Keresés

Részletes keresés

szalka Creative Commons License 2001.04.27 0 0 18
Egy fel eve mar, hogy eme topicot megnyitottam. Az akkor feltett problema az index technikai fejlodesenek hala mara mar reg valosag lett.
Bar a topic nyitasakor szepen megpatam a fodbedongoleseket-- volt mar ilyen topic , pedig nem is, meg ugyse lehet ilyet stb, ennek ellenere par honapon belul megjelent az index kereso a kozonseg nagy oromere.
Gondoltam megfogalmazom ide ujabb javaslatomat, hatha azt ismet megfogandonak talaljak az illetekesek.
Miutan rengetegnel is nagyobb mar a tasztal adatbazisa es elegge regota fut mar a dolog felmerult bennem egy ujabb otlet.
Ha rakeresek valamire, kijon a 20 oldalnyi tobbszaz talalat, mit aztan egyszeruen nem lehet vegigolvasni es a 60%-ka olyan topicokba mutat, amik mar legalabb 2 eve elhagyottak, ahol ugye mar nem erdeklodik az ember az egykoron ott iroktol mert minek.
Ha szukitunk a keresesi felteteleken , akkor ugyan mar csak nehany oldal a talalat, de sokszor epp az ertekes talalatok esnek ki a rostan es az osoreg kovulettopicok maradnak fenn a rostan.

Szoval szerintem jo otlet lenne , ha a keresesben lehetne egy olyan szurot berakni, hogy csak az olyan topicokban keressen , ami az YY:MM:DD datum utan is szoltak hozza.
1. Ez szvsz gyorsitana a keresest mert ha egy topic a datum elofeltetelnek nem felel meg, akkor mar vegig se kellene keresni. Tehet az a tomenytelen ezereves topicot at se keellene neznie a keresonek.
2. Ha aktiv topicot keresunk amiben errol volt szo(vagy nem tul regit), azt sokkal konnyebben megtalalnak szelesebb keresofeltetel mellett is.

Velemenyek?

lao ce Creative Commons License 2000.08.18 0 0 17
holgyek, urak

egy javaslatom lenne topicon beluli kereses problemajanak reszleges megoldasara.

a problema ott leledzik valahol, hogy a hatalmas indexeket letrehozni, karbantartani es keresni bennuk, s ezek eroforrasigenyes feladatok. probaljuk addig szukitani a kort, amig megtalaljuk az idealis aranyt a hasznossag es a raforditott eroforrasok kozott. szoval a javaslat:

-a moderatorok felterjeszthetnenek forumokat, amelyek megkaphatjak az indexeles jogat, illetve meg lehet vonni ezt a kihalt temak eseten.
-ebben az esetben a forumgazdanak es/vagy a moderatoroknak lehetosege lenne minden 250 hozzaszolas utan 5 db kulcsszot megadni.
-a modositasokat csak hetente egyszer venne figyelembe a program azert, hogy elkerulhessuk a 'minden otpercben indexel a rendszer' problemat. ebbol kovetkezoen az automata indexeles lefutna minden heten egyszer, termeszetesen elosztva, hetfon az elso ot, kedden a masodik ot, stb...
-kereseskor ezekre es csak ezekre a kulcsszavakra lehetne keresni egy adott forumon belul.

persze lathato par problema ezzel:
-adatbazis modositas... meg nem tunik otperces toldozasnak a dolog altalaban sem
-nagyobb teher szegeny kavipipin (minden idok legkivalobb zajkeltojen) es tarsain

termeszetesen a szamok, idointervallumok teljesen hasrautesszeruek, mivel nem ismerem a rendszer uzemelesi parametereit. hmm... mit szepitem, egyaltalan nem ismerem a rendszert :)

udv
lao ce

Előzmény: Pozsi (15)
szalka Creative Commons License 2000.08.18 0 0 16
Nagyon orulok, hogy az index tecnikai munkatarsa benezett a topicba, igen megtisztelo :-)
Viszont elszomorit, hogy akkor ez jelenleg nem megoldhato :-(
Azert en meg egy kicsit kerdezgetek mikor lesz a tasztal uj verzioja?

A masik, hogy oke azt ertem, hogy olyan kereses lehetetlen, hogy a keresett kifejezest a teljes forumanyagon vegigfuttatni. De ez csak az egyikfajta kereses , amit emlitettem. A msaik szerintem egyszerubb, az, hogy egy konkret topicnak a hozzaszolasai kozott keresni lehessen.
Pl epitkezes/felujitas 7000 hozzaszolas es ha en csak epp padloszonyegekrol szeretnek infot szerezni, akkor borzalom ezert vegigolvasni. Es meg eleg sok ilyen hatalmasra nott topic van , amiben egyszeruen lehetetlenseg megtalalni valamit.
Ha ez is annyira megoldhatatlan akkor sullyedjunk :-(

Előzmény: Pozsi (15)
Pozsi Creative Commons License 2000.08.18 0 0 15
Sziasztok!

Az előttem szólók elég pontosan leírták a helyzetet, én csak összefoglalnám:

A Törzsasztalt működtető adatbázis-szerver nem alkalmas nagy nagy mennyiségű szövegben keresésre. Az altavizsla és egyéb keresőprogramok egészen más technológiát használnak. Természetesen nem "látnak bele" a tasztal adatbázisába, csak követik a linkeket az index oldalain, és így tudják leindexelni a fórum tartalmát, illetve annak egy részét. Ilyen keresést mi is meg tudnánk valósítani, de naprakészsége annak is elég rossz lenne ezért nem látjuk értelmét egy ilyen megoldásnak. A törzsasztal következő verziója (Tudom, sokszor hivatkozunk erre) új adatbázis-kezelő szoftveren fog futni, amely tudomásom szerint támogatja a szabad szöveges keresést.

Üdv: Pozsi
technikai szerkesztő
index

alexandrosz Creative Commons License 2000.08.18 0 0 14
thx kedves-kedves Bocicsoki, ez jólesett:o)))

Kereső ügyben pedig nem szólok, mer' nem értek hozzá ugye...

Előzmény: Bocicsoki (12)
szalka Creative Commons License 2000.08.18 0 0 13
Pedig muxik. Pl mondjuk ird be az altavizslan, azt ,"+index +törzsasztal +fórum", egybol kidob neked 66 ezernel több hozzaszolast a tasztalrol. Nyilvan ezt ugyesen szukitgetni kell, hogy azt talald meg belole ami neked kell. Ja es a nagy baj, hogy iden februari hozzaszolasokat nyomja le neha eljut aprilisig. Szoval igy nem lehet ratalalni semmire.
Csak azt akarom ezzel mondani, hogy kulon az adatok megindexelesere nincs szukseg.
Es hat igen ahogy kicsi emma is irta van nehany rendkivul hatalmas topic sokezer hozzaszolassal.
Ha mast nem akkor legalabb egy konkret topicon belul jo lenne ha lehetne keresni.
Előzmény: Törölt nick (9)
Bocicsoki Creative Commons License 2000.08.17 0 0 12
Alexandrosz rulezz, az egyik legéberebb 0-zó, és mindig belecsomagolja a 0-t egy mondatba, ami egyszerűnek tűnhet, de aki már nullázott (mint pl. én talán háromszor is) az tudja, hogy milyen nehéz dolog is ez :-))
Egyébként keresőfunkció igenis kell, sok nagy topicban nagyon nagy szükség volna rá.
Előzmény: szalka (1)
kicsi emma Creative Commons License 2000.08.17 0 0 11
Mi például az Építkezés-Felújítás topicban újra meg újra szembe találjuk magunkat azzal a nehézséggel, hogy van mondjuk egy kérdésünk a lábazatokkal kapcsolatban, de nem tudjuk végigkeresni a 7000 hozzászólást, hogy edddig mi volt errol a témáról.

Annyiszor kellene, el sem hiszitek! Az újaknak foleg, de nekünk is. Abban a topicban már rengeteg info gyult össze, de így rettenetesen nehéz rendszerezni.

Szóval milyen jó is lenne, ha...

kicsi emma

kaviat Creative Commons License 2000.08.17 0 0 10
keresőcuccban talán Pozsi Mester lenne a legilletékesebb

.kav]4t r.e.b.

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.17 0 0 9
Az altavizslás dolgot kibróbáltam, nekem nem sikerült.

Elméletilag nem is sikerülhet, mert a keresőgépek nem láthatnak bele a fórum adatbázisba. Szerintem ez valamiféle side-effect.

Üdv
ResetGomb

Előzmény: kaviat (7)
Devil Inside Creative Commons License 2000.08.17 0 0 8
Az altavistan van rá lehetőség, hogy egy adott site-on lévő találatokra keressél csak rá, nézd meg ott a helpjét.

Ha indexelés nélkül keresel ekkora szövegmezőkben és ekkora adatállományban valami LIKE '%Kanada%' típusú feltétellel, hát ne tudd meg mennyi ideig tartana. Az altavista csak annyit ír a technológiájáról, hogy a világon az első és legjobb teljes-szövegben kereső rendszer, szvsz nem pont egy átlagos relációs adatbáziskezelő.

off Nem szeretem, ha valaki cseszegeti azt, aki lenullázta a topicját. A szokás az szokás, akár rossz, akár jó és senki nem bántásból csinálja.

Előzmény: szalka (6)
kaviat Creative Commons License 2000.08.17 0 0 7
persze hogy jó lenne.. de itt elég komoly háttér kell, s pl nem tudom hogy az altavizsla mennyire naprakész /ugye ha több napos több hetes adatokat talál csak meg nem sokat ér/.. mondom minden megoldható, de itt már 10millákban kell mérni a szervereket meg a szoftwareket külön külön.. ami hát kérdés hogy bejön e azon a néhány reklámbanneren /szerintem eléggé megdöbbentő lenne ha kiderülne hogy eddig mennyi lóvé van a tasztalban... /

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: szalka (6)
szalka Creative Commons License 2000.08.17 0 0 6
Hmmm. Hat nem tudom, szerintetek ez olyan nagy terhelest jelentene a szerverre ?
Lehet, csak akkor pl, ha altavizslan rakeresek egy adott dologra, akkor az ezer masik eredmeny mellet szepen kipengeti nekem a tasztal hozzaszolasokban levo talalatokat is.
Szoktam is hasznalni erre, csakhat joval egyszerubb lenne, ha en csak az indexen levo dolgokra vagyok kivancsi, akkor az indexen levo keresot hasznalnam, nem pedig egy altalanos kereso altal visszadobott tobbezer talalatbol mazsolazgatnam ki az indexen levoket.

Ezert nem hiszem, hogy ennek technikai megoldasahoz kulon meg kene indexelgetni a tartalmat, hiszen a site-on kivulrol keresve lehet ratalalni dolgokra.

Bar nyilvan a proci idot valamennyit elvenne.
Mindenesetre ez technikai dolog, engem az is erdekelne, hogy masnak is igenye lenne-e ilyenre avagy ezzel a hulye keressel egyedul vagyok.

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.17 0 0 5
A témához hozzászolva alapvetően azért, mert ezt a funkciót nem írták meg.

Továbbá a szándék is hiányozhat. A fórum mögött lévő adatbáziskezelő valószinűleg valami relációs adatkergető. A tartalmat meg kellene indexelni. Az adatkergető nem biztos, hogy támogatja ezt az indextipust.Ekkor már macerás a megírása. Ha sokan keresnek tartalomra, akkor ez leterhelné a gépet(procidő, találatok ideiglenes tárolása). Elöbb-utóbb új, drága ketyerét kellene venni. Nem biztos, hogy az üzemeltetőnek megérné.

Üdv
ResetGomb

Előzmény: szalka (3)
kaviat Creative Commons License 2000.08.17 0 0 4
nyugi szalka, alexandrosz Mester nem akart a lelkedve gyalogolni.. hogy hozzászlojak a topicodhoz érdemben is, talán csak az a baj, hogy nincs az a server ami kezelni bírná azt a forgalmat amit a te kérésed jelent.. legalábbis a jelenlegi program mellett, hisz még így hogy nincs keresés topcion belül így is sürün jönnek néha az internalservererrorok.. talán majd a next versionban lesz valami.. vagy nem :)

.kav]4t r.e.b.

szalka Creative Commons License 2000.08.17 0 0 3
Igaz, volt mar keresesi topic tema, de ha a legalabb annyit megtettel volna, hogy a topicindito hozzaszolasomat vegigolvasd , akkor azt is tudnad, hogy miert inditottam a topicot, azert mert az eddigi keresesi lehetosegek is ugy keszultek, hogy azokrol volt topic ahol sokan irtak, hogy szeretnek, ezert mereszkedtem en is topicot inditani, hogy talan legyenek masfelek is, amikrol eddig meg nem volt szo.
Vagy csak az indithat topicot, akinek mar legalabb 1000 db hozzaszolasa vol mas topicjaihoz? :-)
Kulonben meg azt meg tudod szamolni, hany hozzaszolasom van egy nicknek, de, hogy eddig hany topicot olvastott az illeto es miota, az ugye nem. Tudod vannak olyan emberek, akik rendszeresen olvassak nagyon sokat a topicokat, de sohasem irnak bele, en is nagyon sokaig ezek koze tartoztam.
Előzmény: alexandrosz (2)
alexandrosz Creative Commons License 2000.08.17 0 0 2
Kedves szalka!

Ezt a bölcsességet eddigi 92 hozzászólásod alatt megszerzett tapasztalatod mondatja veled? :o))) Persze nem azért írok, hogy kötözködjek. Azt már meg sem említem, hogy sok topic témája volt már, hogy mivel javíthatunk a fórum működésén, sőt a keresésről is volt szó, igaz régebben...de talán nem is 1x (de nem ám).

Mellesleg: én nem a 0-k felkutatására gondoltam, hanem annak kimutatására, hogy kik a legelszántabb, legeredményesebb nullázók...

Előzmény: szalka (1)
szalka Creative Commons License 2000.08.17 0 0 1
alexandrosz, a nullazast, altalaban az emberek csak akkor nezik joszemmel, ha epito jellegu hozzaszolas is koveti, en se vagyok ezzel maskent, szoval varom, az ertelmes hozzaszolast is.
Kulonben sugok egy tippet, ha ez a maniad, menj at az MP3- ba ott minimum 50db 0-as topic van folyamatosan, es azok mar hetek ota 0-asok, tuti elcsiped egyik-masikat :-)
Előzmény: alexandrosz (0)
alexandrosz Creative Commons License 2000.08.17 0 0 0
0-kat keresni sem egyszerű. Pedig jó lenne tudni, ki a legügyesebb:o)))
Előzmény: szalka (-)
szalka Creative Commons License 2000.08.17 0 0 topiknyitó
Udv Mindenkinek!
Nagyon sok engem erdeklo dologrol a rengeteg infot itt a tasztalon szerzek be, mint , ahogy gondolom sokan masok is, de neha egyszeruen nem talalom meg azt ami engem eredekel.

Nagyon jo , hogy lehet a topicok cimeiben keresni, de sokszor a topicok a vegen nem arrol szolnak, mint ami a cimukbol kovetkezik.
Ezert nagyon jo lenne szvsz, ha lehetne magukban a hozzaszolasokban keresni , masnak ez meg nem hianyzott?
Valahogy ugy kepzeltem en el:
-Egy adott topicon belul jo lenne ha tudnek keresni, hisz vannak olyan topicok amik tobbezer hozzaszolasra rugnak es ha nem is kene vegigolvasnom, mindenesetre akkor is le kell toltenem az egeszet, hogy keresni tudjak benne, ami kulfoldrol, vagy lassu modemes kapcsolatrol tetemes ido.
-Masreszt ha erdekel egy tema, pl Kanadarol szeretnek infokat velemenyeket osszeszedni, akkor tudok keresni a topiccimek kozott, de nem biztos , hogy van direkt erre topic, viszont ezer mas helyen eleg reszletesen targyaltak az ugyrol , csak epp nem talalom meg azokat a helyeket, mert a topic cimei nem errol szolnak.

Masnak is problemat okozott mar ez, vagy csak en vagyok ilyen bena?
Kulonben azert nyitottam a topicot, mert a topic temak kozott is azert lehet mar keresni, mert volt errol egy topic, amiben sok-sok ember irt es ohajtotta.
Szoval aki szeretne ilyen kereso funkciokat az irjon ide minnel tobbet, hatha egy ido utan ez is lesz.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!