A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Pedig már kezdtem örülni, mikor meghallottam, hogy nem muffint süt :)) Aztán elmondta a "varázsszót": egyszerű, és már tudtam, hogy ez a recept se lesz a szívem csücske... Nem mintha bajom lenne az egyszerű receptekkel, de azért egy ilyen műsorban mást is be lehetne mutatni :((
Nekem is ismerős, de inkább Pierrot könyvéből! Nemrég csináltam egy csirkemell szárított csilivel (vagy valami hasonló) nevű kaját aminek a hozzávalói kísértetiesen hasonlítanak erre, talán a vizet kivéve :o))).
A hétvégén kipróbáltam a hagymás tengeri salátát. Legközelebb csak két gerezd fokhagymát teszek bele, de amúgy fincsi volt. ( így több pirítós és bor fogyott :) )
KÍNAI MOGYORÓS CSIRKE
Hozzávalók:
2 kisebb csirkemellfilé (kb. 60 dkg)
1 tojásfehérje
1½ + 1 evőkanál étkezési keményítő
1 piros chilipaprika
1 csomag újhagyma
10 dkg mogyoró
2 evőkanál szójaszósz
1½ deci víz
4 evőkanál olaj
1 csipet só
1 kávéskanál barna cukor
1 evőkanál rizsecet vagy fehérborecet
a tálaláshoz főtt rizs
Elkészítés:
A csirkemellfilét 3x1 cm-es csíkokra vágom. Összekeverem a tojásfehérjével, aztán 1½ evőkanál étkezési keményítővel, és 1 órára félreteszem.
Amíg a csirke áll, előkészítem a többi hozzávalót. A chilipaprikát kimagozom, és vékonyan felszeletelem. Az újhagyma fehér szárát felkarikázom, majd a mogyorót mozsárban durvára töröm. Ezután megcsinálom a szószt: a szójaszószt kézi habverővel összekeverem 1 evőkanál étkezési keményítővel és a vízzel.
Elkezdem megsütni a kínai csirkét. Felforrósítok a wokban 1 evőkanál olajat, majd kevergetve átpirítom benne a durvára tört mogyorót csipetnyi sóval. Amikor a mogyoró már illatos, kiszedem a wokból, és félreteszem.
Beleteszek a wokba 2 evőkanál olajat, és megforrósítom. Hozzáadom a csirkét, a chilipaprikát és a cukrot, aztán néhány perc alatt keverve-rázogatva megsütöm a húst.
A megsült csirkecsíkokra ráöntöm az ecetet. Megvárom, amíg néhány pillanat alatt elpárolog a szúrós szaga, majd beleteszem a wokba a szójás mártást, a félretett mogyorót és a felkarikázott újhagymát. Kicsit kevergetem az egészet –közben meg is kóstolom, és ha kell, újra megsózom-, majd miután a mártás besűrűsödött, tálalok.
A tányérokba beleteszek 1-1 adag főtt rizst, majd a rizsre rákanalazom a mogyorós csirkét.
4 adag lesz belőle.
25 dkg kagyló tészta 4-5 vékony cukkini szelet 4-5 vékony padlizsán szelet 3-4, 1 cm-es póréhagyma szelet ¼ sárga kaliforniai paprika ½ fej lilahagyma 3-4 ág friss kakukkfű kevés olívaolaj 1 zacskó Fokhagymás sajtszósz 2 tojás 1 csomag petrezselyem 4-5 szelet kapris szalámi Elkészítés:
Első lépésként kifőzöm a tésztát.
Amíg a tészta puhul, a cukkinit, padlizsánt és a paprikát vékonyan felcsíkozom, majd a lilahagymát nagyobb cikkekre vágom, végül az egészet – a póréhagyma szeletekkel együtt -, egy nagyobb serpenyőben kevés olívaolajon elkezdem pirítani. Fűszerezésként enyhén megsózom és hozzádobom az apróra vágott kakukkfüvet.
A lényeg, hogy erős lángon pirítsuk a zöldségeket, mert így a bennük lévő víz egyből elpárolog és a végeredmény ízletes, ropogós lesz.
Miközben a tésztát leszűrtem és alapos lecsepegtetés után keverőtálba öntöttem, elkészült a zöldség is, és még mielőtt levenném a serpenyőt a tűzről, az utolsó pillanatban hozzádobom a durvára vágott petrezselymet. Az egészet még egyszer utoljára összeforgatom, és már öntöm is a zöldségkavalkádot a tálban várakozó tésztához.
Utolsó lépésként előveszem a szifont. Beleöntöm a sajtszószt, hozzádobom a két tojássárgáját, összerázom, majd a tartalmát hozzányomom a zöldséges tésztához és az egészet alaposan összeforgatom.
Tálalásként egy mélytányérba kanalazom a sajtkrémes tésztasalátát, és gusztusosan beletűzdelem a szalámi szeleteket.
A salátához: 1 alma 1 csomag Wellnes Mix 2 dkg dió 2 dkg aszalt meggy Elkészítés:
A majonézt, a juharszirupot és az ecetet kézi habverővel összekeverjük, és fokozatosan, folyamatos keverés közben hozzácsorgatjuk az olajat. Az almát felkockázzuk, a diót pedig száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd mozsárban durvára törjük. A salátát egy tányérra tesszük, rászórjuk az almakockákat, a diót és az aszalt meggyet, és az egészet meglocsoljuk az öntettel.
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kifőzzük a cérnametéltet.
Elkészítjük az alapkrémet. Ehhez egy nagy keverőtálba tesszük a puha margarint, hozzászórjuk a cukrot és az egészet robotgéppel összehabosítjuk.
Ezek után a cukros-margarinhoz pottyantjuk a tojássárgákat, a fehérjéket pedig egy kisebb keverőtálba öntjük és félre tesszük. A tojássárgákat alaposan eldolgozzuk a cukros-margarinos krémben, majd hozzáöntjük az előzőleg alaposan összeturmixolt málnát, és ezt is belekeverjük a krémbe. Végül hozzáreszeljük a citrom héját.
Ha a málnás krém elkészült, belekeverjük a kifőtt tésztát is. Aztán az alaposan elmosott és megtörölgetett habverőket visszahelyezve a gépbe, kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, majd a habot beleforgatva, fellazítjuk a málnás tésztát.
A kész tésztát jénai tálba öntjük és sütőbe téve 35-40 perc alatt készre sütjük.
(Ízfokozásként aki szereti, málnaszörppel meglocsolva fogyaszthatja.)
száritott paradicsom a nagycsarnokban, az Ázsia Bt-nél is van, több féle kiszerelésben! (fővám tér vagy mi a neve ahol a nagycsarnok van.. nem vagyok Bp-i)
Én is köszönöm az infot! (Eddig csak csendes olvasó voltam.) Szárított paradicsomhoz még eddig nem volt szerencsém, de most új fejezetet nyitok életemben. :)
50 dkg mirelit tenger gyümölcsei keverék, felengedve és falatnyi darabokra vágva
Az öntethez: 3 evőkanál friss citromlé só és frissen őrölt bors 1 dl olívaolaj 3 evőkanál szárított paradicsom, apró darabokra vágva 1 fej lilahagyma, vékonyan felkarikázva 3 gerezd fokhagyma, fnomra zúzva
a tálaláshoz 1 nagy csokor apróra vágott petrezselyem és 1-2 gerezdekre vágott citrom Elkészítés:
Elkészítem az öntetet. A citromlét beleöntöm egy nagy keverőtálba, megsózom, megborsozom, és kézi habverővel folyamatosan keverem, miközben apránként hozzáadom az olajat. Amikor már szépen összeállt a citromlé és az olaj, hozzáadom a szárított paradicsomot, a lilahagymát, és a fokhagymát.
Megfőzöm a felengedett, falatokra darabolt tengeri herkentyűket. Egy nagy fazékban vizet forralok, és amikor a víz már lobogva forr, beleteszem a herkentyűk ¼-ét. Azért csak ennyit, mert ha egyszerre zúdítanám bele az összeset, azzal lehűteném a vizet. Hagyom, hogy a falatok 2-3 perc alatt megfőjjenek, majd szűrővel kihalászom őket. Jól lecsöpögtetem, és azonnal, még melegen beleforgatom őket az öntetbe.
A főzést addig folytatom, amíg az összes tengeri herkentyűvel el nem készülök. Ekkor az egészet alaposan összekeverem, mert fontos, hogy a saláta összes alkotóeleme rendesen elvegyüljön egymással.
Ha a tengeri herkentyűs saláta kihűlt, lefolpackozva beteszem néhány órára a hűtőbe. Ettől az ízei összeérnek, aztán tálaláskor már csak annyi marad, hogy belekeverjem az apróra vágott petrezselymet. Szoktam hozzá adni külön tányéron 1-2 gerezdekre vágott citromot is, hogy frissiben is megcsöpögtethesse vele mindenki a saját salátáját. Meleg pirítós és behűtött, száraz fehér bor illik hozzá.