Keresés

Részletes keresés

Louie Creative Commons License 2008.03.29 0 0 30
Köszi, ez meg nekem jön jól! Fel is vettem a kedvencekhez!
Előzmény: Közszolga (29)
Közszolga Creative Commons License 2008.03.13 0 0 29

Szia Louie,

Itt is van egy kezdőknek szóló tanfolyam, nem általában a számítástechnikáról, hanem a honlapkészítésről:

 

Honlapkészítés kezdőknek - webdiak.hu
Előzmény: Louie (-)
Louie Creative Commons License 2008.01.02 0 0 28

A ZA vackával még 2000-ben találkoztam, amikor egy Windows 2000 alól szedtem le, és továbbra sem ment a net. Ekkor derült ki, hogy valami biztos ott maradt még utána, így újra fel kellett tennem, engedni mindent és újra leszedni. Na akkor ásta el nálam magát a ZA, és azóta többször találkoztam ilyen váratlan bolondulással. :-S

AVG nálam olyankor riasztott, amikor nem kellett volna, pedig még mindig a legnormálisabbnak tartom. A Nirsoft programokra rá sem merném engedni, mert képes lenne párat blokkolni... :-)

Előzmény: DJG (26)
locsemege Creative Commons License 2008.01.02 0 0 27
ésszel netezni szabad csak

Ez persze windows-os specialitás. :) Persze abban az értelemben ésszel kell, hogy ne adjuk meg személyes adatainkat fishing oldalon - illetve sehol. De a net azért van, hogy bármelyik oldalra nyugodtan ellátogathassunk.
Előzmény: Louie (25)
DJG Creative Commons License 2008.01.01 0 0 26
Én egy régebbi ZA-t használok, a mostani verziókhoz eszembe sem jut hozzányúlni (tűzfalnál nem is kell, az nem öregszik meg). Soha a legkisebb bajt nem csinálta. A Wise és az Installshield: egyik rosszabb, mint a másik, de a szegény felhasználó, persze, nem kerülheti el, ha a programozó ezeket használta. Egy ideje AVG-m van, semmi téves riasztás nem volt még.

Üdv,
Gábor
Előzmény: Louie (25)
Louie Creative Commons License 2008.01.01 0 0 25

Hasonló védelemre már kitértem a spyware-eknél, de ami kimaradt, folyamatosan bővítgetem, csiszolom. Íráskor sem minden jut az eszembe, de ez a felület jó arra, hogy bővítsem. :-)

 

Az a bajom a mai védelmi programokkal, hogy sok esetben keresztbe tesznek a rendszernek. Nem buzdítom, de nem is akarom lebeszélni a felhasználókat ezekről. Vegyük például a ZoneAlarmot, ami sok esetben teljes nettelenséget csinált a felhasználónak, még akkor is, ha nem nyúl hozzá, személyes tapasztalatom volt ebben nem egyszer. Vagy a legjobbnak titulált NOD32, ami például egyes rendszerkomponenseket egyszerűen nem enged a Wise telepítővel feltenni, hiába kapcsolod ki. Vagy a E-Trust Antivirus, ami beengedett pár vírust, miközben az AVG kiszűrte. Ez utóbbi meg sokszor fals riasztásokat adott egy csomagolt EXE miatt.

Azóta tudom, hogy a fő szabály: az adatokat biztonságba, és ésszel netezni szabad csak. Egyszerűen kezdem elbizonytalanodni a védelmi programokban a túlbuzgóságuk miatt...

Előzmény: DJG (24)
DJG Creative Commons License 2008.01.01 0 0 24
Nem az átjutás miatt kell, hanem ő az egyetlen, aki szólni tud, ha a felhasználó mégis beszed valamit, és az akcióba lép (márpedig ez legtöbbször nem tűzfalon át történő támadással, hanem ostoba kattintgatással történik). Ebből következik, hogy éppen egy kezdőknek szóló leírásban kifejezetten forszírozni kell a használatát, nem fordítva.

XP-ben nem szűr kifele az eredeti tűzfal (és a legtöbb olvasódnak XP-je lesz), Vistában ugyan igen, de a kezdeti beállítások alapján szinte alig valamit.

Üdv,
Gábor
Előzmény: Louie (23)
Louie Creative Commons License 2008.01.01 0 0 23
A moddle többféle nyelvet támogat, alapból a böngésző beállításait nézi meg. Hiába állítottam be a kurzusokra, hogy csak magyar, úgy látszik hiába... :-(

A szoftveres tűzfalat anno XP SP2 előtti megjelenéskor teszteltem. Amikor az SP2 megjelenés előtt volt, akkor még fel engedte tenni a ZoneAlarm-ot a saját tűzfala mellé és bekapcsoltam a logolást. Kiderült, hogy a bejövő forgalom 99,9%-át úgy megszűrte, hogy a ZA-nak nem jutott semmi. Ezt nem egy napig, hanem pár hétig néztem. Miután a ZA egyszer sem szólt és nem fogott semmit, le is szedtem. A kimenő forgalmat ugyan jó szűrni vele, ebben egyetértek, bár egy jól beállított Vista tűzfal azt is megfogja. Viszont amióta a router tűzfalát használom és az szépen loggol mindent, az XP tűzfala sem fog semmit. Tehát saját tapasztalatom alapján írtam amit. Ettől még igazad lehet, ám ha valaki átjut egy router tűzfalon, annak valószínűleg már a szoftveres sem okoz túl nagy gondot...
Előzmény: DJG (22)
DJG Creative Commons License 2008.01.01 0 0 22
Az angol oldalt most teszteltem, de a regisztráció is magyar nyelven történt,

Nekem továbbra is angolul jönnek az oldalak. Angol böngésző, angol operációs rendszer, lehet, hogy ez téveszti meg, de akkor ez programhiba.

A támadások elleni védelem igazából nemcsak az én dolgom, hanem a szerver üzemeltetőjének is, ami eddig úgy tűnik folyamatos felügyelet alatt van.

A legkevésbé sem akarlak bántani, de netes biztonságról addig ne állj neki tananyagot írni, amíg így gondolod, jó? :-))

Csak futólag egy tartalmi megjegyzés, mert nem volt időm hosszasabban elolvasni: a router mögötti szoftveres tűzfal nem paranoia, hanem alapvető követelmény. Kell.


Üdv,
Gábor
Előzmény: Louie (20)
locsemege Creative Commons License 2008.01.01 0 0 21
Én el sem olvastam, amit írt, pont ezért. Nincs annyi felesleges időm, hogy viaskodjak a regisztrációval, ráadásul lehet, hogy csak a végén derül ki, hogy az nem sikerül, mert tiltva vannak a cokkie-k, így kezdhetem elölről az egészet, miután megengedtem az illető oldalról, a session cookie-t. Na hát az ilyenek miatt hagyom a csudába a regisztrációs oldalakat.
Előzmény: DJG (17)
Louie Creative Commons License 2008.01.01 0 0 20

Ezekkel egyetértek, bár túlkomplikálni nem akartam. Az angol oldalt most teszteltem, de a regisztráció is magyar nyelven történt, és a Moodle (annak a motorját használom) elvileg teljesen magyarított a felülete...

A támadások elleni védelem igazából nemcsak az én dolgom, hanem a szerver üzemeltetőjének is, ami eddig úgy tűnik folyamatos felügyelet alatt van. A motorhoz nem akarok piszkálni a statisztikagyűjtés miatt. Ha maga a regisztrálás fog valakit visszatartani, akkor megnézheti ingyen a főoldalon belinkelt oldalakon.

Előzmény: DJG (19)
DJG Creative Commons License 2008.01.01 0 0 19
Hát, bizony, így van ez, gondolni kell sok mindenre a mai világban. Azzal a ténnyel, hogy e-mail címet kérsz, gyakorlatilag egyértelműen jelzed ezt a szándékot a külvilágnak, még akkor is, ha valójában nem ez a célod. A jelentkezőt nem tájékoztatod se arról, hogy küldesz valamit, se arról, hogy nem, gyakorlatilag nem tudja, mit fogad el a regisztrálás aktusával. És tudatában kell lenned annak is, hogy még ha rá is írod, hogy nem későbbi felhasználás céljára kéred a címet, sokan nem fogják elhinni. Nem tehetik, mert a net tele van címgyűjtő oldalakkal, és honnan bízhatnak abban, hogy te nem ilyen vagy? Azt sem tudhatják, milyen formátumban, hol tárolod a címeket, tehát egy esetleges támadásnál nem szerezheti-e meg tőled valaki más az összegyűlt címlistát.

Ezért mondom, hogy a legegyszerűbb nem is adni teret az ilyen gondolatoknak. Ha akarod (bár vannak a statisztikai adatgyűjtésnek regisztrációt egyáltalán nem kérő formái is, ahogy említettem, én is tudom, hányan jöttek, mit olvastak el, honnan, milyen géppel, miképpen találtak rám keresővel, és mindezt a felhasználók aktív közreműködése nélkül), akkor használhatsz e-mail cím nélküli regisztrációt. Csak nevet és jelszót ad meg a kuncsaft, e-mailt nem, és egy szokásos, kézzel begépelendő kódot tartalmazó ábrácskával (angol nevén captcha) oldod meg, hogy csak élő ember tudjon bejelentkezni, robot ne.

Tehát minek adjak egy 24 órás címet, ha nincs konkrét személy, akinek adnám?

A 24-órás cím nem arra vonatkozott, hogy te adnád. Én tudok, mint regisztráló, olyan címmel menni hozzád, amelyik 24 óráig él, tehát megkapom ugyan a visszaigazoló (és, gondolom, jelszót vagy aktivációs kódot tartalmazó) leveledet, de azzal az e-mail címmel másnap már semmit nem kezdhet a rendszer, mert megszűnik létezni. Éppen azért van ilyen, hogy a kötelező regisztráláshoz ragaszkodó oldalra lehetővé tegye a bejutást annak is, aki nem akarja mindenütt otthagyni a valódi e-mail címét. Az, hogy ilyen szolgáltatások egyáltalán léteznek, pontosan mutatja, hogy az emberek nem feltétlenül boldogok attól, hogy valami anyaghoz történő hozzáférést regisztrációhoz, pláne, e-mail címet is kérő regisztrációhoz kötik valahol.

Magyarul van az egész anyag, így gondolom, hogy angol anyanyelvűek nem sokat értenek az oldalból...

Én is így gondolom. Viszont amikor elmentem az eredetileg írt http://tankonyv.acegem.hu/ oldalra, és kiválasztottam az egyik tananyagot, egy teljesen angol regisztrációs oldalra kerültem. Én értem, de a potenciális olvasóid nem. Gondolom, egy létező PHP-rendszert használsz, nem te írtad, de érdemes lenne olyat, amelyiknek van magyar fordítása.

Üdv,
Gábor
Előzmény: Louie (18)
Louie Creative Commons License 2008.01.01 0 0 18

Na most letettem a hajam. Címeket gyűjtök??? Fura, mert eddig eszembe sem jutott. Ugyanis semmilyen célom nem volt és nem is lesz a címekkel, ellenben kíváncsi vagyok egyáltalán hányan érdeklődnek valóban az anyag iránt. Van-e értelme folytatni.

Különben az anyag nyíltan is elolvasható ezen az oldalon (első rész) és

ezen az oldalon (második rész), de erre utaltam is a bevezetőben. ;-)

Ott párhuzamosan vezetem az anyagot, csak épp az oldalamon rendezettebben teszem, illetve utólag bővítem, toldozom-foldozom.

Tehát minek adjak egy 24 órás címet, ha nincs konkrét személy, akinek adnám? Ehelyett feltüntettem a bevezetőben pár címet, és aki kíváncsi feliratkozik. Aki meg félti a mailcímét az információért cserében, akkor maradjon tudatlan.

A mailcímeket sem reklámra, sem más célokra nem kívánom felhasználni, de ezt is feltüntetem akkor, ha ez a kifogás. Magyarul van az egész anyag, így gondolom, hogy angol anyanyelvűek nem sokat értenek az oldalból...

Előzmény: DJG (17)
DJG Creative Commons License 2007.12.31 0 0 17
Tényleg komolyan gondolod, hogy aki csak bele akar nézni, az regisztráljon és adjon meg e-mail címet? Nekem is van tananyagom a weben, napi sokezer látogatóval, de eszembe sem jutna a címüket gyűjteni (nekik meg eszükbe sem jutna eljönni hozzám, ha megtenném).

Persze, egy profi tudja, hogy például a bugmenottól kaphat egyszer használatos címet, és hiába jegyzed fel, nem érsz vele semmit 24 óra múlva, de a te anyagaid nem profiknak szólnak, így minimum fel kellene tüntetned a címlapon jól olvashatóan, hogy itt címadatgyűjtés folyik. Valamint arra is ki kellene térned, hogy mi a szándékod a címekkel; később nyilván reklámleveleket akarsz küldeni (egyéb logikus indokát nem látom, hogy miért kérsz címeket). Ezt viszont csak akkor teheted meg a törvény szerint, ha előre, egyértelműen feltünteted ezt a szándékodat, és a regisztráló ennek tudatában és ezt elfogadva íratkozik fel. Ehhez, természetesen, az lenne a minimum, hogy magyarul beszéljen.

Üdv,
Gábor
Előzmény: Louie (-)
Dr. Benjamin Justice Creative Commons License 2007.12.30 0 0 16
És ha más a skin, akkor meg egész más :)
Ami mondjuk anyukámnak már komolyabb akadály.
Előzmény: locsemege (15)
locsemege Creative Commons License 2007.12.30 0 0 15
Ez viszont igaz. Egy Firefox Windows-on is, Linuxon is ugyanúgy néz ki.
Előzmény: Dr. Benjamin Justice (14)
Dr. Benjamin Justice Creative Commons License 2007.12.30 0 0 14
Na ja. Screenshotok. Amiben meg nincs égbekiáltó különbség, legalábbis abban a mélységben, amibe érdemes belemenni.
Előzmény: locsemege (13)
locsemege Creative Commons License 2007.12.30 0 0 13
Igaz, de kezdő felhasználónak kellenek a konkrétumok, példák, nem beszélhetsz általános fogalmakról, csak rögvalóságról. Kezdőnek nem jó az absztrakció.
Előzmény: Dr. Benjamin Justice (10)
locsemege Creative Commons License 2007.12.30 0 0 12
Igaz.
Előzmény: Törölt nick (11)
Dr. Benjamin Justice Creative Commons License 2007.12.30 0 0 10
Szerintem nem is kell megemlíteni se a windows, se a linuxot, egy kezdőknek szóló könyvben mi a francnak. Ez nem kezdő téma. De most komolyan.

Klikkelek, elindul a net, beírom a linket. Kb. ez a kezdő szint, nem az hogy Windows, meg Linux.
Előzmény: Louie (9)
Louie Creative Commons License 2007.12.30 0 0 9

Hmmm... Ez a Linux és Windows összehasonlítás tetszik. Pontosabban a megismertetés. Bár kicsit tartok, hogyha meg belemegyek, akkor jönnek az egyre mélyebb és mélyebb párhuzamok, ami spirálban fog tekergőzni ki tudja meddig. Mint a Fradi vagy Újpest, vagy a Töltött paprika vs. töltött káposzta. :-)

A Linux már volt említve, de akkor készítek neki majd egy új fejezetet. A második részben különben volt szó a rendszergazdai jogokról, a megosztásokról, tűzfalakról, NAT-ról, fájl kiterjesztésekről.

Előzmény: locsemege (8)
locsemege Creative Commons License 2007.12.30 0 0 8
Ezt az érvelésedet elfogadom. De vagy a cím nem jó, vagy a tartalomban legyen olyan hivatkozás, ami azért kiemeli az alternatív rendszerek előnyeit, hátrányait. Például:

Linuxok ingyenesek, nyílt forrásúak, nem a file nevétől futtatható a file, hanem a futtatási jogtól, melyet mentés során nem kap az meg az umask miatt, nem root-ként szokták használni, tehát nehezen fertőződnek biztonságosak.

Hátrányuk ugyanakkor, hogy van egy nagy marék hardware, amelynek nincs linuxos támogatása, mert a gyártó nem adja ki a speckót a közösségnek, valamint az NDA szerződések miatt. Szintén hátrány lehet, hogy az elterjedt, ám nem szabványos MS fileformátumokkal nincs teljes kompatibilitás. És ami evidens, windows-os program Windows-on fut, míg linuxos program Linuxon.

Tehát általános használatra - böngészés, levelezés, zenehallgatás, CD/DVD írás, stb. - teljesen alkalmas és biztonságos egy Linux, míg elsősorban játékokra, csak Windows alatt támogatott hardware-ekhez Windows kell.
Előzmény: Louie (6)
Louie Creative Commons License 2007.12.30 0 0 7
Igyekszem azért a nagy általánosságnál megmaradni, ahogy említetted a duplaklikket. Linux vs. Windowsba nem mennék bele, én is használtam egy ideig Linuxot, de csak használtam, nem építettem ilyen rendszert. Ezért is kezdtem a PC-s hardverrel, valamint azok általánosságaival. A PC-s világon kívül meg mondhatnám, hogy a MAC is PC-sedik, de beszélhetnék X-Boxról, konzolokról, de még talán a programozási nyelvekről is, de odáig már nem kívánok elmenni. Inkább maradnék a gyakorlatias, a felhasználók által sok helyen elterjedt dolgokról. Jópár éve supportoskodom, ezért is gondolkodom mi maradhatott ki az első részből, mert az megy a másodikba.
Előzmény: locsemege (4)
Louie Creative Commons License 2007.12.30 0 0 6

Az első rész nagyrésze a hardverről szól: alaplap, memóriák, kártyák, processzor, stb. A Windows csak ezután jön :-)

Tény, hogy a Windows történelméről írtam inkább, de csak arról írok, amit jobban ismerek a rendszerek közül. Én erre specializálódtam, nem a Linuxra, tehát ehhez értek jobban. Ami számomra nem ismert, arról inkább nem írok. :-)

Előzmény: locsemege (4)
Louie Creative Commons License 2007.12.30 0 0 5

A billentyűkiosztás máris egy olyan dolog, amiről írni fogok... Jegyzetelek serényen. :-)

A BIOS csak tényleg alapszinten van benne, annak beállításai, részletei már nem. Tehát az, hogy van egy BIOS, ami azért felel, hogy a perifériák összhangban legyenek, az így le van írva, hogy fogalmuk legyen a felhasználóknak, hogy ilyen is létezik.

Előzmény: Dr. Benjamin Justice (2)
locsemege Creative Commons License 2007.12.30 0 0 4
Félreértettél, nem az a bajom, amit csinálsz, hanem a címe. Valami ilyesmi:

Mykee számítástechnika kezdőknek

Akkor inkább legyen Kezdő lépések Windows-on, vagy Windows használata kezdőknek. Mert a számítástechnika egy ennél jóval nagyobb halmaz. És ha a PC-s világról van szó, s netán mégsem olyan nagyon nagy a jólét, akkor lehet, hogy az ingyenes alternatívákkal kellene kezdeni. Nyilván nem rendszeradminisztrációs szinten, de a duplaklikk az Linuxon is, Windows-on is ugyanaz, hasonlóképpen az ikon fogalmához, de még a háttérkép is ugyanazt jelenti.
Előzmény: Louie (1)
locsemege Creative Commons License 2007.12.30 0 0 3
Bocsánat, Neumann akart az lenni.
Előzmény: locsemege (0)
Dr. Benjamin Justice Creative Commons License 2007.12.30 0 0 2
Hát ha a BIOS-ról szó van benne kezdőknek, akkor akár a Linuxról is szó lehet, az éppoly egzotikus.

Inkább a kettős klikkelés mikéntje, ilyenek okoznak gondot énszerintem, meg az hogy a munkahelyi gépen más a billentyűzet kiosztása és kinézete, mint az otthonin, stb. Legalábbis mondjuk anyukámnál.
Előzmény: Louie (1)
Louie Creative Commons License 2007.12.30 0 0 1

Mint írtam a címben is, ez az oldal általában kezdőknek szól, tehát általánosságban a nagy többségnek. Időnként persze kitérek a Linuxra, megemlítem a MAC-et, de nem hiszem, hogy Kovács néni a mikrokontrollerek világában úszva fogja megberhelni az alaplapját. :-)

Ő annak örül, ha tudja, hol a Print Screen, mi az a tűzfal egyáltalán, milyen eszközöket vásárolhat a gépébe, mi az a BIOS, miért kell egy gépre operációs rendszer, valamint mi a különbség egy Office és egy Windows között, hogy csak pár példát említsek.

Vagy te már mérnöki szinten akarod elkezdeni a kezdőknek szóló anyagot? :-) Az általad felsoroltak már nagyon is haladó anyag szerintem.

Előzmény: locsemege (0)
locsemege Creative Commons License 2007.12.30 0 0 0
Ha egy kicsit is korrekt lennél, nem próbálnád feltüntetni a számítástechnikát úgy, mintha az azonos lenne a PC-ken futó Windows-okkal. Vajon beszélsz-e a számítástechnikai biztonságról, Linuxokról, BSD-kről, Mac OS-ekről? Beszélsz-e a PC-n kívüli világról? Harvard és Numann architektúrákról, mikrokontrollerekről, mikroprocesszorokról - az AMD és Intel i386 kompatibilis eszközein kívüliekről is - általában, DSP-kről?

Nos?
Előzmény: Louie (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!