Keresés

Részletes keresés

originalqszi Creative Commons License 2002.02.19 0 0 0
Ez a tény bizonyos csoportnak jó:((((( Egyébként 0-ázok:)))))
iolah Creative Commons License 2002.02.19 0 0 topiknyitó
Szin Péter
GYERMEKCSELÉDEK
A hétéveseket már munkára fogják
[13.02.2002]

A szegénység, a nemtörődömség és a gyermekek dolgoztatása az oka annak, hogy egyre több fiatalkorú marad ki az iskolából. Az analfabetizmus aránya ijesztően növekszik -- de a szülők a gyerekmunkát nevelő hatásúnak tartják.

Egyre több iskolaköteles romániai gyermek hagyja félbe tanulmányait. A jelenség fő oka, hogy a gyermekeket szüleik már igen fiatal korban nehéz munkára kényszerítik. A ház körüli és a mezei munka miatt nem tudnak a gyermekek rendszeresen órára járni, és végül teljesen kimaradnak az iskolából. A probléma leginkább a szegény országrészekre jellemző, ahol még szinte középkori módszerekkel folyik a gazdálkodás -- ismerteti a felmérést a Cotidianul.

A romániai gyermekmunka felszámolásával a munkaügyi, az egészségügyi és az oktatási minisztérium, a gyermekvédő hivatal és különböző civil szervezetek foglalkoznak, e célra közös bizottságot is alakítottak 2000-ben. A bizottság azt feltételezte, hogy Botosani, Suceava, Vaslui, Calarasi és Ialomita megyékben a legsúlyosabb a helyzet. Az ország keleti és délkeleti részén ezért felmérést is végeztettek, minden faluban 20 gyermeket és 20 szülőt kérdeztek meg.

A gyermekek kétharmada végez szezonmunkát


A gyermekeknek az együttjátszásra
is alig marad idejük



A felmérés szerint Észak-Moldvában, Suceava és Vaslui megyében dolgoznak legtöbbet a gyermekek: átlagosan napi 5 órát, de nagyobb mezőgazdasági munkák idején akár napi 12 órát is. Ilyenkor az iskolák szinte kihalttá válnak. A szülők azt állították, a gyermekeket csak 11-12 éves koruk után kezdik alkalmazni, a gyermekek viszont elmondták, már 7-8 éves koruk óta dolgozniuk kell.

A megkérdezett lányok 100%-a takarít, főz, ellátja a háziállatokat, 53%-uk kisebb testvéreikre felügyel. A fiúk 93%-a szokott takarítani, 83%-a főz, 37%-a vigyáz a kisebbekre. A fiúk kétharmadára inkább az udvar, a tyúk- és a disznóól takarítását, a favágást és a fejést szokták rábízni. A gyermekek több mint kétharmada végez szezonmunkát (pl. gyümölcsszedést), egyharmaduk mindennap tehén- és libapásztorkodik.

A felmérésből az is kitűnik, a kicsiket gyakran bízzák 10-11 év körüli testvéreikre, mert a még nagyobbakra a nehezebb munkáknál van szükség. "Az 1-4 éves gyerekek leginkább azért halnak meg Romániában, mert a felvigyázás alatt valamilyen baleset történik" -- mondta el Ecaterina Stativa, a bukaresti védőnői intézet kutatója.

Napi félóra a tanulásra

A legtöbb gyermek kijelentette, a munka miatt naponta félórája marad tanulni, a szülők viszont úgy gondolják, nincs ebben semmi gond, a munka nevelő hatású. A gyermekek így nem tudnak lépést tartani társaikkal, tudásszintjük csökken, és évismétlőkké válnak.


"A lányok 100%-a takarít, főz, ellátja a háziállatokat"



A kutató szerint a leginkább az évismétlő 7.-8. osztályosok maradnak ki végleg az iskolából, őket nagyon nehéz ismét padba ültetni. A tehetősebb családok gyermekei maradnak ki leginkább -- derül ki a kutatásból --, mert ahol több a föld és intenzíven gazdálkodnak, ott nehezebben is nélkülözik a munkáskezet.

Európai támogatás a szülők meggyőzésére

A gyermekek dolgoztatásának visszaszorítására a Szakmai Nevelési és Fejlesztési Központ (CEDP) a Tanügyminisztériummal közös programot dolgozott ki. Ennek keretében szórólapokat fognak terjeszteni, az iskolák pedig rajzkiállításokat, futball- és asztalitenisz-bajnokságokat, kirándulásokat, kézműves-tanfolyamokat fognak szervezni. Nyárára táborokat is szerveznek a gyermekek részére, hiszen sokuk eddig nemigen hagyta el szülőhelyét. A szülők számára megbeszéléseket szerveznek.

A célkitűzés az, hogy az iskolák váljanak az elmaradott falvak kulturális központjává. A Step by step (Lépésről lépésre) nevű program az UNICEF gyermekmunka-ellenes nemzetközi programjának, a Tanügyminisztériumnak és a CEDP-nek összesen 90 ezer dollárjába kerül.

www.transindex.ro

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!