45 dkg túró(magyar), 2 egész tojás, lét evőkanál gríz, só. Jól összekever, majd berak 1 jénaiba és 5 prcre a mikróba a legmagasabb fokon!!!!! Kivesz, a megkeményedett széleket beforgatjuk középre és még 5 perc:)))) Kihül, jó étvágyat:))))
Hozzávalók: 40 dkg tisztított vesepecsenye, 20 dkg libamáj, 4 dkg csontvelő, 4 dkg vaj, 1 darab nagy burgonya, 1 deci vörösbor, 8 szem olajbogyó, 2 szem salotta hagyma, fél csomó petrezselyemzöldje, kevés tárkonylevél, 1 babérlevél, só, zsír
Elkészítése: A vesepecsenyét 8 darab egyenlő háromszög-alakú darabra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és sütésig félretesszük. Ugyancsak így járunk el a libamájjal is. A burgonyát finommetéltre vágjuk (Szalmaburgonya) és bő zsírban, serpenyőben kisütjük. Ezután elkészítjük a mártást a következőképpen: 2 deka vajban a finomra vagdalt hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a petrezselyem finomra vagdalt zöldjét és a tárkonyt. Feleresztjük a vörösborral, beleadjuk a babérlevelet és negyedére beforraljuk. 2 deci barna alapmártás hozzáadása után a többi vajjal az ízét emeljük és tálalásig meleg helyre tesszük. A csontvelőt 8 egyenlő karikára vágjuk, levesben megfőzzük, félretesszük. A 8 szem olajbogyót saját levében, magvától megfosztva szintén melegre tesszük. Ha mindez megvan, a libamájat kisütjük és a bélszín-szeletkéket félvéresen sütjük meg.
Tálalás: Kerek tál közepén felhalmozzuk a kisütött burgonyát, köréje rakjuk felváltva a vesepecsenye-szeletkéket és a libamájat, erre a mártást, azután az olajbogyókat és csontvelő-szeletek felváltva. A mártásból külön csészébe isi adunk hozzá.
Az u.n. magyar-mustár mindennemű francia mustárnál jobb, de csak ott szerezhető meg könnyen, a hol szőlő termesztéssel foglalkoznak. Készitési módja a következő: Egy liter édes, sürüre főzött (barna) mustot forraljunk fel, másodszor is; ha forr, öntsük rá fél kilónyi azon frissen őrlött mustár-lisztre. (A mustár-lisztnek azért kell frissen őrlöttnek lenni, mert különben keserű a liszt.) A leforrázott mustár lisztet keverjük jó fél óráig folytonosan, hogy az ereje kissé párologjon el. Miután jól elkevertük, öntsünk belé csendesen annyi hideg főtt mustot, hogy csurgós hig legyen. A mustot vegyitsük jól el a mustár liszttel és öntsük nagy, szüknyaku üvegbe. Az üvegeket dugjuk be jól, mert ugy évekig eláll.
Bőrös karajt kb. 2 centinként bevagdosni a bőrös oldalon, majd a húsos oldalon kb. 30fokos szögben bevágni mélyen. Barackot összetörni, vajjal összekeverni, bele a kakukkfű kis levelei, só, bors, 2 gerezd fokhagyma aprón. Alaposan összekeverni, ezután az egész bele a karajba, utána szeletelt baconszalonna keresztbe végig, majd összekötözni. Tepsibe, baconszalonnát lefordítani az aljára. Fent a bőrt besózni, olivaolajjal belocsolni, bedörzsölni. Köré barack, egész fokhagyma, kakukkfű, fehérbor annyi, amennyi 20 perc alatt lefő róla (kb. 4 dl). 220 fokon 60-65 percig sütni.
Köret1: Tepsis sült burgonya
Burgonya Olivaolaj Kakukkfű Só
A burgonyát meghámozva sós vízben egészben megfőzni, utána tepsibe, kézzel összetörni, közé kis kakukkfű, só, olivaolajjal meglocsolni. Hús mellett 220 fokon ugyanúgy 60 percig sütni.
Valóban igy van. Nagyon szeretnék egy topikot elinditani, amelyben szeretném összehozni az 1969-ben Olaszországba szökött társaimat. Ez egy döglöt topiknak tünik, ahol be tudnám adagolni azt a nyavajás 30 hozzászólást. Áprilisra tervezünk egy találkozót Bp-en és jó lenne addig is beinditani egy kis locsogást. De ha gourmet a fontos, hát akkor beszélhetünk a mai étkezés által okozott betegségekről is. Illetve arról, hogy van vegetáriánus gourmet alternativa is, ha már inyenckedni akarunk...
Ingredients 1.5kg/3½lb loin of pork, boned 1 bunch fresh thyme, leaves picked 1 bulb of garlic 200g/7oz butter 2 tins of peaches in natural juice, drained salt and freshly ground black pepper around 15 slices of pancetta, streaky bacon or parma ham 1 glass of white wine a little flour
Method 1 Preheat the oven to 220C/425F/Gas 7. Score the skin of your pork through the fat, the incisions should be about 1cm apart. Turn over. Make a pocket for the stuffing by cutting an incision at an angle, about 7.5cm/3" deep in the center of the streaky part of the loin, working away from the eye meat. 2 Pocket in the pork loin to push in the flavours, to do this just cut an incision at an angle about 3" deep from the eye meat into the streaky part. 3 Starting slightly in from the side of the meat, slowly slice along the loin not quite to the end this will ensure your stuffing wont fall out. 4 Chop half the thyme with a clove of garlic and scrunch together with the butter, a tins of peaches and a pinch of salt and pepper. Push the butter into the pocket and pat into shape. Lay the pancetta, bacon or ham over the pork, leaving the skinside uncovered, and tie with 3-4 pieces of string. 5 Place skin-side up in a roasting tray with the remaining peaches, the rest of the garlic cloves and thyme and a glass of white wine. Roast for around an hour until the skin is crisp and golden. 6 When ready, remove the pork and peaches to a plate and leave to rest for 15 mins whilst you finish the sauce. To do this, remove most of the fat from the roasting tray, then place the tray over a high heat. Squash the cooked garlic and add a tbsp of flour. 7 Stir and add the wine with a glass of water or stock. Simmer and leave to reduce for a few minutes. Strain and add any extra juices from the rested pork. Check the seasoning and consistency and serve drizzled over the sliced pork.
Csak sebtében jegyzeteltem, remélem, nem hagytam ki semmit:
Barackos hátszín karácsonyra
Hozzávalók:
Bőrös hátszín kb 1.5 kg
Barack 2 konzerv
Fokhagyma 5 gerezd
Vaj 15 dkg
Só
Bors
Kakukkfű
Bacon szalonna
Olivaolaj
Kb 4 dl fehérbor
Bőrös hátszínt kb. 2 centinként bevagdosni a bőrös oldalon, majd a húsos oldalon kb. 30fokos szögben bevágni mélyen.
Barackot összetörni, vajjal összekeverni, bele a kakukkfű kis levelei, só, bors, 2 gerezd fokhagyma aprón. Alaposan összekeverni, ezután az egész bele a hátszínbe, utána szeletelt baconszalonna keresztbe végig, majd összekötözni.
Tepsibe, baconszalonnát lefordítani az aljára. Fent a bőrt besózni, olivaolajjal belocsolni, bedörzsölni. Köré barack, egész fokhagyma, kakukkfű, fehérbor annyi, amennyi 20 perc alatt lefő róla. 220 fokon 60-65 percig sütni.
Köret1:
Tepsis sült burgonya
Burgonya
Olivaolaj
Kakukkfű
Só
A burgonyát meghámozva sós vízben egészben megfőzni, utána tepsibe, kézzel összetörni, közé kis kakukkfű, só, olivaolajjal meglocsolni. Hús mellett 220 fokon ugyanúgy 60 percig sütni.
Köret2:
Zöldségpüré
Sárgarépa
Fehérrépa
Kevés burgonya
Vaj
Megfőzni, krumplinyomóval pürésre összetörni, vajat hozzákeverni.