Keresés

Részletes keresés

ivivan Creative Commons License 2007.03.14 0 0 13
Kicsit rég halott a dolog, de nekem tetszik, ezért:

Nem értem az alap problémát sem:
Ha a relativitás elmélet igaz, akkor a teleporttelefon nem lehetséges, mivel a relativitás elmélet éppen abból vezethető le, ha feltesszük, hogy a fénysebesség határsebesség.
Ha a relativitás elmélet nem igaz, akkor viszont nincs idődilatáció, tehát a paradoxon elve fel sem merülhet.

Nem látom, hogy hol nem kerek a dolog?
Anti Nomy Creative Commons License 2004.01.25 0 0 12
Azért én nagy reményeket nem fűznék ehhez a kvantum-teleporthoz. Vagy ha igen, akkor az időutazáshoz is. Ugyanis eddig semmi jel nem utal arra, hogy valóban létezik a Lorentz-modellben feltételezett, kitüntetett vonatkoztatási rendszer (tulajdonképpen a standard rel. elm. határozottan azt mondja, hogy nem létezik). Ha tehát valaki elkészít egy ilyen teleportot, akkor az várhatóan (értsd: a speciális relativitás elve szerint) az űrhajókon is múködni fog, és akkor lőttek a szép kauzalitásnak (a lottómaffia legnagyobb örömére).
Előzmény: tegla (11)
tegla Creative Commons License 2004.01.25 0 0 11
Na ja de nem mindegy, hogy

- elméletileg lehetetlen, mert ütközik a relativitáselmélettel (ha feltesszük, hogy az helyes)
- elméletileg nem lehetetlen, azon múlik, hogy valaki feltalálja-e a telepatikus galambokat

Persze lehet, hogy később valahogy lesz olyan elmélet, ami kizárja ezt is, de a jelenlegi tudásunk szerint nem kizárható

Azzal kezdődött a gondolkodásom, hogy olvastam egy kvantumteleportációs cikkel kapcsolatban, hogy teljes butaság, mert fénynél gyorsabb információközlés nem lehetséges. Lehet, hogy a cikk tényleg butaság volt, de nem ezért, akkor.

Előzmény: Anti Nomy (10)
Anti Nomy Creative Commons License 2004.01.25 0 0 10
Szóval nem a relativitáselmélet akadályozza a birodalmad létrejöttét, hanem az "ugrógalambok", vagyis a szuperluminális kommunikáció hiánya.
Előzmény: tegla (8)
Anti Nomy Creative Commons License 2004.01.25 0 0 9
Már a topiknyitódban sem értettem, hogy A110-ből miért B112-be, és miért nem B110-be ugrik a galamb, úgyhogy lehet, hogy félre is értettelek.

Mindenesetre, ahogy én értettem a feladatot, abban a szinkronizálás módjától nem függ az, hogy van-e paradoxon, vagy sem.
Szinkronizáljanak hát a galammbbal, és akkor világos, hogy nem lehet paradoxonhoz jutni. Ekkor ugyanis csak A(t), B(t) és C(t) közt tud a galamb ugrálni.

A Lorentz-féle étermodellben egyébként akárhány ilyen galamb lehet, az a kikötés csak, hogy egyetlen kitüntetett vonatkoztatási rendszerben (az éterhez képest nyugvóban) legyenek csak használva (magyarul: egyetlen abszolút egyidejűség van az egész téridőn definiálva, ez egy ekvivalenciareláció az események között). A mozgó rakétákon tehát nem lehetnek ilyen galambok.

Előzmény: tegla (8)
tegla Creative Commons License 2004.01.25 0 0 8
Akkor ha jól értem, megoldhatatlan feladatot adtam nektek, mert tényleg nem lehet ellentmondásra jutni....

Abban a Lorentz-féle étermodellben van arra limit, hogy hány darab ilyen kalicka helyezhető el?

Ugyanis azon filózok, hogy akadályozza-e valahogy a relativitáselmélet egy "Galaktikus Birodalom" szerű dolog létrejöttét. Mármint olyanét, ahol mondjuk a kommunikáció az egyes csillagrendszerek között azonnali.

Ki is bővitem a feladatot.
Rendes leszek, adok még egy űrállomást, C-t. A szokásos jelölésekkel. Ő pont négy fényévre helyezkedik el mind A-tól mind B-től. Neki is van kalickapárja, ami B110-ből C111-be és vissza viszi az üzeneteket. Ez ugye azt jelenti, hogy C113-ből lehet üzenni A110-ba B-n keresztül. Három évre vissza.

így sem lehet ellentmondásra jutni?

Előzmény: Anti Nomy (7)
Anti Nomy Creative Commons License 2004.01.25 0 0 7
Egyetlen kalicka-páros nem vezet időparadoxonhoz. A Lorentz-féle étermodellben van ilyen kalicka-pár, ellentmondás viszont nincs.
Előzmény: tegla (6)
tegla Creative Commons License 2004.01.25 0 0 6
Ez a megoldás is arra épül, hogy van mégegy ilyen kalicka-páros, űrhajókon.

Nincs!

Azt kell bizonyítani, hogy akár egy darab "féreglyuk" is automatikusan időparadoxonhoz vezet.

Azt elhiszem nektek, hogyha tetszőlegesen rendezhetők el a világban kalitkapárok, akkor könnyű időutazást előidézni.

De az eddigi módszerekből még csak az következik, hogy ha van ilyen teleportgalamb-kalicka, akkor egy másik ilyen kalicka csak nagyon szigorú feltételek mellett helyezhető el az univerzumban (ha egyáltalán).

Előzmény: Anti Nomy (2)
tegla Creative Commons License 2004.01.25 0 0 5
ez a tíz pontos válasz :-)

basszus, az egészet kétszer átolvastam, és ezt nem vettem észre...

Előzmény: Simply Red (3)
tegla Creative Commons License 2004.01.25 0 0 4
Csak az űrállomásokon van ilyen csodateleportáló szerkenytű. Ez plusz kikötés. Ha a hajókon is van, akkor könnyű a dolog, úgy én is megcsinálom :-)
Előzmény: mmormota (1)
Simply Red Creative Commons License 2004.01.25 0 0 3
"A"-ban lévő lottócsaláson szeretne nyerni a maffia, és ehhez rendelkezésedre bocsájt bármit amit kérsz. Beépített emberei vannak a galambkezelőknél, a lézerüzenőknél, sőt, akárhány antianyagmeghajtású űrhajót is használhatsz. Csak szerezd meg a múlt heti lottószámokat. Részletes terv kell, hogy ki mikor mit csinál, milyen üzenetet küld.

Az én tervem a következő: megbízom a maffia embereit, hogy a kukában keressék meg a múlt heti újságot. :-)

Előzmény: tegla (-)
Anti Nomy Creative Commons License 2004.01.25 0 0 2
Szép, szép, de szerintem ez a terv nem fog beválni. Jöjjenek az űrhajók mondjuk jobbról balra. Buga Jakab azt látja, hogy a lottóhúzás pillanatában az első űrhajó már tőle balra van, a hátsó meg még jobbra. Abban a pillanatban, amikor Jakab üzenetét megkapja a hátsó hajó, ő is azt látja, hogy az első űrhajó már túl van Jakabon. Tehát a hátsó hajó üzenetét Jakab előbb fogja megkapni (vagy ugyanakkor), mint az első űrhajó. És ez már későn van.

Mondok jobbat.

Olyan két űrhajó kell, amelyek mindegyike még a lottószelvény kitöltése előtt találkozik Jakabbal.
Legyen Jakab az A űrállomáson, az első úrhajó, aki elhalad mellette, legyen C, a második D. Az űrhajók épp B felé tartanak.
Amikor (még jóval a lottóhúzás előtt) C elsuhan Jakab mellett, gyorsan megbeszélik a haditervet. A tervet C még normális kommunikációval időben el tudja mesélni a D-nek is, így ehhez nem kell fölöslegesen fárasztaniuk a galambjukat. Szerencséjükre az űrhajók épp úgy haladnak, hogy amikor a lottóhúzás eredményét a galamb elröpíti Jakabtól B-hez, épp akkor jár B mellett a C űrhajó, így az azon utazó maffiózó a távcsövével látja, hogy mi van a galamb fecnijére írva. Azt pedig nem látja, de tudja, hogy a D űrhajó az ő szinkronizált idejük szerint épp abban a pillanatban éri el A-t. Gyorsan küldi is az ő galambját D-nek. A D űrhajó embere a galamb megérkezésekor azt látja, hogy Jakab épp akkor kezd a lottószelvénye kitöltéséhez. Megsúgja neki a számokat, Jakab pedig megüti a főnyereményt. Kis üröm az örömben, hogy Jakab felesége az ingével együtt cafatokra mosta a nyertes szelvényt. De ez már egy másik történet.

Előzmény: mmormota (1)
mmormota Creative Commons License 2004.01.25 0 0 1
Két hajó tart a Föld felé a Magellán felhőből, közel fénysebességgel, egyforma gyorsak, csak az egyik előrébb van. Egy inerciarendszerhez tartoznak, óráik ebben a rendszerben szinkronban vannak. Hogy ne kelljen vacakolni a percekkel, nagyon gyorsan jönnek, a Föld ideje az ő számukra olyan lassú, hogy alig telik.

Az elöl levő hajó a lottószelvény kitöltése előtt pár perccel tervezi az érkezést. Számára a Föld ideje lassan telik, mivel a Földön csak kevés idő telik el míg odaér, számára a Földön az egész hátrelevő út során a kitöltés előtti pár perc telik.

A hátul jövő hajón ugyanez a helyzet, csak a húzás után pár perccel fut majd be. Nála meg a földön mindig a húzás utáni pár perc van.

Buga Jakab a húzás után küld egy ugrótelefont a hátsó hajónak. A hajó megkapja, előre szól az ugrótelefonon az első hajónak (nekik egyforma az idejük). Az meg vissza a földre Jakabnak, aki épp a kitöltésre készül. Ennyi.

-----------------------------------------------
Ui. nehogy azt mondd, ez lehetetlen, persze hogy nem gömbölyű. Én csak követtem a szabályokat:
a, használhatom a specrelt, akkor amikor tetszik, de csak jól használhatom
b, használhatom az ugrótelefont, amikor csak szükségem van rá...

Anti Nomy Creative Commons License 2004.01.24 0 0 0
Kell még hozzá még két űrállomás, meg még egy térugrógalamb (persze ezen két űrállomáson is kellenek beépített emberek). Ezeket is megkapom hozzá?
Előzmény: tegla (-)
tegla Creative Commons License 2004.01.24 0 0 topiknyitó
Már egy ideje zaklatja az agyamat az az állítás, hogy:

fénynél gyorsabb utazás lehetetlen, mert lehetővé tenné az időutazást

Nekem ez igazából nem megy a fejembe. Nem tudom kihozni ezt. Ezért szeretnék egy gondolatkísérletet, vitát indítani erről. Próbálom részletesen, lépésenként bevezetni, hogy könnyen ki lehessen szűrni a hibáimat.

1.
az időutazás ugye azért rossz, mert lehetővé teszi az afféle megölöm-a-nagyapámat ellentmondásokat.

2.
elfogadom, hogy a megölöm-a-nagyapámat az egy ellentmondás, (most zárjuk ki az időhurkokat, párhuzamos univerzumokat, egyéb érdekes forgatókönyvalapanyagokat) és ha egy elméletben ellentmondásra jutunk, akkor az az elmélet Nekünk Nem Tetsző

3.
hogy egyszerűsítsük a dolgot, ne kelljen időben tárgynak utaznia, elég ha információ utazik. Ez ugyanúgy vezethet ellentmondásra (az inkriminált pillanatban megcsörrentem a Nagypapi telefonját, vagy pl. elüzenem múltbéli magamnak a lottószámokat)

4.
hogy nehezítsük a dolgot, azt kell megmutatni, minden olyan esetben, ahol gyakorlatilag hasznosítható információküldő szerkezetet találnak fel, elméletileg készíthető egy olyan szerkezet, amivel "csalhatok" a lottón. Csak mérnöki akadályai vannak. Mmondjuk kell hozzá egymillió tonna antianyag. (Ha kell, adok, nem gond) Ha ilyen szerkezet előállítható, akkor a (relativitás+fénysebességnél gyorsabb információközlés) rendszer ellentmondásra vezet, nekem ez elég.

5.
könnyebbség kedvéért én felvázolok egy olyan szitut, amiben van fénynél gyorsabb információközlés, mégse látom, hogyan lehetne csinálni egy lottócsaló gépet.

---- szitu kezd -----
5a
van két űrállomás egymástól pontosan négy fényévnyi távolságra. Nevezzük őket A-nak meg B-nek. Nem mozdulnak el egymástól, hogy egyszerűbb legyen a kép. A négy fényév távolság úgy értendő, hogy a két űrállomás közötti lézeres oda-vissza beszéd pontosan nyolc évig tart.

5b
Az űrállomások szinkronizálják is az órájukat, méghozzá úgy, hogy az órájuk pontosan négy évvel mutasson többet, mint a másik állomásról hozzájuk érkező időjelzés.

5c
Ez alapján megadom a számunkra érdekes téridőbeli pontok jelzését. "A" űrállomáson ott lejátszott Nagy Űrolimpiától számolják az időt. A0 a jelzése ennek a téridőbeli pontnak. A14 a tizennegyedik évfordulója "A" űrállomáson ennek a nagy eseménynek

5d
"B" űrállomás lelkes rajongója "A" időszámításának. Azt az időpontot, amikor náluk megérkezett a Nagy Űrolimpia közvetítése, elnevezték B4-nek, és ennek megfelelően a B0 a négy évvel a műsor érkezése előtti időpontnak felel meg, amikor igazából nem történt semmi érdekes B állomáson. B14 a tizedik évfordulója a közvetítés megérkezésének, bár ők mint "tizennegyedik évforduló" ünneplik.

5e
ezek a jelzések, hogy A54 B12 A83 stb. meghatároznak pontokat két téridőbeli egyenesen, ugye.

5f
A100-ban feltalálják a telepatikus térugrógalambot, aminek a lábára erősítve kis papírdarabokat, üzeneteket lehet küldeni. B104-re megérkezik a tervrajz A-ból a telepatikus térugrókalickáról, amire szüksége van a galambnak, máskülönben elveszik egy valószínűtlenségi hullámban.

5g
A110-ben aztán végre sikerül rávenni a galambot, hogy ugorjon. B112-ben megjelenik a galamb, rajta egy "Hello, World!" papírfecnivel. Az ott jelenlevő tudósok nagyon boldogan kicserélik a papírt egy másikra, amire a politikusok előre megírt beszédei kerültek, majd ugratják a galambot B112+30sec -nél. A110+30sec-en (!!!) a galamb megjelenik az eredeti kalickában, rajta a szövegekkel, üdvözlet B112-ből. Ettől kezdve rendszeres az információcsere a két állomás között. Bár eléggé zavaró mindenkinek, hogy a B állomás a "múltba" üzenget. (fel is vetik egyes eretnek elemek, hogy új időszámítást kéne bevezetni, Galamb Óta címmel, és új szinkronizálást az elavult lézeres helyett)

5h
további kísérletek kiderítik, hogy a galamb teljesen össze van kötve a két kalickával, onnan kivenni nem lehet. A két kalickát csak egyszerre lehet mozgatni, például mikor egyszer A113-ban leverték az asztalról, B115-ben is elugrott róla. Több kalickát azóta se tudtak csinálni.

5i
a két űrállomás között persze rendszeresen közlekednek űrhajók is, a fénysebesség alatt, de annak eléggé jelentős törtrészével, akár 0.99c-vel is, még az elavult antianyagmeghajtás segítségével.

5j
"A"-ban lévő lottócsaláson szeretne nyerni a maffia, és ehhez rendelkezésedre bocsájt bármit amit kérsz. Beépített emberei vannak a galambkezelőknél, a lézerüzenőknél, sőt, akárhány antianyagmeghajtású űrhajót is használhatsz. Csak szerezd meg a múlt heti lottószámokat. Részletes terv kell, hogy ki mikor mit csinál, milyen üzenetet küld.
---- szitu vég -----

6
szeretném, ha a "relativitáselmélet hülyeség" hozzászólásokat nem ebbe a topicba írnátok

7
hajj de hosszú volt ezt begépelni. Közben pihennem kellett, kivasaltam az ingeimet :-)

8
asszem a topic egy hozzászólásos lesz, amiben valaki öt szóban leírja a megoldást, ami ott volt az orrom előtt, csak nem vettem észre :-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!