Keresés

Részletes keresés

zorki Creative Commons License 2007.05.05 0 0 16

Nos, a napokban újabb konkrét példát tapasztaltam, ami az itt vázolt bajok lényegére mutat. Sőt, azt bizonyítja, hogy nem csak az államháztartás legátfogóbb kérdéseinek kezelésében jelentkeznek ezek a bajok, de mindenütt, ahova az államháztartásnak valamiféle kisugárzása van.

 

Megyénkben (SzSzB) a gyümölcsösöket különösen érintik a tavaszi a fagykárok, elég jelentős a gyümölcsösterület, így elég sok embert, választót is érint.

Már is megindult a harc ebben az ügyben.

Az ellenzék azonnali kormányzati intézkedéseket követel, ami szerintük minimum kárenyhítést jelent. Csak igazolásként két idézet:  "...gazdák a kormánytól várnak segítséget, hiszen például 2001-ben is megsegítette őket egy jövedelemkiegészítéssel, pedig akkor jóval enyhébb terménykiesés történt csupán."

"... Komoly pusztítást végzett a fagy, így nem túlzok akkor, ha azt állítom, hogy a gyümölcstermesztésben katasztrófahelyzet alakult ki. Emellett hatalmas az aszálykár is. Most bebizonyíthatja a kormány, hogy mennyire segíti a magyar mezőgazdaságból élőket: eldől, hogy a nyugati tőkét vagy a vidéki embert preferálja majd."

Csak megjegyzésként, 2001-ben nem voltunk tagja az EU-nak, tehát egyáltalán nem azonos a helyzet. Másik idézetben visszaköszön az elmúlt időszakban az Orbán Viktor beszédeiben tapasztalható tőke ellenesség.

 

Gyakorlatilag innen kezdve az ésszerű, eu mezőgazdasági politikával is valamelyest összhangban lévő megoldás elvetéséről, és a poltikai háború kódolásáról van szó.

Természetesen a gazdák sem fogják ezután másképpen gondolni, és nem is akarnak majd biztosításokat kötni vagy olyan -netán államilag is támogatott- önbiztosító rendszerek kialakításán fáradozni, ami megoldást jelenthetne a problémára. Elvész a szakmai megoldás keresésének a reménye is. (Lehet esetleg háttérben újra úttorlaszok építésére gondolni. Ami persze a gazdákon hosszútávon semmit sem fog

segíteni.)

 

Hát "csak" ennyire vagyunk távol az írektől, de ez a kisebbik baj. A nagyobbik baj, hogy saját magunktól távolodunk egyre inkább.

Törölt nick Creative Commons License 2006.12.17 0 0 13
A saját pártjával nagy nyilvánosság előtt nem mehet szembe senki, ezt MSZP-politikus is nagyon ritkán teszi meg (és bár ne tenné akkor is...), pedig az ő szavazóközönségük ezt kicsit jobban viseli.
Előzmény: Törölt nick (12)
sashimi Creative Commons License 2006.12.17 0 0 11
Egyetlen ilyen mondat eleg ahhoz, hogy CS egesz cikket a politikai PR kategoriaba soroljuk.
Előzmény: Törölt nick (10)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.16 0 0 10

a nagyobbik ellenzéki párt - bízván, hogy a miniszterelnök kiszámolta a költségeket - a parlamentben megszavazta a száznapos programot.

 

Ezt erzem foleg onfenyezesnek, meg meg kicsit a Szechenyi-terv fenyezeset.

 

Szoval ertelmes ember latta (es nem kellett ehhez komoly szamitasokat vegezni), hogy az a csomag karos.

Előzmény: Törölt nick (9)
Maotai Creative Commons License 2006.12.04 0 0 7

Jaja,

valami hasonló véleményekre lennék kíváncsi.....

Előzmény: Törölt nick (6)
Maotai Creative Commons License 2006.12.04 0 0 5

"2000-től azonban a kétéves költségvetéssel vad költekezésbe, túlzott pénzügyi kötelezettségvállalásokba, értelmetlen presztízsberuházásokba bocsátkozott. Az Orbán-kormány idején gazdaságpolitika címen hitbizományokat osztogattak, szubjektív és morálisan kétes módon bíráltak el pályázatokat, miközben leszakadás fenyegette a nyugdíjasokat, az alacsony jövedelmű nagycsaládosokat, és az a veszély keletkezett, hogy az ún. jövőszakmák leértékelődnek, az egészségügyi és a pedagógiai pályák kiürülnek."

 

Itt a kijelentések egy része nem igaz (pl. a 2000), egy másik megy olyan, amit a következő ciklusra is ugyanennyi erővel lehetne állítani. (A újságok olvasóinak ugyebár általában nincsenek kéznél az adatok -:)) 

(de nem célom gazdasági irányba vinni a témát

 

Előzmény: Törölt nick (4)
Maotai Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3
Viszont ez a cikk úgy sugallaja, h nem közgazdasági alakokon áll, miközben az érvei gazdaságiak - és miként a Meggyesi cikkéi - hamisak és gyorsan, könnyen cáfolhatóak (amúgy Meggyó volt a pénzügytanárom régen -:))
Előzmény: Alpári Gnác (2)
Alpári Gnác Creative Commons License 2006.12.04 0 0 2

Nos, akkor én is idéznék egy cikket, amivel tökéletesen egyetértek:

 

http://www.es.hu/pd/display.asp?channel=PUBLICISZTIKA0648&article=2006-1203-2211-29JXCI

Előzmény: Maotai (-)
Maotai Creative Commons License 2006.12.03 0 0 1

Az ír dolog megfogalmazásával egyetértek, még az, h az ő modelljük jellemzője (eredménye) még a végig rendkívül magas növekedés  - még akkor is duplázták pl. az amúgy Ny-euban magasnak számító brit növekedést, mikor a termelékenységük már bőven meghaladta azt.

 

(azért ide tettem a felvetést, mert érdekelnek a nem gazdasági okok is) 

Előzmény: Törölt nick (0)
Maotai Creative Commons License 2006.12.02 0 0 topiknyitó

Az EU-integrációval/csatlakozással az ország különleges lehetőséghez jutott - egy sima és kiszámítható felzárkózási pályáéhoz. A kérdés az volt, h a görög- vagy az ír típusút választjuk (nyiván azért a portugál "felzárkózás" hálistennek még ma sem altarnatíva)

A kádári eladósodás következtében (gyakorlatilag a teljes exportképes iparunkat el kellett adni valamint a mi képességünk a majd legalacsonyabb az FDI hazai gazdaságot stimuláló hatásainak kihasználásában ) eldőlt, h az ír pálya tisztán nem műxik. De egy lájtosabb verziója megvalósítható lett volna a kádár-rendszer az egyéni sumákolást nem elnyomó jellege miatt. Ennek megkerülhetetlen feltétele lett volna a makromutatók 95-től 2001-ig tartó pályályának továbbvitele és az ezek által lehetségessé váló nagymértékű tehercsökkentés.

Az elmúlt 5 évben - a kádári gazdpol jórészének felélesztése következtében -évtizedekre eldőlt, h már erről is lecsúsztunk, - a 30éve páratlan külpiaci konjunktúra ellenére.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!