Keresés

Részletes keresés

borzimorzi Creative Commons License 1999.08.10 0 0 77
Kedves Mindenki!
BaSand alábbi hozzászolija igen szép volt, gratula hozzá.

Gyakorlatban ugyanez: most pénteken elindultunk segíteni egy kicsit (előzetes telefonbeszélgetésekkel tisztáztuk, hogy lesz kinek átadni, amit viszünk) és 3 érdekes tapasztalattal lettünk gazdagabbak. Ha megengeditek, megosztanám Veletek:

1.) Ruhaneműből meglepően sokat találtunk a szekrényben olyat, ami vagy teljesen jó volt, de már kihíztuk, kinőttük stb., vagy nem volt teljesen jó (pl. fehér ing kissé sárgult gallérral), de tökéletesen alkalmas volt arra, hogy az Mber némi segédmunkát végezzen a kőműves mellett tűző napon, leégés nélkül. Szvsz lehet, hogy mások szekrényei is ilyenek...

2.) A Metró áruházban 40ezer Ft-ból (bocs a reklámért) tényleg meg lehet tölteni egy Astra hátulját és 2 hátsó ülését alapvető élelmiszerrel és mosószerrel.

3.) 6 km megtétele is elég lehet ahhoz, hogy egész más világba jussunk. Átányon jártunk először. Rossz állapotú utak, láthatóan már az árvíz előtt is abszolút gondozatlan kertek és házak fogadtak. Erőst pacuha kisebbségi asszonyok és igencsak retkes gyermekeik grasszáltak a főutcán fel és alá, cél nélkül. Mire megtaláltuk a községházát, kb 30-an figyeltek bennünket, ahogy rakodtunk (karton tejek, 8 kg-os mosóporok stb.), sem nőnek, sem ffinak nem jutott eszébe, hogy segítsen akár csak egy domestost is bevinni. A községházán igen kelletlen kövér ténsasszony közölte velünk, hogy rakjuk csak le vhol a fszt-en, de ők most esküvőre készülnek és ne nagyon zavarjunk, majd otthagyott bennünket, mint... (Mintha ők adtak volna nekünk vmit és nem fordítva.) A cigányok csak akkor jöttek közelebb, amikor látták, hogy lassan indulunk, de még a kocsi hátulja félig tele van. Ezt nehezményezték, majd keresetlen szavakkal minősítették a polgármestert, aki "biztos nem fog nekik semmit se adni" stb. Közben egyre közelebb jöttek úgy kb. 20-an, gyűrűt fonva a kocsi köré. Mit mondjak, a pesti metró se semmi, de ami ott volt szájszagban elbeszélve, ahhoz képest kismiska. Köszönet vagy sziasztok egy szál se. (Félre ne értsetek, a köszönetre nem is tartottunk igényt, de az egy kicsit fura volt, amikor szemre hányóan kérdezték, hogy csak ennyi? Istenem, magyar értelmiségi házaspárnak ennyire fussa.)

Potom 6 km után Kömlő jött: Rendes aszfaltút a falu nagy részén, nyírott sövények, rendesen metszett fák a kertekben stb. Este 8-kor egyesek még a vihartól/áradástól kidőlt fákat próbálják eltakarítani a kerítésük előtt az útról. Polgármester még a községházán található, egy kedves, kulturált asszonyka útba is igazít. Később kiderül, hogy ő a polgármester neje. Ők is, az utcán járók is besegítenek a pakolásban, kb. 10 perc alatt kész. Kezet fogunk, elbúcsúzunk. Azt hiszem, az itteni iskolába rendszeresen küldeni fogok némely dolgokat...

Ha esetleg hasonlót terveltek, hadd ajánljam Nektek is Kömlőt. A HVG szerint a központi forrásokból alig jutott nekik, mert a TV-ben a teljes nyomort ábrázoló képekkel lehet igazán sokkolni, ugye. Ezzel szemben, ha egy ház és környéke rendben van tartva, az nem lesz mindjárt indiai putri jellegű, csak mert kapott fél méter sarat a nyaka közé...
Csótojjak Mindnyájatokat:
borzimorzi

BaSand Creative Commons License 1999.07.29 0 0 76
Az árvízkárosultakért !

Mivel szabadságon vagyok, csak néha-néha toppanok be a politika fórumba, most olvastam csak ezt a topicot.
A kezdeményezést jónak tartom, nagyon örülök neki, én is felajánlok 5000 jó magyar forintot a nemes célra.

Amiről írni szeretnék, a közösség ereje.
Budapest 1989 Szenteste. Román forradalom. A család karácsonya ennek jegyében telt el. Hallgattuk a rádiót, TV-t, mindent, ahol információt lehetett hallani. Segíteni akartunk, sokan akartunk, sokféle módon, erőnkhöz mérten.
Elterjedt a hír, hogy Aradon nincs kenyér, kérték, hogy aki tud vigyen kenyeret az Ó utcába. Pár óra mulva megindult a kenyéráradat pékségekből, kenyérgyárakból. Az utca teljes hossza tele lett zsákokkal, sok-ok tonnányi kenyérrel - elkezdődött a berakodás és vöröskesztes jelzésű teherautók indultak a határ felé. Aradra.
Egyszer odajött egy idős néni, hozott magával fél kiló kenyeret.
- Nekem csak ennyi van, ennyit tudok adni. Elfogadják?
Ez volt a legértékesebb fél kiló kenyér, amit életembe láttam.

Amit adunk, adni tudunk, annak értéke nem (csak) forintokban mérhető, hanem emberségben is, melynek nincs mértékegyége.
Egy dologban biztos vagyok. A fél kiló kenyér is ketté osztható, és az is ketté. A kicsi morzsa is megfelezhető. Lehet, ettől senki sem lakik jól, de mindenki, aki kapott vagy aki adott érezni, hogy egy közösség része, egy közösség részévé vált.

Ezért lényeges ez a kezdeményes.
Üdv: BaSand

Kicsi_Lany Creative Commons License 1999.07.28 0 0 75
:-)))) tudom, oda mar kora reggel irtam ....
Hacsek Creative Commons License 1999.07.28 0 0 74
Kedves Kicsi Lány (és mindenki)!
Ne ide írjatok, hanem Rezső árvizes topicjába!
Csak azért hoztam fel ezt, hogy ő lássa az előzményt!
Kicsi_Lany Creative Commons License 1999.07.28 0 0 73
Na, hogyha ujra elojott a tema, akkor tenyleg csinaljunk valamit!
Szivesen utana is jarok dolgoknak (telefonok, szemelyes utanajaras, szervezes... ).
Hacsek Creative Commons License 1999.07.28 0 0 72
Itt a topic, Rezső!
tacsa Creative Commons License 1999.07.19 0 0 71
Szóval feladjuk? Kár, pedig szerintem sokat lehetne tenni ilymódon. Talán a következő hasonló káresetre hálózatilag kellene felkészülni. Valamiféle "mentőcsapat", "netes kommandó" stb. felállhatna, sokféle katasztrófa szakma képviselőit felvéve a "készenléti listára". Azt hiszem, ha egy ilyen létrejönne, akkor lehetne igazán "civil" szerveződésről beszélni. Hacseket is értem, hogy nem akar élre állni, azért sajnálom.
rocher Creative Commons License 1999.07.19 0 0 70
Hacsek!
1.Péntek délután az Ablak c. tv-műsor két megadott számát kb. 25 percig hívtam, hiába.
2. látod, mondtam,hogy rossz omen a tégla, mi legyünk mások!
3, én a hét végén összekészítettem egy csomagot, sőt egy-két szomszéd is csomagolna, de hova?
4, 1970-ben átéltem a nagy árvizet, 10 napig 2 méteres vízben voltunk, 7-en a lakásban, mert éppen a nagyszüleim is nálunk voltak, meg a fél éves öcsém, víz-villany minden nélkül, tudom mit jelent, de az, hogy mindenki csak pénzt akar látni, az mindennél nagyobb baj.
Előzmény: Hacsek (68)
Korcs Creative Commons License 1999.07.19 0 0 69
A kapcsolatommal segítek is; a nagybátyám a vízügyi minister.
Előzmény: Hacsek (-)
Hacsek Creative Commons License 1999.07.19 0 0 68
Kedves Mindenki!
Én a magam részéről befejezettnek tekintem az akciónkat.

1. Voltak jó ötleteink, de nem értük el azt a kritikus tömeget, amivel szerveződni érdemes.

2. Ötleteink egy része (gyerektáboroztatás, segélycsomagok) tőlünk függetlenül megvalósul, de a károsultak kifejezetten PÉNZT szeretnének kapni.

3. Egy pénteki tévéműsorban e témában két érintett illetékes - Pintér Sándor belügyminiszter és Péter Gyula, a Téglás Szövetség elnöke - igen undorítóan nyilatkoztak, mely szerint minden segélyakció aszerint kezelendő, hogy milyen politikai vagy gazdasági érdek áll mögöttük.

Ebből én nem kérek, ha valaki akar álljon a helyemre!!!

Hacsek Creative Commons License 1999.07.16 0 0 67
Kedves borzimorzi!
Hát igen, azt hiszem mindannyian tudjuk, ez sziszifuszi munka lesz. Nincs nehezebb, mint ízlésesen segíteni.
Előzmény: borzimorzi (66)
borzimorzi Creative Commons License 1999.07.16 0 0 66
Kedves Mindenki, aki segíteni akar!
Kedves Petra: igen, komolyan gondolom.
A lebonyolítás viszont nem is olyan egyszerű, mint ahogy gondoltam. A 198 szerint Átányon a Polg. Mest. Hiv. a 06-36-482-001-es számon érhető el. Felhívtam, kell Nekik élelem. Azok, akiknek tönkrement a háza, a Polgármesteri Hivatalban (Rákóczi út 60.) meg az iskolában vannak, s ha jól értettem, a kúltúrházban(?) is. A vonal recsegett kissé és nagyon el voltak havazva. Lényeg, hogy a Polg. Mest. Hiv.-ban le lehet adni a kaját, ők majd szétosztják. (Ez már csak azért is jó, hogy azok, akikhez kerül, ne tudják meg, kitől jött. Így nem olyan megalázó elfogadni.) Sajnos, azt már nem tudtam megkérdezni, hogy pontosan mi kell. Tudni kéne, hogy van-e jó ivóvíz, mert az a legfontosabb. Egy szomjas gyerek nyáron nem vár, amíg a víz felforr és lehűl, hanem iszik onnét, ahol legelőbb talál. (Saját tapasztalat, én is így kaptam vérhast 2,5 évesen.)
Sajnos, Hevesvezekényen az önkormányzat telefonja állandóan foglalt, ez érthető is. Ideírom, hátha vkinek sikerül: 06 36-495-084. Ha vki Közületek eléri Őket, plíííz tudja meg, pontosan mi kell. Pl.: ivóvíz kell-e elsősorban és tudnak-e főzni egyáltalán, mert akkor jó a liszt, olaj, cukor. Ha nem lehet főzni, akkor csak a konzervek és a tartós kenyerek maradnak, és persze a tej, minden mennyiségben. Kösz előre is.
Hacsek Creative Commons License 1999.07.16 0 0 65
Lehet, hogy talán nem ez a legjobb fórum erről beszélni, de a jelenlegi katasztrófák tanulsága az is, hogy hiába divatos ma a vályog, talán mégsem kellene átázható anyagokból építkezni.
tacsa Creative Commons License 1999.07.15 0 0 64
Köszi az aggodalmat, de itt csak a felhőszakadáskor volt igazán gond, jórészt a házak jók, a pincéket mosta ki egy kicsit. Elvitt egy-két hidat, de a falu kifejezetten kedvező helyzetben van elvben önsegélyezésileg, mert van pl. 18 darab építész, közte egy fő Kossuth díjas ( Dr. SZENDRŐI JENŐ ) , meg legalább egy Ybl díjas ( KŐNIGH TAMÁS ) , szóval itt már nincs akkora gond talán.
Előzmény: rocher (58)
Laci Creative Commons License 1999.07.15 0 0 63
Tacsa tanácsára ide is berakom:

Nem tudom, hogy a megfelelő hely-e erre, de van egy alkalmi ajánlatom:

Van egy ház Budakalászon (nem az enyém sajnos :( ), a tulaj fel akarja újítani, és ezzel együtt jár a tetőlecserélése is. A tetőn jó állapotban ilyen hullámpala van. Ha valaki vállalja, hogy leszedi, akkor elviheti tök ingyen.

Ha esetleg valakit érdekel, akkor emiljen nekem.

Üdv,
Laci

Hacsek Creative Commons License 1999.07.15 0 0 62
Köszönöm, Keynes!
De:
- egyrészt nem az enyém az érdem, hanem Tacsáé meg a többieké, akik az "építkezés" topicban felvetették a gondolatot;
- másrészt elég sz@r világban élünk, ha az emberség ennyire kirívó.

Figyeld meg anarchy hozzászólásait, ő egy jó ember, csak a környezet mindenkit befolyásol.

A marketing pedig igenis jól jöhet még, előbb-utóbb látszanunk is kell majd, mégpedig nem a saját dicsőségünk, hanem az ügy fontossága miatt. Ehhez kellenek az ötletek, elő vele!!

Előzmény: Keynes (61)
Keynes Creative Commons License 1999.07.15 0 0 61
Szívesen segítek én is - ha tudok. Sajnos ilyen helyzetekben én is a töketlen többség egyike vagyok, ha valaki nem mondja mit tehetnék, lehet, hogy nem teszek semmit.
rahell, ez a felügyelet tök jó ötlet. Ezt például én is tudnék vállalni. Majd követem a topicot, és figyelek, mikor van olyan, amit én is tudnék csinálni.
Sajnos ebben a helyzetben a marketinges szakértelmem :)) nem sokat ér...
Hacsek,
gratulálok a topichoz. A hozzászólókat jó látni, hogy van még akiben van emberség. Csak nem feladni. Ilyenkor jön a legnehezebb rész: a tettek!
Arabella Creative Commons License 1999.07.15 0 0 60
Ha megvannak a helységnevek, telefonszámmal és névvel lehet, hogy én is tudok segíteni.
Arabella
Előzmény: rahell (57)
rahell Creative Commons License 1999.07.15 0 0 59
hacsek természetesen= Hacsek! Bocsika!;o)
Előzmény: rahell (57)
rocher Creative Commons License 1999.07.15 0 0 58
Tacsa, Csobánkán nincsenek árvízkárosultak?
rahell Creative Commons License 1999.07.15 0 0 57
Akkor legalább azt segíts összeszedni, hogy konkrétan melyik településekről van szó, plíz! Azonkívül muszály legalább a helyi hivatalokat, mert szerintem senki nem tud elmenni személyesen ezekre a helyekre...:o)

Vagy ha nem te hacsek akkor WALAKI!!! Plíz! (Jöjjön WALAKI, tüptürüp...)

Előzmény: Hacsek (55)
Hacsek Creative Commons License 1999.07.15 0 0 55
Rahell, kedvesem!
Azért nem válaszoltam eddig, mert elállt tőled a szavam!

Mint említettem, én alkatilag nem vagyok egy szervezőzseni (mint pl. te), én inkább gagman típus vagyok, aki felvet tíz ötletet (amiben valószínű ott a jó is).
Amiket felvetettél, azok teljesen jogosak, de én nem vagyok járatos a különböző szervezetek mikéntjében.

Másrészt, mint lejjebb már írtam, nem lenne jó túl korán a hivatalokhoz szaladni, csak ha ennek az egésznek szilárd alapja és háttere van.

De (és ezt most tökkomolyan mondom) vedd át a kezdeményezést!!

Előzmény: rahell (49)
rahell Creative Commons License 1999.07.15 0 0 54
Hacsek drága, válaszolj nekem plíz!:o))
Előzmény: Hacsek (53)
Hacsek Creative Commons License 1999.07.15 0 0 53
Anarchy!
Én meg becsülöm azokat az embereket, akik mernek az ár ellen úszni, valamint nem megijedni a hüjék túlerejétől.

(különben: Semmi hatalmat senkinek, még nekem sem!)

Előzmény: anarchy (52)
anarchy Creative Commons License 1999.07.15 0 0 52
Hát enkünk Turán van egy ismerősünk. Vele telefóniaialg vagyunk kapcs ford. De nekik (eddig) nem kellett semmi. Az a baj a deszkákkal, hogy én semmiképp nem tudom megoldani a transzportot. 1, nehéz a családi verdát elkérni 2, szombattól nem vagyok elérhető (szabadság jeligére)
De azért én becsülöm azokat az embereket, akik még tudnak küzdeni másokért, és nem csak folyton a saját hasznuk lesik.

különben meg Semmi hatalmat senkinek :-))

Hacsek Creative Commons License 1999.07.15 0 0 51
Kedves anarchy!
Úgy érzem, fogod a lényeget. Ha valaki, akkor én aztán tudom, hogy a legnagyobb lelke a notórius kötekedőknek és kételkedőknek van (asszem én is ilyen vagyok).
Másrészt az is biztos, hogyha ezek a "negatívak" mégis odaállnak, akkor a kifulladásig küzdenek az ügyért.

Ha 500 ft értékű deszkát ezerért lehet leszállítani, az nem jó üzlet. De itt most nem erről van szó. Hanem hogy ott van-e a deszka, ahol és amikor kell.

Gyerünk anarchy, mutasd meg nekik!

Előzmény: anarchy (50)
anarchy Creative Commons License 1999.07.15 0 0 50
Bocsesz a kritikáért (de "nem adhatok mást mint lényegem") miért ne írhatna valaki kritikát (kösz hacsek:-))
Bocsesz azért, hogy nem olvasom az építkezős topicot, bocsesz azért, hogy kőbányán 25 év alatt kiölték belőlem az együtt érzést, meg a hitet, hogy ha valakinek adok egy kiló cukrot akkor annak tényleg jobb lesz, meg a hitet hogy mindig mindenkinek segíteni kell. De azért az eszembe jutott, hogy van egy pár deszka, meg gerenda apámnál, ami elvileg segítség lenne, de mindjárt eszembe jutott, hogy a leszállítási bonyodalmak nagyobbak, mint a deszkák gyakorlati haszna :((
:-))))
rahell Creative Commons License 1999.07.15 0 0 49
Hacsek drága, ahhoz, hogy ne legyen eső után köpönyeg esete, a gyerekekkel kapcsolatos elutaztatás ügyében a tettek mezejére kellene lépni.
1. Feltérképezni, hogy melyek konkrétan az érintett települések.
2. Fölvenni velük a kapcsolatot, hogy egyáltalán igényelnek-e ilyesmit.
3. Táborhelyet keresni, felügyeleti szervet becsábítani, hogy ha lehet ezen ne akarjon nyerészkedni.
4. Gyermek segélyező szervezeteket megkeresni (UNICEF, Vöröskereszt, Aranyág?, Soros alapítvány?, stb) be tudnának-e segíteni az esetleges költségekbe
5. Összeírni, hogy ha van, akkor hány főre van igény a településekről.

És ha ezek az elvi dolgok megvannak, akkor lehetne a konkrét tettek mezejére lépni. Én ma nagyon be vagyok havazva, ezért ha esetleg ezekből vmit el tudnál indítani (pl., körlevél megfogalmazása a településekre: kik vagyunk, mit akarunk...), akkor az szuper lenne...:o)

Előzmény: Hacsek (48)
Hacsek Creative Commons License 1999.07.15 0 0 48
raven,
egészséges morállal rendelkező EMBEREK tudják ezeket a dolgokat. Ha én kerülnék bajba, összeszorítanám a fogamat és én sem kérnék segítséget.
És tudom, mennyire jólesne, ha vadidegen emberek részéről érezném az együttérzést, a segítő szándékot.
A hivataloktól valóban nem várható sok jó, de azt is tudni kell, hogy ha megkerüljük őket, direkt keresztbe fognak tenni, mert ez az ő dolguk lenne.
Tetszett olvasni a Gumikutyát...?
Úgyhogy nem lankadunk, ha csak egy kis jót tudunk tenni, már megéri.
Én most úgy gondolom, a konkrét (hivatalos) lépések előtt még várjunk egy-két napot, amíg az akció hatása elér egy bizonyos kritikus tömeget.

Tacsa! Nem kaptam még választ Nyírőtől!

Előzmény: raven (47)
raven Creative Commons License 1999.07.15 0 0 47
Ott voltam…

… Nagyfüged, Tarnazsadány, Tarnaméra térségében mikor tombolt a víz. Segítség nem volt, vagy késon jött. Az emberek ott és akkor magukra maradtak. Akkora tehetetlenséget még életemben nem éreztem, mint mikor kint álltunk a Bene patak töltésén - szakadó esoben - és a víz a gát tetején bukott át. Ha tudjuk hogy használ, eléfekszünk. Ez BP-rol valóban hihetetlen.
Azóta elmúlt… és átvette a helyét a fásultság és a rezignáltság. Az emberek valóban várnák a segítséget, de nem kérik. Elegük van mindenbol és mindenkibol, a "segítségbol" és a "jótanácsból". Elfáradtak, de most annyira, hogy már kérni sem tudnak. Remélem ez nem tart sokáig… nálam sem. De ismét jön a víz…
Addig is, ha valóban segíteni akartok, közvetlenül az Önkormányzatokhoz forduljatok. Ott és csakis ott tudják hogy mire van szükség. Nagyfügednek pl. most oltóanyagra és szivattyúkra. PV, Vízügy, KHVM, FVM elmehet a fenébe. Mikor kellett, higgyétek el alig volt ott valaki és talán nem is fognak oda menni. Esetleg, így utólag… a reklám kedvéért. Úgy, mint a legnagyobb bajban, a sajtó és a TV-k. Szenzációt csináltak a nyomorunkból. :-(((((
Lehet hogy ezt csak most látom így. Talán elnézést is kérek majd egyszer…

…de ott voltam… vagyok… és köszönjük.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!