Keresés

Részletes keresés

wizesG Creative Commons License 2003.04.18 0 0 16
Ez qrva rövid.
Megúntam!
Előzmény: Greenlab (3)
White Falcon Creative Commons License 2003.04.18 0 0 15
Nono,még a végén elkezdünk beszélgetni arról,hogyan lett Baji Csaba a Paksi Atomerőmű vezetője,és akkor ki állt az ő cégvezetősége mögött,és hidd el,nekem nem kellemetlen,mert szívesen beszélgetek róla...
Előzmény: Törölt nick (6)
Gép-ész Creative Commons License 2003.04.17 0 0 14
Figyelj szakáll. A te hozzászólásaid többségére kétféleképpen lehet reagálni: vagy röhögök, vagy elkeseredésemben főbelövöm magam. Érthető okokból az olvtársak többsége az első lehetőséget választja :D
Előzmény: Törölt nick (9)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2003.04.17 0 0 13
kedves Timna!
úgy reagálsz,mintha mondott volna valamit :)
Előzmény: Timna (12)
Timna Creative Commons License 2003.04.17 0 0 12
hazudnak hazudnak hazudnak hazudnak hazudnak hazudnak hazudnak jajajajajjj jajajajajjj jajajajajjj jajajajajjj jajajajajjj jajajajajjj jajajajajjj jajajajajjj jajajajajjj jajajajajjj sírásrívás a köbön, mást nem tudtok? a fityeszék meg 4 évig loptak loptak loptak loptak loptak loptak loptak loptak loptak loptak loptak na most akkor jó? :)
Előzmény: Törölt nick (9)
Demagógl Árpád Creative Commons License 2003.04.17 0 0 11
"Mayer szerint azt jelenti, hogy a hiba forrását még nem találták meg, és nem tudták kijavítani."

Szerintem meg ez azt jelenti, hogy Mayer egy hülye barom.

Előzmény: Törölt nick (4)
Demagógl Árpád Creative Commons License 2003.04.17 0 0 10
Nagyon jók az esélyeink, ha arra tippelünk: komplett idióta vagy.
Előzmény: Törölt nick (9)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.17 0 0 9
Talán még topicom is volt róla... amikor ugye a sok szakértő össznépileg körberöhögött.

Pedig nem tudhatjuk mi az igazság, csak azt tudjuk, hogy ezek se a 45 év alatt, se a horni 4 évük alatt nem mondtak sosem igaz; tehát nagyon jók az esélyeink, ha arra tippelünk: most is haudnak nekünk!

Előzmény: tüzes fal (7)
Timna Creative Commons License 2003.04.17 0 0 8
kedves kollega, itt a szűkagyú jobbosoknak minden mindegy, csak köpködni meg gyalázkodni lehessen. Persze csak akkor ha balra kell osztani az észt.
Előzmény: Greenlab (3)
tüzes fal Creative Commons License 2003.04.17 0 0 7
Nemrégen voltak áramkorlátozások, a "megfagyott" szén miatt, lehet, hogy már akkor is paks akadozott, csak nem mondták meg.
Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.17 0 0 6
Minek ütötte bele az orrát ilyesmibe? Magára vessen.
Előzmény: Tamás (5)
Tamás Creative Commons License 2003.04.17 0 0 5
Ez az, mossuk össze a dolgokat, ügyes vagy.

Gratula.

Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.17 0 0 4
http://hirek.mti.hu/news.asp?newsid=88110&pub=7&words=paks

"Vizsgálat Pakson: súlyosabb volt az üzemzavar
A katasztrófavédelem szerint nincs veszély
A Greenpeace aggódik az erőmű alkalmazottaiért

Fotó

Budapest, 2003. április 17. (MTI) - A korábbi 2-es helyett 3-as fokozatú üzemzavar történt április 10-én Pakson - tájékoztatta a Magyar Távirati Irodát csütörtökön a Paksi Atomerőmű Rt.

A cég közleménye szerint befejezték az ideiglenesen telepített fűtőanyag tisztítórendszer szétszerelését, fedelének leemelését a gázszivárgás körülményeinek kivizsgálása keretében.

Víz alatti tévékamarákkal megvizsgálták a 30 fűtőanyagköteget tartalmazó tisztítótartály belsejét és megállapították, hogy a kötegek többsége jelentősen megsérült.

Az új tények ismeretében minősítették súlyosabbnak az üzemzavart. Az új minősítést a nukleáris hatóság, az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága jóváhagyta.

A vizsgálat szerint a gázszivárgás nagy valószínűséggel hűtési hiányosságokra vezethető vissza. A vizsgálatba külső szakértőket is bevonnak.

A gázszivárgás mértéke az elmúlt napokban jelentősen csökkent, és a tisztítótartály kinyitása után sem emelkedett meg. A radioktív gáz az erőmű kéményén keresztül kikerült a környezetbe, a gázkibocsátás a kéményen keresztül folyamatos, de mennyisége olyan elenyésző, hogy változást az erőmű területén és annak körzetében a nagypontosságú mérések sem mutatnak ki. A környezeti sugárzási állapot változatlan, a természetes háttérsugárzáshoz képest továbbra sincs eltérés.

Az erőmű másik három blokkja zavartalanul üzemel.

NEM NÖVEKEDETT A RADIOAKTIVITÁS

A környezeti kibocsátások az elmúlt órákban sem növekedtek, a környezeti radioaktivitás mérésére összehangolt program indult - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t az Országos Atomenergia Hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a paksi üzemzavarral kapcsolatban.

A lakosságot nem fenyegeti sugárveszély, óvintézkedések bevezetését, illetve azokra való felkészülést jelenleg semmi sem indokolja.

Az Országos Atomenergia Hivatalban és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon a szakemberek folyamatosan értékelik a helyzetet.

A paksi atomerőműben a 2-es blokk reaktorában radioaktív gáz megjelenését észlelték a műszerek április 10-én késő este.

Az erőmű szakemberei akkor arról tájékoztattak, hogy valószínűleg a karbantartás miatt leállított blokkból kivett kazetták valamelyikéből szivárgott a gáz. Korábban már megkezdték a kazetták tisztítását.

A vizsgálathoz április 16-án este leemelték a tisztítótartály fedelét, és videokamerát juttattak a tartályba. A felvételek alapján kiderült, hogy a kazetták állapota az előzetesen becsültnél rosszabb, túlnyomó többségük elvesztette geometriai épségét, erősen deformálódott, illetve burkolata felnyílott - tartalmazza a közlemény.

A tájékoztatás szerint a fokozottan károsodott fűtőelemek biztonságos kezelése számos új problémát vet fel. Az erőműben néhány új mérési és tartalékhűtési rendszert állítanak üzembe.

AZ ATOMERŐMŰ A SUGÁRZÁS MÉRTÉKÉRŐL

Az a sugárzás, amely a paksi lakosságot érte az elmúlt napokban az atomerőműben történt súlyos üzemzavarral összefüggésben, ezredrésze annak, amit egy röntgenvizsgálat elvégzésekor kap az emberi szervezet - közölte Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató- és látogató központjának vezetője az MTI érdeklődésre csütörtökön.

Hozzátette: az erőmű kéményén kiáramló radioaktív anyag mindössze akkora többletterhelést jelent, mintha a környezetben mindig és mindenhol mérhető természetes háttérsugárzás egy évben 30 perccel tovább tartana.

Kováts Balázs elmondta: a radioaktív gáz egyre csökkenő mértékben ugyan, de továbbra is szivárog a 2-es blokk mellett elhelyezett tisztítórendszerből.

Már felálltak azok a belső és külső szakértőkből álló csoportok, amelyek feladata az üzemzavar elhárításához szükséges elméleti és gyakorlati teendők kidolgozása.

Közölte: nem tudni, hogy a súlyos üzemzavar mennyivel hosszabbítja meg a 2-es blokk karbantartási idejét, a legjobb megoldások megtalálása ilyen helyzetekben ugyanis időigényes feladat.

A Paksi Atomerőmű Rt. csütörtökön arról tájékoztatott, hogy a korábbi 2-es minősítés helyett súlyosabb, 3-as fokozatba sorolták a hétfokú skálán az erőműben április 10-én történt üzemzavart.

A radioaktív gáz az erőmű kéményén keresztül kikerült a környezetbe, a gázkibocsátás a kéményen keresztül folyamatos.

A lakosságot sugárveszély nem fenyegeti, így jelenleg semmilyen óvintézkedés sem indokolt - közölték az illetékesek.

Az erőmű másik három blokkja zavartalanul üzemel.

A GREENPEACE AGGÓDIK AZ ERŐMŰ ALKALMAZOTTAIÉRT

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aggódik, hogy a paksi atomerőműben bekövetkezett meghibásodás folytán az erőmű alkalmazottai esetleg sugárfertőzést szenvedhettek.

Erwin Mayer, a Greenpeace ausztriai irodájának nukleáris ügyekkel foglalkozó szóvivője az osztrák hírügynökségnek elmondta: a radioaktív gáz kiszivárgása által érintett blokk személyzetét felszólították, hogy mosakodjanak meg, váltsanak ruhát és maradjanak otthon.

Mayer úgy vélekedett, hogy mivel az erőművet védőpalást, úgynevezett containment veszi körül, a radioaktív gázok feltehetően az építményen belül maradtak, és nem jutottak ki a környezetbe. Az a tény, hogy a hétfokú nemzetközi skálán a kettesről a hármas fokozatra sorolták át a balesetet, Mayer szerint azt jelenti, hogy a hiba forrását még nem találták meg, és nem tudták kijavítani.

A sugárvédelmi főhatóságként illetékes bécsi környezetvédelmi minisztérium közleményben tudatta, hogy a paksi probléma miatt nem kell szennyezésre számítani Ausztriában. Ezt megerősítik az országban működő előrejelző rendszer adatai is. A minisztérium közleménye arra is rámutat, hogy a magyar hatóságok szerint a szivárgás csekély mértéke miatt az atomerőmű közvetlen környékén sem kell intézkedéseket tenni."

Greenlab Creative Commons License 2002.03.05 0 0 3
Tisztelt Fórum tagok!

Én is –csakúgy mint Dexter- a sugárkapuk innenső oldaláról éltem meg a kondenzátor rekonstrukció többéves folyamatát, akkori beosztásomból kifolyólag mondhatni napi kapcsolatban álltam a munkával. A jelen állapotot teljes egészében nem ismerem, eltávolodtam az energiaipartól.
Meglepődve olvastam az MN „tényfeltáró” sorozatát, hogy annak idején a kondenzátor rekonstrukció kapcsán felmerült problémákat mennyire egyoldalúan, sajátos megközelítésben tárgyalja azt. Rövid írásom azt a célt szolgálja, hogy megismerjétek azon információkat, ami a fent nevezett cikkből kimaradt.

Tehát akkor:
A kondenzátor rekonstrukció, ahogy én láttam.

A kondenzátor az erőművi körfolyamat azon berendezése, mely a gőzturbinákban munkát végzett gőzt kondenzálja, sőt a nagyobb hatásfok elérése érdekében a kondenzátorban vákuum van. A kondenzátor hűtését jelen esetben a Duna vize biztosítja. Kondenzátor, mint berendezés valamilyen formában megtalálható minden villamos energiát előállító erőműben, az atomerőművi kondenzátor sem „különös” berendezés, csak a mérete kicsit nagyobb a megszokottnál, ami az atomerőművi gőzturbina sajátja a nagy térfogatárama indokol.

A Paksi Atomerőműbe eredetileg beépített kondenzátorok orosz gyártmányú RÉZ hőátadó csövű kondenzátorok voltak. Két fő probléma okozója volt ezen konstrukció. Az egyik, hogy a nagy térfogatáramú szekunder körben a körfolyamatban felhasznált munkaközeg –nagy tisztaságú sóktól és egyéb szennyeződésektől megtisztított (az időtájt 7-es pH-jú) VÍZ- a berendezések falát errodálta, tehát VASAT, helyesebben annak korróziós termékét, MAGNETITET választott le, mely a hőátadó berendezésekben, az un. GŐZFEJLESZTŐKBEN rakódott le. A gőzfejlesztő berendezés hőátadó csöve speciális (ausztenites) rozsdamentes acél, mely a normál szénacél korróziós termékével, a magnetittel érintkezve a gőzfejlesztő hőátadó csövein un. transzkrisztallin feszültségkorróziót idéz elő, hosszú távon károsítja azt. Másod sorban pedig felelős még a hőátadó csövek korróziójáért a kondenzátornál betörő –a kondenzátor hűtésére használt- DUNA víz, ill. a kondenzátorba bejutó levegő, és a kondenzátor hűtőcsöveiből kioldódó RÉZ.
Nos annak idején, valamikor a 1990-es évek elején el lett végezve egy vegyszeres kezelés, mely célja a gőzfejlesztő berendezésekben feldúsult és lerakódott magnetit eltávolítása volt. Ezen program meglepő eredményt produkált! Több TONNA magnetit lett vegyszeresen eltávolítva a gőzfejlesztőkből. Ezen korróziós kockázatok miatt kellett lépni és lehetőleg minél hamarabb.
HANGSÚLYOZOM, EZEN ÜZEMÁLLAPOT KÖZVETLEN NUKLEÁRIS KOCKÁZAT EMELKEDÉST NEM OKOZOTT, AZ ERŐMŰ BIZTONSÁGÁT NEM VESZÉLYEZTETTE!
Mivel a legtöbb szennyezőanyag a gőzfejlesztő előtt lévő NAGYNYOMÁSÚ ELŐMELEGÍTŐKBŐL származott, ezért azok hőátadó csöveit a kényes helyeken kicserélték szívósabb, ellenállóbb anyagúra. Magában ez a megoldás nem szavatolta relevánsan a korróziós tömegáram csökkenését.
Ezért született döntés az un. MAGAS pH-jú vízüzem bevezetése mellett. Erről azt kell tudni hogy adott hőfokon (160-220 °C ami a gőzfejlesztő előtti víz paramétere) magas pH (pH=9,5) mellett a szénacélnak korróziós minimuma van, ilyen feltételek esetén minimalizálható a korróziós sebesség, az elhordott anyag mennyisége relevánsan csökken.
A víz pH=9,5 –re való emelésével viszont újabb problémák adódnak. A körfolyamat berendezéseiből el kell távolítani a rezet, mert a lúgos víz (pH=9,5) agresszív reakcióba lép a rézzel, oldja azt.
Nos ezen műszaki problémák lettek kezelhető mederbe terelve a kondenzátorok rekonstrukciójával.
Az eredeti kiépítés szerinti kondenzátor réz hőátadó csövek el lettek távolítva, és modul rendszerű korróziómentes ausztenites hőátadó csövek lettek beépítve.

És hogy milyen az élet!!!
Azzal hogy megoldottál egy problémát máris több újat szültél!

Míg az eredeti kondenzátorok hőátadó csövei minimális kezelést igényeltek, addíg a rekonstrukció utáni berendezés jóval nagyobb figyelmet követel, számítógépes felügyelő rendszert kellett kiépíteni, ill. a berendezés az üzemből való kivétel után is kezelést igényel.
Ennek ellenére mégis elmondható, hogy a rekonstrukcióval az erőmű (üzem)biztonsága növekedett, némi teljesítménytöbblettel is járt, tehát a befektetett összeg záros időn belül megtérül.
Egyébként a rekonstrukciót alátámasztja a nemzetközi tapasztalat is, hisz ezen átalakítás el lett végezve a Finnországban üzemelő atomerőműnél és több hasonló konstrukció szerint épített Orosz atomerőműnél is. Több Nyugat Európai és az USA-ban üzemelő atomerőmű is hasonló vízüzemmel üzemel.

A költségekről pedig:
A munkák volumenét ismerve az összegek reálisak, hiszen a pályázati kiírás szerint a DELAS ajánlata volt a pénzügyileg kedvezőbb (ezt elismerte a MN cikkírója is 4,9 milliárd forint)
A végösszeg 7,6 milliárd forint, melyből a járulékos átalakítások 2,7 milliárd forintot vittek el (réztelenítés, vízüzem átállítás, számítógépes felügyelő rendszer kiépítés, egyéb műszaki intézkedések foganatosítása, stb.). Ezen költségek akkor is jelentkeztek volna, ha más cég végzi az átalakítást. Ismereteim szerint az ABB-LÁNG féle –ugyanezen anyagból készült- kondenzátor 5,1-5,2 milliárd forintba került volna. Ha ezen (drágább) kondenzátorok lettek volna beépítve, a plussz 2,7 milliárd forintot ez esetben is rá kellett volna fordítani a magas pH-jú vízüzem feltételeinek megteremtésére. Mellékesen a kondenzátorok nem Franciaországban, nem Budapesten, hanem Pakson készültek, a helyi embereknek teremtve ezzel munkalehetőséget

Személy szerint én a rekonstrukciós folyamatot sikeresnek ítélem, ezen lépés a Paksi Atomerőmű ÉLETTARTAM HOSSZABÍTÁSÁHOZ és TELJESÍTMÉNYÉNEK NÖVELÉSÉHEZ hozzájárul, mely gondolat -szemben a mostani atomerőműves marketinggel- NEM MAI, már az 1990-es ével elején felmerült.

Végül pedig egy gondolat, melyet a „józan paraszti ész” diktál. Ugye ti sem gondoljátok komolyan, hogy egy 5-8 milliárdos beruházásról a vezérigazgató és szűk stábja dönt. Egy ilyen volumenű munkát műszakilag meg kell alapozni, több oldalról (lehetőleg minden oldalról) alá kell támasztani, elemzéseket, hatástanulmányokat kell készíteni. Ha ezek megvannak azt a tulajdonos érdekeit képviselő közgyűlés elé tárni, mely szervezet engedélyezheti az adott beruházás végrehajtását. Ezen folyamat biztosítja (kell biztosítania) a beruházás minden szempontnak való megfelelését.

Bízom benne, hogy ezen tények alapján különbséget tudtok tenni műszakilag indokolt, gazdaságilag alátámasztott beruházás és a politikai „sárdobálás” között.

Köszönöm minden kitartó olvasónak az érdeklődését. Az igazságérzetem megkövetelte, hogy ezen gondolataimat közreadjam:

Tiborc Creative Commons License 2002.03.04 0 0 2
Helyre kell igazítanom Bayer Zsolt Urat, mert a 2002. 03. 01.- i Sajtóklubban hiányos, és emiatt torzképet adott Medgyessy Péter Úr paksi tevékenységéről.
Ameddig a netes archívumban vissza tudok keresni, pótolom mulasztását.
A legrégebbi találatom természetesen 1997. február 6. – ig nyúlik vissza, amikor a „magyar fasizmus, nácizmus, hungarizmus vezető sajtóorgánuma” aljas vádakat fogalmazott meg Medgyessy Péter Úr, (ld. a fotót is) Magyar Paribas cége ellen.
Szerencsére Suchman Tamás Úr vastagon semmibe vette az aljas, nemtelen, antiszemita rágalmakat, és nem történt semmi.
Ld: ix 68 letölthető pdf fájlban.
Keresés pontosítása: Magyar Paribas, nem tévesztendő össze a Magyar Paripa fogalommal, mert a paripa az bizony herélt ló! Mint a magyarok többsége, gazdaságilag, elnézést a populista, komenista megjegyzésért. - Tiborc
Nem illendő egy asztaltársam szavait átkódolva idéznem, de megpróbálom:
Szerkesztett, Word által javított formában.
„Azért, mert OVI megvette a fél ügyészi kart, nem azt jelenti, hogy nem törpént semmi.”
Pontosabban:
„Azért, mert Kuncze Gábor megvette a fél ügyészi kart, nem azt jelenti, hogy nem történt semmi.”
Történt: büntetőjogilag elévült, nem úgy, mint a külföldi gyermekekkel fajtalanságot netező elkövető, akinek pedofil képein csecsemők is láthatók! (MTI hír)
Medgyessy Péter Úr ártatlan, mint a ma született csecsemő.

Tiborc

sanyi Creative Commons License 2002.02.27 0 0 1
Ez ilyen univezalis elme lehet. Nana hogy miniszterelnoknek is ot jelolik, ismerik mar. Leadja rendesen a jattot.
Előzmény: Piri (-)
Tiborc Creative Commons License 2002.02.27 0 0 0
Időben el0lláz0d0tt.
Tiborc
Előzmény: Piri (-)
Piri Creative Commons License 2002.02.27 0 0 topiknyitó
Tízmilliók folytak el MSZP-közeli zsebekbe: Medgyessy Pakson is szakértett

2002. február 27. szerda 8:58

(OS lapszemle – Magyar Nemzet) Kétséges, hogy az egykor Medgyessy Péter MSZP-s kormányfőjelölt által vezetett Magyar Paribas Rt. megdolgozott-e azért a kilenc és fél millió forintért, amelyet még 1991-92-ben vett fel a Paksi Atomerőmű Rt.-től. A mai értéken (az USA dollár árfolyamát alapul véve) több mint harmincmillió forintot szakértői tanácsadásért kapta a francia vállalkozás. A szerződést Medgyessy, mint a cég elnök-vezérigazgatója személyesen írta alá. Az atomerőmű részéről Pónya József, akkori vezérigazgató látta el kézjegyével, aki a rendszerváltozás előtt a szocialista miniszterelnök-jelölt tagtársa volt az MSZMP Központi Bizottságában.

Az atomerőmű felügyelőbizottsága később semmiféle nyomát nem találta a szakértésnek. A grémium leszögezte, hogy „nem kizárhatóan kár érte az atomerőművet". Menesztése után Pónya József azzal védekezett, hogy Medgyessyék szóban adtak tanácsokat. Medgyessy tágabb értelemben vett csapata a tanácsadói együttműködés után sem távolodott el Pakstól. Az 1998-as választási kampány előestéjén ugyanis egy később 80 millió forintos kifizetéssel járó szerződést kötött az atomerőművel az MSZP-közeli Altus-birodalom egy tagja.

Ez utóbbi megállapodást Szabó József, az MSZP paksi képviselőjelöltje és megyei listavezetője írta alá, aki 1994-től 1998-végéig állt az atomerőmű élén. Dokumentumok szerint az Altus cég nem végzett értékelhető tevékenységet az atomerőmű számára, s a megbízásában azt sem rögzítették, hogy pontosan mit is kellene csinálnia. Az Altus cégcsoportban vezetői tisztséget töltött be Apró Piroska, Horn Gyula korábbi kabinetvezetője és Apró Antal lánya, Dobrev Klára, aki jelenleg Medgyessy Péter kabinetfőnöke.

No comment...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!