Keresés

Részletes keresés

tekipna Creative Commons License 2002.01.31 0 0 100
Derek válasz erre | adatok | e-mail 2001.05.17 00:38 (0)

Altalaban nemigen szoktam Solymosi Frigyes akademikus politikai eszeivel egyeterteni, de az alabbi irasa a Nepszabadsagbol azt hiszem figyelemremelto :(Vagy csak a kijozanodas kezdete a fideszbol)

---------------
Kedves Derek !

Nem túl magasröptű a beköszöntőd !
Tudsz Te jobbat is.
Rajta.

Üdv
tekipna az ÖREGCIGÁNYEMBER

Előzmény: Derek (-)
micu Creative Commons License 2001.06.09 0 0 99
El kell hogy kedvetlenítselek. Én a 10 évvel korábbi generáció tagjaként biztosíthatlak hogy ez a cuculizmusban is ugyanígy ment, sőt még jobban. Az emberek meg tudták volna folytani egymást 500 forint fizetésemelésért. Az első melóhelyemet pont azért hagytam ott mert a gyomrom már nem bírta tovább. Persze a többi helyen is voltak hasonló meccsek de azok már közelebb álltak az akkori "versenyszférához" és kevesebb volt az ilyen típusú meccs.
A hülye karrierista ejtőernyős főnök sem ritkaság: az első melóhelyem kivételével a cuculizmusban csak egyszer volt olyan főnököm aki értett is a szakmához (de az ő főnöke már szintén hülye volt).
Rövidke kis pályafutásom során a következő főnök típusokat ismertem meg (számítógépprogramozóként dolgoztam (dolgozok ma is csak mint szabadúszó)):
- A normális (ritkaság). Ért a szakmához, tud bánni az emberekkel.
- Menedzsertípusú takarítónéni. (Hozzá kell tenni hogy a 80-as évek végén volt az a jelszó hogy a főnöknek nem kell képzettség, elég ha "mededzsertípusú"). Fingja nincs a szakmáról, a véleménye mindig azonos azéval aki utoljára kijött tőle. Úgy került oda hogy a férje a főnöke főnökének a jó barátja.
- Egybites osztályvezető. Misztikus figura: senki nem érti hogy került oda. Azt sem érti amit kérdez, az IQ-ja körülbelül az éti csigával van azonos színvonalon. Viszont nagyon kedvesen tud mosolyogni és mindent ráhagy a beosztottakra így körükben aránylag népszerű.
- Profi törtető. Ennek már valami végzettsége is van (egyéves operátori a SZÁMLAK-nál). Úgy lett belőle főnök hogy amikor a managertípusú takarítónéni elment, az egybites osztályvezetőnek vagy fél évig nem tűnt fel hogy a számítóközpontnak nincs vezetője, ez alatt egyre gyakrabban járt be az üres irodába, majd végleg elfoglalta azt. Az egybites meg elfogadta a helyzetet. Tudom hogy röhelyes, de tényleg így volt! Egyébként egy tranzisztoros Hitler volt, még azt is meg akarta szabni hogy melyik szövegszerkesztőt használjuk a Clipperes progik írásához (nem holmi szerzői jogok miatt, hanem mert csak /meg mert ahhoz az egyhez értett/).
Előzmény: Törölt nick (93)
vamzer Creative Commons License 2001.06.09 0 0 98
"Az ifjú titánok mai nyomulása emlékeztet egy korábbi történelmi helyzetre. A fényes szelek nemzedéke a II. vh. után a történelmi helyzet alakulása folytán hatalmas lehetőségeket kapott."

Hát, úgy nagyjából rátapintottál a lényegre.
Valami ilyesmiről lenne szó, és amiben hasonlatos a lényeg, csakis az állam által befolyásolható szférák, közigazgatás, hivatalok a kimeneteli pálya. Akkor még bővebben volt.

Amiben nem hasonlítanak:

De mi lesz, ha jövőre vesztenek? Hová mennek? Kit fognak kiszorítani?
A válasz: sehova, senkit.
Ezért élethalálharc számukra a választás. És ezért mindent megtesznek.

Előzmény: Tecs (90)
sashimi Creative Commons License 2001.06.06 0 0 97
Nem vagyok biztos benne, hogy Medgyessy oregebb Orbannal.

sashimi

PETUR Creative Commons License 2001.06.06 0 0 96
A generációs küzdelem természetesen a pártokon belül is mindenkor jelen van. Ez nem feltétlenül korhoz kötődik, vannak régiek és új jövevények, klikkek, stb. Amit az MSzP-ről megjegyeztél ,annak következménye lehet például Kovács bejelentése, hogy az ifjúság pártja akarnak lenni, ez lehet reagálása a G3 felé S. kizárása után.

Amire én utaltam --az más. Az egy olyan generációs jelenség, amelynek nap mint nap tanúi azok, akik állami intézményekben, minisztériumokban, állami tulajdonú vállalatoknál megfordulnak. A Fidesz ejtőernyős ifjúi mindenhol nyomulnak. Elképesztő hozzá nem értés lett urrá néhány fontos szakterülten. Van aki tájékozatlanságát agresszív magatartással próbálja kompenzálni, van aki behúzza fülét-farkát, még kérdezni sem meri a saját beosztottjait, mert lelepleződik és persze van olyan is aki simulékonynak próbál mutatkozni, kiválaszt magának embereket akikkel bratyizik és közben megpróbál valami ismeretre szert tenni.

Ezeket az embereket utálat övezi. A többség ezzel nem törődik, mert igazi karrierista. Hatalmi helyzetben érzi magát. Vannak persze akik maguk is csodálkoznak, hogy 30 éves korukban lekörözték a 40-es ,50-es korosztályt és nem lennének meglepve, ha valaki azt mondaná neki: Kisöreg, hatalmi regnálásod csak egy sajnálatos tévedés volt, menj vissza a kiindulási mezőre!

Előzmény: AnthonySoprano (94)
Tecs Creative Commons License 2001.06.05 0 0 95
AnthonySoprano,

merészségnek tartom, hogy egy esetből általánosítasz. Kirúgták Schmuckot = üldözik a fiatalokat. Ha már többes számot használsz, illene legalább két példát hoznod. Mert ha nem, akkor ott tartunk, hogy a belgák ötven év körüliek, borotválatlanok és kocsmáros a foglalkozásuk.

Előzmény: AnthonySoprano (94)
AnthonySoprano Creative Commons License 2001.06.05 0 0 94
Elég laikus MSZP-s vagyok:))), de nem a fiatalok terrorral való kirakása megy?
Szerintem most, hogy a múmiák kinyomták Schmuckot, üzentek a "mitugrász fiataloknak". Persze ez bittos bonyolultabb, de nem mindenki MSZP-s (ugyebár), és kivülröl ez látszik.
Még ha a Trágya TV-k el is sumákolják, amit lehet (most jut eszembe, van egy Schmuckos topic-majd ott müvelödök!).
Az lesz, amit Aradi Zoltán irt.
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.05 0 0 93
Sajnos az én generációm - 22 vagyok - is kib***ott karrierista, ami nekem nagyon nem tetszik, és nagyon nem értem. Most van az utolsó év a főiskolán, a féléves szakmai gyakorlat keresésének időszaka, és hát hihetetlenek. Mindeninek az a fő szövege, hogy mennyit fizetnek, és milyenek az "előmeneteli lehetőségek". Ez kb. úgy hangzik, mintha elmennének akár lóápolónak is, ha adnak havi 3 kilót és megígérik, hogy 5 év múlva főlóápoló, 10 év múlva igazgató lesz...

Nekem ez annyira bizarr ez az dolog...

Én úgy gondolokozom, hogy az első: hogy valami értelmeset, HASZNOSAT csinálja. Néztem egyszer a tévében egy kib***ott primitív sajtos virsli reklámot, és elgondolkoztam rajta, hogy mégis mondhat el magáról az az ember, aki ennek a reklámfőnöke volt... hogy eladott 500.000 ilyen sz*rt ? Mint eredmény ? Esetleg még ki is tüntethetnék, hogy A Legjobb Sajtos Virsli Eladó... Azt hiszem, akkor döntötem el, hogy ezt soha, semmi pénzért... így aztán végül is, mivel gazdasági végzettségem lesz, egyes-egyedül a környezetgazdálkodás maradt, mivel minden más dolog ezen a téren csak a profittermelésről szól.

A második pedig a jó társaság a munkahelyen.

És csak a harmadik a lóvé.

Számomra roppant visszataszító generációm karrierizmusa és lóvévadászata.

Ugyanakkor: ezek a srácok, a versenyszférában, legalább korrektek, mert legalább teljesítenek valamit a lóvé és karrier fejében. De ezek, akiket te is említettél, a jobbára '98-ban belépett érdek-Fideszesek, akik nemcsak hogy ilyen vacak karrieristák, lóvévadászok, de még csak küzdeni, dolgozni, teljesíteni sem hajlandók érte, hanem csak leszaggatni, amit le lehet... erre nincs is szó. Illetve van, csak vulgáris lenne....

Előzmény: Tecs (90)
Aradi Zoltán Creative Commons License 2001.06.05 0 0 92
Azt hiszem a vén bolsik természetes elhullását kihagytad a számításból. Reménytelen a helyzetük.
Előzmény: Tecs (90)
sashimi Creative Commons License 2001.06.05 0 0 91
Kedves TEcs, remelem, hogy most mar meg fognak jelenni nalunk is azok a fiatal politikusok is, akik mar bizonyitottak tehetseguket az uzleti eletben.

sashimi

Előzmény: Tecs (90)
Tecs Creative Commons License 2001.06.05 0 0 90
"állami intézményeknél, állami vállalatoknál fideszes pártkatonák jelennek meg, vagy a fidesz által felkarolt ifjú titánok és lesöprik az ott már esetleg hosszú évek óta dolgozó 40-es és 50-es korosztályt. Ismeretek, tapasztalatok nélküli, elbizakodott kis mitugrászok, akik a fidesz politikai hatalma nélkül kezdő hivatalnokok, vagy mérnökök, közgazdászok, stb. lennének"

Kedves PETUR!

Csatlakoznék beírásodhoz néhány gondolattal.

Az ifjú titánok mai nyomulása emlékeztet egy korábbi történelmi helyzetre. A fényes szelek nemzedéke a II. vh. után a történelmi helyzet alakulása folytán hatalmas lehetőségeket kapott. A bukott Horthy és Szálasi rezsim sok tisztviselője elmenekült az országból vagy a harcok áldozatául esett. Az értelmiségiek gyanús osztályidegenné váltak, az államosított cégek vezetésében nem kaphattak szerepet. A frissen uralkodóvá vált ideológia a munkás és paraszt származásúakat favorizálta. Ez volt az a történelmi háttér, amely az akkori ifjakat tömegével röpítette vezető állásokba, megnyílt előttük a tanulás és az érvényesülés útja. Nekik nem kellett megszabadulniuk az előző nemzedéktől, a helyzet adott volt.

A mostani nyomulós ifjak helyzete nehezebb, mint elődeiké volt. Az 1990-es rendszerváltás szerencsére békés volt. Az "öregek" a helyükön maradtak. A gyors érvényesülést óhajtó ifjaknak kellett tehát egy csapat, amelyik azt ígéri, hogy eltakarítja a múlt maradványait a kiszolgált, székeikbe kapaszkodó múmiákkal együtt.

Azért is nehezebb a mai ifjú nyomulók helyzete, mert kevesebb a szék. Direktben nyomulni szinte csak a politikában és az államigazgatásban lehet, ugyanis a magángazdaságban nem hatódnak meg az önjelölt ifjú géniuszoktól, ott profitot kell termelni. Harmincas éveik közepe előtt alkalmazottként nincs esélyük csúcsvezetői szintre jutni, előbb végig kell járni a szamárlétrát. Az ambiciózus ifjaknak szinte csak a politika és az államigazgatás marad. A minisztert senki nem kérdezi meg, dolgozott-e egy percet is életében, mielőtt beáll egy minisztériumot vezetni. Állami tulajdonú cégek élére nyugodtan ki lehet nevezni huszonéves vezérigazgatókat, a formai előírásoknak is megfelelnek, ha a nyári, parizervásárlásos diákmunkájukat is beszámítják szakmai gyakorlatnak. És ha már közel a tűz, melegedni is lehet mellette, néhány év politikuskodás vagy vállalatvezetés után nem kell már a blokkolóórától rettegni, be van biztosítva a család kiemelkedő jóléte.

A Rogán-féle legifjabb titánok csalódásra vannak ítélve. Úgy járnak, mint a hatvanas-hetvenes évek fiataljai: minden poszt foglalt, ott ülnek benne a kiérdemesült partizánok, a hivatásos mozgalmárok, a már nem is ifjú kövérek, orbánok, pokorniak. Mi marad a rogánoknak? Fellázadnak példaképeik ellen? Új pártot alapítanak? Hiába, olyen történelmi helyzet, amilyet a fideszes kis generáció kihasznált, ötven évenként csak egyszer adódik.

Előzmény: PETUR (88)
sashimi Creative Commons License 2001.06.04 0 0 89
Kedves dr.Gordon Shamway, ha meg voltal gyozodve rola, hogy Rogan az előző rendszerből konzerválódással átmentett pártfunkcionáriusokra célzott ezzel a múmia kifejezéssel akkor gondolom azt is elfogadod, hogy a nevezetes MH cikk "kozeletbol valo likvidalasra" celzott a likvidalas szoval. s igy indokolatlan volt a FIDESZ felzudulasa?

sashimi

PETUR Creative Commons License 2001.06.04 0 0 88
Ez a múmia-vita azért túlmutat egy kicsit azon, ahogy itt mindenki igyekszik valami jó sértőt mondani a másik félnek.
E mögött egy generációs kérdés is jelen van, ami a Fidesz kormányzásával került felszínre. Rogán kijelentése sértő a korábbi korosztályok számára. Ebben nem csak Solymosi professzor van benne, hanem an blokk a korábbi korosztályok.
A társadalom szemtanúja annak, hogy különböző állami intézményeknél, állami vállalatoknál fideszes pártkatonák jelennek meg, vagy a fidesz által felkarolt ifjú titánok és lesöprik az ott már esetleg hosszú évek óta dolgozó 40-es és 50-es korosztályt. Ismeretek, tapasztalatok nélküli, elbizakodott kis mitugrászok, akik a fidesz politikai hatalma nélkül kezdő hivatalnokok, vagy mérnökök, közgazdászok, stb. lennének -- vezető állásokat foglaltak el, a jelen lévő szakembereket és vezetőket, vagy a vezető állások jogos helyi várományosait egyszerűen félreállították. Ezeknek a mitugrász ifjoncoknak a politikai szóvivője Rogán. Részéről ez logikus, hiszen maga is érdemtelenül jutott ilyen magas állásba.
Nem véletlen, hogy fidesz körül ott forgolódik már az ifjú karrieristák hada. Hiszen egy normális társadalomban -- a különlegesen ifjú embereket igénylő szakmák, mint pl. a számítástechnika, kivételével -- minden korosztálynak megvan a maga előremeneteli lehetősége. A Fidesz megtörte ezt, és legalábbis lényegesen rontotta a 40-50- es korosztályok esélyeit. Ezek utálatát már sok helyen kiváltották, de még nem mindenkiben tudatosultak ezek az összefüggések.
Előzmény: Első Polgár (86)
kaanga Creative Commons License 2001.06.04 0 0 87
Ma még kapok választ a kérdésemre, vagy nem éred utol a szüleidet?

kaanga

Előzmény: Első Polgár (86)
Első Polgár Creative Commons License 2001.06.04 0 0 86
Ne hasonlítsd a szüleimet ezekhez a korrupt komcsikhoz.
Mi meg tudtunk élni az átkosban anélkül, hogy a párt seggét nyaltuk volna, igaz szegények voltunk.
Akik a nép nyakán élősködtek 40+4 évig, azoknak most hirtelen ne legyen már olyan önérzetük, mintha bakanccsal rugdosták volna szét a szájpadlásukat.
Előzmény: kaanga (85)
kaanga Creative Commons License 2001.06.04 0 0 85
A szüleid értik a viccet, ha múmiának szólítod őket?

kaanga

Előzmény: Első Polgár (84)
Első Polgár Creative Commons License 2001.06.04 0 0 84
Nahát, de jó ez a topik!
Összegyűlt a sok maszopos meg szadis és sajnáltatják magukat a koruk miatt.
Bezzeg Thatcher asszony a múlt héten képes volt azt mondani egy választási gyűlésen: Tudnotok kellett, hogy jövök, mert a mozikra mindenütt ki van írva, hogy a "Mumia visszatér".
Bezzeg a cuclib csak nyavalyogni tud, semmi humorérzéke nincs.
vamzer Creative Commons License 2001.06.04 0 0 83
Miért kellene elfelejteni, hogy nem dolgoztak sehol?
Ha holnap kiesnének a hatalomból hol folytatná egy Deutsch Tompika,(volt KISZ-titkár) aki még a diplomáját is csak 12 év alatt, ismert körülmények között tudta letenni? Vagy egy Kövér László (MSZMP KB fizetett alkalmazott) három hónap munkaviszonnyal? Vagy ez a hüllőszemű, aki saját állítása szerint 1997-ben körbenézett, hogy melyik párt lehet esélyes befutó és így csatlakozott a FIDESZ-hez.(Ennyit az elveiről.)Letöltött munkaideje egész életében 3 hónap, utána kirúgták alkalmatlanság miatt. Ezzel nem dicsekszik a fiatal titán.
Tipikus KISZ-titkárok.
Egyen gondolkodjál el, kis fityeszes barátom!
Azon, hogy ezek mitől lennének polgárok, amit hirdetnek magukról?
Ha meg állandóan azzal védekeztek, kis fityeszesek, hogy de hát a komenisták is, akkor ti is ugyanolyan komenisták vagytok.
Azonkívül az óvoda nagycsoportjában már ki szokták nőni ezt a magyarázatot, hogy "de a pistike is."
Előzmény: surmi (72)
Varga László Creative Commons License 2001.06.03 0 0 81
Ezek friss múmiák, és rosszúl vannak konzerválva, mert hullaszaguk is van.
Előzmény: missu (80)
missu Creative Commons License 2001.06.03 0 0 80
Töülgyessy nem túl öreg, talán 45-46 éves, de Varga László épp a duplája!
Előzmény: toniokröger (75)
Tecs Creative Commons License 2001.06.03 0 0 79
Rogán úr megfontoltan emleget múmiákat. Egyrészt a kongresszuson leírt és előre egyeztetett szöveget olvasott fel, másrészt ezt a poént már elsütötte a parlamentben is, május 7-i napirend előtti felszólalásában.

A magabiztos ifjú politikus szellemesnek szánt múmiázásával nagyon sok középkorú és idős emberben ébresztett keserű gondolatokat, amelyek talán balzsamozás nélkül is kitartanak a szavazóurnáig.

psycho-pata Creative Commons License 2001.06.03 0 0 78
RA nyilván az életkorra célozhatott, mikor múmiákról beszélt, igy valóban beszélhetett volna rokonairól is, s lassan már tanitómestereiről is:-))) Mellékesen tegnap láttam a National Geographicon egy Argentinában fellelt múmiát, ki mellékesen fiatal gyerek volt, kit az inkák áldoztak fel vallási hiedelmük során. Szóval vannak FIATAL MÚMIÁK is:-))))Ezt nevezik a thodományban progeriának:-)))
Álliberális féreg Creative Commons License 2001.05.28 0 0 77
"a Fidesz egész gondolatvilága jellemzi azt az arroganciát, pökhendiséget amit ebben a ?múmia? szóban benne foglaltatott. Mondhatta volna bárki a Fidesz parlamenti frakciójából."

Ez pontosan így van. Azt hozzátenném, hogy Rogán valószínűleg nem a saját szövegét mondta el, úgy írták neki. A szöveg eleje ugyanis így szól:

    Bizonyára ismerik a mondást: rablóból lesz a legjobb pandúr. 1990-ben ennek jegyében többen bíztunk a magyar munkavállalói képviseletek megújulásában.
Rogán 1990-ben érettségizett, nem gondolnám, hogy a szakszervezetek megújulása érdekelte volna.
Az elmondott szöveg tehát nem személy szerint R.A., hanem a fidesz üzenete az MSZP-nek.
Előzmény: Tgyta (76)
Tgyta Creative Commons License 2001.05.28 0 0 76
Az egész közvéleményt felbolygatta a Fidesz érdemesült fiatal politikusának kijelentése. Nyílván sokan tapsolnak és vigyorognak, hogy ilyen merész szabad szájú, nyilt kijelentéseket a plénum előtt meg mer tenni. Nem a kijelentés minősége, esetleges politikai tartalma vonatkoztatható Rogán Antal személyére, hanem a Fidesz egész gondolatvilága jellemzi azt az arroganciát, pökhendiséget amit ebben a „múmia” szóban benne foglaltatott. Mondhatta volna bárki a Fidesz parlamenti frakciójából. A férgezés, nyüvezés, hazaárulózás, szellemi hajléktalanozás, stb. mellett a múmiázás is elfér. Csak ne ferdítenének folyton, mint pl. jelen topikban
„Igaz azonban, hogy nem kellene átvennie a Fidesznek a mások stílusát (mocskolódás), és egyértelműen kellene fogalmazniuk.” [mpd (43)], mert ezek egyértelműen a Fidesz tagjai közül származnak.
Magam részéről ugyan nem értek egyet a Fidesz politikájával, de kétségtelen az a tény, hogy Orbán Viktor politikai pályafutását is kezdetben a tanulás, a tapasztaltabb politikusok, vezetők ténykedésének a figyelése jellemezte és bizonyos pozitív tulajdonságokat, gesztusokat igyekezett elsajátítani. Bizony Rogánnak is illene legalább a saját főnökétől egy kicsit tanulni.

toniokröger Creative Commons License 2001.05.27 0 0 75
És mi van pl. Isépy képviselő úrral, Tölgyesi Péterrel stb, akik bizony mind a múmia- korosztályhoz tartoznak( más szemében a múmiát, a sajátjában még a szarkofágot sem...)? :o))
Anonym43 Creative Commons License 2001.05.27 0 0 74
Ma élő mumiák épitették fel Mo-ot a háboru után, ezeknek a surmi-rogánoknak.
Előzmény: surmi (72)
pindiy Creative Commons License 2001.05.27 0 0 73
Solymosinak soxor szok igaza lenni.
Most is igaza volt.
Mire ezt Rogán belátja, már régen valahol egy sülyesztőben fog elégedetlenkedni, hiszen látnivaló, hogy aki ilyen marhaságot képes mondani, attól több is kitelik::))
Előzmény: Geőcze Zoárd (70)
surmi Creative Commons License 2001.05.27 0 0 72
Kedves Vamzer!

Nem tisztem megvedeni senkit, de lassan el kellene mar felejteni ezt a "fideszesek nem dolgoztak sehol" szoveget. Es nem azert, mert dolgoztak, hanem mert masok sem. Vagy gondolod, hogy az egymas seggebol kibujt elvtarsak rendes piaci korulmenyek kozott lattak hozza a nagybetus kapitalista elethez?
Ha igen, akkor azert ird meg, es akkor tenyleg meg fognak figyelni valahol, es kapsz hosszu inget, aminek elol ossze van kotve az ujja :))))

Az osszes politikusunk olyan, akinek eleteben nem volt rendes munkahelye. Keves kivetel csak erositi a szabalyt. :)

surmi

Előzmény: vamzer (63)
folder Creative Commons License 2001.05.27 0 0 71
Az ilyen Rogán-félékre találták ki azt a mondást, hogy: megölné apját-anyját, csak részt vehessen az árvák vacsoráján.
Geőcze Zoárd Creative Commons License 2001.05.27 0 0 70
Kedves Olvtársak,

Az a baj, hogy Solymosi profnak igaza van, hogy megsértődött.
Ő ugyebár egy egész életet szentelt ennek az országnak és le is tett valamit az asztalra, míg a fijjug meg nem annyira. Eleddig nemigen alkottak, úgy, ahogyan Solymosi, meg pláne nem.
Ami viszont igazán sziven üthette a professzor urat, az az, hogy rájött: a fijúk mindenkit eldobnak, aki nem elég "fiatal". Ez azt is jelenti, hogy a saját szüleiket is, ugye, akik 60 körüliek, úgy nagy átlagban. Szóval tán nem is az fájt a tanárúrnak, hogy őt személyesen negligálják, de talán az, hogy az egész generációját. Mert amit rogán mondott, az kb. a kamaszkori "te már öreg vagy, nem érted az életet" felfogás. És ez nagyon nagy baj. Nem kellene kidobálnunk a 40 felettieket az ablakon, mert maholnap mi is 40 felettiek leszünk....

A politikai múmia meg egy marhaság, mert a múmia "halottból van", aki viszont politikailag halott, az nem kap politikai szerepet, mivel politikailag halott ugyebár.

Zoárd

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!