Keresés

Részletes keresés

szalmaszeg Creative Commons License 2011.11.07 0 0 51

Sziasztok

Meg tudná valaki mondani nekem, honnan tudom megállapitani, hogy a vörösréz mennyire tiszta? Köszönöm.

 

pálinkaüst Creative Commons License 2011.03.21 0 0 50

Vörösréz edények (lábos, kataplana, üst, keverő tál, krampampuli készítő) webshopja: http://www.palinkaust.hu/hu/catalog/11

 

Paul Mastorani Creative Commons License 2010.05.31 0 0 49
A réz egy kémiai elem. Rendszáma 29, vegyjele Cu. Nevét Ciprusról (Cuprum) kapta. Vörös színű fém, ha teljesen száraz levegőn marad, nedves levegőn viszont zöld színű patina vonja be. Puha, jó áram és hővezető, jól nyújtható anyag. A természetben főként szulfidjai fordulnak elő, de előfordul oxidos, arzenides, kloridos és karbonátos ércekben, sőt elemi állapotban, termésrézként is.[1] Legfontosabb ásványa a kalkopirit (CuFeS2). Vegyületei mérgezőek, de nyomelemként, egyes enzimek működéséhez alapvető fontosságú.[2] A fémek redukálósorában a hidrogén mögött áll, ezért csak oxidáló savakban oldódik.
borasz Creative Commons License 2007.03.06 0 0 48
vörösréz - maximálisan allergén!!!!!
Zitka Creative Commons License 2007.02.26 0 0 47

A Párizsi utca - Városház u. sarkán van a De Buyer bolt, ott kapsz gyönyörűeket. De vastag pénztárcát vigyél magaddal. ;-))

http://www.debuyer.com/anciensite/index.htm

Előzmény: Joco73 (46)
Joco73 Creative Commons License 2007.02.26 0 0 46

Sziasztok!

 

Tud nekem valaki segíteni, olvastam a topikot és tulajdonképpen én vörösréz edényeket keresek, de sajnos nem tudom, hogy hol lehet ilyet vásárolni ha valaki segíteni megköszönném.

Várom válaszotokat.

 

bindera Creative Commons License 2005.04.12 0 0 44
nem a koksz gyártásra gondoltam:)))
de nálunk pl tej forralásakor nem kozmál le soha
Előzmény: TTAMAS (43)
TTAMAS Creative Commons License 2005.04.12 0 0 43

Némi tehetséggel bármit, bármiben le lehet égetni.

Egyébként a réz kiváló hővezető, úgy működik, mint a jó minőségű modern edények szendvics talpa, elosztja a hőt. Ezért is alkalmas pl. a hagyományos szilvalekvár főzésére.

Előzmény: bindera (42)
bindera Creative Commons License 2005.04.12 0 0 42
ha már jól kivitatkoztátok magatokat a vegyészet és az oxidácio aktuális problémáin,akkor próbáljatok meg valamit leégetni egy igazi vastagfalú vörösréz lábosban.akkor rájöttök miért használják szivesen akik használják.
petike23 Creative Commons License 2005.04.12 0 0 39
Szerintem nem.
Előzmény: Sus_scrofa (38)
Sus_scrofa Creative Commons License 2005.04.12 0 0 38
A "vörösboros....pörkölt" sem?
Előzmény: petike23 (37)
petike23 Creative Commons License 2005.04.12 0 0 37

Helló!!

 

Amíg az idős szaktekintélyünk válaszol :)

 

Az alexes edények fényesre polírozott felületűek, meg eleve rézötvözettel vannak bevonva, ezért jobban ellenállnak, mint a tiszta vörösréz.

 

A gyártónak (Tomival ellentétben) valszeg. fontos volt az is, hogy ha valaki egy ilyen edényben főzi a töltöttkáposztás, és másnap reggelig bennehagyja (tárolja:), akkor ne perelje be az edény gyártóját rézmérgezés miatt.

 

"Amúgy meg sokkal életszerűbb a kérdés úgy, hogy egy bakkiránduláson a vörösréz üstben este megfőzött pörkölt maradékát reggelig benne lehet-e hagyni vagy nem?"

 

A pörkölt nem savas. :)

Előzmény: Sus_scrofa (36)
Sus_scrofa Creative Commons License 2005.04.12 0 0 36

Amúgy meg sokkal életszerűbb a kérdés úgy, hogy egy bakkiránduláson a vörösréz üstben este megfőzött pörkölt maradékát reggelig benne lehet-e hagyni vagy nem?

És ha erre valaki azt válaszolja, hogy olyan pörköltet kell főzni, amiből nem lesz maradék, az egy álszent demagóg és kapja be... :-)))

Sus_scrofa Creative Commons License 2005.04.12 0 0 35
Ha lyol értettem, alexbácsi edényei rozsdamentes acélból vannak, kívül réz bevonattal. Vagyis max annyi a gond velük, hogy nem szabad őket savas ételben tárolni :-)
petike23 Creative Commons License 2005.04.12 0 0 31

"Köszi,nagyon kedves vagy , hogy segítettél!

De mint vegyész nem gondolod , hogy a felvetődött problémára ezek az edények jelenethetik a választ ?"

 

Szia Alexbácsi,

 

én úgy tudom, hogy ezek az edények már biztonságosan használhatók savas ételeknél is.

 

Tehát ahogy írtad, odafigyelni csak az "antikolt" felületű edényeknél kell: bátran lehet benne sütni-főzni, csak savas ételt nem szabad hosszabb ideig benne tárolni. :)

 

Egyébként mindkét fajta nagyon mutatós - szerintem.

 

Üdv: Péter

Előzmény: alexbácsi (29)
alexbácsi Creative Commons License 2005.04.12 0 0 29

Köszi,nagyon kedves vagy , hogy segítettél!

De mint vegyész nem gondolod , hogy a felvetődött problémára ezek az edények jelenethetik a választ ?

Előzmény: petike23 (18)
Belohin Creative Commons License 2005.04.11 0 0 27
Habüstöm nekem is van, bár az sárgaréz. Valahonnan rémlik, hogy a hab felverését elősegítik a rézionok.
Előzmény: TTAMAS (19)
petike23 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 24

"A réz vegyületekkel nem az a baj, hogy mérgezőek, hanem, hogy ennél sokkal kisebb koncentrációban is kellemetlen, fémes ízük van."

 

Szerintem ez épp elég baj.

 

"Igen, van. Honnan jött neked ez a tárolási mizéria?"

 

Egyrészt te írtad, hogy:

 

"Oxidáló savak valóban oldják, de azok nincsenek a konyhában."

 

No, hát nem kell oxidáló sav, a levegő oxigénje is megteszi némi ecet mellett.

 

Másrészt meg inkább itt írjuk le (főzhetsz nyugodtan rézedényben, de savanyú ételt ne tárolj benne), mint hogy valakinek ehetetlen legyen a töltött káposztája.

 

BTW Nemrég felvételi kérdés volt, hogy:

 

"Miért nem szabad savanyú ételt rézedényben tárolni? "

http://www.felvi.hu/tetel/tetel.ofi?mfa_id=37&tetid=207

 

ha már ennyire fennakadtál a tároláson..

 

 

Előzmény: TTAMAS (23)
TTAMAS Creative Commons License 2005.04.11 0 0 23

A réz vegyületekkel nem az a baj, hogy mérgezőek, hanem, hogy ennél sokkal kisebb koncentrációban is kellemetlen, fémes ízük van.

Rézedényben főzött ételnek meg nincs ilyenje.

 

Na?

Egyéb kérdés ?

 

Igen, van. Honnan jött neked ez a tárolási mizéria? Rajtad kívül senkiben sem merült fel ez a lehetőség.

 

Olvasd el a topic elejét. Az volt a kérdés, miért éppen rézből készítették az edényeket régen.

Mert ez volt az egyetlen, elérhető árú, tűzálló, könnyen megmunkálható rozsdamentes fémük.

Előzmény: petike23 (22)
petike23 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 22

"A békebeli szilvalekvárt is rézedényben főzték, fél napig. Az is savas, inertgázt se használtak, mégse lett semmi baja se az edénynek, se a lekvárnak."

 

Kedves TTamás,

 

ha főzöl valamit, az meleg, ezért jóval kevesebb levegő (oxigén) oldódik bele, mint hidegen, ezért kevesebb réz oldódott ki, mint amennyi az adott adag lekvár elfogyasztásakor bármilyen tüneteket okozott volna.

 

(V.ö. azt is, hogy lekvárból ritkán eszünk fél litert, levesből, vagy töltött káposztából meg azért előfordul..)

 

Na?

Egyéb kérdés ?

Előzmény: TTAMAS (21)
TTAMAS Creative Commons License 2005.04.11 0 0 21
A békebeli szilvalekvárt is rézedényben főzték, fél napig. Az is savas, inertgázt se használtak, mégse lett semmi baja se az edénynek, se a lekvárnak.
Előzmény: petike23 (20)
petike23 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 20
Nekünk volt (vörös)réz lábasunk. Vagy inkább fazék.
Előzmény: TTAMAS (19)
TTAMAS Creative Commons License 2005.04.11 0 0 19
Rézlábasom nincs. Még nem is láttam ilyent. Réz habüstöt és bográcsot viszont már használtam. Egyik sem tárolóedény.
Előzmény: petike23 (13)
petike23 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 18

Hadd segítsek:

Előzmény: alexbácsi (17)
alexbácsi Creative Commons License 2005.04.11 0 0 17

Másodjára sem sikerült feltolnom a képet,ezért egy link:

 

http://www.mauviel.com/gb/prod.htm

Előzmény: alexbácsi (15)
petike23 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 16

Helló Alexbácsi,

 

szerintem nem arra gondoltunk.

 

A 18/10 jelentése 18% króm, 10 % nikkel tartalmú korrózióálló acél (gyak. a 18/8 -as Kruppacél továbbfejleszése), ez minden, konyhában előforduló korrozív közegnek tartósan ellenáll, legf. kismértékű elszineződés léphet fel (kék foltok).

 

Az igazi (vörös, vagy sárga-) réz edényekkel lehet gond, ha sav (pl. ecet) és levegő éri, néhány órán át.

 

Üdv: Péter

Előzmény: alexbácsi (14)
alexbácsi Creative Commons License 2005.04.11 0 0 15
Sajnos a kép nem jött fel . sorry
Előzmény: alexbácsi (14)
alexbácsi Creative Commons License 2005.04.11 0 0 14

Ha jól értem és az ilyen fajta "rézedényekről" beszéltek /remélem megjelenik/ akkor a helyzet a következő:

Az edények ugyanabból a 18/10 -es anyagból készűlnek amiből Zepter,AMC,Berghoff, WMF stb.A külső megjelenésük réz, amire azért van szükség, hogy azok is tudjanak konyhájukba illő edényt vásárolni akiknek, antik, vagy klasszikus megjelenésű enteriőrjük van. Egy ilyen környezetben hogyan néznének ki a fényes króm szinű edények ?

Árusitunk kimondottan antikolt rézedényt is de elmondjuk, hogy csak dekorációs célokra ajánljuk. Remélem, hogy segithettem.

petike23 Creative Commons License 2005.04.11 0 0 13

"Rézedényben semmit sem szoktak tárolni."

 

Én ha megfőzöm az ételt, van amikor másnapig is a lábasban hagyom.

 

Legfeljebb berakom a hűtőbe.

 

Ez egyfajta tárolás

 

Te liofilizálod ?

Előzmény: TTAMAS (12)
TTAMAS Creative Commons License 2005.04.11 0 0 12
Rézedényben semmit sem szoktak tárolni.
Előzmény: petike23 (11)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!