Sok évvel ezelőtt hosszú ideig csináltam a házi kefirt. A gombáim gyönyörűen szaporodtak, az összes ismerőst-családtagot elláttam vele (többnyire beleuntak a készítésbe és letettek róla) végül a fölösleget Nuff kutyám ette meg, hármójuk közül csak ő szerette.
Aztán egyszer csak - bocs a csúnya szóért- "elkurvultak" a gombák. Nincs rá jobb szó. Maga a gomba is más lett, kérgesebb, és amit csinált, hát az ihatatlan volt! Mint az állott tej, semmi savanyú íz. Próbálkoztam, de soha nem tért magához!
Már évek óta szeretnék újra házi kefirt inni, de ismeretségi körömben nem tudtam gombát szerezni. Mondjuk a vásárláshoz meg nincsen bizodalmam.
Budaörsön élek, ha valaki a környéken vagy Budapesten megdobna egy karfiolrózsányival, nagyon hálás lennék. Szívesen érte is mennék. Ha barterüzletről lenne szó, esetleg tavalyi baracklekvár (saját készítés, sajna az idén nem volt termés) vagy fűszernövények (vágva vagy tövestűl a kertemből) számításba jöhet.
Ígérem, ha ismét elszaporodnak a kicsikék, bárkinek szívesen ajándékozom a fölösleget.
Mivel gondolom, itt zömmel bio-szemléletű fórumozók vannak, megkérdezném, nincs-é valakinek kombuchája fölöslegben. Ebből ugyanígy kikoptam, úgyhogy most meg kell elégednem a saját "verjus"-ból készített nyári üdítővel. Mondjuk ez is fincsi!!!
Biztos, hogy találsz Bp-en is, hiszen, aki készíti, annak minden készítésnél új gombája is fejlődik.. Ha mégsem ajánlana senki, akkor a VIVA Natura boltban vegyél egy ad ag kombuchteát, abból lesz saját gombád. Egyébként az országban a Viva Naturás Jakab István honosította meg a kombucha teát, kb 20 évvel ezelőtt. Könyvet is kiadott, ami a fordítása volt az eredetinek, részletesen leírva a készítés módját, hatásokkal együtt.
A hártyavékonyságú gomba uolyan jó teakészítéshez, mint a megvastagodott. A gomba -tapasztalatom szerint- egy idő után elfárad, ezért én többnyire az újakat használom. Pár hónapja a leszűrt teát bent felejtettem egy befőttes üvegben , a tetején egy üvegméretű, vastag gomba képződött. A teában is marad annyi gombafonal, hogy újra képezi a gombát.
Nekem régebben bepenészesedett a teteje, és hiába mostam át ecetes vízzel, nem jött helyre. Mivel ki kellett öntenem a saját levét, sima cukrozott tea vízben tudtam eltenni.
Azóta csak hártya vékonyságú a szaporulat egy hónap alatt. Ha valaki budapesti tudna adni a szaporulatából azt megköszönném, esetleg tudnék adni helyette kefír gombát.
Sziasztok! 3 adag kombucha gomba eladó Budapesten. 5 literes üvegben tartom őket, tehát elég nagyok. Darabja 1000 Ft. Ha valakit érdekel kérem írjon: dettke8@gmail.com. Köszönöm!
Sikerült "kitenyésztenem " a saját gombámat nagyon örülök,el is készítettem neki a fekete teából a teáját és már lubickol is benne,igaz,hogy le süllyedt az aljára de remélem,hogy ez nem baj!! Már csak 7-8 nap és fogyaszthatom az italt!! :D
Akkor ismét próbálkozok a gombámmal :) Főztem jó erős fekete teát 1/2l és ebbe tettem 5ek cukrot és felöntöttem a drogériában vett 1/2l-es kombucha koncentrátummal,dec.27-én. Meleg helyre tettem és ma néztem meg,nagyon szépen fejlődik a gombácskám. A régi fórumozók írták,hogy 30-35 nap kell,hogy kifejlődjön.Addigra biztosan meg lesz nekem is a saját gombatelepem! Nagyon várom.
Itt vagyok újra. Egy olyan kérdésem lenne hogy esetleg találkozhatnék-e közületek személyesen olyasvalakivel, akinek jól bevált tenyészete van, egy kóstoló erejéig? Budapest-Komárom útvonalon, vagy a két végpont 20-30 km-es körzetében.
Azt szeretném kideríteni, hogy milyen ízűnek kell lennie a legjobb hatású italnak, hogy amit érlelek magamnak, az úgy jó-e, ahogy csinálom.
Ha valaki vállalná, akkor privátban kereshet a kersey.pal kukac freemail pont hu címen. Előre is köszönöm!
Ez így működik, a szálak az élesztőgomba fonalai, meg a mindenféle baktériumflóra, a teától barnára színezve.
Lentről elindulnak felfelé, közben elkezdik bontani a cukrot, termelik belőle a savakat és széndioxidot. Utóbbit az élesztő, ami nem jó, ha túlszaporodik, mert elvonja az életeret a hasznos baktériumoktól, pontosabban túlsavasítással lehetetleníti el azokat.
Ugyanakkor a szimbiózis nélkülözhetetlen része is az élesztő, tehát kell.
Végül pedig fent összeállnak egy új teleppé.
Ezért jobb is, ha a régi telep lesüllyed, így kialakul egy folyamat a cukorbontásban. A kémhatás is változik a magassággal. Mindig fent, a réteg alatt a legsavanyúbb, érett az ital. Lejjebb egyre édesebb, ezért vagy fentről kell csapolni, vagy kivárni, míg lent is beérik.
Sziasztok! Az természetes hogy a kombucha gomba lesüllyed a tea aljára és barnás hínárszerű fonalak nőnek ki belőle? Ezek a tetején összeálltak egy kis gombócba, a gombát pedig körbeveszi ez a zavaros hínárszerű képződmény. 3. napnál tartok az erjesztésben.
Szèp napot! Budapest ill. Dunakeszi vonzáskörzetèből keresek kombucha gombát. Bár règen ingyen adtuk egymásnak az induló adagot, ha kell, termèszetessen fizetek èrte. Előre is köszönöm.
Halottam hogy ez a gomba sok mindenre jó. Én a beteg apukámnak szeretnék beszerezni, ha valakinek van ilyen és tudna belőle adni azt nagyon megköszönném.
Sokat nem tudok érte fizetni mivel a gyógyszerei elviszik szinte az egész havi keretet, abban reménykedem, hogy ez segít neki felerősödni.
minden segítséget hálásan köszönök.
Budapesti vagyok az email címem: laszkris@gmail.com
Egy régi, törölt nick-es hozzászólást idéztem ugyanebből a topikból. ez, amit kérdeztél, abban szerepelt.
Személyes tapasztalatom nincs a kevésbé vagy hosszasabban érlelt kombucha hatásával kapcsolatban. Igazság szerint én az oroszos folyamatos érlelést használom. Amit leittam belőle, azt pótolom. Így nem olyan savanyú, egész kellemes íze szokott lenni. Ha túlzottan savanyú, akkor egy kicsit több cukros teával "be lehet állítani" az ízét. Szerintem ez a hatását nem befolyásolja különösebben, csak így a cukortartalma magasabb, hiszen a néhány órája vagy max. egy-két napja hozzáöntött teát még nem érlelte át kellőképpen.