Szülinapom lesz november 9én és szeretnék egy kisebb összejövetelt, család+barátok. Viszont sok sok kiadással jár egy ilyen megszervezése, és budget-en vagyok. Ott spórolok ahol csak tudok. http://budapest.imami.hu/helyi-hirek/vasarlocsalogato-falatok ez a cikk pedig a segítségemre volt. :)
A zsemléket kockára vágjuk, forró tejjel meglocsoljuk.A tejfölt a cukorral, vaníliás cukorral, tojással citromlével elkeverjük. egy mély tűzálló tálat vajjal kikenünk. A zsemlét beleforgatjuk a tejfölös masszába, az így kapott massza felét beletesszük a tűzálló tálba, rászórjuk a cseresznye felét, majd a maradék masszát és a maradék cseresznyét. Sütőben 20-25 percig sütjük és ha megsült porcukorral meghintjük. Hidegen melegen is nagyon finom.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit a megadott sorrendben összekeverjük, majd 2db félkeménységű cipót formálunk belőle. Ha nem akar összeállni, akkor tegyünk bele 2-3ek tejet. A tojásfehérjéket habbá verjük, beleöntjük a porcukrot és jól elkeverjük. A kókuszt is belekeverjük. A két cipót vékonyra kinyújtjuk a tepsit kikenjük margarinnal és beleterítjük az egyik lapot. Rákenjük a kókuszos tölteléket, beterítjük a másik lappal. Közepes lángnál 20percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. A krém készítése: a tejet elkeverjük a tojás sárgákkal, a van.cukorral, liszttel, és sűrű krémet főzünk belőle, majd hagyjuk kihűlni. A margarint a porcukorral elkeverjük ,a kihűlt krémet hozzáadjuk, és csomómentesre eldolgozzuk. Ezt a krémet rákenjük a kihűlt tészta tetejére, csoki reszelékkel megszórjuk.(a közepe olyan lesz mint a bonty csoki) nekem csak színes cukrom volt itthon ilyen lett:
Elkészítés: Töltsük meg a shakert és collins-poharat félig jégkockákkal. Adjuk hozzá a vodkát, a gint, a rumot, a tequilát, a triple sec-et, a ciitromlét és a cukorszirupot. Rázzuk alaposan összé, majd szűrjük le a collins pohárba. Töltsük fel kólával és díszítsük citromdarabbal, citromdarabokkal
Hozzávalók: Jégkockák 1/2 rész gin 1/2 rész fehér rum 1/2 rész tequila 1/2 rész vodka 1/2 rész Triple Sec vagy Cointreau 4 rész kóla 1/2 rész cukorszirup 1 rész citromlé
Hozzávalók: -1,5 kg méz -10 l víz -25-50 dkg cukor -fűszerek (fahéj, szegfűszeg, gyömbér) -1 szelet pirítós -5 dkg élesztő
Elkészítése: 1., A 10 l vizet felforraljuk
2., A forrásban lévő vízben elkeverjük a mézet és a cukrot (ízlés szerinti édességre)
3., Elzárjuk a tüzet és a nedűt tetszés szerint fűszerezzük
4., Megvárjuk míg a lé kéz-melegre hűl (min. 1 óra), ekkor megpirítjuk a kenyeret, amelyre (szintén langyos állapotban) rákenjük az élesztőt.
5., Az élesztős pirítóst a nedű felszínére helyezzük és kb. 12 órán át állni hagyjuk (félig lefedett állapotban).
6., Ennek elteltével eltávolítjuk a kenyeret, leszűrjük az italt, majd palackozzuk (lehetőleg ne üvegbe, mivel az alkoholképződés gázokkal jár együtt)
7., 2-3 nap elteltével már forrni kezd a lé (ehhez érdemes 15-20 fokos helységben tárolni, valamint a palackból a keletkező gázokat kiengedni) Ha meg akarjuk állítani a forrást, be kell hűteni a mézsört.
8., Legfeljebb fél évig tároljuk, szóval mielébb meg kell inni! (minél nagyobb a cukor/méz tartalma annál tovább áll el).
SKÅL! =)
75 g marcipánmassza 50 g porcukor 75 g liszt 2 tojásfehérje 3-5 ek tej
A marcipánt lereszelni, a többi cuccal krémesre keverni (a botmixer kiváló erre a célra). 30 perc pihentetés után vajazott tepsiken 6 db, legalább (!) 15 cm átmérőjű kört (pl. kistányért) körbeporcukrozni, a masszát elosztani, kanál hátával elsimogatni. Legyen minél vékonyabb, különben a végén nem ad szép tálkaformát. 180 fokon 4 perc, aztán 10 perc hűtés után vissza a sütőbe, amíg a széle megbarnul. Tényleg csak a széle barnuljon meg, az is alig, különben az egész megkeményedik, és formázhatatlan lesz. Ugyanezért egyszerre csak egy tepsivel (max. 2 kör) dolgozzunk, így legalább az egész délutánunk rámegy. Pohár alján még melegen tálkává formálni (ha keményedne, rövid időre a sütőbe téve visszapuhítható - ha hűl és erőltetjük, kilyukad). Ostyarúdhoz simán felcsavarni (az elrontott tálkáknak való anyagból is készülhet...). A kész tálkákat olvasztott csokival kell kikenni a vízhatlanság érdekében.
Szóval macerás a dolog, de másodszorra nekem már mindből kosárka lett, és nem hulladékrúd :) Ráadásul a beltartalom kiürítése után elfogyasztható, és nekünk nagyon ízlett.
Az eredeti receptben a belevaló vaníliakrém:
2,5 dl tej 1/3 vaníliarúd 1 púpos ek liszt 2 tojás sárgája 50 g cukor 1 ek vaj 4 cl rum
Erre gyümölcsök, zselatinréteg, pisztácia- és mandulaforgács. Az alábbi fotón az első kísérlet (túl vastag volt tészta, így kevés lett a redő), benne a chilii-féle túrófagyival.
Hozzávalók 25 darabhoz: *10 dkg fehér csokoládés tortabevonó, *50 darab praliné- vagy minyonpapír
A töltelékhez: *10 dkg tejszín, *2 teáskanál instant kávé, *4 cl konyak, *20 dkg tej tortabevonó, *2 deka fehér csokoládés tortabevonó
Elkészítése: Két darab süti alátétet fogjunk össze, egy ecsettel kenjük meg az olvasztott tortabevonóval, ha kihűlt, még egyszer ismételjük meg a műveletet. Hagyjuk megkeményedni, majd szedjük le róla a papírt. A töltelékhez főzzük fel a tejszínt, vegyük le a tűzhelyről, keverjük bele a kávét. Adjuk hozzá a konyakot és a felolvasztott tortabevonót. A konyhai robotgép kézi mixerével keverjük meg. Hagyjuk kihűlni, majd a robotgéppel verjük fel. A masszát töltsük habzsákba, majd nyomjuk a csokira. A fehér tortabevonóval egész vékony csíkokat húzzunk a pralinéra.
az a kókuszos kis izé, csokikrémmel összeragasztva? függőséget okoz!!!! én is drágállottam, néha bementem a bótba csorgatni a nyálam, aztán végül tavaly írtam alexandrának, hogy hozzon már nekem egyet :o)
(az egy jó könyv, csak én marhára drágálltam, ezért ha néhanapján elmegyek a bótba, és kiírok egy-egy receptet.... az egyik kedvencem a kakaós-kókuszos cookie, de nem tom, milyen néven fut valójában)
még a végén megtörik az ellenállásom, és rábeszélsz! :o) köszi a tippet, én tavaly az Ízvarázsból (Donna Hay) csináltam sima trüffelt, azt jól lehetett formázni, majd abba teszem a fűszert!
Sima alap trüffelmasszába keverj őrölt chilit szerintem (én így csináltam anno), próbáld ki előbb 1-2 ek-nyi mennyiségnél az arányt, aztán mehet a többihez is. Én nem vagyok csípősség-fan, így kb. 1 dl tejszínből készült masszába fél mokkáskanálnyit kevertem, így éppen érezni valami kis csípősséget. Aztán és/vagy nem kakaóba hempergeted a kész bonbonokat, hanem chilibe, vagy chili és egyéb fűszer és kakaó keverékébe... (Egyéb fűszer alatt bors, koriander, fahéj említhető pl.) ribizli
Látod, látod, én ajánlgattam a könyvet, de neked nem kellett :)
Chilis mondjuk nincs benne, de a stahlnak van a sima étcsokis trüflije (1 vaníliarúd, 1.5 deci tejszín, 20 deka étcsokoládé , 3 deka vaj, a hempergetéshez cukrozatlan kakaópor, én rumot is tettem bele annak idején), ez simán elbírja az őrölt chilit (bár úgy emlékszem, ez nagyon lágy volt a golyózáshoz).
rösztit én a réges-régi Planétás receptje alapján sütöm, többnyire reggelire. Előző este héjában megfőzöm a krumplit, meghámozom (ilyenkor könnyebb, mint hidegen) Reggel a káposzta reszelőn lereszelem, megsózom egy picit. Serpenyőben vajat olvasztok, és a reszelt krumlit beleöntöm, egy fakanállal szépen lenyomkodom, olyan lepényszerűen kell kinéznie. Lassan sütöm, kb. 10 percig. Ekkor egy tányért borítok a serpenyőre és átfordítom, a serpenyőbe még mehet vaj, és én fel szoktam dobni egy kicsit, úgy hogy bacon szeleteket teszek a serpenyőbe. Rácsusszantom a "krumpli lepényemet", úgy hogy most a sült része kerüljön felülre. sütöm még 8-10 percig és tányérra borítom. reszelt ementálival megszórom és kész a reggeli. így leírva bonyolultabb mint a elkészíteni.
Elkészítése: A diót durvára vágjuk, a citromot lereszeljük, levét kinyomjuk, a tepsit meglisztezzük. A margarint habosra keverjük a porcukorral, a citrom levével és héjával, majd egyenként hozzáadjuk 4 tojás sárgáját, beledolgozzuk a lisztet és 1 csipet sót, hogy jól formázható tészta legyen. Diónyi golyókat formálunk belőle, és tojás fehérjébe mártjuk, darabos dióba hempergetjük, közepét benyomjuk. Világosra sütjük, még melegen kevés lekvárt pöttyintünk a kis kráterbe.
60 g vaj 250 g étcsokoládé 125 g tejszín 1 evőkanál rum 125 g mogyorógrillázs
A MÁRTOGATÁSHOZ: 45 g étcsokoládé 45 g tejcsokoládé
A felolvasztott vajban olvasszuk fel a csokit, majd a tejszínnel keverjük simára. Ha kihűlt, tegyük hozzá a rumot és a darabokra tört grillázst, majd hűtsük ki. A masszából formáljunk hatvan golyócskát, majd a hűtőben dermesszük meg. A kétféle csokit gőz felett külön-külön olvasszuk meg. Harminc golyó tetejét a tejcsokiba, harmincét az étcsokiba mártsuk. Csokis felükkel felfelé sorakoztassuk őket zsírpapírra, és szobahőmérsékleten hagyjuk megdermedni.
ELTARTHATÓ: Hűtőben, zárt dobozban, zsírpapírral rétegezve tíz napig.
Grillázs
HOZZÁVALÓK 125 grammhoz:
60 g pirított, darabolt törökmogyoró 90 g kristálycukor 60 ml víz
A vízből és cukorból főzzünk aranysárga szirupot, majd keverjük bele a hántolt mandulát vagy mogyorót, és főzzük még két-három percig. A karamelles mogyorót öntsük vékonyan megolajozott sütőlemezre/tepsire, hagyjuk megdermedni. Végül mozsárban vagy késes robotgépben törjük kisebb darabokra.
Én leturmixoltam, a félig dermedt masszát csillagcsőrös nyomózsákkal papírkosárkákba nyomtam, és a tetejüket megszórtam a maradék grillázsmorzsával. Vigyázni kell, hogy elég nagy lyuk legyen a zsák csőrén, különben a grillázsdarabok eltömik.
A vajat a tejszínnel melegítsük fel pl. egy jénaiban. Ha a vaj elolvadt, húzzuk le a tűzről, és dobjuk bele a darabokra tört csokit. Keverjük simára, majd keverjük bele a tojássárgáját, narancshéjat, citrushéjat és likőrt. Hűtőbe vele, aztán a masszából formáljuk negyven golyót, hempergessük meg őket kakaóporban.
Eltartható: hűtőben, zárt dobozban két hétig. Tálaláskor a trüffeleket egyesével helyezzük mignonpapírra, és ne hűtőhidegen fogyasszuk.
Módosítás: a második egység hozzávaló helyett 1 nagy narancs héja, 1 citrom héja, 1 zöldcitrom héja, 1 ek saját kandírozású narancshéj 1 ek narancslében felfőzve és apróra vágva, 1 ek házi vaníliakivonat (az alkohol miatt).
Golyóformálás helyett félig dermedt állapotban habzsákból ki lehet nyomni, és bonbon alakúakat gyártani, mégsem leszünk könyékig csokisak, és jóval gyorsabban meglesz.