A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
2 db rövid cserkészkolbász 1 csontos csirkemell só és frissen őrölt bors kevés olívaolaj a sütéshez 3-4 cm-es sárgarépadarab 3-4 cm-es póréhagyma 3-4 cm-es cukkini 1 csokor petrezselyem 3 szál zsenge rozmaring 1-2 dl víz 0,5-1 dl száraz fehér bor 0,5-1 dl tejszín
Elkészítés:
Első lépésként előkészítem a csirkét. Ehhez leszedem a csirkemell bőrét, majd óvatosan kifilézem. A levágott csirkemellfilékről levágom a "szív" részeket.
Aztán a kiterített csirkemell egyik oldalába egy vékony késsel belevágok és beleszúrom az egyik cserkészkolbászt. A kilógó kolbászvéget levágom. Ha ezzel megvagyok, a csirkemell másik oldalán is elvégzem ezeket a műveleteket.
Ha kész, kicsit megsózom a töltött csirkemellet, és már sülhet is kevés olajon a tűzhelyen várakozó serpenyőben.
Amíg sül a hús, vékonyan felszeletelem a maradék cserkészkolbászt, és apróra kockázom a levágott csirke darabokat. Ezután vékonyan felszeletelem a sárgarépát és a póréhagymát, majd ugyanolyan vékony lapokra vágom a cukkinit is. Végül felaprítom a fűszernövényeket.
Ha a hús már mindkét oldalán megpirult, aláöntöm a vizet és fedővel letakarva pár perc alatt szinte készre párolom. Mikor a hús már majdnem kész, mellészórom a felaprított zöldségeket és fűszernövényeket. Enyhén megsózom, megborsozom, majd megint letakarva további percekig párolom az egészet.
Amikor a töltött csirkemell már kész, óvatosan kiemelem a serpenyőből, és félre teszem egy kicsit. A serpenyőben maradt raguhoz öntöm a bort, néhányszor megkeverem – megvárom, míg az alkohol tartalma elpárolog -, aztán hozzáöntöm a tejszínt is, és amint az besűrűsödik, kész is az ételünk.
A csirkét felszeleteljük, majd a tányérra kanalazott ragura helyezzük a csinos kis csirkeszeleteket.
Előmelegítjük a sütőt 150 fokra (gázsütőn 2-es fokozat). Kivajazunk, kilisztezünk, egy 24 cm átmérőjű tortaformát, majd sütőpapírból kivágunk egy akkora körlapot, amely pontosan beleillik a tortaformába, és beletesszük.
A darabokra tört étcsokit gyenge gőz fölött kevergetve simára olvasztjuk a vajjal. Ha kész, levesszük a gőzről, és félretesszük. (Vigyázzunk, ne érjen a csokis tál alja a forró vízbe, mert akkor félő, hogy a csoki lekap.)
A mandulát beleszórjuk egy száraz serpenyőbe, és mérsékelt lángon kevergetve néhány perc alatt illatosra pirítjuk. Amikor kihűlt, 1 kávéskanál cukorral együtt finomra őröljük. A cukor azért kell, hogy felszívja a mandula olajosságát, azaz a megőrölt mandula porszerű maradjon. Az őrölt mandulát összekeverjük a liszttel és a sütőporral, majd félretesszük.
A tojásokat beletörjük egy nagy keverőtálba, hozzászórjuk a cukrot, hozzadjuk a mandula aromát, és robotgéppel 7-8 perc alatt sűrű, nagy habot verünk belőle. Ezután fakanálra váltunk, és a cukros tojáshabba apránként beleforgatjuk a mandulás lisztet meg a kihűlt csokit.
A masszát belesimítjuk az előkészített tortaformába, és 45-50 perc alatt megsütjük. Ha beleszúrunk egy tűvel, és a tűre nem tapad ragacsos massza, készen van.
szerintem kicsivel csinálhatta, de abban is biztos vagyok, hogy abból nem lett sok, annyival nem érdemes nekikezdeni.
Én nagy ritkán úgy szoktam, hogy forralok egy liter homogenizálatlan tejet, belenyomok 1 nagy kefirt vagy joghurtot meg citromlevet vagy ecetet, kevergetem, kicsit állni hagyom, a kicsapódott cuccot gézen lecsepegtetem, ízesítem, formázom, préselem.
SAJTKRÉMES TÉSZTASALÁTA Hozzávalók: 25 dkg kagyló tészta 4-5 vékony cukkini szelet 4-5 vékony padlizsán szelet 3-4, 1 cm-es póréhagyma szelet ¼ sárga kaliforniai paprika ½ fej lilahagyma 3-4 ág friss kakukkfű kevés olívaolaj 1 zacskó Fokhagymás sajtszósz 2 tojás 1 csomag petrezselyem 4-5 szelet kapris szalámi
Elkészítés: Első lépésként kifőzöm a tésztát. Amíg a tészta puhul, a cukkinit, padlizsánt és a paprikát vékonyan felcsíkozom, majd a lilahagymát nagyobb cikkekre vágom, végül az egészet – a póréhagyma szeletekkel együtt -, egy nagyobb serpenyőben kevés olívaolajon elkezdem pirítani. Fűszerezésként enyhén megsózom és hozzádobom az apróra vágott kakukkfüvet. A lényeg, hogy erős lángon pirítsuk a zöldségeket, mert így a bennük lévő víz egyből elpárolog és a végeredmény ízletes, ropogós lesz. Miközben a tésztát leszűrtem és alapos lecsepegtetés után keverőtálba öntöttem, elkészült a zöldség is, és még mielőtt levenném a serpenyőt a tűzről, az utolsó pillanatban hozzádobom a durvára vágott petrezselymet. Az egészet még egyszer utoljára összeforgatom, és már öntöm is a zöldségkavalkádot a tálban várakozó tésztához. Utolsó lépésként előveszem a szifont. Beleöntöm a sajtszószt, hozzádobom a két tojássárgáját, összerázom, majd a tartalmát hozzányomom a zöldséges tésztához és az egészet alaposan összeforgatom. Tálalásként egy mélytányérba kanalazom a sajtkrémes tésztasalátát, és gusztusosan beletűzdelem a szalámi szeleteket.
Hozzávalók: 2 pohár natúr joghurt só és frissen őrölt bors
Tippek az ízesítéshez (külön vagy vegyesen: 2 evőkanál apróra vágott füstölt, pácolt tarja 2 evőkanál apróra vágott, friss kakukkfű 2 evőkanál apróra vágott, friss rozmaring 2 evőkanál apróra vágott, magozott, fekete olajbogyó 2 evőkanál apróra vágott, lecsöpögtetett szárított paradicsom só és frissen őrölt bors
Elkészítés: 3 nappal korábban elkezdem készíteni a joghurt-sajtot. Előveszek egy nagy szűrőt, és kibélelem valamilyen vékony, laza szövésű textíliával - egy könnyű polóval, amit már nem hordok vagy egy tiszta pelenkával. A kibélelt szűrőbe aztán beleöntöm a joghurtot, és miután a szűrőt ráhelyeztem egy nagy tálra, az egészet beteszem a hűtőbe 24 órára. A joghurtból ennyi idő alatt nagyon sok nedvesség kicsöpög, és ettől sűrűvé válik.
Másnap a sűrű joghurtot kiveszem a hűtőből, megsózom, megborsozom, és hozzákeverek valamilyen ízesítést. Ez lehet apróra vágott, friss kakukkfű vagy rozmaring, zúzott fokhagyma, feldarabolt olajbogyó, stb. Teljesen a pillanatnyi gusztusomra bízom, milyen ízeket vegyítek bele.
Az ízesített, sűrű joghurtot kezemmel korong alakú formázom, majd becsomagolom egy újabb polóba vagy pelenkába. A korongot ráteszem egy tányérra, és nehezékül ráborítok egy vágódeszkát, amire rápakolok valamilyen nehéz tárgyat (pl. egy nagy konzervdobozt).
A joghurt-korongot visszateszem a hűtőbe 36-48 órára, hogy kialakuljon a végleges formája, azaz megszülessen a házi joghurt-sajt.
Tálaláskor a házi joghurt-sajtot szeletekre vágom, és friss pirítóssal kínálom.
6 szál sárgarépa, megtisztítva és fél cm-es karikákra vágva 15 dkg aszalt sárgabarack, nagyobb darabokra vágva 2 tojás 10 dkg kristálycukor 1 dl + 1 kupaknyi olívaolaj 10 dkg liszt 0,5 dl tej 1 kávéskanál sütőpor 1+1 kávéskanál őrölt fahéj Elkészítés:
A sárgarépát és az aszalt sárgabarackot gőz fölött puhára pároljuk. Ha ez megvan, nem öntjük ki alóla a vizet, mert a baba ebédjéhez még szükség lesz rá. A megpárolt zöldséget és gyümölcsöt áttesszük egy nagy mérőkancsóba, hozzáöntjük a kupaknyi olajat, egy merőkanálnyit a párolóléből, végül megbolondítjuk a csipetnyi fahéjjal. Jöhet a turmixolás.
Ha a pürésítéssel elkészültünk, a babának kiveszünk egy adag pürét és megvárjuk míg langyosra hűl. A baba-ebéd kész.
A család ebédjéhez egy nagyobb keverőtálba törjük a tojásokat, beleöntjük az olajat, a tejet és a cukrot, majd az egészet kézi habverővel alaposan elkeverjük.
A lisztet összekeverjük a sütőporral és a fahéjjal, majd fakanállal 2-3 részletben hozzáadjuk a cukros-tojásos masszához. Ha ezzel is megvagyunk, utolsó lépésként a masszához keverjük a répás-barack pürét.
A kész tésztát arányosan szétosztjuk a muffintepsi horpadásaiban, és a muffinokat 175 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.
Igen, én is sajnáltam, hogy nem fedték fel a titkot. Pedig pont ez lenne a célja egy ilyen műsornak. Néztem ezt a receptet az ízvadász szakácskönyvében is, de nincs benne. :(
En ezt a sutit ugy csinalnam, hogy alulra raknam a lapot ra a tolteleket es megsutnem amikor kesz ontenek ra egy valamilyen habot amiben maln adarabok vannake es arra a kulomn megsutott lapot. Lehet nem mukodne de igy elkepzelve jonak tunik,e steleg meg a tetejen tejszinhabbal es malnaval vagy malnaontettel.
Nekem meg nagy csalodas volt az izvadasz, szovegeltek ott hogy milyen jo retes meg titkos recept stb., de komkretumrol semmi szo nem esett. Itt szerintem illene adni egy leirast hogy mitol olyan szuper is az a kolbaszos retes, de errol egy szo nem hangzott el...
A belesben meg szeritem nagyon fincsi a lap es attol beles hogy a lapok kozt van a bele a toltelek, szerintem, ez egy malnas metelt teszta felfujt volt inkabb. Mondjuk nekem azert sem jon be mert en frissen szeretem a malnat nem sutve, na de ez mar izles dolga.
Pedig már kezdtem örülni, mikor meghallottam, hogy nem muffint süt :)) Aztán elmondta a "varázsszót": egyszerű, és már tudtam, hogy ez a recept se lesz a szívem csücske... Nem mintha bajom lenne az egyszerű receptekkel, de azért egy ilyen műsorban mást is be lehetne mutatni :((
Nekem is ismerős, de inkább Pierrot könyvéből! Nemrég csináltam egy csirkemell szárított csilivel (vagy valami hasonló) nevű kaját aminek a hozzávalói kísértetiesen hasonlítanak erre, talán a vizet kivéve :o))).
A hétvégén kipróbáltam a hagymás tengeri salátát. Legközelebb csak két gerezd fokhagymát teszek bele, de amúgy fincsi volt. ( így több pirítós és bor fogyott :) )
KÍNAI MOGYORÓS CSIRKE
Hozzávalók:
2 kisebb csirkemellfilé (kb. 60 dkg)
1 tojásfehérje
1½ + 1 evőkanál étkezési keményítő
1 piros chilipaprika
1 csomag újhagyma
10 dkg mogyoró
2 evőkanál szójaszósz
1½ deci víz
4 evőkanál olaj
1 csipet só
1 kávéskanál barna cukor
1 evőkanál rizsecet vagy fehérborecet
a tálaláshoz főtt rizs
Elkészítés:
A csirkemellfilét 3x1 cm-es csíkokra vágom. Összekeverem a tojásfehérjével, aztán 1½ evőkanál étkezési keményítővel, és 1 órára félreteszem.
Amíg a csirke áll, előkészítem a többi hozzávalót. A chilipaprikát kimagozom, és vékonyan felszeletelem. Az újhagyma fehér szárát felkarikázom, majd a mogyorót mozsárban durvára töröm. Ezután megcsinálom a szószt: a szójaszószt kézi habverővel összekeverem 1 evőkanál étkezési keményítővel és a vízzel.
Elkezdem megsütni a kínai csirkét. Felforrósítok a wokban 1 evőkanál olajat, majd kevergetve átpirítom benne a durvára tört mogyorót csipetnyi sóval. Amikor a mogyoró már illatos, kiszedem a wokból, és félreteszem.
Beleteszek a wokba 2 evőkanál olajat, és megforrósítom. Hozzáadom a csirkét, a chilipaprikát és a cukrot, aztán néhány perc alatt keverve-rázogatva megsütöm a húst.
A megsült csirkecsíkokra ráöntöm az ecetet. Megvárom, amíg néhány pillanat alatt elpárolog a szúrós szaga, majd beleteszem a wokba a szójás mártást, a félretett mogyorót és a felkarikázott újhagymát. Kicsit kevergetem az egészet –közben meg is kóstolom, és ha kell, újra megsózom-, majd miután a mártás besűrűsödött, tálalok.
A tányérokba beleteszek 1-1 adag főtt rizst, majd a rizsre rákanalazom a mogyorós csirkét.
4 adag lesz belőle.
25 dkg kagyló tészta 4-5 vékony cukkini szelet 4-5 vékony padlizsán szelet 3-4, 1 cm-es póréhagyma szelet ¼ sárga kaliforniai paprika ½ fej lilahagyma 3-4 ág friss kakukkfű kevés olívaolaj 1 zacskó Fokhagymás sajtszósz 2 tojás 1 csomag petrezselyem 4-5 szelet kapris szalámi Elkészítés:
Első lépésként kifőzöm a tésztát.
Amíg a tészta puhul, a cukkinit, padlizsánt és a paprikát vékonyan felcsíkozom, majd a lilahagymát nagyobb cikkekre vágom, végül az egészet – a póréhagyma szeletekkel együtt -, egy nagyobb serpenyőben kevés olívaolajon elkezdem pirítani. Fűszerezésként enyhén megsózom és hozzádobom az apróra vágott kakukkfüvet.
A lényeg, hogy erős lángon pirítsuk a zöldségeket, mert így a bennük lévő víz egyből elpárolog és a végeredmény ízletes, ropogós lesz.
Miközben a tésztát leszűrtem és alapos lecsepegtetés után keverőtálba öntöttem, elkészült a zöldség is, és még mielőtt levenném a serpenyőt a tűzről, az utolsó pillanatban hozzádobom a durvára vágott petrezselymet. Az egészet még egyszer utoljára összeforgatom, és már öntöm is a zöldségkavalkádot a tálban várakozó tésztához.
Utolsó lépésként előveszem a szifont. Beleöntöm a sajtszószt, hozzádobom a két tojássárgáját, összerázom, majd a tartalmát hozzányomom a zöldséges tésztához és az egészet alaposan összeforgatom.
Tálalásként egy mélytányérba kanalazom a sajtkrémes tésztasalátát, és gusztusosan beletűzdelem a szalámi szeleteket.
A salátához: 1 alma 1 csomag Wellnes Mix 2 dkg dió 2 dkg aszalt meggy Elkészítés:
A majonézt, a juharszirupot és az ecetet kézi habverővel összekeverjük, és fokozatosan, folyamatos keverés közben hozzácsorgatjuk az olajat. Az almát felkockázzuk, a diót pedig száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd mozsárban durvára törjük. A salátát egy tányérra tesszük, rászórjuk az almakockákat, a diót és az aszalt meggyet, és az egészet meglocsoljuk az öntettel.
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kifőzzük a cérnametéltet.
Elkészítjük az alapkrémet. Ehhez egy nagy keverőtálba tesszük a puha margarint, hozzászórjuk a cukrot és az egészet robotgéppel összehabosítjuk.
Ezek után a cukros-margarinhoz pottyantjuk a tojássárgákat, a fehérjéket pedig egy kisebb keverőtálba öntjük és félre tesszük. A tojássárgákat alaposan eldolgozzuk a cukros-margarinos krémben, majd hozzáöntjük az előzőleg alaposan összeturmixolt málnát, és ezt is belekeverjük a krémbe. Végül hozzáreszeljük a citrom héját.
Ha a málnás krém elkészült, belekeverjük a kifőtt tésztát is. Aztán az alaposan elmosott és megtörölgetett habverőket visszahelyezve a gépbe, kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, majd a habot beleforgatva, fellazítjuk a málnás tésztát.
A kész tésztát jénai tálba öntjük és sütőbe téve 35-40 perc alatt készre sütjük.
(Ízfokozásként aki szereti, málnaszörppel meglocsolva fogyaszthatja.)
száritott paradicsom a nagycsarnokban, az Ázsia Bt-nél is van, több féle kiszerelésben! (fővám tér vagy mi a neve ahol a nagycsarnok van.. nem vagyok Bp-i)