Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 2024.05.08 0 0 185905

Ok, köszi!

endrepp Creative Commons License 2024.05.08 0 0 185904

Én lekvárhoz úgy magoznám ki a meggyet, hogy alacsony fordulaton járatnám.

Szilvával jártam úgy, hogy a lekvárba bele került törött mag ezzel a magozóval egyik évben, azóta úgy csinálom, hogy habarcs keverővel szétküldöm előtte, úgy öntöm bele és alacsonyabb fordulaton megy.

Előzmény: naivkezdo (185901)
endrepp Creative Commons License 2024.05.08 0 0 185903

..ezért nem érdemes az összes magot kiüríteni közben..

Előzmény: endrepp (185902)
endrepp Creative Commons License 2024.05.08 0 0 185902

Nem töri, csak akkor, ha a léc a mag átmérőjéhez képest közelebb van vmelyik szerkezeti részhez.

Ugye a működéből adódóan ez nem nagyon tud magot törti, mivel a lécek csak kergetik körbe az anyagot, a magról a hús leválasztását a magok tömege végzi, ezért nem érdemes a magot kiüríteni közben, hogy arányosan mindig legyen benne sok.

Előzmény: naivkezdo (185901)
naivkezdo Creative Commons License 2024.05.08 0 0 185901

Jolida, endrepp, és bárki, akinek szintén ilyesmi van:

 

https://www.hazipalinka.com/mag-mester-magozo

Cseresznyével próbálta valaki?

Töri az apró magokat?

Lekvárfőzés miatt kérdezem, köszönöm. 

naivkezdo Creative Commons License 2024.05.05 0 0 185900

Hány liter alszesz vagy cefréről van szó?

Decinkénti ep lehet elnagyolt szerintem. 

Én kisebb adagokban, több mintát gyűjtöttem. 

Előzmény: imre2018 (185896)
Vapor53.898 Creative Commons License 2024.05.03 0 0 185899

A legegyszerűbben: ugyanannyit, szóval 1 dl-t. Így 40% körüli lesz, vagy alatta, vagy felette valamennyivel, szerintem nem lényeg.  

Előzmény: imre2018 (185896)
endrepp Creative Commons License 2024.05.03 0 1 185898

Ez teljesen egyedi megoldást kíván, ha jó az illat érzékelésed, akkor nem kell kóstolgatni az EP-t, elég illatolni, ha kóstolnod kell, akkor annyira hígítsd fel, ami neked még megfelel, mint tömény alkohol, legtöbben sztem nem hígítanak semmit, egy csepp a szájban majd kihígul a nyálban, elég ha a nyelvhez ér, aztán egy korty vízzel mehet a köpőcsészébe.

Előzmény: imre2018 (185896)
Jolida Creative Commons License 2024.05.02 0 0 185897

Egylépcsős, vagy kisüsti .... milyen gyümölcs ... milyen érett volt, mennyi cukorfokkal ... hány fokos volt az alszesz ...

Ezek mind beleszólnak, nem lehet előre megmondani, hogy 90-92 (egylépcsősnél), 80, vagy csak 75 fokos az eleje.

Előzmény: imre2018 (185896)
imre2018 Creative Commons License 2024.05.02 0 0 185896

Ha mondjuk decinként gyüjtöm az előpárlatot,mennyi vizet kell hozzá tenni,hogy kihigitva lehessen rola döntést hozni?

Jolida Creative Commons License 2024.05.02 0 0 185895

Öt pohár módszer.

Én felszámozva betöltöm megfelelő kis üvegbe, kihígítom, elteszem másnapra.

Másnap hátulról visszakóstolva eldönthető, hogy hol húzzuk meg az Ep-Kp határt.

Előzmény: imre2018 (185892)
zsorsz Creative Commons License 2024.05.02 0 0 185894

Van aki a ep végéből egy kicsit a kp-ba enged, mondván a pálinka az érés folyamán kiheveri, mert ott nagyon fontos aromák vannak. Az 5 poharas módszernél ha jó volt a cefre úgy a 2. 3. -nál kell szagolgatni, forró vízzel kicsit higítani, úgy az ízek jobban kijönnek.

Előzmény: imre2018 (185892)
obsitos3 Creative Commons License 2024.05.02 0 2 185893

De.Ha eltűnik,jön a KP. Persze mi ketten észlelhetjük a szúrós szag eltűntét másként,de hát ez benne a művészet. Ha ezt olyan egyszerű lenne körülírni,mint ahogy kérdezed,nem lenne senkinek előpárlatos vagy kiherélt pálinkája.

Előzmény: imre2018 (185892)
imre2018 Creative Commons License 2024.05.02 0 0 185892

Hello.Lenne egy kérdésem.Előpátlatnál jön a szurós,csipős illat, eddig ok.

De ha ez az illat eltünik,akkor még nem azt jeletni,hogy az ep. frakció véget ért volna ugye?

Hogyan lehet,mire kell figyelni ahhoz,hogy megtudjam mikor ér véget az ep?

A magas alkohol is csip,meg ez ep is.Hogyan lehet megkülönböztetni a ketőtt?

Jolida Creative Commons License 2024.04.10 0 2 185891

Ez akkor igaz, ha csak az üst alját melegíted (pl. indukcióssal), de üstházban levőnél más a helyzet, mert a forró levegő az üstfalat is körbenyalja.

Az alambik lepárlómnak (ami csak alulról melegített) brutálisan nagy a deflegmációja összehasonlítva a DES-el (a méretkülönbségek figyelembe vételével).

Előzmény: obsitos3 (185890)
obsitos3 Creative Commons License 2024.04.10 0 1 185890

Valami itt nem kerek.A deflegmáció a sisak térfogatának növelésével nő.Ha 100 L-es üstben 10 L alszeszt finomítasz,az üst üres része felfogható megnövelt sisakként.Pont a szimpla üstnél változik a deflegmáció mértéke jelentősen,mivel érvényesül a külső levegő hűtő hatása,ellentétben a dupla falú cuccal,nem?

Előzmény: Jolida (185884)
Jolida Creative Commons License 2024.04.10 0 0 185889

Kimaradó (elfelejtettem, hogy egy nagy ubisüvegben vár a sorára) kb. 4l alszeszt is pároltam már le duplafalú egylépcsősben minden gond nélkül.

Mondjuk érdekes volt az Ep elválasztás. :-)

Előzmény: naivkezdo (185888)
naivkezdo Creative Commons License 2024.04.10 0 1 185888

Ööö.

Szerintem duplafalnál is van jelentősége.

Előzmény: Jolida (185885)
kaktusz.22 Creative Commons License 2024.04.10 0 0 185887

A házipálinkától be lehet rúgni!

Mindenki fogyassza felelőséggel

imre2018 Creative Commons License 2024.04.06 0 0 185886

Okés,köszönöm.Elfelejtettem odairni,hogy duplafalu üsről van szó.

Előzmény: Jolida (185885)
Jolida Creative Commons License 2024.04.06 0 0 185885

Ez persze szimpla DES üstre vonatkozik.

Duplikátumban nincs jelentősége a mennyiségnek.

Előzmény: Jolida (185884)
Jolida Creative Commons License 2024.04.06 0 0 185884

Ha elég nagy, semennyire.

Azt kell felmérned, hogy az üstben levő folyadék "meddig ér" és a fűtés intenzitását ehhez igazítani. Nem javasolt túlhevíteni az üst falát az első szakaszban. inkább tovább tartson a felfűtés.

Ha már pára és visszacsorgó flegma van, az hűti a szabadon levő üstfalat, de ekkor már a fűtés amúgy is "gyertyalángon" van.

 

Kényszerűségből pároltam már le 10l-t is 100-asban .... jól elnyújtva.

Előzmény: imre2018 (185883)
imre2018 Creative Commons License 2024.04.06 0 0 185883

Hello.Szeretnék feltenni egy kérdést.Azt szeretném kérdezni,hogy egy 100 literes üstben mennyire befolyásolja ha befolyásolja az alszesz mennyisége a deflegmációt és az elválasztást?

schlumberger Creative Commons License 2024.04.01 0 0 185882

Így a vége felé, én is!

Előzmény: kupeci (185881)
kupeci Creative Commons License 2024.04.01 0 3 185881

Minden kedves régi és új fórumtársnak kellemes Húsvétot kívánok!:)

lala1961 Creative Commons License 2024.03.30 0 0 185880

Üdv ! Kössz,közben megtaláltam, hát szép masina, saját tapasztalattal rendelkező kolléga kéne nyilatkozzon róla! Szakcég készíti, nem sufni tunning ,biztos van referencia készülék valahol ,azt kéne kideríteni és átbeszélni a tapasztalatokat !:-)

Előzmény: Robroy252 (185879)
Robroy252 Creative Commons License 2024.03.30 0 1 185879

Pálinkafőző.hu kisüsti főző tulipán 95 a neve.

lala1961 Creative Commons License 2024.03.30 0 0 185878

Üdv ! Szuperül néz ki ,egy linket tudnál küldeni róla hol/mennyi/milyen !?:-)

Előzmény: Robroy252 (185877)
Robroy252 Creative Commons License 2024.03.30 0 0 185877

Sziasztok!Használ valaki ilyet , érdemes rá áldozni?

1zsakkrumpli Creative Commons License 2024.03.16 0 0 185876

:)

Előzmény: kibé1 (185875)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!