Keresés

Részletes keresés

Tonio 2.0 Creative Commons License 7 órája 0 0 1107

Mindenkinek vannak jobban és rosszabbul sikerült előadásai, ezzel önmagában nem lenne gond.

Itt nem színházesztétikai kérdésekről van szó, hogy kinek tetszik a kisrealista (a szavak színháza), meg kinek a költői (vagy minek nevezi a színházát), amiben fontos a zene, a mozgás, és inkább a szívre kíván hatni, mint az agyra, aztán vagy összeáll valami, vagy nem. Valószínűleg rá jobban hatott az orosz, balti, szláv, stb színház, az anyaországiakra meg a német. De igaziból nem értek hozzá, de az okosok ezt mondják.

De nem ez itt a probléma, hogy az ő rendezései kinek tetszenek, és kinek nem.

Még csak nem is az, hogy szinte kizárólag ilyen rendezőket hív, mert a magyarok, akik voltak, már nem járnak a Nemzetibe rendezni (Zsótér, vagy az országból is távozó Szász János stb).

Még csak az se, hogy széthullik a társulat, és lassan csak azok maradnak, akiket Beregszászból hozott (meg a saját kaposvári diákjai egy része).

Meg hogy a Nemzeti ilyen vagy olyan, ennyien vagy annyian nézik. Ettől még jó is lehetne, bár nyilván a művészetben ezt nehéz megragadni, de láttam már, szerintem nagyon erős előadásokat csúnyán megbukni, és számomra érdektelen blődségeket hatalmas szériákat futni.

Itt már emberi dolgokról van szó.

Szerintem neki is az lenne az érdeke, hogy hagyja ezt az igazgatást, fontoskodást, pozícióhalmozást a fenébe, és foglalkozzon inkább a rendezéssel, hátha néha betalál egy-egy jó előadással.

Persze ezt láthatóan nem tudja / nem akarja megtenni.

Előzmény: barrix1 (1106)
barrix1 Creative Commons License 8 órája 0 1 1106

Az a baj, hogy Vidnyánszky kapott esélyt, pénzt, paripát, fegyvert, és mégsem tudott jó Nemzeti Színházat csinálni. Volt rá 11 éve. Nézzük meg a társulatot: van kb. három-négy említésre méltó színész, és ugyanennyi színésznő. Mínusz 1-1 mindenhol, mert Bodrogi már nem játszik túl sokat, Udvaros meg elmegy, ugye. A Nemzetiben úgy mennek előadások, hogy ingyenjegyeket osztogatnak rá. Ha jegybevételt is kellene produkálniuk, mint mondjuk a Vígszínháznak, kongana a nézőtér. Másrészt Vidnyánszkyt én rendezőként sem tudom értékelni, bár csak két rendezését láttam. Az Úri muri legalább valamilyen volt, és Cserhalmi- Trill jól működött, a másik valami szörnyű értelmetlenség, nézhetetlen volt. És én egyébként totál nyitott vagyok mindenféle színházra, több száz előadást láttam életemben.  

Előzmény: Tonio 2.0 (1105)
Tonio 2.0 Creative Commons License 1 napja 0 0 1105

Lehet, hogy ez kisebbségi vélemény, de V. szerintem őszintén lemondott, csak nem engedték el a kezét, mert egyszerűen nincs kit a helyére ültetni. Cseke Pétert? Dörnert? Nemcsákot? Balázs Pétert? Nagyon gyenge a NER kulturális vezetőinek színvonala. (Tisztelet a kivételnek, pl Baán László.)

Ezért aztán színházvezetőnek is inkább simulékony (többnyire másodvonalbeli) színészeket kezdtek el választani, "velük nem lesz gond" alapon.

 

Amúgy az lenne a poén, ha a koleszterin nem hatna, és V. valami csoda folytán 10 év múlva is a Nemzeti igazgatója lenne, és megválasztanák a Nemzet Színészének Alföldit. Akkor V. szerintem közölné, hogy ő ezt nem hajlandó tudomásul venni. :)

Előzmény: kannibál Kovács (1104)
kannibál Kovács Creative Commons License 1 napja 0 1 1104

Vidnyánszky szerintem a kormánypártnak is egyre kínosabb, de nincs kit a helyére ültetni.

 

Amúgy tud valaki arra példát mondani, hogy Alföldi Róbert bárkinek a megválasztásakor hisztibe kezdett volna?

 

Az ő igazgatósága alatt kapta meg a díjat Tordy Géza, Haumann Péter és Molnár Piroska mellett a nyíltan jobboldali elkötelezettségű Sztankay István, és érdekes módon semmi jele nem volt annak, hogy a Nemzeti akkori igazgatójának ezzel bármiféle problémája lett volna.

Tonio 2.0 Creative Commons License 2 napja 0 0 1103

Ahogy mondtam, szerintem: jó rendező (volt), nem jó igazgató, és borzalmas kommunikátor.

Nem való vezetőnek, aki ennyire kicsinyes, és ilyen könnyen kijön a sodrából. Főleg hogy amúgy teljesen jogos kérdést tettek fel neki, nem azt, hogy női -e a napszemüvege (most mondtam egy hülyeséget a sajtóból, nyilván a másik oldalon is vannak ilyen példák).

Van olyan kérdés, amire azt mondom, hogy jogosan söpri le (azt sem ilyen stílusban), de ez nem ilyen volt, hanem egy teljesen jogos kérdés.

Előzmény: Ások-apa (1102)
Ások-apa Creative Commons License 2 napja 0 2 1102

Igen, én is felkaptam a fejemet Kulka János azon mondatára, hogy "Molnár Piroska hívott.........!" 

És az is meglepett, ahogy az Rtl riportere szalad a "nagyon csúnya ember" mellett, aki pikírt módon beszélt neki. (Tudom, hogy nem illik, ergo, csúnya dolog bántani valakit azért mert nem egy szépség, mert nem tehet a kinézetéről, röstellem is magam!)

De akárhányszor mutatják Vidnyánszkyt, az jut eszembe, hogy ilyen exponált státuson, ráadásul állandóan kirakatban lévő közszereplőként is, miért nem egy elegánsabb, mutatósabb személy kerül??!!

De ha már a külcsín olyan amilyen, legalább a belbecs lenne olyan, hogy kompenzálja az embert. De nem!  És sajnos ezért csúnyább Vidnyánszky a kelleténél, mert a stílusa, maga az ember, akiből dől a gyűlölet, és a rosszindulat........Azt hiszem, hogy én maradok továbbra is a "hatalmasok" mondásánál! 

Előzmény: Tonio 2.0 (1101)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2 napja 0 1 1101

Vidnyánszky amúgy ezt is el akarta sunnyogni, és majdnem sikerült is neki.

Már amikor Kulkát megszólaltatták, furcsa volt, hogy azt mondta: "Molnár Piroska hívott, és azt mondta: Nemzet Színésze vagy!"

Szinte senkinek sem tűnt fel a teljes magyar sajtóban, hogy itt valami nem stimmel, csak aztán Vidnyánszky pechére az rtl - vagy magától, vagy valakitől kapott egy fülest, mindegy - rátenyerelt az ügyre.

Előzmény: Ások-apa (1099)
pákosztos cica Creative Commons License 3 napja -2 2 1100

Igen! 

Előzmény: Ások-apa (1099)
Ások-apa Creative Commons License 3 napja 0 2 1099

Először is gratulálok Kulka Jánosnak! Megérdemelte a megtisztelő címet! Viselje egészséggel még sokáig!


Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház igazgatója körül az utóbbi hónapokban nagy volt a médiafelhajtás. Nekem erről az emberről az alábbi mondás féle, nyelvtörő féleség jut eszembe, akárhányszor meglátom!

 

" Azt mondják a hatalmasok: - Akinek a hat alma sok, az már ahhoz hatalmas ok, hogy ne legyen hatalma sok! "

pákosztos cica Creative Commons License 4 napja -3 2 1098

„Mennyi indulatot vált ki a hatalmasokból, ha valaki ott van, ahova egyébként is való: a Nemzet Színészei között. Aki pedig irigyli tőlünk azt a pici szabadságot is, hogy tizenegyen dönthetünk a tizenkettedikről, annak az órája rossz irányba ketyeg. Már ameddig ketyeg."


Cserhalmi György

Tonio 2.0 Creative Commons License 6 napja 0 0 1097

Tényleg gáz a dolog, de ezt is lehetett volna máshogy kommunikálni.

 

Pl: "Megkértem Molnár Piroskát, hogy ő mondja el neki, arra gondoltam, hogy János is jobban örülne, ha egy régi kedves kolléganőjétől hallaná az örömhírt."

Ehelyett jött ez a "magának arra se válaszolok, hogy nappal van -e, vagy éjszaka"... :-)

Előzmény: _Colin_ (1096)
_Colin_ Creative Commons License 6 napja 0 3 1096

Tehát azért nem választhattak három hónapig új tagot maguk közé, mert a Nemzeti Színház igazgatója foggal-körömmel ragaszkodott ahhoz, hogy neki ott kell lenni és az ő dolga értesíteni az újonnan kitüntetett személyt. Majd miután a magyar nemzeti színjátszás nagyjai erre is legyintettek, hogy jól van, legyen úgy, ahogy a toporzékoló óvodás szeretné, akkor meg egyszerre csak minden indoklás nélkül megtagadja a "kötelességét", hogy ő értesítse elsőként a friss tagot. Dedó.

Amit Vidnyánszky Attila az elmúlt tizeniksz évben művelt a magyar színházművészettel a kultúrpolitika tótumfaktumaként, arra a legenyhébb kifejezés az, hogy lélekromboló.

Tehát a saját kritériumrendszere szerint nincs joga a Nemzeti Színház igazgatójának lenni.
Mert én azt mondom.

Tonio 2.0 Creative Commons License 6 napja -2 0 1095

Azzal amúgy egyetértek, hogy az rtl lélekromboló. Érdekes, hogy a másik, hasonlóan lélekromboló ker tv-nek viszont vígan nyilatkozik, milyen érdekes... :)

Tonio 2.0 Creative Commons License 6 napja -1 0 1094

Vidnyánszky jó rendező, nem jó igazgató, és csapnivaló kommunikátor, egy időzített bomba.

Csodálom, hogy eddig nem szálltak rá, jó alany, mert hamar kijön a sodrából.

kannibál Kovács Creative Commons License 6 napja 0 0 1093

És van még egy ikonikus Szomszédok-színész, akinek van esélye a bekerülésre. Igaz, nem volt főszereplő, de főleg a sorozat első szakaszában egy fontos karaktert játszott.

A hírnevét azonban a hatvanas évek kosztümös filmjei alapozták meg.

Szégyen, hogy máig nem kapott semmiféle komoly színészi díjat.

 

Most lett nyolcvanéves.

 

Kovács Istvánról van szó.

Előzmény: Tonio 2.0 (1089)
kannibál Kovács Creative Commons License 6 napja 0 0 1092
Tonio 2.0 Creative Commons License 2024.05.08 -1 0 1091

Lassan 25 év alatt kettő debreceni színészt választottak.

 

Epres amúgy kormánykritikus, az utóbbi időben leginkább annak kapcsán hallani róla, hogy miképpen szidja a rendszert.

Előzmény: kannibál Kovács (1090)
kannibál Kovács Creative Commons License 2024.05.08 0 0 1090

Epres akkor lesz biztos befutó, ha Debrecenbe szerződik.

Előzmény: vanda62 (1088)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2024.05.08 0 0 1089

A pincér?

Hát, nem tudom...

 

Viszont aki talán bekerülhet, Trokán Péter.

vanda62 Creative Commons License 2024.05.08 0 0 1088

Egyetértek. Eprest többször is láttam e-színházi közvetítésben, többek között a József és testvéreiben. Nagyszerű volt. 

Előzmény: _Colin_ (1086)
kannibál Kovács Creative Commons License 2024.05.08 0 0 1087

Nemcsák már most abban a korban van, hogy akár meg is kaphatná. És soha, sehol, semmilyen összefüggésben nem merült fel a neve. Mert neki tényleg Vágási Feri volt a NAGY SZEREP.

Előzmény: PettikkForum (1085)
_Colin_ Creative Commons License 2024.05.07 0 0 1086

Azért túlzásokba ne essünk.
A még élő Szomszédok-színészek közül a már említett Pásztor Erzsin kívül talán még Epres Attila lehetne hunyorítva Nemzet Színésze szint: ahogy a kiváló és több műfajban otthonosan mozgó Gera Zoltánt is 90 éves korában választották be, mint a szakma nagy öregjét, teret a karakterszínészeknek is jeligére, kb ehhez hasonlatosan tudnám elképzelni mondjuk 25 év múlva Epres Attila kitüntetését, aki egyébként színpadon és szinkronban is nagyszerű, csak valahogy nem az a kifejezett közönségkedvenc - főhős alkat. Ha addigra a grémium tagja lesz mondjuk egy Mácsai Pál, akkor szerintem valamelyik szavazáson könnyedén felmerülhet Epres neve is.

Előzmény: PettikkForum (1085)
PettikkForum Creative Commons License 2024.05.07 -2 0 1085

És Nemcsák Károlynak is

Előzmény: kannibál Kovács (1084)
kannibál Kovács Creative Commons License 2024.05.07 0 1 1084

Nem emiatt kapták, de ez is közrejátszott benne.

 

Egyébként a többi szomszéd már aligha kapja meg. Bár Pásztor Erzsinek még összejöhet.

Előzmény: Tonio 2.0 (1082)
vanda62 Creative Commons License 2024.05.07 -2 0 1083

Pár hónapja a Rubicon Budapest éjszakai életével foglalkozott. Az egyik képen ott volt Komlós Juci, húszévesen, szőkén és  szexin, kivágott, szupermini táncruhában, csillogó selyemharisnyában, az édesapja mulatójának aligruhás görljei között. Vicces volt. 

Előzmény: Tonio 2.0 (1082)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2024.05.07 0 1 1082

Negyedik, és egyben utolsó, de ez tényleg durva.

 

Viszont egyikük sem emiatt kapta...

Előzmény: kannibál Kovács (1081)
kannibál Kovács Creative Commons License 2024.05.07 0 1 1081

Közben azért nem árt hozzátenni, hogy Raksányi Gellért, Komlós Juci és Zenthe Ferenc után Kulka a negyedik olyan Nemzet Színésze, aki tagja volt a Szomszédok élcsapatának. És a már elhunyt színésznagyságoknál is minden esetben kitüntetett helyen volt megemlítve a teleregényben való szereplés.

 

Etus pedig egy egészen jó karakter volt, engem például egyáltalán nem irritált.

Előzmény: Tonio 2.0 (1079)
vanda62 Creative Commons License 2024.05.07 -2 0 1080

Nekem Jeremy Brett a kultikus, még úgy is, illetve annál inkább, hogy Tahi-Tóth hangján szólalt meg:-)

Előzmény: Tonio 2.0 (1079)
Tonio 2.0 Creative Commons License 2024.05.07 0 1 1079

Így kapcsolatom a kultikus művel hamar véget ért, én a Kádar rendszer agyzsibbasztó provincilizmusát és ízléstelenségét láttam benne.

 

Mert az.

 

Bugyuta párbeszédek, nagy bölcsességek, "életigazságok" (szeressük egymást, gyerekek, drágul a tej és a kenyér, de hát mit lehet tenni), borzalmas zene, és a színészfelhozatal is vegyes. Pl a feleség megkapta Etus szerepét, aki minden idők legidegesítőbb karaktere magyar sorozatban, pedig a Nagypapától Berényi Mikiig erős a felhozatal.

 

Az pedig, hogy kultikus. Valakinek a Neoton Família is kultikus, vagy a Dolly Roll, ezzel mit kezdjen az ember?

Valaki meg trollkodásból nézi a mémeket (a sorozat egyetlen értékelhető karaktere egyébként Janka néni volt, de ő is túl volt tolva...)

 

Ha valami kultikus, az nekem a Csengetett Mylord.

 

Az országos ismertség meg a színészi nagyság nem feltétlenül jár együtt, sőt.

Kulka mondjuk üdítő kivétel, és őt azért nem csak Magenheim doktorként lehet ismerni.

Ellentétben Chuck Norris féltestvérével, aki örökké Vágási Feri marad, a gazdagréti Batman.

Nehéz komolyan venni ezt a sorozatot, és azt is, hogy ezt egykoron tömegek nézték.

Előzmény: vanda62 (1077)
vanda62 Creative Commons License 2024.05.07 -2 1 1078

Ez még a jobbik eset, ha a Szomszédok jut eszébe valakinek róla. Én nagyon szeretem, örülök neki, hogy nyert, de nekem mindig Jágó, és a Otellóék kaposvári hitvesi ágyán végrehajtott gerilla akciója jut eszembe róla:-) De akkor még ifjú volt és bohó, és rendezői utasításra tette, amit tett:-) 

 

Egy harmincötéves idézet: "Jagót Kulka János játssza, könnyed eleganciával, fölényes intellektuális vértezettel. (A szereposztás e ponton a legsikerültebb.)" 

Előzmény: Tonio 2.0 (1075)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!