Keresés

Részletes keresés

Yager001 Creative Commons License 2006.02.06 0 0 50
Úgy látom sajnos döglött a topic! :(((
rutichun Creative Commons License 2006.01.15 0 0 49

Ha valaki a viharban egy villámhárító alatt olvas akkor igen.

 

 

 

Surim!

Törölt nick Creative Commons License 2005.12.15 0 0 48

Gratula. :)) Akkor most lesz időd villámolvasásra is...

 

Előzmény: severina (47)
severina Creative Commons License 2005.12.13 0 0 47
Sikerült minden :). Bár más taktika szerint tanultam :).
Előzmény: Törölt nick (45)
severina Creative Commons License 2005.12.01 0 0 46
Köszi! Majd beszámolok!
Előzmény: Törölt nick (45)
Törölt nick Creative Commons License 2005.12.01 0 0 45

Szia. Nincs mit tenned. Napi 32 tétel/16 óra/nap kb félóra /tétel.

Tanulj úgy, ahogy eddig tetted. Csak a tempón gyorsits. 1o perc szokásos tempódnál gyorsabb olvasással 1o perc/tétel. Aztán pihi 1o perc. Majd gondold át

a tételt magadban. Ahol hiány van azt jegyezd fel a tételről.

Ennyi. Ha következetesen és kitartóan végigcsinálod, előismeret fv-ben elegendő lesz. Sok sikert.

Előzmény: severina (44)
severina Creative Commons License 2005.12.01 0 0 44
Adhatnál tanácsot :))) egy hét múlva 160 tételből vizsgázom /3 tantágyr A, B tételek/... 650 oldal? :o :DDD. Lécci lécci lécci :))). Mit lépjek? ;). Amúgy meg nagyon érdekel a dolog, ... még nem olvastam bele a topikba... de majd FOGOK, mert most ugye... tanulok...
Előzmény: Törölt nick (41)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.05 0 0 43

 

 A franciakrémest szeretem:))

 

Előzmény: Nyomkereső (33)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.05 0 0 42
  Bocsi a förtelmes irásért.
Előzmény: Törölt nick (41)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.05 0 0 41

 

 Ne. Nem kell azt az állapotot misztifikálni. Teljesen normélis, és nyugodt.

 Biztosan tapasztaltad mér, ha valami nagyon érdekel , leköt, örömmekól csinálod,

 repül az idő, ég a kezed alatt a munka. Mélyvizbe doblak. Nos itt csupán arról van  szó:kapsz egy 300 oldalas könyvet kölcsön, de csak két órára. Holnap abból vizsga.

Mit lépsz? (1. Lefénymásolod? realista módszer )

 

 

Előzmény: Merilin (8)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.05 0 0 40

 A meg nem értés más kérdés: ott meg kell állni. Ismerethiányt jelent. Azonnal pótolni kell. (mármint szakmai szövegnél) Természetes dolog.

 

Előzmény: prewitt (26)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.05 0 0 39

 

 Én szakcikket is igy olvasok. Sőt a vas szén állapotábrát és az Al Cu is helyesen fejböl felrajzolom. Ezt ugy csinálom, hogy azt rajzolom le, ami az agyamban levő ábra. Ugy ahogy abban a könyvben elöször láttam. Gillemot: Anyagszerkezettan.

(oldalszámot mivel szám elvböl nem tárolok). Diagrammnál igen. De az oda van rajzolva az ábrához.

Előzmény: prewitt (30)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.05 0 0 38

 Ez a memóriafogasok. Megtanulható. Én számokat nem jegyzek meg (nem is törekszem rá, mégis van persze egy kettő ami kell.) viszont idegen társaságban rögtön eligazodom. Persze ehhez egyéni technikám van. Gyakorlás kérdése.

 

Előzmény: bibike (32)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.05 0 0 37

A gyorsolvasás és a photo reading két külön dolog. A gyorsolvasás egy technika, ami arra irányul nagyobb megértési százalék, nagyobb mennyiségből. Ehez valóban csak

a beidegződéseket kell elhagyni, amit elsöben belénk neveltek. Ugy lehet közeliteni, hogy leúszhatsz 400 m a saját tempódban, de az oloimpián azért mégis rövidebb idövel és jóval kisebb szórással érnek célba. Jobb a technikájuk. Kevesebb felesleges mozdulat (felesleges szemmozgás).

A "villámolvasás" müködik. Alapelve egyrészt, ha többször látsz valamit, az ismerösebb lesz. A másik: szigoru értelemben a szemünk optika. Vannak tulajdonságai. Egyénre jellemzö. Ilyen pl. mekkora a perifériás látásod. Miközben a környezetedet nézed, az elötted levö irott szöveget látod. Az emberek több kevesebb sikerrel mindent képesek megtanulni, de nem azonos fokon.

Azt tudom javasolni játékként: végy egy szórólapot. Tedd magad elé. Vess rá egy alapos pillantást. Nézd 20 mp-ig. De a szemed ne mozgasd.Utána állj fel, ne is gondolj rá. Majd ülj le, és próbáld felidézni, mi volt a szórólapon. Lehetetlen, hogy ne tudd közelitöleg a lényeget felvázolni. Ez a képesség adott. Ezután csak gyakorlat kérdése, hogy egyre rövidebb idö alatt, eljuthass oda, hogy ránézel és szinte lefotóztad a lapot. Az is gyakorlás kérdése, hogy ezt késöbb megtedd 200 oldallal, 20 könyvvel egyszerre.  Az a technika amit oktatnak, irnak róla és ahogy leirják, az a folyamat végeredménye lehet. Nem rögtön és nem azonnal alakul ki ez a készség. Az hogy agykontroll keveredik a dologba az már mésik tészta. Nyilván van olyan eset amikor feszültek vagyunk, "idegesek", nyugtalanok, nem tudunk arra koncentrálni amire kellene, ekkor inkább jobb futni, aludni, vagy kinek mi jön be. A relaxáció, egy nyugodt állapot és a koncentráció összefügg. Ezek müködó dolgok. 12 éves koromban ismertettek meg a  gyorsolvasással.( hozzáteszem jó olvasó voltam anélkül is) és három éve használom a photo readinget.

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (29)
Törölt nick Creative Commons License 2005.07.05 0 0 36
van és tudok ajénlani. Odamész könyvespolcodhoz ás választol egy könyvet.
Előzmény: URH (34)
calendil Creative Commons License 2002.12.26 0 0 35
Eltelt egy kis idő a topic indulása óta. Ha működik a dolog, hol vannak az eredmények???
URH Creative Commons License 2002.05.20 0 0 34
Ugy latszik senki sem ismeri.

Kicsit felrazom ezt a topicot, szeretnek valami gyakorloprogramot gyorsolvasashoz...
Van valakinek ilyen?

Előzmény: bibike (32)
Nyomkereső Creative Commons License 2000.04.02 0 0 33
Én is egész gyorsan tudok olvasni.
Szavanként olvasok. Sőt, betűnként. Nem fényképezek semmit.

Az az érzésem (de lehet, hogy tévedek) hogy ha ezen a tempón gyorsítanék bármilyen eszközzel, az a megértés és az élvezet rovására menne.

Azt hiszem, főleg olyan dolgokat érdemes iszonyat gyorsan elolvasni, amiket nem is érdemes elolvasni.

ne ennyi voltam

hello

ny

(Jelentkezzen nálam, aki az egészet elolvasta 1-2 mp alatt, meghívom egy krémesre)

bibike Creative Commons License 2000.04.02 0 0 32
"Régebben volt az rtl fókusz műsorában(egy-két éve) egy olyan pasiról szó, aki simán meg tudott jegyezni nagyon hosszú számokat, vagyis jó tanuló, magolási képessége volt. Ezt a riport szerint csak egy könyv alapján történő gyakorlással érte el. A kulcsszavak a memóriakulcs, memóriafogas volt. Ha valaki esetleg tudna segiteni a módszer megismerésében, megtanulásában, akkor nagyon örülnék. "
Én is nagyon örülnék. Ha jól emlékszem, akkor ezt a nevezték fiókos módszernek. Ha valaki ismeri írjan.

prewitt Creative Commons License 1999.12.16 0 0 31
De hogyha vannak egyszeru, nem megerolteto modszereitek, ne tartsatok magatokban.
prewitt Creative Commons License 1999.12.16 0 0 30
Vegulis azt szurtem le, hogy a redundans, egyszeru gondolatmenetu szovegeket lehet gyorsolvasni (ilyen a legtobb regeny), a tobbit nehezebben. Nem is tudom, nem hiszem, hogy forszirozni fogom magamat a gyorlolvasas elsajatitasara. Ha jol belegondolok, eddig soha nem ereztem hianyat.
Törölt nick Creative Commons License 1999.12.16 0 0 29
Prewitt: amit fölvetettél, már volt rá példa. Természetesen ilyenkor visszamegyek a problémás részre. Viszont vannak olvasmányok, amelyekhez már eleve nem gyorsolvasással fogok hozzá.
Előzmény: prewitt (26)
Angi Creative Commons License 1999.12.16 0 0 28
Igen. Engem is ő tanított. Mi voltunk az utolsó csoportja.

Angi

Előzmény: Bianco (17)
Bianco Creative Commons License 1999.12.16 0 0 27
Sajnos a gyorstanulásról keveset tudok írni. Nem nagyon kötődik a gyorsolvasáshoz.
Először a tartalomjegyzéket kell nézegetni, utána egyszer átfutni, aztán részenként, értékelni stb. Nem volt igazán semmi nóvum benne, csak azért írtam le, hogy lásd: a tanfolyam célja mi volt.

A gyakorlatok:
Általában arra szolgáltak, hogy a szemeddel befogható távolságot növeld. Volt egy csomó segédlet. Pl. egy lapon vastag fekete vonalak, végükön egy-egy számmal vagy betűvel. Középre kellett fixálni, és felfogni a számokat. A vonalak hosszát növeltük.
Aztán: Egy lap szabályosan teleírva számokkal. Erre rátettünk egy másikat, amin ki volt vágva egy csík. Az előtűnő számokat kellett fókuszálva felfogni. A csík hosszát növeltük stb.

Előzmény: prewitt (26)
prewitt Creative Commons License 1999.12.16 0 0 26
En muszakis vagyok (BME), es sajnos elegge elszoktam az irodalom (akar ponyva is) olvasastol. A szakmai jellegu konyveket (magyarazatok, tetel+bizonyitas szerkezetu konyvek, muszaki leirasok) gondolom akkor teljesen remenytelen gyorsolvasassal elsajatitani (itt a sebessegfokozashoz csak a tobblet IQ johet szoba).

Es itt erdekelne akkor a gyorstanulas, amirol Bianco irt. A gyorstanulas nalad gyorsfelfogast jelent, vagy pedig gyorsmemorizalast?

A gyorsolvasashoz visszaterve, valamilyen szinten akkor en is uzom. Pl. ujsagolvasasnal minimum a 2 fokuszpontos technikat (neha 1) szoktam hasznalni, es azt is erzem, hogy gyorsabban olvasok a beszedsebessegnel. Neha ennel jobban be szoktam gyorsitani, a sorokbol csak egy pillantasnyi mintat veszek, ez olyankor fordul elo, ha valamilyen modon erzekelem (szovegkornyezetbol), hogy a megertest nem befolyasolo felesleges informaciorol van szo. Bar gondolom az elhanyagolas azert mar nem nevezheto gyorsolvasasnak. De azt biztosan tudom, hogy az idobeli sorrendet nem rugom fel.

Benedek Szabolcs: Mondjuk ha gyorsolvasol, akkor gondolom valamilyen modon felmered a szovegkornyezetbol, hogy az adott szovegblokkot beszkennelve fogod elolvasni. Nem szokott elofordulni, hogy rosszul mered fel a helyzetet, es kesobb rajossz, hogy valamit megse ertettel meg, vagy netalan kihagytal egy lenyeges (akar 1-2 szavas) momentumot, es igy vissza kell terned az elozoekben elolvasottakhoz ???
Engem neha az ilyen jobban lelassit, mintha precizen a 2-3 fokuszpontos technikat hasznalnam.

Bianco Creative Commons License 1999.12.16 0 0 25
Értelmetlen a gyorsolvasást másra használni, mint az információ minél gyorsabb bevitelére. A tanfolyam része volt a gyorstanulás is.
Előzmény: Törölt nick (24)
Törölt nick Creative Commons License 1999.12.16 0 0 24
Bár még ilyen mélyrehatóan nem gondoltam át, azt hiszem, tulajdonképpen - legalábbis nálam - úgy működik a dolog, ahogy leírtad. A pontos utat viszont nem tudnám leírni, amelyet a szemem (illetve a tekintetem) megtesz a szövegen, azt követni se tudnám, talán valamilyen műszerrel lehetne fölmérni. S persze aztán a szöveget is a "megnézett" elemekből valamiként összerakom.
Természetesen, ahogy írod is, így nem lehet logikai fejtegetést olvasni, mint ahogy nem lehet verset, idegen nyelvű szöveget, igazán mély szépirodalmi szövegeket olvasni sem. Az csak a soronkénti, lassabb olvasással megy. Legalábbis nálam. Hogy a "profi", tanult gyorsolvasóknál miképp működik, azt nem tudom.
Előzmény: prewitt (22)
Bianco Creative Commons License 1999.12.16 0 0 23
Elmondom, én hogy csinálom. A gyorsoplvasás tanfolyam alapján, tehát elvileg szabályosan.
Egy A/4-es szövegnél mondjuk háromszor fókuszálok egy sorra, értelemszerűen 1/6-nál, 1/2-nél és 5/6-nál. (Ezt gyakorlással lehet csökkenteni is.) Tehát nem a sor elején kezdek, hiszen az pazarlás:-).
Nézem az adott sor feletti és alatti sorokat is, de csak épphogy, szinte csak észlelem. Ez abban segít, hogy amikor dobok egy entert, már ismerős valamennyire az új szöveg is. Tehát mindig az adott sort értelmezem, a többit csak "szokom".

És még egy. Már említettem, de hangsúlyozni kell. Sok embernél az első gát amit le kell bontani, hogy a beszéd sebessége határt szab az olvasás sebességének. Ez nálam nem így volt. Lehet, hogy nálatok sem.
A tanfolyam elején bemérték, már akkor 2-szer gyorsabban olvastam, mint a beszéd, mondjuk 5-600 szó/perccel. Úgy gondoltam, nem érdemes elvégezni a tanfolyamot, de a végén 1400-1500-on voltam, és kíváncsiságból lemértem hónapok múlva is, akkor 8-900-on.
Nemsokára írok a gyakorlatokról, ha érdekel.

Előzmény: prewitt (22)
prewitt Creative Commons License 1999.12.16 0 0 22
Engem a szemmozdulat erdekelne, azaz az ut amit bejar.
Tehat ha jol ertem nem horizontalisan mozgatod a szemed, hanem kezded mondjuk egy szovegblokk jobb also sarkaban (mert mondjuk pont azt a reszletet szurtad ki magadnak kvazi ontudatlanul -- mivelhogy "kepet nezel"), ott erzekelsz egy szohalmazt (ami nem feltetlen all ossze azonnal ertelmes mondanivalova) -- de hangsulyozottan azert minden egyes szon atseper a szemed! (<-- ezt ne ugy ertsd, hogy szavankent olvasol, hanem azert a szonak valahogy be kell kerulni az agyadba, tehat egy eles, konturos kepnek azert le kell kepzodnie rola -- egy rendesen defokuszalt fenykepezogeppel lefenykepeztt szot lehetetlen kivenni -- ugye erted mire gondolok).
Aztan atrantod a szemed a blokk egy masik reszere stb stb stb.....
Aztan a vegere mondjuk befejezed a bal also sarokban, felismerven,hogy minden reszt beszkenneltel.
Igy mukodik valahogy ????

Masik kerdes:
Az idorendileg nem sorrendben bevitt informaciot akkor gyakorlatilag a blokk vegere rendezed sorba az agyadban? Es mi van, ha egy kisse bonyolultabb a szoveg (tehat valami logikai fejtegetes, ahol pont pl. esemenyek ok-okozati sorrendje szamit)?

Előzmény: Törölt nick (21)
Törölt nick Creative Commons License 1999.12.16 0 0 21
Csak a magam példáját tudom mondani: nálam szó nincs fókuszálásról, én úgy nézek egy szövegre, ahogy egy képet megnéz az emebr. Akkor se a kép egy pontjára meredünk, hanem az egész vásznat körbejárja a tekintetünk. Csak éppen nem soronként, ahogy a "hagyományos" olvasásban, hanem egy más jellegű szemmozdulattal.
Előzmény: prewitt (19)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!