Én élveztem, hogy eddig egyenesen a kertből tudtam behozni a friss répát és madársalátát és élő modelleket találtam az új fényképezőgép kipróbálásához. Tegnap kiszedtem egy vödör répát, az kb. másfél hétre elég, aztán lehet, hogy marad a retek a pincéből, napos időben madársaláta a fóliából.
Egyébként még éppen jókor jött a hideg. Itt a hóvirág már virágzik, de más még nem indult meg, talán tavasszal sem fognak elfagyni a gyümölcsök.
Itt még nincs hó, de gondolom, előbb vagy utóbb ideér.
Én is nagyon szeretem a patisszont és a cukkinit. Idén nálunk nagyon jól termet.
Nálam 2 fészek patisszon (3 mag 1 fészekbe) 23,2 kg-ot(igaz nem kis méretben szedtem le) termet csak augusztus elejéig. A kánikula tönkretette. De idén is fogok vetni.
Egymás mellett voltak, ennek ellenére volt olyan tő, ami teljesen vírusos volt, és volt olyan, ami nem. (A zöme szerencsére egészséges volt.)
Egy-egy fészekbe öt mag került, tehát öt tő fejlődött fészkenként. Ennek ellenére nem terjedt át egyikről a másikra. Ezek után nehezen tudom elhinni azt a hivatalos véleményt, miszerint nem a maggal terjed ez a betegség.
Már csak azért is kipróbálom, mert pl. tavaly nem volt egy normális cukkinim, kétszer vetettem 3-3 tövet, de mind eltorzult volt. Lehet hogy kár volt a bevált (és ezért már kicsit unalmas) mag helyett csicsás külföldivel kísérletezni.
Na még egy érv: a patiszont nem károsítja az a vírus, ami a cukkinit igen gyakran eltorzítja.
A patiszonból van kúszó és nem kúszó fajta is. Utóbbi egyszer vetettünk, de nekünk nem jött be. Rövid ideig és aránylag keveset termett. A kúszó változatok viszont a fagyokig teremnek.
Valóban a zsenge a legfinomabb, de ha az utolsó darabokat majdnem éretten eltesszük valami hűvös, de fagymentes helyre, még egy-két hónapig eltartható. Valamit veszít az élvezeti értékéből, de decemberben már kevésbé válogatós az ember...
Hámozni nagyon egyszerű, ahogy már írták is: először szeletelni kell, és csak aztán pucolni. Ennyi a nagy titok. :o)
Nálunk a cukkini és a csillagtök egyformán jól fogy. Nem egyforma az ízük, már csak ezért is célszerű mindegyiket termeszteni. Ráadásul a cukkini valamivel hamarabb kezd, a patiszon meg valamivel tovább terem. (Egyszerre vetve legalábbis eddig ezt tapasztaltam.)
Már csak ez hiányzott... ...híztam vagy 2 kilót! :)))
Nem vagyok ám én ilyen okos, csak igyekszem alapos és precíz lenni, ezért mielőtt belekezdek valamibe, igyekszem minél több forrásból tájékozódni. Ezúttal is csupán ez történt...
h.apci fórumtárssal tárgyaltuk annó hogy melyik színhőmérséklet lehet jobb a palántának én a 3000K írtam,ő a 4000K merthogy közelebb van a természetes fényhez.A saját állásfoglalásomat ez a kép is alátámasztja,a növények klorofil termelése,és látszik hogy 4000K-nél kisebb, mint 3000k-nél.
Ezért elkezdtem egy kísérletet,és egy pari magoncot kb 10 nappal ezelőtt 2 db nagy t, 4000K kompakt fénycső közé tettem napi átlag 12 órában ,és bizony szépen meg is indult a növényke. Tehát összegzésképpen h.apci teljesen korrektul írta le a 4000k mint megfelelő színhőmérséklet .
A mikor tavasszal a 4 lóerös gépet előezör kivittem a földre (2001-ben volt) elkezdtem a 6 kapataggal, az ágyás végén volt egy kis árok, gondoltam fordulok a rotával de csak engem fordított ...... a földbe. Gyorsan felugrottam és körülnéztem látta-e valamelyik szomszéd a "mutatványomat".
Ez egy őszi videó egy 5,5-es géppel, 6 kapával, letaposott kötött talajon. Itt nincs az az ásó amit letaposol. Ilyenkor az a lényeg hogy megkapard, hogy a téli csapadék ne szaladjon le rajta, (mert lejtős) és akkor télen jól felkel a föld. Tavasszal már mélyre megy a rota. Azóta egy 6,5-es gépem van, és nyáron amint kijön a növény és esik az eső, rögtön rotálom, így már ősszel is normálisan fel tudom kapálni. Ez a videó 6-7 éves lehet.
Tehát a szakszerű módszer az egyet lépek, áskálódik kicsit a gép, majd még egyet lépek, és kezdődik előröl :D
Felénk viszont úgy tartják, hogy a rota csak lazításra jó, előtte fel kell ám ásni...
De ha ez a nagydarab ásott földben is ilyen hatékony, akkor kétszer is meggondolom, beszerzek-e egyet... lehet inkább a csodaásót kellene kipróbálni :D
Meg ne próbáld! Úgy van kitalálva, hogy előre menjen. Ha megfordítod hogy hátrafelé menjen, és húzod, akkor ha megbotlasz, magadra rántod. Ezért nem szabad a fűnyírót is csak tolni.
Nem nehéz azt pucolni, csak jó technika kell hozzá. Én előbb szeletelem, majd a szeleteket leteszem deszkára, a kés hegyét megfogom mint a ceruzát, és "körülrajzolom" a szeletet. Pillanatok alatt megy, és kicsit sem nehéz. De szeletelve már krumplipucolóval is könnyű.