Keresés

Részletes keresés

Zla72 Creative Commons License 2012.11.12 0 0 58

Sziasztok. Én hol tudnám megnézni a saját orvosi adataim? Úgy tudom meg lehet valahol. Köszi.

Lajos78bp Creative Commons License 2012.09.24 0 0 57

SZIASZTOK!

 

Felhívom mindenki figyelmét arra, hogy kortól függetlenül aki csak tud kérjen szolgálati idő megállapítást. Így legalább megtudhatod, hogy a ledolgozott éveid számából határozat formájában mennyit ismer el a hivatal. Erre lehetőség 2012.12.31.- ig van.Így legalább nem fizettél hiába évitizedeken át nyugdíj járulékot. Ha nem akarsz sorba állni akkor www.ugyintezesazonnal.hu

 

 

Györgyi666 Creative Commons License 2012.09.23 0 0 56

Akkor ezek szerint amit írtam, elszállt a holdba, nem volt közölhető.................

Előzmény: Györgyi666 (55)
Györgyi666 Creative Commons License 2012.09.23 0 0 55

xxxx

mab46664 Creative Commons License 2011.12.06 0 0 53

jó estét mindenkinek,

 

 

nem tudom, tud-e valaki segíteni nekem. az lenne a gondom, hogy honvédségi dolgozóként(csak polgári!!!) minden évben behívnak "kivizsgálásra" az ún. alkalmasság vizsgáló intézetbe. namost ott vizsgálat soha nem történik. levetkőztetnek és hatosával - nyolcasával beküldözgetnek a szakorvosokhoz minket, ahol fejenként kb- 3-4 percet töltünk. el lehet képzelni, hogy mit vizsgálnak. semmit. készül egy ekg, vért vesznek, ez mindig fix, de a vérnyomásomnak ugyanazt az értéket írják be már 2005 óta. szóval az egésznek annyi értelme van, hogy egy napom rámegy, meg jól megalázna. namost az a helyzet, hogy ezek minden évben bekérik a háziorvosi, a tüdőgondozói és a nőgyógyászati leleteimet. ezt én nem díjazom. ráadásul vissza sem adják, ha nem követelőzök. eddig úgy ahogy elviseltem, de idén fény derült egy nőgyógyászati problémára, és nem szeretném ezt sem egy nyugdíjból napidíjért visszarendelt 74 éves belgyógyásszal, sem 6 vagy 7 másik vadidegen ember előtt kitárgyalni. kérdem én, megtagadhatom-e ezt a vizsgálatot és a leleteim mutogatását/kiadását, vagy folytathatják tovább vég nélkül az alázásunkat?

kérem aki tud erről bármit(hetek óta bújom a netet, de nem találtam semmit) az segítsen legyen szíves, mert közeleg a "mustra" ideje.

ui: a nőgyógyász szerint nem kérhetik be, és meg sem nézhetik, ha nem járulok hozzá

 

előre is köszönöm: mab 

norbi.sz_80 Creative Commons License 2011.06.01 0 1 52

A következő problémám van, tud esetleg valaki valamit az E106 (S1)-ről (?):

 

A feleségem Román-Magyar állapolgár. Magyarországon lakunk 2009 óta (én Magyar állampolgár vagyok), de a feleségem romániában dolgozik egy cégnél (könyvelést végez), amit interneten tud intézni. Viszont az aláírós és személyes dolgokat úgy intézi, hogy 2 havonta 2 hétre megyünk ki... Ugye mivel kint dolgozik, eleve ott kell fizetni neki a járulékokat. Itthon az OEP-nél azt mondták, hogy nem fizethet itthon is egészségügyi járulékot (hogy jogosult legyen itthon is orvosi ellátásra, ne csak sürgősségire), hanem a kinti egészségbiztosítótól kell kérni az E 106-os (újabb nevén S1) nevű nyomtatványt, mert akkor jogosult lesz itthon is orvosi ellátásra.

 

A kinti biztosítónál azt mondták, hogy ha kiadják az E106-ot, akkor addig Romániában nem lesz jogosult orvosi ellátásra - holott a magyar törvényben úgy szól a megfogalmazás, hogy az E106 nyomtatvánnyal "Magyarországon is" jogosult lesz... Elméletileg ez EU-s nyomtatvány, illetve megállapodás, nem? Akkor nem vonatkozik Romániára is, ha kiadják az E 106-ot?

 

Pont az lenne a lényeg, hogy mivel 3-4 hetet Magyarországon vagyunk, 2-3 hetet Romániában, így ahol gond van, ott mehessen orvoshoz... Mégegyszer mondom, nem hagyták, hogy megállapodás alapján Mo-n is fizessen TB-t.

gabosh Creative Commons License 2004.04.16 0 0 47
Kedves Pelle Andrea!

Fogadott nagypapam kapott egy gyenge stroke-ot,aminek kovetkezteben magatehetetlen lett. Mivel egyedul el,igazabol senkije nincs a csaladom messze lakik tole es nem tudjak ellatni a kerdesem az,mit lehetne tenni. Tudom, hogy letezik hospice szolgalat es idosek otthona ,de mivel nincs semmi vagyona, csak a nyugdija, ezert az lenne a kerdesem, hogy esetleg tudna e valamilyen szervezet,polgarmesteri hivatal,vagy az allam hivatalbol tamogatast nyujtani??? (mivel ugye ezek a szolgaltatasok nem ingyenesek).
Sajnos nem vagyok jartas ebben a temaban,elore is koszonom a segitseget!

Zoli999 Creative Commons License 2004.04.14 0 0 46
Elkezdtem egy nyilvános honlap építését, amely a jelenlegi európai ajánlásokkal összevetve mutatja be a magyar helyzetet. Lényegében arról van szó, hogy vagy tudatlanságból vagy gondatlanságból vagy szándékosan nem hozzák létre a páciensek védelmét szolgáló jogintézményeket és egy kifejezetten elnyomó, erőszakos, kiméletlen, represszív adatkezelési rendszert tartanak fenn. A sokat hivatkozott 1997-es R(97) 5 Európatanács deklarációt a betegek adatainak kezelésére vonatkozóan úgy ahogy van ignorálják. A betegek jogaival foglalkozó honlap.
Zoli999 Creative Commons License 2004.04.08 0 0 45
Kedves SOS5,

Indítottam két topic-ot a Politika rovatban ezzel kapcsolatban. Látogass el oda is, további információkért. A topic-ok címei:

1. Személyes adatok gyűjtése rólam - lehet?
2. Egészségügyi adatvédelem

Előzmény: SOS5 (44)
SOS5 Creative Commons License 2004.03.25 0 0 44
Kedves Fórum,


Szerintem a betegség nem szégyen. De ha ez tényleg úgy mük. ahogy írod az már tényleg teljesen törvénytelen. Lassan akkor már nem csak kórházi személyzet cseveghet bárki betegségén hanem már neten is hozzáférhető lesz illetéketelenek számára.
Mindenki jogot formál itt már, hogy info legyen, csak lassan a beteg nem kapja meg ha netán meg meri kérdezni mi van mi volt.
Ec. jártam orvosnál, és kérdeztem, hogy ugyan 1992 -ben mit karcoltak kartonomra. Hiii Ne törödjek én azzzal. Vissza kellet fogni magam, rá ne bori... am asztalkát. Kié azon adat ?

Előzmény: Zoli999 (41)
Zoli999 Creative Commons License 2004.03.25 0 0 43
Hoooooooopsz

kheiron Creative Commons License 2004.02.20 0 0 42
"Egsészségügyi adatainkkal magunk rendelkezünk, az orvos csak őrzi azokat."

Miért őrzi?

Röviden: mert az átlagember nem őrzi.

Mivel ezt így megkérdezted, felteszem, neked szépen rendbe van rakva otthon a születéseddel kapcsolatos zárójelentéstől kezdve valamennyi eddigi röntgenfelvételed, laborleletet tartalmazó cetlid, és valamennyi, az egészségeddel kapcsolatos papír (mondjuk az esetleg szedett gyógyszereid pontos adagolása) egy szép dobozban, az aktuális adatok pedig a tárcádban, akkurátusan elhelyezve.

De nem mindenki olyan rendes, mint te, és ha kell egy adat, ami alapvetően befolyásolhatja a trehány polgár gyógykezelését, akkor az az esetek nagy részében nem áll rendelkezésre a polgárnál. Ezért kell őrizni.

Előzmény: Punknown Terrorist (40)
Zoli999 Creative Commons License 2004.02.20 0 0 41
Kedves Fórum,

Az alábbiakban szeretném én is egy kicsit szidni a rendszert. Elöljáróban annyit, hogy szakmám szerint informatikus vagyok és az adatvédelemmel kapcsolatban elég tájékozott vagyok és igyekszem kínosan ügyelni arra, hogy kinek milyen adatot szolgáltatok ki. Általában szeretem tudni, hogy mások mit tud(hat)nak rólam. Ezért igen kényes vagyok arra, hogy az orvosok a számukra kötelezően előírt titoktartást hogyan értelmezik. Az egészségügyi adataimat még a banktitoknál is százszor fontosabbnak ítélem meg.

a.) A titoktartásról. Nemrégen egy szűrővizsgálaton vettem részt, amelynek az eredménye gondolom csak rám tartozik. Az ajtón ott állt: leletet csak személyesen, vagy írásbeli felhatalmazásra adnak ki. Ennek ellenére a létező összes adatvédelmi etikai vétséget elkövették, amit csak lehetett. A feleségem telefonon érdeklődött - erre telefonon egyszerűen bemondták az eredményt. A leletet csont nélkül kiadták neki, sem felhatalmazást nem kértek, sem személyi igazolványt. (Az igaz, hogy én kértem rá, hogy próbálja meg, és az is igaz, hogy jelen esetben teljesen megbízom a feleségemben. De azt ők honnan tudják? Most ilyenkor mi a helyzet. Az egész klinikát jelentsem fel? De ez még mind semmi ahhoz képest, amit az informatikai rendszeren belül csinálnak.

b.) Teljesen hihetetlen, de igaz, hogy egy olyan számítógépes rendszer üzemel, amelyben bármelyik egészségügyi dolgozó beírja a nevemet és az összes adatomat egyből láthatja. Ez egy nagyobb intézetről lévén szó, akár 1000 embert is jelent. Most gondolkoznak rajta, hogy egy egész országos rendszert építenének, ahol minden orvoshoz fordulásról megvan minden adat. Nos, az
én véleményem szerint ez egy aljas dolog. Eddig
a következő helyeken tettem panaszt: Magyar Orvosi Kamara, Adatvédelmi biztos, betegjogi képviselő. Eddig még nem kaptam választ arra, hogy az egészségügyi törvényben előírt szigorú titoktartás helyett megvalósított korlátlan adatmegosztást hogyan képzelik, de ha nem lesz megfelelő reakció, akkor hajlandó vagyok akár a külföldi sajtót is fellármázni.

Nos, jól kidühöngtem magam. Kíváncsi vagyok mások véleményére.

Egyelőre még nem fedem fel magam:
Zoli

Punknown Terrorist Creative Commons License 2004.02.04 0 0 40
"Egsészségügyi adatainkkal magunk rendelkezünk, az orvos csak őrzi azokat."

Miért őrzi?

imesz Creative Commons License 2003.06.02 0 0 39
Kedves Pelle Andrea!
Egy kis problémám lenne, nem biztos,hogy betegjogi, de munkajogi az tuti. A helyzetem a következo:19 éves Szlovákiában élo fiatal vagyok, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem kihelyezett karán tanulok Révkomáromban/Szlovákia/ - Nappali tagozatos képzésban veszek részt, a BKAE magyarországi hallgatói tanulmányi jogviszony-igazolásával rendelkezem, de nincs Magyarországon állandó lakhelyem és állampolgárságom is szlovák.
Rendelkezem magyarországi diákigazolvánnyal és adószámmal, magyar igazolvánnyal is. Diákmunkát szeretnék vállalni a nyáron, ám ehhez TAJ-számra is szükségem lenne. El is mentem a tatabányai megyei egézségügyi pénztárba /kb.már vagy ötször/,ahol hosszas intézkedés után az ott dolgozó hölgy azt mondta, hogy csak akkor tud számomra TAj - számot generálni, ha munkaszerzodést tudok felmutatni. Munkaszerzodést viszont csak akkor tudok kötni, ha már rendelkezem TAJ - számmal. Szóval ez egy 22-es csapdája. Ráadásul a diákmunka központ/Meló-diák/is csak TAJ-számmal rendelkezoket vesz fel a tagjai közé - így ok sem tudnak munkát kínálni,amíg nincs TAJ- számom. Mégis mi ilyenkor a teendo? Hogyan juthatnék TAJ számhoz?
A segítséget elore is köszönöm.
pellea Creative Commons License 2002.09.25 0 0 38
Kedves reszogos!
1. naptári nap, és nem munkanap. Ha a határidő utolsó napja munkaszüneti napra esik, akkor az azt követő első munkanap a határidő lejárta.
2. ha befizeted, akkor nincs levél.
3. ha csak simán részeg vagy, de jössz-mész, akkor nem vihetnek detoxba, de ha ott heversz az árokparton részegen, akkor igen.

Az egészségügyi ellátás igénybe vétele önkéntes - többnyire- kivétel pl. az életveszélyes állapot, amikor nem utasíthatod vissza az ellátást. Ha a részeg ember fekszik a földön, és nem kommunikál, azt tekinthetik életveszélyes - alkoholmérgezés - állapotnak. A te esetedben a beszállítás szerintem nem volt egészen oké, de így utólag már csak hosszas levelezgetéssel tudnád ezt tisztázni, azt meg ha jól értem, el szeretnéd kerülni.
üdv

Előzmény: reszogos (37)
reszogos Creative Commons License 2002.09.24 0 0 37
Kedves Andrea!
Lehet, hogy egyesek ezért meg fognak vetni (végignézvén a detoxos topikot), de ez egy detoxos történet lesz, ami velem történt meg pár napja. Lesz majd kérdés is! :-))

Tehát 1 buliról tartottam a vasútállomás felé a hajnali vonathoz. Jól be voltam rúgva, a vonat még nem jött, így elaludtam az állomás melletti parkban. (Az állomást átépítik, meg amúgy sem hiszem, hogy éjszaka beengednének mindenkit.)
Persze arra ébredtem, hogy fény, fény, tudtam kik azok. Szondázás, másfél, vagy kétésfél ezrelék. Nekem másfél rémlik, de részegen, éppen felébredve... csak a "fél"-re emlékszem tisztán.
Be a bázisra, kérdezgetik a sok hülyeséget, hol lakok stb. Megérkezünk, hát sajnáljuk, hogy behoztunk, blabla. Persze látták, hogy nem vagyok kóma. Szerintem, ha valakiért kimennek, azt be is viszik, a benzinköltség, a jól végzett munka öröme stb. miatt. Tehát meg sem próbáltam tiltakozni, gondolom semmi értelme. Egyébként azt mondták, voltak ott valami cigányok, hogy ki ne raboljanak, azért. Nem sok pénz volt nálam, de gondolom, azt rég elvették.

Bent egy kis hülye szobában valamit szöszöltek ilyen papírokkal, gondolom, átvettek, ott át kellett öltözni, blabla. Nem részletezem.
Amúgy a szoba csúf volt, felszerelve mindenféle ravasz csapdákkal, de EGYEDÜL voltam, és az ágynemű OK.
Távozás: átvettem: 1 számlaegyenleg, 9000 Ft mentők (OMSZ-díj), 5000 ápolási díj (hú, fiúk, nem dolgoztok egy kicsit drágán, így nem csoda, ha senki sem fizet), 1 csekk, 0 orvosi igazolás. És itt be is fejezem a rizsát. Hogy nem fogtam fel viccesen, és egyfolytában káromkodtam magamban végig az egész procedúra alatt, mint a kondás, az sejthető. És még most is belém áll gyakran az ideg. Hogy megnyugtassam az undorkodókat: másnap nem voltam másnapos, a ruházatom meglepően tiszta volt, eltekintve 1-2 kisebb borfolttól a pólómon (azóta is azt a farmert hordom), nem hánytam (sosem hányok), és egyéb undorító dolgot sem követtem el.

Kérdés: ezen a sz*r papíron az van, hogy 10 napon belül fizessem a 14 rugót. 1. ez munkanap, vagy sima nap? 2. ha befizetem rendesen, nem fognak, ugye levelet küldeni, vagy ilyesmi (hülye fejjel anyámék címe van a diákomon!!). tehát, ha fizetek, nincs levelezés?! ettől rettegek!! 3. ugye jól gondolom, ha megáll mellettem egy mentő, és jócskán van a fejemben, és egyedül vagyok mindenképpen bevisznek (és ott tartanak)?
Kérlek válaszolj minél hamarabb! Köszi!
A történetet mások okulására írtam le ilyen részletesen.

nematied Creative Commons License 2002.09.24 0 0 36
Köszönöm.
pellea Creative Commons License 2002.09.23 0 0 35
Tudtommal nem vizsgálják a véradók vérét drogszempontból, egyébként vérből 24-48 óra alatt kiürül, a vizeletben marad meg tovább.
Előzmény: nematied (34)
nematied Creative Commons License 2002.09.22 0 0 34
Füvet szívtam,és rá egy hétre vért adtam a Vöröskeresztnél.Azt szeretném megkérdezni,hogy vizsgálják-e ezt a véremben,ha igen,akkor ki tudják-e mutatni,ha pedig igen,akkor szólnak-e a rendőrségenk.Köszönöm.
pellea Creative Commons License 2002.09.20 0 0 33
Ezer bocs, nem jártam erre rég.
A kórház köteles kiadni a közeli hozzátartozó részére a boncjegyzőkönyvet, ha megtagadják, akkor pert lehet indítani, vagy az adatvédelmi biztoshoz lehet fordulni. Egyszerre a kettő nem müxik. Ha szóban kéred, és szóban tagadják meg, akkor érdemes a jogi lépések előtt írásban lejátszani ezt a menetet, tehát írásban kérni, és ha megtagadják, vagy nem válaszolnak, akkor jöhet a következő szint.

Ha valakinek sürgős kérdése van, javaslom küldjön mailt, azt minden nap nézem.
üdv:pellea

Előzmény: Georgi (32)
Georgi Creative Commons License 2002.07.02 0 0 32
Kedves Andrea !

Az én kérdésem már sajnos nem kimondottan az egészséggel kapcsolatos. Köteles-e kiadni a kórház a hozzátartozóknak a boncolási jegyzőkönyvet? Ha igen, mi a teendő, ha a kórház ezt megtagadja, vagy halogatja ?

Előre is köszönöm
Georgi

gibae Creative Commons License 2002.05.21 0 0 31
Kedves Pelle Andrea!
Szeretném megtudni, hol olvashatnám el azt a törvényt, vagy szabályzatot, amely a közalkalmazottak foglalkozás-egészségügyi vizsgálatáról szól! Iskolánkban eddig évente kellett részt vennünk ilyen vizsgálaton. Idén kitalálták, hogy csak az alsótagozatos tanítóknak, napközis tanítóknak és a nyugdíjasoknak kell évente menniük, a felsőtagozatben tanítóknak csak kétévente. Szeretném tudni, ki írja ezt elő, és jogos-e az ilyesfajta megkülönböztetés!
Köszönettel: gibae@dpg.hu
dcsh Creative Commons License 2001.02.28 0 0 30
A végkövetkeztetés az, hogy a beteg gyereknek azt a jogát, hogy a szülője mellette tartózkodhasson NEM lehet korlátozni. Erre az ÁNTSZ-nek sincs joga, és belső kórházi házirendben sincs erre lehetőség. Járványveszélyre hivatkozva sem. A korlátozások a látogatásra vonatkozhatnak.
Csak mindenkinek tanulságul írtam le, hátha segít.
dcsh Creative Commons License 2001.02.25 0 0 29
Megtaláltam, köszönöm.
Előzmény: Pelle_Andrea (27)
dcsh Creative Commons License 2001.02.25 0 0 28
Megköszönném!
Előzmény: Pelle_Andrea (27)
Pelle_Andrea Creative Commons License 2001.02.25 0 0 27
A Szószóló Alapítvány betegjogokkal foglalkozik, esetleg érdemes őket megkeresni. Utána nézek a címüknak.
Előzmény: dcsh (26)
dcsh Creative Commons License 2001.02.24 0 0 26
Kedves Andrea!
Köszönöm a gyors választ, közben rendeződnek lassan a dolgaink.
Következő kérdésem az, hogy a kórház betegjogi képviselője szerint az ANTSZ adta ki ezt a korlátozást, és ehhez szerinte ennek az intézménynek joga van. A főorvos is erre hivatkozott egyébként. Ez tényleg lehet? Esetleg érdemes a dolgot valamilyen hivatalos fórum elé vinni? Hova? Hogyan?
Hédi
Előzmény: Pelle_Andrea (25)
Pelle_Andrea Creative Commons License 2001.02.21 0 0 25
Kedves Hédi!
A beteg gyermeknek joga van ahhoz, hogy szülője mellette tartózkodjon. A törvényben nem szerepel, hogy ez milyen esetekben korlátozható, és vajon ugyanúgy lehet-e korlátozni, mint a látogatást ? Az én álláspontom az, hogy ez a jog nem korlátozható járványveszélyre hivatkozva.
Ha a gyermek szállítható, jogod van átvinni olyan kórházba, ahol tudod gyakorolni a gyermek mellett tartózkodás jogát. Neked kell keresned ilyen helyet, és a fogadó kórházzal is egyeztetni kell az átszállítást.
Az inzémény elhagyásának jogáról az egészségügyi törvény a következőket mondja:
12. § (1) A betegnek joga van az egészségügyi intézményt elhagyni, amennyiben azzal mások testi épségét, egészségét nem veszélyezteti. E jog csak törvényben meghatározott esetekben korlátozható.
(5) Cselekvőképtelen beteg esetén az (1) bekezdés szerinti jog a törvényes képviselő egyetértésével gyakorolható.
A 14 éven aluliak esetében a gyermek betegjogait a törvényes képviselő gyakorolja, vagyis a szülő.
üdv: Pelle Andrea

Előzmény: dcsh (24)
dcsh Creative Commons License 2001.02.21 0 0 24
Kedves Andrea!
Viszonylag sürgős lenne a válaszod!
A 4 éves kislányom influenza szövődményeként tüdőgyulladást kapott. Kórházi kezelése indokolt, el is tudom fogadni ezt. A problémám az, hogy a Miskolci Megyei Kórház Gyerekegészségügyi Központjában az influenzajárvány miatt zárlatot rendeltek el, és nem engedik meg a szülőknek, hogy benn tartózkodjanak a gyerekekkel. Van-e jogom, hogy kérjem a gyerek olyan kórházba átszállítását, ahol én is ott tudok vele lenni? Kell-e nekem gondoskodnom ilyen befogadóhelyről? Megtagadhatják-e a gyerek átszállítását, és milyen indokkal? Ha a szoptatós anyukák bent lehetnek, akkor nem egészen értem az egész zárlatot, de ez már lehet, hogy az én problémám...
Előre is köszönöm!
Hédi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!