Keresés

Részletes keresés

szomorce Creative Commons License 2006.06.10 0 0 137

Mi az, hogy zrikálsz?

 

És így nem tudtok meggyőzni, hogy ti tudjátok... ...

TTAMAS Creative Commons License 2006.06.09 0 0 136
Alighanem igazad van.
Előzmény: Zitka (135)
Zitka Creative Commons License 2006.06.09 0 0 135

Kémiából zh-t írtál? Tehát tanultad egyetemen? :-OOOOOOO És fogalmad sincs a kén-dioxidról? Kezdem azt hinni, hogy folyamatosan zrikálsz bennünket...

 

Előzmény: szomorce (134)
szomorce Creative Commons License 2006.06.09 0 0 134

Nehogy azzal ijesztgessetek, hogy ti emlékeztek az iskolás kémia anyagra, mert még el találom hinni!

Én még a legutóbbi kémia zh anyagára sem emlékszem!

Ezek a dioxidok meg trigliceridek mind olyan egyforma nevűek, hogy képtelen vagyok nem összekeverni őket!

 

De lángelmétek fitoktatásául összeveszhetnétek itt a képleteken is, még mindig jobb, mintha engem  *ogattok!

:)*

TTAMAS Creative Commons License 2006.06.08 0 0 133
:))
Előzmény: ribizli (132)
ribizli Creative Commons License 2006.06.08 0 0 132
Nna, most lebuktál, már nagyon régen nem fekete a por, mert szárítás előtt hypoval kezelik, hogy ne legyen olyan feltűnő, és pl. a citromra is szórhassák! Régen tanultad a kémiát, TTAMAS. :))))))))
ribizli
Előzmény: TTAMAS (131)
TTAMAS Creative Commons License 2006.06.08 0 0 131

Mi az a kén-dioxid?

 

A kéndioxid fekete por, az arabok ezzel szórják be a fehéreknek szánt élelmiszert, hogy lassan meghaljanak tőle. Ha óvatosan szeded ki a mazsolát, akkor ottmarad a zacskó alján.

 

:))

 

Komolyan:

 

A kérdés csak annyira ciki, mintha megkérdeznéd, "Ki a fene az az Ady Endre?".

Tananyag az általánosban, tananyag a középiskolában...

Előzmény: szomorce (124)
szomorce Creative Commons License 2006.06.07 0 0 130

Jó ez az oldal, köszi!

:)

Zitka Creative Commons License 2006.06.07 0 0 129
Már bocs, de azt ismered, hogy Google? ;-)) Legelső találat Grocceni oldala.
http://www.grocceni.com/konzerv.html#cukros:

" Kandírozásnak nevezik szaknyelven a gyümölcsök szárazon, cukorban történő tartósítását."
Előzmény: szomorce (128)
szomorce Creative Commons License 2006.06.07 0 0 128
Én azt sem tudom, hogy mi az a kandírozás. Mi az? Miben különbözik az aszalástól? Tegnap ettem kandírozott ananászt, mivel itthon azt is találtam, és fogalmam sincs, hogy mi lehetett abban az ananászban, amitől nincs szétrohadva, hanem eláll. A zacskójára nem volt ráírva...
ribizli Creative Commons License 2006.06.06 0 0 127
Sőt, a Cicvarek-féle szuper savanyúság-tartósítólébe is borkén kell.
A mazsolánál (és más aszalt gyümölcsnél is) azért használják, hogy világos maradjon = ne oxidálódjon.
Azért én nem dicsekednék azzal, hogy nem tudom, mi az a kén-dioxid...
ribizli
Zitka Creative Commons License 2006.06.06 0 0 126
Elégetik a ként, és abból lesz a kén-dioxid. :-) Antioxidáns hatása van, régen az befőttnek való fehérhúsú őszibarackot is így "kénezték" nagyanyáink. De használják pl. boroshordók fertőtlenítésére is. EGy kénszalagot meggyújtanak, és belógatják a hordó nyílásán.
Előzmény: szomorce (124)
szomorce Creative Commons License 2006.06.06 0 0 125
szomorce Creative Commons License 2006.06.06 0 0 124

Most vett apukám egy ilyen jó nagy zacskó mazsolát, rá van írva, hogy Iránból származik, összetétel: mazsola, kén-dioxid. Ez legalább 2 kilós zacskó.

Mi az a kén-dioxid?

jogar9 Creative Commons License 2005.10.13 0 0 123
A Kossuth rádióból idézem a cikket:
"Külföldi permetlé miatt ne tégy a süteménybe citromhéjat!
A citromféléket kezelésnek vetik alá romlás ellen
2005. október 12., szerda 13:52
9951 olvasás
A növényvédelmi szolgálat rendszeresen vesz mintát a határon, Röszkénél és Nagyalaknál.


Süteményekben elmaradhatatlan, és koktélokban is ízletes a citromhéj. Az íz mellett azonban veszélye is van, hiszen gombaölő szer maradhat a héjon. Azt azonban a vásárló nem tudja, hogy mennyi az élelmiszerbiztonsági várakozási idő, mert ez nincs feltüntetve, például a csomagos kiszerelésben a hálón. A harmadik országokból érkező citrusféléket a határon ellenőrzik, és csak ezután mehetnek tovább az Európai Unió piacaira. A narancs és citrom jelentős része Törökországból érkezik, és Csongrád megyében a Növény és Talajvédelmi Szolgálat szakemberi megvizsgálják a narancsot és citromot. Ám az ide érkező szállítmányokra kezelés nincs írva, hogy milyen vegyszerrel permetezték például. Bizalom elve alapján megy, hogy növény védőszer maradék mentes áruról van szó, illetve a megengedett hatóanyag szintig van.

A citromféléket kezelésnek vetik alá romlás ellen, mert hűtőtárolókban is nagyon gyorsan romlik egy gombabetegség következtében. A szolgálat rendszeresen vesz mintát a határon, Röszkénél, és Nagyalaknál. A szakember szerint, ha valaki jól lemossa a citrom héját, akkor ha van is esetleg szermaradvány, annak jó része lejön. Süteményekbe meg egyébként sem olyan nagy mennyiségben teszünk citromhéjat, de a Terméktanács szerint így sem kimondottan javasolt.
Gazdagh Bernadett Kossuth Rádió Napközben"
lódi Creative Commons License 2005.10.12 0 0 122
Az éretlen narancs is tele van növényvédőszer maradvánnyal.
Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa el: Carson: Néma tavasz c. könyvét. Megdöbbentő és nagyon igaz. Máshogy fogod nézni a világot.
Előzmény: vakbarát (121)
vakbarát Creative Commons License 2005.09.05 0 0 121
Az idén én sem ettem csak éretlen narancsot.
szomorce Creative Commons License 2005.06.22 0 0 120

Ezt nézzétek :) :

http://cukor.lap.hu/

Stoner Creative Commons License 2005.03.15 0 0 119

TTamás!

Gratulálok! Az én csicsókám azt hiszem a pockok hasában végezte. Az üvegházban, viszont a medvehyagyma már bújik. Az áfonyának kicseréltem a földjét tőzegre. A szőlők is barkásodnak... Itt a tavasz!!

Előzmény: TTAMAS (118)
TTAMAS Creative Commons License 2005.03.15 0 0 118

Tényleg? :))

 

 

Előzmény: Stoner (117)
Stoner Creative Commons License 2005.03.15 0 0 117

TTamás!

Csicsókát lehet termeszteni virágládában is. Epret is, meg sóskát, spenótot, petrezselyemzöldet, miniparadicsomot, fűszernövényeket: Majorannát, rozmaringot, snidlinget, borsfüvet, zsázsát, stb.

Előzmény: TTAMAS (115)
szomorce Creative Commons License 2005.03.14 0 0 116

:)

Ő, az volt a Nők Lapjában, hogy a növényeknek vannak érzelmeik... :) Szerelmesek is pl, meg ilyesmi. Ez olyan romantikus, nem? Csak ülnek egymás mellett egész évben, vagy éveken át, és ez a szerelmük. Hhh, de szeretnék növény lenni... :)

Előzmény: TTAMAS (31)
TTAMAS Creative Commons License 2005.03.11 0 0 115
A legbiztosabb kétségtelenül a saját termelés. Sajnos, földem csak virágládában van, úgyhogy ez nekem nem járható.
Előzmény: Stoner (114)
Stoner Creative Commons License 2005.03.11 0 0 114
Nálam 12 éve nincs vegyszerhasználat. Pocsék, köves talajon próbálkozom. 3 éve begurultam, mert semmi sem akart teremni. Elkezdtem a növénymaradékokat egy helyre rakni, és az 5 éve lekupacolt fa és levélhulladékokat felbontottam és átszitáltam. Ezt raktam az ágyásokra. Készítettem olyan ágyásokat, ahol fonott keretet alakítottam ki és ebbe dobáltam a maradékot. (csak növényt eszünk). Mivel a tönköly, amit vettem elég sok pelyvás szemet tartalmazott, és egydarabig próbálkoztam búzafűkészítéssel, de nagyon macerás volt, ezért kidobtam a pelyvás búzát. Szépen kicsírázott, sűrű búzatenger lett belőle. Erre fogtam és fejreállítottam. Az egész megfordult és összekomposztálódott. Tavasszal egyszercsak elkezdtek hatani a tök és cukkini magok, a paprika és paradicsommagok. Egy darabig hagytam őket, aztán egy kis rendet vágtam köztük, de alapvetően együtt hagytam őket. Bőven volt zsenge tök és cukkíni, meg paradicsom. A paprika nem szerette a tumultust, de kínjában mindegyik hozott egy kis termést. Kíváncsi voltam, mit fognak ezek együtt csinálni? Nagyjából felosztották egymás közt a helyet. Volt még csicsóka is és az is szépen termett. Hatalmas gumókkal ajéndékozott meg. Az egész nem volt több 2 négyzetméternél. Alatta márgás murva volt. Azóta újabb halmok kerültek rá és várom a tavaszt, hogy az egészet felforgassam és aztán a kelés... Mindenképpen folytatom a kísérletet. Van még a telken vadkörte, egy körzetben, azt beoltottam nemes vesszőkkel. Az egyik már szépen termett. Nem hiszitek, milyen finom volt. Az nyári körte. Tavaly egy kicsit visszafogta magát. A többi ezután fog teremni. Van még sokféle növényem és gyümölcsöm, amik nem láttak semmilyen vegyszert (Őszibarack, sok magról kelt régi szagosbarack) és már szépen teremtek. Más is próbálkozhat. Én ugyan a piacról étkezem, de a tervem egy önellátó családi gazdaság. Semmi üzlet, csak a mi számunkra. Nagyon jó szórakozás. A szomszédban van egy póni, aki szépen "termel". Tavasszal jön a lócitrom érett formában a kupac aljáról. Hát így megy ez kérem szépen...
Előzmény: Aval (62)
glad Creative Commons License 2005.03.11 0 0 113

Tényleg nem akarom itt a pánikot kellteni, de többséghez hasonlóan pár hete még bennem is az élt, hogy:

nagyűzemi = vegyszer+műanyag íz

kis gazdálkodó = ízeltes+ (szinte)nulla vegyszer

Aztán egy másik topicba írta a gazdálkodós aggályokat egy élemiszerügyi szakértő és akkor döbbentem rá, hogy milyen igaz is ez.

 

A legjobban amúgy a következő aggaszt:

Ha vegyszeres gyümölcs kerül ki a boltokba....

-Nagyüzemnél az esetek nagyrészében fel se merül a hozzá nem értés csak valamilyen előnyért bevállaltak rizikót.

Ebből kiindulva csak kisebb rizikót mernek vállalni (a többség), mert ha a lelki ismereti okokat ki is zárjuk azért ott a felelőségre vonás lehetősége.

Szóval többnyire itt kisebb kockázati tényezővel kell számolni.

 

-Kis gazdák esetén most zárjuk is ki a szándékoságot és nézük csak a szakszerütlenséget.

Ha valamilyen ismeret hiányában követ el túlmérgezést egy gazda, akkor az lényegesen veszélyesebb, hisz nem egy mérlegelés utáni rizikó vállalás volt hanem figyelmetlenség és szakszerütlenség.

Ez persze jobbszándékú mint a nagy üzemi szándékos hiba, de veszélyesebb is az egészségre.

 

Kicsit off, de mégis ide tart egy kicsit:

Nem rég zárult le egy mérgezéses tárgyalás, ahol a bírósági vizsgálatok kizárták a szándékoság lehetőségét.

A nénike a rántott húst véletlenül patkány méreggel panírozta.

Nénike kórház, bácsika temető....

 

De hagsúlyozom, nem pánikolni akarok csak legyünk tisztába ezekkel, mert a legtöbb ember nem ismeri ezeket a tényezőket.

TTAMAS Creative Commons License 2005.03.10 0 0 112

A legdurvább hibákat a háztájiban tudják elkövetni. A többség ki sem tudja mérni az előírt dózist.

 

Az uborka peronoszpórára van 1 nap várakozási idejű termék is. (Mi gyártottuk.)

Előzmény: Aval (110)
glad Creative Commons License 2005.03.10 0 0 111
Egy hajszálnyi a nagyüzem javára, hogy ők nem engedhetnek meg maguknak bizonyos dolgokat, mert túlsokat veszíthetnek, ha balhé van.
Előzmény: Aval (110)
Aval Creative Commons License 2005.03.10 0 0 110

Mondhatok egy ellenpéldát?

Nagyüzemi uborkatermesztés: le kell vegyszerezni az állományt, már nem tudom mi ellen, de a várakozási ideje hosszú, és addig az ubik megnőnek, és ha végigvárnák a várakozási időt, addigra tönkremenne a termék.

Hogy pótolni lehet-e valamivel? Biztos, de az drága is.

és egy nagyüzemnek is nagyon meg kell gondolnia mire költ!

 

Egyszer hallottam egy beszélgetést, egy termelő mondta, hogy szép-szép az áruja, de ő abból nem eszik, mert tudja mi van benne, inkább megy a közeli anyókához.

 

Szerintem itt is meg ott is vannak furcsa dolgok, nem érdemes skatulyába húzni se a primőrt, se a nagyüzemi termelőket!

 

Szerintem!

Előzmény: glad (107)
petike23 Creative Commons License 2005.03.10 0 0 109
Jelen. :)
Előzmény: bcontact (108)
bcontact Creative Commons License 2005.03.10 0 0 108
Sziasztok!
Jó a téma, engem is érdekel, főleg amióta van egy 14 hónapos kisfiam.
Megpróbálok idecsalni 1-2 hozzáértőt hogy többet megtudjunk.
Kis türelmet kérek.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!