Keresés

Részletes keresés

IDE Creative Commons License 2005.12.13 0 0 16
"demokratának lenni annyi, mint nem félni ..."

Mondok 1 másik +közelítést:
... nem félni magától a demokráciától.

( szvsz egy anti-demokratikus diktátor fél tőle :)
Alpári Gnác Creative Commons License 2005.05.29 0 0 15
Pontosan így van, ezért haragszom, amikor idézgetik ezt a mondatot és általában csakis ezt...
Előzmény: sashimi (14)
sashimi Creative Commons License 2005.05.29 0 0 14
Szvsz csak arrol van szo, hogy a szovegkornyezet nelkul egyetlen mondatnak kulonbozo ertelmezesei lehetnek.

sashimi
Előzmény: Alpári Gnác (-)
apple48 Creative Commons License 2005.05.29 0 0 13

"...de akkor a nem demokratának sem kell félni."

Pont a "nem demokratáknak" kell a legkevésbé félni! Hiszen a demokrácia minden előnyét élvezik és kihasználják, miközben ők maguk fütyülnek rá. Félni a "nem demokratáktól" v a csak szavakban demokratáktól kell. Szerintem.

Előzmény: zorki (12)
zorki Creative Commons License 2005.05.28 0 0 12

Én tisztelem Bibó munkásságát, de szerintem ezzel csak azt bizonygatta, hogy ő nem fél. (Ha meg bizonygatni kell, hol van a demokrácia?)

A demokráciában nincs mitől félni - ha véleményt alkotunk- így igazából Bibónak is igaza van, de akkor a nem demokratának sem kell félni.

Korovioff Creative Commons License 2005.05.27 0 0 11

         Ettől Bibónak még igaza van. Aki félelemben él, az nem szeret félelemben élni. Azaz demokratának lenni annyi: teszel az ellen, hogy senki ne éljen félelemben. (Nyilván ostoba, aki nem fél, amikor oka van félni.) Más kérdés, hogy Bibó tételét időnként félreértett vagy szándékosan eltorzitott kontextusokban is idézik.

        Bizonyos értelemben egyébként a tétel talán tényleg kiegészithető: a törvényt bizony demokráciában is "félni" kell. Bár még ez is belefér az eredeti tételbe, mert aki megsérti a törvényt, az egyben félelemre ad okot a közösségnek, ami nem fair. És még ehhez is hozzá kell tenni, hogy mindig vannak olyan törvények, amelyeket meg kell változtatni, hogy közösségi szinten csökkenjen az indokolatlan félelem szintje.

        Szerintem azért vetetted el Bibó definicióját, mert talán túl mereven értelmezted. A demokrácia hajlékony, változékony állagú és összetételű vibráló szövet, a félelem meg az a szél, ami elfújja. Demokratának lenni, túl azon hogy igyekszel nem félni, azt is jelenti, hogy folyton gondoznod kell a demokráciát, hogy hozzáidomulhasson a folyamatosan változó világhoz és emberek közti viszonyokhoz.

Előzmény: Alpári Gnác (-)
apple48 Creative Commons License 2005.05.27 0 0 10
Csakhogy Bibó nem olyan félelemre gondolt, amit Te itt leírtál. Bibó "politikai félelemre" gondolt. Azaz, ott nincs demokrácia, ahol félned kell attól, h kritizálsz, ha elmondod a véleményedet. Szerintem.
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.18 0 0 9
Ha demokrata vagy - e leszűkített értelmezés szerint -, akkor teszel is érte. Ergo szólsz, ha a vonaton a nemdohányzó kocsiban (vagy a HÉV-en) rágyújtanak (én mindig megteszem), akármilyen rosszarcú alakok teszik (csak olyanok teszik), és odamész, ha valakivel kötekednek a buszon. Annak a tudata, hogy esetleg mások is beavatkozhatnak, sokat változtat az agresszív alakok fellépésén - ezt tapasztalatból mondom, pedig ne hidd, hogy valami nagydarab fickó lennék, ellenkezőleg. Volt, hogy megütöttek ilyen fellépésem miatt (egy kocsmában), de csak egyszer, és semmi bajom nem lett akkor sem. Félős demokratákkal nem lesz demokrácia.

Ps.

Én nem is tartom magam túlságosan demokratikus gondolkodásúnak. Bármilyen politikai rendszert el tudok fogadni, amelyik nem túlságosan ostoba ahhoz, hogy katasztrófába sodorja az országot (mondjuk a jelenlegi nemzetközi helyzetben egy diktatúra kiépítése katasztrófába sodorna), és békén hagy engem, azaz nem várja el az aktív támogatást.
Előzmény: Alpári Gnác (7)
Alpári Gnác Creative Commons License 2005.05.18 0 0 8

És még valami:

 

Írod:

 

Ha félsz, akkor az már nem demokrácia.

 

Ezt hipotetikusan el is fogadhatjuk, nade én nem azt kérdeztem, mitől lesz demokrácia, hanem hogy én konkrétan mitől számítok demokratának.

Lehetek én fasiszta, attól, hogy éppen nincs fasizmus.

 

Tehát ha én félek, az valóban nem demokrácia, de attól én még bőven lehetek demokrata, szvsz.

Márpedig Bibó szerint ekkor nem vagyok az.

És értem én, hogy Orwell, meg minden, de akkor nem kéne zsolozsmázni ezt a rossz mondatot, mert nem igaz, szintén szvsz...

Előzmény: Konrad (6)
Alpári Gnác Creative Commons License 2005.05.18 0 0 7

Én még ezzel sem értek egyet.

 

Számomra a demokrata-lét és az, hogy nem félek semmitől, akár csak kimondani, vagy kiállni a véleményem mellett, egyszerűen nem jön össze.

 

Mert ha felszáll 6 paraszt a buszra és kardot lóbál, akkor azzal én nyilván nem értek egyet. Akkor vagyok demokrata, ha ennek hangot is adok? Ha nem adok hangot, akkor nem vagyok demokrata? Mi köze van ennek a 2 dolognak egymáshoz?

 

A demokrácia nem a népképviseletet és annak valamiféle módját jelenti?

Hát mi köze ennek ahhoz, hogy agresszív, túlerőben lévő és alapvetően nem civilizált viselkedésmódot tanúsító egyedektől fél az egyén, vagy sem?

Előzmény: Konrad (6)
Konrad Creative Commons License 2005.05.18 0 0 6

A félelem a cselekedeteidben ne jelenjen meg: akkor vagy demokrata.

Azaz valamit ne azért ne tegyél meg, vagy ne azért tegyél meg, mert félsz máshogy cselekedni.

 

Egy példa: ne félj elmondani a véleményed. Ha félsz, akkor az már nem demokrácia.

 

Amiről ti beszéltek, az sokkal elemibb ösztönökre épít: az alapvető fizikai védelemre, azaz magad megvédésére. Erre szerintem nem lehet ezt a mondást használni.

 

De arra igenis lehet, hogy ha úgy gondolod, nem tetszik valami, akkor ne félj kimondani. Ne félj cselekedni se, ha kell.

 

Ez a mondás a diktatúra szülöttje, ahol nagyon közel volt az orwelli gondolatrendőrség fantáziája és a fasiszta és kommunista rendvédelmek valósága. Ehhez mérten kell szerintem Bibót és a mondását megítélni.

Alpári Gnác Creative Commons License 2005.05.18 0 0 5

Mondasz valamit, ezektől tényleg félek következésképpen nem vagyok demokrata:)

 

Nekem az a bajom ezzel az egésszel, hogy semmilyen oksági viszonyt nem látok a félelem és a demokrataság között. Mégis annyian, annyiszor idézték már ezt a szerencsétlen mondatot, hogy még a végén azt hiszik az emberek, hogy igaz.

Előzmény: sierra (1)
sierra Creative Commons License 2005.05.17 0 0 3

Vigyorgó ördögfej szarvacskákkal, jelen esetben a pimaszkodás jelképeként.

:o)

Előzmény: Törölt nick (2)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.17 0 0 2
off, off

ez milyen szmájli?

on

demokratának lenni annyi, mint optimistának lenni
(azaz az ember igyekszik úrrá lenni az esetleges félelmeim, még ha megalapozottak is)
Előzmény: sierra (1)
sierra Creative Commons License 2005.05.17 0 0 1

"Most én szégyelljem magam, hogy félek? (Nem félek egyébként, a kérdés akadémikus)"

 

-- Nem-e? No de az egyház visszahozza a sötét középkort... a jobboldali pártok meg kicsit nem figyelünk és egyházi államot csinálnak... Orbán Viktor kéthetente újraszámol...

Előzmény: Alpári Gnác (-)
pindiy Creative Commons License 2005.05.16 0 0 0
"Meg mégis mi az, hogy félelemben nem lehet élni?"

Természetesen lehet, de nem igazán érdemes.

Következésképpen meg kell szüntetni a félelem okát, ami igen egyszerű, képesnek kell lenni az ok megsemisitésére.

Erről szól a nato u.n Washingtoni Szerződése.

Előzmény: Alpári Gnác (-)
Alpári Gnác Creative Commons License 2005.05.16 0 0 topiknyitó

Van ugye az a sokat idézett Bibó mondás, miszerint: "demokratának lenni annyi, mint nem félni."

 

Én nagyon haragszom erre a mondatra, mert szerintem éppen akkora hülyeség, mint ahányszor idézik.

 

És hogy ez most éppen kijött belőlem, az annak tudható be, hogy a múlt héten, a Klubrádióban, a karddal átszúrt szerencsétlen gyerek kapcsán nyilatkozott oda Ranschburg Jenő, majd idézte őt Orosz számtalanszor, hogy tudniillik, félelemben nem lehet élni.

Aztán ma reggel TGM-mel szintén erről beszélgetett szintén ő, és ott legalább feltette a kérdést, hogy hogyan kellene viselkednünk az ilyen emberekkel?

Értékelhető választ persze nem kapott, nem is igen lehetne erre válaszolni, legalábbis filozófiai síkról, de azért hátha van valakinek véleménye a dologról.

 

Most ne ragadjunk le annál, hogy mégis miféle országot építettünk magunknak, ahol 6 ember simán grasszálhat az utcán 2 db karddal, meg pajzsokkal, és még használják is, azt azonban kikérem magamnak, hogy ha okom van félni, mert cigánynak, arabnak, zsidónak, vagy homoszexuálisnak születtem és ez esetleg látszik is rajtam, akkor engem valami asztal-tudós nem-demokratának kategorizáljon!

 

Meg mégis mi az, hogy félelemben nem lehet élni?

 

Miért nem?

 

Most én szégyelljem magam, hogy félek? (Nem félek egyébként, a kérdés akadémikus)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!