Keresés

Részletes keresés

Veghaster Creative Commons License 2024.03.16 0 0 727

Sziasztok,

ciszterna epitesen torom a fejem, de a meretezessel elakadtam; ahany forrast olvasok, mindenhol mashogy szamolnak - es ennek megfeleloen mas ertekeket is kapok persze.

Az Országh József fele Telesö rendszerben gondolkodok. Az o keplete nagyon egyszeru: a teto vizszintes vetuletet (alapteruletet) veve negyzetmeterenken 160l-rel kell szamolni atlagos felhasznalas eseten. Szamoljunk az egyszeruseg kedveert 100 m2 tetofelulettel: az ugye 16 000 l-t jelent, vagyis 16 m3-es tarolora lenne szukseg. Tovabba az o javaslata az, hogy a kapott erteket felfele kerekitsuk, amiben tovabbi 1-2 m3 beleferhet ezesetben szerintem, de tobb nem feltetlenul.

 

Na most, ehhez kepest a Karl-Heinz Böse: Az esöviz hasznositasa konyv egeszen mashogy szamol. Eleve nagyvonaluan azt irja, hogy egy atlagos csalad szamara egy 3 m3-es tarolo teljesen elegendo, a szamitast pedig ketto modon hatarozza meg: fogyasztas alapjan vagy pedig begyujtheto csapadekmennyiseg alapjan. Az elso kiszamitasat meg nagyjabol ertem (bar strategiailag nem tudok egyeterteni vele): eves esovizszukseglet (l) x esovizkeszlet (nap)/365 (nap). Itt 3 heti vizkeszlet tarolasara kihozza a 3,3 m3-t, amit galansan felkerekitve 3,5 m3-ben veglegesit.

A begyujhteto vizmennyiseg alapu szamitasnal - itt ugye az eves csapadekmennyiseg es a rendelkezesre allo tetofelulet figyelembevetelevel akar maximalizalni - mar nincs keplet es a levezetese is homalyos szamomra, de a pelda alapjan egy 180 nm tetofeluletrol, evi 1000 mm (???) atlagos csapadekmennyisegnel es 0,7-es lefolyasi tenyezo (veszteseg ?) eseten 6,3 m3-es tartalyt szamol ki. Erdekes, hogy itt ketszer is javasolja a kisebb meretu tarolo elfogadasat a kapott ertekekhez kepest.

 

Aztan van egy Hans-Werner Bastian altal irt Esoviz felhasznalas a haz korul c. konyv, ami szinten hasonlo gondolatmenettel szamol, de mas ertekek jonnek ki ott is, pl. a 3 heti vizkeszlet tarolasahoz a hozammaximalizalasi elvet kovetve 2,1 m3-es tarolot tart elegendonek. Tovabba hivatkozik a WILO ceg egy tablazatara, ami szerint pl. egy 3 fos haztartasnak ha napi 150 l a fogyasztasa es csak 80 m2 a hasznos tetofelulete, akkor 2 m3-es tartaly kell.

 

Elolvastam Országh József ur konyvenek a Telesöre vonatkozo reszet, alapvetoen az o tervei alapjan mereteznek, de azt latom, hogy ehhez kepest a tobbi szamitas is minimum az otodet-hatodat tartana logikusnak, ami azert nagyon nem mindegy. A dilemmat tovabb noveli, hogy a nemetek szamitasaiba nem ertendo bele az ivasra valo esovizgyujtese (minimalis), de a WC oblitese viszont igen. Cserebe az Orszagh fele szamitas eppen forditott: az ivovizet beleszamolja, de a WC oblitest leginkabb mellozi. En az utobbi fele tendalok, mivel evek ota alomszeket hasznalunk, igy ez a nagyobb vizfogyasztas eleve kizart.

 

Erdekelne hogy kinek mi a tapasztalata. Tulajdonkeppen egy kisebb nyaralohoz kellene vegre megoldanom a biztos vizellatast (sajnos a furt kut megbizhatatlanna valt), de ez is tovabb noveli ugye az epitendo tarolo meretet az idoszakos (nagy) felhasznalas miatt. Tovabbi pikanteria, hogy a Velencei-to mellett egy lokalisan igen csapadekszegeny helyen vagyunk, legalabbis a nyari idoszakban - es attol tartok ez kesobb mar csak rosszabb lesz.

 

Törölt nick Creative Commons License 2023.04.14 0 0 726

Még olyan érdekességek történtek, hogy: Miközben dolgozni voltunk, a macska megnyomta egy, a mosogatóban levő tányérral a vízcsapot, és az összes víz elfolyt :D Ezután akkor már ki is takarítottam a ciszternát egy lapáttal az iszapot, meg talán egy kefével kicsit a falát. Mivel a kert végében van egy kisház és annak is van egy 8 m3-as ciszternája, így nem lett gond.

Törölt nick Creative Commons License 2023.04.14 0 0 725

Juj, szia! Végül át lett fúrva. Ritkán van egyébként tele a ciszterna, de volt olyan, hogy tele volt, nem volt gond. Amennyire tudtam, kikentem kétkomponensű, rugalmas vízszigeteléssel belülről, sajnos csak ennyit tudtam tenni. (legalábbis úgy emlékszem, hogy ilyen anyag volt). Illetve előtte még szilikonnal is próbálkoztam, de az rosszabb sokkal.... (ezt ajánlotta valaki). Volt hogy víz alatt volt az átfúrás. Talán holnap megnézem, hogy most hogy néz ki. Viszont most csak a tető feléről gyűlik az eső (építkezés van és már több, mint 2 éve csak fél tetőről gyűlik, ezért se nagyon szokott tele lenni. (de üres se szerencsére :D). Most gondolkodom egy ülepítő medencén, mert az új teraszról is szeretném belevezetni a vizet (majd ügyelek rá, hogy tiszta legyen a terasz - fugázott greslapok lesznek rajta). Ezzel úgy 30m2-vel meg fog nőni a vízgyűjtő felület, ami nem kicsi :) A jelenlegi felület talán 40 m2 lehet (aminek most csak a fele van belekötve). Egyébként nagyon durván öntisztul ez a ciszterna. Egyszer sajnálatos módon lebomlott benne egy kölyök cica (Valami lehetetlen módon beleesett, pedig le volt takarva), és csak későn vettük észre, hogy nem csak eltűnt. Az ultraszűrő vize ilyenkor is tökéletes volt, csak a melegvíznek volt fura illata/szaga. Nem lett semmi bajunk. A vízszint alatt van, itt csak szilikonnal tömítettem, de...Ázott...

Még belül is.

Ezután kentem oda a kétkomponensűt (valamennyire hozzátapadt a kpe-hez is szerintem ez már), és azóta nem volt ázás egyszer sem. De lehet hogy visszatömörödött az agyag talaj is, az is segített :D

Előzmény: janijani (719)
Cosmo71 Creative Commons License 2023.03.28 0 0 724

Szia. Hívj nyugodtan. 06303797905

Előzmény: Adamo_sx (723)
Adamo_sx Creative Commons License 2023.03.22 0 0 723

Szia Cosmo! Mi is ciszterna építés előtt állunk, felhívhatlak esetleg pár technikai kérdéssel, tapasztalatokkal kapcsolatban?

Előzmény: Cosmo71 (722)
Cosmo71 Creative Commons License 2021.09.20 0 0 722

Szia Gábor. 

 

Ezen a számon elérsz, szivesen elmondom tapasztalataimat. 2012-óta tökéletesen működik a ciszterna 🤗❤️

Tel: 06303797905 

Előzmény: Gabordr (720)
Cosmo71 Creative Commons License 2021.09.20 0 0 721

Szia Gábor. 

 

Ezen a számon elérsz, szivesen elmondom tapasztalataimat. 2012-óta tökéletesen működik a ciszterna 🤗❤️

Előzmény: Gabordr (720)
Gabordr Creative Commons License 2021.08.01 0 0 720

Üdvözlöm Cosmo71!

A ciszternás 2016os topikban feltöltott képet, és ott látom, h van Teleső rendszere Ország József tervei alapján!

Tapasztalatok érdekelnének nagyon! Most állok a telepítése előtt, a ciszterna építés költségeit számolgatom.

Ha valóban jól bevált ott a rendszer, es ivóvíznek , fürdővíznek is használják, akkor nagyobb ciszterna èpítés lenne. Ha nem jó, akkor csak kisebb ciszterna lesz első lépésként .

Mik a tapasztalatok?

Pláne 5 év alatt?

Ha esetleg privatban írna

gabor.szamoca@gmail.com

 

Köszönettel: Gabor

 

Előzmény: Cosmo71 (710)
janijani Creative Commons License 2018.11.14 0 0 719

Hogy állsz a ciszterna téliesítésével?

 

Írod, hogy a ciszterna max vízszintje 55 cm mélyen van a föld alatt. Én nem kötném bele a vízszint alatt a szivattyú szívócsövét mert előbb-utóbb szivárogni fog. A földben 55 cm mélységben fúrnám át a ciszterna falát és ebben a mélységben vezetném be az épületbe a csövet, de mivel hazánkban 80 cm az elméleti fagyhatár ezért hőszigetelném. Nem csőhéjjal, mert az áthül a környező földdel együtt és utána nem ér semmit.

Az építőiparban használják lábazati szigetelésnek az XPS lapokat, ezt 60X125 cm méretben árulják 2-8 cm között többféle vastagságban. Ez zártcellás polisztirol, nem ázik át, jó hőszigetelő és masszív kemény teherbíró anyag.  Kiásnám 60 cm szélesen az 55 cm mély árkot, ebbe fektetném középre a csövet, befedném 5 cm földdel. Erre fektetném az XPS lapokat és betemetném földdel az árkot. Így a föld hője alulról fagypont felett tartja a csövet, az XPS lapokon keresztül a hő nem tud felfele elszökni. Min 4 cm vastag XPS szigetelést ajánlok, de lehet vastagabb is. Én a házam lábazatát 8 cm vastagon szigeteltem, mégpedig 2x4 cm vastag lapokkal, a lapok toldását eltolva egymásra téve. A ciszterna tetejét is ajánlom ezzel az anyaggal szigetelni.

 

XPS:

http://www.drtuzep.hu/labazati-hoszigeteles-extrudalt-polisztirol?gclid=CjwKCAiAiarfBRASEiwAw1tYvxOgNiRu_Xwk1vmRz3xkAqrJi_6Kjqg3AeUHYiymH4wWJj1X_8IxfhoCxF8QAvD_BwE

Előzmény: Törölt nick (718)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.24 0 0 718

Sziasztok!

 

Van egy kb. 8 m3-as ciszternánk, amit a házzal együtt vettünk, minimum 25 éves, de jól tartja a vizet. Erre van rákötve a házi vízmű, amiből 20 és 10 mikronos szűrőkön át van vizünk (+ ultraszűrő az ivóvíznek).
Még a tél előtt meg kéne oldanunk, hogy a víz a föld alatt menjen be a házba. 
A ciszterna túlfolyója kb. 60-65 cm mélyen van, de a ciszterna maximális vízszintje úgy 55 cm mélyen van a föld alatt. Az lenne a kérdésem, hogy a házi vízmű szívóágát be lehet-e kötni a maximális vízszint alatt, és le lehet-e teljesen vízzáróan zárni a csatlakozás körül? Vagy ha csak 50 cm mélyen menne a bekötő ág, akkor se fagyna el? Lehetne csinálni teljesen új fedelet és annak az alját szigetelni, illetve a föld alatt menő csövet is lehetne hőszigetelni?

 

Ti hogy oldanátok meg?

Illetve még egy kérdésem lenne, hogy az a kémény szerű vastag cső a ciszterna tetején az levegőztető nyílás, vagy az mire való? Szükséges oda?

A nyári nagy melegben a ciszternának elkezdett kicsit szaga lenni, de ezt megoldottam buborékoltató géppel.

 

Köszi szépen!!!

 

mesimesi22 Creative Commons License 2017.11.30 0 0 717

Kedves Thandrew,

végre, egy két jó kép egy ciszterna építéséről. Hogy haladnak a munkálatok? Valószínűleg már minden elkészült. Esetleg, megosztanád velünk? 

Előzmény: thandrew (716)
thandrew Creative Commons License 2017.08.23 0 0 716

Sziasztok,
mellékelek néhány fotó a készülő ciszternánkról.

https://drive.google.com/drive/folders/0B-ec31u99f3VYmJkU0pHb29vaEE?usp=sharing

 

Tömören:

19 m3-es, mellette gépészeti akna, abból megtáplálható hálózati vagy esővízzel a kert és az ablakpárkány öntöző :), valamint előkészítve a csövezés a leendő tyúkudvar, garázs, nyári konyha számára. Az esővizet ~210 nm-ről, az ereszcsatornából gyűjtjük.

Mire elkészül, lesz részletes leírás is.

csalántea Creative Commons License 2017.07.17 0 0 715

Van egy remek ciszternám a föld alatt (búvónyílás 45x65 cm), ami kb. 300x300x300 cm. Beton zsalukőből lett rakva, atombiztos, belülről húsz éve valamilyen un. vízzáró vakolatot kapott és működött minden, tartotta a vizet rendesen. A víz a tetőről jön és remek német szűrőrendszeren át folyik be, tiszta, tulajdonképpen ivóvíz minőség, egy kis HYPO-t szoktam néha adagolni hozzá.  Egy éve azonban elengedi a vizet, lassan, de elengedi. Repedés nem látszik benne a vakolaton sehol ...

 

Van olyan, hogy elöregedik a vízzáró vakolat?

 

Mit lehetne tenni? Tófóliával bélelni? Valami frankó impregnáló anyag a - mindig nedves, kiszáradásra esélytelen - vakolatra? Stabil műanyag bélelés? Új vízzáró vakolat a régire?

Teaway Creative Commons License 2017.01.01 0 0 714

A szivattyú használati utasítása és a garanciajegye nem tér ki arra, hogy ki kéne venni a vízből. Szerintem csak arra kell figyelni, hogy ne fagyjon bele a víz.

Előzmény: koroseck (713)
koroseck Creative Commons License 2016.12.07 0 0 713

Sziasztok!

Alábbi szenyvízszivattyúval rendelkezem:
http://www.al-ko.com/shop/hu/szennyvizszivattyu-al-ko-drain-15000-inox-comfort.html

A pöcém kipucolására használom, viszont a havonkénti tisztítás eléggé macerás...Szeretném fix pontra berakni az aknába a szivattyút, így folyamatosan víz alatt lenne, kiépíteném a rendszert, és ha szükséges, egy gombnyomásra beindítanám, majd a tisztítás után lekapcsolnám a nélkül, hogy magát a gépet elmozdítanám.

A kérdésem az, hogy ez a fajta alkalmas arra, hogy vízben ússzon egész évben?Egyáltalán létezik olyan verzió, amire én gondoltam, vagy maradjak a havonkénti szarakodásban?

Köszönöm a megtisztelő válaszokat!

sur5al Creative Commons License 2016.08.05 0 0 712

Ez nagyon szuper lett, gratula! Bár nem olcsó. A vízzárást hogyan oldottad meg?

 

A kúthoz minek olyan nagy tároló?

 

 

Előzmény: Cosmo71 (710)
mackalac Creative Commons License 2016.07.22 0 0 711

Tiszta túlélőtábor :)

Azért, ha pár éven belül ha behoznák a vezetékes vizet, az szép lenne.. .:)

 

Előzmény: Cosmo71 (710)
Cosmo71 Creative Commons License 2016.07.20 0 0 710

A kút kb 1.5 mill lett volna, (engedélyek stb mivel természetvédelmi terület stb) de ahoz is kellett volna ciszterna kb 5-10 köbös. Tűzcsap kivétel 1m3 tartály + pickup mindent végig gondoltam. Ez volt a hosszútávú lehetősèg ami mindig megoldás 😉

Előzmény: Cosmo71 (709)
Cosmo71 Creative Commons License 2016.07.20 0 0 709

Ez már nem 1- kérdés 😂😂😉 Itt nincs vezetékes vìz, szóval határozottan igen a válasz 😉 van locsolás fürcsi mosás stb stb  ... azért kellett ekkora ciszterna hogy a száraz időszakot  (akár 4-hónap) is kibírjuk 😉 volt rá példa 😉

Előzmény: mackalac (708)
mackalac Creative Commons License 2016.07.20 0 0 708

Huha!

azért ott érdekes lehet a megtérülés... 31 évi vízszámla most...

 

megérte?

 

Előzmény: Cosmo71 (707)
Cosmo71 Creative Commons License 2016.07.20 0 0 707

Nekem 2012-ben baráti áron 8000ft/óra volt a JCB kőtörő. Sok pènz ès sok idő. De a vègeredmèny úgy gondolom megèrte. A ciszterna ès a tàroló 2.5mill anyag ès munka, a gèp kb 700-ezer volt. 

Előzmény: mackalac (706)
mackalac Creative Commons License 2016.07.20 0 0 706

Már csak 1 kérdés: milyen költség a vésés? m3? időre?

Cosmo71 Creative Commons License 2016.07.20 0 0 705

Zsomp=a létra alatti mèlyedès 😉 a 1,5 hèt csak a ciszterna volt. A többi mèg 1-hèt kőtörès 😂 

Előzmény: mackalac (704)
mackalac Creative Commons License 2016.07.20 0 0 704

Mi az a zsomp?

 

1.5 hét? szegény szomszédok...

nem csuklottál?

 

Előzmény: Cosmo71 (703)
Cosmo71 Creative Commons License 2016.07.20 0 0 703

Meg van dönrve a zsomp felè, így a leülepedett szennyeződès belevándorol szèpen lassan a víz mozgàsának a hatására. Slaggal is elèg fenntről belocsolni ès oda folyik le. Az bizony szikla Mackalac....1.5 hètig a kőtörő fejjel kellett vèsnie a gèpnek 😂

Előzmény: mackalac (702)
mackalac Creative Commons License 2016.07.20 0 0 702

minek burkoltad az alját?

 

Előzmény: Cosmo71 (700)
mackalac Creative Commons License 2016.07.20 0 0 701

Ez agyagosnak tűnik...

 

Előzmény: Cosmo71 (700)
Cosmo71 Creative Commons License 2016.07.19 0 0 700

Cosmo71 Creative Commons License 2016.07.19 0 0 699

Nègy ève nem mozdult el a sziklàba 😉 remèlhetőleg nem is fog. Van mikor a 20m3 van tele ès a 4-est takarítom lemászok, ès a zsompba terelem slaggal a koszt, majd kiadom vödörrel. 

Előzmény: mackalac (698)
mackalac Creative Commons License 2016.07.18 0 0 698

Nagyon kemény!

 

Nekem a 4 m3, hamar megtelt, szivattyúzni kellett a kútba :) Bár én csak locsolok vele...

 

Mondjuk, ilyen eső ritkán van... De jól számoltad a puffer méretét... legalább le lett tesztelve, h megáll-e a 17 tonna...

 

 

 

 

Előzmény: Cosmo71 (695)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!