Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

ZöPö Creative Commons License 2000.04.27 0 0 42
... És aki a zsúfolt, tele úton a megengedett sebesség többszörösével hajt, az is potenciális gyilkos.

Kurvára nem érdekelnek az "én tudom, mit csinálok" meg a kis helyi Schwarzeneggerek "ura vagyok a járműnek" - dumák. Mindenki azt hiszi, hogy ezek a dolog vele nem történhetnek meg, hisz a híradóban mindig csupa ismeretlen embert mutogatnak.

Aztán egyszer csak nem.

Előzmény: eomer (41)
eomer Creative Commons License 2000.04.26 0 0 41
Gázolás. Ittas vezetés. Sok ember azt sem tudja, miről beszél. Én már gázoltam. Nyolc éves gyereket. Súlyos, életveszélyes sérülései lettek. Nem ittam egy kortyot sem. Pedig előtte tíz perccel igencsak erősen kínáltak. Amikor kiért a rendőr, első dolga volt, hogy szondát fújatott velem. Utána évekig úgy jártam iskolába, hogy bármikor elvihettek volna. Hét fellebbezés volt. Mind a hétszer az lett az eredmény, hogy nem én hibáztam. Több, mint tíz éve volt már, mégis nincs olyan hét, hogy eszembe ne jutna. És már így fogom leélni az életemet. Bár a vizsgálat szerint nem én voltam a hibás, a mai napig őrlődöm, vajon tényleg nem hibáztam-e. Ha ittam volna, börtönbe kerülök. És megérdemeltem volna. Mert tudatosan veszélyeztettem volna embertársaimat.

Ilyen eset bárkivel megtörténhet (takarásból szaladt ki a kislány...) Én nem tudtam elkerülni a katasztrófát. Ha ittam volna, még annyira sem tudtam volna. Lehet, hogy akkor halálra gázolom.

Jusson ez az eszetekbe. Meg az is, ami ZöPö öccsének gyerekeivel történt. Aki ittasan vezet, potenciális gyilkos!

N___ Creative Commons License 2000.04.25 0 0 40
Beszel a franc. Megemlitettem ezt a ket esemenyt, mert ennyi volt 16 ev (balesetmentes) alatt, de egyebkent meg egy poharat sem iszom vezetes elott. Az meg hogy elitelendo, az a legkevesebb, ezzel magam is tisztaban vagyok, de osszehasonlitasul szerintem en nagyon jol reagaltam akkor is, bar a kocsibol kiszallva azonnal elestem, mert jarni nem tudtam. Betettek, aztan mentunk. Ennek ellenere vegigvezettem ejszaka Szigethalomtol Domsodig, meg at Rackevere, meg vissza, mikozben a meg nalam is reszegebb haverok, akik ismertek az utat, sugdostak a fulembe, hogy nem akarnak meghalni...Ha ismered az utat, meg jozanul is gyakran szoktak elszallni arrafele.
Kb ugy reagaltam jobban szerintem, mint, ahogy neked jobbak lesznek a reflexeid a piatol. Ez szimpla marhasag, erezheted ugy, de az nem a valosag.
A vezetes nem szamitogepes jatek egy begyakorolt palyan.
Csak a zero elvezeti cikk toleralhato vezetes kozben.
Előzmény: I. Blasius (38)
X polgártárs Creative Commons License 2000.04.25 0 0 39
pampalini és I. Blasius polgártársak, thx.
I. Blasius Creative Commons License 2000.04.25 0 0 38

Kedves Nevermore!

Te mellébeszélsz. Először közlöd, hogy vezettél már 10 üveg sör után, ami szerintem elítélendő, utána pedig azt, hogy 3 üvegtől romlik az ember reakcióideje.
De én nem azt írtam, hogy engedélyezni kéne a 3 sör utáni vezetést, én azt írtam, hogy engedélyezném a 0,5 !!! alatti véralkoholszintet. A kettő érték igencsak különbözik SZVSZ. Egy üveg sör megivása után egy órával a vérben kb. 0,3 ezrelék alkohol van, én kb. egy ilyen mennyiségű alkholszintet elfogadhatónak tartok még.

A reflexek tompulásáról annyit, hogy én is próbáltam a számítógépes játékokon, hogy milyen lesz a reflexem pár sör után, de számottevően nem romlott, néha rosszabb eredményt értem el józanon, amikor viszont kicsit ideges voltam más ok miatt. Viszont például az idegeskedést a volánnál nem tiltják, pedig az is rontja az odafigyelőképességet.

Előzmény: N___ (37)
N___ Creative Commons License 2000.04.25 0 0 37
A reflexekrol. eletemben ketszer vezettem ittasan, de akkor nagyon (par uveg bor, maskor fel rekesz sor) valami isteni joszerencse hazavitt, tisztan emlekszem az osszes rendorre utkozben, a reflexeim szerintem rendben voltak, de! Evezgetek neha vadvizen, s azokon a vizeken, ahol elozo nap vigan eljatszottam, 12 oraval egy szolid ivas (max 3 sor) utan is mindent elcseszek es nem reagalok idoben. Ott mindig tok koncentraltan lehet csak felszinen maradni, toredekmasodperces reakcioidokkel, ezert merem allitani, barmifele velekedessel szemben, hogy meg egy nap mulva is visszamarad a reflexhiany, barmennyire is fasza gyereknek erzem magam, vagy erzi magat barki. Nem elsosorban az ittassag tenye a lenyeg, hanem a megvaltozott reakcioido, ami meg a kitisztult allapotban is fennall az ivas utan.
Előzmény: I. Blasius (26)
mmmarci Creative Commons License 2000.04.17 0 0 36
Prüntyi!

Te egy normális embernek tűnsz. Bár sűrűbben fordulnátok elő!
Most nem tudok többet írni.
Rohadjanak le a primitív, agresszív autósok - akik úgyse veszik ezt magukra.

Előzmény: Prüntyi (35)
Prüntyi Creative Commons License 2000.04.14 0 0 35
mmmarci!

Szió!

Én elég sokat vezetek (mindennap) ugyanakkor gyalogosként is előfordulok gyakran a közlekedésben. Teljesen igazat adok Neked. Magyarországon a "zebra" akkor védhet meg ha lámpával védett de olyankor is nézz nagyon körül ha kis ívben fordulhatnak autók jobbra...Utálom azokat az autós "társaimat" akik babára mennek, azaz ha lát egy gyalogost aki esetleg a vezető szerint nem szabályosan igyekszik át az úton akkor büntet vagyis nem fékez sőt a duda és a gáz egyidejű nyomásával becélozza az "áldozatát" és büntet. Nem kívánom senkinek, hogy átélje, hogy "kilőnek" melőle egy gyalogost aki a nagy csattanás után elrepül 15 méterre.....
Én Franciaországban éltem elég sokáig és tudom, hogy a magyaroknak nincs hatalmas véleménye róluk gyakran indokoltan is de ott például a gyalogost akkor is védi a KRESZ ha esetleg nem teljesen szabályosan közlekedik és alaposan vizsgálják, hogy az autós megtett-e mindent a baleset elkerülése érdekében. Azt hiszem ez a normális így se börtönbe nem kell menni és temetésre sem kell olyan sűrün járni (bocsánat a cinikus megjegyzésért azoktól akik ilyen sajnálatos esemény érintettjei voltak!!) Sajnos ez most ilyen itthon de biztos hogy javulni fog a helyzet csak rá kell jönnünk hogy mi miért van és a kivagyiságunkból is engedni egy kicsit ( mert az autó itthon még egy kicsit az önmutagatás eszköze is)

Az alkoholról annyit, hogy szerintem helyes, hogy nincsen tűréshatár...így is vezetnek elegen ittasan.
A sör 2 órás felszívódását illetően a jog tanárnőd azt gondolom jobb lenne ha a jognál maradna mert mint sportoló tudom, hogy mindenkinél másképp bont le a szervezet vitaminokat ásványokat így gondolom, hogy az alkohollal sem viselkedik a máj másképpen és nincs beépített órája. (Speciel én ha két sört megiszom szégyen vagy nem majdnem eldőlök és igen jó kedvű leszek de autóba nem mernék ülni)
Viogyázzunk már egymásra egy kicsit!!

Boccs a hosszú irományért!

Előzmény: mmmarci (32)
I. Blasius Creative Commons License 2000.04.14 0 0 34

blablacko!

Az, hogy ha valaki nem bírja megállni, hogy ne igyon vezetés előtt az alkoholista, ez nagyon hülye duma. Nem arról van szó, hogy az ember kényszeresen iszik, hanem arról, hogy esetleg ivott, és nem számított arra, hogy később autóba kell ülnie. Egyébként sem arról van szó, hogy a 0,8 ezrelék fölötti értéket kellene eltörölni, hanem arról, hogy SZVSZ a 0,5 alatti értéket nem kellene büntetni szabálysértési szinten sem. Van egy statisztika, miszerint az ittasan elkövetett közlekedési balesetek több mint négyötödét 0,8- as érték fölötti véralkohol szinttel követik el, tehát nagyon elenyésző a 0,5 alatti balesetek száma, ha pedig nics baleset ki nem szarja le, hogy ivott e a vezető.

A németeknél a 0,5 alatti érték engedélyezve van, és érdekes, hogy nem halnak meg ezrek az utakon ilyen miatt.

A magam részéről a vitát lezártam.

Előzmény: blablacko (33)
blablacko Creative Commons License 2000.04.13 0 0 33
Szerintem nagyon jól el lehet lenni a vezetés közben ivás nélkül is.
Az előtte levő idő meg csak tervezés kérdése.
Azt is ki lehet bírni ivás nélkül, ha valaki mást állít az ALKOHOLISTA.
Bocs.
mmmarci Creative Commons License 2000.04.13 0 0 32
Én zebrán mindig úgy megyek át, hogy megnézem, le tud-e fékezni az adott autó. Sokszor volt már úgy hogy csikorogtak és anyáztak. De hát a zebra a mi területünk, nem? Nem vezetek túl gyakran, és utálok vezetni, ezért kérdezem azokat, akik szeretnek, hogy mi a véleményük a zebrán szabályosan közlekedő gyalogosokról? Miért kell százgázzal megközelíteni egy gyalogátkelőhelyet? Utálom az agresszív autósokat. A részegeket (ittasokat) még jobban.
ZöPö Creative Commons License 2000.04.12 0 0 31
Öcsém nyitott egy topicot a vasárnapi esetről, ez az. Bár már megkapta valakitől, de tényleg nem a sajnálatok begyűjtéséért tette - valami konstruktív dolgot szeretne kihozni belőle.

Ismét kérem, hogy ha válaszoltok, ne nekem és ne itt tegyétek.

Előzmény: hasekapu (30)
hasekapu Creative Commons License 2000.04.12 0 0 30
Végigolvasva csak egy fontos dolog a kétkedőknek /-nekem egy sör nem árt!/ Ha veszed a fáradtságot és csinálsz egy laza tesztet a pc-den, akkor láthatod az eredményt. bármilyen reflexet igénybevevő game jó hozzá . Egy game, egy sör, egy game, még egy sör és még egy game. Az eredmény megdöbbentő . Már egy sör után szétlövik a fejem a béna qukerek is. Szóval úgy érzem itt néhányan nem nagyon tudják hogy mit beszélnek.
Amúgy kisgyereket már nekem is sikerült majdnem elütnöm. Így is borzasztó élmény volt , hogy megúszta a srác . Itt a szülők voltak a hunyók, nem kellett semmitt sem szólnom két percig hálálkodott a rokonság.
udv hasek
ps Heavy_D hozzászólásával le is lehetne zárni a topicot
ZöPö Creative Commons License 2000.04.12 0 0 29
Nagyon igazad van!
Előzmény: Heavy_D (28)
Heavy_D Creative Commons License 2000.04.12 0 0 28
Hali!
pampalini
Képzeld mi lett volna, ha csak egy sört iszol meg ebédhez, soha sem mostad volna le magadról, hogy részegen elütöttél egy embert.
Én tudom, hogy mit tettem volna mert megtörtént velem pontosabban a sógorommal. A balcsiról jöttünk haza és kb. 30Km/h-s sebességnél lelépett egy német srác eléjük. Én mögöttük mentem. A gyerek akkorát repült, hogy azt hittem most vége, a gyerek meghalt nincs tovább. Szerencsére csak a lába tört el. Borzasztó volt nézni a gyereket ahogy szenved az út szélén és várni a mentőket meg a rendőröket. És itt megint bejön az, hogy tuti lefejezték volna a sógort ha csak egy sört is ivott volna.

Ne azért ne igyunk mert elkapnak minket hanem azért, hogy se nekünk se másnak ne essen baja.


Public Enemy Creative Commons License 2000.04.12 0 0 27
Csókoltatom a bírónődet! :-(((

Az tehát mindegy, hogy hány kiló az illető, evett-e valamit és ha igen, mit és hasonló szempontok?

Előzmény: I. Blasius (26)
I. Blasius Creative Commons License 2000.04.12 0 0 26

BGC!

Azért ennyire nem kéne drákóinak lenni, hogy egy sör után ugrana a jogsi. Az pedig elég furcsa felfogás, hogy egy sör után 12 óráig nem ül autóba a volán mögé az ember, hiszen akkor pl. egy hétvégi ebéd után, éjfélig kéne várnom, hogy haza mehessek, ami elég rossz lenne. Egyébként büntetőjogból tanultuk, hogy egy korsó sör két óra alatt szívódik fel a testben, ezt egy bírónő mondta, aki az órát tartja nekünk, tehát, elméletileg egy üveg sör után egy órával már kényelmesen lehet vezetni. Én legalábbis nem zavartatom magam nap közben ilyen esetben. Este már más a helyzet, akkor sokszor szondáztatnak, olyankor tényleg nem árt kivárni a két óra eltelését.

Egyébként az ittas vezetőknél sokszor veszélyesebbek a magukat szuper sportos vezetőknek tartó városbeli száguldozók, pedig azok SZVSZ józanok, legalábbis ami a véralkohol szintjüket illeti.

Előzmény: BGC (25)
BGC Creative Commons License 2000.04.12 0 0 25
Blassius!

Képzeld el, hogy nem vezettem soha alkohol fogyasztása után.Sőt sört soha nem iszom, ha iszom akkor csak úgy, hogy tudom, hogy legalább 10-12 óráig nem ülök volán mögé, általában otthon, este 1-2 pohárkával, de ez egyre ritkább.
Nálam ez elv ugyanúgy, ahogy azonnal bekötöm az övemet ha beülök, még hátul is.

Ha rendőr lennék és ittál, azonnal kiszednélek a kocsiból, elvenném a jogsidat és aztán menj amerre látsz.

Előzmény: I. Blasius (18)
pampalini Creative Commons License 2000.04.12 0 0 24
Halihoo!

Velem történt pár hónapja egy érdekes eset: Megyek szép nyugisan a XIII.ker Béke úton, a kínai piacnál a villamosmegállónál vált a lámpa. Najó ezen már nem érek át, fékezek. Következő pillanatban egy gyalogos jött be a szélvédőn. A tanuk szerint (mivel én semmit sem láttam az esetből, csak azt, hogy jön befelé), dumcsizott a tungsram felé valamit, majd hirtelen megfordult és lelépett. Rendőrök ki, mentők ki. "Csak" a combja tört el a manusnak (mint kiderült nem volt teljesen józan állapotban), és beütötte a fejét. Ti mit tettek volna ebben az esetben? Tulajdonképpen a gyalogos hibájából történt a dolog (nem nézett körbe).

Az alkoholról: Szerintem se, jó 0.0000000 ezreléknél nagyob véralkoholszintet megengedni... Én általában ha iszom akkor 12 óra + alvás után vezetek.

fargo Creative Commons License 2000.04.12 0 0 23
Engem 1 üveg sör is kómába bír taszítani, pedig 120 kiló vagyok, egyszerűen nem bírja a szervezeteam az alkoholt. Ezért nem is iszom semmit, évente talán 1-2 kiemelkedô alkalommal 1-2 kortyot, de ekkor is rosszul érzem magam.

Az én szememben az alkoholos állapotban történô vezetés olyan, mintha olyan kocsiba ülnék bele, amiben köztudottan nincs fék, csak az egyik keréken. Aztán "remélem", hogy nem kell majd fékeznem.

Aki vezet, annak tisztában kell lennie azzal, hogy alkohol befolyása alatt sokkal veszélyesebb a forgalomban résztvevôkre, mint józanon. Nálam ez kimeríti a szándékos veszélyeztetés fogalmát.

Szóval csak arra akartam rávilágítani, hogy még az 1 üveg sör is relatív, az anyósom az állandóan több üveg sörrel az arca mögött vezet, (mondjuk NEM ez a legveszélyesebb dolog amit a közlekedôkkel szemben művel), mégsem látszik rajta. Én meg egy üveg sör után meg sem találnám a kocsi ajtaját. Épp ezért nehéz határokat húzni, ezrelékekben mérve. S épp ezért helyesnek tartom a 0 ezrelékes határt.

Előzmény: Heavy_D (20)
ZöPö Creative Commons License 2000.04.12 0 0 22
Pontosan!

Hiszen az újságban is mindig mások balesetei vannak. Lassan elhiszem magamnak, hogy velem nem történhet ilyesmi. Hogy miért, azt nem tudom, de velem nem, ugye... :-(((

Előzmény: Heavy_D (20)
Heavy_D Creative Commons License 2000.04.11 0 0 21
Megint én!
Az is elgondolkodtató, hogy az ittasan halálos baleset okozó arcokat pár évre ítélik el addig, aki erős felindulásból követ el gyilkosságot azt jóval több évre ítélik el. Szerinetem aki ittasan ül kocsiba annak rengeteg ideje és lehetősége volt, hogy átgondolja mit is fog cselekedni. Mondjuk lehet, hogy ez egy kicsit erős volt most.
Heavy_D Creative Commons License 2000.04.11 0 0 20
Hello!

I. Blasius
Ne haragudj, de mindig az ilyen magatartás okozza a baleseteket:nekem nem árt egy sör, én nem alszom el, én télen sem csúszok meg. Ez most nem személyeskedés csak nagyon sokan hiszik azt, hogy királyok vezetés tekintetében. 100 autósból szerintem jó ha 1 mondaná magáról azt, hogy nem tökéletes sofőr. Kötelezővé kéne tenni a tovább képzéseket ahol minden évben ráeszmélhetne mindeki, hogy mennyi mindent lehet még vezetés címszó alatt tanulni. Mondjuk az se vezetne semmi rosszra ha végre az oktatók nem a vizsgabiztosnak és maguknak adandó jatból akarnának megélni hanem az oktatásból.
A németek is szeretnék bevezetni a 0.00%-os határt csak már nagyon megszokták az emberek a 0.08-as határt így csak 3 ezrelékkel tudták csökkenteni a határértéket. A német RTL-en volt egy műsor kb. egy évvel ezelött arről a témáról egy 10 fős csoportot teszteltek és már az első kőr után jelentősen romlott a reakcióideje mindenkinek. Egy nagyon nagy probléma az ivással kapcsolatban, hogy egységekről beszélnek az emberek ez is nagyon veszélyes mert a 120 kilós Géza vígan hangoztattja, hogy egy sőr nem sőr csak arra nem gondol, hogy vannak 60 kilós barátai vagy barátnői is akiknek ez már egy jelentős tétel.
Szerintem is BGCnek van igaza és ezt támasztják alá a statisztikák is. Magyarország nem csak az alkoholistákat tekintve van az élmezőnyben hanem az ittasan vezetők tekintetében is. Totál elszabadulna a pokol, mindenki azzal védekezne, hogy azt hitte még a határértéken belül van.
Akik nem gondolnak másokra azok gondoljanak magukra, teljsen mindegy, hogy ki vagy mi okozta a balesetet a lényeg, hogy ha ittál te vagy a hunyó és ennek komoly következményei lehetnek.
Mindegy annyi más megoldás van az ittas vezetés helyett(taxi, sofőrszolgálat, barátnő, BKV, túrázás, ott alvás), hogy aki beszívva vezet az megérdemelné, hogy örökre eltiltsák a vezetéstől.

avantage Creative Commons License 2000.04.11 0 0 19
Szerintem vezet valahova a tiltas. Gyanithatolag mindenki aki ivott elotte, kicsit(!) felve ul be vezetni, nehogy baj legyen. Ez a "kicsi" is jelenthet egy embereletet.
Az egesz buntetesi rendszernek a celja szerintem az elrettentes. Vagy 5 ev borton neked nem eleg elrettento?

mozgasserultek vezetesehez annyit, hogy a baratnom laba 1 honapig volt faslizva amiatt, hogy rokkant ismerose nem hasznalta a beszerelt pot-kezifeket. (labfeket nyomja egy rudazat rendszer) Azt hitte, eleg eros a laba. Nem volt az.

Előzmény: I. Blasius (18)
I. Blasius Creative Commons License 2000.04.11 0 0 18

BGC!

Nehogymár azt mondd, hogy még sosem vezettél egy-két sör után. SZVSZ fél liter sörtől még vígan lehet vezetni. Nagy disznóságnak tartom, hogy elvileg 2 deci sör miatt már megbüntethetik az embert, nem kis összegre.

Nem azt mondom, hogy több korsó után kéne vezetni, de a teljes tilalom sem vezet sehova. Persze, vannak olyanok, akik két üveg bor után is autóba ülnek, pl. a sógoromat régen 2,4-es véralkohollal kapták el, de 20 ezerért megúszta, igaz külföldi állampolgár. Ez a szint már tényleg sok, de vannak olyanok akik ittasan szép nyugodtan haza tudnak vezetni a "kertek alatt".
(jó példa erre Málta, ahol a hivatásos buszsofőrök borozgattak, amig mi a műemlékeket néztük, utána vezettek, és nagyon kevés volt ennek ellenére a balaset.)

Előzmény: BGC (16)
Spy Creative Commons License 2000.04.11 0 0 17
Hello BGC

Teljes mertekben igazad van. Magyarorszagon nincs vezetesi kultura, azzal pedig, hogy engedelyeznek a 0.5 ezreleket, csak az ittas vezetesbol adodo balesetek szamanak novekedeset ernek el. A magyar ember ugyanis sokkal rugalmasabban(nem mindig pozitivum) kezeli a jogszabalyokat, mint pl. az USA-ban elo tarsa. Ezert azok akik eddig nem mertek beulni 1-2 (esetleg tobb) sor utan autojukba ezek utan megtennek novelve a potencialis balesetet okozok szamat az utakon.

Udv
Spy

BGC Creative Commons License 2000.04.11 0 0 16
Kedves Blasius!

Túl súlyosan büntetik, az ittas vezetést?
Szerintem másként vélekednél, ha az egyik hozzátartozód v. barátod lett volna az elütöttek között!
Az olyan embert, aki ittasan balesetet okoz, cafatokra szaggatnám, de szó szerint. Az ittas vezetésre nincs bocsánat.
Évekkel ezelőtt volt Gödön, egy baleset ahol a gyalogátkelő előtt megálló autókat végigelőzte egy részeg barom 110-el és elütött egy terhes anyát aki a babakocsiban tolta az első gyermekét.
Mind a 3-an meghaltak! Csak a rendőrök tudták megakadályozni a tettes halálraverését. Én a rendőr helyében még elmentem volna egy kávét meginni, hagy dolgozzanak az emberek csak a kis köcsögön. Aztán hívtam volna a mentőt v. a halottaskocsit.

Ilyen alapvető dolgokra nincs bocsánat.
Lehet, hogy sok országban megengedik az 1-2 pohár sört, de nem itt. Mo.-n nem lehet inni és kész.
Talán más országokban azért nem tilos az "ittas" vezetés, mert nem élnek vissza annyian, mint itthon tennék.
Ha nálunk -akik világelsők vagyunk az alkoholisták számában- ezt engedélyeznék, akkor elszabadulna a pokol.

BGC

Előzmény: I. Blasius (12)
Alonso Mosley Creative Commons License 2000.04.11 0 0 15
Ha van a gyalogosnak háztartási biztosítása és ő volt a hibás, akkor fizet a biztosító.
Előzmény: X polgártárs (3)
Prac Creative Commons License 2000.04.10 0 0 14
Na most ha tájékozatlan vagyok, akkor mea kulpa, de azt hittem, hogy No.-ban is 0,000 a határérték...
Mellesleg szerintem nem baj, ha a nullalk. szint az érvényes. Mindenki máshogy bírja az alkoholt. 850-nek mondom, hogy van is egy közös ismerősünk, aki e témában nem is jeleskedik. De legalább nem vezet...
850 Creative Commons License 2000.04.10 0 0 13
Tudtommal ma Magyarországon a megengedett alkoholszint vezetés közben 0.0000, úgyhogy ennek ötszöröse nem sok. De a komolytalanságot félretéve: nagyon sajnálom őket, főleg azt a csajt, akinek már össze sem tudják rakni az arcát.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!