Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

mistermekkmester Creative Commons License 2013.03.19 0 0 461

Keress meg e-mailben

Előzmény: 420cdi (460)
420cdi Creative Commons License 2013.03.17 0 0 460

Üdvözlet! Aki itt a fórumon használ víz-metanol befecskendező rendszert honnan szerzi be a metanolt? Most vettem egy Coolingmist szettet be akarom szerelni de metanolt sehol nem lehet kapni.Használjam simán desztillált vízzel?

ocsotdi Creative Commons License 2012.11.11 0 0 459
A kábel már ki pipálva. az nen megy amit régen vettem ami nyomásról is tudna működni. a tiéddel minden rendben azt felismeri a progi is meg minden.
Előzmény: mistermekkmester (457)
mistermekkmester Creative Commons License 2012.11.11 0 0 458
Előzmény: ocsotdi (456)
mistermekkmester Creative Commons License 2012.11.11 0 0 457

Így van , ott a csöcs, de az egyik (enyém) vákumra működik ( szívó benzin pl), másik nakmennie kéne nyomásról (turbós motor). És melyik nem akarmenni?

Előzmény: ocsotdi (456)
ocsotdi Creative Commons License 2012.11.11 0 0 456

igen azt kérdezni is akartam hogy te azt  C-s mapról menesztetted   azt nem tudod hogy amit régen adtál el  amihez volt a 4 darab 180-as fúvóka  hogy az  tudja-e  a nyomástól működtetnia szivattyút?  Vagy egyáltalán mi a különbség a 2 vezérlő között  mert a map az ott van mind2 ben meg a cső csatlakozás ....

Előzmény: mistermekkmester (455)
mistermekkmester Creative Commons License 2012.11.10 0 0 455

Te figyu már, az én fajta vezérlőm, az csak 0-5V jelre kezdfecskendezni, nyomásra nem! De eztmondtam is...

Előzmény: ocsotdi (450)
ocsotdi Creative Commons License 2012.11.04 0 0 454

de mindkét fele 9 tűs COM vagy az 1ik USB?   hallod  nálunk csak nagy boci szemekkel pislogtak :)

Előzmény: BarG (453)
BarG Creative Commons License 2012.11.04 0 0 453

Én a kábelemet az első utamba eső számítástechnikai boltban vettem, nem egy különlegesség.

 

Előzmény: ocsotdi (452)
ocsotdi Creative Commons License 2012.11.04 0 0 452

értem hát itt nem is indul el a fecskendezés   de a vezérlő zöld ledje villog .  Lehet van a vezérlővel is gond  bár azt nem hiszem   ezért kéne  com kábel amivel össze birnám hasonlítani a 2 vezérlő beállításait    és ha azonos beállításokkal sem indulna el a cucc akkor vezérlő gond van.... csak eddíg még nem találtam kábelt  amivel össze tudnám hozni :(

Előzmény: BarG (451)
BarG Creative Commons License 2012.11.04 0 0 451

Á, most már kezd kibontakozni a probléma. Szóval a com-kábellel van gond, vagy a vezérlővel. Nekem is volt gondom a vezérlővel, azt csinálta, hogy ha rákötöttem a szivattyút, akkor fecskendezett, ha kellett, ha nem. Lecsavaroztam a hátát és megnéztem, mi van benne. Azt láttam, hogy egy 8 lábú IC-nek le volt pukkanva egy darabja. Kerestem egy autócomputer javítót és megjavíttattam vele. Azóta is működik.

 

Ezért tartom fontosnak a visszajelzést, hogy lássam mi történik, mert ha hiba van, akkor nagy bajt lehet csinálni. Erre a legjobb a ledes nyomáskapcsoló, ami mutatja, hogy megy-e a spricni, mikor indul, mikor hagyja abba.

 

Az email-em változott, a nick-em mögé pakolj 00001-et, majd kukac gmail.com és megkapom.

 

Előzmény: ocsotdi (450)
ocsotdi Creative Commons License 2012.11.04 0 0 450

Na az a gáz hogy az 1ik vezérlő meg se makkan  jól kötöttem  be mert  a másik dolgozik szépen      a régi ami még nem volt hadra fogva az azt a jelenséget produkálja hogy a szivattyúra nem vezérel ki áramot hiába adok rá nyomást . a led az villog magának de nem fröcsköl írtam amúgy privátban is  neked     Kábellel meg nem jutottam még semmire sajna 1 9tűs com csatiról usb-re fordítós kábelt már vettem  de  nem tudtam még össze hozni a cuccal   nem hinném hogy a vezérlőben lenne megmakkanva valami    szerintem csak lehet be kéne a progival állítani vagy nem tudom  de mivel van jó vezérlő is  1 kábel segítségével annak a paramétereit rá át tudnám másolni a nem műküdőre.....  így jó lenne az enyém is  amit már vagy 5 éve lesegetek   csak mostmár ki van építve a kocsiba  a cucc ...és elkezdett izgatni meg bosszantani a dolog

Előzmény: BarG (449)
BarG Creative Commons License 2012.11.03 0 0 449

Hali,

A Varicoolból ugye kijön egy köteg kábel, aminek a végén van egy csatlakozó. A coolingmisttől jött egy csatlakozó drótvégekkel, az ellenpárja, amihez lehet forrasztani a kocsi csatlakozásait. Így maga a varicool kontroller bármikor lehúzható és kivehető az autóból. És egy másik varicool kontrollert rá lehet dugni, hogy kipróbáljuk, hogy működik-e. Márha a kontroller ugyanúgy van programozva, mint aminek a helyére betették.

 

Amikor én élesztettem a rendszerem, akkor az asztalon tápegységgel összedrótoztam a kontrollert, szivattyút, potmétereket, kipróbálni, hogy miképp is működik.

 

Neked most van több kábeled? Mifélék? Van olyan, amivel jól működik?

 

Előzmény: ocsotdi (448)
ocsotdi Creative Commons License 2012.11.01 0 0 448

Meki!  BarG  !  Ti miféle kábelt használtok VariCool vezérlőhöz?   Az 1iket nem tudom rá venni hogy  működtesse a szivattyút :(

mistermekkmester Creative Commons License 2012.10.04 0 0 447

Nem. Itt a pont.

Előzmény: Varshi (446)
Varshi Creative Commons License 2012.10.03 0 0 446

Autócsere? :)

Előzmény: mistermekkmester (445)
mistermekkmester Creative Commons License 2012.10.03 0 0 445

Eladó egy coolingmist víz-methanol befecskendező szett, 10 baros szivattyúval,10L-es tartállyal, vezérlő kontrollerrel, nyomáskapcsolóval, mágnes szeleppel, 16 baros csövekkel, 180-250-380-500 cm3 fúvókákkal, relével, szűrővel, visszacsapó szeleppel. A kontrollerhez van egy program amin keresztül különböző beállításokat lehet eszközölni és élő adatokat olvasni. + adok a szetthez 20L methanolt is.  Érd 20-9614-104 ár megegyezés szerint

WarbiRunner Creative Commons License 2012.09.29 0 0 444

Sejtettem, hogy valahol félreértés van. Pont ez a lényeg, hogy viszonylag olcsón megoldható az autó kiolvasása. Nekem 5e Ft-ba van a kábel, és a Fiat csoport autóihoz pedig van freeware progi ami élőadatot olvas (freeware-ban egyszerre "csak" 4 félét), grafikont rögzít. Már van vagy 20km-nyi adatom fordulatszám, turbonyomás, nyomásjel, üzemanyag mennyiség. Csak a rászánt időn múlik, hogy mennyi adatot gyűjtök. Ezt átteszem excelbe, és máris látom, hogy milyen nyomásjelhez milyen tartományban tartozik üzemanyag mennyiség. Ha a cél 15-25% közt maradni, az teljesen kivitelezhető! Ennél az alkatrészeken múlik hogy sikerül e pontosabbra.

A gödöllői dízel szervízben pedig típusfüggetlen kiolvasót is láttam a múltkor. Igaz egy 20-as, de rádugod az OBD-re, mész vele amennyi jólesik. Aztán otthon ráteszed laptopra és a rögzített adatokat kiolvasod. Nagyon komoly cucc annyi pénzért.

Előzmény: BarG (443)
BarG Creative Commons License 2012.09.28 0 0 443

Én nem csesztetni akarlak, de VAGY egyszerűt építesz, VAGY pontosat. Szerintem dízelhez nem fogsz tudni valami bonyolult elektronika nélkül olyan kütyüt csinálni, amivel pontosan látnád a pillanatnyilag befecskendezett üzemanyag mennyiségét. Mert szerintem ez hiányzik igazán.

Persze én is azt szeretném, hogy legyen egy ilyen "olvasóm", ami aztán mondjuk 0-5V kimenő feszültséggel kiadná ezt az üzemanyag mennyiség jelet, amit a varicool olvashatna és hozzáállíthatná a vízmennyiséget a pumpa szabályzásával - dehát nincs ilyenem . És nem azért nincs, mert nem tudtam/akartam megfizetni, hanem mert nem árulnak ilyet. Ezért ennek hiányában használom azt, amit meg lehet venni - aminek még egy pici előnye is van, mégpedig, mivel a gázpedált nézi a kontrollerem, ezért a gázreakcióm jelentősen javult a víz/metanol befecskendezéstől.

 

De én szurkolok neked, hogy csinálj valami működőt, ami modernebb gépekkel is használható.

 

Előzmény: WarbiRunner (442)
WarbiRunner Creative Commons License 2012.09.28 0 0 442

Most túlagyalom, vagy nem olvasom el rendesen? ..:-)

Nem ,nem agyalom túl, hidd el. Egyszerűen korrekt megoldást szeretnék építeni. Olcsóbban és jobbat mint amit alapkészletként 80e magasságában be lehet szerezni. Le is írtam, hogy hogyan valósítom meg, és így is fogom megpróbálni. Egy szabályzást adok a pupának, így változik a nyomás. Változó nyomással változik a fúvóka tömegárama, vagyis megvalósítható vele egy egyszerű szabályzás mindenféle bonyolult elektronika nélkül. Annyit nem ér nekem egy kísérlet hogy ECU-t építsek hozzá, nomeg az nem az én asztalom. Ti azt mondjátok nem számít annyira a pontosság, hát nem is törekszem a full korrekt érzékelők által szabályozott rendszerre, de attól még megpróbálom úgy összerakni a cuccot, hogy adott tartományban működjön, és pontosan tudjam, hogy mikor mit csinál. Ehhez azonban nagyon szükséges az, hogy a fúvóka paraméterei ismertek legyenek.

A pumpa kérdésben meg nem is nyilatkoztam hogy Shurflo-t akarok használni...No mindegy, a kérdés számomra még mindíg a fúvóka, egy már van ami egész jónak tűnik és csak 5e-rel drágább mint egy "super atomizer". Rozsdamentes, mikroszűrővel együtt.

Előzmény: BarG (441)
BarG Creative Commons License 2012.09.27 0 0 441

Szerintem Te túlagyalod ezt a dolgot. Másrészt pedig nem olvasod el a rendelkezésedre álló információkat sem rendesen. Pl a Shurflo membránszivattyú egy önszabályozó nyomáskapcsolóval van felszerelve, ami azt csinálja, hogy egy elég széles mennyiségtartományban állandóan tartja a szivattyú nyomását úgy, hogy a beállított nyomásérték elérésekor lekapcsolja a szivattyú motorját. Vagyis magának a szivattyú jelleggörbének itt nincs jelentősége. Egy bizonyos mennyiségig.

A fúvóka mennyisége pedig ezen a nyomáson értendő. Ha precízkedni akarsz, akkor ezen a nyomáson dolgozol. Ha nem elég a mennyiség, akkor többszörözni szokás a szivattyút.

 

Vagy olyan szabályzási paramétert kell választani - pl EGT, MAF - amik megnyugtatnak, hogy rendesen be tudod állítani a mennyiségi arányokat.

 

Én eddig egyetlen szabályzási módszert láttam, ami valamilyen szinten biztosította a precíz víz - üzemanyag arányt, mégpedig csak benzines injektoros autóra az Aquamist rendszerét, ami a benzinfúvóka nyitásidejét nézte és ez alapján adagolta a vizet. Persze ehhez az kellett, hogy a benzin nyomása állandó legyen. Ez sajna nem megy a dízeleknél.

 

Előzmény: WarbiRunner (440)
WarbiRunner Creative Commons License 2012.09.27 0 0 440

A gond ott keletkezik, hogy a pumpa max nyomása nulla tömegáramnál van :-) Max tömegárama pedig nulla túlnyomásnál. Vagyis ha full lezárod a pumpát,a akkor ad max nyomást, ha teljesen szabadon folyik a víz belőle, akkor ad max ccm/min-t. Tehát egy korrekt rendszerhez tudni kell a pumpa karakterisztikáját, vagyis milyen tömegáramnál mekkora nyomást produkál. Ha ez megvan, kell tudni a választott fúvóka karakterisztikáját, vagyis tömegáramát nyomás függvényében. Na ebből a kettőből már kijön, hogy mekkora nyomás mellett mennyi víz fog bemenni a motorba. És ami számomra szomorú, hogy csak és kizárólag ipari fúvókákra találok normális adatlapot. 

Persze megoldás ha átfolyásmérő van a vízkörben, és az ECU mennyiség és fordulatjelével is dolgozik. Ami ezt tudja, az már korrekt megoldásnak nevezhető, és egy univerzális gyártónak nagyjából nincs is más választása ha korrekt rendszert akar árulni. De egy DIY felhasználónak a saját autójára kell szabni csak, ami leegyszerűsíti a dolgokat, legalábbis sok bonyolult elektronika megspórolható jó méretezéssel.

No ezért kéne nekem a fúvókákról valami infó, nem feltétlen ipari fúvókával állnék neki a dolognak, főleg az ára miatt. Bár porlasztásban biztosan verhetetlenek, kevéssé érzékenyek pl a csökkenő nyomásra. 

Előzmény: BarG (438)
Varshi Creative Commons License 2012.09.26 0 0 439

Mondjuk nem vagyok penge a témában, de így mérnöki érzékkel aszondom, messze nem egyenesen arányos a pumpa nyomása az átáramló mennyiséggel.

Előzmény: BarG (438)
BarG Creative Commons License 2012.09.26 0 0 438

Igazad van, azok a mennyiségek a pumpa max nyomásánál értendőek. A gond mostanában keletkezett, amikor a régi pumpa mellé hoztak egy nagyobb nyomásút is, így már számomra nem egyértelmű, hogy melyik szivattyú nyomásánál kell nézni a mennyiségeket. Viszont, az új kontrollert már össze lehet kapcsolni mennyiségmérővel, így vége a találgatásoknak - már aki megveszi az új kütyüket.

 

Előzmény: Varshi (437)
Varshi Creative Commons License 2012.09.26 0 0 437

Én azt gondolom, hogy ezek a saját (kit-ben lévő, általános pumpa) nyomásánál értelmezhető mennyiségek. A 90 és 120 kicsit kicsi, de hát fene tudja. :)

 

Én csak a Coolingmistet ismerem. Ott vagy M1...10 méretet adnak meg, vagy ccm/perc adatot.

Előzmény: WarbiRunner (436)
WarbiRunner Creative Commons License 2012.09.26 0 0 436

Ha elegendő nyomás van, akkor egy fúvókacsere mindíg kiút. És pont itt járok most, nem találok egy értelmes megfizethető fúvókát. Amik a kitekben vannak azokról lehet bármi adatot tudni azon túl hogy 90-es vagy 120-as? Egyáltalán mi ez a 90 és 120? cm3/perc volna? Ha igen, mekkora nyomáson? Már ezzel is előrébb volnék. Ha valakinek van konkrét infója, netán adatlapja fúvókákról, ossza meg plz!

Előzmény: Varshi (428)
WarbiRunner Creative Commons License 2012.09.26 0 0 435

Ha csak fogyasztáscsökkentés a cél, akkor tisztán vízzel kellene próbálkozni. Lehetőleg a befecskendezett üzemanyag 10-15%-a közé kell belőni a mennyiséget, nem csak találomra. Erre vonatkozóan találtam jó cikket, konkrétan komphajókról szólt a tanulmány. 20% körül már nincs üzemanyag megtakarítás, még fentebb pedig akár növekedés is lehet. Vízről van szó tisztán, tehát ez nyilván nem így igaz Methanolra. A kimutatható üa. megtakarítás 5% körül mozgott, ami viszont éves szinten szép summa a komptársaságnak :-)

Előzmény: mistermekkmester (434)
mistermekkmester Creative Commons License 2012.09.21 0 0 434

Osztom BarG véleményét, nem lehet vele megtakarítani, én többször is teszteltem úgy h vag-commal néztem a pillanatnyi bef mennyiséget és tempomatnál kapcsolgattam a cuccot és talán 0.1-0.2 dl/h amivel kevesebbet mutatott ha be volt kapcsolva. De az is csak sztem üzemállapottól függött, mert volt , h ugyanannyit mutatott. Az az 1-2 dl meg nem mérvadó, mert ugye a metanol és a deszt víz sincsen ingyen :-)

Előzmény: beltline (429)
BarG Creative Commons License 2012.09.20 0 0 433

Én úgy tudtam, hogy a 205-ökben 1,8-as a dízel, legalábbis akkoriban a PUG szerelőm egy ilyennel járta be a versenypályákat, mert rallyzott. Azt mondta, megszámlálhatatlan km van benne. Viszont az én akkori 309GTI-m egy átok volt, igaz, hogy élményautó volt, de mindene elromlott.

 

Előzmény: beltline (432)
beltline Creative Commons License 2012.09.19 0 0 432

Vagyis nagyon ment. Problémám abban a 2 hónapban nem volt vele...

Előzmény: BarG (430)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!