Keresés

Részletes keresés

Bölény Creative Commons License 1999.12.08 0 0 21
Elorebocsajtom, hogy amit irok az nem reprezentativ egy egyetemre, de meg egy tanszekre nezve sem. Az egesz Ph.D. alakulasa dontoen a doktorandusz es a temavezeto habitusatol, valamint a koztuk levo viszonytol fugg. Emiatt nehez altalanositani.

"Általában mennyi idő alatt szerzik meg a fokozatot"

Ahogy en lattam, az a keves, aki vegul megszerzi, az nagyjabol 3.5-4 ev alatt teszi. Az tudja csak elobb befejezni (most csak kiserletes programokrol beszelek), aki mar szakdolgozatnak vagy diplomamunkanak is az adott temat hajtotta. A harom evbe meg mar csak a publikaciok atfutasi ideje miatt is nehez beleferni, es akkor a burokratikus lassitofokozatokat meg nem is emlitettem.

"milyen jellegű munkákra fogják be a hallgatókat, mennyit tanítotok"

Nalunk labortartas volt, abbol 8-10-12 ora hetente, ahogy jott. Az en tanszekemen tisztesseges volt a beosztas, nem akartak mindent a Ph.D.-sok nyakaba varrni, pedig az oktatok is nagyon leterheltek voltak.

"mennyi időtök jut a publikálásra és a tudományos munkára"

A maradek... :-(((

"tudtok-e az egyetem mellett dolgozni"

Az szerintem keptelenseg.

"és az is érdekelne, hogy mi a célotok a Ph.D-val? Bent szeretnétek maradni véglegesen az egyetemen, akadémiai pályára készülve, vagy a gyakorlati életbe készültök, ahol előnyt jelent az akadémiai háttér?"

En szemely szerint eddig az elobbit favorizaltam, de most ugy nez ki, hogy muszaj rafanyalodnom az utobbira.

Dr. Boleny (most mar hivatalosan is)

Előzmény: ronaldu (16)
KisMedve Creative Commons License 1999.12.08 0 0 20
Kedves Dr. Égely Palánk!

Ez tévedés, a latin nem feltétlenül teszi hátra a birtokost, tehát a Philosophiae Doctor teljesen helyes.

KisMedve, aki nem doktor, nem doktorandusz, és a közeli jövőben sem tervezi

Előzmény: Dr. Égely Palánk (11)
ronaldu Creative Commons License 1999.12.08 0 0 19
Már hogy egy csomóban? Én rögtön a kötélre asszociáltam. De ugye nem?
Előzmény: Kicsi_Lany (18)
Kicsi_Lany Creative Commons License 1999.12.07 0 0 18
Hu, de jo Benneteket egy csomoban latni :)))...

Doktorjelolt KL ;-)

kheiron Creative Commons License 1999.12.07 0 0 17
Bocs, itt ragadnám meg az alkalmat, hogy reklámozzam egy kicsit a DOSZ-t (www.phd.hu)... Olvasgassátok és írjatok, ha valami óhaj-sóhaj-bánat ér, mint doktoranduszt!

Üdv
Kheirón

ronaldu Creative Commons License 1999.12.07 0 0 16
Sziasztok!

Rátaláltam erre a topicra, és miután én is péhádés vagyok, engem az érdekelne, hogy nálatok mi a szitu a Ph.D-sekkel? Általában mennyi idő alatt szerzik meg a fokozatot, milyen jellegű munkákra fogják be a hallgatókat, mennyit tanítotok, mennyi időtök jut a publikálásra és a tudományos munkára, tudtok-e az egyetem mellett dolgozni; és az is érdekelne, hogy mia célotok a Ph.D-val? Bent szeretnétek maradni véglegesen az egyetemen, akadémiai pályára készülve, vagy a gyakorlati életbe készültök, ahol előnyt jelent az akadémiai háttér? Vagy esetleg egyéb.
Kíváncsi vagyok a véleményetekre.

Törölt nick Creative Commons License 1999.07.15 0 0 15
Kiegészítések:

A kandidátusi fokozat megvédésére tavaly szept.1-ig volt beadási határido. Ez már az akadémiai, azaz a "nagy" védés, ami azt jelenti, hogy a kutatóhelyi cca. "házi" védés már megvolt. Aki ezt lekéste (és voltak ilyenek), már csak Ph.D képzés keretében adhatják be.
2. Az, hogy nem veszel részt, csak úgy betoppansz, úgy neveztetik, hogy "egyéni felkészülésu", s csak egyetemen, oktatói-kutatói státuszban, ilyen képességekkel lehetséges. Tandíj itt van, megegyezés kérdése, viszont ismeretem szerint idolimit nincs.
3. Van olyan, hogy levelezo képzés (egyetemfüggo?). Ez is fizetos, a 3 év limit itt is megvan.

Bölény Creative Commons License 1999.07.15 0 0 14
SZG alapvetoen jol leirta a dolgokat, de en azert egy kicsit reszleteznem.

Tehat az "atkosban" vala a haromszintu doktori rendszer. A legalso szintje az egyetemi ("kis") doktori volt (dr. univ., v. dr. techn., alias muszaki doktor). Amint a nevebol is latszik, ezt az egyetem adomanyozta. Szervezett kepzese asszem keteves volt (TMB-osztondij?). Ezutan kov. a valamely tudomany kandidatusa cim, amit C.Sc.-vel szoknak roviditeni. Ha nem tevedek, akkor ezt mar az Akademia adta, de tobbet is kelletett erte gurcolni. (Itt mar nem volt szervezett kepzes.). Es legfolul volt a tudomanyok doktora (D.Sc., "nagydoktori"), szinten az Akademia altal adomanyozva.

A rendszervaltas utan ugy szolt a parancs, hogy at kell terni az angolszasz rendszerre. A tudomanyok doktora megmaradt, tovabbra is akademiai hataskorben. A ket alsobb fokozatot pedig gyakorlatilag egybegyurtak, es nevezek vala Ph.D.-nak. Nagyjabol valahol a ketto kozott helyezkedik el, amit az is bizonyit, hogy a kandidatusi fokozatot automatice egyenertekunek ismerik el a Ph.D.-val, mig a "kisdoktorikat" tavaly dec. 31-ig lehetett atminosittetni. Ehhez a jeloltnek be kellett mutatnia, hogy a kisdoktori megszerzese ota az adott temaban mit vitt veghez (persze sokan azota mas temaban dolgoztak, de ezt most hagyjuk).

A Ph.D.-vel kapcsolatban fontos megemliteni, hogy ezt az egyetem adomanyozza, es a mai magyar regula ugy szol, hogy csak az az intezmeny lehet egyetem (illetve azon a karon folyhat egyetemi szintu kepzes), ahol szervezett Ph.D. kepzes is folyik. Asszem van most meg erre valami turelmi ido, de az hamarosan lejar.

Dobaloztam itt olyan kifejezesekkel, hogy pl. "szervezett kepzes". Ahogy azt mar SZG is emlitette, a Ph.D. kepzes, es a fokozat megszerzese nem feltetelezi kolcsonosen egymast. Ha szervezett Ph.D. kepzesben vesz reszt az ember, akkor harom evig osztondijat kap, ezalatt adott mennyisegu tantargyat vegig kell hallgatnia (regebben az oktatas is kotelezo volt). A harom ev vegeztevel, ha a megfelelo mennyisegu/minosegu targybol levizsgazott a delikvens, akkor letehette a doktori szigorlatot, ami a kutatasi temajaval osszefuggo egy fo- es egy mellektargybol all. A doktori szigorlat kb. olyan, mint egy allamvizsga. Onmagaban nem jelent tul sokat, de enelkul csak arrol kaphat papirt az ember, hogy az adott kepzest elvegezte, amivel eppen semmire sem megy. A Ph.D. fokozat megszerzesenek kovetelmenye a doktori szigorlat meglete, a megfelelo nyelvtudas igazolasa, a harom ev alatt vegzett tudomanyos munkassag bizonyitasa (publikaciok), es vegul a legfontosabb: a disszertacio megvedese. Talan ebbol is latszik, hogy ezekhez mind nem feltetlenul szukseges 3 evet eltolteni az egyetemen. Lehet, hogy valaki dolgozik egy kutatolaborban, vagy beveszi magat a konyvtarba, publikal megfelelo mennyisegu cikket, megszerzi a kello szamu nyelvvizsga-bizonyitvanyt, majd bemegy az elso utjaba kerulo egyetemre (ahol van a temajahoz illeszkedo doktori program), leroja a megfelelo dijakat, leszigorlatozik, megvedi a disszertaciojat, es ugyanott van, na, nem ahol a part szakad, hanem ahol a szervezett doktori kepzesben resztvevo tarsa. (Letezik meg ezen kivul a levelezo Ph.D. kepzes is, de ilyennel en meg nem talalkoztam.)

Remelem, ertheto voltam.

d. Boleny

(az "r" majd csak akkor kerul a "d" melle, ha a tavaly decemberben megvedett disszertaciom utan az egyetem talan mar iden novemberben lesz szives felavatni, addig ugyanis nem hasznalhatom a "dr"-t).

Előzmény: szg (13)
szg Creative Commons License 1999.07.15 0 0 13
Ne haragudj, de vitatkoznék:
Tapasztalataim szerint
1. a PhD képzés és a PhD fokozat megszerzése között nincs ok-okozati összefüggés (vagyis ha megfelelsz a feltételeknek - van diplomád, nyelvvizsgád, nemzetközi publikációid, leteszed a doktori szigorlatokat stb. - lehet belőled PhD, képzés nélkül is)
2. Attól, hogy elvégzed a PhD képzést, nem viselhetsz automatikusan Dr.-t a neved előtt!

(Bár ezek egyetemenként változhatnak, a fent leírtak a BME Vill-Inf. karra vonatkoznak)

Előzmény: OPi (6)
Dr. Égely Palánk Creative Commons License 1999.07.14 0 0 12
(Hupppsz, az angol szerint is D.Ph. lenne...)
Előzmény: Dr. Égely Palánk (11)
Dr. Égely Palánk Creative Commons License 1999.07.14 0 0 11
Ha pedig igazán korrektek akarunk lenni, akkor az elnevezés Doctor Philosophiae, ugyanis a latin hátra teszi a birtokost. Vagyis ha a latin hagyományok alapján rövidítenék, akkor D.Ph. lenne.
Palánk
Előzmény: WAN (10)
WAN Creative Commons License 1999.07.14 0 0 10
És hogy teljes legyen a gyűjtemény: latinul Philosophiae Doctor
:)
Dr. Égely Palánk Creative Commons License 1999.07.14 0 0 9
Egyáltalán nem rangkórság a célja, az más kérdés, hogy egyeseket ez is hajthat arra, hogy megszerezzék. Ha már a célját nézzük, szerintem olyan, mint autóvezetésnél a (nemzetközi) jogosítvány. Jó esetben igazolja, hogy a tulajdonosa képesített arra, amit csinál. Ahogyan egy rendor nem ellenorizhet külön minden soför ülésben ülot, vajon az tud-e vezetni, úgy az egyes kutató, vagy oktató intézetek sem tesztelhetnek le minden álláskeresot arra nézve, vajon mennyit tud. Köll a hivatalos pöcsétes papíros, mint eloszuro. Ettol függetlenül nyilván a doktori fokozatot szerzettek között is van gyengébb eresztés.
Üdv, Palánk
Előzmény: Vanek (1)
OPi Creative Commons License 1999.07.14 0 0 8
Hali!

Nincs itten valaki, aki kisdoktorit vegzett, anno 92 elott ?

OPi;

pancho Creative Commons License 1999.07.13 0 0 7
Ha már angol szeretne lenni, akkor Doctor of Philosophy, az általad írt verzió értelmetlen angolul.
Előzmény: Finthus (3)
OPi Creative Commons License 1999.07.13 0 0 6
Hali!

A normal kisdoktori a 90-es evek elejen kimult. Helyette lett amerikai peldara a PHD kepzes. Ez nagyjabol megfelel a regi kandidatusi cimnek. A regi kisdoktori fokozattal rendelkezok csak PHD kepzes sikeres elvegzese es a disszertacio megvedese utan lephetnek tovabb. Gyak. a PHD kepzes elvegzese csupan a Dr. viselesere jogosit fel kulalakilag, igy kivulrol nincs kulonbseg a regi kisdoktori es e kozott ( a foglalkozasi doktori cimeket most hagyjuk, ahol a diplomamunka sikeres megvedesehez kotik a dr.-t, pl. jog, orvosi ).

OPi;

u.i. : ha pontosabban erdekel valakit a dolog, akkor utananezek a doktori iskolank szabalyzatanak.

Nubain Creative Commons License 1999.07.13 0 0 5
Erre fogja mondani Vanek, hogy az adjunktusság rangkórság. :)

Amúgy nem azonos a kisdoktorival.

Előzmény: Finthus (4)
Finthus Creative Commons License 1999.07.13 0 0 4
A PhD-re a tudomanyos eletben valo tovabblepesre mindenkepp szukseg van.
Adjunktussa valaki most mar nem valhat PhD nelkul...
Előzmény: Vanek (1)
Finthus Creative Commons License 1999.07.13 0 0 3
PhD = Philosophy Doctor (Mindenki ezt kapja, akarmilyen tudomanyteruleten doktoral.)
Szerintem a PhD azonos a korabbi kisdoktorival.
Nubain Creative Commons License 1999.07.13 0 0 2
Azért a rangkórosokat egy picivel csak jobban megfizetik, egyéb elismerésekről nem is szólva.... :|
Előzmény: Vanek (1)
Vanek Creative Commons License 1999.07.13 0 0 1
A phd kb a "hagyományos" kisdoktori és a kandidátusi fokozat között helyezkedik el. A phd "cím" tulajdonosai jogosultak a nevük előtt a dr. feltüntetésére.

Amúgy szvsz mindkettő csak a rangkórság kielégítésére szolgál...

GoldenEye Creative Commons License 1999.07.13 0 0 0
Szerintem nem tudom igazából. De 0, ha minden igaz
gezah Creative Commons License 1999.07.13 0 0 topiknyitó
Mostanában nagyon divatos lett a Phd. De igazából nem tudom mit takar? Ez a régi dr? Vagy valami más? Van egyáltalán még dr cím?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!