Keresés

Részletes keresés

marcipa Creative Commons License 2019.04.29 0 0 1942

Kis tormás üvegbe tettem egy kicsit, kevéske tea rá, lezártam, betekertem fénymásolópapírba, majd bubisborítékba tettem és küldtem is postán. Nekem annak idején levélként elment.

 

marcipa Creative Commons License 2019.04.29 0 0 1941

Sziasztok! Régen nekem is volt kombuchám. Olyan sok, hogy már az ajtómon ment ki- :-D Ez annyiban igaz, hogy sokaknak adtam ajándékba. Még postán is adtam fel és nem kértem érte pénzt.(Postaköltséget sem.)

Most viszont én kérek szépen csak egy kicsinykét. (Majd megnő.)

Törölt nick Creative Commons License 2018.09.06 0 0 1940

Évekkel ezelőtt próbáltam azt is, akkor sikerült.

Előzmény: Levendula125 (1939)
Levendula125 Creative Commons License 2018.08.28 0 0 1939

A kombucha koncentrátumból lehet kitenyészteni gombát?

O.Zsuzsanna Creative Commons License 2018.08.27 0 0 1938

Szia Kedves Minka

 

Nagyon szívesen adok kefirgombát.

Duna Plázánál lakun.

aproka01@gmail.com

Előzmény: minka456 (1935)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.26 0 0 1937

Azért az nem szakad meg csak úgy, nem kikapcsolható. A barna élesztőszálaknak sem kell különösebb jelentőséget tulajdonítani, attól eltekintve, hogy túlszaporodásuk nem előnyös, mert fokozza a savasodást, széndioxid-termelést, csökkentheti a gyógyhatású összetevőket termelő baktériumok életterét.

De itt csak a túlszaporodásról beszéltem, hiszen amúgy a flóra szükséges részét képezi az is.

Nyugalmi helyzetben kialakul egy átmenetes rétegződés, a felső réteg alatt savanyúbb, lejjebb egyre édesebb. Az élesztősejtek is lentről elindulnak felfelé, közben bontják a cukrot.

Mozgatás hatására átkeveredhetett, de ettől már csak az lenne rosszabb, ha most még jobban összekevernéd.

Inkább várni kell, hogy helyreálljon a nyugalmi egyensúly.

Előzmény: Törölt nick (1936)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.25 0 0 1936

Üdv.

 

Én most kezdtem el tenyészteni a Kombucha gombát. Át kellet rakjam a 10. napon máshová sajnos mert túl meleg helyen volt és féltem hogy elpusztul. Óvatos voltam, de pár csáp ami a lesüllyedt gombát összekötötte a fenti új teleppel leszakadt szállítás alatt. Ezt követően másnapra az illata is megváltozott. Az érdekelne hogy volt már aki ilyet tett és újra fogja indítani a cukor feldolgozását ? Pipettával lecsippentettem a tetejéről egy kis teát és hát cukros. A szállítás hatására megszakadt a cukor átalakítása. kellet nekem piszkálni. Lent a gombák körül rengeteg barnás csáp van be van az egész nőve barnás ködös réteggel. A fenti új gomba alatt meg kisebb csápok lógnak lefelé. Szerintetek hagyjam így majd össze szedi magát vagy szűrjem le és indítsam újra az egészet? Tudom hogy nem szabad hozzányúlni de jött a nagy meleg a légkondim meg tönkrement menet közbe és 30 fok feletti lett a hőmérséklet. Ezért éreztem hogy  cselekednem kell. Azért nincs már kész 10 nap után sem mert kicsit több teát akartam kombuchával fermentálni. Még 1 hét lenne az érési idő. 

minka456 Creative Commons License 2018.07.10 0 0 1935

Sziasztok!



Sok évvel ezelőtt hosszú ideig csináltam a házi kefirt. A gombáim gyönyörűen szaporodtak, az összes ismerőst-családtagot elláttam vele (többnyire beleuntak a készítésbe és letettek róla) végül a fölösleget Nuff kutyám ette meg, hármójuk közül csak ő szerette.

Aztán egyszer csak - bocs a csúnya szóért- "elkurvultak" a gombák. Nincs rá jobb szó. Maga a gomba is más lett, kérgesebb, és amit csinált, hát az ihatatlan volt! Mint az állott tej, semmi savanyú íz. Próbálkoztam, de soha nem tért magához!



Már évek óta szeretnék újra házi kefirt inni, de ismeretségi körömben nem tudtam gombát szerezni. Mondjuk a vásárláshoz meg nincsen bizodalmam.



Budaörsön élek, ha valaki a környéken vagy Budapesten megdobna egy karfiolrózsányival, nagyon hálás lennék. Szívesen érte is mennék. Ha barterüzletről lenne szó, esetleg tavalyi baracklekvár (saját készítés, sajna az idén nem volt termés) vagy fűszernövények (vágva vagy tövestűl a kertemből) számításba jöhet.



Ígérem, ha ismét elszaporodnak a kicsikék, bárkinek szívesen ajándékozom a fölösleget.



Mivel gondolom, itt zömmel bio-szemléletű fórumozók vannak, megkérdezném, nincs-é valakinek kombuchája fölöslegben. Ebből ugyanígy kikoptam, úgyhogy most meg kell elégednem a saját "verjus"-ból készített nyári üdítővel. Mondjuk ez is fincsi!!!

 

Üdvözlettel: Anna









Levendula125 Creative Commons License 2018.07.03 0 0 1934

Sziasztok!

Győrben volna eladó valakinek Kombucha gombája?

Köszi a választ!

dter Creative Commons License 2017.11.21 0 0 1933

Kombucha gomba extra méretű + indító tea saját készítésű eladó.

1000.-Ft / db  Érdeklődni: 30/2239822  Debrecen

Illés Ferenc Creative Commons License 2017.08.27 0 0 1932

Sziasztok! Érdeklődnék, valaki vállal postázást gombából, akinek van nagyobb mennyisége?

Degi Dashbaljir Creative Commons License 2017.05.27 0 0 1931

Budapesten, Lehel térnél  kombucha gomba+indító tea átvehető, ára 500Ft, akit érdekel írjon e-mailt: d.degi2000@gmail.com

Líviagyörgyi Creative Commons License 2017.04.14 0 0 1930

Biztos, hogy találsz Bp-en is, hiszen, aki készíti, annak minden készítésnél új  gombája is fejlődik.. Ha mégsem ajánlana senki, akkor a VIVA Natura boltban vegyél egy ad ag kombuchteát, abból lesz saját gombád. Egyébként az országban a Viva Naturás Jakab István honosította meg a kombucha teát, kb 20 évvel ezelőtt. Könyvet is kiadott, ami a fordítása volt az eredetinek, részletesen leírva a készítés módját, hatásokkal együtt.

Előzmény: gasztrobox (1928)
Líviagyörgyi Creative Commons License 2017.04.14 0 0 1929

A hártyavékonyságú gomba uolyan jó teakészítéshez, mint a megvastagodott. A gomba -tapasztalatom szerint- egy idő után elfárad, ezért én többnyire az újakat használom. Pár hónapja a leszűrt teát bent felejtettem egy befőttes üvegben , a tetején egy üvegméretű, vastag gomba képződött. A teában is marad annyi gombafonal, hogy újra képezi a gombát. 

Előzmény: Biston (1927)
gasztrobox Creative Commons License 2017.04.12 0 0 1928

Hol lehet ilyesmit szerezni? Van vkinek Bp-en belül netán? Előre is köszi....

Biston Creative Commons License 2017.03.21 0 0 1927

Nekem régebben bepenészesedett a teteje, és hiába mostam át ecetes vízzel, nem jött helyre. Mivel ki kellett öntenem a saját levét, sima cukrozott tea vízben tudtam eltenni.

Azóta csak hártya vékonyságú a szaporulat egy hónap alatt. Ha valaki budapesti tudna adni a szaporulatából azt megköszönném, esetleg tudnék adni helyette kefír gombát.

Előzmény: Beby55 (1926)
Beby55 Creative Commons License 2017.02.19 0 0 1926

Már nekem is van feleslegbe gombám,ha érdekel valakit írjatok :D

Beby55 Creative Commons License 2017.02.02 0 0 1925

Nagyon finom lett a gombim :)

Slider03 Creative Commons License 2017.01.28 0 0 1924

Sziasztok! 3 adag kombucha gomba eladó Budapesten. 5 literes üvegben tartom őket, tehát elég nagyok. Darabja 1000 Ft. Ha valakit érdekel kérem írjon: dettke8@gmail.com. Köszönöm!

Beby55 Creative Commons License 2017.01.22 0 0 1923

Sikerült "kitenyésztenem " a saját gombámat nagyon örülök,el is készítettem neki a  fekete teából a teáját és már lubickol is benne,igaz,hogy le süllyedt az aljára de remélem,hogy ez nem baj!! Már csak 7-8 nap és fogyaszthatom az italt!! :D

Beby55 Creative Commons License 2017.01.16 0 0 1922

Akkor ismét próbálkozok a gombámmal :) Főztem jó erős fekete teát 1/2l és ebbe tettem 5ek cukrot és felöntöttem a drogériában vett 1/2l-es kombucha koncentrátummal,dec.27-én. Meleg helyre tettem és ma néztem meg,nagyon szépen fejlődik a gombácskám. A régi fórumozók írták,hogy 30-35 nap kell,hogy kifejlődjön.Addigra biztosan meg lesz nekem is a saját gombatelepem! Nagyon várom.

Beby55 Creative Commons License 2017.01.10 0 0 1921

Hahó van itt valaki?

 

combucha Creative Commons License 2017.01.05 0 0 1920

Hogyan kell lefagyasztani a Kombucha gombát? Ha valaki már fagyasztotta, megkérem írja le... Köszi, előre is.

 

Beby55 Creative Commons License 2016.12.31 0 0 1919

Sziasztok,már volt 3 sikertelen próbálkozásom a kombival :( esetleg ha lenne valakinek szaporulata amit nekem tudna adni? Nagyon meg köszönném.

BÚÉK mindenkinek!!!

Yoshi Toranaga Creative Commons License 2016.11.21 0 0 1918

Sziasztok!

 

Itt vagyok újra. Egy olyan kérdésem lenne hogy esetleg találkozhatnék-e közületek személyesen olyasvalakivel, akinek jól bevált tenyészete van, egy kóstoló erejéig? Budapest-Komárom útvonalon, vagy a két végpont 20-30 km-es körzetében.

 

Azt szeretném kideríteni, hogy milyen ízűnek kell lennie a legjobb hatású italnak, hogy amit érlelek magamnak, az úgy jó-e, ahogy csinálom.

 

Ha valaki vállalná, akkor privátban kereshet a  kersey.pal  kukac freemail pont hu címen.  Előre is köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2016.10.11 0 0 1917

Ez így működik, a szálak az élesztőgomba fonalai, meg a mindenféle baktériumflóra, a teától barnára színezve.

 

Lentről elindulnak felfelé, közben elkezdik bontani a cukrot, termelik belőle a savakat és széndioxidot. Utóbbit az élesztő, ami nem jó, ha túlszaporodik, mert elvonja az életeret a hasznos baktériumoktól, pontosabban túlsavasítással lehetetleníti el azokat.

 

Ugyanakkor a szimbiózis nélkülözhetetlen része is az élesztő, tehát kell.

 

Végül pedig fent összeállnak egy új teleppé.

 

Ezért jobb is, ha a régi telep lesüllyed, így kialakul egy folyamat a cukorbontásban. A kémhatás is változik a magassággal. Mindig fent, a réteg alatt a legsavanyúbb, érett az ital. Lejjebb egyre édesebb, ezért vagy fentről kell csapolni, vagy kivárni, míg lent is beérik.

Előzmény: Hanes5 (1916)
Hanes5 Creative Commons License 2016.10.08 0 0 1916

Sziasztok! Az természetes hogy a kombucha gomba lesüllyed a tea aljára és barnás hínárszerű fonalak nőnek ki belőle? Ezek a tetején összeálltak egy kis gombócba, a gombát pedig körbeveszi ez a zavaros hínárszerű képződmény. 3. napnál tartok az erjesztésben.

Degi Dashbaljir Creative Commons License 2016.09.15 0 0 1915

Sziasztok! Budapesten, Lehel térnél  kombucha gombák átvehetőek, ára 500Ft, akit érdekel írjon e-mailt: d.degi2000@gmail.com

TomWoplf Creative Commons License 2016.09.07 0 0 1914

Sziasztok,

Ácsról egy adag kombucha elvihető.

 

Tamás

Plutovics Creative Commons License 2016.02.18 0 0 1913

Szèp napot! Budapest ill. Dunakeszi vonzáskörzetèből keresek kombucha gombát. Bár règen ingyen adtuk egymásnak az induló adagot, ha kell, termèszetessen fizetek èrte.  Előre is köszönöm. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!