Keresés

Részletes keresés

variaga Creative Commons License 2006.06.28 0 0 13
Az idei tiszavirágzás az egyik bulvár szerint most van.
tempxyz Creative Commons License 2004.06.24 0 0 12
Hello,

engem is nagyon erdekel a tiszaviragzas. Ezek szerint tegnap meg az also Tiszan is volt meg a Vajdasagi szakaszon.
En pedig olyan infot is kaptam, hogy ma lenne a viragzas Szolnok kotnyeken.
Esetleg tudtok errol meg valamit, tegnap szurkuletkor latott valaki azon a kornyeken egy kis elorajzast?
Szivesen megkoszonom a tajekoztetast. Azert erdekel mert Budapesthez a Szolnoki tisza van talan a legkozelebb es nagyon szeretnem en is megnezni a viragzast.

udv

hellokocsivigyáztam Creative Commons License 2004.06.23 0 0 11


ma van a tiszavirágzás a tisza szerb szakaszán. (nem tudtam hogy majdnem 15 centisek ezek a jószágok.)

Előzmény: variaga (10)
variaga Creative Commons License 2004.06.21 0 0 10
2004-ben június 20-án volt a Tisza magyarországi szakaszának déli részén a virágzás.

Ez a téma legközelebb egy év múlva lesz aktuális, ha csak nincs valakinek pár szép képe, vagy kedves mesélni valója.


variaga Creative Commons License 2004.06.17 0 0 9
Azt olvastam, hogy azért repülnek a nőstények a folyásiránnyal szembe, mert ezzel egyenlítik ki azt, hogy a vízbe ejtett pete süllyedés közben kilómétereket sodródik lefelé.

Úgy tudom, Szegeden is hagyományosan nagy a virágzás. Egy évben azt olvastam, hogy a biológusok aggódtak a kérészekért, mert a "fényes" aszfalt burkolatot is folyónak tekintették és cirkáltak a város főútjain. Az itt elpottyantott petéből aligha lett valami - ezért aggódtak a tudósok.

Előzmény: karhu (8)
karhu Creative Commons License 2004.06.17 0 0 8
Láttam jó néhányat a(z egészen) Felső-Tiszán még régebben. Emlékeim szerint kicsit később szokott lenni, mi általában július első hetében mentünk kifejezetten a rajzás miatt és szinte mindig elcsíptük. Ennek persze bőven lehet oka, hogy felső szakaszon később repülnek.
Maga a rajzás úgy néz ki, hogy első napon kirepül 8, másodikon 8000, harmadikon 800000000000, negyediken 8000000000000000, ötödiken 800, oszt vége. A legkomolyabb repülésnél nem lehetett látni a túlpartot, annyian voltak. A halak ilyenkor megőrülnek, volt olyan, hogy csónakból szedtem a vízbe hullott kérészeket és egy domolykó szó szerint a kezemből vete ki, holott a domi közismerten óvatos hal, a vizet meg vastagon fedteék a tetemek. Nagy rajzásnmál amikor besötétedik, lerhet hallani a harcsákat, ahogy a felszínen hörpölik be a kérészeket.
A repülés egyébként tapasztalataim szerint úgy zajlik, hogy késő délután jelenik meg az első repülő példány, naplemente előtt van a legnagyobb pörgés és mire teljesen besötétedik, már minde lehullott a vízre. Ja és mégy egy érdekesség: megfigyelésem szerint mindig folyással szemben repülnek.
Amikor én jártam a Tiszára (jó régen), akkor még (állítólag) Tokaj alatt nem repült. Örömmel hallom, hogy már Csongrádnál is van repülés, ez határozottan a víz tisztulását jelzi (ha igaz, hogy 10-15 éve nem volt).
Hirtelen ennyi.
Előzmény: variaga (-)
variaga Creative Commons License 2004.06.17 0 0 7
Helyesbítés: telihold júl. 2-án lesz.

Közben beszéltem valakivel, aki azt mondta, hogy a tiszavirágzás a hőmérséklettől függ. Még eddig nem virágzott az idén a Tisza, de 20-ig várhatóan bekövetkezik. Előjel nélkül, egyszer csak berobban, pár nappal a Körös után (kedden virágzott). A helyiek (halászok, biológusok) nem kötik a teliholdhoz. Pedig milyen romantikus (és jól kiszámítható) lenne :-))))

Előzmény: variaga (6)
variaga Creative Commons License 2004.06.17 0 0 6
Akkor vajon megvárják a július 1-jei teliholdat a kérészek, vagy lesz, ami lesz rajzanak? :-)))))
Előzmény: Ryan (5)
Ryan Creative Commons License 2004.06.17 0 0 5
Ma éppen újhold lesz :-)
Előzmény: variaga (4)
variaga Creative Commons License 2004.06.17 0 0 4
Elfelejtettem megírni, hogy ez egy-két évvel ezelőtti újságcikk.
Előzmény: variaga (3)
variaga Creative Commons License 2004.06.17 0 0 3
Ezt olvastam:
Az idén is megvárták a kérészek a teliholdat. A tiszaviráglárvákból elsőnek kibúvó hímek milliói lepték el a Tisza felszínét csütörtökön este. Mire a nap lement, és a telihold feljött, már csak élettelen kérésztetemek tömegei lebegtek az alig észrevehető lassúsággal hömpölygő folyó felszínén.
Azoknak, akik az elmúlt néhány napban este 7 és 8 óra között Kanizsánál lementek a Tiszára, felejthetetlen élményben volt részük. A lemenőben lévő nap hosszú, egyre sárgább, majd vörösbe hajló fényében a Tiszán hintázó több tucat csónakot mintha köd lepte volna be, pedig csak a kérészek rajzottak olyan tömegben, hogy elhomályosították a víz feletti látóhatárt...

Meg ezt:
. Az Alföld misztikus folyójának varázslatos ajándéka ez az évente újjáéledő kérésznász. Szemet - lelket gyönyörködtető látvány, ahogy a parányi, áttetsző lények felbukkannak a part falából és a fenék iszapjából. Ott cikáznak a víz fölött, a sárga part övezetében, elvégzik utolsó vedlésüket, nászrepülésüket, majd tetemük röviddel ezután aláhullik, s beborítja a folyót. Nemcsak millió nász történik, hanem millió halál is. Különös élmény ilyenkor - naplemente idején - egy csónakban ülve ereszkedni a Tiszán, s hallgatni zizegésüket, bőrünkön, arcunkon érezni táncukat, rezgésüket.

Előzmény: Kilroy (2)
Kilroy Creative Commons License 2004.06.17 0 0 2
A f@szom a gyaliba, hogy ezer évig tart, amíg elmegy egy hozzászólás... már elnézést.

Grat Janibá :-)

De hogy ontopic is legyek (:-D):

Nem értem, miért feltétele a tiszavirágzásnak a telihold. Bár lehet, hogy így van, de ez akkor is meglepett. Annál is inkább, mivel én asszem* láttam már tiszavirágzást és emlékeim szerint nappal volt, amikor is vajmi inddifferens, hogy milyen a hold.

*Nem emlékszem pontosan, nagyon sok túraélményem van, közte sok vízitúrás is...

Előzmény: Janibacsi (0)
Kilroy Creative Commons License 2004.06.17 0 0 1
Nem 0 élmény lehet...
Előzmény: variaga (-)
Janibacsi Creative Commons License 2004.06.17 0 0 0
A telihold az az amikor megkozelitoleg 0 alaku e jeles egitest?? :o)

Jano

Előzmény: variaga (-)
variaga Creative Commons License 2004.06.17 0 0 topiknyitó
Azt hiszem, olyan lehet, hogy aki egyszer látta, sohasem felejti el. Ez egy olyan nemzeti kincs, amit közülünk is kevesen ismernek, pedig talán épp ma lesz az idei csoda. A csongrádi emberek ma estére várják.
Feltétel, hogy telihold legyen. Ma este lesz telihold?
Ki tudja?
Kinek van szép emléke a tiszavirágzásról?
Ki megy el megnézni?
variaga

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!