Keresés

Részletes keresés

geszthi Creative Commons License 2003.10.17 0 0 98
Mondjuk itt , ha mar en ketszer is meg tudtam tenni gondnelkul, ugye...
Előzmény: livefast (93)
geszthi Creative Commons License 2003.10.17 0 0 97
Ezt el is ismerem, hogy az.

Eppen az a baj szerintem, hogy itt allandoan a torokkori haracs megy. Mit erdekel engem barmi csak valasszanak ujra. Direkt olyan gazdasagpolitikat csinalok, hogy ketevig megszoritas aztan osztogatas. Es ebben nincs kulonbseg (bar most MP ujat hozott es rogton az elejen osztogatott).

Ami meg az EU-s elfogadast illeti. Sajnos (es ebben speciel igaza volt Orbannak. Igaz hol van mar a ketevvel ezelotti elve) amig nem vagyunk tagok addig tetszik nem tetszik nekik kell megfelelni. Majd ha benn leszunk, akkor mar mint tagok beleszolhatunk a dolgokba es szembeszallhatunk veluk. Addig nem.

Előzmény: elemes (94)
geszthi Creative Commons License 2003.10.17 0 0 96
Azert az erdekes, hogy ez a bizalom eljatszas hogy hogynem epp 4 eves ciklusokban megy. Ugye 4 evig azert nem tobb a gyerek, mert nehez helyrehozni a bizalmat, de a kormanyvaltas utan meg egybol el is vesztettek a bizalmat - ami persze megvolt elotte - azert nincs (de ha a penzre kell hivatkozni akkor persze abbol elunk, akkor van athuzodo bizalom).

De komolyra forditva. En sosem tartottam semmire azokat akiknel az allitolagos gyerekvallalast a penz befolyasolja es azert csinaltak meg egyet mert kellett a "szocpolhoz" vagy a CSP-hez.

Az is alszent, hogy persze szeretnek en 3-4-5 gyereket de hat a penz. No ilyen nincs!

Vagy szeretnek es akkor ha torik ha szakad megteremtem nekik a feltetelt, vagy nem akarok es vallalom nyiltan es nem jatszom az agyam, hogy jaj a mert a tamogatasok...

Előzmény: habarcs (95)
habarcs Creative Commons License 2003.10.17 0 0 95
Asszem 2001-ben volt először, hogy több gyerek született mint az előző évben.

Azt gondolom te is tudod, hogy rombolni könnyebb mint építeni, hogy a bizalmat eljátszani könnyebb mint a bizalmat visszanyerni.

A költekezésről annyit, hogy a közalkalmazottak elszórták a 300 milliárdot...
Ez engem igazol. Nem kp kell elsősorban, hanem olyan programok amik az embereket ösztönzik a gyerekvállalásra.
Pest környékén 1 családiház felépítése 20-30 milla...

Előzmény: geszthi (88)
elemes Creative Commons License 2003.10.17 0 0 94
Itt is arrol van szo, hogy a kormany az EUnak akar megfelelni

strategiai hiba. lehet, hogy a megfeleloseg eredmenyekent az EU jol megdicseri majd a kormanyt, de ujravalasztani nem az EU fogja. vagyis valoszinuleg nem ujravalasztani.

Előzmény: geszthi (92)
livefast Creative Commons License 2003.10.17 0 0 93
Szívesen megteszem, miért is kéne?
Előzmény: geszthi (92)
geszthi Creative Commons License 2003.10.17 0 0 92
Igen tudjuk melyek voltak azok a kerdesek amelyekben nem koveteleztunk.

Erdekesen azok amiket a szocikon szamonkertunk es ok meg elertek (foldvedelmi ideje, agrartamogatasok kigeszithetosege).

Itt is arrol van szo, hogy a kormany az EUnak akar megfelelni. Sajnos amig be nem kerultunk addig ezzel nincs mit tenni (mar ha be akarunk kerulni ugye). Egyebkent mintha epp Orban is mondott volna ilyeneket (ott van ahonnan bemasoltad ezt is(:-)))

off
ha mar a csuszazasrol elmelkedsz itt, latom azota sem mea culpaztal mindig csak masoktol varod el - akik meg is tettek :-))).
on

Előzmény: livefast (89)
geszthi Creative Commons License 2003.10.17 0 0 91
Ugye felvethetnenk, hogy azert nincs most tobb gyerek mert az emberek nem latjak a jovot, hisz nincs csaladbarat kozgazdasag.

Ez egyebkent allandoan elojovo indok es ne'mi igazsag van is benne (no nem sok)

1, Hogy lehet az, hogy iden szinte minden rekord megdolt az emberek penzkoltesi kedvet illetoen (nyaralas, szorakoztato elektronika, auto, epites)? Miert nem gyereket csinalnak helyette?
Ennyit arrol, hogy mi koze van a gyerekvallalasnak a csaladbarat kozgazdasaghoz.

2, Orban kormnay alatt miert nem csinaltak gyereket (azota persze azert nem mert vege a vilagnak, nem biznak jovoben termeszetesen. Mondjuk ilyenkor ne nezzuk az 1 pontot, mert meg osszeomlik az elmelet).

3, Miota az a csaladbarat kozgazdasag, hogy azoknak adunk tamogatast akiknek nincs ra szukseguk? Vagy hogy akkora tamogatast adunk ami mar luxus (30 millios lakashitel amit horribile dictu jaj de borzalmas hogy megszuntettek) ahelyett, hogy a szegenyek kaptak volna kedvezobb kamattamogatast helyette?

Előzmény: habarcs (80)
hamariberkenye Creative Commons License 2003.10.17 0 0 90
"11 hónap alatt a"szakértői kormány" lefaragta a gdp-t 2% alá, az inflációt meg 20% felé"

A válságtünetek hónapokkal március előtt jelentkeztek, de azok sem előzmény nélkül.

Másrészt én nem tudom honnan veszik egyesek, hogy egy kormány 3 hónap alatt érdemben bele tud nyúlni a GDP alakulásába bármelyik irányban is. (ideértve a Széchenyi tervvel kapcsolatos korabeli kommunikációt is)

Előzmény: habarcs (72)
livefast Creative Commons License 2003.10.17 0 0 89
Ezt írtad, geszthike:

"Mivel szeretnének bejutni az Európai Unióba, nem szabad, hogy Magyarország a kelleténél vagy az önérdeke által megköveteltnél követelődzőbb vagy önzőbb legyen."

Amikor egy félmondatot kiragadva idézel (ráadásul trükkösen egész mondatnak álcázva), mindig lehet tudni, hogy csuszázol. Engedd meg, hogy fényt derítsek rá, miről is beszélt Orbán.

Bálint István: Mit fog mondani az Európai Bizottság legújabb javaslatáról, tehát erről a tízes bővítési listáról, mert hát a külügyminiszter, Martonyi János korábban már úgy nyilatkozott, hogy bár Magyarország ezt támogatja, de a 2004-es csatlakozás előtt a tárgyalások lezárását késleltetheti, tehát a csatlakozás dátuma is későbbre kerülhet emiatt.

Orbán Viktor: Magyarországnak óvatosan kell ebben az ügyben nyilatkoznia. Ugyanis nem Magyarország dolga annak meghatározása, hogy miképpen bővüljön az Európai Unió. Ezt az Európai Unió fogja eldönteni, és nem tűnnénk fel jó színben, hogyha olyan kérdésben okvetetlenkednénk, amelynek az eldöntése egyébként nem tartozik Magyarországra. Ráadásul azért is óvatosnak kell lennünk, mert mi a szívünk szerint meg a lelkünk szerint szolidárisak vagyunk, és támogatjuk azokat a közép-európai országokat is, amelyek ma kevésbé fölkészültek, mint Magyarország, de szeretnének bejutni az Európai Unióba, tehát Magyarország nem szabad, hogy a kelleténél vagy az önérdeke által megköveteltnél követelődzőbb vagy önzőbb legyen. Tehát itt egyszerre kell a magyar nemzeti érdeket és a többi ország iránti barátságot összeegyeztetnünk és egyszerre képviselnünk. Azt kell világossá tennünk, hogy Magyarország elvégzi a fölkészülés munkáját, és senkire nem akar várni. Tehát mi mindenkit szeretünk, mindenkit támogatunk, mindenkivel együtt érzünk, egy dolgot nem tudunk elfogadni, ha bármely más ország nálunk lassabb fölkészülése miatt nekünk várakoznunk kell a tagságra.

Előzmény: geszthi (86)
geszthi Creative Commons License 2003.10.17 0 0 88
Ha ez az egesz nagy csaladbaratisag olyan csodas lett volna akkor kerdem en, HOL VAN az Orban-kormany alatti BABYBOOM?

Mino erdekes, hogy 4 ev csodas, jovobemutato, gyerekvallalast segito orbani kozgazdasag utan is egyfolyataban csokken a gyerekvallalasi kedv...

Előzmény: habarcs (83)
hurkazsírosnápolyi Creative Commons License 2003.10.17 0 0 87
Miért is vártál mást egy önjelölt szimbóleumtól?
Előzmény: geszthi (86)
geszthi Creative Commons License 2003.10.17 0 0 86
"a szociális Piacgazdaság visszafordithatatlan alapjainak megteremtéséért, a csatlakozni kiváno Országokban"

No ha ilyen elnevezesu/indoklasu dijakat osztogatnak azok a fuggetlen gazdasagi szakemberek akkor ott nem a fuggetlennel van a fo baj az elnevezesukben...

Hiaba no itt mar volt Orban Nato bastyja fotitkar jelolttol, kezdve minden. Mostmar gazdasagi szakember is lesz. Varom mikor lesz mar nagy tudos is mint Csau felesege....

Szoval emlekszem em meg arra amikor Orban ehelyett:

"Ha mi nem állunk ki határozottan, hanem arra törekszünk, hogy megdicsérjenek bennünket, akkor nagy bajok lesznek".

meg azt mondta, hogy

"Mivel szeretnének bejutni az Európai Unióba, nem szabad, hogy Magyarország a kelleténél vagy az önérdeke által megköveteltnél követelődzőbb vagy önzőbb legyen."

Ők nem gyűlülködő, irigy, postkommunisták, hogy presztisből leromboljanak mindent."

Erzsebet teri nemzeti godor mond valamit?!

Előzmény: JEFFREY (85)
JEFFREY Creative Commons License 2003.10.17 0 0 85
Én is fígyeltem, az EU mostani koncepcióját, főképp a Néppártét.Azt híszem nem véletlen, mert az Orbán-kormány ideje alatt is igen fígyelték az akkori újszerű megoldásokat, válaszokat a globalzációra, inflációra, munkanélkülésegere adott válaszokat.Matolcsi- Varga duo többször,meghívott volt, előadásokat tartottak külömböző helyeken, még a EPP gazdasági kabinetjében is.Varga most is ott volt a kétnapos előkészítő tanácskozáson.Orbán 2001-ben kapott egy fűggetlen gazdasági szakemberekből álló társágtól egy Díjat is " a szociális Piacgazdaság visszafordithatatlan alapjainak megteremtéséért, a csatlakozni kiváno Országokban".Temészetes, hogy nálunk nem ezek a hirek jutottak el, hanem "orbánybányákolta, stb" volt tele a média, ami a mai napig sem változott csak más témát találtak, s hogy el ne felejtsem folyamatos szétverése Orbánék által letett alapoknak.Az EU eleinte csodálkozott is ezen, de őket nem zavarja, hogy ami jó azt, csiszolva, továbbfejlesztve ne probálják alkalmazni.Ők nem gyűlülködő, irigy, postkommunisták, hogy presztisből leromboljanak mindent.
Előzmény: habarcs (84)
habarcs Creative Commons License 2003.10.17 0 0 84
Ja és az irásom lényge az volt, hogy kinek köszönhetjük azt, hogy Bokrosra "szükség lett"...

De mindenképpen azt gondolom, hogy lett volna humánusabb alternatívája Bokrosnak. A történelem meg már bebizonyította azt is, hogy mindenképpen más alternatíva kellett volna.

És végül hogy ne legyek már ennyire off. Érdekes módon az eu is a fidesz gazdasági programjához meglehetősen hasolító európai gazdaságélénkítő trevezetet fogadott el...

Előzmény: Ki(vagyok)_én (81)
habarcs Creative Commons License 2003.10.17 0 0 83
Az egyértelmű prioritás a gyerekvállalás volt! Ennek hosszútávú közgazdasági jelentőségét asszem nem kell ecsetelni. Ezért volt a pl a lakástámogatási rendszer, a családi adózás, és a vállalkozások megerősítését célzó Széchenyi terv.

Bokros mint egy vállalati managger fűnyíró elv alapján a kiadásokat csökkentette, ennek az lett az erdeménye, hogy drámaian csökkent a gyerekvállalási kedv! Ez példázza, hogy hogyan nem szabad egy ország gazdaságát vezetni... Tehát a szociális megszorítások, a rövid távú eredményekkel szemben hosszútávon nem kifizetődő. Az államaparátusban viszont jelentéktelen megtakarítást eredményezett Bokros aminek valóságos, hosszútávú haszna lehetett volna.

Előzmény: Ki(vagyok)_én (81)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.17 0 0 82
Akkor ne csinálja!

Volt már miniszter, nem is egy, aki lemondott a gúzsbakötés elleni tiltakozásként.

Előzmény: krz (70)
Ki(vagyok)_én Creative Commons License 2003.10.17 0 0 81
Mik voltak a priorítások?
Nem tudom értelmezni a családbarát közgazdaságot.
Véleményed szerint, ha nincs Bokros csomag, ma hol tart az ország? (Szerintem nem az EU-ba lépnénk be 6 hónap múlva.)
Előzmény: habarcs (80)
habarcs Creative Commons License 2003.10.17 0 0 80
Az évszám stimt! A %-nál is +,- 2% lehet a különbség. A Gdp nél stimt a %-is.

Másrészt, most hallottam, hogy milyen szociológia problémákat okozott a bokros csomag. Ennek is komoly közgazdasági köovetkezményei lesznek hosszútávon. Ezért is hasznosabb a családbarát közgazdaság, mint a tisztán fiskális alapon alkototott költségvetés... Egyszóval a fidesznek gazd politikája volt világos prioritásokkal. Az mszp-nek ma meg még fiskális sincs mint 95-ben...

Előzmény: Ki(vagyok)_én (77)
Arnyeklovas Creative Commons License 2003.10.17 0 0 79
Nekem az tetszett a legjobban, hogy Orbán kritizálta a Postabank eladását is, kiemelve: a pénzintézetet 101 milliárd forintért értékesítették, miközben korábban 150 milliárd forintba került a konszolidációja.

Ez a tipikus józan polgári ész! (=ne gondolkozzunk má', ami szívemen a számon!)
Akinek az osztrák virtcsaft végetvetéséről szóló, kissé pityókás bejelentése tetszett, az imádni fogja az ilyen beköpéseket.

Vitya a közgazdaságtan Micsurinja!

topik Creative Commons License 2003.10.17 0 0 78
jatek a szavakkal..
Előzmény: Daemon (76)
Ki(vagyok)_én Creative Commons License 2003.10.17 0 0 77
Azért én az évszámokkal, százalékokkal jobban vigyáznék.
Előzmény: habarcs (72)
Daemon Creative Commons License 2003.10.17 0 0 76
1. Szili Katalin a szervezet erősítésének kapcsán jelölte meg a választási győzelmet célként. Nem az ország gazdaságpolitikája kapcsán.

2. Én ellenzékről beszéltem. A kormánynak lehet célja a választások megnyerése, hogy folytatni tudja a politikáját. Ez vonatkozik az Orbán-kabinetre is. Viszont sem a kormánynak, sem az ellenzéknek nem ez a dolga.

Előzmény: F. C. King Bastard (71)
Daemon Creative Commons License 2003.10.17 0 0 75
"Nem tudom, neked mi a velemenyed, de a penzugyminiszert mar reg ki kellett volna rugni, amig nem csinal nagyobb bajt."
Említettem már, hogy sík hülye vagyok ehhez a témához. Nem akarnék véleményt mondani, mert több mint valószínű, hogy baromság lenne.
Előzmény: magyar szurke (64)
szkd Creative Commons License 2003.10.17 0 0 74
Az energiaipar privatizációjáról jobb ha nem beszélünk. A Fidesz-kormány egyik legnagyobb bűne, hogy a főprivatizátorokat nem lehetett elkapni és börtönbe zárni.
Teljesen nonszensz, hogy az ÁPV Rt leváltott vezetői azokhoz a cégekhez menjenek dolgozni amelyeket privatizáltak. Nem a lóláb lógott ki hanem az egész állat.
Előzmény: habarcs (72)
habarcs Creative Commons License 2003.10.17 0 0 72
Üdv!
A Bokros csomag lényegéről nem igazán beszéltek.
Mikor 94-ben Hornék átvették a hatalmat 4%-os volt a gdp növekmény, és 10-12 % az infláció. 11 hónap alatt a"szakértői kormány" lefaragta a gdp-t 2% alá, az inflációt meg 20% felé... Aztán a jó Zukman priv. min. (előtte egy kisvárosi otp fiókvezetője) Elkótyvetyélték az energiaszektort stb.. Ebből csináltak egyensúlyt. Bokros lényegi megszorításai nem valósultak meg amik hosszútávú hatást tudtak volna generálni. Közalkalamzotti réteg leépíteése pl. Magyarul, ha a balfasz horn és csapata 94-ben törődik a gazdasággal, egyáltalán nem lett volna szükség bokrosra! Másrészt a magyar gazadaság ma is, és 90 után óriási mértékben kiszolgáltatott volt a kommunisták (köztük Medgyessy ex pm)álltal felvett kedevzőtlen kamatozásuú hitel tengerére! Ez folytogatja a mai napig a magyar gazdaságot.
F. C. King Bastard Creative Commons License 2003.10.17 0 0 71
Előzmény: F. C. King Bastard (68)
krz Creative Commons License 2003.10.17 0 0 70
off

a penzugyminiszert mar reg ki kellett volna rugni, amig nem csinal nagyobb bajt

szerinted tenyleg o csinalja a bajt?
szerintem inkabb guzsba kotve tancol, es nyilvan botladozik.

Előzmény: magyar szurke (64)
elemes Creative Commons License 2003.10.17 0 0 69
Mongyá má' lécci legalább egy olyan hosszútávú beruházást, amit 2 éven túl is tervezni lehet! Plííííz

szerencsejatek rt :-)

Előzmény: Indián (66)
F. C. King Bastard Creative Commons License 2003.10.17 0 0 68

"Ha az ellenzék azt gondolja, hogy az ő társdalami feladata a választások megnyerése, akkor ott nagyon nagy baj van."

Szerintem meg az a gáz, ha a kormányprogram redukálódik a következő választások megnyerésére... A következmények kitapinthatók.

Előzmény: Daemon (50)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!