Keresés

Részletes keresés

lacolaco Creative Commons License 2001.10.14 0 0 28
Megváltoztak az üzleti viszonyok is a manhattan-i csapást követően, mint szinte minden. Ezzel kapcsolatban találtam egy jó cikket. Íme:
"A világgazdaság a támadás előtt és után
A világgazdaság növekedése már jóval az Amerikát ért támadás előtt lelassult. Különösen az amerikai gazdaság mu-tatta a gyengülés jeleit. Ez év második félévében megállt az amerikai gazdaság növekedése, és folytatódtak az elbocsá-tások. A piaci kereslet stagnálása külö-nösen érzékenyen érintette az úgyne-vezett „új gazdaság” cégeit; az informa-tikai és telekommunikációs vállalato-kat. A tervezett értékesítések meghiú-sulása pedig lefelé mozdította a rész-vényárakat. A technológiai cégek tőzs-dei indexe jelenleg 30 százalékkal ala-csonyabb, mint 2000 januárjában volt. Az amerikai központi bank ebben az évben október 3-áig 9-szer csökkentet-te a kamatlábakat, ösztönözve az embe-reket a hitelre vásárlásra, a cégeket pe-dig a beruházásokra. Azonban annak ellenére, hogy 1994 óta ma a legalacso-nyabbak a kamatok az USA-ban, ennek még nem jelentkeztek a keresletélénkí-tő hatásai. Az amerikai gazdaság bajai-tól természetesen a többi gazdaság sem függetlenítheti magát. Ennek egyik oka éppen a globalizáció, a gazdaságok és a pénzmozgások sok szálon való össze-kapcsolódása. Csökkent az év első ne-gyedében a gazdasági növekedés pél-dául Belgiumban, Olaszországban, Ja-pánban és stagnált Németországban. Az eurorégióhoz tartozó 12 európai uniós ország növekedése pedig mini-mális, 0,2 százalék volt. Több helyen, így például Ausztriában, Japánban és az USA-ban is nőtt a munkanélküliség.
Mi az 6ka az általánossá válni látszó gazdasági válságnak? Az egyik az úgy-nevezett digitális megosztottság, vagyis az „új gazdaság” kudarca. Az informa-tikai és telekommunikációs cégek óriá-si felfutásra, az internet és az elektroni-kus kereskedelem gyors elterjedésére számítottak, ami maga után húzhatta volna a gazdaság más szektorainak nö-vekedését is. Az óhajtott piaci kereset-növekedés azonban, az általánossá vált „állami rásegítés” ellenére sem követ-kezettbe. Ennek oka egyszerűen a rossz tervezés. Nem számoltak ugyanis a cé-gek azzal, hogy ezekre az Új szolgáltatá-sokra a lakosság többségének sem szük-sége, sem pénze nincs, Sőt az igény-bevételhez szükséges tudással sem ren-delkeznek. Ezt a helyzetet egy friss eu-rópai uniós tanulmány például úgy jel-lemezte, hogy mára kialakult az „elekt-ronikus nincstelen réteg”, amelyiknek semmi köze az „új gazdaság” által kí-nált új szolgáltatásokhoz. Minél alacso-nyabb továbbá az életszínvonal egy or-szágban, annál kevésbé van igény pél-dául az internet használatára. Például amíg a svédek 66 százaléka használ internetet, ez az érték a görögöknél 15 szá-zalék, a portugáloknál pedig 19 száza-lék. Érdekes mellétenni a magyar ada-tot, ami nem teljesen összehasonlítha-tó, ugyanis az előfizetők arányát méri a teljes lakosság százalékában. Egy előfi-zetés azonban több felhasználót is je-lenthet. Ennek ellenére ez az arány na-gyon alacsony: 2,6 százalék. Ez is nyil-vánvalóan összefügg az alacsony ma-gyar életszínvonallal, de a szolgáltatá-sok magas árával is. És ezzel már el is jutottunk a globális világgazdaság re-cesszióba hajlásának másik fontos oká-hoz, a globalizáció okozta elszegénye-déshez. Ma a világ lakosságának leggaz-dagabb 20 százaléka fogyasztja el az egy évben termelt összes termék és szolgál-tatás 86 százalékát, a legszegényebb 20 százalék pedig Csupán az egy százalé-kát. Egy másik elemzés szerint a globa-lizáció úgy megnövelte a szegények és gazdagok közötti különbségeket, hogy ma már az emberiség 60 százaléka nyo-morban él. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a globalizáció az elszegényítéssel felfalja saját piacait. A gazdagoknak pe-dig már mindenük megvan, ezért csak luxustermékekre és -szolgáltatásokra költenek, vagy spekulációval próbálják növelni vagyonukat. Nem véletlen, hogy a napi pénzmozgások csupán 2 százaléka kötődik az úgynevezett reál-szférához, vagyis termék- és szolgálta-tásértékesítéshez.
A robbantások és az azóta felkorbá-csolt háborús hisztéria egyaránt rossz hatással van az emberekre. Növekszik a bizonytalanság és ezzel együtt csökken a vásárlói bizalom: Vagyis az emberek nem vásárolnak. Pedig egy amerikai fel-mérés szerint a vásárlói bizalom már a támadás előtt is történelmi mélypontra, 8 éven belül a legalacsonyabb értékre csökkent: nyilván a recessziót jelző el-bocsátások miatt. A vásárlói bizalom-csökkenés pedig különösen érzékenyen érinti az USA gazdaságát, amelynek nö-vekedése nagymértékben függ a hazai piacon vásárlók bizalmától és attól, hogy továbbra is bátran vásárolnak-e hitelre. Ennek a vásárlási kedvnek a felkeltését szolgálja a kamatok csökkenése. A cégek viszont csak akkor ruháznak be, ha van piaci kereslet. Jelenleg azonban nem-csak az USA-ban, de a fejlett világban mindenhol kihasználatlan kapacitások vannak, ami a kamatcsökkentés ellenére is visszafogja a beruházási kedvet. To-vább növelik a bizonytalanságot az elbocsátások: például a légitársasá-goknál eddig már legalább 100 ezer em-bert bocsátottak el. Legutóbb az olasz lé-gitársaság, az Alitalia küldte cl munka-vállalói 17 százalékát, vagyis körülbelül 4.000 embert. Az elbocsátások pedig to-vább szűkítik a piaci keresletet. Az elbo-csátástól félve hitelre sem vásárolnak az emberek. Ennek egyik nyilvánvaló jele a tipikusan hitelre vásárolt termék, a gép-kocsi iránti kereslet csökkenése. Szep-temberben az előző év szeptemberéhez képest 15 százalékkal kevesebb gépko-csit vásároltak az USA-ban. Erre a jelen-ségre nekünk is fel kell figyelnünk, és várható hatásaira fel kell készülnünk. Hiszen a nálunk lévő nagy külföldi Cé-gek többsége az autóiparban, illetve a hozzá kapcsolódó területeken működik.
Nem az tehát ma már a kérdés, hogy lesz-e recesszió, hanem az, hogy mek-kora, és kit hogyan érint.
Az, hogy mely cégek mely csoportba kerülnek, az amerikai válaszcsapás ter-mészetétől, mértékétől, időtartamától és kiterjedésétől is függ. A vesztesek között már ott vannak a légitársaságok, a bizto-sítótársaságok, a szállodák, az éttermek, a kulturális létesítmények és általában a turizmus. AThe Economist szerint idén már a híres müncheni „sörünnep”, az „Octoberfest” is megérzi a recessziót:
ugyanis várhatóan 30 százalékkal csök-ken a vendégek száma. De lesznek nem nyilvánvaló vesztesek is, mint például a környezet. Hiszen az USA, azzal az ürüggyel, hogy függetleníteni akarja magát az arab olajtól, megkezdi a fúráso-kat a védett Alaszkán. A vesztesek közé kerülhet továbbá az oktatás, a kultúra és az egészségügy is, hiszen a légitársasá-gok kisegítése, valamint a többletbizton-sági intézkedések technikai és emberi feltételeinek biztosítása rengeteg Pénzt von majd el a költségvetésből. Lesznek azonban, és már vannak nyertesek is.
Nyertes lesz a hadiipar és a kapcsoló-dó ágazatok. A jövőbeli biológiai hábo-rútól való félelem megnöveli a biotechnológiai cégek lehetőségeit: a piac ugyanis biológiai háború elleni védeke-zőszerek kifejlesztését várja tőlük. Egy The Economist-cikk szerint óriási pia-ci igény van amerikai zászlókra. Akko-ra, hogy a hazai cégek már nem is tud-ják kielégíteni a keresletet, ezért impor-tálni kell. Gázálarcot is könnyű eladni. A Bush által bejelentett infrastrukturá-lis fejlesztések és a rombolás miatti új-jáépítési igény piacot jelent továbbá az építőiparnak. A nagy kérdés azonban az: az így létrejövő Új munkahelyek mi-lyen arányban lesznek a megszűnő munkahelyekkel? Továbbá, hogy med-dig tart az a politikai bizonytalanság, amelyet az USA katonai lépései a világ-ban okoznak, és ezek mennyire csök-kentik tovább a vásárlási kedvet. Min-denesetre néhány mértékadó elemző cég már lefelé módosította növekedési előrejelzéseit.
A gazdasági növekedés már nálunk is csökken. Ennek bekövetkezésére a szakértők már korábban is figyelmez-tettek. Hiszen a régió legglobalizáltabb gazdasága a magyar: a gazdaság túlnyo-mó többsége külföldi kézben van, és ezen cégek többsége nem a hazai piacra dolgozik, hanem éppen a szűkülő kül-földi piacokra exportálja termékeit. Most mutatkozik majd meg igazán, mennyire hazardírozó megoldás volt a hazai gazdaság többségének külföldi cégek általi privatizációja.
A külföldi cégek természetesen nem az olcsó bérű országokban kezdik az elbocsátásokat, amikor piacaik szűkül-ni kezdenek. De növekvő piacvesztés esetén az alacsony munkabérek sem lesznek képesek megállítani az elbocsá-tásokat. Ez a veszély, mint már koráb-ban utaltunk rá, különösen az autó-, il-letve autóalkatrész-gyártó cégek esetén nagy. Az elbocsátások pedig óhatatla-nul továbbgyűrűznek a beszállítócé-gekhez is. A magyar kormánya kezdeti kötelező, a „minket ez kevéssé érint” optimizmusa után jelentős gazdaság-élénkítő lépésekre szánta el magát. Uta-kat, hidakat akar építeni, és tovább ösz-tönzi a lakásépítkezést. Ezekkel a lépésekkel valószínűleg a híres közgazdász, Keynes is egyetértene, hiszen ő is eze-ket javasolta annak idején az amerikai elnöknek a nagy gazdasági válság le-küzdésére. A kérdés azonban nálunk is az: ezek az ösztönző lépések elegendő munkahelyet teremtenek-e a külföldi cégeknél várható elbocsátások ellensú-lyozására? Az infrastrukturális beruhá-zások gazdaságélénkítő hatásai egyéb-ként is hosszú távon jelentkeznek, te-hát egy mai recessziót ezekkel teljesen kivédeni nem lehet. Az építőipari mun-kahelyek ráadásul elég rosszul fizetnek, így a hazai piaci keresletet jelentősen nem tudják növelni.
A lakásépítkezésekkel is csínján kel-lene bánni. Akármilyen alacsony ka-matozású is ugyanis egy hitel, azt is vis-sza kell fizetni. Az elbocsátások pedig a hitelfelvevőket is elérhetik. Nálunk is gondot okoz továbbá, hogy az állami be-ruházások, éppen úgy, mint a többlet biztonsági intézkedések, sokba kerül-nek. Ezeket az összegeket pedig, a tarta-lékok kimerülése után, vagy máshon-nan — például az oktatástól vagy az egész-ségügytől — lehet elvenni, vagy hitelből lehet finanszírozni. Az egyébként is magas hitelállomány további növelése viszont a jövőbeli közfogyasztások bő-vülésének és minősége javításának le-hetőségeit veszélyeztetné.
Csath Magdolna
egyetemi tanár

aljas666 Creative Commons License 2001.10.04 0 0 27
Ezt biztosan ebbe a rovatba szántad???
Előzmény: Ki4r4 (25)
aljas666 Creative Commons License 2001.10.04 0 0 26
Bocs, de szabin voltam.
Nem, nem feketék (bár a tyúkok némelyike igen), hanem kendermagosak és gyönyörűek!
Előzmény: állati emlék (24)
Ki4r4 Creative Commons License 2001.09.27 0 0 25
Hihetetlen!

Aki esetleg PR-os és állást keres, mindenesetre most nagy esélye van bepróbálkozni ennél a cégnél.. nem hinném, hogy aki engedte, hogy egy ilyen levél kimenjen, az még most is ott van.
Bár lehet, hogy ő ül a főnöki székben... ez esetben viszont balhé van.

Kiara

állati emlék Creative Commons License 2001.09.27 0 0 24
No várj csak! Feketék? Esetleg szó lehet valamiféle üzletrôl.
Előzmény: aljas666 (23)
aljas666 Creative Commons License 2001.09.27 0 0 23
Óh, szegény.
Akkor nem kötünk üzletet.
Pedig adhattam volna érte négy kakast.
Előzmény: állati emlék (22)
állati emlék Creative Commons License 2001.09.26 0 0 22
Nincs is kecském. Feláldoztam az utolsót is. (rémítô vigyor)
Előzmény: aljas666 (21)
aljas666 Creative Commons License 2001.09.26 0 0 21
Hoppá!
Ugye, mondtam, hogy le vagyok maradva...
De sebaj, fellendült a topik.
(Igaz, nem vág témába a megbeszélésünk, hacsak nem adsz el nekem pár kecskét. Helye mondjuk lenne...)
Előzmény: állati emlék (20)
állati emlék Creative Commons License 2001.09.26 0 0 20
Nálam mán a zergék futnak.
Előzmény: aljas666 (19)
aljas666 Creative Commons License 2001.09.26 0 0 19
Ugye, hogy az??!!
És mi a helyzet a kecskékkel? :-)
Mingyár áturgok a topikodba körülnézni...
a
Előzmény: állati emlék (18)
állati emlék Creative Commons License 2001.09.25 0 0 18
Aljas egy topic!
Előzmény: aljas666 (17)
aljas666 Creative Commons License 2001.09.25 0 0 17
Hahó, valaki...!!!
aljas666 Creative Commons License 2001.09.24 0 0 16
Qrva kevés nagyon kedves ember van... :-)
Előzmény: eMM (15)
eMM Creative Commons License 2001.09.19 0 0 15
És én is nagyon kedves ember vagyok,hogy írok ide.
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.19 0 0 14
Csak most látom hogy elszúrtam az utolsó mondatot. Egy "az"-al több van benne a kelleténél.
Előzmény: Törölt nick (13)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.19 0 0 13
Nem vagy elátkozva :) .Csak a topic cím lehetett volna egy picit provokatívabb . Pl "Gazdagodjunk meg a terrortámadásból!" és még egy smile a végére.
Na de mindegy, a lényeg az ,hogy most az megy mint ami a Jimmy halálakor , mindent az ezzel próbálnak meg eladni.
Előzmény: aljas666 (12)
aljas666 Creative Commons License 2001.09.19 0 0 12
Végre egy kedves ember - sőt, kettő!!
Lehet, hogy mégsem vagyok elátkozva...?
Előzmény: Törölt nick (10)
tangerine Creative Commons License 2001.09.18 0 0 11
De, már le írtam az előbb. :)
Undorító hiénák.
Előzmény: aljas666 (1)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.18 0 0 10
Csak azért írok ide hogy ne unatkozz :).
Előzmény: aljas666 (8)
aljas666 Creative Commons License 2001.09.18 0 0 9
10!
Na csá...
Holnap találkozunk...
Előzmény: aljas666 (8)
aljas666 Creative Commons License 2001.09.18 0 0 8
Töxar 1edül.
Előzmény: aljas666 (7)
aljas666 Creative Commons License 2001.09.18 0 0 7
Miért is ne?!
Előzmény: aljas666 (6)
aljas666 Creative Commons License 2001.09.18 0 0 6
Még mielőtt hazahúzok, felnyomassam kétjegyűre?
Előzmény: aljas666 (5)
aljas666 Creative Commons License 2001.09.18 0 0 5
Nnna, ez má fél 10!
Előzmény: aljas666 (4)
aljas666 Creative Commons License 2001.09.18 0 0 4
Na sebaj, elvagyok én itten magamba', mint a befőtt...
Előzmény: aljas666 (3)
aljas666 Creative Commons License 2001.09.18 0 0 3
Bedőlik ez a topik, mielőtt elindult volna, vazze...
Előzmény: aljas666 (2)
aljas666 Creative Commons License 2001.09.18 0 0 2
Basszus, lehet, hogy a topic címe uncsi?
Előzmény: aljas666 (1)
aljas666 Creative Commons License 2001.09.18 0 0 1
Senkinek nincs véleménye?
(pozitív is lehet...)
Előzmény: tangerine (0)
tangerine Creative Commons License 2001.09.18 0 0 0
Nagy 0-ák!
Előzmény: aljas666 (-)
aljas666 Creative Commons License 2001.09.18 0 0 topiknyitó
Az alábbi kereskedelmi ajánlatot kaptam az imént:

Sziasztok!

Ez a mail Titeket érint?

Üdv,
Móni

-------- Original Message --------
Subject:
digital voice recorders against false bomb menance
Date:
Tue, 18 Sep 2001 14:27:21 +0200
From:
Száraz Aranka
To:

For the attention of the Managing Director!

"Dear Sir or Madam,

We all feel shocked and confused by what happened on Tuesday at the World Trade Center Building and the Pentagon. Please accept our deep sympathy, as the member of the AMCHAM.
In this horrible situation we would like to take on offer, which can help You in the prevention against the bomb menaces by phone.
Our company - as the market leader in Hungary - develops and produces different digital voice recorders for analogue and ISDN phone lines, for live conversations and radio communications. You can use these units and systems not only for avoiding false alarms, but also achieving higher level service in help desk and call center management, etc.
You can find every solution in our supply from the single channel recorders to the country wide systems in high quality level with acceptable prices.
For more information please visit our web site: www.dsr.hu . If you are interested in getting a detailed offer, please send back the attached questionnaire. We will do our best to provide you a fast and effective solution.

Yours sincerely, XY and AB"

Angolul nem vagy kevéssé tudók kedvéért a lényeg:
Először kifejezik mély részvétüket a New York-i terrortámadás áldozatai miatt, majd felajánlják, vegyünk tőlük digitális hangrögzítőt, melynek segítségével jobb minőségű szolgáltatásokra lesz képes a telefonközpontunk, kiszűrhetjük többek között a hamis riasztásokat stb. stb.

Szimpatikus, nem?!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!