Keresés

Részletes keresés

nem0 Creative Commons License 2002.01.16 0 0 66
Kedves krifa!

Azt hiszem, belevághatunk, de mivel itt ez kissé off lesz, menjünk át a 'Győzzél meg, ha tudsz' c. topikba. Ott kivesézhetjük a témákat egytől egyig.
Kösz az érdemi véleményt!

Előzmény: krifa (65)
krifa Creative Commons License 2002.01.16 0 0 65
Szerbusz Nem0!

Most van alkalmam kinyitni a netet, így nem is húzom tovább az időt.

Valóban bőlére eresztettük, de sebaj.
Javaslatoddal élve megpróbálom pontokba szedni a lehetséges témákat, alapvetően a válaszleveledből kiindulva, de ha neked vannak egyéb ötleteid türelmetlenül várom őket.

1. A megosztott társadalmunk okai, és a megosztottság mibenléte.
2. Az erőből politizálás lehetősége, indokoltsága, európában egy magunkfajta kis országnak, avagy nevezhetjük-e így a státusztörvényt és a román-magyar megállapodást.
3. Kinek és mit hazudik OV. a státusztörvénnyel kapcsolatban? + A törvény hátsó gondolatai.
4. ATV vagy a média politikai szerepvállalása, objektivitása, közszolgálatisága.
5. Valóban összemosom a 1960 előtti és utáni állapotokat, vagy csak meglehetősen elégedetlen vagyok a 60 utánival, amiből én nem a társadalom előrejutását, hanem megrokkanását érzem.
6. Az Antall-kormány hibái és privatizációs ügyetlenkedéseik kontra a Horn-kormány ugyanezen területen véghez vitt tettei. Füszerezve, egy valóban jó nekünk, hogy Hornék majd mindent eladtak? kérdéssel.
7. A kétéves költségvetés, és esetleg általad még felkinált "fideszes-ügyeskedés a hatalomért" c. napirendi pont.

nem0 Creative Commons License 2002.01.14 0 0 64
Kedves krifa!

Lehet egy javaslatom?
Szerintem az ide látogatók hülyének és unalmasnak tartanak bennünket hosszú litániáinkért.
Azt javaslom, hogy a jövőben inkább ne kormányprogramot hirdessünk, hanem - ismerve bőbeszédűségünket - próbáljunk meg egy-egy témát körbejárni. Előbb-utóbb biztosan minden témát körbejárunk majd.
Így mások is könnyebben be tudnak majd csatlakozni, bár lehet, hogy egy kicsit off-ak lettünk.

Előzmény: nem0 (63)
nem0 Creative Commons License 2002.01.14 0 0 63
Kedves krifa!

Köszönöm kimerítő válaszodat, remélem, sikerül kissé rövidebben ragálnom.
Nem mondtam, hogy az általam preferált kormánynak csak 10 millió magyarral kellene törődnie, de LEGALÁBB 10 millióval, ami alatt természetesen nem belföldi 5-öt + külföldi 5-öt értek. Ezek után ugyanis lehetne kormányunk igen nemes célja az éhezés mindenáron történő megszüntetése is a földön, csak nem hiszem, hogy erre kicsi országunk képes lenne, szóval szerintem egyelőre tegyük rendbe magunkat, utána lépjünk tovább. Márpedig társadalmunk sokak véleménye szerint még soha nem volt ennyire mesterségesen megoszva. Teljes mértékben egyetértek abban, hogy ha belföldön egységben ÉPÜL az ország, akkor kutyakötelességünk jólétünket megosztani sanyarúbb sorsú külföldön élő rokonainkkal, de ennek módját körültekintően, mások érdekeit nem sértve, és egyáltalán nem "bármi áron" kell megteremteni.

A "román" egyetértési nyilatkozattal kapcsolatban lehet, hogy kissé egyszerűbben látom a helyzetet, mint amennyire kellene, de nem tartom riogatásnak, amit a szocik mondanak (most nem a 22 millióra gondolok, hanem az ebben rejlő munkaerő potenciálra). A kormány hebehurgyaságában zsákutcában találta magát, mert elfelejtette, hogy románia és Európa felett - egyelőre - nincs hatalma, amelynek segítségével erőből politizálhatna.
Ha OV rosszhiszeműen írta alá a nyilatkozatot, vagyis nem akarja betartani, azaz adminisztratív módon korlátozza a román munkaerő beáramlásának esélyeit a magyar javára, akkor feketén-fehéren felrúgja a megállapodást, vagyis:
- elmérgesül a magyar-román viszony
- az erdélyi magyarokat kicsinálják romániában
- az ország nemzetközi tekintélyét annyira visszaveti, hogy egy országimázs központ százéves költségvetése sem lesz elegendő annak helyrebillentésére.
Ha OV jóhiszeműen írta alá a megállapodást, vagyis a magyaroknak és a románoknak adminisztratíve is egyenlő beáramlási jogokat biztosít, akkor pedig az aláírás óta adópénzen nekünk hazudik a teljes kormány és annak teljes propagandagépezete, mióta aláírták a megállapodást.
Tehát OV most egyidejűleg vagy a nemzetközi, vagy a belföldi színtéren hazudik. A nemzetközi bonyoldalmak elkerülése végett most nyilván olyan lépésre kényszerül, amely a nyilatkozatban foglaltak, és sajnos ezzel együtt az - eredetileg jó - törvény végrehajtását gyakorlatilag felfüggeszti, és mindez csak azért, hogy ismét csak ne kelljen hibás döntést magára vállalnia.
A nyilvános szándék természetesen helyes volt, bár nem kizárható, hogy emögött az a stratégiai megfontolás rejlett, hogy OV a magyarok jótevőjeként majd a választójogot rájuk is kiterjesztvén 2 millióval (számoljunk bruttóban) több biztos Fidesz-szavazót tudhasson maga mögött hosszú távon. Ez egy zseniális politikai húzás lehetett volna, bár kitolás az itt lakó adófizetőkkel, hogy olyanok szavazzanak róluk, akik nem itt laknak. OV önmagában egy zseniális politikus, csak sajnos az értékrendjében a demokrácia jóval hatalom iránti vágy után következik.
Nem hiszem tehát, hogy a nemes lelki tartás vezette őt erre az - egyéb szempontból rendkívül felelőtlen - cselekedetere. Éppen ebben látom megmutatkozni azt, hogy mekkora károkat képes okozni nem csak nekünk, de az ottani magyaroknak is. Ugyanezt elérhette volna úgy is, hogy csak belföldön gyakoroltat hatósági jogkört és diszkriminál (bocsánat: kedvezményez), mint ahogy erre az általa aláírt egyetértési nyilatkozat őt egyértelműen rákényszeríti. Tehát nem nyert(ünk) vele semmit, csak kötelezettséget vállaltunk és beszűkítettük a mozgásterünket.

Úgy gondolom, hogy nem szerencsés a gazdaságot a politikának alárendelni, a piac ezt hosszabb távon úgysem tűri el és a dmeokrácia elveivel is ütközik. Biztos vagyok benne, mint ahogy az az eddig elhangzott nyilatkozatokból is kitűnik, hogy a magyar munkaadók célja nem a magasztos politikai eszmék támogatása, hanem a haszontermelés. Ha egy román olcsóbban elvállalja a (segéd-)munkát, mint egy magyar, akkor ő kapja meg. A külföldi magyarokat támogassa intézményes formában adópénzekből az állam! Nem is várhatja el a piaci szereplőktől, hogy ne legyenek tekintettel logikus és törvényes gazdasági érdekeikre, hiszen az állam (és a külföldi magyarok) jóléte is a piaci szereplők eredményességétől függ.
Ameddig pedig a magyar állam belföldön is (párt-)politikai érdekek alapján jutalmazza, vagy bünteti a magyar gazdaság szereplőit, addig legitim alapja sincs politikai támogatást a gazdaság minden szereplőjétől elvárni.

Véleményeddel ellentétben szerintem Hornnak a nemzetközi realitás talaján maradva a valóságot kellett a környező országok korányainak megnyugtatására leszögeznie. A romániai magyarok "érzelmi" miniszterelnöke lehet a magyar, de tényleges miniszterelnöke, aki mindennapjaikat közvetlenül és végérvényesen befolyásoja, bizony Bukarestben ül és ott is fog. minden egyéb kijelentés csak nemzeti - egyébként jogos, de sehova sem vezető - önsajnálatunkból fakadó érzelmi kitörés. Azt a vágyat juttatja érvényre, hogy ez a kis nép európa szívében legyen összetartó és egységes. Sajnos a valóság még belföldön is távol áll ettől, és az utóbbi 4 évben az "aki nincs velünk, az ellenünk van" elv érvényre juttatása alapján társadalmunk soha nem volt ekkora válságban. Amíg nem lesz nemzeti összetartás belföldön (a lakosság mellőzött fele is szabadon érvényesítheti jogait), addig nem látok reális esélyt arra, hogy a külföldi magyarok helyzetét a magyar politika megnyugtatóan rendezni tudja.

Média:
Nemrég vezették be nálunk a kábelt, így csak mostantól tudom elérni az ATV-t. Kormánypárti forrásokból addig úgy hallottam, hogy ez egy kifejezetten ellenzéki adó. Nos igyekszem kritikusan szemlélni az ottani riportokat, keresni bennük a részrehajlást. Azt a tapasztalatot kell leszűrnöm, hogy amikor ziccerek lennének, azokat nem ütik le, nem jellemző, hogy ellenzéki, vagy a kormány ellen uszító véleményt sugallnának. Igen kesztyűs kézzel bántak a miniszterelnökkel, Bánó szinte kormánypárti riporterként volt értékelhető ebben az interjúban. Amire viszint nagy hangsúlyt fektetnek, az a tárgyilagosan kritikus tájékoztatás. Nem teszik kockára hitelüket a pártosság vádjának kockáztatásával, és így elérték, hogy a legnézetteb reggeli műsor magasan a Napkelte, a terjesztés nehézségei ellenére több, mint kétszer annyian nézik, mint az m1 reggeli műsorát. Számomra elfogadhatóan függetlenek maradtak, mások biztos ellenzéki szócsőnek tartják, és a törvény szigorával büntetnék őket, ha találnának rá ürügyet. Az RTL-nél ezt megtalálták: ez a koncessziós díj elmaradt egymilliárdja. Vagy beszüntetik a Heti Hetest, vagy bezáratják a TV-t. Pedig igenis szükség van a kritikus hangnemre, mivel közszolgálati csatornákon kizárólag sikerekről értesülünk, ez az első olyan kormány, amely a 4 év alatt sikert sikerre halmozott, soha egyetlen hibát nem követett el és az egész ország szereti. Aki pedig kritizálni próbál, az kapásból coclib lesz, ami tulajdonképpen nem is sértés, mivel a bazmeggel egyenlő és nincs is tényleges tartalma.
Az m1-en normális műsoridőben különben még nem találkoztam ellenzéki beállítottságú tájékoztatással. Lehet, hogy éjjeli bagolynak kéne lennem, de gondolom, hogy akkor mások is alszanak. Biztos vagyok benne, hogy a közszolgálati média a kampányban alaposan túllép majd minden jogi keretet is, és ehhez meglesz majd a kellő ideológia is (ami nem tévesztendő össze a jogszabályokkal).

Múlt:
Ezzel nem szeretnék mélységeiben foglalkozni, egy-egy véleményben úgysincs elég hely, hogy meggyőzzük egymást, mivel Te összemosod a 60 előtti és 60 utáni sokkal konszolodiáltabb állapotokat. 60 előtt a szüleimet is kiüldözték otthonukból, de 60 után újta talpra állt a család és fejlődésnek indult egyszerű alkalmazkodással, nem benyalással, vagy mások feldobása révén. Az egykori ÁVÓ-sok megfelelői a mai magyar hatalmat is ugyanúgy kiszolgálják, sőt legalább annyira szolgálják a napi politikát is. Tönkreteszik (fizikailag ugyan már nem nyírják ki) a politikai ellenfeleket és közpénzen bizalmas információkat szereznek meg, hogy azokat kormánypárti parlamenti megélhetési politikusok postaládájába fújja a szél. Ehhez minden hatalmuk megvan és gátlástalanul élnek is vele. Gerinctelen ember volt is, van is és lesz is, és mindig a mindenkori hatalmat fogják szolgálni. Eltitkolt jogtiprások manapság is történnek. A múltat el kell ítélni, de észre kell venni, hogy most pontosan ugyanazokat a sokat szidott technikákat alkalmazzák a gerincesség ugyanazon fokán álló emberek, legfeljebb az eszközök változtak, mivel más hatalom gyámkodik felettünk. Ezt drága porhintéssel el lehetkendőzni ideig-óráig, mivel sokakban akkora lángon ég a régi rendszer gyűlölete, hogy egyelőre képtelenek észrevenni: ugyanarra az útra térünk.

Magyarország valóban Mátyás táján lehetett utoljára tekintélyt sugárzó, azóta kénytelen - és az is marad - befolyási övezetekben élni.
Érdekeinket ilyen környezetben kizárólag higgadt, bölcs és megfontoltan együttműködő politikával tudjuk érvényesíteni, nincs helye a pökhendi különcködésnek, mert tökön leszünk rúgva.
Legyünk reálisak:
A 10 milliós Magyarország kizárólag a barbár földtől elválasztó ütközőzóna szerepét játssza Nyugat-Európa számára, mint a történelem során mindig. Egyébként nem vagyunk fontosak a számunkra. Nekünk van egy csomó tanulnivalónk. Dönthetünk a büszke de foltos jurta, vagy a civilizált és más nemzetekkel történő harmonikus együttélésből fakadó jólét között. Bocsásson meg a világ, de én nem gondolom, hogy az utóbbi feltétlenül nemzeti büszkeségünk feladását jelentené. Úgy gondolom, hogy ha békülékeny politikával sikerül jelentős pozíciókat elfoglalni az egyesült Európában, arra sokkal inkább büszkék lehetünk, mintha minden erősebb országra rá akarnánk kényszeríteni jelenlegi kormányunk konfrontatív politikáját. Az utóbbival óriási károkat okozhatunk magunknak és a perifáriára sodródhatunk, amire viszont egyáltalán nem lehetünk büszkék.
Érdekes módon abból, hogy Horn eladta az országot, nekünk kizárólag előnyeink származtak.

Gazdasági inétzkedések:
Az általad említett jóléti intézkedések alapját - általad is elismerten - a Bokros-csomag teremtette meg. A kormány átadásakor - ismét csak elimerten, már növekedési pályán volt a gazdaság, de ennek eredményeit már az új kormány arathatta le. Úgy gondolom, hogy Magyarországon most még kevesen értik, hogy a gazdaság nem egyik pillanatról a másikra működik. Ma még sok jámbor léleknek be lehet adni, hogy az előző kormány idején azért volt Bokros-csomag, mert az a kormány népellenes akart lenni. Ez egyértelmű demagógia. A gazdaságban kicsit is járatos emberek tudják, hogy a stratégiai intézkedések eredménye csak évek múltán érik be. Az előző kormány azért kényszerült a Bokros csomagra, mert a büszke magyarságtudattal, no meg a privatizációval elfoglalt MDF-kormány elmulasztotta a rendszerváltással járó elengedhetetlen intézkedéseket. Szétzúzták a még döcögő, de gyűlölt régi szisztémákat és semmit sem tettek a helyébe. Ezt később már csak fájdalmak árán lehetett korrigálni.
Biztos vagyok benne, hogy az előző ciklusban a jelenlegi kormány sem tudta volna meghozni az általad is említett intézkedéseket. Most is csak azért, mert növekvő gazdaságot kaptak ajándékba. Nem tudom, észrevetted -e, hogy kizárólag a költségvetés kiadási oldalát terhelő intézkedéseket említettél. Ebben akár egyet is tudok érteni veled. Mégpedig azért, mert gazdaság stratégiai érdekeit szolgáló döntések nem születtek. A kormány a gazdasági hatalom megszerzésével volt alapvetően elfoglalva, és mindennek az elvi tagadásával, aminek köze lehetett az előző kormányhoz. Kicsi országunk még messze van attól a gazdasági erőtől, amely lehetővé tenné, hogy négyévente új országot építsünk.
A focicsapat tagjai sajnos csípőből tüzelnek. ELőször akarnak valamit, hatalmi eszközökkel megvalósítják, utána közpénzen megpróbálják kivédeni a fiaskókat és elhitetni velünk, hogy mindig megfontoltan döntenek és sohasem hibáznak. Ez egyelőre működik magyarországon belül, de a nemzetközi porondon ennek keményen megfizetjük az árát.

Kirekesztés:
Kérdésedre válaszolva, a lakosságnak az a része lett kirekesztve a közös javakból, amelyekben nem fideszes képviselő nyert, vagy az önkormányzati választásokon nem fideszes többségű önkormányzat jött létre. Ez az odaítélt állami támogatások mértékén határozottan látszik. Az ostobaság ebben csak az, hogy a kormány azokat a FIDESZ-választókat is bünteti ezzel, akik ugyan településükön a többséget nem tudták elérni, de ott vannak az 50% közelében. Ennek révén természetesen szavazatokat veszíthet. A kormány ezzel a tervszerűen megfontolt politikájával sajnos kiöntötte a vízzel együtt a gyereket is.
Ugyanez érvényes azokra a nagyvállalatokra, amelyek menedzsmentje az előző kormányhoz köthető (pl. Dunaferr). Ez most nagyon határozottan az Orbán-család boldogulását hivatott szolgálni. Az Orbán-papa boldogulását pedig konkurrense tönkretételén keresztül az állami szervek is kreatív módon segítik elő (pl. bányaengedély meg nem hosszabbítása).

Véleményedből úgy látom, hogy elkövetkező döntésewdben inkább az érzelmi vonal dominál. Erős hatással van rád a mindannyiunk számára több tízezer forintba kerülő sikerpropaganda.
Abban ugyanakkor egyetértek veled, hogy annak alapján nem lehet dönteni, hogy melyik párt vezetői becsületesek. Valószínűleg mindnek vaj van a füle mögött. Egy egykori tanárom mondta, hogy a politikus attól az, hogy lop, csal és hazudik. Ez az alapállás. Itt egy vastag vonalat kell húzni, és azt kell megnézni, hogy ezenkívül mi van még, vagyis mennyit hajlandó tenni az ország boldogulása érdekében. Én úgy gondolom, hogy ezt teszem. Azt nézem, hogy kitől várhatom el, hogy a társadalom polarizálása helyett talán inkább integrálja a nemzetet. Melyik az a kormány, amely profi gazdasági stratégiai döntéseket kíván hozni. Olyanokat, amelyekre hosszú távú jóléti rendszert lehet felépíteni. Számomra nem szimpatikus, hozzáállás, ha egy kormány azt gondolja, hogy a gazdaság törvényszerűségei alávetik magukat politikai akaratának, mivel ez ostobaság. Az inflációt nem lehet parancsba adni, de lehet szándékosan alultervezni, hogy maradjanak ellenőrizhetetlen százmilliárdok a választási kampányra. El lehet halasztani az energiaár-emeléseket akár másfél évvel is, nehogy csökkentsék a kormány esélyeit az újraválasztásra. Ez inflációs feszültséget okoz, ami a választások után fogja visszavetni a gazdaságot. El lehet költeni a jövő évi (2 éves) költségvetés időarányos részénél többet is az idei választási kampányra, hiszen ezért hozták létre. Ezek az intézkedések meglehetősen durvák, és kizárólag hatalmi, nem pedig nemzeti célokat szolgálnak. A levét közösen isszuk meg, akár marad a kormány, akár megy, csak nem a választások előtt, hanem 2-3 évvel utána.

Összefoglom: nem érdemes abból kiindulni, hogy melyik politikus becsületes, mert ilyet úgysem talász, hanem inkább abból, hogy ki tesz többet a lakosság integrálása és HOSSZÚTÁVÚ jólétének megteremtése érdekében.

Előzmény: krifa (62)
krifa Creative Commons License 2002.01.13 0 0 62
Kedves Nem0!

Köszönöm válaszodat, s azt is, hogy végre egy nyugodt hangvételű topicnyitót ismerhettem meg benned.
Nos, én is olyan vagyok aki, képes másra szavazni, mint korábban, s hogy megmondjam eddig még soha nem szavaztam a FIDESZ-re, csak mostanában gondolom, úgy hogy az ő kormányzásuk meghosszabítása lenne a legjobb, vagy ha úgy tetszik a legkevésbé rossz az ország egészére nézve. Biztos, hogy vannak olyanok is, akiknek az MSZP tudna nagyobb jólétet biztosítani, de szerintem a többség számára e kérdésben a FIDESZ nyújt nagyobb garanciát.
Megértelek, amikor azt mondod, hogy te inkább olyan kormányt szeretnél az ország élére, akik csak 10 millió magyarért dolgoznak, de ez akkor is önző hozzáállás, és nem árulkodik nagy felelőségtudatról.
Szerintem ui. ha nem is ugyanolyan mértékben de minden ember felelős minden emberért. A mértéket pedig az együvé tartozás, és a közelség vagy valami hasonló szempont adhatja meg. A határon túli magyarok pedig közel is vannak és nemzetünk részei. Trianonban igazságtalan diktátumot irattak alá velünk. Remélem ebben nincs vita köztünk. Szerintem, aki egy ilyen diktátum ellenére ébren tartja magában a közösségi tudatot és a felelőséget, az nagyobb erkölcsi tartásról tesz bizonyságot, így nagyobb terhek viselésével is megbízhatóvá válik.
Másrészről egyáltalán nem biztos, hogy a most aláírt megegyezés nyomán Magyarországnak és lakosainak rosszabra fog fordulni a sora. Ha pl. belegondolsz abba, hogy Németország is a török vendégmunkásaival építette fel az országot, vagy a franciák is az algíri arabokkal, vagy az amerikaiak is az afrikai feketékkel vagy mexikóiakkal, stb.,stb. akkor könnyen elképzelhető, hogy egy gazdasági fejlődés útján elindult, még ha oly kicsiny ország is profitálhat abból, hogy ha embereket talál az amúgy nem kapós munkákra. A korábbi országok példájával ellentétben, akiknek a jó mellett kijutott a rosszból is, ti. hogy most olyan más kultúrájú néppekkel vannak teli, amikkel éppen ezért sok a gond, nos Mo-nak megadatott az a "szerencse", hogy saját nemzetének fiait hívhatja meg ezekre a minkákra, akiknek nincs nyelvi nehézségük, és kultúrájuk is azonos a miénkkel.
Nos persze felmerülhet az is, és biztosak lehetünk benne, hogy nem csak magyarok fognak jönni, hanem románok is. De kérdés, hogy mennyien. Szerintem biztosan nem 23 millióan, sőt még csak nem is 21 millióan, ahogy azt Kovácsék riogatták. (Ezekből a nyilatkozatokból is csak az az érzés erősödött meg bennem, hogy a szocik csak nagy dirrel-durral kampányolnak e kérdésben a helyett, hogy valami higgadt reális érvet hoznának fel. S ez megint nem a szimpátiát növeli velük szemben. Talán csak az iskolázatlanok körében lehet ez jó gyújtó szöveg.)
Amúgy se arra nézve nem vállalt kötelezetséget a kormány, hogy minden kérelemmel felénk fordolónak ad is engedélyt, sem azt nem ígérte, hogy minden kérelemmel felénk forduló románnak rögtön letelepedési engedélyt is adnak. Nos, ha elég felnőtt az ország, és mondjuk a baloldali szavazók következetesen nem adnak munkát a románoknak, mondván, hogy ebben az országban ne dolgozzon csak magyar, akkor jó esélyünk van arra, hogy a jogi keret megszületése után is megörízzük a hidegvérünket. Amúgy egy MIÉP-estől még kevésbé várnám, hogy munkát adjon egy románnak, az SZDSZ sem akar munkát adni nekik, így végül is elég kevesen maradnak az országban, akik erre vállalkoznának. De ha az ország többsége úgy gondolkodik, ahogy azt a bevezető soraidból kivettem, azaz, minden mindegy csak nekem több pénzem legyen, csak nekem jobb legyen, csak most amikor én élek jobb legyen, nos akkor bizony könnyen elképzelhető, hogy pártállástól függetlenül annak adják majd a munkát, aki kevesebbért megcsinálja. De akkor ne sírjon a szánk. Ez szabad döntés, szabad országban.
Most tovább nem boncolgatva ezt a szálat még csak egy utolsó megjegyzés.
Én nem tudom mi volt közös nevező az eddigi kormányoknál, de ha vissza tudsz emlékezni Antall József egyik első, ha nem a legelső nyilatkozata az volt, hogy "én tizenötmillió magyar miniszterelnöke szeretnék lenni"
Erre persze Horn, akit senki nem kért fel erre a nyilatkozatra, mindjárt az elején leszögezte, hogy ő csak tízmillió magyar miniszterelnöke.
Szóval nem mostanra jutottunk el ide, hanem eleve így kezdődött a rendszerváltás, amiben a Horn kormány egy kisebb fennakadást jelentett.

Amit a közszolgálati adókról írsz, nos az részben igaz csak. Mert valóban vannak olyan műsorok, amelyekk kormánypárti hangot ütnek meg. Pl. A HÉT, vagy most újabban az Éjjeli menedék, vagy a rádióban a Vasárnapi Újság. Ez igaz, de azért az is igaz, hogy ugyanitt, kérdez naponta Balló György, és Bethlen az aktuálisban, és a Zárórának több műsorvezetője is érezhetően balos, vagy a Krónika c. műsorról is kiderült, hogy a baloldali véleményeket hangsúlyosabban közli.

Most persze két dologról is beszélhetünk ennek kapcsán.
Az egyik az, hogy a közszolgálati adók ne politizáljanak se ide, se oda. Ez igaz, bár kétségtelenül megoldhatatlan. A tapasztalat azt mutatja, hogy ennek elérésére az MSZP-SZDSZ kormány sem törekedett, sőt én úgy éreztem, hogy annak idején mindent megtettek, hogy azok az erkölcsileg igen kétes személyek ottmaradhassanak a mikrofonnál. Sőt Pl. Krudinákot is eltávolították, meg megakadályoztak ők már Média törvényt is. Egy szóval ha bárki arra számít, hogy az MSZP hatalomra jutásával a közszolgálati adók megtisztulnak a politikától, és kiegyensúlyozott, higgadt, objektív, stb,stb, nos az borzasztó butácska. Gondolom ezt te sem így képzeled.
A másik oldal pedig, hogy a közszolgálati adók nézettsége olyan alacsony, és a Kereskedelmi adók egyértelműen balos ideológiájú műsoraik olyan nézettek, hogy igazán nincs miért aggodalmaskodni azért, hogy az MSZP üzenetei ne jutnának el minden családhoz.

Az, hogy Mo. megengedheti-e vagy nem, hogy a nagyhatalmakkal szembepisiljen, nos való igaz, Mo. már jó ideje nem ugrálhat. Talán Mátyás király idejében volt utoljára, hogy nem kellett megkérdezzük a szomszédainkat a politikai döntések előtt.
De azért, ha egy kicsiny országnak van önbecsülése, az még nem baj. Ha egy ország szeretné megfogalmazni és képviselni saját elképzeléseit és érdekeit az még akár mások megbecsülését is maga után vonhatja. Mert, persze senkire, de senkire nem számíthatunk ebben a nagyvilágban, oly annyira, hogy ha megszimatolják a külföldiek, és a nagyhatalmak, hogy ez egy olyan ország, ahol bárki, bármit megtehet, egy kis poltikai nyomással, akkor elszabadulhat a pokol, és ugyanolyan csatlósokká válhatunk, mint amilyenné Kádár tette az országot. A nagy politika úgyis rákényszerít minket is egy csomó döntésre, és Orbánék is meg fogják hozni azokat a döntéseket, amelyek feltételnül szükségesek, de ne legyünk Európa utolsó ringyói, akik mindenkivel lefekszenek az első szóra. Európának, ha hiszed, ha nem szüksége van Mo-ra, csak persze szeretné megjátszani hatalmi helyzetéből, hogy ő akár el is dobhat, hátha számára sokkal jobb, számunkra meg sokkal rosszabb feltételekkel szerezheti meg az országunkban rejlő kincseket.
Miért kellene ezt hagyni?
Lobbierő ide-vagy oda, Én arra sokkal büszkébb tudok lenni, hogy öntudatos, é felemelt fejű országban élhetek. Az erkölcsi és szellemi tartás nálam ugyanis sokkal megtartóbb mint a pillantnyi anyagi helyzetem.
Nos, hogy ki volt ÁVÓ-s, és ki nem, azt azért ha hiszed, ha nem lehet tudni, és az is csacsiság, hogy az akkoriban valóban nagyobb közbiztonságot akarnád visszasírni. Hiszen akkor ezt brutális kegyetlenséggel, kényuralmilag, és minden szabadságjogot sárbatiporva tartották fenn. Akkor már sírd vissza a Horthy rendszert, mert ott is jó volt a közbiztonság, és még talán nem is olyan kicsivel tiszteségesebb volt a világ. (összeségében, még mielőtt kiragadsz egy két olyan példát, amit bármikor felül lehet licitálni)
Nos, szerintem a szabadsággal együtt jár a szabadosság is és nagyobb teret kapnak a bűnözők is. Ez így van. De az ember akkor is szabadságra született, ha ennek nagy a rizikója. Szóval ne várd egyik kormánytól sem, hogy itt úgy tegyen rendet, mint Kádár János.
Biztos megélhetés? Ez is olyan, hogy is mondjam. Röviden ez úgy nem igazságos hozzászólás, mint az előző. Nos, az adatok azt mutatják, hogy az ország gazdasági teljesítőképessége, a GDP, meg az ilyen mutatók sokkal jobbak mint akkor. Az életszinvonal emelkedett, ma már nem luxus a kocsi, akkor meg előjegyzéseket vettek fel egy Favorite kerékpárra is.
Lehet, hogy akkor kisebb volt a munkanélküliség, bár ez amúgy nem is olyan nagyon biztos, hiszen akkoriban nem volt szokás az ilyen adatokat korrektül megadni. A biztos megélhetés pedig csak azoknak volt, akik nem pofáztak vissza. Aki ezt megtette, már is biztosan mehetett is egy esztergagép mellé. Vagy elég volt ha kikiáltották kuláknak, vagy horthy kutyának, vagy elég volt ha vállalta valaki kereszténységét, vagy ilyesmi és akkor is biztosan megélhetett a két diplomájával együtt, mint raktáros egy kohászati műveknél.
Az meg ne legyen már megint iratlan szabály, hogy aki visszapofázik azt agyonverjük az Andrássy út 60-ban, megalázzuk őt is a csaláfját is aztán majd csak megjuhászkodik. Az írott szabályokról pedig egy szót se tegyél mert azt ott szegték meg ahol csak tudták. Kevés olyan rendszer volt a kommunizmuson kívül, ahol mindent megtettek a törvényesség látszatáért, de minden tettükkel ellene mondtak a törvénynek. A pártba pedig igen is bekerülhettek a hülyék, sőt nagyon sok iskolázatlan kaphatott megas beosztást. A "kirúgott" ÁVÓ-sok pedig tényleg éltük végéig magas beosztású vezetők voltak nagy állami vállalatoknál és főleg a kultúrában. De ezek olyan makacs tények, amikről nem érdemes vitatkozni. Ez így történt és szörnyű, hogy megtörténhetett.
Nincsen szó boszorkányüldözésről, de jogosan várják azok, akik megtartották hitüket, tisztességüket, becsületüket, azokban a vészterhes évtizedekben, amikor ezeket a tulajdonságokat üldözték, megmaradtak, még akkor is ha ezzel nehéz sorsot vállaltak. Nos, tényleg jogosan várják ők, hogy legalább azt mondják nekik, hogy bocsánat, de itt szó sincs ilyesmiről. Pedig az MSZP vezető politikusai, azok közé tartoztak, akik nem törődtek az erkölcsi kérdésekkel, hanem csupán a pillanatnyi érdekük után mentek. Szolgálták Kádár rendszerét, és mai napig szolgálnák, ha Amerika nem nyeri meg a hidegháborút. S az ilyen emberek minden lelkiismeretfurdalás nélkül írnának alá most is halálos ítéleteket, ha hatalmuk úgy kívánná. Nehéz az eljátszott bizalmat visszaszerezni.
Amúgy személyemben még csak véletlenül sem olyan emberre akadtál, akit kirugtak volna, vagy aki egyáltalán be akart volna lépni a pártba. Mindig is tudtam, hogy az egy rossz eszközökkel a rosszért dolgozó párt. Erkölcstelen, hazug, gyilkos párt volt. Elejitől fogva egészen a végéig, már ha egyáltalán beszélhetünk a végéről.
Az, hogy az európai kormányok többre értékelték Horn Gyulát, az már csak a saját meglátásod alapján is kétes értékű hír. Te azt mondod, hogy nem pisilhetünk a nagyhatalmakkal szemben, azaz ki kell szolgáljuk őket, a saját érdekeinket félre téve. Talán abban is egyetértesz, hogy ahogyan 56-ban, most sem számíthatunk a jóindulatukra, segíteni nem fognak, de kiszipolyozni annál valószínűbben. Nos, ha egy minket semmibe vevő hatalom, aki nem a mi javunkat akarja, csak meggazdagodni akar rajtunk, az vállon vereget az már önmagában gyanús. Ezek alapján ui. arra a következtetésre kell jussunk, hogy Horn sokkal inkább az ő érdekeiket szolgálta mint a mint a miénket, de erre miért legyünk büszkék?
A Bokros-csomag tekintetében én késségesen elfogadom, hogy szükséges volt meghozni. De azért szeretném, ha legalább ennyire elismerné a baloldal is, hogy a FIDESZ által meghozott szociális juttatások, és kedvezmények is jó döntés, volt, sőt egyáltalán nem sodorta gazdasági veszélybe az országot. A megszorítások elengedése ellenére is fenn tudták tartani a gazdasági növekedést.
Tehát a FIDESZ jó döntéseket hozott, amikor eltörölte a tandíjat, és bevezette a diákhitelt, amikor alanyi jogon adta a GYES-t és GYED-et, amikor illetékmentességet adott az új lakásokra, amikor kedvezményes kamatozású hitelt biztosított az építkezőknek, stb,stb.
Már pedig ha jó döntést hoztak akkor miért ne maradjanak?
Nem tudom melyik döntést tartod hebehurgyának. Mondj rá néhány példát!
Kiket rekesztettek ki államilag?
A kompromitálódott vezetőkről pedig igazán ne a szocik írjanak, akik mást se csinálnak 40+4 éve.
A tisztesség látszata vagy valósága szintén nem lehet választó vonal, hoszen Medgyesy sem osztotta szét a moszkva téren a 30 millióját, és Horn is akkor épített magának villát, amikor meghúzta az ország nadrágszíját, és Kuncze is azt állította, hogy az nem az ő villája, hanem a testvéréjé, és Szekeres is ebben az időben épített villát, ennek a sornak végeláthatalan sok eleme van. Azaz a szocik semmivel nem becsületesebbek, semmivel sem kevésbé pökhendiek, és legkevésbé a kompromitáltságukban nem maradnak alul.
De talán mondtam, hogy éppen ezért nem ezek a szempontok kell, hogy döntsenek, hiszen ezek alapján nem lehet dönteni.

NMI Creative Commons License 2002.01.12 0 0 61
Ne tartsd magadban, megöl a kiváncsiság, kire fogok szavazni?
Előzmény: lms (60)
lms Creative Commons License 2002.01.12 0 0 60
NMI
legutobbi hozzaszolasoddal vilagossa tetted, hogy te (bar azt hirdeted, ne menjunk szavazni) el fogsz menni es szavazol. Mar arra is van tippem, hogy melyikre.

bye-bye

Előzmény: NMI (59)
NMI Creative Commons License 2002.01.12 0 0 59
Tisztelt Hölgyeim, Uraim, akik hozzászólásaimra reagáltak!
Sajnos nem tekintem hazardírozásnak, a zsírtáltos és pártja előbb-utóbb kormányzati tényező lesz, egyszerűen kizárásos alapon. Azért, mert a választók már minden más pártot kipróbáltak, és csalódtak, óhatatlanul sor kerül rájuk is. Nem tekintem érzelmi alapúnak sem azt, hogy nincs kire szavazni, hát nem teszem. Még kisebb rossz sincs, mert egyformán rossz mind. (Ezt most a két rivális pártra értem.)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.12 0 0 58
"Bekerülnek, hát benn lesznek. Magyar társadalom annál hamarabb kigyógyul belőlük, minél előbb kormányzati tényezők lesznek. Nem lesz könnyű négy év, talán kibírjuk."

Ez szimpla hazardirozas.

Előzmény: NMI (55)
nem0 Creative Commons License 2002.01.12 0 0 57
Kedves NMI!

Nekem úgy tűnik, hogy Te az érzelmi alapú szavazást választottad, vagyis, mivel csupa rossz közül választhatsz - amivel sajnos egyet kell értenem - inkább nem választasz. Kénytelen vagyok osztani 'lms' véleményét abban, hogy ha nem szavazol, azzal sajnos olyasvalaki malmára hajthatod a vizet, aki adott esetben a legrosszabb, míg kis gondolkodás után találhatsz olyan 'rosszat' is, amelyik a világ minden országában megtalálható politikai csalafintaságok mellett hajlandó elismerni az európai értékeket és tenni azok érvényre jutásáért.
A demokrácia megteremtése küzdelmes és hosszantartó folyamat, az egy egyszerű kinyilatkoztatással nem tehető helyre, ahogy ezt szerett kormányunk szeretné a nép fejébe sulykolni. Nem várj arra valahol külföldön, hogy másvalaki végezze el a nehéz munkát, hogy Te majd "összkomfortos" demokráciába jöhess vissza nyugdíjas éveidre. Tegyél Te is érte! Menj el szavazni - értelmi alapon!

Előzmény: NMI (55)
lms Creative Commons License 2002.01.12 0 0 56
Nem, a miep nem lesz kormanyzati tenyezo.
Egy ilyen tipusu parttal az a baj, hogy visszael a velemenynyilvanitasi szabadsaggal, es azt gyuloletbeszedre hasznalja. Osszetett problemakra egyszeru megoldast kinal azzal, hogy ramutatassal definialja a bunost. Minden tarsadalomban torvenyszeruen letezik egy reteg, potencialisan akar 20%, aki -- ha nincs tele a hasa -- fogekony az ilyen tipusu demagogiara.

Amerikaban a velemenyszabadsag hazajaban is kurva kemenyen vigyaznak arra, hogy a hazuk tajan rend legyen. Ott lehet mein kampfot nyomtatni, mert naluk nem voltak zsidoellenes pogromok es halaltaborok, de arra mar vigyaznod kell hogyan nevezel egy negert, mert az orrodra csapnak es a gatyadat is kifizetheted emberi meltosag megserteseert.

nalunk vidaman lehet negerezni, de a zsidozas evszazdos (?) indulatokat kavar fel. ezert en ugy gondolom, hogy az olyan tipusu politizalasnak, amit a miep folytat, nem hasznos ha meg a parlament is nyilvanossagot biztosit.

ezzel (kedves miepes kartacsak) nem azt mondom, hogy nem szabad beszelni azokrol a kerdesekrol, amelyek titeket izgatnak. azt mondom, hogy UGY nem szabad beszelni roluk, ahogy a miep beszel, nem szabad politikai fegyvert csinalni belole. es altalaban nem szabad en block bunosnek nevezni egy nepcsoportot.

Előzmény: NMI (55)
NMI Creative Commons License 2002.01.11 0 0 55
Bekerülnek, hát benn lesznek. Magyar társadalom annál hamarabb kigyógyul belőlük, minél előbb kormányzati tényezők lesznek. Nem lesz könnyű négy év, talán kibírjuk. Azért nem fogok kicsit kevésbé gusztustalanokra szavazni, mert vannak náluk undorítóbbak.
Előzmény: lms (54)
lms Creative Commons License 2002.01.11 0 0 54
NMI

par dolgot gondolj at:
- a MIEP szavazobazisa kicsi, de ok a legfegyelmezettebbek, gyakorlatilag mind elmennek szavazni. Ez kb 250-350 ezer szavazatot jelenthet.
- ha sokan elmennek szavazni, idealis esetben 8 millioan, akkor a MIEP 350 ezer szavazataval nem jut be a parlamentbe.
- ha kevesen mennek szavazni, 55% koruli elsofordulos reszvetelnel a miep fix szavazotabora 7-9%-os eredmenyt jelent, ami egy stabil 20-25 fos frakcio a parlamentben.

na most dontsd el, hogy elmesz-e szavazni.

Előzmény: NMI (51)
NMI Creative Commons License 2002.01.11 0 0 53
Természetesen ha bármi értelme lenne elmenni szavazni, nem írtam volna. De nincs. Nézz végig az elmúlt három kormányciklus történésein, és rájössz, hogy semmi alapod nincs feltételezni, hogy nem ugyanaz fog folytatódni a következő négy évben is. Egy másik topicban írtam valami olyat, hogy aki emberi hazát szeretne, meneküljön. Ez van. Nézz szembe a valósággal, ne táplálj illúziókat, kisebbet fogsz csalódni.
Előzmény: skorpio-m (52)
skorpio-m Creative Commons License 2002.01.11 0 0 52
"Hallgass az eszedre, tegyél az egészre!"
Ezzel nem értek egyet. Bár az én korosztályomat (48 év) már "leírták", de a fiaim, akik pár éven belül végeznek (informatikus, szociológus), készülődnek külföldre. Ha itt nem lesz változás,akkor sok fiatal,(diplomás, nyelveket beszélő) hagyja el az országot.:(
Előzmény: NMI (47)
NMI Creative Commons License 2002.01.11 0 0 51
Ezt elfogalmaztam, helyesen:
Szerintem az jelentette volna azt,...
Előzmény: NMI (50)
NMI Creative Commons License 2002.01.11 0 0 50
Szerintem az jelenti azt, ha azt írtam volna, hogy szavazz (én inkább még a nevét se írom le)-re.
Előzmény: nem0 (49)
nem0 Creative Commons License 2002.01.11 0 0 49
NMI!

Ez csak azt jelentené, hogy 'Hajrá MIÉP!'

Előzmény: NMI (47)
nem0 Creative Commons License 2002.01.11 0 0 48
Kedves krifa!

Meglepett véleményed ilyen részletes kifejtése, amiért mindenképpen tiszteletet érdemelsz.
Öszintén bevallom, hogy nem tudom belőle megállapítani, hogy melyik korosztályhoz tartozol.
De ha már politikai topikban vagyunk, hadd fűzzek hozzá egy-két kérdést/véleményt:
Negyvenes létemre azok közé tartozom, akik szeretik a váltógazdaságot, tehát hol ide, hol oda szavazom. Ha most az MSZP felé látszok hajlani, az elsősorban azért van, mert én egy kormánytól elsősorban azt várom, hogy 15 millió magyar helyett legalább azt a 10 milliót próbálja meg közös célokért egységbe tömöríteni, akinek van szerencséje(?) határainkon belül lakni. Ez az eddigi kormányok számára - úgy tűnik - közös nevező volt. Az utóbbi 4 évben jutottunk el oda, hogy a társadalmat élesen kettéválasztották: ránk szavazókra, meg nem ránk szavazókra.
Politikai divattá vált az agresszivitás, aki toleranciára apellál, az nem méltó arra, hogy közel kerüljön a húsosfazékhoz. A közszolgálati média vezetői és riporterei egymást túllicitálva szapulják az ellenzéket, holott a nyilvánosság erejével lehetővé kéne tenniük a hatalom ellenőrzését. Néha arra gondolok, valyon mi lettünk volna -e akkor is a "legvidámabb barakk", ha jelenlegi vezetőink kerültek volna a hatalom közelébe a szovjet uralom alatt.
Nagyhatalmak kontra MO:
Meggyőződésem, hogy MO nem engedheti meg, hogy a nagyhatalmakkal "szembepisiljen", mint ahogy ezt az '56-os példa is mutatta. Akkor az orosz medve árnyékában éltünk, most pedig egy csillagos-sávos kalapéban. Sok vicc szól arról, hogy a nyuszi jobb, ha tisztában van vele, hogy vannak nála erősebb állatok is az erdőben. Ha sokat kekeckedünk a nálunk erősebbekkel,akkor először hülyének néznek bennünket, majd letojnak és bezárnak egy rezervátumba, ahol jól érezhetjük magunkat a jurtánkban. Én nem erre vágyom, pedig az első lépcsőfokon már túlvagyunk. EU-s eminensból (lásd Horn-kormány) oda jutottunk, hogy EU nagykövetünk véleménye szerint más csatlakozni kívánó országok lobbiereje (magyarul hatalma) az EU szervezeteiben már meghaladja a miénket. Erre legyünk büszkék?
Hogy ki volt ÁVÓs, nem tudom, én hál'istennek később születtem, akkor már viszonylag "élhető" körülmények uralkodtak. Volt közbiztonság és biztos megélhetés és mindenki által ismert, tiszta írott és íratlan játékszabályok.. A pártba pedig hülyéknek csak protekcióval lehetett bekerülni. Abban mindenesetre biztos vagyok, hogy a mai politikai élet meghatározó szereplői közül kihaltal a gyilkosok, tehát ezekre így hivatkozni csak tudatos szemfényvesztés, boszorkányüldözés. Meddig lehet még az ország felét ezzel etetni!?
Az ember különben azt is hhetné, hogy - a tényleges sérelmeket elszenvedetteken túl - azok ágálnak még élénken az MSZP ellen, akiket annak idején - ne firtassuk, milyen okból - be sem engedtek lépni, vagy ne adj isten, kirúgtak a pártból, ezáltal kegyvesztetteké váltak.
A szaktudást illetően is tévedni látszol, ugyanis az egyetemről kikerült, politikusaink még életükben nem szagoltak puskaport, és meg lennék lepve, ha Te inkább bíznád - pl. a cégedet - egy 24 éves ifjú titánra, mint egy középkorú, már tapasztalt vezetőre. Az előbbi valószínűleg mindent elhebehurgyáskodik és tapasztaltabb kollégái simán felültetik, míg a másik már ismeri ezeket a trükköket és tudja, hogy mi a helyes döntés. Ez most is egyértelműen megfigyelhető, csak sajnos állami szinten. Aki külföldi kollégáival szemben sokat pattog, arra nagy ívben tesznek. Külföldi elismerést is legfeljebb csak úgy hoz össze, ha létrehoz egy fideszes kerületben mondjuk egy francia iskolát.
Különös módon az előző kormány idején az európai kormányok sokkal többre értékelték HGY-t, akiről itthon viszont köztudott, hogy mindössze egy büdös, bunkó pufajkás, aki semmire se jó.
Ha meg a Bokros-csomag nem lett volna (a fizetésképtelenség határán), a jelenlegi kormány még félidőig sem húzta volna és most sem lenne mit kampányra költeni, legfeljebb ha a hajléktalanokat is megsarcolnák.

Összefoglalnám: én úgy gondolom, hogy az MSZP szimpatizánsok nagyon is reálisan gondolkodva mérlegelik a hebehurgya döntéseket, a pökhendiséget (ebbe bukott bele '94-ben az MDF is), az állami szintre emelt kirekesztést, a társadalmi ellentétek fokozódását, a kompromittálódott vezetők és kliensek cinikus megtűrését a hatalomban és annak közvetlen közelében, valamint azt, hogy a hibák nem túl sikeres elkendőzése (propaganda) a klientúra kiépítésére költött százmilliárdokon túl is tízmilliárdokat vett ki az adófizetők zsebéből. Bizonyára sokan gondolják úgy, hogy ha már mások tisztességtelenségére hivatkoznak, legalább a tisztesség látszatára ügyelniük kellett volna.

Szóval a döntésüket - veled ellentétben -határozottan értelmi alapúnak ítélem (kivéve talán a nagyon időseket).

Előzmény: krifa (41)
NMI Creative Commons License 2002.01.11 0 0 47
Töltsd el hasznosan az idődet április 7-én is, kár lenne azért a félóráért is, amit a szavazás igénybe venne. Teljesen mindegy, hogy melyik nyer, jól válaszani nem lehet, tehát:
Hallgass az eszedre, tegyél az egészre!
skorpio-m Creative Commons License 2002.01.11 0 0 46
Tehát a kérdés:
Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre! vagy
Hallgass az eszedre, szavazz a ??????
Előzmény: nem0 (-)
nem0 Creative Commons License 2002.01.11 0 0 45
Kedves nightlife!

Az, hogy valaki az előző rendszerben kitanulta a pénzügy és a kormányzati munka csínját-bínját, vajon azt jelenti -e, hogy kizárólag a tervgazdasághoz ért? Megjegyzem, jelenlegi költségvetésünkte tekintve egy kétségbeesett kétéves terv vajúdását látjuk (lásd: hozzunk át pénzt a jövő évről is az idei választási kampány finanszírozására == éljük fel a jövőt a választási győzelem érdekében).
Tudtommal kormányzati körökben már a hároméves terv elképzelése is felmerült. Dézsávűm van ...

Előzmény: Törölt nick (42)
akikeres Creative Commons License 2002.01.11 0 0 44

Ez igaz: nyilván eltorzul a tapasztalataim alapjául szolgáló minta az általad írottak miatt. De azért nem kizárólag "hasonszőrűekből" áll, hanem a másik oldal szavazóiból is.
Előzmény: lms (29)
Publ Ica Creative Commons License 2002.01.11 0 0 43
"...amikor a FIDESZ olyan országot akar megtestesíteni vagy képviselni, akinek határozott elképzelései vannak a nagyhatalmakkal szemben, akkor az egy teljesen egészséges magatartás..."

Én inkább markánsnak nevezném, mások esetleg úgy mondanák: széllel szemben....az orvosok véleménye pedig úgysem irányadó.

Előzmény: krifa (41)
krifa Creative Commons License 2002.01.10 0 0 41
Kétségtelen, hogy az érzelmi és az értelmi szempontok is szerepet játszanak nálam, de ha önkritikusan és fegyelmezetten szétválasztom a kettőt, akkor is ugyanarra az elhatározásra és választásra jutok.
Ezért bár értem az MSZP szavazókat, nem igazán tudom elképzelni, hogy többségük ne érzelmi alapon döntene. Akik, közülük értelmi alapon döntenek, azok nem elképzelhetetlen, hogy inkább számítók, hiszen minden politikai rendszernek vannak győztesei is. (Hogy egy kiragadott példát mondjak, MP-nek is biztos több volna a fizetése miniszterelnökként, mint képviselőként.) (Természetesen ez oda-vissza igaz.)
Az MSZP szavazók között elképzelhető, hogy sok olyan ember van, akik az átkosban úgy ítélték, hogy a most az általuk is nagyrabecsült mszp-és kompromisszumkésség (szerintem szolgalelkűség), a helyes, vagy legalábbis a nagyobb előnyökhöz jutást segítő döntés. Így ők nem kérdőjelezték meg az MSZMP legalitását, nem kérdezték meg, hogy ki és miért ölte meg Mannsfeld Péter, Tóth Ilonát, miért kellett félrabságban élnie Mindszenty bíborosnak, miért végeztek ki 56 után annyi proli gyereket, miért hazudott Kádár a külföldre menekülteknek amnesztiát, nem kérdezték, hogy miért az ÁVÓ-sok a nagy vállalatok igazgatói, stb.,stb. Így belépve a pártba egészen szép karriert lehetett befutni még a legostobább, legképzetlenebb embereknek is. Így kaptak az élettől egy óriási esélyt a lelkiismerettel, az erkölccsel nem sokat foglalkozó képzetlenek is a már élből rosszindulatú nagyokosok mellett. (Pl. Lukács György mellett Kádár) Normális világban az előrejutásnak nem ez a menete. Nem kompromisszumnak hívják ezt a viselkedést, hanem megalkuvásnak és szolgalelkűségnek. S így amikor a FIDESZ olyan országot akar megtestesíteni vagy képviselni, akinek határozott elképzelései vannak a nagyhatalmakkal szemben, akkor az egy teljesen egészséges magatartás, és szerintem éppen az MSZP Moszkva után most a New York-Tel Aviv tengely bárminemű kérését azonnal felülteljesítjük politikájával bizonyítja megbizhatatlanságát, amivel persze gyorsabban tudna csatlakozni a mi kárunkra, de azért az nem lenne olyan nagy dicsőség mint amilyennek beállítanák.
Nos, hogy szavamat ne veszítsem, sok olyan ember van, aki már korábban sem sokat törődött az olyan lelkiismereti kérdésekkel, amik miatt a legtöbben nem léptek be a pártba vállalva ezzel a lemaradás és háttérbe szorulás minden keserűségét, és persze lelki és erkölcsi fölényét is. Ezek az emberek lehet hogy úgy érzik, ha most nem tartanak ki az MSZmP mellett a két szék között a földre esnek, mert rájuk a másik oldalon sokkal kevésbé lesz majd szükség. Így kitartanak korábbi rossz döntésük mellett. Nem tudnak szembenézni azzal, hogy ők korábban elárultak egy igaz életet. Ilyen az emberi természet. Konok még a rosszban is vagy talán abban a legkonokabb.

Az, hogy az MSZMP-seknek nagy szaktudásuk volt, amit ma MSZP-s szinekben jobban tudnak kamatoztatni, mint a fiatal egyetemről kikerültek, nos, ez szamárság, hiszen mindnki jól tudhatná, hogy mondjuk Horn Gyula iskolázottságához azért férne egy kis ?, és a többiek is sokszor csak így vagy úgy kaptak papírt arról, hogy mihez nem értenek. Persze azért a világpolitikában mindig lehet befolyásos cinkosokat találni egy-egy feladat elvégzésére, de azt azért ne hívjuk már ezt szakértelemnek pláne ne évtizedes profizmusnak. Ez ui. gusztustalan.

Azt is csacsiságnak gondolom, ami ebben a topicban is már képernyőre pötyögtetett, hogy kommunisták kontra nácik harca. Ma már közhely, hogy a nyilasokból lettek a legjobb ávósok. A társadalomnak ez a söpredéke ui, nincs olyan határozottan ideológiai szempontok szerint szétválasztva.

Aztán meg olyanokat is olvasgatok itt, hogy ki kinek mennyit rak a zsebébe, és persze ki mennyit a sajátjába, és aki a sajátjába is rak az már élből mennyen a fenébe, ésatöbbiésatöbbi.

Mindenki különösebb felháborodás nélkül tanulta meg a középiskolában, hogy Görögországban akkor tudott kialakulni, a demokrácia, amikor már az arisztokrácia mellett a Démosz is megerősödött anyagilag, s kétségtelen hogy ezekben az időkben volt egy két türannosz is, de ahhoz, hogy valaki érvényesíteni tudja elképzeléseit a politikában annak pénzre van szüksége.
Annak is pénzre van szüksége, aki jót akar.
Aki azt mondja, hogy nem szavazok az MDF-re mert Antallék is loptak, vagy hogy nem szavazok Orbán Viktorékra, mert azok is lopnak, az ugyan miért szavaz az MSZP-re vagy az SZDSZ-re, amikor azok is lopnak. Ez egy buta okostojáskodás.

Miért nem mondja ki már végre valaki, hogy mit akar, akkor tudnánk, hogy kitől kaphatja meg.
Volt, aki azt mondta itt a fórumon, hogy ő csak több pénzt akar, ez persze egyenes beszéd, még ha nem is gondolkodik nemzetben.
Nos, ha valaki már ilyesmit megfogalmaz, akkor el lehet indulni a racionalitás mezején.
Melyik kormány ad többet, melyik kormány ad többeknek, stb, stb.

Nos, a Bokros csomag ilyen esetben kétségkívül nagyon vert helyzetben indul.

De akkor mondjatok valami mást.

Mondjátok meg milyen szempont szerint nézzük meg a kérdést és szívesen kivesézem azt a puszta rációval. S majd meglátjuk, hogy mi lesz a végeredmény.

nem0 Creative Commons License 2002.01.10 0 0 40
Határozott vélemény, alapos indoklás, abszolút egység ... Ez lehengerlő!
Előzmény: Mamy76 (39)
Mamy76 Creative Commons License 2002.01.10 0 0 39
Én értelmi alapon: Medgyessy programja a jövőm szempontjából NEKEM kedvező (remélem, meg is valósul). A párom kizárásos alapon, és mivel csak olyan pártra akar szavazni, amelyik tutira bekerül a parlamentbe, marad a két nagy párt, és ő a baloldalt választja:MSZP. Anyuék a legkisebb rosszra szavaznak:MSZP. A barátainkkal együtt úgy találjuk, a hozzáértést és szaktudást kell választani, tehát ismét MSZP

Kezdetben tetszett a Fidesz politikája. Most már meggyőződésem, hogy akik az egyetem után rögtön a parlamentbe kerültek, azok keveset tudnak az (egyszerű, munkás) emberek gondjairól.

lms Creative Commons License 2002.01.10 0 0 38
A tapasztalat az, hogy a bizonytalanok legnagyobb resze el sem megy szavazni. "don't care." A maradek (aki nem is bizonytalan, csak titkolozik) pedig nagyjabol olyan aranyban szor, mint a kozvelemenykutatasok "biztos szavazo partvalasztoi".

A "wishful thinking"-gel pedig vigyazni kell.
En kerulom mint a tuzet.

Előzmény: Publ Ica (35)
LamaXX Creative Commons License 2002.01.10 0 0 37
Én alapvetően érzelmi alapon, elismerem.

Bár az érzelmi alapú döntésem a fülembe, szemembe jutó információk értelemmel történő feldolgozásának következménye.

Publ Ica Creative Commons License 2002.01.10 0 0 36
Csak egy példát hozok föl az érzelmi szavazásra: '98-ban delegált választási ellenőr voltam egy Pest megyei faluban.
Láttam és hallottam - előttem beszélték meg a folyosón -, ahogyan a nyugdíjasok adták egymásnak a drótot, miszerint a 2-es listára kell szavazni, mert talán a Fidesz végre javít a sorsukon.
Ha most is delegálnak, kíváncsi leszek, hogyan (és miért) szavaznak ugyanezek a nyugdíjasok áprilisban.
Előzmény: nem0 (33)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!