Keresés

Részletes keresés

zuglo_14 Creative Commons License 2004.11.16 0 0 3
"A hálózat a földszinten elhelyezett UTP-s switch-en keresztül áll össze..." Ezt nem egészen értem, jelenleg ez a "switch" a kapu a net felé? Vagy hogy is van?
Előzmény: tcs (-)
zuglo_14 Creative Commons License 2004.11.16 0 0 2
Feltétlenül kell "tartományvezérlő pc"?
Mi a feladat amit tudnia kellene?
Feltételezem az lenne a lényeg, hogy a négy gép egymástól függetlenül müködhessen, azaz tök mindegy melyik van be- vagy kikapcsolva...
Illetve mindegy, hogy melyiken milyen op-t használnak éppen?
Esetleg nyomtató megosztás?
Elvileg elég egy router is? Az kapcsolodna a netre, megosztaná a gépek felé, egy gépről html felületen be lehet konfigolni, egy picit komolyabb már tüzfalat is tud, stb...
Előzmény: tcs (-)
NevemTeve Creative Commons License 2004.10.19 0 0 1
Mit jelentene a "tartományvezérlés"? Központi user-adatbázist? Nem hiszem hogy ez otthoni hálózatnál szükséges lenne, különös tekintettel arra, hogy DOS-ban és Windows9x-ban nincsenek(nem nagyon vannak) user-ek. Internet megosztásra az ADSL-router nevű eszköz lenne praktikus: kevesebb áramot is fogyaszt, és még switch is (pl 4 port).
pjamesch Creative Commons License 2004.10.19 0 0 0

Egy darab Linux-os gép minden további nélkül ellátja kért funkciókat. Én Slackware-t használok mert csak azt és nem többet kell feltenni amit kell. Nincs grafika, de nem is kell neki erre eröforrás. Egy Pentium 100-as vagy 133-as gép, 32MB RAM, 1 GB HDD /de ez csak a kikonfiguráláshoz, fordításokhoz kell, utánna nagyrészt üres/, Samba / a dózereknek/, DNS, a modemet erre kell kötni és ha valaki internetezni akar akkor automatán tárcsáz, ha már senki sem netezik akkor bont, tüzfal, ha kell a levelezést is elrendezi /biztos kihagytam valamit ... /.

 

Ennyi.  Telepítés, konfigurálás - nekem - kb. fél nap. Jó pár ilyen rendszert összehoztam már, bár a zömük Chello-s vagy ADSL-s.

 

Jamesch

 

 

Előzmény: tcs (-)
tcs Creative Commons License 2004.10.18 0 0 topiknyitó

Külön tartományvezérlőt (Domain server) szeretnék működtetni az otthoni 3 gépes hálózatomhoz. Szeretném ezt a legolcsóbban (régi alaplap, kevés RAM, kis vicsi, stb.) és kis fogyasztással (kikapcsolt monitor...) megoldani.


Milyen célszoftver szükséges ehhez, és honnan lehet azt megszerezni (letölteni)? Milyen minimál HW-en tud az futni?

 

A jelenlegi konfigurációk (ezeken nem kívánnék változtatni) a következők:
(Mindegyiken több oprendszer indítható BootManager-rel)

1. Emeleti "szupergép":
- Compaq ház/alaplap, P4 1.5GHz, 512MiB RAM, 20+120 GiB vincsik
- Belső telefonos modem, egyebek
- W2K, W98SE, DOS-6.22, Suse-Linux-9.1
- Funkció: gyerekek(4db) tanulás, játék, internetezés, CD írás

2. Földszinti "munka" gép I.:
- P2-366MHz, 128MiB RAM, 8GiB vincsi
- W98SE, DOS-6.22 (ritkán)
- Funkció: munka

3. Földszinti "munka" gép II.:
- P3-800MHz, 256MiB RAM, 80GiB vincsi
- Külső modem, egyebek
- W98SE, DOS-6.22, WXP, SuSe-Linux-9.1
- Funkció: munka, internet (ritkábban), gyerekek játék

 

A hálózat a földszinten elhelyezett UTP-s switch-en keresztül áll össze, és ide csatlakoztatnám a 4. gépet is, amely a nap nagyobbik részében bekapcsolva lenne.

Szoftvernek én valamilyen Linux-félére gondoltam, de nincs benne tapasztalatom melyik tudja ezt, vagy milyen csomag kell hozzá.


Tartományvezérlő helyett jó olyan felhasználói névlista szolgáltató, amely megfelel a W98, W2K, WXP és SuSe-Linux számára. Jelenleg ezt az emeleti gép lája el, de ha nincs bekapcsolva, vagy W98-on játszik valaki, máris nincs hálózat. Egyébként is gondok akadnak az egymásra találással, és internetezés közben a tűzfal miatt végképp nem férnek a gépek egymáshoz.

 

Szintén szeretném megoldani az internetes kapcsolatmegosztást valamilyen routerrel. Ehhez vagy egy 5. gép (szintén Linux?) kellene, vagy kérdéses, hogy a 4. el tudná-e látni ezt a feladatot is?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!