pedig The Scriptures 1998 by Institute for Scripture Research. A Szentírás '98-as verziója (TS98) a Biblia szó szerinti fordítása angolul. Ez a fordítás jelentősen eltér a legtöbb angol fordítástól abban, hogy visszaállította a Héber Iratok eredeti könyvrendjét, és visszaállította a Magasságos nevét, a JHWH / יהוה nevet,

 

Ezek a fordítások mind a talmudista zsidók kései írásai alapján készültek.

Mi van van olyan különleges, hogy tartalmazzák azt az istennevet,amit a fordítandó héber is tartalmaz?

Ha egy fordító arra vetemedik, hogy a talmudisták írását,ami meg lett szentségtelenítve a borjúisten YHWH nevével lefordítsa,az elvetni való az igaz Istent Khrisztoszt követők számára, de nincs abban semmi különleges.

Az Úr Jézus,amikor Mózes vagy Ésaiás Írását idézi, nem nevezi Izrael Istenét YHWH-nak de Jahónak. De még a a Máriával beszélő nagyal is Adónnak(Küriosz) nevezte az Izrael Istenét, és nem JHWH-nak azaz Jahónak. 

Nem minden zsidó engedte magát megfertőzni a borjúistent imádó zsidó szekta által.

 

A zsidók még kr. u. a 2-3 században is Adonajnak nevezték Istenüket a nyelvükön.

 

 

 

 A bécsi egyetem régészei egy 2,2 cm hosszú arany lemezkét találtak egy római kori gyermeksírban. A lapkán görög betűkkel írt héber felirat olvasható: a „Halld Izrael…”  kezdetű Semá-ima, amely a zsidóság legfontosabb hitvallása. A Fertő-tótól keletre, a magyar határ közelében fekvő Halbturnban (Féltorony) most előkerült lelet az első emléke a mai Ausztria területén élt ókori zsidóságnak.

 

 

 Az arany amulettet, amelynek szövegét először olvashatatlannak tartották, 2006-ban fedezte fel egy bécsi régész. A gyermek egy ezüstből készült amulett-tokot hordott  a nyakában, ebbe helezték el az arany el a 2,2 cm hosszú arany lemezt, amelyen a következő görög betűkel írt, de héber szövegű felirat volt olvasható: „Szüma Iszraél, adóne elón adón a[---]”. Ez a mondat nem más, mint a zsidó vallás legfontosabb imnádsága, az ún. Semá-ima: „Halld Izrael: az Úr, a mi Istenünk, egy Úr!” (5Móz 6:4). Az ima elsődleges fontosságát a Názáreti Jézus is hangsúlyozta: „Akkor odament hozzá az írástudók egyike, aki hallotta az ő vitatkozásukat, és tudva, hogy [Jézus] jól megfelelt nekik, megkérdezte tőle: Melyik az első minden parancs közül? Jézus pedig felelt neki: Minden parancs közül az első: Halld Izrael: Az Úr, a mi Istenünk egy Úr” (Mk 12:28–29). 

https://bibliairegeszet.blog.hu/2008/03/15/halld_izrael_ima_arany_amuletten

 

Előzmény: pergamon13 (196097)
Leslie07 Creative Commons License 4 napja -1 1 196104

 No persze szerinte a Jah-név sem Isten neve, mert az is valami bálványisten. Leslie elmélete egy abszolút vallási összeesküvéselmélet. "

 

Nem azt tanították neked és nekem is jehova szervezetében, hogy YAH a YHWH rövidített alakja?

 

Hogyan lehetne hát Izrael és Mózes Istenének a neve?

Előzmény: Ayrton64,5 (196098)
Leslie07 Creative Commons License 4 napja -1 1 196103

 Szerinte JHVH az egy ókori bálványisten neve, amit már jóval Jézus előtt bizonyos zsidók imádtak."

 

Nem szerintem, hanem régészeti leletek által bizonyított tény, hogy YHWH az egyiptomiak istene volt. Erről tanúskodnak az egyiptomi bálványistenek templomoszlopain a feliratok, és az ott megtalált sírfeliratok.

 

YHWH Mésa király istene is volt Omri idejében. Az Izrael Istenétől, Adómtól eltévelyedett Omri ellopta a moábiták YHWH istenének edényeit,amit később Mésa visszaszerzett tőle. 

 

Erről a Moábita kő tanúskodik.

 

Sem az Úr Jézus ,sem tanítványai, de a korai keresztények sem említik írásaikban 

a YHWH istennevet. Sőt az Úr Jézus korában élt Philon Júdeus,aki írástudóként Mózes

írásaihoz tanulmányt írt,sehol nem említi írásaiban a YHWH nevet semmilyen formában.

 

A Leningrádi Códex keletkezését hét évszázaddal megelőző latin fordítás sem tartalmazta. De nincs benne a Septuaginta szentírásban sem. Kivéve azokat,amelyekbe

a kumráni napimádó varázsló szekta tanítói belehamisították.

 

Mindenesetre a Jézus földi szolgálata idején élt Philon Júdeus - aki írásai szerint bírtokában volt azoknak az írásoknak,amelyből a Septuaginta készült nem tesz említést arról,hogy azokban a borjúisten YHWH neve benne lett volna,de az  általa idézett Mózes írásai sem tartalmazzák azt.

 

Mivel a Septuaginta fordítást megelőző időkből egyetlen olyan írás sem maradt fenn,

amely tartalmazná a YHWH istennevet, ezzel ellentétben számos olyan régészeti bizonyíték áll rendelkezésünkre, amelyekből egyértelmű, hogy YHWH Izrael fiai pogány ellenségeinek istene volt, a név pogány eredete évtizedek óta bizonyított tény.

 

 

 

 

Előzmény: Ayrton64,5 (196098)
Leslie07 Creative Commons License 4 napja -1 1 196102

Nem erőltetik, ha nem a héber szövegben ez szerepel. Itt láthotod. A Kr. U. 1008-ban kelt Leningrádi kódex ( Codex Leningradensis ) a héber Biblia masoretikus szövegének legrégebbi, teljes egészében fennmaradt példánya."

 

A leningrádi Codex nem az igaz Isten szent prófétáinak írása. Olyan talmudista zsidók 

alkották meg,akik az Úr Jézust döglöttkutyának szülőanyját Máriát pedig ganéjnak nevezték.

 

Khrisztosz igaz követői az írásukat nem tartják szentírásnak.

 

Mellesleg ezek a talmudista zsidók,akik a héber bibliát megalkották, maguk is beismerték,hogy egy barlangi szekta írásait is felhasználták a héber bibliájuk megalkotásához. Így került bele az írásukba, a borjúisten YHWH neve.

 

Ezek tények!

 

ELTE BTK Asssziriológiai és Hebraisztikai Tanszék által elismert forrás Komoróczy: Géza Maszóra, maszoréták című munkájában a Régi bibliai kéziratok elıkerülése az ó- és középkorban (a maszóra elızménye): felsorolásában megemlíti az alábbi forrást:

 

I. Timotheosz (726–819) szeleukeiai (Iráq) nesztoriánus patriarcha / katholikosz Szergiosz “élámi” (Khúzisztán, Irán) metropolitának írt levelében (800 k.) említi, hogy zsidó katekhumenoszok (áttérési oktatásban résztvevık) híradása szerint tíz évvel korábban Jerikho közelében egy barlangban megtalálták az “Ószövetség” könyveit (értsd: kéziratos tekercseket), értesítették a jeruzsálemi zsidókat, azok tömegesen felkeresték a helyet, és a (bibliai) könyvek, többek között több mint 200 zsoltár mellett számos más könyvet is találtak. I r o d a l o m : Otto Eissfeldt, “Der gegenwärtige Stand der Erforschung der in Palästina neu gefundenen hebräischen Handschriften, 7: Der Anlaß zur Entdeckung der Höhle und ihr ähnliche Vorgänge aus älterer Zeit” (1949), in: uı: Kleine Schriften, III (Tübingen: J. C. B. Mohr / Paul Siebeck, 1966), pp. 71–74 Jaqúb al-Qirqiszáni neves iráqi karaita tudós ugyanerrıl a leletrıl – vagy egy hasonlóról – tesz említést késıbb (i. sz. 937 k.): van egy zsidó szekta, a “barlangiak” (maghárija), akiket azért neveznek így, mert irataikat egy barlangban találták. I r o d a l o m : Leon Nemoy, “Al-Qirqisānī’s Account of the Jewish Sects and Christianity”, Hebrew Union College Annual, 7 (1930), pp. 317–397 Leon Nemoy, Karaite Anthology. Excerpts from the Early Literature (Yale Judaica Series, 7) (New Haven – London: Yale University Press, 1952, 19802 ), p. 41 skk., kül. p. 50 Bruno Chiesa & Wilfrid Lockwood, Ya‘qūb al-Qirqisānī on Jewish Sects and Christianity. A Translation of »Kitā

 

Karaiták (המקרא בעלי :(a babylóniai Anan (ענן (ben David (a VIII. század harmadik negyede) postumus követıi; elutasították a szóbeli tant (Misna, Talmud stb.), és kizárólag a Biblia szoros értelmezésére támaszkodtak. Az értelmezési különbségek a IX. században váltak feszült ellentétté. A karaiták nagy ellenfele Sza’adja ben Joszéf al-Fajjumi (882–942) gáon volt, Anan elleni vitairatát 905-ben írta. A karaita vagy tanaikkal rokonszenvezı tudósok rögzíteni akarták a bibliai szöveg pontos alakját: kijavítani a mássalhangzó-szöveg esetleges hibáit (amelyekre a kéziratok variánsai, esetleg éppen a Jerikho környéki új leletek hívták fel a figyelmüket) és rögzíteni a felolvasás szabályait (magánhangzók, cantillatio). Jehuda ben Élija Hadasszi, Eskol ha-kofer (1149): “A Tóra-tekercseket ki kell pontozni magánhangzó- és hangsúly-jelekkel, (…) mert Isten nem magánhangzók és hangsúlyok nélkül adta… Istenünk írása ‘(rá van) vésve a táblákra’ (Ex. 32,16), ezért az írás tele volt magánhangzó- és hangsúly-jelekkel, és nem hiányoztak belıle a magánhangzók és hangsúlyok.”

 

Egyértelmű, hogy a talmudista zsidók, a héber biblia megalkotói a Jeriko környéki barlangokban talált 

szekta írásait felhasználták. Így került bele az általuk megalkotott héber írásba a borjúisten YHWH neve,amit az akkor élt zsidók Jahó-nak ejtettek.

Előzmény: pergamon13 (196097)
Leslie07 Creative Commons License 4 napja -1 1 196101

 Szerinte JHVH az egy ókori bálványisten neve, amit már jóval Jézus előtt bizonyos zsidók imádtak. Úgy emlékszem, hogy szerinte a JHVH az annak a bálványnak a neve, amit a zsidók akkor készítettek aranyból,"

 

Nem szerintem csupán,hanem a régészeti leletek is azt igazolják,hogy YHVH a borjúisten neve.

 

Ezt számtalan alkalommal bemásoltam:

 

 

 

 

Az i.e. 1370-re az egyiptomiak sok területet meghódítottak már. Azokban az időkben III. Amenhotep (Amenóhisz) fáraó építtetett egy templomot Szoleb városában, a mai Szudán területén. az épület hozzávetőleg 120 méter hosszú és a Nílus nyugati partján állt.

A templom Amon-Ré istennek szentelve, a szöveg 500 évvel régebbi mint a Moábi kő (szintén archeológiai lelet) ez a kő volt korábban a legrégebbi ismert lelet, melyen szerepel a YHWH.

 


Mindkét lelet pogány eredetű,ami arról tanúskodik, hogy YHWH NEM Izrael Istenének a neve, hanem

pogány népek istene volt a régmúltban. Az Egyiptomban élő zsidók közül sokan Mózes Istene Adón mellett a borjúistent YHVH-t is imádták.

 


Az  Amherst 63 papirusz is a 19 század végén került elő. Ezen írásokból egyértelművé vállt, hogy 

Egyiptomban élő zsidók Izrael Istene Adón mellett,a borjúistent YHWH-t is imádták.

Nem igaz az az korábbi állítás, hogy nem tudják a zsidók, hogy hogyan kell kiejteni YHWH nevét.

Számos pogány írásban YHWH Jahu-ként, majd a zsidó kumráni szekta írásaiban Jahónak van emlegetve. A napimádó kumráni szekta YHWH-t Jahónak ejtette. Görög írásaikban ,mint IAO szerepel.

 

 

Az elephantinei zsidók ,akik szintén a YHWH nevű borjúistent imádták bölcsebbek voltak Jehova tanúinál és a H.N. Adventistáknál , mert ők nem tagadták meg Izrael Istenét Adónt sem, tudván, hogy Izrael Istene Adón, elveheti tőlük a  kivánságokat, melyeket YHWH(Jahó) megadott nekik.

 

 

 

Papyrus Amherst 63, XII. hasáb, 11–19. sor

 

Jahó válaszoljon nekünk bajainkban.
Adonáj válaszoljon nekünk bajainkban.
Légy egy íj a mennyben, Holdsarló!
Küldd el hírnökeidet
Rash egészéből
és Cáfonból
Jahó segítsen nekünk.
Jahó adja meg nekünk
szívünk vágyait.
Az Úr adja meg nekünk
szívünk vágyait.
Minden kívánságunkat teljesítse Jahó.
Jahó töltse be,
az Úr ne vegye el
szívünk egyetlen vágyát sem.
Néhányan az íj által, néhányan a lándzsa által –
íme, nekünk Jahó a mi Urunk és Istenünk.
A Bikánk legyen velünk.
Bétel válaszoljon nekünk holnap.
Baál-Samajin áldja az Urat:
„Hűséges embereiddel együtt megáldalak téged!”
Vége.

 

https://bibliakultura.blog.hu/2018/08/08/az_egyiptomi_amherst_63_papirusz

 

Ezen bálványszervezetek papjai ügyesen elhallgatták tagjaik elől azokat a bizonyítékokat,

amelyekből felismerhető, hogy YHWH a borjúisten volt az igaz Izrael Istenétől Adón.tól eltévelelyedett 

izraeliták számára. Attól féltek ezen bálványszervezetek papjai, hogy ha tagjaik megtudják az igazságot a YHWH isten kilétéről, elfordulnak majd a szervezetüktől, és a szervezet birtokosai tagjaik

elvesztésével azok anyagi támogatását is elveszítik.

Előzmény: Ayrton64,5 (196098)
Ayrton64,5 Creative Commons License 6 napja -2 0 196100

Ebben az elméletben én nagy igazságot látok. Nem tudjuk ugyanis megmagyarázni, hogy mi a különbség A. és B. állítás között. A szavak szintjén látunk ugyan különbséget, de mivel a szavakat nem tudjuk véglegesen definiálni, ezért itt mutatkozik meg a logikai gondolkodás elégtelensége.

 

A.

 

A Világ objektíve létezik és Isten is objektíve létezik. Isten teremtette a Világot. Amíg tehát nem volt VILÁG, addig a Teremtő örökké egyedül volt, és csak gondolatban teremtett vagy rombolt.

 

B.

 

Csak Isten létezik. Mivel csak Isten létezik, ezért a "létezni" szó is csak az "Isten" szó "tautológiája". Ha csak Isten létezik, akkor az objektív valóság is csak egy látszat, amit úgy is mondhatunk, hogy a VALÓSÁG egy isteni álom. - Hogy ki is álmodik? - Ebben a kontextusban ez a kérdés is értelmetlen kérdés, mivel a személyes névmások (az ÉN, TE, Ő) is látszatok, mert ez a három is EGY. Ez az EGY (nevezhetjük ÁLMODÓNAK is) öröktől fogva örökké álmodik, és ezen időfeletti dimenzióban (örökkévalóságban) az Álmodó minden tudatos személlyel azonossá válik, mindenki mindenki mássá válik (más szavakkal: minden ÉN minden más NEM-ÉNNEK a reinkarnációja).

Előzmény: Isten neve fontos (196099)
Isten neve fontos Creative Commons License 6 napja 0 0 196099

Értem, akkor Ő olyan, mint a lapos föld hívők. Értelmetlen vele egyáltalán beszélni is. Amúgy van egy elmélet miszerint mi minndannyian egy szimulációba élünk. Az is lehet, hogy mindez csak Isten elméjébenn játszódik le. :).

Ayrton64,5 Creative Commons License 6 napja -1 0 196098

Lényegében Leslie07 azt állítja, hogy még valamikor a Jézus működése körüli időkben, egy zsidó szekta (valami therapeuták) minden fellelhető írást összeszedtek és újakat írtak, amikbe már belehamisították a JHVH tetragrammatont. Leslie07 azt állítja, hogy minden olyan ókori dokumentum, melyben fellelhető a JHVH, az egy hamisítvány, amint pl. a qumrani tekercsek is, mivel ezek egy zsidó szekta "könyvtárából" származtak. Szerinte JHVH az egy ókori bálványisten neve, amit már jóval Jézus előtt bizonyos zsidók imádtak. Úgy emlékszem, hogy szerinte a JHVH az annak a bálványnak a neve, amit a zsidók akkor készítettek aranyból, amikor Mózes felment a hegyre. Leslie azt is tagadja, hogy Jézus korában egyáltalán létezett valamiféle izraelita nyelv. Leslie szerint egy bizonyos zsidó szekta annyira félrevezette a világot, hogy az összes Jézus után következő hamis-nemhamis egyházat megfertőzte, mert minden bibliakutató elismeri a JHVH-t. No persze szerinte a Jah-név sem Isten neve, mert az is valami bálványisten. Leslie elmélete egy abszolút vallási összeesküvéselmélet. Szerintem csak ő hisz benne, a világon senki más. Persze joga van ebben hinni, én persze nem tudok ilyesmiben hinni, de énnálam ez nem nagy ügy, mert én még abban sem hiszek, hogy a körülöttem zajló történéseket nem álmodom-e. :-)

Előzmény: pergamon13 (196097)
pergamon13 Creative Commons License 2024.05.09 -1 1 196097

Nem erőltetik, ha nem a héber szövegben ez szerepel. Itt láthotod. A Kr. U. 1008-ban kelt Leningrádi kódex ( Codex Leningradensis ) a héber Biblia masoretikus szövegének legrégebbi, teljes egészében fennmaradt példánya. 

 

Ézs 42:8 WLC אֲנִ֥י יְהוָ֖ה ה֣וּא שְׁמִ֑י וּכְבוֹדִי֙ לְאַחֵ֣ר לֹֽא־ אֶתֵּ֔ן וּתְהִלָּתִ֖י לַפְּסִילִֽים׃
'ăní jəhváh hú' šəׁmí úḵəḇôḏí lə'aḥér ló'- 'eṯéּn úṯəhiáláṯí lap̄əּsílím

 

Az American Standard Vesion 1901 kiadása.

 

 

Ézs 42:8 ASV ...  I am Jehovah, that is my name; and my glory will I not give to another, neither my praise unto graven images.

 

Ez pedig The Scriptures 1998 by Institute for Scripture Research. A Szentírás '98-as verziója (TS98) a Biblia szó szerinti fordítása angolul. Ez a fordítás jelentősen eltér a legtöbb angol fordítástól abban, hogy visszaállította a Héber Iratok eredeti könyvrendjét, és visszaállította a Magasságos nevét, a JHWH / יהוה nevet,

 

Ézs 42:8 TS1998 ... “I am יהוה, that is My Name, and My esteem I do not give to another, nor My praise to idols.

 

Nem Jehova Tanúi találták ki és semmi esetre sem tévtanítás veled ellentétben!!

 

Helyesen és pontosan adja vissza az Ézsaiás 42:8. versét.

 

Ézsaiás 42:8 ... Én vagyok Jehova. Ez a nevem.
Senki másnak nem adom dicsőségemet,
sem dicséretemet a faragott bálványoknak

 

https://youtu.be/bT1f1-tJw5M?si=zWgQX1Hr7GWV6DuS

 

Előzmény: Leslie07 (196093)
Ayrton64,5 Creative Commons License 2024.05.08 -1 1 196096

"Miért fontos ez a háttér hatalmakat irányító démonisteneknek, hogy elhitessék az emberekkel, hogy csak egy Isten létezik?"

 

"Mert egy az Isten"

 

1 Tim. 2:5

Előzmény: Leslie07 (196095)
Leslie07 Creative Commons License 2024.05.05 -2 0 196095

 

A legnagyobb problémát az okozza, hogy az emberek el vannak vakítva az egyházak dogmáival, és nem vesznek tudomást arról, hogy Izrael Istene maga a Khrisztosz és nem a Khrisztosz Isten atyja.

 

Ha tehát nem is lennének Izrael istenének társai, hanem csak egy maga született volna az Atyjától,

még akkor sem lenne igaz az, hogy egy isten létezik, hisz a János 1.fejezet tanúsága szerint is

legalább ketten lennének.

 

A démonisteneknek sikerült létrehozni a Szentírással ellentmondó tanokat hirdető egyházakat,

amelybe belopódzott az a hamis tanítás, hogy csak egy Isten létezik.

 

Miért fontos ez a háttér hatalmakat irányító démonisteneknek, hogy elhitessék az emberekkel, hogy csak egy Isten létezik?

 

Nos azért, mert akkor elhitetik azt is, hogy Khrisztosz nem Isten és nincs is Isten,aki neki Atyja lenne.

 

És mivel a Fenevadnak(Antikrisztusnak)  a Sátán adja a csodatevéshez szükséges hatalmat, a Khrisztosz Isten  pedig láthatóan nem tevékenykedik a Földön, az emberek az egy isten van és nincs több hamis istenképpel agyilag évszázadokon keresztül átmosva, azt fogják hinni, hogy ez, aki majd nagy csodákat is tesz, valóságos Isten.

 

Akkor fognak majd az emberek jajgatni a nagy tévedésük miatt, amikor a valóságos Isten ismét visszatér a Földre ugyanabban az Isten testében, amelyben Mózes és társai meglátták a kivonulás

után.

 

2. Mózes 24:9Azután felméne Mózes és Áron, Nádáb és Abihu, és az Izráel vénei közül hetvenen;10És láták az Izráel Istenét, és annak lábai alatt valami zafir fényű tárgy vala, és olyan tiszta, mint maga az ég.

 

Zakariás 14: 3 Mert eljön az Úr, és harcol azok ellen a népek ellen, amint harcolt ama napon, a harcnak napján. 4 És azon a napon az Olajfák hegyére veti lábait, amely szemben van Jeruzsálemmel napkelet felől, és az Olajfák hegye közepén kettéválik, kelet felé és nyugat felé, igen nagy völggyé, és a hegynek fele észak felé, fele pedig dél felé szakad. 5 És az én hegyem völgyébe futtok, mert a hegyközi völgy Azálig nyúlik, és úgy futtok, amint futottatok a földindulás elől Uzziásnak, Júda királyának napjaiban. Bizony eljön az Úr, az én Istenem, és minden szent vele. 6 És úgy lesz azon a napon: Nem lesz világosság, a ragyogó testek összezsugorodnak. 7 De lesz egy nap, amelyet az Úr tud, se nappal, se éjszaka, és világosság lesz az estvének idején.

 

Máté 24:29Mindjárt pedig ama napok nyomorúságai után a nap elsötétedik, és a hold nem fénylik, és a csillagok az égről lehullanak, és az egeknek erősségei megrendülnek.30És akkor feltetszik az ember Fiának jele az égen. És akkor sír a föld minden nemzetsége, és meglátják az embernek Fiát eljőni az ég felhőiben nagy hatalommal és dicsőséggel.31És elküldi az ő angyalait nagy trombitaszóval, és egybegyűjtik az ő választottait a négy szelek felől, az ég egyik végétől a másik végéig.

Előzmény: Leslie07 (196094)
Leslie07 Creative Commons License 2024.05.05 -2 0 196094

IZRAEL ISTENE AZ ISTENEK KÖZÜL A FELKENT AZ ISTENEK ATYJÁNAK AKARATÁBÓL

 

 

1.Mózes 1:26És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra; és uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, a barmokon, mind az egész földön, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon.

 

Jób 38:1Majd felele az Úr Jóbnak a forgószélből és monda:2Ki az, aki elhomályosítja az örök rendet tudatlan beszéddel?4Hol voltál, mikor a földnek alapot vetettem? Mondd meg, ha tudsz valami okosat!7Mikor együtt örvendezének a hajnalcsillagok, és Istennek minden fiai vigadozának?

 

1.Mózes 3:. 5. Isten jól tudja, hogy amely napon abból esztek, szemetek felnyílik, olyanok lesztek, mint az istenek, akik ismerik a jót és a rosszat."/SZIT/

 

1.Mózes 5:22És monda az Úr Isten: Ímé az ember olyanná lett, mint mi közülünk egy, jót és gonoszt tudván. Most tehát, hogy ki ne nyújtsa kezét, hogy szakasszon az élet fájáról is, hogy egyék, s örökké éljen:


Zsoltárok 97:7Megszégyenülnek mind a faragott képek szolgái, akik bálványokkal dicsekednek; meghajolnak előtte mind az istenek.

 

Zsoltárok 95:3Mert nagy Isten az Úr, és nagy király minden istenen felül.

 

Zsoltárok 138:1Dávidé. Magasztallak téged teljes szívemből; énekkel áldlak az istenek előtt.

 

5. Mózes 10:16Metéljétek azért körül a ti szíveteket, és ne legyetek ezután keménynyakúak;17Mert az Úr, a ti Istenetek, isteneknek Istene, és uraknak Ura; nagy, hatalmas és rettenetes Isten, aki nem személyválogató, sem ajándékot el nem fogad.

 

 

Józsué 22:22Az Istenek Istene az Úr, az Istenek Istene az Úr: ő tudja, és az Izráel is megtudja. Ha pártütésből és ha az Úr ellen való vétekből van ez: ne tartson meg minket e napon!

 

A Zsoltárok 82:1Aszáf zsoltára. Isten áll az Istennek gyülekezetében, ítél az istenek között.6Én mondottam: Istenek vagytok ti és a Felségesnek fiai ti mindnyájan:6Én mondottam: Istenek vagytok ti és a Felségesnek fiai ti mindnyájan:

 

2.Mózes 15: 11Kicsoda az istenek közt olyan, mint te Uram? Kicsoda olyan, mint te, szentséggel dicső, félelemmel dícsérendő és csudatévő?

 

 

Dániel 4:5. Utolsónak aztán bejött elém Dániél, kinek neve Béltsacczár – istenem neve szerint – s a kiben a szent istenek szelleme van; s az álmot elmondottam előtte:/IMIT/EMIH/

 

 

 

Dániel 11:36 Fölmagasztalja és nagyobbnak tartja magát minden istennél, és szörnyűségeket mond még az istenek Istene ellen is. De csak addig boldogul, amíg véget nem ér a harag, mert ami el van határozva, annak meg kell történnie./MBT/

 

Zsoltárok 135:5Én bizony tudom, hogy nagy az Úr, és a mi Urunk minden istennél különb.

 

Bírák 9: 13 De azt mondta nekik a szőlő: Talán elvesztettem mustomat, amely örömre derít isteneket és embereket, hogy menjek hajladozni a fák fölött? 

 

Pál Idézve a 45. zsoltárt hirdeti a Felkent Istent a fenséges Isten fiai közül a legnagyobbat,

aki fölött csak az az Isten van, aki felkente Őt és tette fiai fölött Khrisztussá azaz az Istenek Istenévé,

ahogyan Őt Mózes is nevezte.

 

Zsidók 1: 6 Amikor pedig újra bevezeti elsőszülöttjét a földkerekségre, így szól: »És hódol előtte Isten minden angyala!« 7 Az angyalokat illetően ugyanis így szól: »Aki angyalait szelekké teszi, és szolgáit tűznek lángjává«. 8 Fiát illetően pedig: »A te trónod, Isten, örökkön-örökké áll; országod jogara az igazság jogara. 9 Szeretted az igazságosságot és gyűlölted a gonoszságot; azért kent fel téged, Isten, a te Istened, az öröm olajával társaid felett«. 10 És: »Kezdetben te, Uram, megvetetted a föld alapját, és az egek a te kezed művei. 11 Elmúlnak ezek, de te megmaradsz; és mint a ruha, mind elavulnak, 12 összegöngyölöd őket, mint egy köntöst, és elváltoznak, mint a ruha; te azonban ugyanaz vagy, és éveid el nem fogynak«. 13 Angyalai közül melyiknek mondta valaha is: »Jobbom felől foglalj helyet, míg lábad zsámolyává teszem ellenségeidet«? 14 Ők ugye mindnyájan szolgáló lelkek, s azok szolgálatára küldték őket, akiknek az a hivatása, hogy örököljék az üdvösséget?

 

A társai fölé felkent Istent nevezte Mózes az Istenek Istenének.

 

Ő az az Isten,aki Izrael sors által örökrészül kapta.

 

5.Mózes 32: 8. Amikor kiadta a Fönséges a népnek örökségét, Amikor az emberek fiait különválasztotta, A népeknek határokat Az Isten fiainak számához mérten szabott. 9. Mert az Úrnak a népe lett a része, Jákob jutott neki örökségül. 

 

Izrael fiai a Felkent(Khrisztosz) Istenüket Atyának is nevezte, miután Ő Izraelt fiává fogadta.

 

Izrael Istene az atya nem azonos fiai az istenek Atyjával.Az Isten fiak atyja fölötte áll a Felkent Istennek, az Istenek Istenének is. Ezt maga az emberi testben megjelent Izrael Istene és Atyja nyilatkoztatta ki, az Őt testében hordozó Jézus szája által,amikor azt mondotta:

 

"Hallottátok, hogy én megmondtam nektek: elmegyek, és visszajövök hozzátok. Ha szeretnétek engem, örülnétek, hogy elmegyek az Atyához, mert az Atya nagyobb nálam." János 14:28

Leslie07 Creative Commons License 2024.05.05 -2 0 196093

MIÉRT ERŐLTETIK JEHOVA PAPJAI A YHWH POGÁNY ISTENNEVET MÓZES ISTENÉRE?

 

 

 

Az i.e. 1370-re az egyiptomiak sok területet meghódítottak már. Azokban az időkben III. Amenhotep (Amenóhisz) fáraó építetett egy templomot Szoleb városában, a mai Szudán területén. az épület hozzávetőleg 120 méter hosszú és a Nílus nyugati partján állt.

A templom Amon-Ré istennek szentelve, a szöveg 500 évvel régebbi mint a Moábi kő (szintén archeológiai lelet) ez a kő volt korábban a legrégebbi ismert lelet, melyen szerepel a YHWH.

 


Mindkét lelet pogány eredetű,ami arról tanúskodik, hogy YHWH Izrael Istenének a neve, hanem

pogány népek istene volt a régmúltban. Az Egyiptomban élő zsidók közül sokan Mózes Istene Adón mellett a borjúistent YHVH-t is imádták.

 


Az  Amherst 63 papirusz is a 19 század végén került elő. Ezen írásokból egyértelművé vállt, hogy 

Egyiptomban élő zsidók Izrael Istene Adón mellett,a borjúistent YHWH-t is imádták.

Nem igaz az az korábbi állítás, hogy nem tudják a zsidók, hogy hogyan kell kiejteni YHWH nevét.

Számos pogány írásban YHWH Jahu-ként, majd a zsidó kumráni szekta írásaiban Jahónak van emlegetve. A napimádó kumráni szekta YHWH-t Jahónak ejtette. Görög írásaikban ,mint IAO szerepel.

 

 

Az elephantinei zsidók ,akik szintén a YHWH nevű borjúistent imádták bölcsebbek voltak Jehova tanúinál és a H.N. Adventistáknál , mert ők nem tagadták meg Izrael Istenét Adónt sem, tudván, hogy Izrael Istene Adón, elveheti tőlük a  kivánságokat, melyeket YHWH(Jahó) megadott nekik.

 

 

 

Papyrus Amherst 63, XII. hasáb, 11–19. sor

 

Jahó válaszoljon nekünk bajainkban.
Adonáj válaszoljon nekünk bajainkban.
Légy egy íj a mennyben, Holdsarló!
Küldd el hírnökeidet
Rash egészéből
és Cáfonból
Jahó segítsen nekünk.
Jahó adja meg nekünk
szívünk vágyait.
Az Úr adja meg nekünk
szívünk vágyait.
Minden kívánságunkat teljesítse Jahó.
Jahó töltse be,
az Úr ne vegye el
szívünk egyetlen vágyát sem.
Néhányan az íj által, néhányan a lándzsa által –
íme, nekünk Jahó a mi Urunk és Istenünk.
A Bikánk legyen velünk.
Bétel válaszoljon nekünk holnap.
Baál-Samajin áldja az Urat:
„Hűséges embereiddel együtt megáldalak téged!”
Vége.

 

https://bibliakultura.blog.hu/2018/08/08/az_egyiptomi_amherst_63_papirusz

 

Ezen bálványszervezetek papjai ügyesen elhallgatták tagjaik elől azokat a bizonyítékokat,

amelyekből felismerhető, hogy YHWH a borjúisten volt az igaz Izrael Istenétől Adón.tól eltévelelyedett 

izraeliták számára. Attól féltek ezen bálványszervezetek papjai, hogy ha tagjaik megtudják az igazságot a YHWH isten kilétéről, elfordulnak majd a szervezetüktől, és a szervezet birtokosai tagjaik

elvesztésével azok anyagi támogatását is elveszítik.

 

Leslie07 Creative Commons License 2024.04.28 -2 0 196092

Sem a jehova tanúit tömörítő Őrtorony Részvénytársaság, sem E.G. White tanítását hirdető

H.N. Adventista egyház nem azonosul a Valdensek hitelveivel. A valdenseket, ha ma léteznének

a Nagy Babilonnak nevezett ,általuk kiképzelgett  csoportba sorolnák őket.

 

Aki nem hiszi az olvassa el a Valdensek hitelveit:

 

Valdens hitvallás 1120-ból. [3]

  1. Hisszük és szilárdan fenntartjuk az apostoli hitvallás mind a tizenkét pontját, és eretneknek tartunk mindent, amely nem egyezik a tizenkét pontban említettekkel.
  2. Hisszük, hogy egy Isten van - az Atya, Fiú és Szent Szellem.
  3. Elismerjük a Szent Biblia szent kánoni iratait (megegyezik az általunk elfogadottal).
  4. A fent említett könyvek arra tanítanak minket, hogy Isten van, mindenható, korlátlan bölcsességű és végtelen jóságú, aki az ő jóságában készített mindent. Mivel Ádámot a saját képére és hasonlatosságára teremtette. De az Ördög ellenségeskedésén és Ádám saját engedetlenségén keresztül Ádám elbukott, a bűn belépett a világba, és Ádámban és rajta keresztül vétkesekké lettünk.
  5. Krisztus megígértetett az atyáknak, akik a törvényt kapták, hogy a törvény által felismerjék bűneiket, hamisságukat és elégtelenségüket, és vágyakozzanak Krisztus eljövetele után, hogy kielégítse bűneiket és Önmaga által teljesítse a törvényt.
  6. Az Atya által rendelt időben Krisztus megszületett - egy olyan korban, amikor a gonoszság mindenhol bővölködött, hogy nyilvánvalóvá tegye, hogy nem a bennünk lévő bármely jóság miatt történt ez, mivel mindannyian bűnösök vagyunk, hanem, hogy Ő megmutassa az Ő kegyelmét és irgalmát irántunk.
  7. Krisztus az életünk, az igazság, békesség és megigazulásunk - pásztorunk és szószólónk, áldozatunk és papunk, aki meghalt minden hívő megváltásáért, és feltámadt a megigazulásukért.
  8. Rendíthetetlenül hisszük, hogy Istennél, az Atyánál nincs más közbenjáró, vagy szószóló, mint Jézus Krisztus. Szűz Mária szent, alázatos és kegyelemmel teljes volt; ezt hisszük minden más szenttel kapcsolatban is, vagyis a mennyben várják a testük feltámadását az ítélet napján.
  9. Azt is hisszük, hogy ezen élet után két hely létezik - az egyik a megváltottaknak, a másik a kárhozottaknak, ezeket paradicsomnak és pokolnak hívjuk, teljességgel megtagadjuk az antikrisztus képzeletbeli purgatóriumát, amely az igazsággal szembeni kitalálció.
  10. Mindemellett az ember minden találmányára (a vallást illetően), mint Isten előtt kibeszélhetetlen utálat tekintünk; ilyenek a szentek ünnepei és élőestéik, az úgynevezett szenteltvíz, a hústól való távolmaradás bizonyos napokon, és hasonlók, de mindenek felett a misék.
  11. Irtózattal tekintünk minden emberi találmányra, mint amely az antikrisztustól származik, csüggedést okoz, és hátrányos az elme szabadságára.
  12. A Szentségekre, mint a szent dolgok jeleire gondolunk, vagy mint a láthatatlan áldások látható jelképeire. Helyesnek, sőt szükségesnek tartjuk, hogy a hívők használják ezeket a szimbólumokat, vagy látható formákat, amikor ez lehetséges. Mindemellett fenntartjuk, hogy a hívők ezen jelek nélkül nyernek megváltást, amikor nincs helyük, vagy lehetőségük az ezekben részesülésre.
  13. Csak a bemerítés és az Úrvacsorát ismerjük el (Istentől rendelt) szentségnek.
  14. Tiszteljük a világi hatalmasságokat, alávetettséggel, engedelmességgel, szolgálatkészséggel és fizetséggel.

Forrás:http://szuk.hu/gyulekezet/valdensek.html

Előzmény: Leslie07 (196091)
Leslie07 Creative Commons License 2024.04.28 -2 0 196091

A jehova nevű papjai egyik őrtorony kiadványukban azt írják a valdensekről, hogy kettős életet

éltek:

 

"

„Kettős élet”

 

A valdensek zárt közösséget alkottak. Tagjai a mozgalmon belüliekkel kötöttek házasságot, és ezért az évszázadok során valdens családnevek jöttek létre. Az életben maradásukért vívott harcban azonban a valdensek megpróbálták elrejteni a véleményüket. A titokzatossággal körülvett hitnézeteik és szokásaik miatt az ellenségeiknek könnyű volt gyalázatos vádakat kiagyalniuk ellenük. Például azt mondták rájuk, hogy ördögimádatot folytatnak.

A valdensek többek között úgy védekeztek az ilyen vádak ellen, hogy megalkudtak a hitükben, valamint „minimális mértékben behódoltak” a katolicizmusnak, ahogyan azt Cameron történész nevezi. A valdensek közül sokan katolikus papoknak gyóntak, eljártak a misére, szenteltvizet használtak, sőt még zarándokoltak is. Lambert megjegyzi: „Sok dologban úgy tettek, mint katolikus embertársaik.” Audisio kereken kijelenti, hogy a valdensek idővel „kettős életet éltek”, majd hozzáfűzi: „Egyrészt kívülről katolikusoknak látszottak, hogy megvédjék viszonylagos békéjüket, másrészt maguk között számos szertartást és szokást gyakoroltak, melyek biztosították a közösség fennmaradását.”

 

 

https://wol.jw.org/hu/wol/d/r17/lp-h/2002205

Előzmény: llang-ilang (196090)
llang-ilang Creative Commons License 2024.04.25 -1 0 196090

 

Eredet - Lineage journey

 

 

Egy érdekes sorozat  Jahova tanuirol a történelem folyamán, érdekes lehet minden szántóvető testvérnek.

 

 

Józsika te is találhatsz benne ujdonságot, mivel  a valdensekröl nincsenek meg a legfrissebb infóid. Meg az albigensekröl is szó van a 9. részben

Leslie07 Creative Commons License 2024.04.23 -2 0 196089

Ami az Úr Khrisztosznak Izraelhez való változhatatlan ragaszkodását illeti,az alábbi Izraelre vonatkoztatott kijelentéseit nem lehet nem tudomásul venni:

 

 - Közülük választotta ki elsődlegesen tanítványait

 - Hozzájuk küldte prédikálni elsősorban tanítványait(Máté 10:6)

 - Közülük választotta ki a Királyi és papi osztályt

   

   1.Péter 2:9Ti pedig választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet, megtartásra való nép vagytok, hogy hirdessétek Annak hatalmas dolgait, aki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket;

 

   2.Mózes 19:5Mostan azért ha figyelmesen hallgattok szavamra és megtartjátok az én szövetségemet, úgy ti lesztek nékem valamennyi nép közt az enyéim; mert enyim az egész föld.6És lesztek ti nékem papok birodalma és szent nép. Ezek azok az ígék, melyeket el kell mondanod Izráel fiainak.

 

   5.Mózes 7:6Mert az Úrnak, a te Istenednek szent népe vagy te; téged választott az Úr, a te Istened, hogy saját népe légy néki, minden nép közül e föld színén.7Nem azért szeretett titeket az Úr, sem nem azért választott titeket, hogy minden népnél többen volnátok; mert ti minden népnél kevesebben vagytok;8Hanem mivel szeretett titeket az Úr, és hogy megtartsa az esküt, amelylyel megesküdt volt a ti atyáitoknak; azért hozott ki titeket az Úr hatalmas kézzel, és szabadított meg téged a szolgaságnak házából, az égyiptombeli Faraó királynak kezéből.

 

Róma 11:25Mert nem akarom, hogy ne tudjátok atyámfiai ezt a titkot, hogy magatokat el ne higyjétek, hogy a megkeményedés Izráelre nézve csak részben történt, ameddig a pogányok teljessége bemegyen.26És így az egész Izráel megtartatik, amint meg van írva: Eljő Sionból a Szabadító, és elfordítja Jákóbtól a gonoszságokat:27És ez nékik az én szövetségem, midőn eltörlöm az ő bűneiket.28Az evangyéliomra nézve ugyan ellenségek ti érettetek; de a választásra nézve szerelmetesek az atyákért.29Mert megbánhatatlanok az Istennek ajándékai és az ő elhívása.

- Izrael maradékából lesz majd elpecsételve a 144 ezer

 

Jelenések 7:4És hallám a megpecsételtek számát: Száznegyvennégyezer, az Izráel fiainak minden nemzetségéből elpecsételve.

Ezékiel 9:3És Izráel Istenének dicsősége elvonula a Kérubról, amely fölött vala, a ház küszöbéhez, és kiálta a gyolcsba öltözött férfiúnak, akinek derekán íróeszköz vala.4És monda az Úr néki: Menj át a város közepén, Jeruzsálem közepén, és jegyezz egy jegyet a férfiak homlokára, akik sóhajtanak és nyögnek mindazokért az útálatosságokért, amelyeket cselekedtek annak közepében.

 

 

 

 

Előzmény: Leslie07 (196086)
Ayrton64,5 Creative Commons License 2024.04.23 -1 0 196088

Köszönöm a linket. Érdekes írások.

Előzmény: Józsikácska-3 (196087)
Józsikácska-3 Creative Commons License 2024.04.21 -1 0 196087

 

Ajánlom figyelmedbe az alábbi honlapot:

 

https://invocabo.wordpress.com

 

Előzmény: Ayrton64,5 (196080)
Leslie07 Creative Commons License 2024.04.21 -2 0 196086

Az igazi zsidóknak a vég idején történő összegyűjtéséről az Újszövetség is ír valahol. "

 

Pál apostol ír róla a Rómaiakhoz írt levelében:

 

Róma 11:1Mondom tehát: Avagy elvetette-é Isten az ő népét? Távol legyen; mert én is izráelita vagyok, az Ábrahám magvából, Benjámin nemzetségéből való.2Nem vetette el Isten az ő népét, melyet eleve ismert. Avagy nem tudjátok-é, mit mond az írás Illésről? amint könyörög Istenhez Izráel ellen, mondván:3Uram, a te prófétáidat megölték, és a te oltáraidat lerombolták; és csak én egyedül maradtam, és engem is halálra keresnek.4De mit mond néki az isteni felelet? Meghagytam magamnak hétezer embert, akik nem hajtottak térdet a Baálnak.5Ekképpen azért most is van maradék a kegyelemből való választás szerint. 11Annakokáért mondom: Avagy azért botlottak-é meg, hogy elessenek? Távol legyen; hanem az ő esetük folytán lett az idvesség a pogányoké, hogy ők felingereltessenek.12Ha pedig az ő esetök világnak gazdagsága, és az ő veszteségök pogányok gazdagsága, mennyivel inkább az ő teljességök?25Mert nem akarom, hogy ne tudjátok atyámfiai ezt a titkot, hogy magatokat el ne higyjétek, hogy a megkeményedés Izráelre nézve csak részben történt, ameddig a pogányok teljessége bemegyen.26És így az egész Izráel megtartatik, amint meg van írva: Eljő Sionból a Szabadító, és elfordítja Jákóbtól a gonoszságokat:27És ez nékik az én szövetségem, midőn eltörlöm az ő bűneiket.

Előzmény: Ayrton64,5 (196085)
Ayrton64,5 Creative Commons License 2024.04.20 -2 0 196085

Az igazi zsidóknak a vég idején történő összegyűjtéséről az Újszövetség is ír valahol. Most nem jut eszembe, hogy hol, pedig évekkel ezelőtt ez fel is tűnt nekem, és nem passzolt azzal, amit JT mondtak erről, aztán valahogy elfelejtettem, hogy hol volt ez az Úszövetségben. Légyszi, nem tudnád ideírni?

Előzmény: Leslie07 (196084)
Leslie07 Creative Commons License 2024.04.20 -2 0 196084


Talán nem jó foglalta össze a zsidók és keresztények közötti különbséget?"

 

Nem.Nem vette figyelembe a próféciát,amit Izrael Istene engedetlen népével kapcsolatban már Mózes által kihirdetett,amely prófécia a zsidók maradékának az utolsó napokban, a vég idejére történő egyetemes megtérésének a  kihirdetéséről szól.

 

. Mózes 30:1És ha majd elkövetkeznek reád mind ezek: az áldás és az átok, amelyet elődbe adtam néked; és szívedre veszed azt ama nemzetek között, akik közé oda taszított téged az Úr, a te Istened;2És megtérsz az Úrhoz, a te Istenedhez, és hallgatsz az ő szavára mind aszerint, amint én parancsolom néked e napon, te és a te fiaid teljes szívedből és teljes lelkedből:3Akkor visszahozza az Úr, a te Istened a te foglyaidat, és könyörül rajtad, és visszahozván, összegyűjt majd téged minden nép közül, akik közé oda szórt téged az Úr, a te Istened.4Ha az ég szélére volnál is taszítva, onnét is összegyűjt téged az Úr, a te Istened, és onnét is felvesz téged;5És elhoz téged az Úr, a te Istened a földre, amelyet bírtak a te atyáid, és bírni fogod azt; és jól tesz veled, és inkább megsokasít téged, mint a te atyáidat.6És körülmetéli az Úr, a te Istened a te szívedet, és a te magodnak szívét, hogy szeressed az Urat, a te Istenedet teljes szívedből és teljes lelkedből, hogy élj.7Mind ez átkokat pedig rábocsátja az Úr, a te Istened a te ellenségeidre és gyűlölőidre, akik üldöztek téged.8Te azért térj meg, és hallgass az Úr szavára, és teljesítsd minden parancsolatát, amelyeket én e mai napon parancsolok néked.

 

3. Mózes 26:  44 De mindamellett is, ha az ő ellenségeik földjén lesznek is, akkor sem vetem meg őket, és nem utálom meg őket annyira, hogy mindenestől elveszítsem őket, felbontván velük való szövetségemet, mert én, az Úr, az ő Istenük vagyok. 45 Sőt megemlékezem érettük az elődökkel kötött szövetségről, akiket kihoztam Egyiptom földjéről, a pogány népek láttára, hogy Istenük legyek nékik. Én vagyok az Úr.

 

Nem beszélve arról, hogy amikor az Úr Khrisztosz az Úr Jézus testében jelent meg,a zsidók ezrei fogadták be őt és lettek tanítványaivá.

Előzmény: Ayrton64,5 (196081)
Leslie07 Creative Commons License 2024.04.20 -2 0 196083

Nagyon érdekes, hogy az alábbi videóra nincs semmi reakció. Pedig ha ezek a dolgok nem az utolsó (de most tényleg a legutolsó) idők egyértelmű bizonyítékai, akkor az egész Bibliát el lehet tüzelni."

 

Nem ezek a jelek önmagukban nem a legutolsó idők bizonyítékai. 

 

Ilyen erkölcstelen életvitelt már a korai khrisztosziak idején is legalizáltak a római birodalomban. Sőt a császárok közül sokan tartottak feleségük mellett hímringyókat is állatias hajlamuk kielégítésére.

 

A Bibliát nem elégetni kell, hanem elfogadni az abban leírtakat, hogy felismerd a a legutolsó idők jeleit.Ezek a jelek pedig  nem a Covid vírusról alkotott elképzelés, az ahhoz való hozzáállásból, de nem is az erkölcstelenséget törvénybe iktató, a világ számára fontos jelenségek alapján vállnak egyértelművé, hanem a szent próféták írásaiból, és az Úr Jézus tanításából.

 

Előzmény: Ayrton64,5 (196081)
Leslie07 Creative Commons License 2024.04.20 -2 0 196082

(Ugyanezeket az őrültségeket sem a Pápa, sem JT Vezető Testülete nem ítélte el, más szavakkal nem hozták nyilvánosságra Sátánnak és csapatának földi őrjöngéseit). "

 

Ahogyan Khrisztosz szentjei sem azzal foglalkoztak,hogy azok ,akik a világban vannak, hogyan 

fejtik ki a véleményüket különféle, a szentek számára undorító, erkölcstelen életvitelük védelmében

megfogalmazott érvekkel szemben.

 

Khrisztosz szentjeinek a legfőbb feladata tudniillik abból állt, hogy engedelmeskedjenek az Úr egyértelmű parancsának: " Szentek legyetek, mert én a ti égi Atyátok szent vagyok".

 

1. Thess. 4:2Mert tudjátok, milyen parancsolatokat adtunk néktek az Úr Jézus által.3Mert ez az Isten akaratja, a ti szentté lételetek, hogy magatokat a paráznaságtól megtartóztassátok;4Hogy mindenitek szentségben és tisztességben tudja bírni a maga edényét,5Nem kívánság gerjedelmével, mint a pogányok, akik nem ismerik az Istent;

 

Ez kellene ,hogy legyen,minden igazságkereső ember elsődleges feladata és nem azzal törődni,

hogy a királyok és államfők milyen undorító, de számukra, azaz a világ számára fontos életstílust

törvényesítenek.

 

 

Előzmény: Ayrton64,5 (196081)
Ayrton64,5 Creative Commons License 2024.04.16 -2 0 196081

Nagyon érdekes, hogy az alábbi videóra nincs semmi reakció. Pedig ha ezek a dolgok nem az utolsó (de most tényleg a legutolsó) idők egyértelmű bizonyítékai, akkor az egész Bibliát el lehet tüzelni. Itt van annak az ausztrál püspöknek a prédikációja, aki az ausztráliai COVID-terror alatt bátran kiállt az emberek védelmére, majd nyilvánosan elutasította az LGBTQ+ transzgender lobbi torz őrületeit. (Ugyanezeket az őrültségeket sem a Pápa, sem JT Vezető Testülete nem ítélte el, más szavakkal nem hozták nyilvánosságra Sátánnak és csapatának földi őrjöngéseit). Ugyanezt a püspököt pár napra rá, prédikáció közben megkéselték. 

 

https://news.sky.com/story/sydney-bishop-among-several-people-stabbed-in-attack-during-church-service-13115918 

 

Ilyesmiket prédikált a püspök:

 

https://odysee.com/@dynosarus:c/A-Message-To-The-Jews---Mar-Mari-Emmanuel:f

 

Talán nem jó foglalta össze a zsidók és keresztények közötti különbséget? Talán nem jó mondja, hogy Jézust a muszlimok is elismerik, csak a zsidók várják még mindig? A zsidók szerint mostanában esedékes a Messiás ELSŐ eljövetele. A keresztények a MESSIÁS második eljövetelét várják. A zsidóktól szívesen megkérdezném (ha lehetne egyáltalán kérdezni - ami JT-nél is lehetetlen), hogy akkor 2000 évvel ezelőtt miképpen teljesedhettek be a Jézus eljöveteléről szóló próféciák? Micsoda egetverő csalás és évezredes félrevezetés? Lehet, hogy mint az ELSŐ ELJÖVETEL, mint pedig a MÁSODIK ELJÖVETEL "csak" egy átverés? Valami olyan átverés, mint a Covid-injekciók megvételéről szóló szerződés, melyet a világ összes országa letitkosított? Egy mozgalmat kéne indítani, az utolsó idők mozgalmát, melynek keretében a világ összes letitkosított dokumentumát a "ház tetőről" kéne kikiabálni, Assange és Snowden mintájára!

Előzmény: Ayrton64,5 (196080)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!