Felnőttképző intézet szakembereket keres az alábbi kompetenciákkal: testileg - lelkileg egészségesek és kellő önismerettel rendelkeznek.
Jártasak legyenek a szakemberek az ayurvedikus , kínai gyógyításban, egészséges (bio) táplálkozásban, természetgyógyászatban, ismerjék a kontinensek masszázsait és azok testi folyamatait.
Várjuk még természetgyógyászok, jógatanárok és valláslélektantant oktatók jelentkezését.
Lányom vegetáriánus ételeket házhoz szállító céget keresett, de olyant, akik hússal egyáltalán nem foglalkoznak a konyhán. Ennek a cégnek a menüsorában találtam ayuvédikus menüt is, hátha valakit érdekel itt. A szénhidrátszegény menü eddig nagyon finom volt, a Vemma italuk is finom, ez 20 kg gyümölcs esszenciája. A többi még nincs kipróbálva. Indiai étel menüsor is választható. A cég neve VegaFood.
AJURVÉDA WARRIER, GOPI; VERMA, HARISH; SULLIVAN, KAREN Tudomány és filozófia sajátos ötvözete az ajurvéda. E hagyományos gyógyítási módszert több mint 3000 éve alkalmazzák Indiában és Srí Lankán. A könyv ismerteti az ajurvéda alapelveit, és bemutatja, miként teremthető meg a természetes és harmonikus egyensúly a három dosha között. Áttekinti az ajurvédikus gyógyítás minden ágát, a meditációs gyakorlatokat, a masszázst, a gyógynövényeket, az olajterápiát, a légzőgyakorlatokat és még sok minden mást is. Az ajurvéda filozófiájában központi helyet foglalnak el az étrenddel és az életmóddal kapcsolatos kérdések, ezért a könyv kitér arra, hogy milyen ételek fogyasztása javasolt a különböző testalkatú embereknek. Megmutatja, hogyan őrizhetjük meg lelki egyensúlyunkat a stresszes időszakokban, és miként tarthatjuk fenn a jó közérzet optimális állapotát az egyszerű ajurvédikus életmód követésével. A sorozat további kötetei: Jóslások, Színterápia, Tenyérjóslás, Pilates, Jóga, Reiki, Hipnoterápia
Sorozat : Titkok nélkül Kategória : Természetgyógyászat Kiadó : Scolar Könyvkiadó ISBN : 963 9534 36 6 Oldalszám : 224
Fogy.ár: 1 330,- Ft e-Fogy.ár: 998,- Ft (Kedvezmény : -25,0%; -332,- Ft)
Fedezze fel az egyedülálló testi-szellemi egyensúlyt ideális testsúlyának elnyerése, energiáinak megújítása és optimális egészségének helyreállítása érdekében Napról napra mind több ember kezd egyensúlya, jó közérzete helyreállítása érdekében foglalkozni az ájurvédikus gyógyítás ősi gyakorlatával. A több mint öt évezredes Ájurvéda olyan holisztikus rendszer, amely személyre szabottan közelíti meg a táplálkozást és a gyógyulást. Noha az Ájurvédát a gyakorlatba átültetni egyszerű dolog, annak koncepciója, szanszkrit terminusai gyakran zavarba ejtők. Atreya az Ájurvéda, táplálkozás, testi-lelki egyensúly című könyvben azonban az eddigi legkönnyebben emészthető formában tálalja mindezt: a mű tökéletes a kezdők számára, de azoknak is, akik már követni kezdtek valamilyen ájurvédikus programot. Bárki, aki már megszenvedte az uniformizált, egynyári diéták egyikét-másikát, megkönnyebbülve veszi kezébe a táplálkozás és a fogyás eme átfogó, ráadásul egyénre szabott megközelítését. A kötet elején található teszt segítségével mindenki meghatározhatja a rá jellemző pszichológiai és anyagcsere jellemzőket. A könyv hangsúlyozza a szellem, a test és a lélek közti egyensúly fontosságát. Ezt követően egyértelmű irányelveket közöl az ételek és a fűszerek kiválasztására vonatkozóan, tanácsokat ad arra nézve, milyen változtatásokat eszközöljünk életvitelünkben, hogy természetes, egészséges állapotunkat helyreállíthassuk, ugyanakkor elkerülhessük mindazt, ami a természetes emésztési és anyagcsere-folyamatok egyensúlyát megbontja. A könyvet a szerző másfél évtizedes természetgyógyászati praxisából merített esettanulmányok színesítik, megvilágítva az Ájurvéda gyógyító és kiegyensúlyozó erejét. A gyakorlatias és inspiratív programok a fogyástól a betegség elhárításáig bárkinek segítséget nyújthatnak ahhoz, hogy rátaláljon önnön természetes ritmusára, és helyreállítsa örökletes és tökéletes egyensúlyát.
Eredeti cím : PERFECT BALANCE. AYURVEDIC NUTRITION FOR MIND, BODY, AND SOUL Nyelv : magyar Kategória : Természetgyógyászat, Egészségügyi könyvek Kiadó : Saxum Könyvkiadó Bt. Áfa kulcs : 5% EAN : 9789637168031 ISBN : 963 7168 03 6 Megjelenés : 2004. Kötésmód : ragasztott kötött Oldalszám : 224 Méret [mm] : 205 x 230 x 18 Tömeg [g] : 580 Regisztrálás : 2004.10.05.
Fogy.ár: 2 500,- Ft e-Fogy.ár: 1 875,- Ft (Kedvezmény : -25,0%; -625,- Ft)
Hello Édeskicsilány! Három éve ilyenkortájt írtad az alábbiakat:
Jön a nyár, el kell felejteni az erős fűszereket, a citromos gyümölcsöket,
…mert ezek erősen hevítenek, ami télen (vata évszakban), vagy vata betegségben (hideg, huzat, meghűlés) minden alkatnak és a hideg széllelbélelt vata alkatúaknak még más évszakban is igen hasznosak lehetnek.
és újra felfedezhetjük az évad zöldségeit, gyümölcseit.
Ezek nemcsak ayurvéda szerint hasznosak ilyenkor, de kétségtelenül lédúsak, lúgosítanak (hűtenek) ami a télen felhalmozódott savas (túlságosan fűtő tápanyagok salakja) lerakódásokat jól közömbösíti és segít kiüríteni.
Ez idáig igaz, de a következő bekezdés a pittára igaz és a nyár pitta évszak. (egyébként amit írsz, az reflexből igaz, csak a nevek hibásak)
A nyár vata (helyett pitta, hevítő, forró) évszak, így kerülendők azok az ételek, amelyek tovább növelik a vatát (helyett pittát, forróságot). (Forró, fűszeres, savas ételek.) Vannak vkinek erre bevált praktikái? ÉKL
Nagyon érdekes, hogy ez a topic elhalt, pedig az ayurvédának vannak kiválóan használható tapasztalatai az alapvető betegséghajlamok diétás kezelésére. Jó lenne feléleszteni sőt jó lenne, ha autentikus ayurvéda szakember is társulna a topicba, mivel a módszer nagy nehézsége, hogy a táplálékok, gyógynövények, fűszerek osztályozása hatásaik (ízük, enrgiájuk hűtő vagy fűtő volta, doshákra való csökkentő, semleges vagy növelő egyesített hatásuk) szerint évezredek alatt a távolkeleti táplálkozási szokásokon fejlődtek ki, az európai pláne a magyar táplálkozási, gyógynövény és fűszerbázisnak egy jelentős része nincs besorolva, vagy ellentmondásosan jelenik meg a különböző irodalmakban. Ide tartozik, hogy a tibeti orvoslás ugyanezt a rendszert használja, de valószínű az ayurvéda tapasztalatai alapján fejlődött, de jelentősen eltérő élelmiszer és gyógynövénybázison használják azt is.
Számomra a legfontosabb irodalom régóta e témában: dr. David Frawley és dr. Vasant Lad: Gyógynövény jóga c. könyve, amely az Ayurvéda, az öngyógyítás tudománya c. nagy sikerű könyv (amelyek kb 1992-ben elvesztettem) folytatása. Lényegében a két könyv azonos tartalmú emlékeim szerint.
Remélem, most több sikere lesz ennek a témának, érdeklődők jelentkezzetek. Üdv M.
Hogyne lenne édeskicsilány. Van olyan amit még az ayurveda is fantasztikusnak tart. Egyik nagy kutatójuk, aki a növényekkel alszi, él, úgy vizsálja őket, azt mondta, hogy alig 10 olyan növény van a világon, ami minden szervrendszerre hat. (Most véletlenül vettem észre, hogy van itt valki és nem vagyok biztos, hogy a nevét jol tudom, de ha jól emlékszem, dr. Gerson. Ha fontos megkeresem.)Mégis úgy találta, hogy a Tahitian Noni Juice, mármint a Tahitin termő Noni (Morinda citrifolia) az ilyen. Mit szólsz hozzá?
Hello!
Jön a nyár, el kell felejteni az erős fűszereket, a citromos gyümölcsöket, és újra felfedezhetjük az évad zöldségeit, gyümölcseit. A nyár vata évszak, így kerülendők azok az ételek, amelyek tovább növelik a vatát. (Forró, fűszeres, savas ételek.)
Vannak vkinek erre bevált praktikái?
ÉKL
Egyre érdekesebb a téma. A jelenlegi orvostudományban/orvoslásban néha már nem igazán hisz az ember. Érdekes volt az a mód ahogyan viszgálták a gyógyításra használatos növényeket. Ha valaki tud könyvet, ésn is szívesen veszem.