Keresés

Részletes keresés

Csilla Creative Commons License 2006.04.03 0 0 2897
A szeletelt bels bemutatasat en is hianyoltam...
Előzmény: mara2 (2896)
mara2 Creative Commons License 2006.04.03 0 0 2896
Ez jó ötlet, nekem eszembe se jutott. Lehet, hogy nem véletlenül nem mutatták szeletelve? ;)
Előzmény: stefiadri (2894)
toppick Creative Commons License 2006.04.03 0 0 2895
A hétvégén kipróbáltam a hagymás tengeri salátát. Legközelebb csak két gerezd fokhagymát teszek bele, de amúgy fincsi volt. ( így több pirítós és bor fogyott :) )
Előzmény: mokotoy (2871)
stefiadri Creative Commons License 2006.04.03 0 0 2894
Nem fura hogy a jénaiba csak úgy beleöntötte ezt a tojásos-tésztás-málnás  "kutyulmányt"? Nem kellett volna kikenni valamivel előtte?
Előzmény: Sorsha (2889)
nemisbéka Creative Commons License 2006.04.03 0 0 2893
Áh, tévedtem is, meg nem is. Amire én gondolok, az a kaukázusi csirkeragu volt. De ezt a receptet Sorsha már nov. 11-én bekopizta...
Előzmény: nemisbéka (2892)
nemisbéka Creative Commons License 2006.04.03 0 0 2892
Azt hiszem ez már volt valamikor, talán más néven. Anno én megcsináltam, de úgy emlékszem, nagyon száraz lett az egész.
Előzmény: chilii (2891)
chilii Creative Commons License 2006.04.03 0 0 2891
Na ez nem hangzik rosszul!
Előzmény: mara2 (2890)
mara2 Creative Commons License 2006.04.03 0 0 2890

A mai recept:

 

KÍNAI MOGYORÓS CSIRKE

 

 Hozzávalók:

2 kisebb csirkemellfilé (kb. 60 dkg)

1 tojásfehérje

1½ + 1 evőkanál étkezési keményítő

1 piros chilipaprika

1 csomag újhagyma

10 dkg mogyoró

2 evőkanál szójaszósz

1½ deci víz

4 evőkanál olaj

1 csipet só

1 kávéskanál barna cukor

1 evőkanál rizsecet vagy fehérborecet

 

a tálaláshoz főtt rizs

 

 Elkészítés:

A csirkemellfilét 3x1 cm-es csíkokra vágom. Összekeverem a tojásfehérjével, aztán 1½ evőkanál étkezési keményítővel, és 1 órára félreteszem.

 

Amíg a csirke áll, előkészítem a többi hozzávalót. A chilipaprikát kimagozom, és vékonyan felszeletelem. Az újhagyma fehér szárát felkarikázom, majd a mogyorót mozsárban durvára töröm. Ezután megcsinálom a szószt: a szójaszószt kézi habverővel összekeverem 1 evőkanál étkezési keményítővel és a vízzel.

 

Elkezdem megsütni a kínai csirkét. Felforrósítok a wokban 1 evőkanál olajat, majd kevergetve átpirítom benne a durvára tört mogyorót csipetnyi sóval. Amikor a mogyoró már illatos, kiszedem a wokból, és félreteszem.

 

Beleteszek a wokba 2 evőkanál olajat, és megforrósítom. Hozzáadom a csirkét, a chilipaprikát és a cukrot, aztán néhány perc alatt keverve-rázogatva megsütöm a húst.

 

A megsült csirkecsíkokra ráöntöm az ecetet. Megvárom, amíg néhány pillanat alatt elpárolog a szúrós szaga, majd beleteszem a wokba a szójás mártást, a félretett mogyorót és a felkarikázott újhagymát. Kicsit kevergetem az egészet –közben meg is kóstolom, és ha kell, újra megsózom-, majd miután a mártás besűrűsödött, tálalok.

 

A tányérokba beleteszek 1-1 adag főtt rizst, majd a rizsre rákanalazom a mogyorós csirkét.

 

4 adag lesz belőle.

 

 

Sorsha Creative Commons License 2006.04.02 0 0 2889
Hagymás tengeri saláta
SAJTKRÉMES TÉSZTASALÁTA
Hozzávalók:

25 dkg kagyló tészta
4-5 vékony cukkini szelet
4-5 vékony padlizsán szelet
3-4, 1 cm-es póréhagyma szelet
¼ sárga kaliforniai paprika
½ fej lilahagyma
3-4 ág friss kakukkfű
kevés olívaolaj
1 zacskó Fokhagymás sajtszósz
2 tojás
1 csomag petrezselyem
4-5 szelet kapris szalámi
Elkészítés:

Első lépésként kifőzöm a tésztát.

Amíg a tészta puhul, a cukkinit, padlizsánt és a paprikát vékonyan felcsíkozom, majd a lilahagymát nagyobb cikkekre vágom, végül az egészet – a póréhagyma szeletekkel együtt -, egy nagyobb serpenyőben kevés olívaolajon elkezdem pirítani. Fűszerezésként enyhén megsózom és hozzádobom az apróra vágott kakukkfüvet.

A lényeg, hogy erős lángon pirítsuk a zöldségeket, mert így a bennük lévő víz egyből elpárolog és a végeredmény ízletes, ropogós lesz.

Miközben a tésztát leszűrtem és alapos lecsepegtetés után keverőtálba öntöttem, elkészült a zöldség is, és még mielőtt levenném a serpenyőt a tűzről, az utolsó pillanatban hozzádobom a durvára vágott petrezselymet. Az egészet még egyszer utoljára összeforgatom, és már öntöm is a zöldségkavalkádot a tálban várakozó tésztához.

Utolsó lépésként előveszem a szifont. Beleöntöm a sajtszószt, hozzádobom a két tojássárgáját, összerázom, majd a tartalmát hozzányomom a zöldséges tésztához és az egészet alaposan összeforgatom.

Tálalásként egy mélytányérba kanalazom a sajtkrémes tésztasalátát, és gusztusosan beletűzdelem a szalámi szeleteket.

Jó étvágyat!

ALMA, ASZALT MEGGY- ÉS DIÓSALÁTA
Hozzávalók:

Az öntethez:
2 evőkanál majonéz
2 evőkanál juharszirup
3 evőkanál fehérbor ecet
1 dl olívaolaj

A salátához:
1 alma
1 csomag Wellnes Mix
2 dkg dió
2 dkg aszalt meggy
Elkészítés:

A majonézt, a juharszirupot és az ecetet kézi habverővel összekeverjük, és fokozatosan, folyamatos keverés közben hozzácsorgatjuk az olajat.
Az almát felkockázzuk, a diót pedig száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd mozsárban durvára törjük.
A salátát egy tányérra tesszük, rászórjuk az almakockákat, a diót és az aszalt meggyet, és az egészet meglocsoljuk az öntettel.

MÁLNÁS BÉLES
Hozzávalók:

1 csomag cérnametélt
30 dkg friss vagy mirelit, felengedett málna
1 citrom lereszelt héja
15 dkg kristálycukor
20 dkg puha margarin
3 tojás

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kifőzzük a cérnametéltet.

Elkészítjük az alapkrémet. Ehhez egy nagy keverőtálba tesszük a puha margarint, hozzászórjuk a cukrot és az egészet robotgéppel összehabosítjuk.

Ezek után a cukros-margarinhoz pottyantjuk a tojássárgákat, a fehérjéket pedig egy kisebb keverőtálba öntjük és félre tesszük. A tojássárgákat alaposan eldolgozzuk a cukros-margarinos krémben, majd hozzáöntjük az előzőleg alaposan összeturmixolt málnát, és ezt is belekeverjük a krémbe. Végül hozzáreszeljük a citrom héját.

Ha a málnás krém elkészült, belekeverjük a kifőtt tésztát is. Aztán az alaposan elmosott és megtörölgetett habverőket visszahelyezve a gépbe, kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, majd a habot beleforgatva, fellazítjuk a málnás tésztát.

A kész tésztát jénai tálba öntjük és sütőbe téve 35-40 perc alatt készre sütjük.


(Ízfokozásként aki szereti, málnaszörppel meglocsolva fogyaszthatja.)
biii Creative Commons License 2006.04.02 0 0 2888

szia

 

száritott paradicsom a nagycsarnokban, az Ázsia Bt-nél is van, több féle kiszerelésben!  (fővám tér vagy mi a neve ahol a nagycsarnok van.. nem vagyok Bp-i)

Előzmény: efzsuzsa (2880)
efzsuzsa Creative Commons License 2006.04.02 0 0 2887

 Mondjátok. Hova tűnt az a sokat ajnározott rugós fejű habverő?????

Most látom, hogy Judit kezében egy közönséges, régi tipusú habverő van.....

 Ez is szponzor-ügy????

 

efzsuzsa Creative Commons License 2006.03.31 0 0 2886
 Kösz, nagggyon kösz!
Előzmény: Zitka (2881)
nemisbéka Creative Commons License 2006.03.31 0 0 2885
Korrigálnám kicsit: a hét receptje - sokszor :).
Előzmény: rubintocska (2883)
toppick Creative Commons License 2006.03.31 0 0 2884
Én is köszönöm az infot! (Eddig csak csendes olvasó voltam.) Szárított paradicsomhoz még eddig nem volt szerencsém, de most új fejezetet nyitok életemben. :)
Előzmény: Zitka (2881)
rubintocska Creative Commons License 2006.03.31 0 0 2883

javaslat:

a topicot nevezzük át, imígyen: 

Stahl konyhája - a hét receptje

:D

Sorsha Creative Commons License 2006.03.31 0 0 2882
MAI RECEPT : KAPROS CSUSZA FOKHAGYMÁS PONTTYAL
LD. Vasárnap
Előzmény: kreativtucsok (2837)
Zitka Creative Commons License 2006.03.31 0 0 2881

Pl. a Fehérvári úti Skála piacon (középső szinten hátul) van egy aszaltgyümölcs-árus, nála mindig lehet kapni. És még mennyi finomságot... ;-))

Előzmény: efzsuzsa (2880)
efzsuzsa Creative Commons License 2006.03.31 0 0 2880
 Bocsánat! Lehet, hogy ezt már megtárgyaltátok, de kérdésem: hol veszitek a szárított paradicsomot?
Előzmény: mokotoy (2871)
nemisbéka Creative Commons License 2006.03.30 0 0 2879
Jó-jó :).
Előzmény: t3v3d3s (2878)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.03.30 0 0 2878
eh.
Előzmény: nemisbéka (2876)
rubintocska Creative Commons License 2006.03.30 0 0 2877

kuci-kuci, félrement a rákuci?

:)

Előzmény: nemisbéka (2875)
nemisbéka Creative Commons License 2006.03.30 0 0 2876
Csak viccöltem :).
Előzmény: t3v3d3s (2873)
nemisbéka Creative Commons License 2006.03.30 0 0 2875
Csak még egy falatka rákot, pici szentem! :))
Előzmény: rubintocska (2874)
rubintocska Creative Commons License 2006.03.30 0 0 2874
turmixolt herkentyűk némi sütőtökpürével vegyítve, parajkrémmel kikent muffinformában :)
Előzmény: nemisbéka (2872)
t3v3d3s Creative Commons License 2006.03.30 0 0 2873
miért, az ő gyereke már ehet tengeri kütyüket? ezek fokozottabban allergizálnak, nem?
Előzmény: nemisbéka (2872)
nemisbéka Creative Commons License 2006.03.30 0 0 2872
Ebből nincs bébipapisított változat? :)
Előzmény: mokotoy (2871)
mokotoy Creative Commons License 2006.03.30 0 0 2871
HAGYMÁS TENGERI SALÁTA
Hozzávalók:

50 dkg mirelit tenger gyümölcsei keverék, felengedve és falatnyi darabokra vágva

Az öntethez:
3 evőkanál friss citromlé
só és frissen őrölt bors
1 dl olívaolaj
3 evőkanál szárított paradicsom, apró darabokra vágva
1 fej lilahagyma, vékonyan felkarikázva
3 gerezd fokhagyma, fnomra zúzva

a tálaláshoz 1 nagy csokor apróra vágott petrezselyem és 1-2 gerezdekre vágott citrom
Elkészítés:

Elkészítem az öntetet. A citromlét beleöntöm egy nagy keverőtálba, megsózom, megborsozom, és kézi habverővel folyamatosan keverem, miközben apránként hozzáadom az olajat. Amikor már szépen összeállt a citromlé és az olaj, hozzáadom a szárított paradicsomot, a lilahagymát, és a fokhagymát.

Megfőzöm a felengedett, falatokra darabolt tengeri herkentyűket. Egy nagy fazékban vizet forralok, és amikor a víz már lobogva forr, beleteszem a herkentyűk ¼-ét. Azért csak ennyit, mert ha egyszerre zúdítanám bele az összeset, azzal lehűteném a vizet. Hagyom, hogy a falatok 2-3 perc alatt megfőjjenek, majd szűrővel kihalászom őket. Jól lecsöpögtetem, és azonnal, még melegen beleforgatom őket az öntetbe.

A főzést addig folytatom, amíg az összes tengeri herkentyűvel el nem készülök. Ekkor az egészet alaposan összekeverem, mert fontos, hogy a saláta összes alkotóeleme rendesen elvegyüljön egymással.

Ha a tengeri herkentyűs saláta kihűlt, lefolpackozva beteszem néhány órára a hűtőbe. Ettől az ízei összeérnek, aztán tálaláskor már csak annyi marad, hogy belekeverjem az apróra vágott petrezselymet. Szoktam hozzá adni külön tányéron 1-2 gerezdekre vágott citromot is, hogy frissiben is megcsöpögtethesse vele mindenki a saját salátáját. Meleg pirítós és behűtött, száraz fehér bor illik hozzá.
Zitka Creative Commons License 2006.03.30 0 0 2870

Meg is van! 2802

(az itt balra lévő gyorskereső elég hasznos ;-) )

Előzmény: maculi21 (2869)
maculi21 Creative Commons License 2006.03.30 0 0 2869

Sziasztok,

 

vasárnap lesz két hete, hogy Judit elkészítette a banános kókuszos tortáját.Nagyon tetszett,de receptet nem tudtam leírni, mondván itt majd ugyis meglesz.De tévedtem. Nincs meg valakinek véletlenül?Karamellel indított, rátette a banánt, majd a tésztát és megsütötte.Segítsetek ,ha tudtok.Köszi!

Sorsha Creative Commons License 2006.03.29 0 0 2868
ELSŐ SPENÓTFŐZELÉK ÉS SPENÓTOS PITE
Hozzávalók:

45 dkg mirelit spenót
2 gerezd fokhagyma, megtisztítva
frissen reszelt szerecsendió
1 db krumpli, megtisztítva, kockákra vágva és megpárolva
3 tojás
2-3 dl tejszín
3 dkg frissen reszelt parmezán
só és frissen őrölt bors

A tésztához:
20 dkg finomliszt
1 kávéskanál só
frissen őrölt bors
10 dkg hideg vaj
1 tojássárga
3-4 evőkanál hideg víz

a tészta lekenéséhez 1 tojásfehérje
a tortaforma kikenéséhez kevés vaj
Elkészítés:

Első lépésként elkészítjük a pite tésztáját. A tésztához összekeverjük a lisztet a sóval, majd megborsozzuk, és beletesszük egy késes betétű robotgépbe. Hozzákockázzuk a vajat, aztán megnyomjuk a gombot, és kb. ½ perc alatt morzsásra dolgozzuk össze a lisztet a vajjal. Amikor elkészültünk, átöntjük egy keverőtálba.

Akár robotgéppel, akár kézzel morzsoltunk össze a lisztet és vajat, hozzáadjuk a tojássárgát és a vizet, majd összegyúrjuk. Ahogy összeállt, meg is van. Gyorsan 25 cm hosszú, 4 cm vastag hurkává formáljuk, folpackba csomagoljuk, és betesszük minimum 30 percre a hűtőbe. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazunk egy 24 cm átmérőjű, 3-4 cm magasságú gyümölcstorta-formát.

Amíg a tészta pihen, a spenótot kiolvasztjuk, reszelt fokhagymával és ízlés szerint szerecsendióval ízesítve megfőzzük. Amíg a spenót párolódik, megfőzzük a krumplikockákat is. Amikor a zöldségek megpuhultak, elkészítjük a baba ebédjét. A megfőtt spenótból kiveszünk egy 4-5 evőkanálnyit, majd a főtt krumplikockákkal együtt a botmixer dobozába téve összeturmixoljuk. Ezzel el is készült a baba ebédje.

Ahhoz, hogy nyújtásnál nélkül megússzuk a lepénykészítést, először korongokra kell vágnunk a tésztahurkát, aztán a korongokat addig-addig nyomkodnunk és tapasztanunk egymáshoz az ujjainkkal, amíg a tészta egyenletesen ki nem tölti a tortaformát.

A tésztahurkát kivesszük a hűtőből, és ha már kicsit megpuhult, 1 cm-es korongokra vágjuk. A korongok egynegyedét ezután megfelezzük, hogy félköröket kapjunk. A teljes korongokból lesz majd a lepény alja, a felezettekből pedig a lepény pereme.
A teljes korongokat letesszük egymás mellé a tortaformába, és ujjainkkal addig nyomkodjuk őket, amíg össze nem érnek. Törekedjünk rá, hogy minél egyenletesebb legyen az így kapott tésztalap vastagsága. Most jön a lepény pereme. Ehhez a félbevágott korongokat egymás mellé állítjuk a tortaforma pereme mentén, aztán a nyomogatós módszerrel összetapasztjuk őket. Fontos, hogy ne csak egymáshoz, hanem a lepény aljához is odanyomkodjuk őket, mert csak így lesz tökéletes a tészta.

A tészta alját villával megszurkáljuk, sütőpapírt bortunk rá, majd a sütőpapírra annyi rizst vagy babot öntünk nehezéknek, hogy a sütőpapír szépen rásimulhasson a nyers tésztára. Ezzel a módszerrel biztosítjuk, hogy a tészta sütés közben nem hólyagosodik fel.

Az elősütés következik. Ezt a lépést sokan kihagyják, mert fölöslegesnek érzik, pedig enélkül nem garantálható, hogy a töltelék nem áztatassa el a lepényt. Az elősütéshez a sütőpapírral borított tésztát betesszük a forró sütőbe, és 10 percig sütjük. Ezután levesszük róla a nehezéknek használt rizst vagy babot, majd lekapjuk róla a sütőpapírt is, és a tésztát 5 percre visszadugjuk a sütőbe.

Amíg az elősütés megtörténik, villával enyhén habosra verjük a tojásfehérjét. Aztán amikor az 5 perces sütés ideje lejárt, a sápatagra sült tésztát kivesszük a sütőből, és megkenjük vékonyan tojásfehérjével. És ez itt a lényeg! Hiszen ahogy a fehérje rásül a forró tésztára, azonnal kialakul a „szigetelés”, és most már biztos, hogy nem ázik el a lepény, ha megtöltjük. Lejjebb vesszük a sütő hőmérsékletét 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat).

Ekkor a maradék spenótba kézi habverővel egyenként belekeverjük a tojásokat, a tejszínt és reszelünk bele friss parmezánt. Sóval, borssal és egy jó adag szerecsendióval fűszerezzük. Ha ezzel megvagyunk, az ízes spenótot az elősütött pitébe töltjük, majd visszatolva a sütőbe 25-30 perc alatt készre sütjük.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!