Keresés

Részletes keresés

apootzee Creative Commons License 2001.10.25 0 0 6
Ja, és egyébként egész meglepően normálisak ott a BM fórumon. Egy-két héten belül válaszolnak minden kérdésre.
Jelen esetben - látjátok - osztályvezetői szinten. Tyűemmávalami... :)

http://web.b-m.hu/proba/xforum.nsf/datum

apootzee Creative Commons License 2001.10.25 0 0 5
Nos. Beidézem ide jól a hivatalos választ a BM netes fórumáról. Gondolom, ezek alapján nagyjából a keresztelőjén már az új nevét viselheti majd.

-------------------

Tisztelt Uram!

Névváltoztatással kapcsolatos kérdéseire az alábbi tájékoztatást adjuk:

A hatályos jogszabályok szerint a gyermek vagy az apjának vagy az anyjának családi nevét viseli.

Ettől eltérni csak névváltoztatási eljárás keretében lehet.
A kérelmet a lakóhely szerint illetékes anyakönyvvezetőnél lehet előterjeszteni az e célra rendszeresített nyomtatványon.

Kiskorú gyermek esetén a névváltoztatást a törvényes képviselők kérhetik.

Az eljárás illetéke 5.000.- Ft, melyet illetékbélyegben kell leróni. A kérelemhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatát.

A kérelemben a Belügyminiszter dönt.

Tisztelettel:

Dr. Kóbor József

BM Központi Adatfeldolgozó Nyilvántartó és Választási Hivatal
Hatósági és Felügyeleti Főosztály vezetője

Törölt nick Creative Commons License 2001.10.18 0 0 4
Szerintem telefonalj a XII ker onkormanyzatra es kerd az anyakonyvi csoport vezetojet (emilben a nevet is elarulom de nem nelkul is eljuthatsz hozza) es minden nevproblemadra valaszolni tudo keszseges holggyel beszelhetsz majd. Aztan mar csak hivatkozni kell a ti anyakonyv-vezetotoknel ora es minden vagyad teljesulhet. Mert mint tobbek irtak a vagyatok nem teljesithetetlen. Bar szerintem a Nagy vezeteknev nem a vilag vege. Es ha a gyerekednek meg egy hosszu keresztnevet is adtokk akkor kormolhet...
Előzmény: apootzee (3)
apootzee Creative Commons License 2001.10.16 0 0 3
Köszönöm, köszönöm...
Nagyon megvidámítottatok.
Aztán felhívtam a "lakhelyem szerint illetékes" (huhh) anyakönyvvezetőt. Ő még nem hallott ilyenről, de miután elmondtam neki, amit ti itt írtatok, valami mintha derengett volna, vagy legalábbis már nem zárkózott el teljesen a kérdéstől.

"Ja, hát igen, úgy, hogy ha a BM, akkor igen... Ilyen még nálunk itt nem volt, de hát akkor igen."

Jelzem, ez Budapest XVII. kerülete... De mindegy.

A lényeg, hogy köszönöm, a topik elérte célját, én örülök, és hál'istennek már nem először fordul elő, hogy kellemesen csalódom az emberekben.

Azért most még elhúzok a BM-fórum irányába...

cicó Creative Commons License 2001.10.15 0 0 2
Nagyon meg tudlak érteni...én a fél életemet éltem le "Nagy"ként és nem volt valami izgalmas :-))) Mondhatni utáltam...Ha mégis a te nevedre anyakönyvezik a gyereket és lány lesz legalább az a reménye meg van, hogy eccer férhez megy...:-))
cicó
Előzmény: apootzee (-)
Babóné Creative Commons License 2001.10.15 0 0 1
Szia!

Lehet ilyet, de nekünk anno azt mondta az anyakönyvvezető, hogy amikor megszületik a baba akkor az apuka nevére anyakönyvezik, és utána lehet kérvényezni 5000 Ft ellenében a helyi önkormányzatnál és ők tovább küldik a BM-nek. A második, harmadik, stb gyerek automatikusan azt a nevet kapja már.

Törölt nick Creative Commons License 2001.10.15 0 0 0
Szia!

Lehet ilyet, csak nyilatkozatot kell tennetek róla. ÉS innentől kezdve minden gyereketeket így kell majd hívni.

Piglet

apootzee Creative Commons License 2001.10.15 0 0 topiknyitó
Habár a nickem évek óta megvan, igazi apa majd csak márciusban leszek. Ezentúl a szülői munkaközösséget is olvasom majd jól. De tényleg.

Amiért topiknyitásra adtam a fejem: nemhagyományos keresztnevet anyakönyveztetni nem drámai dolog, kis utánajárás, ennyi. Viszont mi azt szeretnénk, ha a csemeténk mindkettőnk _vezetéknevét_ viselné. Merthogy az apué csak Nagy, az anyué viszont szép is. (Valahogy úgy gondolom, hogy [Szépnév] Nagy X, esetleg kötőjel a megfelelő helyen.)

Ismerősök, kollégák (köztük jogász is, nem egy) kicsit elkedvetlenítettek, mikor elmondtam ezt, merthogy ezt így neeeem, mer' ígymegúgy. Anyu neve az apué helyett mehet, együtt a kettő nem.

Szerintetek sem? Próbálta már ezt valaki? Én kerestem itt a fórumban, de nem találtam. Lehet, hogy én vagyok béna, persze.

Nem, még nem hívtam fel anyakönyvvezetőt. Úgy gondoltam, itt előbb lesz válasz nálam tapasztaltabbaktól, mint ott szívélyes hozzáállás. (Már elnézést.)

Segítsetek...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!