Keresés

Részletes keresés

Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2003.01.21 0 0 96
gondoltam felrángatom a mélyből...
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2003.01.21 0 0 95
hm... a egy kis esze lenne a kormánypártoknak... Nincs erre sok esélyünk. Mindig is szerették hülyének nézni a parasztokat. Másrészről viszont a parasztok 10 évig csápoltak egy tokás jogásznak, egy önjelölt búzabombaelhárítónak, szóval annyi iső alatt akár tehettek is volna valamit.

A szövetkezést meg jó üzlet a baloldallal összemosni, mert stramm politikai tőkét lehet kovácsolni belőle. A parasztokra meg szarunk, eddig is mindent kibírtak, meg aztán mi lesz? Cikkeznek az újságba, hogy őket megint átverték a politikusok? A termelők meg megint beleesnek abba a csapdába, hogy nem hagyják ugaron a földet és csak vetnek tavasszal, hogy legyen mit zabálni. Mert ez az életük és semmivel sem alábbvaló senkiénél.
Az a baj, hogy a frissdiplomás jogászok és a lepukkant történészek soha életükben nem láttak cséplőgépet vagy disznótelepet. A számok nem növények vagy állatok.
Tán érdekképviselet kellene, csak itthon nem megy pártok nélkül, pedig. És a parszt nem fog sztrájkolni sose.
Fát vágnak a hátukon megint.

Előzmény: Ariel (94)
Ariel Creative Commons License 2003.01.20 0 0 94
asszem mivel (tevesen) osszevonjak a baloldallal a szovetkezest, ebbol ha egy kis esze lenne a kormanypartoknak, maguk melle allithatnak a foldbol eloket...

de nem hiszem hogy megcsinaljak, lett volna mar par eve az elozoeknek is...

Előzmény: Droopy (92)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2003.01.20 0 0 93
ebben igazad van. Ámbár nyugaton sok szövetkezet műkodik és nincsenek 3 ha-s családinak csúfolt gazdaságok. Viszont ott van eszközhitel!

Mi nagyon szeretünk útálkozni, legjobban az oroszokat szeretjük fikázni. Mordvinföldön pl. emlékeznek a magyar termékekre igénylik is és komoly vásárlóerejük is van. 7-8 év eltelt anélkül, hogy egy fillért is keressünk rajtuk. Mert exszovjetek. De okosak is voltunk! Pedig most átvennék a másodosztályú sertéshúst ezertonnaszám (amit az EU nem), konzervet, bort, libamájat. Sőt technológiát vennének és van pénzük! Talán, most, hogy már nem tekintjük leprásoknak őket megint lehet eladni. És nekik pl. kukorivát el lehetne, főleg vetőmagot, mert 10000 ha számra áll ugaron a föld amit bevetnének, csak nincs mivel! Van helyük, hogy 20-40000 hízós sertéstelepeket építsünk nekik és lobogtatják a pénzt, hogy hadd fizessenek már!

Itthon a szövetkezeteknek lenne létjogosultsága, csak gondolkodni kellene hideg fejjel, nem érzelmi alapon b@szogatni a parasztot. És kell a más mentalitás is, mert ugye a TSZ azért volt jó, mert a gépekkel megcisnáltam a háztájimat is állami gázolajból. Na ezt nem lehet. Felelősség is kell a gazdáknak, hogy lásáák, hogy munkájuk pénzt ér, de a nemdolgozás nem fizetődik ki. Komoly kapacitás lenne a magyar mezőgazdaságban. De jelenleg nincs áruhitel, eszközhitel, forgóeszközhitel. Anélkül meg nem lehet elindulni. 3-400%-os THM mellett nem lehet megélni. A csaádi gazdák néveleges támogatásával csak bajt csináltunk a mezőgazdaságban. Igenis be kell látni, hogy a multi nem fogja átvenni, csak az A1 tejet és nem fogja átvenni, csak a négyesmentes sertéshúst. Be kell látni, hogy a felezett sertés jobban hoz, mint az élő. Sajnos nincs meg az a mezőgazdasági manager készletünk aki formálni tudná ezt az egész cécót és emellett becsülete is lenne a paraszt szemében. A magyar paraszt mindent jobban tud. Akkor is, ha fogalma sincs az elmúlt 20 év változásairól génállományban, takarmánytechnológiában, mert neki a nagyapja is így ütötte le a malacot a kert végében. Nem véletlen, hogy az EU sok államában nem lehet végzettség nékül a mezőgazdaságban matatni. Ez mindenkit véd, különösen a parasztot, de nem utolsó sorban a fogyasztót is.

Előzmény: Droopy (90)
Droopy Creative Commons License 2003.01.20 0 0 92
A parasztok, akarom mondani mezogazdasagi kistermelok szamara letszukseglet lesz a szovetkezes, a termelekenyseg es a raforditott munka gazdasagossa tetele. Ja es a chilei cseresznyeimport:)
Előzmény: Ariel (91)
Ariel Creative Commons License 2003.01.20 0 0 91
Droopy!

igen. kerultek a szovetkezet megnevezest mint kutya a bolhas lovat. :)
pedig ahogy emlitettem mar az atkos elott is igy hivtak a kozos dolgokat. raadasul ez a hangyaszovetkezet nem is termelo, hanem kereskedelmi volt. a gazdaktol osszevasaroltak a termenyeket es sajat boltjaikban arultak.

Előzmény: Droopy (90)
Droopy Creative Commons License 2003.01.20 0 0 90
A szovetkezettel egy nagy baj van. A neve! A rencervaltozas utani foldhozjutaskor csak az az egy aprosag felejtodott el, hogy bizonyos terulet szuksegeltetik a gazdasagos uzemelteteshez, vagy ha ez nem lehetseges, akkor a termeloeszkozok elosztasa es kozos hasznalata marad. A tsz-ek nagygep allomanya nem igazan alkalmas egyholdas muvelesre stb. elerheto arfekvesben nem igazan lehet mostansag beszerezni kiskategorias gepeket. Talan most hogy megint nem utaljuk nagyon az oroszokat ujra megjelennek az mtz 320 kategorias traktorok elfogadhato aron.
Előzmény: Ariel (86)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2003.01.20 0 0 89
én ugyan nem beszéltem hálózatról, csak saját boltról, de a hálózat sem butaság. Ha van egy 1000-10000 lelkes helység és megindul a bolt, és van bevétel és esetleg nem kell hitelt törleszteni (mondjuk forgóeszközre nem is kapsz) akkor célszerű a környéken új boltot nyitni ami vagy ki tudja magát nőni hálózattá vagys nem. Ha nem az még nem kudarc. Nem kell mindenáron nőni. Pláne nem a minőség rovására, ha kicsi vagy. Inkább legyen 3-4 faluban közértem, ahol elégedettek a vásárlóim (egy beszállító egyszer hibázhat, onnantól felejtő), mint saját erőmön túl nőjek és kockáztassak. Én is jobban járok, meg a fogyasztó is. A törzsvásárló nem a marketingtől és a szipi-szuper pontoktól jön vissza. Ha nem vagyok elég jó, (kiszolgálás minősége, panaszok lepattintása, stb) akkor nem fog jönni. Akkor se nagyon,h a egyedül én vagyok a forrás a faluban. Vannak alapvetések a kereskedelemben. Nem kell mindenkinek 20 év alatt multivá változni...
Lehet, mindenféle újdonságot csinálni, de akik alapvető cuccost vesznek a boltban (csirka, zöldség nő otthon) azokat másképp kell kiszolgálni. Az állami áruházakban még volt becsülete (és jutaléka) az eladónak, ma már ez nincs. Nem csak élelmiszerben!
Akárki akármit mond, a tisztesség megtérül, max nem 4 hónap alatt van meg a mercid, hanem 2 év alatt. Ha ez a vágyad.
Elégedett ügyfelek, elégedett (helyesen ösztönzött) dolgozók, és még profit is...nem utópia. Csak nagyon sokat kell dolgozni. De ez ma nem divat sajnos.
Példák erre is vannak, meg az ellenkezőjére sokszor több.
Nagy igazság, hogy pénzt csak pénzből lehet csinálni. De a pénz nem csinál pénzt magától. A kereskedelem kemény meló és szakértelem kell hozzá. Szakértelem nem egyenlő a gazemberséggel!!!

A hiperek témája:
Pillanatnyilag az megy, hogy a hiper diktál, mert a marketingesek azt gondolják, hogy a hiperben van nagy forgalmunk és kevés logisztikánk. Ha a hiper nem listáz be, akkor baszhassuk. Ha a hiper megharagszik ránk, akkor a konkurrencia ott lesz, mi meg nem. Pánik! De azt elfelejtik, hogy a fogyasztót kissé meg kell/lehet változtatni (hogy ne legyen ennyire kizárolagosan árérzékeny) és akkor elmegy máshová az én termékemért. És akkor végre majd nem a hiper mondja meg, hogy hova teszi és mennyiért a vásárlótérbe az én termékemet.

A nagy forgalom nem visszaforgatható igazán hatékonyan, ha nagyon sokára ér ide a bevétel. Szerintem a kiskernek is kellene tenni valamit. Pl. kigolyózni a gazembereket. Sok pici apró fillér hosszú távon több, mint a kevésszer nagy lóvé. És ezt nem csak én tudom. Találkozni azért szorgalmas kicsikkel, akik nagyon sok melóval nagyon profik és megéri!

Előzmény: Ariel (86)
Pató Pál Creative Commons License 2003.01.20 0 0 88
Na ez itt a baj !
Mert nem azon agyaltok, hogy kapja be a kormány, meg rohadjon meg a multi, hogy velünk (a gyarmattal) fizetteti meg azt, hogy kint olcsóbb legyen...
Miért kell beletörődni, hogy szopassanak minket ?

amúgy pedig el kell ismerni, hogy remek a taktika, olyan ron werberi :-((
sok lüke már azt számolja, hogy egy nagy, heti bevásárlással cirka 7.000-t lehet spórolni, akkor az egy hónapban cc.28-30.000 pénz.
mennyivel jobb is ez, mint a megyó 19.000 egyszerije.
elvégre 19.000 "csak" a hazát adtuk el, ennyiért viszont már a lelkünket is vihetik :-O

Droopy Creative Commons License 2003.01.20 0 0 87
Egy-ket adalek az osztrakok elelmiszeripararol a csatlakozasuk ota

Az élelmiszeripari üzemek száma erősen csökkent az EU belépést követően, a termelési érték is esett. Ez azt jelenti, hogy sok osztrák élelmiszer üzem nem volt versenyképes az EU üzemekkel szemben, és ezért nagyon gyorsan eltűnt a piacról. Ausztriában nehéz idők járnak az élelmiszeriparra: csak 2 nagy élelmiszer lánc kezében van a teljes élelmiszerpiac 60 %-a. Néhány élelmiszer szektorban nagy változások voltak az EU-csatlakozásunk után, például a tejiparban. Ebben a szektorban a 10 legnagyobb vállalat 1994-ben a tejtermelés csak 55-%-átdolgozta fel, 2000-ben pedig a 90 %-át.

Dipl.-Ing. Ernst Zimmerl
Mezőgazdasági követ

Előzmény: Ariel (86)
Ariel Creative Commons License 2003.01.20 0 0 86
Hayloft Ezekiel!

igen egyik lehetoseg a hazai halozat.
van mar par (en spec a grobynak csak a nevet hallottam) ilyen de ahol vasaroltam nem volt jobb mint egy kulfoldi, sot... de ertheto is hiszen ezek altalaban franchise rendszeruek.
viszont anyam meselt a regi hangyaszovetkezetrol, ahol a kistermelok osszefogva mukodtek.
90 korul sokat dumaltak errol, de torgyanpapa inkabb chilebol hozatott cserkat :))

Előzmény: Hayloft Ezekiel (85)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2003.01.20 0 0 85
szerény meglátásom szerint egyetlen megoldás van, ha nem kívánsz 90-180 nap után a pénzedhez jutni, vagy nincs egymilliód a termékbelistázáshoz, hogy ezt a pénzt hatékony és profi kiskereskedésbe fekteted. Élelmiszer mindig kell és nem csak a nagyokban. A multikkal nem tudsz versenyezni, de van lehetőséged megtartani a vevőt, ha profi kereskedő vagy.
A baj ott van, hogy aki 30-50 éve hentes/zöldséges/közértes és valahogy nyitott a rendszerváltás után vagy maszek volt az nem alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez. Ugyanolyan gyökér, mint amikor csak nála volt banán. Szerintem válságban van a kisker, és ez főleg a kereskedők amatőrizmusának számlájára írható, és csak egy tényező emellett, hogy megnyíltak a hipermarketek. Tőlünk nyugatra eddig is voltak, és megél mellette a kiskereskedő, csak nagyon dolgozik és tudja, hogy mit csinál. Hogy az egyetlen előnye az arc-arc/eladó-vevő kapcsolat. Amiért visszamész a boltba ahelyett, hogy autóznál 40-60 percet, amikor csak valami kaja kell estére, vagy pár üveg ser/ücsi.
Sajnos igazi kereskedővel nagyon ritkán találkozom itthon, el is szoktunk tőle, meg el is fogytak. És csodálkozunk, hogy a plázákban nem eladók dolgoznak, hanem "érettségizett eladólányt felveszünk" emberkék fix pénzért.
A multi nem tudja érdekeltté tenni az embereit a hiperekben (amúgy is csak árufeltöltők) de a kiskerek, boltok lehetnének okosabbak, nekik nem kellene akkora fluktuáció, sőt!
És jelzem, nem most találtam fel a spanyolviaszkot! Pár ezer éve már van kereskedelem...
Ja, ha boltot nyitok, akkor nem az első merciig kell gondolkozni. És kellene a fogyasztói kontroll is.
(mellesleg jó példa a groby. Amit azok összemelóznak az nem piti! ott van valahol egy nagyon jó kereskedő)
Előzmény: Ariel (84)
Ariel Creative Commons License 2003.01.20 0 0 84
ha szemetkednek a nagylancok nem kell szallitani...
vagy akkor a termelon rohad az aru? akkor ki is a hibas? chilei cseresznye az kell nektek! :DD
kodelka Creative Commons License 2003.01.20 0 0 83
Sajnos van egy olyan sejtésem, hogy a gáz, áram árak hamarosan elérik az osztrák árakat, ugyanakkor ami ott ma olcsobb, azt mi nem fogjuk alacsonyabb áron kapni, ha EU tagok leszünk.
És ha még a fizetéseket is figyelembe vesszük, akkor valszeg szivesebben fizetnél te is egy osztrák jövedelemböl osztrák rezsit.
Előzmény: Droopy (81)
kodelka Creative Commons License 2003.01.20 0 0 82
Nagy igazságokat mondtál
Ez itt a legnagyobb kérdés, hogyan törjük le a bajuszukat.
Előzmény: Hayloft Ezekiel (80)
Droopy Creative Commons License 2003.01.20 0 0 81
Azert valaki mar reagalhatna a kis gyujtesemre, miszerint a napi szuksegleti cikkek (kenyer,gaz,villany) egyaltalan nem olcsobbak a szomszedos ausztriaban. Teny hogy a VSOP napoleon csak feleannyi mint nalunk, de csak szuk reteg hasznalja napmintnap kenyer helyett...
Előzmény: Hayloft Ezekiel (80)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2003.01.20 0 0 80
ha a falunak eghyetlen boltja van és mindenki utálja, akkor nyissál rá. 10% alacsonyabb ár és kis kedvesség és tied a falu etetése, még gazembernek sem kell lenni hozzá.

Viszont azt azért ne feledjük el, hogy a tecsó, metró, auch*n, kóra mind 90-180 napra fizet a beszállítóknak, de a kisbolt tulaja a nagybanin azonnal kell, hogy pengessen, különben coki! Ezzel nem nagyon lehet versenyezni... Nem beszélve a nagyokban létező "belistázásnak", célzott, "prémium kihelyezésnek" és hasonló szemétségeknek amit a magyar beszállító örömmel megfizet, hogy tőle is rendeljen a kora. Kicsit le kellene törni a bajszukat, de nem tudom, hogy hogy kell...

Mindehhez a multik nagyon sok pofátlanságot megengednek maguknak, büntetőlisták, forgalmazás-stopok, és hasonlók formájában. De a magyar megy a nagybótba, mert meggyőzték, hogy jobban jár. (benzin, idő, pakolás, minőség, stb?) Lassan elfelejtjük, hogy egy törzsvevő a kisboltban sosem kap zsíros húst vagy csoffadt zöldséget és ezt nem lehet megfizetni.

megváltottam a világot? :))

Előzmény: Droopy (73)
Droopy Creative Commons License 2003.01.20 0 0 79
Villamosenergia arak

1. Alacsony „Átviteli díjú” országok:

A magyarországi „Átviteli díj” kb. 5,46 €/MWh, amivel Magyarország az alacsony „Átviteli díjú” országok (Svédország, Finnország, Hollandia, Norvégia, Németország) közé tartozik. Ezen országok átlagos tarifája kb. 4 €/MWh.

2. Közepes tarifájú országok:

Dánia, Írország, Ausztria Olaszország, Portugália, Franciaország, Belgium, Anglia és Wales – az alacsonyabbtól a magasabb tarifák felé sorba rendezve. Az átlagos díjuk kb. 7,5 €/MWh.

Magas tarifájú országnak egyedül Spanyolország minősül. A spanyol „hozzáférési díjon” belül szinte lehetetlen megkülönböztetni a különböző szabályozói díjakat és az „Átviteli díjat”. Az „Átvitel” becsült költségei kb. 4 €/MWh körül lehetnek Spanyolországban, amivel az alacsony tarifájú országok közé tartozna.

Budapest, 2002. szeptember

Előzmény: Törölt nick (68)
turboboci Creative Commons License 2003.01.20 0 0 78
A magyarok többségének nincsen gazdasági érzéke. Naívak és birkák. Hagyják magukat átverni.
Ebben talán szerepe van a 40 év szocializmusnak is, bár azóta már illene ébredni.

A nyugatiak a magyarokkal összehasonlítva hihetetlenül pénzracionálisak!
Közismert (aki dolgozott kereskedelemben vagy van tapasztalata nyugati partnerrel, az tudja), hogy a nyugatiak piszkosul alkusznak mindenből.
Az itteni hipermarketek beszállítóit az utolsó cseppig kizsigerelik, míg a bamba vásálókat jól célzott reklámokkal kábítják.
Nem véletlen, hogy gombamód szaporodnak a városszéli hipermarketek - a haszon óriási!

Nyílván több tényezőből adódik, hogy drágák vagyunk. A magasak adók, a szűk piac miatt sok a kvázi monopolhelyzetben lévő cég.
Fontosnak tartom, hogy ezek mellett a lélektatni, szociális tényezőknek is figyelmet szenteljünk!

Ariel Creative Commons License 2003.01.20 0 0 77
kodelka!

addig allj fellabon amig tonkre nem megy. :D
persze lehet hogy tonkre megy, mert tervbe van veve, hogy egy aruhazlanc jon a kisfalum hataraba.
es tudod ki intezi, a frissen valasztott polgarikorok (es fidesz) altal tamogatott uj polgarmester.

opps.

Előzmény: kodelka (72)
Droopy Creative Commons License 2003.01.20 0 0 76
Masik topicbol masolva:

Valaki kérdezte az igazi gázárat az EU-ban. Ausztria a következő képpen néz ki:
1 m3 gáz 85 - 105 Ft ca 1,8 m3 gáz= 1 kg Fütőérték ca 35 MJ
1 liter könnyű fütőolaj: 120-150 Ft szezonár létezik Fütőérték : 45 MJ
1 liter ÖMW 2000 olaj ( előmelegítés 80 C, sp égő) 70-90 Ft Fütöérték: 42 MJ
1 liter alacsony kéntartalmű középnehéz fötőolaj : 32-45 Ft , kb 40 MJ 150 C- fok előmelegítés, teljesíthetele emissziós követelmények.
1,1 liter olaj = 1 kg

Karabély

A gaz futoerteke korulbelul megegyezik a mol 34,06 MJ ertekevel

Előzmény: Törölt nick (68)
kábelbúvár Creative Commons License 2003.01.20 0 0 75
Az 1ik fő tényező az ADÓ...
kodelka Creative Commons License 2003.01.20 0 0 74
:)))))
Előzmény: Droopy (73)
Droopy Creative Commons License 2003.01.20 0 0 73
Ha a kis falum osszes (1 db) sarki kozertje lehuzza a rolot, akkor a kis falum mind az 1600 lakoja egyontetuen belepisil a konnektorba.
Előzmény: kodelka (72)
kodelka Creative Commons License 2003.01.20 0 0 72
A sarki kisközért, ha igy müködik, ne aggodj hamar lehuzza a rolot. Kivéve, ha nem fedöcég :)
Előzmény: Ariel (71)
Ariel Creative Commons License 2003.01.20 0 0 71
kodelka!

en nem jarok aruhazlancokba, megis a sarki zoldsegesnel es a kisboltban budos, rohadt krumplit akarnak ramsozni es lejart tejtermekeket...

Előzmény: kodelka (69)
Droopy Creative Commons License 2003.01.20 0 0 70
Billa online shop arak

Kenyerek:
kilos arak
Anker Backerwecen 1.98 euro
Anker Winzerbrot 2.47 euro

http://appl.billa.at/seiten/bid/asp/mainframe.asp

Előzmény: Törölt nick (68)
kodelka Creative Commons License 2003.01.20 0 0 69
Gondolom te nagyban vásárolsz. Ha kereskedö vagy néhány év alatt kialakithatsz(?) egy megbizhato beszállito kört. Semmilyen vállalkozás nem indul simán.
Én csak azt szeretném, hogy egy áruházláncban ne adjanak ragyás, különféle méretü krumplit, fonnyadt répát, málo banánt,... s ha szolsz, mindenki a vállát huzogatja, mert félti az állását. És azt se bánnám, ha mindezek árát a magyar munkavállalo fizetéséhez igazitanák, nem a kereskedök haszonszerzési vágyához
Előzmény: xcrow (66)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.20 0 0 68
Emberek!
Mennyibe kerul egy liter tej a sogoroknal?
Egy kila kenyer?
Egy doboz Helikon (vagy ilyesmi) cigi?
Egy kobmeter gaz?
Egy KW villany?
Droopy Creative Commons License 2003.01.20 0 0 67
Arrol nem is beszelve, hogy elfogadva de nem megertve a szempontot hogy ne haljon ehen a magyar gazda de szem elott tartva a tenyt, miszerint egy eu gazda 3-4 oras munkahatekonysaga megegyezik egy 3 fos csaladi gazdasag 3-4 napi munkajaval, a magyar termeny ara nem egy ember 3-4 oras munkadijat hanem 3 ember 3-4 napos munkadijat tartalmazza...
Előzmény: xcrow (66)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!