Keresés

Részletes keresés

fastolfe Creative Commons License 1 órája -2 0 339186

ja és nem kell hinni nekem, olvasd csak el az orosz jegybank elnökének nyilatkozatait..

 

https://www.cbr.ru/eng/press/event/?id=18648

https://tass.com/economy/1754467

Előzmény: fastolfe (339184)
fastolfe Creative Commons License 1,5 órája -1 0 339185

nincs pénzügyi perpetum mobile, mindennek megvan az ára és következménye :)  ha a gazdaság teljesen zárt lenne: öreganyám és a villamos…

 

abban egyetértek, hogy kína nagyon jól keres a szankciók miatt és igen, olvasom az orosz terveket, mint ahogy olvastam korábbi terveiket is a gazdasági szerkezet tervezett átalakításáról, nyilván léptek előre, de továbbra is a nyersanyagok árától függ az orosz gazdaság és a költségvetés helyzete, a kegyelmi időszakban sem sikerült felépíteni egy olyan gazdaságot, ami függetlenítené őket ettől, most a háborús költségek miatt egy kicsit nehezebb lesz, mert a hadiipar nem az az irány, ami ezt segítené…

Előzmény: Letiltott nick. (339178)
fastolfe Creative Commons License 1,5 órája -2 0 339184

semmit nem cáfoltál :) önámítás? ugyan, én nem drukkolok, csak a rózsaszín bárányfelhőket szeretném elhessegetni, mert te is és mások is hívők vagytok, na az az ámítás :) 

 

van lufi a nyugati gazdaságokban? hát persze, mondtam hogy nem? utaltam is rá, hogy a covid után helikopterpénzek késleltetve, de inflációt okoztak…

 

lehet ingatlanlufi egy alacsonyabb tercier szektorral rendelkező gazdaságban? nézzük csak, hirtelen Kína ugrik be, pedig aztán rájuk még igazabb, ami el érvelnél :) 

 

a termelő Gazprom veszteséges és beruházásokat halaszt, az értéket nem teremtő bankszektor pedig évről-évre rekordnyereséget jelent, hát hogy van ez? a szemét rafi meg otp nem akar kivonulni, vajon miért? :) 

Előzmény: Platon (339173)
Borsó leves Creative Commons License 7 órája -2 1 339183
Előzmény: Platon (339177)
Borsó leves Creative Commons License 7 órája -3 1 339182
Letiltott nick. Creative Commons License 7 órája -1 3 339181

Mindeközben Ukrajnában sötét van. Úgy kb. egész Ukrajnában.

 

 

Már a héten másodszor, pedig most az oroszok nem is lőttek energetikai célpontokat.

Olyan szinten instabil az ukrán energetikai rendszer, hogy elég az, ha a lakosság a hidegebb napokon elkezd árammal fűteni, ettől összeomlik a hálózati rendszer.

Így ipari termelést folytatni nem lehet, főleg nem nehéziparit.

Előzmény: Platon (339174)
jóváhagyott tücsök Creative Commons License 7 órája -2 1 339180
Előzmény: Platon (339177)
Letiltott nick. Creative Commons License 7 órája 0 3 339179

3D nyomtatással nem lehet fémtárgyat nyomtatni

nem hát... https://youtu.be/UdiwBiw5dyo , https://markforged.com/3d-printers/metal-x

 

 

Meg is értetted, hogy mit mond?

Az alábbi anyagokat képesek kinyomtatni tekercsből:

 

17-4 PH Edelstahl
KupferNEU
H13 Werkzeugstahl
Inconel 625
A2 und D2 Werkzeugstahl

 

És a kulcs ez a mondat:

Nichtrostender martensitischer aushärtbarer Cr-Ni-Cu-Stahl mit hoher Festigkeit und Zähigkeit. Der Werkstoff kann bis ca. 315 °C eingesetzt werden

 

Azaz 315 fokos hőmérsékletig lehet a nyomtatható anyagot használni.

315 foknál meg lényegesen több van egy túzfegyvernél.

Előzmény: Ye Wenji (339161)
Letiltott nick. Creative Commons License 8 órája 0 2 339178

Neked beakadt az árufedezet egy picit, a helyzet a következő: az állam fizet olyasmiért, ami másnak nem kell (fegyver), de ez kapacitást von el a civil termelésből + a többletpénz tovagyűrűzik, ahogy írod, a civil gazdaságba, egy olyan gazdaságba, ami kapacitáskorlátokkal működik, vagyis a többletkereslettel szemben nem áll szemben többletkínálat, emiatt van infláció

 

 

Nem akadt be az árufedezet, hanem a jelen orosz helyzetben ez a kulcs.

Ha ELMÉLETBEN az orosz gazdaság teljesen zárt lenne (azaz semmit nem importálnának), akkor mennyi rubelt tudna az orosz jegybank a piacra tolni?

Amennyit akar, pontosabban annyit, amit valamilyen formában le tud kötni vagy el tud költeni a lakosság és a gazdasági szereplők. Mivel az oroszoknál nincs dotcom lufi, ingatlan lufi, részvény lufi meg hasonló nyugati szabadpénz kivonó aljasságok, tehát náluk csak az áru/ingatlan/bankbetét esetleg szolgáltatás lesz az, ahol a pénzt el lehet költeni.

Ezért fontos, hogy legyen stabil árufedezet, mert akkor nincs oka az inflációnak. Egy korlát lehet, ha a termelés által kínált választék nem felel meg a vevői igényeknek. Ha az ipar hosszúujjú ingeket gyárt, de abból rengeteget, a piacon viszont a vevők rövidujjút keresnek, akkor egyszerre lesz túltermelés és piaci hiány. Ez meg nyilván inflációt okoz.

Az oroszok ezért igyekeznek a belső piacot minél inkább hazai árualappal ellátni. Az élelmiszerek terén ez eléggé jól sikerült, de pl. műszaki cikkeknél, szórakoztató elektronikánál, ruházatnál  egylrtelműen az import a döntő. És itt van szerencséjük az oroszoknak, hogy Kína nem él vissza ezzel a helyzettel, és normál árom biztosítja továbbra is ezeken a területeken az árut.

Ha valaki be tudná dönteni az orosz kereskedelmet és inflációt tudna okozni, az pont Kína.

Ha azt mondanák, hogy akkor holnaptól nem adunk el lakossági fogyasztási termékeket az oroszoknak, na az hatalmas hiányt és inflációt okozna.

De ezt az USA-val vagy az EU-val is meg tudja tenni. Ha akarja.

 

Előzmény: fastolfe (339172)
Platon Creative Commons License 8 órája -1 5 339177

Ehhez képest meg a valóság:

 

 

A Szovjetunió a történelem egyik legnagyobb gazdasági növekedését produkálta. Még a II. Világhűború se tudta visszavetni.

Előzmény: Nehadoma (339176)
Nehadoma Creative Commons License 8 órája -5 1 339176

"A hadiiparra való átállásban minden megtermelt eszköz idővel elvész, megsemmisül, abból nem lesz megtermelt  nemzeti vagyon.

Valójában az oroszok szép lassan saját magukat emésztik el - ezt általában három évtizedenként megteszik (1917, 1945, 1991).

2022-ben üjra elkezdték."

  

 

Előzmény: esélyes (339169)
sszinténzenész Creative Commons License 8 órája 0 4 339175

Baszki, ez a fajta önámítás amit te csinálsz ez valami félelmetes :)

 

 

Wolff prof: Hallgatom ezeket az egyetemi tanárokat a szemináriumokon. Azt magyarázza, hogy Kína azért tudta ezt a gazdasági teljesítményt produkálni, mert van privát gazdasági szektora is. Ez már annyira kétségbeesett, hogy meg akarod simogatni.:)

Előzmény: Platon (339173)
Platon Creative Commons License 9 órája -2 6 339174

Mindeközben Ukrajnában sötét van. Úgy kb. egész Ukrajnában.

 

Nincs már túl sok hátra. Pár hónapig max egy évig még eldöcög valahogy Ukrajna egyre gyorsuló ütemben zsugorodó területén, aztán vagy összeomlik vagy elfogadja az új realitásokat hogy a NATO Puccsistáknak távozni kell és a drasztikusan megfogyatkozott területű Ukrajnában helyreáll a szabadság és a (olyan amilyen, de mégis) demokrácia amiket anno még az USA törölt el a puccsal.

Platon Creative Commons License 9 órája -2 6 339173

Baszki, ez a fajta önámítás amit te csinálsz ez valami félelmetes :)

 

Lufi az a nyugati gazdaságokban van különösen az USA-ban, ahol a termelő ágazatok alig 10% teszik ki a GDP-nek. Na az a pénznyomtatásra épülő lufi.

 

Oroszországban az infláció nem szerkezeti problémákból adódott, hanem a szankciók miatti ár átrendeződésekből, ahogyan termékeket többé már nem nyugatról szerezték be és emiatt átmeneti hiány lépett fel. Összességében a rövid inflációs szakasz kifejezetten jót tett a költségvetésnek és a gazdaságnak is.

 

Mivel az orosz gazdaságban a ténylegesen értéket teremtő ágazatok aránya majdnem 50% így aztán nagy katasztrófa nem várható mert az olaj, a nyersanyagok a szoftverek és fegyverek mindig megtalálják a maguk piacát.

 

 

Előzmény: fastolfe (339172)
fastolfe Creative Commons License 9 órája -2 2 339172

Neked beakadt az árufedezet egy picit, a helyzet a következő: az állam fizet olyasmiért, ami másnak nem kell (fegyver), de ez kapacitást von el a civil termelésből + a többletpénz tovagyűrűzik, ahogy írod, a civil gazdaságba, egy olyan gazdaságba, ami kapacitáskorlátokkal működik, vagyis a többletkereslettel szemben nem áll szemben többletkínálat, emiatt van infláció. Az a nagy szerencse, hogy a fogyasztás jókora része még az ingatlanpiacon köt ki, így ott okoz áremelkedést, nem annyira a fogyasztási cikkeknél. Csak ezzel meg fújják a lufit…

 

Írtad, hogy nem fogadod el a keynesi logikát teljes egészében. Nem is kell, de az az alapvetése nagyon igaz, hogy a fiskális stimulus csak egy kereslethiányos gazdaságban működik. Ha ez a helyzet nem áll fenn, akkor az van, amit a monetaristák dogmaként kezelnek, hogy a stimulus mindig az árak növekedésében csapódik le. Akkor nincs így, amikor vmi mesterségesen visszafogja, akadályozza a fogyasztást, pl. egy világjárvány. De aztán úgyis eljön az igazság pillanata, a fiskális és monetáris lazítás inflációba torkollik. Láttuk az elmúlt években, egy kicsit késleltetve, de beütött. Nagy csodák nincsenek. 

Előzmény: Letiltott nick. (339168)
sszinténzenész Creative Commons License 10 órája 0 6 339171

Elnézést átvettem a téves szóhasználatot. Hadigazdálkodás - amire háborúban átállnak az országok(nyilván erről beszélsz a többi és az évek alapján).

 

A hadiipar az meg van mindig, kinek, mikor mekkora. Megnövelték a hadiipari termelést. Nem álltak át hadigazdaságra. 

 

Mind az usa, mind a Szovjetuniú ipara nagyot fejlődött akkoriban. A hadiipar tud hozzá adott értéket gyártani. Technikai fejlesztések terén pl. páratlan.

Előzmény: sszinténzenész (339170)
sszinténzenész Creative Commons License 10 órája -2 5 339170

Nem álltak át hadiiparra( milyen jól elemésztette ezzel magát az usa a 40-es években!).

 

Eszük ágában nem volt háborúzni.

Előzmény: esélyes (339169)
esélyes Creative Commons License 10 órája -5 3 339169

A hadiiparra való átállásban minden megtermelt eszköz idővel elvész, megsemmisül, abból nem lesz megtermelt  nemzeti vagyon.

Valójában az oroszok szép lassan saját magukat emésztik el - ezt általában három évtizedenként megteszik (1917, 1945, 1991).

2022-ben üjra elkezdték.

 

Előzmény: Letiltott nick. (339168)
Letiltott nick. Creative Commons License 11 órája -1 5 339168

Amit írsz, az igaz. De azon elegánsan átléptél, hogy a japán jegybank direkt a pénz higítása érdeklben szándékosan fedezetlen pénzt nyom a BELSŐ piacra.
Nehéz és rágós téma, nem akarom a topikot szétverni vele.

Itt van egy alapos elemzés róla.

 

https://www.mnb.hu/letoltes/a-japan-jegybank-eszkozvasarlasi-programjanak-bemutatasa.pdf

 

Az oroszok pontosan ezt a módszert alkalmazzák.

Az oroszoknál úgy működik, hogy az állam megrendel X rakétát. Az állami tulajdonú fegyvergyártó cégek megkapják hozzá a fedezetlen pénzt.

A pénz ugyan fedezetlen, de mindenhol elfogadják, mert LESZ árualap mögötte vagy van azt fedező termelési kapacitás.

Ebből a pénzből a gyártó megvesz hozzá mindent, legyártja a rakétákat, kifizeti a beszállítóit és a munkásokat.

A munkás elmegy a boltba és vásárol a béréből. Van áru a boltban? Van. A kereskedő örül, van bevétel, rendel újabb árut. A gyártó meg legyártja.

Itt fontos kitétel, hogy minél nagyobb arányú legyen a HAZAI termék, mert ahhoz nem kell import.

Ahol meg import kell, ott vigyázni kell, hogy az export értékben több legyen, mint az import.

Az oroszoknak meg bőven van mit exportáln.

Ezzel ak kör bezárult, pörög a gazdaság, nincs gerjesztett infláció.

És ezt csinálják az oroszok és működik.

Ami az orosz inflációz okozza, hogy egyrészt egyes fogyasztási cikkeket csak kerülőúton, felárral lehet behozni, továbbá a lakossági fogyasztásban magas az import aránya.

Előzmény: fastolfe (339167)
fastolfe Creative Commons License 12 órája -3 3 339167

Japán belső adóssággal finanszírozza a hiányát, ami azért sikerül neki, mert a japánok mániákusan szeretnek megtakarítani, és a többlet pénzmennyiség elsősorban megtakarításban csapódik ki, nem fogyasztásban, így nem okoz inflát. Az oroszoknál más a szitu, nő a fogyasztás, és ugye a legnagyobb pénzteremtők a kerbankok, nem a jegybank, az oroszoknál a lakossági hitelexpanzió erős, a többletkereslet inflát okoz. A munkaerőhiány ár-bér spirált hozott létre, 16%-on kell tartani a kamatot, de így sem megy lejjebb az infla. Az állam pedig kamattámogatással kompenzálja a lakossági és vállalati hitelfelvételt, ami megint csak a kiadásokat növeli. 

 

A lényeg, hogy csak nagyon szerencsés csillagállás esetén nem okoz inflát a többletpénzmennyiség. Szerintem az oroszoknál ez nem áll fenn. 

Előzmény: Letiltott nick. (339164)
martinaxe7 Creative Commons License 12 órája -7 2 339166

Sose volt annyi gépük

Ec pec kimehecc a Creative Commons License 12 órája -2 7 339165

Elérte a hatszázat az ukrán fél által elveszített repülőgépek száma

 

Az orosz légvédelem három ukrán MiG-29-es repülőgépet lőtt le az elmúlt napon.

Letiltott nick. Creative Commons License 13 órája -3 4 339164

szóval dönthet úgy is, hogy a jóléti alapot égeti vagy kölcsönt vesz fel, adót emel, kiadást csökkent, de mindennek megvan a következménye. A hiány nem egy fiktív valami, nem mondhatod, hogy nincs is, ha egyszer van. 

 

 

Ez megint egy olyan elv, amiről bebizonyosodott, hogy nem minden esetben igaz.

Japán élesben igazolja több mint 10 éve, hogy az a hiány, amit az állam csinál, az nem hiány.

Egy kitétele van: ha nem vesz fel külső kölcsönt.

A japán jegybank hatalmas tételben bocsát ki fedezetlen pénzt éves szinten, ennek ellenére nincs érdemi belső infláció, a gazdaság pörög, a jen kifelé veszít az értékéből (ezzel gyakorlatilag nehezíti az importot), nem érdekes, mekkora költségveté hiánya.

Ugyanezt csinálják az oroszok is. Simán tudja (a te logikád szerint) a fegyverkezéssel növelni a költségvetés hiányát mindaddig, amíg tud fedezetet tenni a lakosság elé valamilyen formában (boltban megvásárolható áru, lakás, autó, mobiltelefon stb.).

A nyersanyagkincs meg korlátlan fedezet jelen esetben.

Tehát a hiány egy olyan dolog, mint a nulla: valóságban nincs, de elszá,olás szempontjából van.

Előzmény: fastolfe (339157)
sszinténzenész Creative Commons License 13 órája -3 6 339163

Megint szakértett a Lyajos? Szegíny feje. Kimondottan veszélyes az, de mindenképpen eldobhatós. De azt legalább észrevehette volna, hogy nem nyomtattak semmit se az ukiknak.:)

 

 

Modern fegyvergyártás meg a nyugat. Az amcsi fegyvergyárak akármekkora részét a 2. vh. óta nem modernizálták. Így néz ki akárhány a UK-ban is. Frédi-Béni. Megrémülsz, ha meglátod.

Előzmény: Letiltott nick. (339159)
Ye Wenji Creative Commons License 13 órája -8 3 339162

Mesélj a gyíkemberekről is, úgyis arról volt szó :-)) okos kos...

Előzmény: re-lax (339158)
Ye Wenji Creative Commons License 13 órája -8 2 339161

3D nyomtatással nem lehet fémtárgyat nyomtatni

 

nem hát... https://youtu.be/UdiwBiw5dyo , https://markforged.com/3d-printers/metal-x

 

Na most képzeld el katonai szinten többmilliós technikával :-)))

Előzmény: Letiltott nick. (339159)
sszinténzenész Creative Commons License 13 órája -3 6 339160

A hiány nem egy fiktív valami, nem mondhatod, hogy nincs is, ha egyszer van. :) 

 

 

 

Honnan veszitek ezt a hiányt? Ez egy fiktív valami, mert a tervezett orosz költségvetések pozitívban vannak. Tehát a költségvetés százalékában nagyobbak akiadások, mint a gdp százalékában. A befektetések fele visszajön az első évében a 3 évesköltségvetésnek, az előrejelzések szerint.

Előzmény: fastolfe (339157)
Letiltott nick. Creative Commons License 13 órája -3 5 339159

van mit behoznod a modern fegyvergyártási ismeretek terén - meglepődnél mit lehet 3D nyomtatással készíteni minimális emberi jelenléttel.

 

 

Szerintem inkább neked van behoznivalód.

3D nyomtatással nem lehet fémtárgyat nyomtatni, tehát magas hőterhelésnek kitett fegyvert sem.

Sok embert beetetnek olyan videókkal, hogy tessék, Mr. Jones nyomtatott egy pisztolyt és azzal lőtt.

Egyszer.

Ezt nem teszik hozzá.

Előzmény: Ye Wenji (339154)
re-lax Creative Commons License 13 órája -2 5 339158

Kispubbancs azt ugye tudod USA nyíltan hirdette a NYT-ban hogy tényleg vannak föld alatti CIA bázisok orkrajnában? Külön kihangsúlyozták a cikkben hogy kb. 100%-ig a CIA a szponzor.

Előzmény: Ye Wenji (339156)
fastolfe Creative Commons License 13 órája -1 2 339157

Azért még nincs szocializmus ott sem. Az állam az egyik oldalon közhatalmi szereplő, adót szed, szabályoz. A másik oldalon gazdasági szereplő: megrendelő, tulajdonos stb. Ha maga áll mindkét oldalon megrendelő, vállalkozó, akkor sem vonhatja ki magát a piacgazdaság minden szabálya alól, költségoldalon éppúgy megvan kötve a keze, mint egy másik piaci szereplőnek, a nyereséggel tud játszani. Tulajdonosként dönthet úgy, hogy az elért eredményt elvonja és befizetteti a költségvetésbe. Szóval végső soron az adózott nyereséget tudja megnyerni, de az a teljes ár töredéke. De igazad van, bármikor mondhatja, hogy most lancetra kell a lóvé, az áradás okozta infra károkra most nem jut, oldjátok meg…gazdálkodnia kell, s ha hiány van, azt finanszírozni kell, szóval dönthet úgy is, hogy a jóléti alapot égeti vagy kölcsönt vesz fel, adót emel, kiadást csökkent, de mindennek megvan a következménye. A hiány nem egy fiktív valami, nem mondhatod, hogy nincs is, ha egyszer van. :) 

Előzmény: Letiltott nick. (339147)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!