Keresés

Részletes keresés

sierra Creative Commons License 2006.06.12 0 0 31
Törölt nick Creative Commons License 2006.06.06 0 0 30
Én úgy tudom, hogy a farkasfalka territoriumára ha betéved egy-egy magányos farkas (többnyire ínséges időkben, kemény teleken fordul elő...), sok jóra nem számíthat... Olyan értelemben szükségből ölnek, hogy hát nekik is kevés a saját territóriumuk biztosította élelem (zsákmány + dög + növényi eredetű, tudtommal kínjukban olyat is esznek), hát még idegeneknek...

Csimpánzok: tudtommal vadon is vannak dokumentált esetek szép számmal, Jared Diamond említi valamelyik könyvében, néhány leírást is közöl. Hordák egymás elleni küzdelme az egész, az erősebb horda a gyengébb tagjait egyenként agyonveri az évek során, kb. évente egyet, a kisebb horda öt év alatt annyira meggyengül (8-20 felnőttből álló hordákról van szó), hogy vége is van...

Emberek: hogyne lennénk többre valóak, mi ugyanis képesek vagyunk bármilyen állatot elpusztítani, az állatok meg nem képesek minket. Ez épp elég alapja annak, hogy többet gondoljunk magunkról, mint róluk... :-)

Vissza a katonákra: ugyanúgy viselkednénk mi is. Itt vagyunk páran a topikban (mondjuk te, Ignác, Sierra, én), négyünk közül legalább három ugyanúgy agyonlőne pár gyereket egy ilyen szituban.

Én egyedül a parancsnokot tartom felelősnek (mármint a tiszthelyettest, aki vezette a "halálbrigádot"), mert neki külön feladata, hogy észnél legyen ilyen szituban. A katonaságok csak azért nem gyilkolnak ész nélkül, mert a parancsnokok ezt megakadályozzák, olyan módon, hogy fenntartják a fegyelmet, és nyugalomra intik a heveskedőket és saját magukat! A tiszthelyettes felelőssége a dolog, szerintem neki kijár 6-8 év börtön. A többieknek 2-3 év. Ők is bűnösök, nem akarjuk a későbbi potenciális elkövetőket bátorítani egy felmentéssel, de hipokrízis lenne nagyobb büntetés mellett érvelni. Hisz mi küldük őket a korpa közé, ne legyünk oda, hogy megették őket a disznók... Szvsz.
Előzmény: Brutalis Harmonia (29)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2006.06.06 0 0 29
Kicsit elcsuszunk az etologia iranyaba, de szemely szerint nem banom, mert az egyik kedvenc teruletem. :) (Ez nem azt jelenti, hogy szakerto lennek.)
Szoval erdemes lenne Lorenzt olvasni. A dolog ugy all, hogy amikor kiderult, hogy a csimpanzok koreben elofordu a gyilkossag, komoly szenzacio volt a tudomanyos eletben. Addig ugyanis azt hittek, az ilyesmi emberi sajatossag -es nem veletlenul.
A farkasok es hasonlo ragadozok eseteben van pelda arra, hogy verekedes kozben az egyik resztvevo halalos sebet kap - de ez a kivetel, ami erositi a szabalyt. Az osszes olyan emlos, madar es hullo, amely "fegyvert visel", azaz konnyeden kepes lenne vegezni egy fajtarssal, egyfajta belso gatlast is kap ezekkel a fegyverekkel. Magyaran, ha egy farkas megadja magat verekedes kozben, mert erzi, hogy gyengebb, a masik, akarmennyire is szeretne, nem lesz kepes artani neki. (Ket nyul gond nelkul agyonveri egymast.) A farkasok amugy meglehetosen civilizalt allatok -azert meg nem balheznak, ha egy mas falkaba tartozo fajtarssal talalkoznak. Naluk meglehetosen bekesen intezodik el a legtobb ilyen talalkozas. Altalaban a himek kozott a rangsorvitaban vannak nezetelteresek. (Amit te allitasz, az azzal jarna egyutt, hogy a legtobb allatnal nem lenne genaramlas az eltero csoportok kozott.)
Ragadozok kozul meg az oroszlanok problemasak, de ott mar emlitettuk: a nosteny azonnal fogamzaskepes allapotba jut, amint a kolyke meghal. A him pontosan tudja, hogy csak limitalt ideig allnak a csajok a rendelkezesere, es eljon az ido, amikor ot uldozik el -ergo minel tobb sikeres almot szeretne magaenak. (Es csak egy ironikus megjegyzes volt a kopulalo tengereszgyalogosokrol tett kiszolasom.) Az ember nem ilyen allat -mi genetikailag meg mindig csak egy sebezheto, fegyvertelen eloleny vagyunk, akit tobbszor esznek meg, mint eszik meg masokat. Raadasul mi meg nem evolvalodtunk a fegyvereinkhez. Az, hogy egy magatehetetlen fajtarsat egy farkas hidegverrel megoljon -ez elkepzelhetetlen.

Medveknel -kulonosen a jegesmedveknel- ugyancsak elofordul a himek altali kolyokgyilkossag-csakhogy nekik a kolykok mint taplalekforrasok jonnek szoba. (Jegesmedveknel nem csoda. De egy grizzly himnek is nagyon keves taplalek all a rendelkezesere. Oriasi allatok, es keves a preda.)

A csimpanzok ilyen szempontbol kivetelesek. Mig a legtobb allat szuksegbol ol (eroforrasokert -mint macak, kaja es hasonlo), a csimpanzok tarsadalma nem is kicsit hasonlo a mienkhez. A gyilkossagot amugy a csimpanzmenedeken lehet megfigyelni sokszor, ami jelzi, hogy ez azert egy devians viselkedes, ami vadon ritkan fordul elo. Az ilyen menedekhelyeken az allatok meglehetosen eros territorialis viselkedest mutatnak, es ha valamelyikuk atlepi a hatart, akkor bandaba szervezodve latjak el a bajat, megpedig meglehetosen. (Az osszes csontjat osszetorik, es szetcincaljak a holttestet.)
Ez a viselkedesmintazat torz (az allatok unalma, frusztracioja okozza, es az, hogy tobben vannak osszezarva a kelletenel), es nem azonos termeszetben mutatottal.

Erre lehet ervelni, hogy a tengereszgyalogosnak sem termeszetes, hogy M-16 van a kezeben; egy fatusko termeszetesebb lenne. Ez igaz, de a tengereszgyalogosnak van ontudata, erkolcse es hasonloja, ami miatt mi olyan nagyra tartjuk magunkat. Ha ezek nem szamitanak, akkor leszunk szivesek kovetkezetesek lenni, es kijelenteni, hogy NEM, NEM VAGYUNK TOBBRE VALOAK, MINT AZ ALLATVILAG TOBBI TAGJA.
Előzmény: Törölt nick (28)
Törölt nick Creative Commons License 2006.06.04 0 0 28
Tegnap elveszett egy hosszabb válaszom, mert a gépemen éppen machináltam közben, és lefagyott. Megpróbálom még egyszer.

Szóval az oroszlánokat (és farkasokat) csak azért hoztam példának, hogy lássuk: a ragadozók körében is van példa fajtársak megölésére. A farkasoknál tudtommal pontosan a rivális falkához tartozás az oka a dolognak, ahogy egyébként a csimpánzoknál is több dokumentált eset ismert, amikor a rivális horda magányos tagjára többen rárontanak, és agyonverik. És kb. így nyernek teret az erősebb hordák a gyengébbekkel szemben. (Ha jól tudom szakember vagy a témában, lehet többet tudsz nálam.)

Ami a harctéri pszichózist illeti:

A katonának munkája végzéséhez, ahhoz, hogy normális maradhasson a sorozatos ölések ellenére is, szükségképpen dehumanizálnia kell a szembenállókat. (Raghead, rongyfejű.) És ez a dehumanizálás egy gerillaháborúban*, ahol bizony gyerekek és nők is gyakran harcolnak, illetve segítik a gerillákat, igen jó eséllyel kiterjed a teljes lakosságra.

A dehumanizált civilek gyilkolása meg jóformán idő vagy szerencse kérdése, mindenesetre egyáltalán nem kell hozzá súlyos lelki torzulás. Emberek, civilek meggyilkolásához valóban súlyos lelki torzulás kellene, ám raghead kicsinyek és nőstények megölése az nem gyilkosság! Tehát nem is biztos, hogy komoly előjelei vannak a gyilkosságnak - pontosabban szerintem minden (vagy jóformán minden) katonában a helyszínen megvannak ezek a jelek.

Én a parancsnokot varrnám csak be hosszabb időre, mert neki kell észnél lennie ilyen szituban. A többiek esetében a csoportnyomás, a parancsnok szava vagy tekintélye stb. a már említett - és szükségképpen jelenlévő - dehumanizálással együtt elegendő lehetett. Egy parancsnok viszont azért parancsnok, hogy fentiek ellenére is megakadályozza az atrocitásokat!

*De még egy szimpla háborúban is! Például az ellenség lakosságát is fritzeknek vagy japcsiknak gondolod, és nem rendes embereknek, hiszen különben nehéz lenne elfogadni, hogy tengeralattjáróink elsüllyesztik az élelmiszer-szállítmányaikat, bombázóink városaikat bombázzák, mi pedig a harcmezőn árvává tesszük gyerekeiket és özveggyé asszonyaikat, és hogy harcunk mindezzel együtt is igazságos, az övék meg igazságtalan...
Előzmény: Brutalis Harmonia (24)
sierra Creative Commons License 2006.06.04 0 0 27
De végső soron ebben még mindig egyetértünk, azt hiszem.
Előzmény: sierra (26)
sierra Creative Commons License 2006.06.04 0 0 26

Bár jó kis kitérő lett, de az állat minősítést nem egészen ebben az értelemben akartam használni. Nem úgy értettem, hogy állat, tehát öldökli a fajtársait/bárkit, hanem úgy, hogy állat, tehát nem rendelkezik etikai kódexszel, főleg nem keresztény etikai kódexszel.

Előzmény: Alpári Gnác (21)
Alpári Gnác Creative Commons License 2006.06.04 0 0 25

Az oroszlan him azert oli meg a rivalis kolykeit, hogy a nostenyek azonnal fogamzaskepes allapotba keruljenek -ne felejtsd el, itt a geneid tovabbadasarol van szo. A sikert abban merik, mennyire vagy kepes a kovetkezo nemzedekben kepviseltetni magad.
Nem hinnem, hogy az amerikai katonak a verengzes utan nekialltak volna parosodni a tulelokkel.

 

Nem is túlélőkkel, hanem a feleségükkel, barátnőjükkel szerettek volna párosodni, ami nehezen megy, ha az embernek lerobbantják a tökét.

 

Akárhogy is, ez semmiben nem különbözik az oroszlán ténykedésétől, hiszen egy hímre jut 6 nőstény, miért nem ülnek le tárgyalni, mindkettőnek jutna 3-3, a génjeik továbböröklődhetnének, és akkor csak a ráeső 3 kölykeit kellene megölnie.

Dehát az oroszlán nem tud tárgyalni, mert állat, az ember meg tud, ha a civilizáció erre kényszeríti, de a génjeiben neki is a legegyszerűbb megoldás van eltárolva, ezért ha azt gondolja, valamiért kívül került a civilizáción, és még puskája is van, akkor állattá válik.

Előzmény: Brutalis Harmonia (24)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2006.06.03 0 0 24
Ebben nincs igazad. A csimpanzok nem gangokba szervezodnek, ahol a halalert mar eleg, ha a masik gang kendojet viseled. A kodszavak: eroforrasok, limitalt, kuzdelem. (Akar egy rossz Marx-imitacio.) Az oroszlan him azert oli meg a rivalis kolykeit, hogy a nostenyek azonnal fogamzaskepes allapotba keruljenek -ne felejtsd el, itt a geneid tovabbadasarol van szo. A sikert abban merik, mennyire vagy kepes a kovetkezo nemzedekben kepviseltetni magad.
Nem hinnem, hogy az amerikai katonak a verengzes utan nekialltak volna parosodni a tulelokkel.

Az index is megjelentetett egy leirast (a BBC hir szo szerinti forditasat -szokas szerint)
http://index.hu/politika/kulfold/hadita7112/
Ezt elolvasva ujra csak az a velemenyem, hogy ezert a haditorvenyszek altal kiszabhato legsulyosabb buntetest erdemlik. Pont azert, mert katonak, nekik jobban kell vigyazni, mit tesznek. Harcteri pszihozis, meg hasonlok ugyeben a hadseregnek kell gondoskodnia roluk; ha magura hagytak oket, akkor az ezert felelos embereket is meg kell buntetni.
Előzmény: Törölt nick (22)
Törölt nick Creative Commons License 2006.06.03 0 0 23
Az emberek egy része képes volt humánusan viselkedni, de a zöm nem. Azok a németk közkatonák sorkatonák voltak. Átlagemberek, hiszen nem nagyon válogattak. A pacifistáknak, megbízhatatlanoknak még nagyobb esélyük volt a keleti frontra kerülni, hisz jó eséllyel nem voltak náci összeköttetéseik.
Előzmény: Brutalis Harmonia (17)
Törölt nick Creative Commons License 2006.06.03 0 0 22
Meg a legkozelebbi rokonaink, a csimpanzok is jo okkal olik meg a fajtarsaikat.

Igen. A jó ok az, hogy rivális hordához tartozik. Ennyi okuk viszont a tengerészgyalogosoknak is volt!

a ragadozok altalaban alapbol keptelenek megoni fajtarsaikat

Persze ez így csak az "általában" kitétellel igaz, a farkasoknál pl. tudtommal elég sokszor előfordultak dokumentált esetek. Az oroszlán hím, ha elkergette riválisát, megöli annak gyermekeit, ugyanezt teszi a gorilla hím is (bár ő növényevő valóban).
Előzmény: Brutalis Harmonia (19)
Alpári Gnác Creative Commons License 2006.06.02 0 0 21

Ebből kifolyólag és másból is, nekem az a véleményem, hogy az ember igenis állat, amíg a civilizáció nem von rá vékony mázat.

 

Ezzel mélységesen egyetértek, éppen ezt fejtegettem valahol a new orleansi árvíz kapcsán.

 

BH-nak persze igaza van, mert az állatok valóban nem gyilkolják meg egymást ok nélkül.

Csakhogy ok nélkül az ember sem teszi. Az más kérdés, hogy ezek az okok kívülállók számára, vagy akár jogilag elfogadhatóak-e.

 

Amikor a német katona mosolyogva lövi tarkón az áldozatát, annak igenis oka van.

Az az oka, hogy jó akar lenni a felettese szemében, azt hiszi, hogy a rendszer örökké fenn fog állni és így megússza, stb.

És a háborús pszichózis nyilván régen ismer jelenség, ezért kell gyakran váltani a frontvonalban harcolókat. Csak hát Irakban nincs front, illetve mindenütt az van.

És akkor jön az, amit az Apokalipszis most-ban is illusztrált Coppola, amikoris bekattan a katona és pozdorjává lövi a dzsunkát.

 

Úgyhogy az ember bizony állat, de olyan állat, amelyik tudattal rendelkezik és ezért szuverén döntéseket hoz.

Így aztán látszólag ok nélkül gyilkolja a másikat.

 

Az más kérdés, hogy a civilizáció és ennek keretében a jog éppen azért van kitalálva, hogy rávonja azt a vékony mázat állatságunkra és ha valakiről lefoszlik, azt megbüntetjük.

Ilyen a világ...

Előzmény: sierra (18)
sierra Creative Commons License 2006.06.02 0 0 20

"masreszt a legtobben teljesen komolyan veszik, hogy a terrorizmus ellen harcolnak jelenleg (hogy lehet harcolni egy fonev ellen?)"

 

-- Mint a munka frontján... :o)

Előzmény: Brutalis Harmonia (19)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2006.06.02 0 0 19
A szo "gook". A koreai “hangook” es “migook” szavakbol jon; Hangook Koreat jelenti, Mingook az USA-t; az amerikai katonaknak "Me gook" nak hangzott. Korea utan minden "sargara" hasznaltak. (A nemeteket "Hun"-nak hivtak, a japanokat "Jap"-nak -mindig el kell venni az emberiseget az ellensegednek, kulonben nem kuldhetsz oda fiatal kolykoket megolni oket.)

Az allat-dolog: nincs egeszen igazad. Allatok ilyesmire nem kepesek, hacsak nem zarod ossze oket egy nagyon szuk terbe. (Az igaz, hogy 40 csimpanz egy buszba zarva megoli egymast. Ennyiben jobbak vagyunk; egy-ket taszitas, egy-egy banyatank keresztul a labadon meg elviselheto.)
Eleve a ragadozok altalaban alapbol keptelenek megoni fajtarsaikat. Ez az egesz tomeggyilkolkossag-dolog emberi talalmany. Meg a legkozelebbi rokonaink, a csimpanzok is jo okkal olik meg a fajtarsaikat.


Nemsokara kijon a hivatalos vizsgalat, felvetelekkel, fotokkal, tanuvallomasokkal. Az a vicc, hogy Vietnamban egy hasonlo, bar nagyobb meretu tomeggyilkossag volt az utolso csepp a poharban, es forditotta az emberek nagy reszet a haboru ellen. Jelenleg az USAban erre esely nincs. Egyreszt az arabok nem emberek igazan; masreszt a legtobben teljesen komolyan veszik, hogy a terrorizmus ellen harcolnak jelenleg (hogy lehet harcolni egy fonev ellen?). Olyan a propaganda, mint egy mozgasba hozott giroszkop: semmi nem teriti ki. Amugy a katonak viselkedesen is latszik, mennyire nincsenek tekintettel az irakiakra: nagyon sokszor lonek ra autokra, emberekre ok nelkul. Persze az is lehet, hogy ez a kikepzes hianyossaganak koszonheto. Egy ismerosom katona volt az Armyban, es annyit mondott csak, hogy teljesen el volt kepedve, mennyire dilettans modon volt az egesz megszervezve.
Előzmény: sierra (18)
sierra Creative Commons License 2006.06.02 0 0 18

"akit megölök, az nem lehet ugyanolyan ember, mint te vagy én, meg nem is lehet igazi embergyerek, hanem csak egy hang egy hangszóróban, vagy ha élőben is látszik, akkor csak egy mocskos zsidrák, rongyfejű, sárga, vagy egy ilyennek a büdös kölke, úgyis annyian vannak, mint a csótányok, nem kár ha hússzal vagy ezerrel kevesebb lesz mától)"

 

-- Vietnámban bevetett pilóták leveleit elemezgették ebből a szempontból. A pilóták, hogy könnyebb legyen elviselni a pszichológiai megterhelést, a napalmot és egyéb csúnyaságokat becézgetni kezdték. A napalm nem napalm volt többé, hanem valami sokkal barátságosabban hangzó "viripéter", az meg már nem is gond, ha ledobják. Akinek a fejére esett, ugyanilyen megfontolásból, az sem emberként volt emlegetve, hanem "guk" volt, (talán valami hangutánzó szó akart lenni), ily módon abhumán, nem-kár-érte kategória.

 

És utalva BH tarkónlövős félmosolyaira, ezek a pilóták így módosítva a tényállást már vígan, tréfálkozva tudtak leveleket írni, hogy a gukok ma milyen jól megkapták a viripétert, milyen mókás volt, ahogy odalent szaladgáltak tőle.

 

Ebből kifolyólag és másból is, nekem az a véleményem, hogy az ember igenis állat, amíg a civilizáció nem von rá vékony mázat. A háború pedig olyan, hogy rögtön lehántja a mázat. Háborúról személyes tapasztalatom nincs, de már csak a bezupálás is elég érdekes személyiségváltozásokat tud produkálni, ezt tapasztaltam. Elkezdtem a civileket lenézni, ha a eltávon voltam, elitnek képzeltem magam, felsőbbrendűnek, amiért ők nem teljesítenek annyit, mint én (mindezt a Magyar Honvédségnél...), rám más szabályok vonatkoznak mint rájuk, többet elviselek és többet teszek a biztonságukért, mivel ők nem tudnának magukra gondot viselni, stb. Gondolom, ha ugyanezt még egy naponta használt gépkarabély is alátámasztja, akkor az újabb fokozat és végül a delikvens egyszerűen odalő a gukoknak, azt jól van. Milyen viccesen kapkodják a lábukat tőle.

 

Az a fegyverelvevő-komisszártvisszaküldő német valami kiemelkedő filantróp lehetett, vagy halálra is elszánt pacifista. Szóval a kivétel, az egy az egymillióból.

 

Lassan szociálpszichológia-előadássá fog fajulni a topic. :o)

Előzmény: Törölt nick (15)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2006.06.02 0 0 17
Nemrég néztem bele egy, a keleti fronttal foglalkozó képgyűjteménybe. ("The Eastern Front in photos" vagy valami volt a címe.) Ijesztőek voltak a képek, ahol német tisztek beszélgetnek az akasztásra váró emberek előtt, míg körülöttük fiatal katonák mosolygó arccal készítik elő a nagy eseményt, mintha csak cserkészek vernének tábort, vagy ahogy középkorú német tisztek épp tarkónlőnek embereket a tömegsírok előtt közönnyel, vagy épp félmosollyal az arcukon... borzalmas, hogy mire képesek az emberek. Nem hiszem, hogy mindenki ilyen lenne. Pont egy, ugyanezzel a korszakkal és hellyel foglalkozó dokumentumfilmben beszélt egy volt orosz komisszár, hogy egy német katona ahelyett, hogy elfogta volna ("Komisszárparancs" szerint azonnali kivégzés várta volna) elvette a fegyverét, és visszaküldte a front másik oldalára. Odesszában egy német tiszt többszáz ember életét mentette meg (zsidó származásúak voltak...). Nem kell elállatiasodni.

Az a nagyon ijesztő dolog, hogy a BBC cikkeihez hozzászólók annak ellenére, hogy nincsenek frontközelben, ahol ilyen hatások érhetnék őket, olyan reakciókat írnak a cikkekre, amely azt mutatja, hogy szerintük a muzulmánok/arabok nem emberek. (Itt az indexen is, mellesleg. Úgy lezsidóztak, mert egy topikban megpróbáltam tényszerűen hozzászólni muzulmán-témában, mint a sicc... ami, lássuk be, meglehetős elvakultságról tesz tanúbizonyságot.) Mintha csak a 30-as évek beli náci propaganda jött volna vissza. Szerintük nem gond az iraki rabok kínzása (elvégre mind terrorista, bár bizonyíték ugye nincs), ők támadtak először, különben sem kínzás, ha kutya megugatja; őt is megugatja a szomszéd kutyája; az elektrosokkot pedig túl lehet élni, és az egyetemi fraternity-kben őket is megalázták a beavatásnál, és túl lehetett élni... Valószínűleg azok a tengerészgyalogos kölykök is hasonlóan gondolkodtak. (Mint annak idején a japánokról, ugyebár.)

Egységes jogrendszerről annyit, hogy ez nem polgárjogi vagy büntetőjogi per, ami állami szintű. Ez katonai bíróság hatóköre alá tartozik, az pedig egységes.

Bush is egyre jobban ígérgeti, hogy megbüntetik őket, amúgy.
Előzmény: Törölt nick (16)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.31 0 0 16
Elnézést, nem akartam az egészet kiemelni, sőt tkp. semmit se kellett volna.
Előzmény: Törölt nick (15)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.31 0 0 15
Tegyük hozzá, hogy a 98%-os (ha jól emlékszem) arány simán lement 48%-ra, amikor már nem a Kalifornia Egyetem, hanem a Bivalybasznád Főiskola tanárai vezették a kísérletet, és egyéb tényezők változtatásával (személyes kontaktus hiánya, szemlátomást nem hozzáértő személy, hebeg-habog, stb., előzetesen személyesen bemutatkozik a későbbi meggyilkolandó) rendkívül alacsonyra lehetett lenyomni a "gyilkoló" alanyok arányát.

Nagyon fontos, hogy

- ne legyen személyes kapcsolat, az áldozat könnyen dehumanizálható legyen (akit megölök, az nem lehet ugyanolyan ember, mint te vagy én, meg nem is lehet igazi embergyerek, hanem csak egy hang egy hangszóróban, vagy ha élőben is látszik, akkor csak egy mocskos zsidrák, rongyfejű, sárga, vagy egy ilyennek a büdös kölke, úgyis annyian vannak, mint a csótányok, nem kár ha hússzal vagy ezerrel kevesebb lesz mától)

- felsőbb autoritás adja a parancsot és vállalja a teljes felelősséget (néha ezt helyettesítheti a csoportnyomás, a felindult lelkiállapot, a büntethetetlenség tudata, stb.)

- az autoritás hiteles legyen (pl. Németország törvényes vezetője, aki maga a második Bismarck, az újbóli nagyság megteremtője, a franciák legyőzője) (vagy az indok teljesen jogosnak tűnjön, pl. megöltük, mert biztos ők is tudtak a bombáról, hisz itt volt a házuktól alig száz méterre!)

- legyen nemes cél (az általad említett kísérletben a tudomány fejlődése, a náci Németországban meg a zsidó bacilus kiirtása és ezzel a népek boldog jövőjének biztosítása, tengerészgyalogosaink esetében Amerika, a Haza szolgálata, esetleg a demokrácia, stb.)

- még talán volt más feltétel is, ezek hiánya, gyengesége nagyban csökkenti az ilyesmi előfordulási valószínűségét.
Előzmény: sierra (13)
sierra Creative Commons License 2006.05.31 0 0 14

"Csak epp nem ismerem az amerikai torvenyeket. Remelem, valaki errefele igen.)"

 

-- Nincsen USA jog. Van 50 állam különböző joga. Szövetségi szintű jog sosem létezett. Egyszer megkérdeztem Vastagh Pált, hogy akkor mégis milyen felhatalmazás alapján működik az FBI. Aszonta nem tudja, az valami alkotmánybetoldás miatt lett lehetséges.

Előzmény: Brutalis Harmonia (10)
sierra Creative Commons License 2006.05.31 0 0 13

A Zimbardo-kísérlet és egy sor más dolog azt mutatja, hogy az átlagos ember nagyon rosszul viselkedik bizonyos speciális körülmények között,

 

-- Teljesen igaz. Némi autoritás, fehér köpeny és jegyzettömbbe való írkálás, plusz ellentmondást nem tűrő ismételgetése annak, hogy folytassák a kísérletet és az alanyok 90+%-a agyonvillanyozott egy addig sosem látott embert. Csak egészen kevesek omlottak össze ipari áramerősség elérése előtt, egészségre veszélyes szint előtt pedig senki nem tagadta meg a részvételt.

 

Előzmény: Törölt nick (9)
deniboj Creative Commons License 2006.05.30 0 0 12
Nem azért, de van errefelé egy hadijogász... (Tamás). Igaz, rég láttam...
Előzmény: Törölt nick (0)
sashimi Creative Commons License 2006.05.30 0 0 11
Valami link arra, hogy mi tortent?


sashimi
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2006.05.28 0 0 10
Nezd, a helyzet az, hogy meghalt egy bajtarsuk, es ok nem a helyszinen dontottek ugy, hogy akkor most lelovunk mindenkit, hanem #visszamentek#. Elore kitervelten es hidegveruen. Egy rakas hulye kolyok, akik azt hiszik, barmit lehet puskaval a kezben. Ez az, ami miatt a legsulyosabb buntetest erdemlik. (Es ezert kerdes, hogy a hadbirosagnak van-e joga valakit halalra itelni. Ugyanis a helyzet az, hogy a hadi torvenyek eloirjak dolgokat -ha ennek valaki megfelel, megkapja a buntetest. Itt nem ugy mukodnek a dolgok, mint a polgari eletben. Annak idejen Angliaban gyilkossagert, nemi eroszakert automatikusan akasztottak fel az amerikai katonakat. Csak epp nem ismerem az amerikai torvenyeket. Remelem, valaki errefele igen.)

A 9/11-es urgere visszaterve: o csak egy elmebeteg. Annyira instabil, hogy a valodi terroristak sem vettek be a tervezesbe. Valszeg meg csak nem is ismerte a reszleteket. Hidd el, ha valoban reszt vett volna a dologban, mar reg megsutottek volna.

Tenyleg, ha mar jog: Szaddam haverunk a legszornyubb buntetteit amerikai szovettsegeskent kovette el, ugy, hogy ezekrol az USA (es az egesz vilag) tudott. Ha elitelik, ezzel nem jarna az is egyutt, hogy elitelik a sajat '80-as evek beli kulpolitikajukat? Vagy siman csak elmismasoljak a dolgot? (Ugyanez Pinochet eseteben is felvetheto: ha az oreg birosag ele allithato, az ot aktivan tamogato Kissinger es haverjai miert nem?)


disclamer: nem gyulolom az USA-t, nincs nagymagyarorszagos kulcstartom, es kulonben is pokolba a poldilis eloiteletekkel. Csak kerdezek.
Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.28 0 0 9
elfogadjuk-e, hogy egy katona automatikusan kivonja magát az emberiség köréből és úgy viselkedik, mint egy állat és ezért még csak meg sem büntetjük?

Elbeszélünk egymás mellett. Nem is a felmentése mellett érveltem, hanem az enyhe ítélet mellett, ez azért nagyon nem ugyanaz. Sőt egész más.

Biztonsági őrnek meg büntetlen előélet kell (bár nem tudom hogy van ez Amerikában), de tkp. mindegy, mellékszál.

És a hivatásos katona ugyanúgy ember. A Zimbardo-kísérlet és egy sor más dolog azt mutatja, hogy az átlagos ember nagyon rosszul viselkedik bizonyos speciális körülmények között, és bizony a gerillaháború az egyik legrosszabb körülmény, messze rosszabb, mint egy - akár atrocitásokkal és évszázados gyűlölettel terhelt - hagyományos küzdelem. Az átlagos embereket meg nem tudod kiszűrni, mert a haranggörbe felső 5%-ában nincs elég ember ahhoz, hogy hadsereget tudjál szervezni.

Tehát marad az, hogy bizony a hadsereg zömét - akármit csinálsz - átlagemberek fogják alkotni, akiket akárhogy képzel, mindenképpen el fognak követni ilyesmit. Pusztán azzal, hogy odaküldted őket, tudnod kellett, hogy nem csak az idős nénikéket fogják átsegíteni az úttesten, hanem bizony hébe-hóba gyerekeket is fognak gyilkolni. Ez egy ilyen üzem.

Továbbá a főfelelős egyértelműen a tiszthelyettesük, neki a dolga észnél lenni ilyen szituban, a közkatonát legrosszabb esetben is pár év börtönre lehet ítélni.
Előzmény: Alpári Gnác (8)
Alpári Gnác Creative Commons License 2006.05.28 0 0 8

Már hogy a viharba ne lenne az ismétlődésnek veszélye?

 

Az a pali, ha kiszabadul, elmegy biztonsági őrnek és az amúgy is meglévő pszichózisát plusz 10 év börtön is súlyosbítja majd.

Nem szeretném, ha azt hinné, elloptam egy csokit a ABC-ből...

 

De nem ez a lényeg.

Hanem az, hogy elfogadjuk-e, hogy egy katona automatikusan kivonja magát az emberiség köréből és úgy viselkedik, mint egy állat és ezért még csak meg sem büntetjük?

Mert hát biztos félt, hogy felrobbantják, lelövik.

 

Oké, én is félnék.

Csak aki katonának áll, az legyen tisztában azzal, hogy ott lőnek.

Ezzel az erővel minden szembejövőt ledurranthatna, hátha van nála bomba.

 

Tudom, persze, hogy stressz, meg minden, de akkor a délutáni dugóban kibelezhetném a köcsög autóst, aki keresztbeáll nekem, de nem teszem. Pedig nekem is van sok bajom.

És ezek már nem sorozott katonák, hanem hivatásosok. Nem Vietnam.

Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.28 0 0 7
Szerintem az emberek 90%-a átlagember, 5% különösen jól bírja az ilyen stresszt, 5% meg különösen rosszul. Az utóbbi 5% kiszűrése után vagy lemondunk a hadsereg fenntartásáról (Magyarország ezt választotta, és szerintem még ki se szűrtük így se a maradékból azt az 5%-ot se, nemhogy a 90-et, sőt lehet nagyobb arányban rosszabbak...), vagy pedig kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy katonáink bő 90%-a abnormális viselkedésre is képes.

És igen, meg kell büntetni őket. Az életfogytot (ha igaz a pillanatnyi hivatalos verzió, tehát hogy a bombarobbanás után szépen végigmentek a három környező házon, és mindenkit lemészároltak) az őrmesternek esetleg ki lehetne osztani (bár tíz év után akár ki is engedném: ez szvsz nem olyan bűncselekmény, ahol akkora az ismétlődés veszélye), de a résztvevő legénységi állománynak szerintem elég büntetés pár év letöltendő és a hadseregből kizárás is.
Előzmény: Alpári Gnác (6)
Alpári Gnác Creative Commons License 2006.05.28 0 0 6

Nézd, az életfogytiglan biztosan túlzás - a többezer áldozatot követelő WTC-ügy résztvevője kapott életfogytot.

 

Az nem úgy van, hogy az áldozatok száma szerint osztjuk a büntetést, egy ember legyilkolása is megérhet egy életfogytot.

 

Egyebekben meg egyetértek szinte, különösen, hogy gyakorlatilag semmit sem tudunk az ügyről, amit mégis, azt is a sajtón keresztül, ami meg alapjaiban tudja az ellenkező előjelre fordítani a dolgokat, ha éppen akarja.

 

Viszont azt kissé téves felfogásnak tartom, hogy odaküldték őket, törvényszerű, hogy állatokká váljanak.

Az más kérdés, hogy milyen ember megy hivatásos katonának, és azt is tudom, hogy milyen pszichikai nyomás alatt ténykednek, és azt is, hogy minden háborúban előfordul ilyesmi, de éppen azért kell megbüntetni őket, ha valóban ezt tették, mert ez nem helyes cselekedet.

Ne ez legyen a minta, mert az nem jó.

Sajnos nem tudom cizelláltabban megfogalmazni, talán érthető így is:)

Előzmény: Törölt nick (5)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.28 0 0 5
Nézd, az életfogytiglan biztosan túlzás - a többezer áldozatot követelő WTC-ügy résztvevője kapott életfogytot. Halálbüntetés dettó - hacsak nem a helyszínen történik, a fegyelem fenntartása érdekében szerintem nem lenne értelmetlen, hogy egy repülő hadbíróság ha megtalál egy ilyet, a főkolomposokat agyonlöveti, majd pedig fair bírósági eljárást tartanak, ahol a fellebbezés után (a védő fellebbez súlyosbításért) a halálbüntetést tovább súlyosbítják. (Na, ezt nem teljesen komolyan írtam, meg valahol már elsütöttem, de körülbelül kiderül, hogyan gondolom kezelhetőnek a fegyelem ilyen szintű megbomlását.)

(A manslaughter az azt hiszem magyarul emberölés, de megint csak kéne egy jogész, hogy ez pontosan miben különbözik a gyilkosságtól.)

Én úgy gondolom, hogy ha ilyen körülmények (egészen konkrétan gerillaháborús körülmények) között minden hadsereg rendszeresen követ el ilyen bűntetteket, akkor ott óriási a szituáció felelőssége - azaz egy ilyen helyen Te vagy én is elkövetnénk ilyet. Azaz az a fő felelős, aki odaküldte őket. Az pedig az amerikai törvényhozás és kormány - azaz végső soron a választók, akik leválthatatlanok és felelősségre vonhatatlanok. Meg egyébként is, létezhetnek olyan legitim célok, amikért egy gerillaháború poklába akarjuk küldeni a katonáinkat (ilyen volt éppenséggel Szomália is, sőt szerintem most konkrétan Irakban a kivonulás még nagyobb katasztrófát eredményezne, mint ami ott van), tehát ha elvileg elfogadjuk, hogy katonákra szükség van, és szükség van a gerillák elfojtására is, akkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy bizony annak során ilyen módszerek is sorra kerülnek majd.

Figyelem! Nem a felmentésük mellett érvelek (nyilván gerillaháborúban se minden katona csinál ilyet), csak az enyhítő körülmények messzemenő figyelembe vétele mellett - azaz mi küldtük őket abba a pokolba, ahol ördögökké váltak, most akkor ne mutogassunk rájuk, hogy te, nézd, ennek patája van...

A másik dolog, hogy nekem aggályos, hogy ha a tucatnyi katonából mondjuk kettőnek nem tetszett a dolog, és csak a "peer pressure" hatására vettek részt benne, akkor őket is megbüntetjük - hiszen nyilván mind a tizenkettő egy tucat azt fogja mondani, ő csak a többiek nyomására csinálta ezt...

A legfőbb dolog, hogy a súlyos megbüntetésükkel nem a közvéleménynek lesz a legnagyobb baja, hanem a hadsereg morálját teszi tönkre. Főleg ha mindenki tudja, hogy mindenki (vagy majdnem mindenki) szokott ilyeneket csinálni, a felső vezetés meg nagyjából tud róla, nem tesz semmit, vagy csak keveset tesz, mert az összes katonáját mégse állíthatja hadbíróság elé...

Ami a muszlimokat illeti, alapvetően Irak megtámadása óta tök mindegy, mit csinál Amerika. A lényeg, hogy próbáljon meg egy stabil (olyan, amilyen) kormányt Irakba állítani, aztán pár támaszpont hátrahagyásával húzzon onnan olyan messze, amilyen messze csak lehet... Nem is kellett volna odamenni. De ez már messzire vezet.
Előzmény: Brutalis Harmonia (4)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2006.05.28 0 0 4
Nem tudom. 20-30 artatlan civil lemeszarlasa 5 oras verfurdo alatt -ez legalabbis hadbirosagot jelent (mert szerintem ilyenkor a hadsereg, es nem az egyes allamok civil birosagai ele kerul a dolog, de nem vagyok benne biztos, ezert a kerdes.)
Raadasul ha megusszak par evvel, a muzulman vilagot tovabbhergelik -es joggal lesznek morcosak. 2-3 evet sikkasztasert kapsz, nem pedig verengzesert. Meg a "manslaughter" (mittom en, mi magyarul) is minimum 5 evet er...
Eppen ezert a dilemmam: komoly bun, az egesz vilag figyel -ezt nem lehet elsikalni. Ha eletfogytiglant kapnak, vagy fellogatjak oket (megerdemelnek), akkor az amerikai valasztokkal lesznek gondok, ha futni hagyjak oket, akkor 1 milliard muzulmannal es a vilag tobbi reszevel.
Mikor vegeztek ki utoljara amerikai katonat haborus bunert?

(ezen amugy nem hiszem, hogy at lehetne lepni azzal, hogy istenem, elofordul. Ilyet a nemetek csinaltak a keleti fronton. A japanok mindenhol. Igen, atrocitasok elofordulnak, de nem ilyen meretekben.)
Előzmény: Törölt nick (3)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.28 0 0 3
Ilyen jellegű bűnökért a második világháború után is ötletszerűen születtek az ítéletek - volt, akit kivégeztek hamarosan (ez volt az elég ritka), és volt, aki pár év börtönnel vagy felmentéssel megúszta. Az oradour-i SS-ekről pont most volt szó a Töri fórumon, és a francia bíróság az ötvenes években felmentett mindenkit.

A lényeg, hogy ilyen bűnért a halálbüntetés erős túlzás, a parancsnoknak esetleg kijárhat életfogytiglan (ami után pár évvel már el lehet engedni), de a közkatonáknak max. 2-3 év méltányos. Ezek afféle üzemi balesetek, a világ összes hadserege csinál ilyeneket háborúban, szerintem épp ezért csak a helyszínen szabad ilyenért agyonlőni (ott a fegyelmet a legszigorúbb eszközökkel is fenn kell tartani), amúgy meg az enyhítő körülményeket is figyelembe kell venni.
Előzmény: Brutalis Harmonia (-)
Alpári Gnác Creative Commons License 2006.05.27 0 0 2

Feltételezem, hogy amerikai hadbíróság fogja tárgyalni őket, mert már nyilván otthon vannak.

Az irakiak szerintem kérhetnék a kiadatásukat, de nem hiszem, hogy az adminisztráció konfliktusba akarna keveredni az USA-val.

 

Hogy halálra ítélnék bármelyiküket is, azt kizártnak tartom.

Egyrészt az USA-ban sincs minden államban halálbüntetés, nem hinném, hogy szövetségi szinten lenne, másrészt felesleges is lenne, csukják csak be őket életfogytra és kész.

A nürnbergi per 60 éve volt, akkoriban azért kicsit mások voltak a büntetési tételek ilyen esetben, mint manapság.

 

De ez csak ködszurkálás.

Előzmény: Brutalis Harmonia (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!