Keresés

Részletes keresés

mos Creative Commons License 2005.06.02 0 0 75

Úgyhogy a jobboldal az csak legyen úriasan visszafogott.

 

Szerintem meg legyen dinamikus, új gondolatokkal telített, új felvetéseket, megoldásokat importáló, újító szellemű (is). Nem elég csak a hagyomány, csak a tradícionalizmus, kell a modern világ is. A Fidesz pedig épp azt a dinamizmust adta meg a jobboldalnak, amely olyannyira hiányzott belőle.

 

Ugyanakkor a Millenáris Park polgári ifjúsága még valamit kapott Orbán Viktortól, amit a hagyományos jobboldaltól nem kaphatott meg. Ezek a pólós-farmeros, mobiltelefonos, e-mailezõ, angolul gügyögõ, sportos, egészséges, laza szexuális erkölcsû, a puha drogoktól nem éppen idegen, farzsebükben jogsit és útlevelet hordó gyerekek a zord nackó bácsik szemében gyanúsak voltak: nem a vártúrák, a Tájak-Korok-Múzeumok, a Szép Magyar Beszéd és a Röpülj, Páva! ivadékai. Orbán Viktor - aki maga is hozzájuk tartozik - fölfödözte bennük a represszív potenciált: a kirekesztõ, büntetõ, antiegalitárius, fölhalmozó, hedonista, életterv-mániákus, pénzimádó, sikerimádó, hatalomimádó jobboldal mindenütt hatvannyolcas jelmezt visel irodán kívül

http://es.fullnet.hu/0218/index.htm

 

Ezt jól látta TGM ebben az amúgy elég vitatható cikkében.

 

a Fidesz maximum ott tartott 94-ben a jobboldaliságból, hogy van a liberális blokk, aminek győznie kéne és annak a balfele az SZDSZ, a jobbfele meg a Fidesz.

 

Igen, ezt mondták, Orbán a polgári középerők kormányzását* szorgalmazta akkor. (Ami végülis jobb lett volna, mint a kisgazdák...) De azt 1993-ban már egyáltalán nem rejtette véka alá, hogy az MDF-et közelebb érzi magához, mint a szocialista dinoszauruszt. Ld. az itt már olyan sokszor idézett Debreczeni könyv ezzel foglalkozó fejezetei.

 

1994 után új helyzet van, a polgári liberális pólus megszűnik, a Fidesz (és a tradícionális jobboldal is) csak úgy reménykedhet kormányzásban, ha egyszerre tudják hozni, megszólítani a hagyományos részt, s melléje még legalább ennyit el tudnak szedni a balliberális blokktól, s ezt egyesíteni tudják.

A Fidesznek ez egyszer sikerült, másodszorra majdnem sikerült. Jobb (talán az országnak is...) hogy nekiálltak ennek, mintha sajnáltatták volna magukat azért, hogy az SZDSZ ott hagyta őket a kakiban Torgyánnal és a démonizált MDF-fel egy oldalon.

 

* ami egyébként szintén jobboldali (antiszocialista) irányzat. A hayekisták vagy a  katolikus egyház szociális tanításait követő keresztényszociálisok a jobboldalibbak...?

 

 

 

 

 

Előzmény: sierra (50)
SZABÓ JÁNOS Creative Commons License 2005.06.02 0 0 74
Egy tbicsokit feltennék arra, hogy csak Hiller fog bukni. Gyurcsány Isten és a Párt segítségével, Szili ellenére lett m.elnök.
Előzmény: sashimi (71)
sierra Creative Commons License 2005.06.02 0 0 73

"Egy elorehozott valasztasnak az lenne az uzenete, hogy "keptelenek vagyunk kormanyozni, jojjon valaki mas", s legfeljebb a fidesz gyozelmenek a merteke lenne kerdeses. Miert lepnek ezt a kormanypartok?"

 

-- Nem fogják. Ezért szavaz majd éppen kellő mennyiségű SZDSZ-es Szilire végül. As always.

Főleg, ha még az MDF hecceli őket, hogy így gyávák, meg úgy elbujdokolnak.

Előzmény: sashimi (71)
sierra Creative Commons License 2005.06.02 0 0 72

Annyit még igen, többet már a hencegésem ellenére bajosan.

:o)

Előzmény: Törölt nick (70)
sashimi Creative Commons License 2005.06.02 0 0 71
Egy elorehozott valasztasnak az lenne az uzenete, hogy "keptelenek vagyunk kormanyozni, jojjon valaki mas", s legfeljebb a fidesz gyozelmenek a merteke lenne kerdeses. Miert lepnek ezt a kormanypartok?

Bar tulajdonkeppen most a Szili (es tamogatoinak) a vonala oly erosen segiti OV 2006-os viszatereset, hogy ha jobban meggondolom, akkor az mszp vegletes oncsonkito lepeset, az elorehozott valasztast sem lehet kizarni: mszp veszit, GYF/Hiller bukik, Szili (es tamogatoi) kezebe kerul a hatalom az mszp-n belul.



sashimi
Előzmény: sierra (65)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.01 0 0 70
"Egyébként Szili lesz a K.E., minden tétet tartok" :-O
Szerintem meg az első kör után át fognak állni Glatz Ferencre. Egy Tibi csokit megér!!:-)) Tartod?!
Előzmény: sierra (65)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.01 0 0 69
IGEN, egyetértek, a ktgv-t új kormánynak kellene benyújtani. Ezzel elkerülhető lenne a "választási ktgv." is
Előzmény: SZABÓ JÁNOS (64)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.01 0 0 68
Többségében az előzőben válaszoltam. Olyan összefüggés nincs, hogy "Miket is kellene a kormanynak itt es most feltetlen megtennie, ami kutba esik ha Solyom lesz az elnok?"
A kormánynak elég sok mindent kellene (sőt már kellett volna!!) tennie. Szintén az előzőben.
Előzmény: sashimi (63)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.01 0 0 67
"Nem igazán értem miért kellene előrehozott választásokat tartani?"Mondd, Te elolvastad a topicnyitót meg a címet? A gyógyszerész úr felvetett egy kérdést, amire különféle teoretikus válaszokat fogalmaztunk meg.
"a Fidesz már 3 éve görcsöl," A no-spa kitűnő görcsoldó. :-)
Nem csak a KE. választási huzavona. A politika önmagáért való lett. Alig foglalkozik mással, mint önmagával! Alkotmánybírák választása, ÁSz. alelnökök választása, állami ktgvetés abszolut ótvar állapota, nem tudni, hogy a ketyegő bombák közül mikor és mennyi durran, EÜ. romló állapota, stb. A nagy rendszerekben föltétlenül kellene ezt-azt csinálni. Aválasztások előtt közvetlenül meg nem várható el! Ha erre még rátelepszik egy "választási költségvetés", hanyattlöki az országot.
" ez a "kirakatbeosztás" nem igazán érdemel ekkora cécót." :-)) Ehhez képest, legfeljebb fél éve megy a herce-na meg a hurca is. Tehát valószínűleg csak nagyobb kell , hogy legyen a tétje. Azért nem igazán nevezhető "piszlicsáré" dolognak, ha a Magyar Köztársaság Alkotmányában külön szabályozás található ennek a "beosztásnak:-O" a szabályozásáról, kb. 15 Alkotmánybírósági állásfoglalással kiegészítve.
"És azért mert nem egyezik meg /feltételezhetően/ a kormánykoalició, előrehozott választásokan kellene tartani?"
Nem kell! LEHETŐSÉG!! (Teoretikus kérdésre teoretikus válasz!)
Előzmény: apple48 (62)
sierra Creative Commons License 2005.06.01 0 0 66

Szeptember elején már lehetne, ha most azonnal indítanák a kampányt.

A főbb számok beterjesztése színjáték. A kormány általában saját képviselőinek ad beterjesztendő módosító indítványokat és azon keresztül korrigálja saját elgondolásait később.

 

De a probléma nem az, hogy a jövő évi költségvetést nem tudnák megtervezni időben, hanem az, hogy ha így megy tovább, akkor még idén pótköltségvetést kell csinálni, mert annyira nem teljesül viszont a kormány toszik a figyelmeztetésekre.

Na jó, most valamennyit túloztam.

Előzmény: SZABÓ JÁNOS (64)
sierra Creative Commons License 2005.06.01 0 0 65

Esetleg felmerülhet bennük, hogy a szétszavazással egyikük (a Szadesz) közelebb került a jövőre vonatkozó elképzeléseiben az ellenzék elképzeléseihez, mint addigi koalíciós társához és így a további együttkormányzás felesleges erőfeszítés: ideje egy új formáció kialakításának. De ez nem kötelezően levonandó tanulság, csak lehetőség.

 

Egyébként Szili lesz a K.E., minden tétet tartok.

:o)  

Előzmény: sashimi (63)
SZABÓ JÁNOS Creative Commons License 2005.06.01 0 0 64

Szvsz, előrehozott választásnak akkor lenne értelme, ha a jövő évi költségvetést már az új kormány terjeszthetné be. Nemigen hiszem, hogy október elött lehetne választásokat tartani. Addigra már be kell terjeszteni a főbb számokat, ha jól tudom.

Ebből a nézőpontból tökmindegy, hogy október vagy április.

Előzmény: Törölt nick (59)
sashimi Creative Commons License 2005.06.01 0 0 63
Mi koze a koztarsasagi elnok megvalasztasanak az elorehozott valasztasokhoz? Miket is kellene a kormanynak itt es most feltetlen megtennie, ami kutba esik ha Solyom lesz az elnok?
Előzmény: Törölt nick (59)
apple48 Creative Commons License 2005.06.01 0 0 62
Nem igazán értem miért kellene előrehozott választásokat tartani? Na persze azon kívül, h a Fidesz már 3 éve görcsöl, mert nem ő van hatalmon. De ez nem igazán érdemleges ok. Vagy talán a közt.elnök-választás körüli huza-vona mondatja ezt Veled? Talán itt v máshol már elmondtam evvel kapcsolatban ama véleményemet, h ez a "kirakatbeosztás" nem igazán érdemel ekkora cécót. Talán emlékszel, amikor az elnök úr kegyelmi kérvényt írt alá és az igazságügymin. nem ellenjegyezte és így az xart sem ért. Namármost, ha egy bármikor leváltható miniszter "szava" is többet nyom a latban, akkor mit számít /szerintem nem is/ ki a közt. elnök? És azért mert nem egyezik meg /feltételezhetően/ a kormánykoalició, előrehozott választásokan kellene tartani? Ugyanmár! Ábránd.
Előzmény: Törölt nick (59)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.01 0 0 61

 

Méé?

 

Szili visszalép, gyorsan javasolják, aztán nem szavazzák meg, és lőn Sólyom. Aminek persze örülnék.

:-)))

 

Valami alkotmánybíróválasztásnál is volt ilyen, hogy javasolták aztán mégse szavazták meg. Vagy mi is volt pontosan, mert mán nem emléxem...

 

Előzmény: SZABÓ JÁNOS (60)
SZABÓ JÁNOS Creative Commons License 2005.06.01 0 0 60

mert ki tudja még mire kellenek azok a képviselők akik eddig nem javasoltak.

 

:o)

Előzmény: Törölt nick (56)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.01 0 0 59
Ja persze, ha ez bekövetkezne, eléggé nagy súlyú eseménynek tartanám ahhoz, hogy előre hozott választást eredményezhessen. Ami nagyon kellene, mert a jelenlegi kormányzat - dacára a 100 lépés néhány apróságának - egyre inkább a béna kacsa állapotába kerül. Sok látszat intézkedés, nagyobb a füstje mint a lángja, kevesebb a haszna, mint a kára. Minél hamarabb ki tudunk lépni ebből az állapotból, annál jobb lenne az országnak.
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.01 0 0 58
Mivel csak ismételni tudnám az eddigieket, inkább nem teszem. Ha látok új irányba mutató fejleményeket, rögtön reagálni fogok rá. S bár illúziónak tartom, de nagyon szurkolok valamennyiünknek, hogy valami félreértés folytán hátha befut Sólyom! :-)
sashimi Creative Commons License 2005.06.01 0 0 57
Az mszp most valobn nem allhat el Szili mogul (az elso fordulo vegeig), de Szili, ha valoban partja erdekeit nezne, akkor barmikor visszalephetne s ezzel eselyt adhatna a problem a megoldasara.


sashimi
Előzmény: Törölt nick (54)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.01 0 0 56

Az SZDSZ és az MDF nem tud köztársasági elnököt jelölni, mert nincs 50-50 képviselőjük minimum, aki ezt megteszi. Támogatni, javasolni tudnak, de jelölt csak ellenzéki és kormánypárti lehet. Sólyom László is úgy lett jelölt, hogy a Fidesz magáévá tette a civil szervezet javaslatát. Úgy tudom csak kb 70 Fidesz honatya javasolt, mert ki tudja még mire kellenek azok a képviselők akik eddig nem javasoltak. A szocik, ugye elhasználták minden képviselőjüket, újra jelölni majd akkor tudnak, ha Szilit vagy Sólyom Lászlót nem választják meg az első körben, ami szinte biztosra vehető.

 

 

Előzmény: SZABÓ JÁNOS (55)
SZABÓ JÁNOS Creative Commons License 2005.06.01 0 0 55

Ez a fórum arra való, hogy normálisan vitatkozzunk, nincs miért bocsánatot kérni.

 

Lehet hogy félreértés van, én a jövő évi esetleges közös listáról értekeztem (meglehetősen röviden), nem a mosta KE-választás című bohóckodásról (SZJ választópolgár személyes véleménye).

 

De ha már felmerült a mostani jelölés. Én mind a két felet hibásnak tartom. Értelmezhető úgy is a jelenlegi SZDSZ-álláspont, hogy az MSZP-nek joga a jelölés, de csak olyant akit ők akarnak.

 

SZVSZ megnyerőbb lett volna az az álláspont, hogy az MSZP is jelöl valakit, a FIDESZ is, mi meg SZDSZ egységesen (vagy külön külön) eldöntjük, hogy kire szavazunk.  Ennyi. Most meg ölik egymást. Jó alkalom a kényszerűnek tűnő költségvetési megszorítások elkendőzésére.

 

Tegnap hallgattam a Clubrádióban a kontra c. műsort. Nem vagyok benne biztos hogy a 2 nagy sebességgel száguldó autó ki fog térni egymás elől. Nem tudom megtitélni, hogy ez (és a várhat5ó) helyzet melyiknek rosszabb.  Talán inkább az SZDSZ-nek. Ezzel az akcióval nem hiszem hogy lényegesen növelni tudná a szavazóbázisát, de veszíthet átszavazókat.

 

 

Előzmény: Törölt nick (54)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.31 0 0 54
Bocs, vitázom Veled!
A szaadinak nincs más módja arra, hogy kikényszerítse az MSzP-ből, hogy olyan jelöltet állítson, aki nekik is megfelel. Sokakkal ellentétben én ezt nem tartom zsarolásnak, hiszen nem a maszop jelölési jogát vonja kétségbe, csak a jelölt nem jó. Sajnos ettől még nem lesz Sólyom László a KE.! Majd a szavazás első fordulója után leállítják a procedúrát, és egy rendkívüli kongresszust összehívva állítanak egy közös jelöltet. Szili nem tud átmenni a pillanatnyi állás szerint, mint ahogy az MSzP. meg nem állhat el mellőle. De azt sem engedheti meg magának, hogy ne az ő jelöltjük legyen az Elnök, mert a saját szavazó bázisát szűkítené/sértené vele.
Előzmény: SZABÓ JÁNOS (52)
SZABÓ JÁNOS Creative Commons License 2005.05.31 0 0 53

Főleg, ha közös jelöltek sokaságával vágnak neki a választásoknak, mint hírlik, vagy pláne közös listával...)

 

 

Hát, a mostani helyzetben ez elég valószínütlen bár nem kizárható. Kérdés, hogy mit szólnak hozzá a választópolgárok.

Előzmény: mos (47)
SZABÓ JÁNOS Creative Commons License 2005.05.31 0 0 52

alf sok hozzászólásával egyetértettem, de ezzel alig.

- jogi értelemben  nem tartom kormányozhatatlannak az országot, számos kaotikus dolog ellenére sem

- nem hinném, hogy az SZDSZ haszonélvezője lehetne egy 'kormányozhatatlanságnak'. Azt nem vitatom hogy a mostani helyzet nem jó és abban komoly szerepe van az SZDSZ-nek.

 

Amit nem tudok elfogadni, hogy nem fognak szavazni. Ezt elvileg sem tartomm helyesnek, az SZDSZ-részéről pedig dühítő. Nem lenne semmi bajom, ha azt mondanák hogy Sólyomra szavaznak, mert Szili nekik elfogadhatatlan.

Azért kapták a mandátumot és kapják a fizetést, hogy szavazzanak.

 

A következő programjukban (kapányukban) benne lesz, hogy mikor nem szavaznak. Egyáltalán miért akarnak bekerülni, ha (olykor) nem akarnak szavazni.

 

SZVSZ ez a magatartás nem fog nekik jót tenni.

 

Előzmény: Törölt nick (12)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.30 0 0 51
"Szerintem." :-) Szerintem sem!
Előzmény: sierra (50)
sierra Creative Commons License 2005.05.30 0 0 50

"A 90-es évek elején még nem volt nyilvánvaló, hogy milyen erős valójában az MSzP, s a Fidesz is idegenkedett - egyébként a társadalom, sőt az MSzP-ellenes szavazók többségéhez hasonlóan - az úri jobboldaliságtól."

 

-- Úri jobboldaliság: igen, az olyan. Ennek az úri jobboldaliságnak azért van pejoratív csengése, mert a ballib média kihasználta a 90 utáni időkben a kádárizmus frazeológiájába kondicionált kisember* viszonyulását a dzsentrik, a horthy-nagybirtokosok, a finánctőke és egyéb gyűlöletes antiproletár dolgok iránt. Amúgy igen, a jobboldal az úri. Az olyan jobboldal, amék nem úri, az gáz. Tudniillik ha összeházasítjuk a prolihőzöngést a konzervatív intolerancia ideológiájával, akkor kábé megkapjuk azt, amit Hitler főzöcskézett Nemzetiszocialista Munkáspárt címszó alatt. Vagy Le Pen nacionalista munkáspártját. Úgyhogy a jobboldal az csak legyen úriasan visszafogott.

 

* Ebbe az úri jobboldaliságba a Fidesz később nagyszerűen beletanult a panelproli felfedezésével, úgyhogy ezért sem áll szerintem a következetesség.

 

 

"De amikor feljött az MSzP a ká-európai általános tendenciának megfelelően, akkor habozás nélkül a démonizált MDF-et választották velük szemben. Meg is fizettek érte rendesen, ha egy héttel tovább tart a választási kampány 1994-ben, akkor a Fidesz valszeg kiesik és megszűnik."

 

-- Milyen aktussal nyilvánította ki a Fidesz a 94-es választás végeredménye előtt az MDF-hez fűződő jó viszonyát? Mert a Chartát éppen csak nem írták alá (az kétségtelen, hogy a szocialisták miatt - de ha ők nem, akkor a Fidesz aláírja és továbbra is az SZDSZ csatlósának számít, mint liberális párt, akinek a fő baja nem az ellenzéki szocialista párt, hanem a kormányzó hármas koalíció).

Szerintem a Fidesz maximum ott tartott 94-ben a jobboldaliságból, hogy van a liberális blokk, aminek győznie kéne és annak a balfele az SZDSZ, a jobbfele meg a Fidesz. De hogy annak a formációnak ha győz, köze nem lett volna a 98 után következő politikai vonalhoz, az fix. Szerintem.

Előzmény: mos (45)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.29 0 0 49
Nem vettem kioktatásnak, csak egy enyémtől eltérő véleménynek. Ezt hívják úgy, hogy "összeadjuk amink van!" :-) Amúgy sem gondolnám, hogy én vagyok az igazság maga! (Ráadásul jó minőségű bőr kötésben.) :-))
Előzmény: mos (48)
mos Creative Commons License 2005.05.29 0 0 48
Elnézést, ha túl határozottra sikerült a válaszom, távol áll(t) tőlem bármiféle kioktató szándék. De az SZDSZ és a - mindenkori - jobboldal koalícióképtelensége olyannyira lerágott csont már szvsz, hogy kár ezzel komolyan foglalkozni.
Előzmény: mos (47)
mos Creative Commons License 2005.05.29 0 0 47
"Ha a Fidesz hatalomra akar kerülni, kénytelen lesz egyezkedni, hacsak nem megy önállóan 50% fölé." - Ha a Fidesz/jobboldal nem éri el az 50%-ot, akkor értelemszerűen az MSzP-SZDSZ páros éri el, s ők alakítanak kormányt, ahogy most is. (Főleg, ha közös jelöltek sokaságával vágnak neki a választásoknak, mint hírlik, vagy pláne közös listával...) Amit a jobboldal és a szabaddemokraták közötti háttértárgyalásokról hallhattál, az valóban csacskaság lehetett, hiszen ez utóbbiak egyértelműen a jobboldal ellen kondícionálják szavazóikat. Az ideológiai skatulyák pedig nem igazán használhatóak a magyar politikai életre. Az SZDSZ nem a német FDP-re hasonlít, hanem a Zöldekre (melegek, drogfüggők, kisebbségek ügyei).
Előzmény: Törölt nick (46)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.29 0 0 46
" Szadi most is választhatott volna a két oldal között"
Ha a Fidesz hatalomra akar kerülni, kénytelen lesz egyezkedni, hacsak nem megy önállóan 50% fölé. Egyébiránt én 2002-ben is hallottam olyan csacskaságokat, hogy folytak háttértárgyalások. Csak a maszop nagyobb áldozatokra volt hajlandó....
A szadinak meg szintén kényszer lesz, ha hosszú távon a porondon akar maradni. Ugyebár a liberós "nyitottság" amely persze most az egyik irányban roppant zárt. :-)
A politika nem szerelmi kérdés. Se megyei, se pesti, se országos szinten.
Előzmény: mos (42)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!