Keresés

Részletes keresés

geszthi Creative Commons License 2008.09.04 0 0 10
Nesze neked nemzetegyesites! Ott is a penz erdekli oket! Es ot is (egy)Orban keveri a sz@rt...


Útlezárást terveznek az erdélyi fuvarozók
Napi Gazdaság
2008. 09. 04., 15:30 | Frissítve: 2 órája

Az Erdélyi Közúti Szállítók Egyesülete (EKSZE) egyetlen magyarországi gépkocsit sem enged közlekedni az erdélyi utakon, ha október 20-ig a budapesti Közlekedési Minisztériumtól nem érkezik számukra kielégítő válasz az Orangeways Zrt. olcsó romániai járataival kapcsolatban. Akár barikádokat is készek építeni. Az erdélyi cégek egy Budapest-Csíkszereda útért átlagosan 11 ezer forintot kérnek, míg ugyanezt a távolságot a narancsszínű buszokon 7 ezer forintért, hűsítő italok és utaskísérő társasága mellett tehetjük meg.

Az Erdélyi Közúti Szállítók Egyesülete (EKSZE) egyetlen magyarországi gépkocsit sem enged majd közlekedni az erdélyi utakon, ha október 20-ig a budapesti Közlekedési Minisztériumtól nem érkezik számukra kielégítő válasz az Orangeways Zrt. romániai járataival kapcsolatban - jelentette ki a Napi Gazdaságnak Orbán László, a szervezet csíkszeredai elnöke.

Az egyesület az Orangeways Zrt. Csíkszereda-Budapest járata ellen tiltakozik, szerintük a magyarországi, úgynevezett fapados járatokat üzemeltető cég irreálisan alacsony áraival máris csőd közeli állapotba sodorta őket. Nehezményezik, hogy míg az erdélyi cégek Budapesten havonta mintegy 1500 eurós állomásdíjat kénytelenek fizetni, addig a fapados cég a törvényeket megkerülve helyi buszmegállókból, illetve a

Orbán szerint Romániában egy 2001-es, a két ország szakminisztériumai és a szállítók között létrejött egyezmény értelmében 0,04 euró/utas/kilométer ár alatt nem lehet szállítani. Azt az EKSZE képviselője is elismerte, az Orangeways árai ezen szint felett vannak, ám szerinte ez nem csoda: a megszabott minimáláron tisztességesen - elsősorban az üzemanyag drágulása miatt - már rég nem lehet fuvarozni, és kitart amellett: a konkurens csak törvénytelen módszerekkel tudja tartani az árait.

Érdekes fejlemény, hogy a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) a Napi Gazdaságot úgy tájékoztatta, hogy sem a két állam kormánya, sem közlekedési minisztériuma között nem született olyan megállapodás, kormányközi egyezmény, amelyben a közúti személyszállításban alkalmazható ár minimumát a két fél megszabta volna. Híreink szerint a minimálárat szabályozó egyezmény csupán a helyi fuvarozók közötti megállapodás, a román szaktárcának sincs kötelező érvényű határozata ez ügyben.


Bajkó Ernő, az Orangeways romániai megbízott képviselője állítja: engedélyükkel semmi baj nincs. Szerinte az, hogy a cég nem fizet állomásdíjat, elsősorban annak köszönhető, hogy a korábban a Hargitai megyei útügyi hatóságnál dolgozó Orbán László elérte: a helyi buszállomásokon ne fogadják buszaikat, így kénytelenek magánszemélyektől vagy cégektől bérelni a megállót - ez azonban nem törvénytelen. Ellentétben a helyi vállalkozókkal, az Orangeways vadonatúj buszokkal dolgozik, melyek alacsony fogyasztás mellett több utas szállítására is alkalmasak, így tudják elérni, hogy alacsonyabb jegyárakkal, kisebb önköltség mellett szállítsanak. Annak ellenére, hogy a társaság a bevezető áraival is minimális profitot tud felmutatni, szeptembertől közel 20 százalékos áremelést tervez.
kantaur Creative Commons License 2006.03.10 0 0 9

Ezt a "nem véletlen" dolgot nem igazán értem... Mire gondolsz konkrétan?
Mielőtt félreértenéd: a Székely Légió nevű szerveződéssel (a maival) az indexen találkoztam először a tegnapi hírekben. Aztán rákerestem és ami kérdésem volt feltettem. Sértve érzed magad emiatt vagy valami más baj van?
A támadótőr kifejezés is az alapszabályban szerepel azért írtam. Felőlem aztán lehet székely disznóölő is, attól még nem lesz orgazmusom...:)

Ami pedig a kilógó lólábat illeti: nekem is kicsit fura, hogy a szervezet neve a rovásírás mellett csak vszeg. románul szerepel (mint írtam latinul teljesen más lenne)...

 

A továbbiakban viszont nem túlzottan érdekel a kérdés: véleményem szerint ez ugyanolyan ritkagagyi szervezet mint a "nemzetőrség" nevű csoda, ahol vén trottyok osztják egymásnak a rendfokozatokat és a "nehézfiúk" megfelelő anyagi ráfordítással csodaszép "nemzetőr igazolványt" kaphatnak meg "nemzetőr plecsnit" a kocsira ami megtévesztésig hasonlít az IPA (International Police Association) plecsnijére. Mindezt persze általában gyorshajtás és tilosban parkolás esetén kívánják felhasználni a tájékozatlanabb redőrök meg beveszik...:)

Na ennyit a komolyságáról...

 

Előzmény: -Survivor (8)
-Survivor Creative Commons License 2006.03.10 0 0 8
draga baratom,
a szalonnazo bicskaval humorizalni probaltam.
a "tamadotor" ill. "vedekezotor" eseteben pedig kotozkodni.
ti. csak nagyon roviden:
a magyar nyelvben nem hasznaljak a tamadotor kifejezest.
A nemet nyelvhez hasonloan magyarul is a roham kifejezest hasznaljak az ilyen jellegu dolgok szoosszetetelenel.
tehat pl. rohamkes, rohamkarabely, esetleg rohamtor.....
tetszik erteni?
nem tudom, romanul hogy mondjak....tukorforditasban lehet hogy tamadotornek. ugye??
egyebkent is....alaposan atnezve ezt az egeszet, szvsz kilog a lolab.
es asszem, te sem veletlen nyitottad ezt a topicot.
:-)))

S.
Előzmény: kantaur (6)
zogu Creative Commons License 2006.03.10 0 0 7

Mondasz valamit, mert a Makk-féle összeesküvés résztvevőt bizony ki is végezték (épp ma évfordulója van a marosvásárhelyi kivégzéseknek: 1854. március 10.).

Igaz, ez közelebb volt a szabadságharc idejéhez, és egyenesen az osztrákok ellen irányult.

Előzmény: -Survivor (5)
kantaur Creative Commons License 2006.03.10 0 0 6

"".....A címerben is egy tipikusan "hegymászók" által használt támadótőr szerepel...:)..."

tenyleg??
milyen az a "tamadotor"???
es milyen a "vedekezotor"???"

 

Ilyen:

"A szervezet címere: Kétíves pajzs, a felső ötöde vörös, az alsó négy ötöde fekete alapú. Középen egy markolatával felfelé álló támadótőr..."

Ez idézet a szervezet alapszabályából. Mielőtt reflektálsz valamire tájékozódj...:)

Nem székely szalonnázóbicska, mert akkor azt írták volna.

Előzmény: -Survivor (4)
-Survivor Creative Commons License 2006.03.10 0 0 5
"......elhatározták egy székely légió megszervezését, amelynek az lett volna a feladata, hogy az oroszok ellen lázítsa a magyarságot, konkrétan pedig Moldvában felrobbantsa a vasúti hidat, és ezzel elvágja az oroszok utánpótlási vonalát Bulgária felé.
Sajnos az osztrák-magyar állambiztonsági szervek tudomást szereztek a "székely puccsról", lecsaptak a felhalmozott fegyverekre, letartóztatták, de egy fél év múlva el is engedték a főkolomposokat. :D...."

nem lennek meglepve, ha kiderulne valami regi osztrak titkosszolgalati dossziebol, hogy ugyanaz a titkosszolgalat volt a szervezkedesre es a hidrobbantasra valo sugalmazo es felbujto,....aztan meg a nagy "leleplezo"
es szervezkedest felszamolo.
:-))

S.

Előzmény: zogu (3)
-Survivor Creative Commons License 2006.03.10 0 0 4
".....A címerben is egy tipikusan "hegymászók" által használt támadótőr szerepel...:)..."

tenyleg??
milyen az a "tamadotor"???
es milyen a "vedekezotor"???

es akkor mi van, ha az en velemenyem szerint ez egy tipikusan hagyomanyos - es nagyra nott- szekely szalonnazo kes??
miert ne lehetne? az osi hagyomany szerint a szekely hegymaszok ilyennel szalonnaztak a csucs megmaszasa utani szertartasszeru szalonnasutesen. :-))
egyebkent ebbol a logikabol kiindulva az is feltetelezheto lenne pl. hogy azon varos, amelynek a cimereben pl. kardot markolo kar van....az a varos oldokolni akar. :-)
szvsz a szekelyek regi szabad fegyverviselesi kivaltsagaibol es hagyomanyaibol fakad a hidegfegyverek cimerekben es jelkepekben valo kedvelt abrazolasa. nincs ebben semmi kivetnivalo.

S.
Előzmény: kantaur (-)
zogu Creative Commons License 2006.03.09 0 0 3

A jogfolytonosság természetesen megszakadt.

De a hagyományt nyilván újra fel lehet eleveníteni, hiszen a két vh közöttinek is voltak előzményei: 1849-ben voltak székely honvédcsapatok, aztán 1877-ben, az orosz-török háború idején is elhatározták egy székely légió megszervezését, amelynek az lett volna a feladata, hogy az oroszok ellen lázítsa a magyarságot, konkrétan pedig Moldvában felrobbantsa a vasúti hidat, és ezzel elvágja az oroszok utánpótlási vonalát Bulgária felé.

Sajnos az osztrák-magyar állambiztonsági szervek tudomást szereztek a "székely puccsról", lecsaptak a felhalmozott fegyverekre, letartóztatták, de egy fél év múlva el is engedték a főkolomposokat.   :D

Előzmény: kantaur (2)
kantaur Creative Commons License 2006.03.09 0 0 2
És akkor ez most annak a jogutódja?
Előzmény: zogu (1)
zogu Creative Commons License 2006.03.09 0 0 1
A két vh között szervezték meg a Székely Légiót.
Előzmény: kantaur (-)
pointless Creative Commons License 2006.03.09 0 0 0
0
kantaur Creative Commons License 2006.03.09 0 0 topiknyitó

Tényleg nem kötözködésképpen írom, de tudja valaki mi ez a Székely Légió?
Megtaláltam az alapszabályukat, címerüket stb..., az indexen megjelent nyilatkozat szerint hegymászó tanácsadó egyesület.:)
Ahhoz képest az alapszabály egyértelműen "félkatonai szervezetről" beszél, (http://szekely.tk/) és "centralizált, parancsuralmi, alá-fölérendeltségi viszony alapján működik" valamint "szükség esetén az ország határain kívül is van működési területe".
A címerben is egy tipikusan "hegymászók" által használt támadótőr szerepel...:)

Ami az alapszabályból kiolvasható, abba azért nem nagyon lehet belekötni még  román hatóságoknak sem, a hazaiaknak meg aztán tényleg nem.

 

Viszont az érdekelne, hogy a címerben a rovás mellett a Legion Siculis milyen nyelven szerepel? Románul? Mert latinul Legio Siculorum lenne a helyes, magyarul meg Székely Légió...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!