Keresés

Részletes keresés

phone Creative Commons License 1999.10.19 0 0 8
Sorok elott voltak, de vesetea utan.
Előzmény: szalonna (7)
szalonna Creative Commons License 1999.10.19 0 0 7
OFF
Kedves Seki,

Írod "Az eset 1970 valahányban történt. ...éppen a Thököly úton található sörözőbe igyekeztünk. Tehát még sörök előtt voltunk, nem utána. Ezért is emléxem a sztorira."

Jó, értem. És nem billegett véletlenül a Thököly út, mire odaértetek (Oknyomozói keresztkérdés)

:-)

ON

Előzmény: Seki Waker (6)
Seki Waker Creative Commons License 1999.10.19 0 0 6
Kedves szalonna!

off
Az eset 1970 valahányban történt. A bolgár barát történész hallgató volt Szófiából. Bevallom helyből elhíttem neki sztorit, és azóta is emlegetem. De most már tényleg utána fogok nénzni. A történet egyébként úgy került szóba, hogy éppen a Thököly úton található sörözőbe igyekeztünk. Tehát még sörök előtt voltunk, nem utána. Ezért is emléxem a sztorira.
on

Előzmény: szalonna (4)
mirmurr Creative Commons License 1999.10.19 0 0 5
Kedves szalonna!

Mit vársz egy szadesz hívőtől.
A szocialista hármas jelszó " hazudni, hazudni hazudni" náluk újra éledt kis változtatással.
"rágalmazni, rágalmazni rágalmazni"

Előzmény: szalonna (4)
szalonna Creative Commons License 1999.10.19 0 0 4
OFF

Kedves Seki,

Írod "Addig is egy adalék a történelmi relativizmushoz: Bolgár barátaink elég furcsa képet vágnak, amikor meglátják, hogy Thökölyről egy szép nagy utca van elnevezve Budapesten. Számukra Thököly amolyan Haynau szerű rém, aki úgy nyerte el a magas porta támogatását, hogy több tizezer bulgár felkelőt kereszter feszíttetett."

Ezt az adatot megpróbáltam ellenöriztetni egy bolgár történész barátommal, aki kapásból nem emlékezett rá. Pedig azt mondta, még néhány száz áldozatra is emlékezne, ha megtörtént volna. Több 10 ezer ember keresztrefeszítéséhez szvsz ki kellett volna vágni a Balkán összes fáját, és ezt Thököly nem hiszem, hogy meg tudta volna szervezni. Mindenesetre más bolgár ismerösömet is megkérdeztem és az eset nem közismert (mondjuk nem annyira, mint a vesetea esete Budapesten). Pontosan hány Hemusz/Pliszka/Masztika után mondták ezta barátaid? Azt fel sem merem tételezni, hogy Te...na neeeem, ez lehetetlen.... :-)

Üdv

szalonna

ON

Előzmény: Seki Waker (0)
nyman Creative Commons License 1999.10.19 0 0 3
Off
Sok helyen akadnak erdekes nevek. Parizsban pl. Stalingrad metromegallo. Leninrol elnevezett utcat vagy teret mar lattam tobbhelyen. stb. A tortenelem is mint minden eleg relativ.
On
Előzmény: Seki Waker (0)
Zmac Creative Commons License 1999.10.19 0 0 2
Kedves ZéZé!

A MH-nak van archívuma, Laptár címszó alatt.

A vita meg lehet hogy a rosszabb indexes topicok színvonalára fog süllyedni, esetleg valami nagyszerű indokkal lehetetlenné teszik az egészet.

Előzmény: Zézé (1)
Zézé Creative Commons License 1999.10.19 0 0 1
Hat a romanul megjelenonek nincs sok ertelme, hacsak nincs meg valahol annak magyar nyelvu valtozata is (az Adevarul/A cikkebol arra kovetkeztettem, hogy azokat Neumann ur egyenesen roman nyelven irja, mert az A. szerkesztoi nem vegeznek rajta semmilyen valtoztatast)

Ami a Magyar Hirlapot illeti. Eddig nem nagyon olvastam az Online valtozatat, de ma megtettem. Eleg ramaty egy honlapja van, meg archivuma sincs (vagy csak en nem lattam??)

Szerintem ez nem veletlen, hogy pont most a valasztasok (ertsd Romaniai) kuszoben, probaljak meg alaasni a nacionalistak eme hirhedt bastyajanak tekintejet, sajat olvasotabora elott.

Most fohet a fejuk, mikent bujjanak ki, mert ketsegtelen, hogy az A. olvasokozonsege, nem kivancsi az ilyen 'baratkozos' hangvetelu irasokra - de barcsak tevednek!!!

Udv Zé

Előzmény: Seki Waker (0)
Seki Waker Creative Commons License 1999.10.19 0 0 0
Kedves Zézé!

Az ötlet valóban pazar. Megkérnélek rá, hogy linkeld ide a tárgyban megjelenő írásokat.

Addig is egy adalék a történelmi relativizmushoz:
Bolgár barátaink elég furcsa képet vágnak, amikor meglátják, hogy Thökölyről egy szép nagy utca van elnevezve Budapesten. Számukra Thököly amolyan Haynau szerű rém, aki úgy nyerte el a magas porta támogatását, hogy több tizezer bulgár felkelőt kereszter feszíttetett.

Előzmény: Zézé (-)
Zézé Creative Commons License 1999.10.19 0 0 topiknyitó
Erdekes javaslattal allt elo a Magyar Hirlap egyik munkatarsa, Neumann Ottó.
Arra szolitotta fel a legnagyobb peldanyszamu(>200e), romaniai napilap, az Adevarul (Igazsag)
foszerkesztojet, hogy kolcsonosen jelentessenek meg, tortenelmi targyu cikkeket, amelyben mindket fel szabadon kifejti sajat allaspontjat, a ket nepet elvalaszto erzekeny kerdesekben.

A szerzo - aki mellesleg figyelmeztette a roman felt, -hogy sok esetben nem ert egyet a fent emlitett napilap stilusaval (es ezzel meg igen diplomatikusan is fogalmazott), targyilagos ervekkel, megprobalja lerombolni, az Adevarul altal is oly gyakran taplalt idegengyulolet hamissagat, jelen esetben az 1849 es aradi kivegzesekkel kapcsolatban.

Nos a 'kesztyut felvettek', az elso cikk mar meg is jelent.
Erdeklodve varom az Adevarul valaszat... Gyerekek keszuljetek fel... ;))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!