Keresés

Részletes keresés

rich.mond Creative Commons License 2002.05.03 0 0 39
"Járai a béremelések veszélyére figyelmeztetett


Járai Zsigmond szerint nem kell erősebb forint az inflációs célteljesítéséhez, a jelenlegi sáv még legalább egy évig megmaradhat, és kormányváltás esetén sem kell komoly gazdaságpolitikai fordulatra számítni. Az elnök a bérek emelkedésében rejlő veszélyekre is figyelmeztetett"
Napi Gazdaság


rich.mond Creative Commons License 2002.05.03 0 0 38
Pontosan!Sokan sejtik úgy,hogy minél erősebb a forint,annál jobb minekünk...és sokan az erős forintot abban látják,hogy pl. kevesebb dollárt ér 1000 forint...pedig említhetnénk a japán jent,vagy az olasz lírát.
Amúgy a forint már réges rég nem az erős oldal felső részéhez tapad,bár a 11-12% még ígyis soknak mondható.De ebből is látszik: a piac nem akar erősebb forintot.
Ezért volt érdekes a topicnyitásban említett orbán féle erősítésmánia.Szerencse,hogy pénzügyi vonalon a Fidesz is szakemberekkel van ellátva...
Előzmény: Újlaki (32)
bubus Creative Commons License 2002.05.03 0 0 37
A Gresham törvény szerint a jó pénz kiszoritja a rosz pénzt. Azaz a tőke inkább a erősebb pénzformákba menekül, a vállalkozások az erősebb pénzekbe kötik a szerződéseiket.

Vajon Medgyessy Péter ismeri e a Gresham törvényt ?

üdvözlettel PinaBubus

Jereváni rádió Creative Commons License 2002.05.03 0 0 36
Nem csak. Az erős forint gyengít(het)i az idegenforgalmat is, annak pedig nagyon sok magyar kis- és középvállalkozás is kárát látná.
Előzmény: kábelbúvár (9)
KovA Creative Commons License 2002.05.03 0 0 35
Es mi az, hogy "stabil" ?
Mihez vonatkoztatva ? Mivel merve ?
A mozgolepcsohoz ? A vonathoz ? A Foldhoz, vagy a Naphoz esetleg ?
Azt mondod az egvilagon semmi jelentosege, hogy mit er egy masik penznemben. Aztan azt mondod, hogy nem jo akar gyengul akar erosodik... Mihez mered a gyengulest es az erosodest ?
Előzmény: Újlaki (32)
Újlaki Creative Commons License 2002.05.03 0 0 34
Pontosan erről van szó: Vannak emberek, akiknek minden mindegy, nem baj, ha az egész országnak káros, csak a nagyzoló rögeszméik megvalósuljanak.

Magyarok! Honfitársaim! Meddig tűrjük még, hogy a magyar áram ilyen gyenge? A globalliberálbolsevik Európa ránk akarja kényszeríteni a 230 voltos feszültséget! Mi, magyarok, ennél többre vagyunk képesek! Legyen a Magyar Áram legalább 300 voltos! Vagy akár 400! Hadd durranjon el az országon élősködő turisták villanyborotvája!

Az sem tartható, hogy a levegő oxigéntartalmát is az euorbürokraták kényszerítsék ránk! Miért legyen 23%? A Magyar Levegő oxigéntartalma nyugodtan lehet 75% is! Akkor még a bicska pengéje is magától kigyullad a multinacionális cégigazgatók zsebében!

És azzal sem értünk egyet, hogy a magyar marhának csak négy lába legyen! Mi ennél többre vagyunk elrendelve! A Magyar Marha öt, hat, de akár hét lábon is elvan!

Előzmény: EngesztelhetetlenGyűlölet (33)
EngesztelhetetlenGyűlölet Creative Commons License 2002.05.03 0 0 33
ERŐS FORINTOT!! KI LÁTOTT MÁR OLYAT HOGY EGY KORMÁNYFŐ LERONTSA A PÉNZ ÉRTÉKÉT!! ILYENRE IS CSAK A MASZOP MEG AZ ELVTÁRSAK KÉPESEK EZ A BANDA EGYSZERÜEN ELKÉPESZTŐ!!!
Újlaki Creative Commons License 2002.05.02 0 0 32
Ez az "erős forint" mánia egy félreértésen alapul. Nem erős forint kell, hanem stabil forint. Annak az égvilágon semmi jelentősége nincs, hogy egy pénznek mennyi az értéke egy másik pénznemben: a lényeg, hogy tartsa az értékét. Akár gyengül, akár erősödik, az nem igazán jó.
rich.mond Creative Commons License 2002.05.02 0 0 31
Nos, a topic eredeti célja az volt,hogy megpróbálja eldönteni a sok t. vitázó fél,hogy jó e a felértékelés, avagy nem.Nos álljék itt egy HVG cikk a testvéri Csehországról-cirka hasonló adottságok...

"Komoly fejtörést okoz a prágai kormánynak és a jegybanknak a korona szárnyalása. A főként a külföldi tőke beáramlása által gerjesztett folyamat a lakosság számára előnyös, jótékony hatással van a fizetési mérlegre is, ám az exportőrök versenyképességének gyengítésével a gazdasági stabilitást veszélyezteti.


Fontolgatjuk, hogy belföldi beszállítók helyett európai uniós (EU) partnerekkel szerződünk - jelentette ki nemrég Klaus Wulf, a német Volkswagen tulajdonában lévő Mladá Boleslav-i Skoda Auto kereskedelmi igazgatója. A legnagyobb csehországi exportőrnek számító Skoda ezzel csökkentené a korona felértékelődéséből származó kárát, ami tavalyi eredményén is nyomot hagyott: miközben forgalma 6,2 százalékkal, 153 milliárd koronára emelkedett, adózott nyeresége 36 százalékkal, 2,1 milliárd koronára (1 cseh korona = 7,98 forint) zsugorodott. A termelésének 80 százalékát exportáló Skoda szóvivője, Milan Smutny szerint lehetetlen kigazdálkodni, hogy például egy, az EU-piacokon 10 ezer euróba kerülő Fabia januárban még 365 ezer korona bevételt hozott, most viszont alig 300 ezer koronát.

Nem a Skoda az egyetlen csehországi exportőr, amely szót emelt a korona erősödése miatt: a napokban 180, elsősorban exportra termelő, összesen 200 milliárd korona forgalmú iparvállalat vezetője levélben tiltakozott a kormánynál a számos közgazdász által már-már valutaválságnak kikiáltott helyzet miatt. Az erős korona negatív hatását leginkább érzékelő acél-, textil-, cipő- és bőripari vállalatok vezetői petíciójukban azt követelték, hogy a jegybank a gazdaság valós folyamatait tükröző szinten rögzítse a korona és az euró árfolyamát, a kormány azonnal állítsa le a privatizációt, az utóbbi hónapokban elhatározott ügyletekből befolyó összeget pedig vagy fagyassza be, vagy pedig infrastrukturális beruházásokra fordítsa. Zdenek Tuma, a jegybank elnöke a Hospodarsky Noviny napilapban írt véleményében maga is elismerte, hogy a jelenlegi árfolyam buborék, ami bármikor kipukkadhat, és veszélybe sodorhatja a gazdasági stabilitást."

Első Polgár Creative Commons License 2002.04.24 0 0 30
ez igaz. egyedul a minimalberemeles a kivetel, ami allitolag nem tette merevebbe a munkaeropiacot, de szerintem nagyon rossz elojel volt ez a dontes a jovore nezve, ha a fidesz marad.
Előzmény: Törölt nick (27)
rich.mond Creative Commons License 2002.04.24 0 0 29
Alapvetően a liberális gazdaságpol életképes.ott van Japán példája,amely úgy gondolta,hogy csupán a határain kívül érvényesek a liberális gazdpol. alapelvei.vagy említhetnénk Angliát is.Annál is inkább,mert Medgyessy szvsz az angol út irányába kacsingat...egyfajta szocdem liberalizmus.
Előzmény: Első Polgár (26)
rich.mond Creative Commons License 2002.04.24 0 0 28
Persze,hogy nem természetes az árfolyam!!!Amit írtál,az alapvetően igaz,és ehhez szeretném hozzáfűzni,hogy az új kormány KÖTELESSÉGE lesz növelni a béreket,különben az Unióban kiröhögnek minket.A Fidesz szónoklat az 50000 ft-os minimálbérről egy kamu.maga az emelés nem hülyeség,de ahhoz,hogy tényleg legyen vásárlóereje a forintnak,és a forint erősödés vásárlóerőparitásban is megmutatkozzon,ahhoz mindenképpen szükség van MINDEN iparágban,szolgáltatásban béremelésre.
Előzmény: KovA (23)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.24 0 0 27
Bocs, rosszul fogalmaztam, arra akartam utalni, hogy a szocpolban voltak liberalisak, csak akkor adtak, ha nagyon muszaj volt, akkor is diszkriminaltak. A tobbi korrekt, bar a tozsdet szvsz nem nagyon kellett hatterbe szoritani, ment az magatol.
Előzmény: Első Polgár (25)
Első Polgár Creative Commons License 2002.04.24 0 0 26
hali, szerintem durva azt mondani, hogy 29ben megbukott a liberalis modell.
az teny, hogy a mely valsagbol az allam megnovelt szerepvallalasaval jutott ki USA es Nemeto., de magahoz a valsaghoz nem a tulzottan szabad verseny vagy allami szerepvallalas hianya vezetett, hanem a penzpiacok es penzintezetek szabalyozatlansaga.

velemenyem szerint a protekcionizmusbol a liberalizmusba valo atmenet kutya nehez, forditva kutya konnyu es csabito, de hosszu tavon csak a liberalis model az eletkepes.

Előzmény: III. Nagyapó (22)
Első Polgár Creative Commons License 2002.04.24 0 0 25
na ne hulyeskedj, a fiskalis es monetaris politika szigoru volt az elso ket evben ez igaz (azert erdemes osszehasonlitani 95-96tal), illetve a monetaris politika vegig szigoru volt. viszont mind az allami tulajdon aranya, mind az allami ujraelosztas novekedett. ezenkivul hatterbe szoritottak a tozsdet, es rengeteget artottak a szabadversenynek. ha ez lenne az angolszasz model, amit a fidesz csinal, akkor az USAbol szoknenek az emberek Mexicoba es nem forditva.
Előzmény: Törölt nick (24)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.24 0 0 24
A Fidesz gazdpolja inkabb liberalis volt, lasd angolszasz orszagok. Ennek a jellemzoje, hogy az allam ugy adja a juttatasokat, mintha a fogat huznak.
Előzmény: III. Nagyapó (22)
KovA Creative Commons License 2002.04.23 0 0 23
Kedves zakaz

bevallom, hogy en semmit nem ertek a "monetáris makroökonómia mai mainstreamjé"hez, da azt tudom mint fogyaszto, hogy a forint vasarloereje egy nagy 0, ha bevaltom Eurora kozeparfolyamon pl. Nemetorszagban sokal tobbet kapok erte mint idehaza...
Ennek a hattereben armanykodast sejtek, aminek sulyos kovetkezmenyei lesznek, mert ez nem egy termeszetes arfolyam, hanem egy csinalt...
Ha pedig a forint tenyleges vasarloerteke ilyen gyenge, akkor csak a kereslet/kinalat alapjan lehet ennyire folertekelve... vagyis jelenleg viszonylag boveben vagyunk a kulfoldi vasarloeszkoznek.
Akkor pedig vagy kolcsonkaptunk, vagy eladtunk valamit... Az elobbi eladosodast jelent, az utobbi pedig a nemzeti vagyon kiarusitasat valoszinuleg.
Mert azt, hogy a magyar gazdasag csakugyan ilyen jol teljesit, azt nem eszem meg, akkor mi a fenetol ilyen gyalazatosak a berek ?
Ki lopja el ? Hova dugja ?
KovA

Előzmény: zákaz (19)
III. Nagyapó Creative Commons License 2002.04.23 0 0 22
Szvsz. legalább 3 féle gazdpol. létezik, úgymint:

szocdem
liberális
protekcionista

Viktoré leginkább a legutóbbi volt...

Nekünk sosem a kommunizmustól kellett félnünk. A kommunizmust a választóknak adták be, az a lusta emberek filozófiája. Választást nyerni, országot demoralizálni lehet vele - kormányozni nem igazán...

Hogy melyikgazdpol. a legjobb, az majd kiderül. Szvsz. a liberális max. akkor jobb, ha a többieknél is az van, és mi az erősebbek közt vagyunk.

1ébként a tisztán liberós gazdpol. már 1929-ben megbukott...

Előzmény: rich.mond (20)
Első Polgár Creative Commons License 2002.04.23 0 0 21
milyen pofon eri oket az EU csatlakozas utan?
max az euro csatlakozas utan, nem?
szerintem is gyenge a forint, de nem sokkal.
raadasul az EUhoz kepest en inkabb az arak aranytalansagarol beszelnek, pl az ipari cikkek arahoz kepest nagyon olcso a kaja es a kozlekedes.
es a gazrol meg nem is beszeltunk.
szerintem ez az eros forint - gyenge forint bizonyos hataron belul inkabb politikai jellegu, az eros forint a gazdag, tobb importcikket vasarlo, kulfoldre jaro "polgar"-oknak kedvez, mig a gyenge forint a "proli"-knak, na meg a nekik allast ado "karvalytokenek". Akik mellesleg a "polgar"-ok szamara megtermelik az elkoltheto valutat.
szoval a kerdes szerintem az, hogy mi az a rohadt versenykepes dolog, amit az a sok "polgar" nemzetkozileg versenykepesen alkot, es tobb a puszta ketkezi "proli" bermunkanal. szoval, hogy mi az, ami az eros forintot indokolja, azon kivul, hogy a felso kozeposztaly tenerifere jarjon nyaralni.
Előzmény: Korovioff (2)
rich.mond Creative Commons License 2002.04.23 0 0 20
Ehe:)Előveszem régi témáimat:))

No!Alapvetően más elképzelésekkel vág neki a gazdasági "reformoknak" a Medgyessy féle Csaba L. brigád.
Azt tudjuk,hogy Megyó barátunk szerint TÚL erős a forint,tehát gyengíteni szeretne.(Az más kérdés,hogy mit szól hozzá Járai...)Ezzel együtt nő ugye az infláció.Ez mintha alpvetően liberális gazdpol alapja lenne,tehát semmi kommunizmust nem látok.
A cél ugyanis:Erősíteni az exportot.Csaökkenteni az alapkamatot,miegymás...
Vélemény?
Ez jobb,vagy a Viktor féle szocdem gazdpol?

zákaz Creative Commons License 2002.03.04 0 0 19
Olyat egy pillanatra sem állítottam, hogy a monetáris politika "nem működik". Az infláció leszorítására, az árstabilitás megőrzésére pl. kitűnő. Esetleg a kibocsátás ciklusainak tompítására is, de ez kockázatos játék, és könnyű elszarni. Amire viszont tényleg nem jó, az a növekedés/versenyképesség hosszú távú befolyásolása.

A fenti álláspont egyébként nagyjából megfelel a monetáris makroökonómia mai mainstreamjének. Ha megnézed, a Járai-topicban volt már ilyesmiről egy vita (kb. a 221x hozzászólás körül).

Keynes mellesleg inkább hitt a monetáris politika outputra gyakorolt hatásában, mint a "neoliberális" iskola (amennyiben ez utóbbin a monetarizmust érted).

Előzmény: rich.mond (17)
gyrk Creative Commons License 2002.03.04 0 0 18
kedves rich.mond

a kis nyitott gazdaságok monetáris politikájának hatékonyságát az előttem szóló, nálam sokkal felkészültebb hozzászólók már megvitatták :)
csak egy kérdés: hogy érted azt, hogy "a világon a neoliberalizmus érvényesül a pénzügyekben" ?

Előzmény: rich.mond (17)
rich.mond Creative Commons License 2002.03.02 0 0 17
tartósan biztosan nem...amúgy ha már állandóan előtérbe kerül az argentín példa,akkor látható,hogy rövid távon sem feltétlenül.De a túlértékelés inkább esetünkben ronthatja a pozíciókat a külkereskedelemben.
Szerintetek miért gondolja az emberek többsége,hogy az erős forint szükséges a jó gazdasághoz?mert szerintem egzáltalán nem...
Amúgy Kedves Zákaz!Nem kötekedve,hanem tényleg kiváncsiságból:Szerinted akkor,amikor a világon a neoliberalizmus érvényesül a pénzügyekben,akkor hogyan érted,hogya monetáris politika nem működhet tartósan?térjünk vissza a fiskalizmushoz és Keyneshez?
Előzmény: zákaz (16)
zákaz Creative Commons License 2002.03.01 0 0 16
Monetáris politikát folytat a világ összes fejlett országa!!!!Egy kis,nyitott gazdaságban ez az egyetlen mód a szabályozásra.

Igen, az árstabilitás elérése és fenntartása érdekében mindenki folytat mon. pol.-t. Azzal azonban a fejlett világban senki sem hitegeti magát, hogy a mon. pol.-lal tartósan javíthatja a versenyképességet, vagy tartósan nagyobb növekedést generálhat. Ez igaz kicsi, nyitott és nagy, kicsit kevésbé nyitott gazdaságokra is.

Előzmény: rich.mond (14)
krz Creative Commons License 2002.03.01 0 0 15
mer is csak monetaris politika? kulsoleg meghatarozott kamatlab mellett?

egyebkent alapvetoen a vilag nagy orszagai folytattak fuggetlen monetaris politikat, az euro elotti ausztria pl mar nem...

mi is az akadalya a fiskalis beavatkozasoknak?

Előzmény: rich.mond (14)
rich.mond Creative Commons License 2002.03.01 0 0 14
Argentína esetében a végső csapás-volt bőven a csapásokból- ay államadósság gigantikusra való növelése volt,amely bár hosszú folyamat eredménye volt,de a leértékelés még inkább betett nekik-nőtt ay államadósság...ráadásul a túlértékelt peso versenyképtelenné tette a vállalataikat az exportpiacon,így úsznak az adósságokban,a csőd szélén állnak.
Hollandia sokáig mesterségesen alacsony szinten tartva valutáját-a másik kettőhöz hasonlóan serkentette az exportot,a gazdaság húzóágazatává téve.
monetáris politika:"Mo-n, kis nyitott, eurózóna felé menő gazdaságban a monetáris politika mozgástere=0. max. elbaszhatják a dolgokat. de ennyi a legtöbb. "
Hát ez meg mi????Monetáris politikát folytat a világ összes fejlett országa!!!!Egy kis,nyitott gazdaságban ez az egyetlen mód a szabályozásra.

Előzmény: gyrk (13)
gyrk Creative Commons License 2002.03.01 0 0 13
"Ellenben az adósságot csökkenteni tudjuk(Asszem erre faragtak rá az argentínok:ott a drasztikus leértékelés tette be a kaput végleg)"

az argentinoknak a kettős árfolyamrendszer tette be a kaput végleg.

"Viszont azzal nem értek egyet,hogy a leértékelés csak rövid távon megoldás.lásd Dél-Korea,Tajvan,Hollandia"

nem értem, mi köze az említett országoknak Mo.-hoz. és milyen leértékelés volt Hollandiában?

"Ráadásul a monetáris politikának szüksége van mozgástérre-csak így tudnak beavatkozni a piacon... "

Mo-n, kis nyitott, eurózóna felé menő gazdaságban a monetáris politika mozgástere=0. max. elbaszhatják a dolgokat. de ennyi a legtöbb.

"A kereslet-kínálat pedig-sajna- a spekulánsok üzlete.Ők kötik a forint határidős ügyletek túlnyomó többségét."

és ez miért sajna? (már ha tényleg így van)

Előzmény: rich.mond (12)
rich.mond Creative Commons License 2002.03.01 0 0 12
Sokba,az egyszer biztos.Viszont a külföldi hitelezők nem fognak ugrálni örömükben,az tuti :)))
Ellenben az adósságot csökkenteni tudjuk(Asszem erre faragtak rá az argentínok:ott a drasztikus leértékelés tette be a kaput végleg)
Viszont azzal nem értek egyet,hogy a leértékelés csak rövid távon megoldás.lásd Dél-Korea,Tajvan,Hollandia
Ráadásul a monetáris politikának szüksége van mozgástérre-csak így tudnak beavatkozni a piacon...
A kereslet-kínálat pedig-sajna- a spekulánsok üzlete.Ők kötik a forint határidős ügyletek túlnyomó többségét.
Előzmény: lms (11)
lms Creative Commons License 2002.03.01 0 0 11
masik oldalrol: mennyibe kerul a koltsegvetesnek, ha a piaci arfolyamhoz kepest gyengiteni akarja a forintot?
Előzmény: rich.mond (-)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.01 0 0 10
Az erős forintra szavazok, és a felértékelődést hagyni kéne, akár sáveltolással is, még az eurozónához való csatlakozás előtt!

Ausztria schillingje is akkor lett igen jó pénz, amikor az erős márkához kötötték.

Valóban, az állandóan gyengén tartott forint csak a multik exportjának jó, viszont ha nem jó nekik itt akkor kimennek, ez is igaz.

Import alatt nemcsak a fogyasztási importot kell érteni, tehát az export versenyképessége nagyjából megmaradna, az olcsóbbodó imort mellet is.

Előzmény: rich.mond (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!